Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
adodbr

#10601 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by adodbr »

O'zone wrote:
adodbr wrote:Dobar dan novi sam na forumu pa prvo da pozdravim sviju. Vlasnik sam citroena c4 1.6 hdi 66 kw 2006g dizel. Posto sam prvobitno 2 mjeseca nakon polaganja bio samo fokusiran da naucim da vozim nisam previse obracao paznju na auto sem da naucim da vozim da se fino uparkiravat , fino skrecem polazim sa semafora itd. Imam neke probleme sa citroenom ne znam sta da radim vise posto sam rjesavam sve svoje probleme ne znam bas sta da radim, auto sam dobio bez servisne knjige , uradio sam mali servis , promjenio sponu , uradio spuru , zamjenio disk plocice. Problemi koji mi se javljaju kod auta su sljedeci : 1. Kad dam kontakt upali se ona lampica od motora ( narandzaste boje ) koja se ugasi kad upalim auto i u voznji se nikad nikakva lampica nije pojavila , 2. Kada dam kontakt takodjer se upali sa desne strane lampica service ( na autu fali zadnja maglenka crvena kad sam zvao citroen rekli su da service ne mora znaciti kvar nego bilo sta da nije na autu dobro njemu znaci service pa cekam da to zavrsim da vidim dal ce se ugasiti to ) 3. Kada auto upalim poslije kise kad se spusti temp ili ujutru iz auspuha izadje malo plavog dima kada idem u rikverc zatim u voznji i dalje plavog dima nema uopste 4. Kad auto na "hladnije" temperature pokrenem auto oduzima gas konstanto osjetim da da gas , gubi gas , da gas gubi gas i sve tako jedno 5 min onda bez problema ide.

Posto autu ne znam dal je radjen ili kad je radjen veliki servis da li moj problem moze biti veliki servis ? ili nesto dodatno da jos napomenem bio sam na dijagnostici i tu su rekli da nema auto problema tj da nista ne prijavljuje , kada pritisnem check dugme na autu on nesto ispise pored dijagnostike koju javi da je ok , pa dal treba da nekome snimim to sta mi kaze pa da vidite ?
-Service lampica vjerovatno ima veze sa tim što nisi resetovao kilometražu poslije malog servisa. Potraži na Youtube kako se to radi.
-Dim na prvom paljenju na hladno može biti normalno dok se motor ne ugrije. Bitno je da ga nema u vožnji i poslije vožnje niz brdo kad se koči motorom jer tad su vjerovatno tifloni na ventilima loši.
-Zadnja stvar bi mogla biti elektornski saug koji je malo poblesavio dok motor ne dobije radnu temperaturu.

A opet za sve ti je nabolji lijek dijagnostika, skopča se sve na komp, pročitaju kodovi grešaka i više manje znaš na čemu si.
Hoce li mi se moci ovo iscitati koje su mu greske sve jer kad sam radio mali servis na dijagnostici su rekli da nema gresaka da je sve ok ? mozda su nastale poslije toga , morat cu ih opet zvat pa ic pa cu da vidim onda
Dzontra_Volta

#10602 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

basicm wrote:
Dzontra_Volta wrote:
basicm wrote:Imate u unitrade brisaca, cak ima i setova za odredjene aute.
Za moje nema. Pravo je teško naći metlice veličine 750 mm (30˝).
Neoplan dijelovi su negdje drugo :)
Najobičniji C4, samo mu šajba velika. :-D
amar1994

#10603 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:D :D

ma jebo ti nas i prodavnice , ja kad sve saberem i oduzmem za razliku u cijeni od nekih 15-20% , original je majka :thumbup: ,

jos sad sasvim slucajno upoznam direktora prodaje i servisa , a on otac od bivseg kolege iz skole :D :thumbup:
condy

#10604 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:To su univerzalni brisaci i nisu svemoguci, bez obzira sto su skupi, tj. niko ne garatuje da se raditi savrseno na svakom autu koje je navedeno na pakovanju. Sjecam se da je kolega prije nekoliko godina uzeo te AeroTwin za Audija, platio ih 70 KM, desnu stranu nisu nikako cistili, vratio odmah, imao je srece jer su mu vratili pare, jer jel plati pa se klati, covjek bi beton brisace za 50% para pa kad ne valjaju vrati. :-) To je rizik koji prihvatas da bi prosao jeftinije, kao i obicno.
jebi im mater , ako se zainatim dacu 120KM za dvije metlice originalne i cao :run:
Poskupe su te originalne, stvarno nemaju mjere sa cijenama... iako sam ja da na autu sve bude OE bez izuzetka ali ta cijena je bombastična pa ne znam šta bi ti rekao. Meni na audiju originalne koštale 88 KM, kupio ih prije oko 2g i zadovoljan sam. Nema parnica na šajbi. Pored metlica, parnice mogu biti uzrok ako imaš automatske brisače, i ako su podešene na brži rad. Kod mene su automatski ali mogu štimati koliko će biti osjetljivi pa ih držim na predzadnjem nivou baš zbog toga. Na višem nivou baš prebrzo rade i to mora ostaviti tragove. I kad hoćeš da sapereš šajbu, nemoj štediti na tečnosti za brisače, kad idu na suho ili ako sebi praviš tečnost, tad mogu grebati. Ako tečnost nije dobra, ako ne pjeni, onda može grebat. Sa originalnim si najmirniji. Pogledaj i Valeo Silencio X.TRM, al čisto sumnjam da ga kod nas negdje ima kupit. Može preko ebaya, ali on je isplativ ako je jeftiniji od originalnih. :D
ado-šampion

#10605 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Realno da je 15-20% ko bi se peglao sa zamjenskim brisacima. Das 70 KM i da ne odgovaraju, bolje onda dati 85 da su dobri, to je tih 20%. Medjtim razlika je cesto i 100%.
LikeLike

#10606 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

adodbr wrote:Dobar dan novi sam na forumu pa prvo da pozdravim sviju. Vlasnik sam citroena c4 1.6 hdi 66 kw 2006g dizel. Posto sam prvobitno 2 mjeseca nakon polaganja bio samo fokusiran da naucim da vozim nisam previse obracao paznju na auto sem da naucim da vozim da se fino uparkiravat , fino skrecem polazim sa semafora itd. Imam neke probleme sa citroenom ne znam sta da radim vise posto sam rjesavam sve svoje probleme ne znam bas sta da radim, auto sam dobio bez servisne knjige , uradio sam mali servis , promjenio sponu , uradio spuru , zamjenio disk plocice. Problemi koji mi se javljaju kod auta su sljedeci : 1. Kad dam kontakt upali se ona lampica od motora ( narandzaste boje ) koja se ugasi kad upalim auto i u voznji se nikad nikakva lampica nije pojavila , 2. Kada dam kontakt takodjer se upali sa desne strane lampica service ( na autu fali zadnja maglenka crvena kad sam zvao citroen rekli su da service ne mora znaciti kvar nego bilo sta da nije na autu dobro njemu znaci service pa cekam da to zavrsim da vidim dal ce se ugasiti to ) 3. Kada auto upalim poslije kise kad se spusti temp ili ujutru iz auspuha izadje malo plavog dima kada idem u rikverc zatim u voznji i dalje plavog dima nema uopste 4. Kad auto na "hladnije" temperature pokrenem auto oduzima gas konstanto osjetim da da gas , gubi gas , da gas gubi gas i sve tako jedno 5 min onda bez problema ide.

Posto autu ne znam dal je radjen ili kad je radjen veliki servis da li moj problem moze biti veliki servis ? ili nesto dodatno da jos napomenem bio sam na dijagnostici i tu su rekli da nema auto problema tj da nista ne prijavljuje , kada pritisnem check dugme na autu on nesto ispise pored dijagnostike koju javi da je ok , pa dal treba da nekome snimim to sta mi kaze pa da vidite ?

Ta lampica narandjaste boje se pali na svakom francuzu i ugasi se kad upalis auto, naravno ako je sve ok :) Sto se tice gubljenja gasa kad je motor bas hladan, desava se isto na vecini francuza, pogotovo na benzincima. Sto se tice lampice service, pokusaj restartovati kilometrazu servisa. Ja sam sebi to prije par dana proguglao kako se radi i restartovao...
condy

#10607 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

ado-šampion wrote:Realno da je 15-20% ko bi se peglao sa zamjenskim brisacima. Das 70 KM i da ne odgovaraju, bolje onda dati 85 da su dobri, to je tih 20%. Medjtim razlika je cesto i 100%.
Pa kod njega je bas razlika bila veca od 100% :mrgreen:
amar1994

#10608 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

condy wrote: Poskupe su te originalne, stvarno nemaju mjere sa cijenama... iako sam ja da na autu sve bude OE bez izuzetka ali ta cijena je bombastična pa ne znam šta bi ti rekao. Meni na audiju originalne koštale 88 KM, kupio ih prije oko 2g i zadovoljan sam. Nema parnica na šajbi. Pored metlica, parnice mogu biti uzrok ako imaš automatske brisače, i ako su podešene na brži rad. Kod mene su automatski ali mogu štimati koliko će biti osjetljivi pa ih držim na predzadnjem nivou baš zbog toga. Na višem nivou baš prebrzo rade i to mora ostaviti tragove. I kad hoćeš da sapereš šajbu, nemoj štediti na tečnosti za brisače, kad idu na suho ili ako sebi praviš tečnost, tad mogu grebati. Ako tečnost nije dobra, ako ne pjeni, onda može grebat. Sa originalnim si najmirniji. Pogledaj i Valeo Silencio X.TRM, al čisto sumnjam da ga kod nas negdje ima kupit. Može preko ebaya, ali on je isplativ ako je jeftiniji od originalnih. :D
imam i ja sve to , podeseno je da se brzi upale kad bas lije :-)

evo par brisaca kompletnih je nesto malo ispod 90KM , odsad samo original , vidjet cu ovo sa gumicama :D

nego , gdje sajbu ispolirat , imam jednu pofinu parnicu taman kako je brisac prosao :run:
Last edited by amar1994 on 18/09/2017 16:01, edited 1 time in total.
amar1994

#10609 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Realno da je 15-20% ko bi se peglao sa zamjenskim brisacima. Das 70 KM i da ne odgovaraju, bolje onda dati 85 da su dobri, to je tih 20%. Medjtim razlika je cesto i 100%.
condy wrote: Pa kod njega je bas razlika bila veca od 100% :mrgreen:
ma nije , evo maloprije mi javise , nesto malo ispod za par 90KM , a gumice oko 40KM par :-) :run:
ado-šampion

#10610 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Pa to je preko 100%, ako gledas koliko trebas dodati na cijenu, ne? :D

Kako mislis gumice, samo gumice koje ti onda navlacis na brisac, ili komplet brisac kojeg samo uklopis?
amar1994

#10611 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Pa to je preko 100%, ako gledas koliko trebas dodati na cijenu, ne? :D

Kako mislis gumice, samo gumice koje ti onda navlacis na brisac, ili komplet brisac kojeg samo uklopis?
:D :D

Image

:thumbup:
ado-šampion

#10612 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Uh samo gumice, to je jos veca lutrija, hoce li uklopiti, nece li...
amar1994

#10613 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Uh samo gumice, to je jos veca lutrija, hoce li uklopiti, nece li...
nek uklopi servis :lol:
ado-šampion

#10614 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Haha, servis ce uklopiti samo novi brisac. :D
amar1994

#10615 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol:

Nasao ko je dobavljac : DENSO , model : DUR-048L , 8e kom , al majcin sine u BiH ga neces naci sigurno :lol:
ado-šampion

#10616 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Ja cisto sumnjam da te stvari Denso ima u maloprodaji igdje u EU, ako te to tjesi. :D
condy

#10617 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Znaci nista Valeo x.trm :shock:
Bas kontao da ga pitam kakve su ako ih kupi :lol:
amar1994

#10618 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

condy wrote:Znaci nista Valeo x.trm :shock:
Bas kontao da ga pitam kakve su ako ih kupi :lol:
ma kakav valeo :lol: , dosta mi je sto je motor francuski :oops: :mrgreen:

a gdje su mu zglobovi :shock:

Image

gledaj japanskog 8-)

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10619 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Vala Amare i ti komplikujes, k'o da vozis Aston Martina pa moras neke sega mega metlice stavljati?! Kupi najobicnije u trznim centrima, das 15 KeMala, i sezonu ih koristis, i onda u kantu za smece. :wink: :mrgreen:
kabal1337

#10620 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

nekakvi bosch aero se vrte po obiju 12 KM kom , nije lose
kafanski_covjek

#10621 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kafanski_covjek »

kabal1337 wrote:nekakvi bosch aero se vrte po obiju 12 KM kom , nije lose
ima i one Eco, 28KM mogu godinu izdrzati :D
amar1994

#10622 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Vala Amare i ti komplikujes, k'o da vozis Aston Martina pa moras neke sega mega metlice stavljati?! Kupi najobicnije u trznim centrima, das 15 KeMala, i sezonu ih koristis, i onda u kantu za smece. :wink: :mrgreen:
Pa haman , pa trazin ove jbga kad se izgrebalo :mrgreen:

Kazem , bosch aero su stari oko god dana , dobro brisu , al nije to to .

Ja sam ludjak svakako , ati obicni ruzni ba :lol: :mrgreen:
kabal1337

#10623 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

ma preko zime uzeti kakve bezvezne, dobre skinuti. One ionako led i snijeg pokvari.
Dope_Man

#10624 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dope_Man »

Gdje u Sa, a moze i u blizim gradovima/naseljima, nije mi mrsko vozati se, moze da se odradi ispravljanje felgi. Moradoh mijenjati jednu gumu, i rece mi vulkanizer kod balansiranja da je i sama felga nekad negdje stradala pa bi je trebalo ispraviti. Spomenu mi nekog u Rajlovcu, al evo da provjerim i ovdje ima li jos ko, i gdje je najsigurnije.

Kvalitet mi je bitniji od cijene, ali kako ne znam ni koliko uopste kosta prosvijetlite me koliko ce me otprilie to zadovoljstvo doci.
Me_again

#10625 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Me_again »

Dzontra_Volta wrote:
Me_again wrote:

Kupi zamjenske Bosch Aero brisače, koštaju oko 50 KM (kako za koji auto). Ja sam kupovao par puta kod Kareta, nisam se pokajao.
Zamjena gumica na brisačima je stari Japanski fol, ali kad skontaš te gumice su skupe a mehanizam ti ostaje stari. Ipak i on vremenom dobija "lufta", po meni je puno bolje dati desetak maraka više i imati komplet brisače kako treba.
Ako hočeš mogu ih pitati danas imaju li za tvoj auto, u mojoj zgradi im je radnja.
Ako ti nije mrsko, pitaj imaju li za C4 2011 g. - 750 mm (30˝) + 650 (26˝) i koliko para? :D
Fala.
Sorry Johny, prekasno sam sinoč došao kuči, upeglao posao.
Ali što se gnjaviš sa tim, imaš u Reno-Citroen shopu na Grbavici brisače za C4, Valeo, ja kupovao par puta. Kvalitet odličan. Cijena 70 KM, ali nemože jare i pare. Drže dvije godine sigurno.
Post Reply