Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10601 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

popiso ti se ker na gumu :lol:
amar1994

#10602 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Dobar je sx4,cak se moze nabaviti sper za prednje i za zadnje tockove, u 1 i 1.5 lock opcijama 8)
NediM17

#10603 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:Dobar je sx4,cak se moze nabaviti sper za prednje i za zadnje tockove, u 1 i 1.5 lock opcijama 8)
Ma svasta sam imao i vozio. Meni stvarno prirastao srcu. Pravo dobar auto. :thumbup:
tovarish

#10604 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tovarish »

condy wrote: Miselinka alpin 5 je na testovim ispod ovog Dunlopa. Najjaci adut Miselinke je dug vijek trajanja. Ja mislim da je ovaj Dunlop dobra guma, inace je ne bih kupovao a izmedju nje i Miselinke u cijeni nije neka razlika oko 80-100 KM za 4 komada i mislim da se tu eventualna razliku u kvaliteti tesko da se moze osjetiti u prve cetri godine. Kasnije da ali ja u pravilu mijenjam gume svakih pet godina. Al, vidjet cemo kad budu tezi uvjeti zimara kakva je.
Sa Dunlop nisi pogrijesio,kao sto nebi pogrijesio da si uzeo bilo koju premium gumu.

Al' da nadodam za Miselin, njemu nije trajnost gume najjaci adut, nego duze zadrzavanje prvobitnih karakteristike. Znaci, mozda su u prvoj godini svi premium proizvodjaci bolji od Miselina (osim Pirelija), al' kad je guma 2-3 godine stara, tek onda kvalitet Miselina dolazi do izrazaja i tada je bolji od svih. I to je razlog zasto zimi uzimam ove gume.

A Miselin je losiji na testovima iz razloga sto mu dubok i svjez snijeg nisu jaca strana,al' zato na suhoj, mokroj i ledenoj podlozi je TITO. A kod nas su ceste zimi najcesce takve.

Inace, ja sam sebi neki dan kupio alpin 6 po cijeni od 109km po gumi, dimenzije 195 65 15. Nisam ih jos ugradio, to cu tek u narednim danima.

Mada se jesam dvoumio dal' da iskoristim akciju u Unitrade i uzmem GY il' Dunlop po 104 km na 6 rata.Al' ipak,povjerenje u zimski Miselin je prevladalo.
amar1994

#10605 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
amar1994 wrote:Dobar je sx4,cak se moze nabaviti sper za prednje i za zadnje tockove, u 1 i 1.5 lock opcijama 8)
Ma svasta sam imao i vozio. Meni stvarno prirastao srcu. Pravo dobar auto. :thumbup:
dobro drze cijenu 4x4 120ks :D ,nije to dzaba :thumbup:

posto me interesuje taj auto,sta mu znaci 4x2 , cetiri tocka pogon na dva ili nesto drugo :?

smao se drzat dalje od 1.9 dizela i mozda mi naleti dobar..
NediM17

#10606 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Ima njih i sa samo prednjim pogonom, a ja mogu birati tri moda pogona. 2WD (pogon preko prednje osovine), Auto i Lock (ondnos izmedju prednje i zadnje osovine konstantno 50-50%, nakon 60km/h kompjuter sam prebacuje u Auto).

Fiatov 1.9 dizel je najbolja masina za taj auto (i jedna od najboljih masina uopce), ali naci ga s tim motorom u dobrom stanju, i sa pravom kilometrazom je tesko, gotovo nemoguca misija.

Sa benzincem neko konstantno drkanje po losem terenu i uzbrdicama nece bas ici, jer ima duge prenose, i malo momenta u niskim obrtajima, tako da na nekim uzbrdicama moras biti pravi majstor da ga pokrenes bez da ti lamela ispadne na put. :-D
Uglavnom, kad bi sa SX4 benzincem probao voziti neke ozbiljnije terene, kvacilo bi vrlo brzo bilo gotovo. Sa 1.9 dizelom je druga prica, to je raga, i pogledaj svaki iz uvoza ima kuku, jer je to peri-deri mazga.
amar1994

#10607 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Ma sve iz uvoza preslo boga oca,ma kakv offroad,za normalne voznje i Sarajva,mozda blato po ravnom do vikendice,kaakv mu je klirens ? :-D

Samo benzin,ne vjerujem vise dizelima :run:

Nasao bi ja kraci prenos,mora od nekog drugog modela odgovarat,diff ratio kad bi smanjio sa 4.41:1 na recimo 4.7/4.8:1 skratio bi drasticno brzine :lol:
NediM17

#10608 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Vjerovao ili ne, 19cm, sto je vise nego kod recimo Rav4 ili Sportage-a.
amar1994

#10609 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

:thumbup:
NediM17

#10610 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

tovarish wrote:
condy wrote: Miselinka alpin 5 je na testovim ispod ovog Dunlopa. Najjaci adut Miselinke je dug vijek trajanja. Ja mislim da je ovaj Dunlop dobra guma, inace je ne bih kupovao a izmedju nje i Miselinke u cijeni nije neka razlika oko 80-100 KM za 4 komada i mislim da se tu eventualna razliku u kvaliteti tesko da se moze osjetiti u prve cetri godine. Kasnije da ali ja u pravilu mijenjam gume svakih pet godina. Al, vidjet cemo kad budu tezi uvjeti zimara kakva je.
Sa Dunlop nisi pogrijesio,kao sto nebi pogrijesio da si uzeo bilo koju premium gumu.

Al' da nadodam za Miselin, njemu nije trajnost gume najjaci adut, nego duze zadrzavanje prvobitnih karakteristike. Znaci, mozda su u prvoj godini svi premium proizvodjaci bolji od Miselina (osim Pirelija), al' kad je guma 2-3 godine stara, tek onda kvalitet Miselina dolazi do izrazaja i tada je bolji od svih. I to je razlog zasto zimi uzimam ove gume.

A Miselin je losiji na testovima iz razloga sto mu dubok i svjez snijeg nisu jaca strana,al' zato na suhoj, mokroj i ledenoj podlozi je TITO. A kod nas su ceste zimi najcesce takve.

Inace, ja sam sebi neki dan kupio alpin 6 po cijeni od 109km po gumi, dimenzije 195 65 15. Nisam ih jos ugradio, to cu tek u narednim danima.

Mada se jesam dvoumio dal' da iskoristim akciju u Unitrade i uzmem GY il' Dunlop po 104 km na 6 rata.Al' ipak,povjerenje u zimski Miselin je prevladalo.
Potpis. Ja sam vozio Alpin4 star 5 sezona, jbt., ponasao se kao nova guma. :thumbup:

Sad sam opet na Michelinu, samo je sad Alpin5.
amar1994

#10611 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
Potpis. Ja sam vozio Alpin4 star 5 sezona, jbt., ponasao se kao nova guma. :thumbup:

Sad sam opet na Michelinu, samo je sad Alpin5.
jos da montiras ove naprijed i nazad,mogao bi i na ljetnim :lol: :D

Image
zdruzdjo

#10612 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zdruzdjo »

Throttle wrote:To je iskljucivo moj primjer, zivim u gradu i nemam potrebu za vozanjem nekim brdima. Lanci su mi zadnja opcija, ako je toliko gadno da ne moze guma izvuci ne bih ni isao. Da zivim u brdu vozio bih neki AWD, opet bez lanaca :mrgreen:
Ujutro u 04:30 sve je lose. Kad padne 20 cm snijega u 01:00 navece i jos malo stegne. Nema gume koja ce izvuci. Ako moras "prtinu" napraviti sam.....
Jedino neko off road(i slicni 4x4 hibridi koji se krste da su off road) vozilo pa da kazes. Iskreno ja ne volim taj tip vozila nikako. Jednostavno to nije moj "klik".

I pitanje u startu jednostavno: "VEZICE? VALJAJU ILI NE VALJAJU" i to ako je neko koristio ikad.
Necu kupovati off road i "that is it".
Last edited by zdruzdjo on 03/11/2018 23:36, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10613 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Danas nabacio zimnjače...pozurite raja vec su guzve :run:
amar1994

#10614 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

_BataZiv_0809 wrote:Danas nabacio zimnjače...pozurite raja vec su guzve :run:
rezervisano za tad i tad i nema guzve :D
condy

#10615 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

tovarish wrote:

:thumbup:

Ljetni mi je set Michelin koji sam masno platio zbog velike dimenzije, i znam kakve su. One kod mene u odnosu na Continental i druge gume koje sam imao, imaju duzi vijek trajanja a perfomanse su i dalje jako dobre.

Za zimski Dunlop sam se odlucio zbog toga sto je bolje ocjenjen od Michelin Alpin 5 posebno na snijegu i kaljamuzi a to mi je bitno, a i zbog povoljnije cijene. Za Alpin 6 jos nema ocjena koliko sam upratio. U skoro svim segmentima je dobio bolju ocjenu Dunlop. Licni dojmovi su okey ali ovo su ipak strucne ocjene gume. Niti jedna premium guma koju sam imao, nema drastican pad perfomansi. Ne drzi kao Michelin jer je on tu najbolji ali daleko od toga da su dobre samo dvije tri godine. Continental sam vozio bez problema 4 godine. U petoj vec nije valjalo...

https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... ordId=4011

https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... ordId=4009
basicm

#10616 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Meni Alpin 6 ruzan...ona sara isto trayal dosadasnji.
Inace stavio zimske danas, tigar 2017. Jos dlake po sebi imaju...zuti trokut se ne gasi. Imas a nemas.
drug_profi

#10617 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

basicm wrote:Meni Alpin 6 ruzan...ona sara isto trayal dosadasnji.
Inace stavio zimske danas, tigar 2017. Jos dlake po sebi imaju...zuti trokut se ne gasi. Imas a nemas.
:lol:
E argumenta i kriterija u pm
Sodom1

#10618 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sodom1 »

Evo i ja citam i ne vjerujem :lol: :lol: :lol: :lol:
ElRe

#10619 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Alpin 6 je bas ruzan, ista sara kao kod Starfire Trayal guma. Narocito do izrazaja dolazi kod sire gume.
isx

#10620 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by isx »

Koja guma ima najljepše šare i najdugotrajnije dlake da je odmah kupim? :D
problemnatravunu

#10621 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by problemnatravunu »

isx wrote:Koja guma ima najljepše šare i najdugotrajnije dlake da je odmah kupim? :D
Čuj , ružne šare, :lol: :lol: :facepalm: , nema druge nego samo kupovati dizajnerske gume, eto dotle je to došlo , a čini mi se jedino Vredestajn nesto muti sa Đuđarom :lol: :lol: :lol:
adis204

#10622 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by adis204 »

@condy
Imam iskustva sa UGrip9 i Wintersport5.
UG je prvu sezonu izvršila sva preticanja po prevoju a na uslovima recimo poleđenih 2cm snijega na -8°, a ja u hatchbacku običnom. Bio sam vjerovatno na meti osuda tih ljudi koje sam obilazio, ali ta guma je takvo povjerenje vraćala putem volana uz odmjereno proklizavanje koje se dalo predvidjeti nekako. Prvu sezonu perfektna, ostale jaako dobra. Ostale, nakon 10 hiljada km.
Wintersport5 je fantastično tiha guma. Ima neki huk, ali takav da motor perfektno čuješ i da kažem svaki kaiš u njemu. Nestvarno tiha. Drži jak moment na mokrom solidno, snijeg još nisam iskusio, ali mislim da je jako dobra u smislu uloženo - dobijeno.

Edit: neki dan vidjeh wrangler na terencu (poznatog američkog izgleda, ali ne vidjeh znak), tražim koji je profil, kad čitam dot i ne vjerujem, naginjem se, uvjeravam i sebe i oči - piše dot 1090 :lol: šara i dalje 25mm :D
Seawolf

#10623 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

ElRe wrote:Alpin 6 je bas ruzan, ista sara kao kod Starfire Trayal guma. Narocito do izrazaja dolazi kod sire gume.
Ne bih ulazio u izgled šare gume, ali što se tiče performansi, njemački forumi su puni pritužbi na ponašanje novog Alpin 6, pogotovu za upravljivost na suhom i mokrom kolovozu i poprečnu stabilnost na mokrom kolovozu.
tovarish

#10624 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tovarish »

Seawolf wrote: Ne bih ulazio u izgled šare gume, ali što se tiče performansi, njemački forumi su puni pritužbi na ponašanje novog Alpin 6, pogotovu za upravljivost na suhom i mokrom kolovozu i poprečnu stabilnost na mokrom kolovozu.
E jbg,nadam se da su te Svabe malo pretjerale,jer sam se po tom dobro zajebo.

Mada,ako su i kod njih ovako topli dani,mozda je i to razlog da se tako lose ponasaju na cesti.

Inace, ja ima obicaj zimske skidati tek iza 1.maja,a ove godine je krajem aprila bilo pravo toplo i tad sam primjetio i da Alpin A4 nije bas bio dobar u takvim uslovima.Sto je i razumljivo.

Mada nije ni iskljuceno da bi i Alpin 6 mogao bi i flop.A nadat se da ce i ako bude tako los,biti bolji od drugih guma iz ranga Sava i sl.
Seawolf

#10625 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

tovarish wrote:
Seawolf wrote: Ne bih ulazio u izgled šare gume, ali što se tiče performansi, njemački forumi su puni pritužbi na ponašanje novog Alpin 6, pogotovu za upravljivost na suhom i mokrom kolovozu i poprečnu stabilnost na mokrom kolovozu.
E jbg,nadam se da su te Svabe malo pretjerale,jer sam se po tom dobro zajebo.

Mada,ako su i kod njih ovako topli dani,mozda je i to razlog da se tako lose ponasaju na cesti.

Inace, ja ima obicaj zimske skidati tek iza 1.maja,a ove godine je krajem aprila bilo pravo toplo i tad sam primjetio i da Alpin A4 nije bas bio dobar u takvim uslovima.Sto je i razumljivo.

Mada nije ni iskljuceno da bi i Alpin 6 mogao bi i flop.A nadat se da ce i ako bude tako los,biti bolji od drugih guma iz ranga Sava i sl.
Ma, ne sekiraj se. Biće bolje ponašanje guma kada se malo potroše, pa se veća površina šare izloži kontaktu.
Post Reply