Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
#10602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ono o čemu ja tupim, a niko mi ne vjeruje. SDP da je ostao izglasao bi akcize, svako ko se domogne vlasti, a da nije neki idealist (što kod nas ne postoji) će izglasati isto.
SDP mijenja stav: Spremni smo razgovarati o povećanju akciza
Klix
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u posjetu Khaldoun Sinnoa, zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji.
Kako je saopćeno iz SDP-a, Sinnoa su zanimali stavovi stranke o aktuelnim političkim temama, saradnji stranaka lijeve i građanske orijentacije, te implementaciji reformske agende, a posebno o skorašnjem glasanju u Parlamentu BiH o povećanju akciza na gorivo.
Nikšić je Sinnoa upoznao o tome da SDP BiH i Demokratska fronta uskoro planiraju održavanje zajedničke sjednice Glavnog odbora, na kome će biti razmatrana zajednička platforma za nastup na predstojećim izborima.
"Evidentno je da vlast na svim nivoima, faktički, ne postoji, dok su građani i dalje taoci takve neodgovorne politike. Upravo zbog toga radimo na alternativi ovakvoj vlasti, u vidu građanskog bloka stranaka. Građanima ćemo ponuditi rješenja trenutne situacije, jer je jasna razlika kako je to bilo dok je SDP bio dio vlasti i danas, kada to nije. Postoji čvrsto opredjeljenje zajedničkog nastupa građanskih i lijevih stranaka, kako na izborima, tako i kroz zajedničku predizbornu kampanju. To se ne odnosi samo na Federaciju BiH, nego i na RS, gdje bi se trebao formirati probosanskohercergovački blok, kao jasna građanska alternativa tamošnjoj vlasti“, naveo je Nikšić i dodao da je SDP već počeo raditi na svom Izbornom programu, koji će ponuditi rješenja koja će rasteretiti privredu i poboljšati zdravstveni i penzioni sistem.
Zamjenika Sinnoa zanimao je stav SDP-a o povećanju akzica na gorivo, čime bi se, prema njegovim riječima, ubrzali infrastrukturni projekti u BiH.
"Stav SDP-a po tom pitanju je vrlo jasan, a to smo dokazali i nekoliko puta u državnom Parlamentu. Bili smo protiv, ali je evidentno da se bez povećanja akciza neće pokrenuti masovnija izgradnja Koridora 5C. I mi smo, u našem mandatu, tražili povećanje akciza na gorivo u iznosu od 10 feninga, ali se tačno znalo kako bi ta sredstva bila raspoređena u svrhu daljne izgradnje infrastrukture.
Međutim, sada se od nas očekuje da bespogovorno glasamo za akcize, pod krinkom izgradnje i razvoja države, a da nam se, do sada, o tome nije predočio nijedan argument.
Spremni smo razgovarati, jer se SDP, za razliku od ostalih stranaka, ponaša isto kad su u pitanju interesi države i građana i kad je dio vlasti ili opozicija. Međutim, nikada nećemo prihvatiti da budemo moneta za potkusurivanje u odnosima koalicionih partnera na državnom nivou, koji se, prema ovom pitanju, ophode na jedan način u izvršnoj, a na drugi način u zakonodavnoj vlasti“, zaključio je Nikšić, stoji u saopćenju SDP-a.
-
kakaljin
#10603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
So What! wrote:Ono o čemu ja tupim, a niko mi ne vjeruje. SDP da je ostao izglasao bi akcize, svako ko se domogne vlasti, a da nije neki idealist (što kod nas ne postoji) će izglasati isto.
Klix
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u posjetu Khaldoun Sinnoa, zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji.
Kako je saopćeno iz SDP-a, Sinnoa su zanimali stavovi stranke o aktuelnim političkim temama, saradnji stranaka lijeve i građanske orijentacije, te implementaciji reformske agende, a posebno o skorašnjem glasanju u Parlamentu BiH o povećanju akciza na gorivo.
Nikšić je Sinnoa upoznao o tome da SDP BiH i Demokratska fronta uskoro planiraju održavanje zajedničke sjednice Glavnog odbora, na kome će biti razmatrana zajednička platforma za nastup na predstojećim izborima.
"Evidentno je da vlast na svim nivoima, faktički, ne postoji, dok su građani i dalje taoci takve neodgovorne politike. Upravo zbog toga radimo na alternativi ovakvoj vlasti, u vidu građanskog bloka stranaka. Građanima ćemo ponuditi rješenja trenutne situacije, jer je jasna razlika kako je to bilo dok je SDP bio dio vlasti i danas, kada to nije. Postoji čvrsto opredjeljenje zajedničkog nastupa građanskih i lijevih stranaka, kako na izborima, tako i kroz zajedničku predizbornu kampanju. To se ne odnosi samo na Federaciju BiH, nego i na RS, gdje bi se trebao formirati probosanskohercergovački blok, kao jasna građanska alternativa tamošnjoj vlasti“, naveo je Nikšić i dodao da je SDP već počeo raditi na svom Izbornom programu, koji će ponuditi rješenja koja će rasteretiti privredu i poboljšati zdravstveni i penzioni sistem.
Zamjenika Sinnoa zanimao je stav SDP-a o povećanju akzica na gorivo, čime bi se, prema njegovim riječima, ubrzali infrastrukturni projekti u BiH.
"Stav SDP-a po tom pitanju je vrlo jasan, a to smo dokazali i nekoliko puta u državnom Parlamentu. Bili smo protiv, ali je evidentno da se bez povećanja akciza neće pokrenuti masovnija izgradnja Koridora 5C. I mi smo, u našem mandatu, tražili povećanje akciza na gorivo u iznosu od 10 feninga, ali se tačno znalo kako bi ta sredstva bila raspoređena u svrhu daljne izgradnje infrastrukture.
Međutim, sada se od nas očekuje da bespogovorno glasamo za akcize, pod krinkom izgradnje i razvoja države, a da nam se, do sada, o tome nije predočio nijedan argument.
Spremni smo razgovarati, jer se SDP, za razliku od ostalih stranaka, ponaša isto kad su u pitanju interesi države i građana i kad je dio vlasti ili opozicija. Međutim, nikada nećemo prihvatiti da budemo moneta za potkusurivanje u odnosima koalicionih partnera na državnom nivou, koji se, prema ovom pitanju, ophode na jedan način u izvršnoj, a na drugi način u zakonodavnoj vlasti“, zaključio je Nikšić, stoji u saopćenju SDP-a.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nermin- ... /170818015Kontra vlasti
Nermin Nikšić: Stav SDP-a o povećanju akciza na gorivo ostao je nepromijenjen
Nermin Nikšić: Stav SDP-a o povećanju akciza na gorivo ostao je nepromijenjen
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić i SDP-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović očitovali su se glede povećanja akciza na gorivo, kazavši da je njihov stav ostao nepromijenjen.
Nikšić je za Klix.ba rekao da je stav SDP-a BiH glede povećanja akciza ostao nepromijen, a da je to na jučerašnjem sastanku naglasio i predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH.
"SDP neće podržati povećanje akciza na gorivo, a jučer sam prilikom sastanka sa zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije u BiH rekao da ukoliko neko očekuje da SDP bude moneta za potkusurivanje, da nadomiruje nekakve glasove unutar vladajuće koalicije - grdno se vara", kazao je Nikšić za Klix.ba.
Istakao je da bi neko očekivao da SDP nešto podrži mora doći, zatražit pomoć i objasnit stav.
"Kao i ranije, mi smo otvoreni da razgovaramo, da saslušamo argumentaciju, a mi ćemo zasnovat svoj stav na osnovu te argumentacije. U ovom trenutku, na osnovu ovoga što do sada imamo, od nas ne treba niko očekivati tu vrstu podrške", istakao je Nikšić.
Dodao je da kad je riječ o SDP-u BiH, da im je najveći patriotski interes srušiti trenutnu vlast, ali da je to nemoguće jer nema instituta vandrednih izbora.
"SDP, u vrijeme dok je bio u vlasti, bio je inicijator povećanja akciza na osnovu onog što smo radili u javnim investicijama i u javnim radovima. Nije nikakva tajna da smo tražili povećanje 10 feninga koje smo imali plan utrošiti, 7-8 za autoceste, 2-3 za željeznice", podsjetio je Nikšić.
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je za Klix.ba da je, na tezu koju neki pokušavaju plasirati u javnost da je SDP promijenio stav u vezi akciza, najbolji odgovor ona narodna: "Što je babi milo, to joj se i snilo!"
"Dakle, nema ništa od toga i ako računaju na glasove SDP-a za poskupljenje goriva od 10 KM po rezervoaru mislim da imaju problem i sa matematikom i sa logikom. Ono što je promjena u odnosu na raniji period je da su vlasti shvatile da moraju razgovarati i predstavljati svoje zamisli bez obzira da li će neko podržati projekt ili ne. To su do sada umjesto njih radili predstavnici međunarodne zajednice. U tom smislu mi smo spremni primiti bilo koga na razgovor, ali tek kada dokaže svoju kredibilnost", poručio je Magazinović.
Istakao je da bi ova vlast svoju kredibilnost mogla pokazati na više načina.
"Svoju kredibilnost mogli bi pokazati tako što bi omogućili privrednicima da plaćaju PDV po naplaćenoj fakturi ili barem da termin plaćanja pomjere za kraj mjeseca, što privrednici traže. Ili da sa SNSD-om koji također lobira za usvajanje izmjena zakona o akcizama riješi neke probleme povratnika kao što je npr. ravnopravno korištenje bosanskog jezika ili da konačno dogovore rješenje problema BHT-a... Kredibilnost bi mogli pokazati i prestankom obmanjivanja javnosti o mega rezultatima na evropskom putu i povratkom u realnost", poručio je Magazinović.
Dodao je da je najbolji način da pokažu kredibilnost da konačno počnu graditi autoput sredstvima koja su zatekli.
"Izgleda da je to previše tražiti od njih. Njihov maksimum infrastrukturnih projekata je izgradnja trotoara ispred Predsjednistva", zaključio je Saša Magazinović za Klix.ba.
-
Ci-Nick
#10604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U prvih šest mjeseci rast prihoda od putarine za 6,9 %. Drugo polugodište će biti još bolje.
Prošle subote vidim na naplatnim kućicama u Jošanici iz pravca Zenice čeka više od 100 auta.
Konačno solidno opterećenje autoputa.
Prošle subote vidim na naplatnim kućicama u Jošanici iz pravca Zenice čeka više od 100 auta.
- Dope_Man
#10605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A zamisli da je gotov komplet koridor.. ili recimo bar nekih 80%.. koliko bi tek bilo turista izvana koji bi se vozili cijelim koridorom jer je blize, i jeftinije nego kruziti hrvatskim APom.. samo to bi trebalo da kod odgovornih vlasti bude inspiracija za sto brze kompletiranje sto veceg dijela puta... ali to je kod odgovornih vlasti, a toga nam fali.
- orinoco
#10606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, kad radi samo jedna blagajnaCi-Nick wrote:U prvih šest mjeseci rast prihoda od putarine za 6,9 %. Drugo polugodište će biti još bolje.
Prošle subote vidim na naplatnim kućicama u Jošanici iz pravca Zenice čeka više od 100 auta.![]()
-
Ci-Nick
#10607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Radile su tri plus ova ACC.orinoco wrote:Da, kad radi samo jedna blagajnaCi-Nick wrote:U prvih šest mjeseci rast prihoda od putarine za 6,9 %. Drugo polugodište će biti još bolje.
Prošle subote vidim na naplatnim kućicama u Jošanici iz pravca Zenice čeka više od 100 auta.![]()
S prozora vidim M17 i nema nikakve sumnje da promet raste i to značajno.
- orinoco
#10608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ljeto, godišnji odmori, dijaspora.... Slažem se, promet m/v je uvećan. I bit će i više nakon izgradnje cijele trace VC. I tada će na ovom dijelu biti tijesno, bit će potrebno graditi još jednu saobraćajnu traku u pravcu Sarajeva.Ci-Nick wrote:Radile su tri plus ova ACC.orinoco wrote:Da, kad radi samo jedna blagajnaCi-Nick wrote:U prvih šest mjeseci rast prihoda od putarine za 6,9 %. Drugo polugodište će biti još bolje.
S prozora vidim M17 i nema nikakve sumnje da promet raste i to značajno.
-
Ci-Nick
#10609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo ne bi mi mrsko evo sad nabrojah do 100 auta u 5 i po minuta, a nedelja je prijepodne, dakle uglavnom mirniji dio sedmice.
Kad to pomnožimo sa 20 sati to je 20.000 automobila.
Kad to pomnožimo sa 20 sati to je 20.000 automobila.
- So What!
#10610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
JP Autoceste FBiH su obnovile stranice i izbacile dosta novih informacija. Dakle kineska EXIM banka je kandidat za najteži dio koridora od Konjica do ispod Mostara.

- So What!
- Krokodajl
#10612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iznenadio bi se ali ima 10 godina da je urađen neki plan te trase, imao sam to čak negdje, tu zamišljenu trasu.Laertes wrote:Ovo prema Doboju još nikad niko nije ni spomenuo, a imam dojam da je tu velika frekvencija saobraćaja i da se u zadnje vrijeme gine više nego na m17. Samo bi tu trebalo naći potpuno novu trasu, jer na postojećoj mjesta nema (svaka kuća ima izlaz na cestu). Lijevo od nje je Spreča i RS, a desno su brda.animus wrote:Po meni Tuzli ne treba autoput nego tri kraka brze ceste. Prvi do orasja, drugi do doboj istoka i treci do zivinica odnosno do onog uspona prema stuparima. Jos par tunelcica i mostova prema Sarajevu i poneka preticajna traka bi rijesili sve probleme.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#10613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zasto ljudi izbjegavaju acc tag? Gledam kako se guzvaju na sve vecim kolonama a koriste autoput barem 7-8 puta mjesecno? Kazu skupo 30KM za tag, a ne racunaju 20% bonusa pri uplati...
-
kakaljin
#10614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Istao kao sto ljudi idu na granicni prelaz doljane be obzira sto ce cekati dva sata, umjesto da koriste druge granicne prelaze.un1ted wrote:Zasto ljudi izbjegavaju acc tag? Gledam kako se guzvaju na sve vecim kolonama a koriste autoput barem 7-8 puta mjesecno? Kazu skupo 30KM za tag, a ne racunaju 20% bonusa pri uplati...
Ja konkretno imam tag od kako je pusten u funkciju i koristim ga non stop, a pogotovo sto kada uplatis doda ti se 20% na racun, a cijene su ti iste kao ostalima.
- drug_profi
#10615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sad tek vidim ovo. Ispdada da je Tarčin-Ovčari i Žepče-tunel Pečuj dionice koje imaju finansiranje?So What! wrote:
jel to tačno?
-
probook
#10616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Neka dotjeraju autoput otprilike do Jablanice, a gore neka zavrse sjeverno sve i sto se mene tice tunel Prenj mogu busiti sledecih 100 god 
- drug_profi
#10617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tek bi se onda ginulo u dolini Neretve, svi nalozeni sa autoputa, voze 100 izgleda im ko da mile i onda pocnu preticanja kamiona i buseva, sporaća itd... za vrijeme ljetne sezone tu bi bilo bojno polje.probook wrote:Neka dotjeraju autoput otprilike do Jablanice, a gore neka zavrse sjeverno sve i sto se mene tice tunel Prenj mogu busiti sledecih 100 god
-
probook
#10618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa tako ti je vec. Luda kuca je svakako. Nedavno ja haj namjerno da vozim po ogranicenju...znaci 70 ogranicenje ja idem tako do 80 max...jebem ti sunce umalo dva puta ne poginoh...to nije normalno samo,sviraju, blicaju, ulijecu u makazice, preticu kao da stojim na putu. Bezbjednije se osjecam na tom putu smrti kada idem 110-120drugi profil wrote:Tek bi se onda ginulo u dolini Neretve, svi nalozeni sa autoputa, voze 100 izgleda im ko da mile i onda pocnu preticanja kamiona i buseva, sporaća itd... za vrijeme ljetne sezone tu bi bilo bojno polje.probook wrote:Neka dotjeraju autoput otprilike do Jablanice, a gore neka zavrse sjeverno sve i sto se mene tice tunel Prenj mogu busiti sledecih 100 god
- Dope_Man
#10619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bilo je nekih problema sa nestasicom tih valjda, tako sam bar procitao na forumu. I sam sve hocu da uzmem, iako ne idem toliko cesto AP-om, ali svakako bi ga ''otplatio'' za godinu dana voznje.un1ted wrote:Zasto ljudi izbjegavaju acc tag? Gledam kako se guzvaju na sve vecim kolonama a koriste autoput barem 7-8 puta mjesecno? Kazu skupo 30KM za tag, a ne racunaju 20% bonusa pri uplati...
Samo zar nije bio 40, a ne 30?
-
ja71
#10620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovo fakat jeste VELIKI PROBLEM na nasim putevima :probook wrote: Pa tako ti je vec. Luda kuca je svakako. Nedavno ja haj namjerno da vozim po ogranicenju...znaci 70 ogranicenje ja idem tako do 80 max...jebem ti sunce umalo dva puta ne poginoh...to nije normalno samo,sviraju, blicaju, ulijecu u makazice, preticu kao da stojim na putu. Bezbjednije se osjecam na tom putu smrti kada idem 110-120
neprilagodjenost ogranicenja uslovima na putu.
zamisljam kako je nekada prije 50-60 godina neko procijenio da na nekom jestu treba biti ogranicenje npr. 70 i da to vise nikada nije promijenjeno.
osim toga cesto mijenjanje ogranicenja je nemoguce pratiti ako nisi iz tog mjesta, pogotovu kad pane koncentracija posle 3h voznje.
svakih 500m novo ogranicenje i to prvo 80 pa 50 pa 70 itd.
dalje, nema nikakve promjene uslova na putu u zavisnosti da li si u naseljenom mjestu ili vani.
tako kada npr. idem iz Tuzle za Doboj nemam pojma gdje zavrsava naseljeno mjesto.
gdje da vozim 50 a gdje 80 ?
Koliko je uopste kod nas ogranicenje u naseljenim mjestima a koliko vani ?
- spree
#10621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gdje god stoji zuta tabla sa nazivom mjesta tu je ograničenje 50, naravno osim ako uz nju ne stoji znak ograničenja brzine. Svakako bi ograničenja brzine generalno trebali podici. Sad su novija i sigurnija auta na cestama i cesto nema smisla ograničenje sa uslovima na cesti.
-
kakaljin
#10622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I to da sva ogranicenja dignu za 20, ali kada predjes 1 km preko da te odere od kazne. Pa bi se i ubrzalo, a i manje bi bilo hajvana da stalno preticu jer neko vozi 60, a ogranicenje 80.spree wrote:Gdje god stoji zuta tabla sa nazivom mjesta tu je ograničenje 50, naravno osim ako uz nju ne stoji znak ograničenja brzine. Svakako bi ograničenja brzine generalno trebali podici. Sad su novija i sigurnija auta na cestama i cesto nema smisla ograničenje sa uslovima na cesti.
- Dope_Man
#10623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Lako je pratiti.. zuta tabla sa nazivom mjesta = usao si u naselje i tu je 50, osim ako nije drugacije definisano. Cim vidis istu tablu sa prekrizenim nazivom na otvorenoj si i mozes 80, osim ako nije drugacije. Naravno, problem je sto u prosjeku izmedju table za kraj naseljenog mjesta i table gdje pocinje naredno naseljeno mjesto imas nekih 15 metara puta. A i na tih 15 metara izgradjene kuce na sred ceste pa su stavili znak 60.
Da je bar vise puteva i brzih cesta.. sve bi lakse bilo iako se noge ukoce jer ne radis nista s njima dok vozis
Al inace ogranicenja su nam ista kao i svugdje. Nisu visa ni u okolnim zemljama, niti u ostatku Evrope, sve je to u 5 grama. Negdje mozda mozes 90 umjesto 80 na otvorenoj, negdje je mozda 60 umjesto 50 u naseljenom, ali to je to.
Da je bar vise puteva i brzih cesta.. sve bi lakse bilo iako se noge ukoce jer ne radis nista s njima dok vozis
Al inace ogranicenja su nam ista kao i svugdje. Nisu visa ni u okolnim zemljama, niti u ostatku Evrope, sve je to u 5 grama. Negdje mozda mozes 90 umjesto 80 na otvorenoj, negdje je mozda 60 umjesto 50 u naseljenom, ali to je to.
- So What!
#10624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima ta tabela iznad postavljena. Dakle nemaju novac, ali u pregovorima su sa EBRD i EIB-om koji će gotovo sigurno dati novac, ali kada se podignu akcize. Pogledaj tabelu malo, biće ti jasnije.drugi profil wrote:
Sad tek vidim ovo. Ispdada da je Tarčin-Ovčari i Žepče-tunel Pečuj dionice koje imaju finansiranje?
jel to tačno?
-
prezimenko
#10625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da ovdje fali dio RS-a ako je vec BIH napisano. Mislim put doboj, prnjavor, banja luka i onda za hrvatskuSo What! wrote: