Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Laertes

#10576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

shake69 wrote:
Laertes wrote:Juče prvi put vozio ovim devetosiječanjskim. Svaka čast.
Jebo ti nas, Dodik napravi autoput, a šta će ovi naši reći da su ostavili iza sebe?
Slazem se, a promet? Prosli vikend sam vozio i presao dva auta na cijelih 35 km!U mrklom mraku nigdje nikoga! Iz suprotnog pravca 5-6 auta! Ako nece vikendom, kad ce Laktashenko ubrati neku markicu za taj autout, kada?
Znaš šta, mene ko vozača apsolutno ne interesuje hoće li oni zaraditi ili ne. Neće ga zbog malog broja auta zatvoriti ko McDonalds u Tuzli.
Meni lično iz Tuzle ovaj federalni autoput Sa-Ze nije uopće zanimljiv. Kad idem u Sa, idem preko Karaule. Kad idem na sjever, Orašje. Kad ću na more, Doboj-Zenica-Bugojno-Livno (čak i ono malo oko Zenice ne koristim, idem preko Vjetrenice). Za sve ove godine, jednom jedini put koristio ovaj Sa-Ze.
Makar kad trebam za BL, voziću se autoputem.
Laertes

#10577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Alfons Kauders wrote:
Ja i dalje nisam siguran da je taj krak prema Tuzli tako dobra ideja u nasoj situaciji. Naravno da bi bio super za neke pravce (recimo do Zenice ili preko Lasve), ali za sjever ili Sarajevo mnogim nece biti primamljiv. Problem je sto tu gravitira najvise prometa u TK: Kladanj - Tuzla, Tuzla - Doboj, Tuzla - Sava. Tim ljudima spoj na Vc ne rjesava nista.

Postavlja se i pitanje koliko bi ga ljudi koristilo npr. da putuje za Sarajevo. Evo da je vec u prometu, to bi bilo barem 15KM putarine u jednom smjeru, i isto toliko nazad. Nema ni neke ustede goriva, jer bi bilo 40km duze. Vremenski mozda malo brze, ali ne drasticno. Ok, mozda bi ja koristio taj pravac svaki put kada picim TZ-SA, ali mnogi ne bi, jer bi ih onda put kostao 60KM umjesto 30KM.

Vc kraj Sarajeva i dalje na sjever prolazi najgusce naseljenim i najrazvijenijim krajevima FBiH. Krak prema Tuzli bi prolazio kroz 40 kilometara divljine.

Ne kazem da ga ne treba raditi, ali sad definitivno nije vrijeme. Tuzli bi vise znacio moderniji put prema Sarajevu, koji bi uvezao Zivinice, Kladanj, Olovo, kao i bolja magistrala prema Bijeljini ili predlagani brzi put ka Orasju (koji bi takodjer mogao sluziti kao put za Bijeljinu, ovisno od planova RS).
:thumbup: pogotovo za ovo ka Orašju. Sadašnja cesta preko Srebrenika je živi horor.
Alfons Kauders

#10578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Magistrala M18 je značajna, ali bi bili potrebni milioni da se ona uradi na takav način da recimo sadašnja 2 sata i nešto, pretvori u sat i po vožnje.

Recimo Karaula uštedi nekih 5 minuta, sezonski do 10, čak i kada bi se izgradila ona dva nedostajuća mosta to je koja minuta manje.

Kada to stavimo na papir govorimo o milionima. Dakle za peglanje m18 između Tuzle i Sarajeva, potrebno je još par tunela, na Nišićkoj visoravni potrebne su usponske (treće) trake, kao i oko Kladnja.

Ovako bi recimo spojili Zavidoviće, Banoviće, Lukavac i Tuzlu. Slažem se, nisu to neki važni centri, ali mnogo je jeftinija opcija.

Najbolja opcija bi bila da se postojeći sjeverni autoput od Doboja do Banja Luke dalje nastavi na Tuzlu pa onda na Bijeljinu, a od Banja Luke prema Prijedoru i dalje prema Bihaću.

Ipak politički problemi koji prate izgradnju infrastrukture u BiH su donijeli takvo rješenje, da se entiteti u tom slučaju ponašaju kao države i skoro da nemaju zajedničkih projekata. Koridor Vc u dijelu kroz RS prolazi samo zato što mora i to kroz lagan teren. Planirana brza cesta Lašva - Bihać je zamišljena da dijelom ide kroz RS dok ovi iz RS-a imaju drugačije planove u tom području.

Uglavnom nikakva saradnja između entiteta, dovela do planova unutrašnjeg povezivanja u FBiH. Sama činjenica da autoput Banja Luka - Gradiška nema državnu oznaku, već koristi međunarodnu (E661), a autoput Doboj - Banja Luka nema ni državnu ni međunarodnu, dovoljno govori koliko seo ni otimaju i igraju autonomije.
Jebiga, sve stoji, ali onda zaista ne vidim zasto bi TK placao putarinu i ostale namete.

Taj spoj na Vc se nece ni poceti raditi u narednih deset godina, a on je jedini bitan infrastrukturni projekt planiran za TK.
So What!

#10579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
Jebiga, sve stoji, ali onda zaista ne vidim zasto bi TK placao putarinu i ostale namete.

Taj spoj na Vc se nece ni poceti raditi u narednih deset godina, a on je jedini bitan infrastrukturni projekt planiran za TK.
Znam da ćeš reći, ne može se to porediti, ali šta bi mi iz Tešnja, Maglaja, Usore, Doboja trebali reći. U navedenom području živi preko 150 000 ljudi, a i mi naše prvo gradilište možemo očekivati tek za 10 godina.

Izvjesnije je da će krak prema Tuzli usljed pritisaka biti započet prije, nego dionica Novi Šeher - Doboj Jug.
Alfons Kauders

#10580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:

Znam da ćeš reći, ne može se to porediti, ali šta bi mi iz Tešnja, Maglaja, Usore, Doboja trebali reći. U navedenom području živi preko 150 000 ljudi, a i mi naše prvo gradilište možemo očekivati tek za 10 godina.

Izvjesnije je da će krak prema Tuzli usljed pritisaka biti započet prije, nego dionica Novi Šeher - Doboj Jug.
Jebiga, ali vi cete uskoro biti blizu prikljucka sjeverno od Zenice, a nama ce i dalje do autoputa trebati minimum dva sata :D
animus

#10581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by animus »

Po meni Tuzli ne treba autoput nego tri kraka brze ceste. Prvi do orasja, drugi do doboj istoka i treci do zivinica odnosno do onog uspona prema stuparima. Jos par tunelcica i mostova prema Sarajevu i poneka preticajna traka bi rijesili sve probleme.
Laertes

#10582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

animus wrote:Po meni Tuzli ne treba autoput nego tri kraka brze ceste. Prvi do orasja, drugi do doboj istoka i treci do zivinica odnosno do onog uspona prema stuparima. Jos par tunelcica i mostova prema Sarajevu i poneka preticajna traka bi rijesili sve probleme.
:thumbup:
Alfons Kauders

#10583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

animus wrote:Po meni Tuzli ne treba autoput nego tri kraka brze ceste. Prvi do orasja, drugi do doboj istoka i treci do zivinica odnosno do onog uspona prema stuparima. Jos par tunelcica i mostova prema Sarajevu i poneka preticajna traka bi rijesili sve probleme.
Ni meni nije jasna logika gradnje punog profila Zepce - Tuzla

Valjda jer se brza cesta ne naplacuje? :D
Laertes

#10584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Ovo prema Doboju još nikad niko nije ni spomenuo, a imam dojam da je tu velika frekvencija saobraćaja i da se u zadnje vrijeme gine više nego na m17. Samo bi tu trebalo naći potpuno novu trasu, jer na postojećoj mjesta nema (svaka kuća ima izlaz na cestu). Lijevo od nje je Spreča i RS, a desno su brda.
So What!

#10585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

U septembru otvaranje 11 kilometara autoputa od Laktaša do Prnjavora
Image

Prema najavama iz Autoputeva Republike Srpske prvih 11 kilometara autoputa od Laktaša do Prnjavora, na potezu Mahovljanska petlja - Drugovići, moglo bi za saobraćaj biti otvoreno već u septembru.

Riječ je o dijelu autoputa od Banje Luke do Doboja, a prva dionica od Prnjavora do Doboja u dužini od 36 kilometara puštena je u saobraćaj prošle godine. Cijeli autoput Banja Luka – Doboj dugačak je 72 kilometra.

Ukupna dužina trase od Laktaša do Prnjavora je 36 kilometara, a njeno puštanje u saobraćaj se može očekivati do kraja godine, uz blagu rezervu, jer sve zavisi od toga kakva će biti predstojeća zima i koliko će se moći raditi u zimskim mjesecima, potvrdio je nedavno za Klix.ba direktor Autoputeva RS Dušan Topić.

“Sa druge strane, imali smo nekih dodatnih zahtjeva prema izvođačima i dodatnih radova, tako da neće biti iznenađenje ni ako se sam završetak pomjeri za proljeće, odnosno puštanje u saobraćaj čitave dionice, s tim što planiramo da do kraja ovog ljeta pustimo prvih 11 kilometara od Mahovljana do Drugovića, gdje će biti petlja kao veza sa magistralnim putem“, rekao nam je Topić.

Dodaje da su se mnogi pitali zašto se pušta u promet samo 11 kilometara, zašto se ne sačeka da bude završeno svih 36 kilometara.

"Mi to ne radimo iz nekih političkih, nego više iz nekih funkcionalnih razloga jer kada se pusti tih 11 onda će biti veoma praktično, pogotovo pred zimu, da preusmjerimo saobraćaj, odnosno da onaj ko dolazi iz Prnjavora u Drugovićima skrene prema Mahovljanima, a da se izbjegne Tutnjevac i one krivine", kazao je Topić.

I sama teren na ovoj dionici je takav da su radovi od Mahovljanske petlje do Drugovića mogli napredovati mnogo brže nego na ostalim dijelovima, a u toku je pribavljanje upotrebne dozvole što će omogućiti početak odvijanja saobraćaja.

U momentu dok smo obilazili dionicu radovi su bili u punom jeku, a radnici su se borili sa vrućinama zamotavajući glavu mokrim majicama i ispijajući litre vode, neki i goli do pasa. Kacige i antifoni su sastavni dio opreme jer je buka koju proizvode radne mašine i kamioni nesnosna, a mogućnost povreda je velika.

"Jest’ vruće, al’ ima i gore, navikne se živ čovjek na sve, pa tako i na ovo, raditi se mora", kratko nam je dobacio jedan od radnika i nastavio s poslom.

A posao je pri kraju jer su radnici već posuli završni sloj asfalta, postavili bankine i zabetonirali većinu postolja za rasvjetne stubove. Prethodno je urađena drenaža, izgrađeni nasipi i odvodni kanali. Ostatak je “šminkanje“, a kad bude puštena u promet dionica će obuhvatati dva nadvožnjaka, petlju u Laktašima, most preko Vrbasa...

Izvođač radova na ovoj dionici je preduzeće Integral Inženjering, a angažovano je oko 500 radnika. Izgradnja se finansira od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klix
BadBoy

#10586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Ima li neko upućeniji da mi odgovori na jedno pitanje koje me živo jede. Kako kod nas kuće smiju biti izgrađene direktno na magistrali, bukvalno lola otvori kućna vrata i zakorači na magistralnu cestu. Zar zakonom nije predviđen zaštitni pojas od 20 metara sa obje strane za magistralne ceste?
ja71

#10587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

osim toga ne razumijem ni "nas" mentalitet.
Zasto je bitno da bude "kuca blizu puta" ?
tec

#10588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

BadBoy wrote:Ima li neko upućeniji da mi odgovori na jedno pitanje koje me živo jede. Kako kod nas kuće smiju biti izgrađene direktno na magistrali, bukvalno lola otvori kućna vrata i zakorači na magistralnu cestu. Zar zakonom nije predviđen zaštitni pojas od 20 metara sa obje strane za magistralne ceste?

Zato što se nikada nije kaznilo ni u prijašnjoj državi ni u ovoj, i čudni mentalitet prosječnog građanina koji hoće da živi metar do ceste.
Po zakonu je totalno ilegalno izgradnja kuća u određenom pojasu do magistralne ceste a pogotovo pristup iz privatnog posjeda na magistralnu cestu. A da je apsurda veća većina tih objekata je izgrađena na uzurpiranom državnom zemljištu koje je naknadno legalizovano.
ja71

#10589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

So What! wrote: Ovako bi recimo spojili Zavidoviće, Banoviće, Lukavac i Tuzlu. Slažem se, nisu to neki važni centri, ali mnogo je jeftinija opcija.
Kako sam ja upoznat taj A2 (ili je A3) bi trebao otprilike ici crveno ucrtanom linijom izmedju Tuzle i Zepca.
Ne razumijem kako bi tu bili spojeni Banovici i Lukavac.

Image

Ako nekom drugom rutom spojis Tuzli i Banovice onda je opet nemoguce spojiti Lukavac i Banovice
ja71

#10590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

evo sad sam malo istrazivao po netu:

na wikipediji stoji da ce biti povezani Žepče, Zavidovići, Banovići, Živinice, Tuzla
https://bs.wikipedia.org/wiki/Autoput_A ... rcegovina)

a ovdje je navedena karta slicna onoj mojoj:
Image
ucenik1234

#10591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ucenik1234 »

Ima li kakvih novosti o izgradnji autoputa BL - ST, preko kupresa? cujem kinezi su idejni valjda napravili.
golfiista

#10592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

BadBoy wrote:Ima li neko upućeniji da mi odgovori na jedno pitanje koje me živo jede. Kako kod nas kuće smiju biti izgrađene direktno na magistrali, bukvalno lola otvori kućna vrata i zakorači na magistralnu cestu. Zar zakonom nije predviđen zaštitni pojas od 20 metara sa obje strane za magistralne ceste?

Odgovor je vrlo prost. Sve kuće koje se nalaze u zaštitnom pojasu saobraćajnice su bile tu prije izgradnje saobraćajnice. Primjer izgradnje autoputa Vlakovo - Tarčin, masa objekata je ostala tik uz ogradu autoputa, odnosnu u zoni od 40 metara od iste, a što je zakonom propisan zaštitini pojas. Razlog zašto su obekti ostavljeni je , prvo što su zatečeni, a drugo zato što Autoceste neće da plaćaju te objekte, pa ti sad vidi kako je sve nigdje veze.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

ovdje su spominjao magistralni put. a dan danas se uz samu magistralu zidaju kuće i prave pristupi iz avlije direktno na magistralu.
foton

#10594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by foton »

golfiista wrote:

Odgovor je vrlo prost. Sve kuće koje se nalaze u zaštitnom pojasu saobraćajnice su bile tu prije izgradnje saobraćajnice. Primjer izgradnje autoputa Vlakovo - Tarčin, masa objekata je ostala tik uz ogradu autoputa, odnosnu u zoni od 40 metara od iste, a što je zakonom propisan zaštitini pojas. Razlog zašto su obekti ostavljeni je , prvo što su zatečeni, a drugo zato što Autoceste neće da plaćaju te objekte, pa ti sad vidi kako je sve nigdje veze.
Neko je vec rekao da autoput nije isto sto i magistralna cesta, ali mi je bas navedena dionica (Vlakovo - Tarcin) specificna po objektima. Neke kuce (naravno ne mogu reci sve) jesu izgradjene prije autoputa, ali DALEEEEEKO poslije nego sto je prostornim planom utvrdjena trasa autoputa. Znam za dvije kuce (dva poznanika) koji su gradili kuce tamo da bi bile srusene. Nije tajna da su mnogi manipulisali cijenama zemljista, procjenama vrijednosti objekata... Ni jedan od tih objekata nema dozvolu. I sta sad? Autoceste da placaju to???? Gradjani na kraju krajeva da placaju??

Nisu samo autoputevi i magistrale, SVUDA imas primjera uzurpacije javnih povrsina i onda neko "izgura", "legalizuje" objekte i imamo sta imamo... cirkus.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Chmoljo wrote:ovdje su spominjao magistralni put. a dan danas se uz samu magistralu zidaju kuće i prave pristupi iz avlije direktno na magistralu.
neki dan u kladnju zamalo da se zabijem u ClioVa, jer gospodin skreće kući, na vrlo nepreglednom mjestu iza krivine, preko pune... al jbg, da sam ga udario ja bih bio kriv...
So What!

#10596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Nema to puno veze sa direkcijama za ceste i autoceste. Tu se sve svodi na lokalnu vlast, jer lokalne vlasti u BiH imaju mnogo izvršne moći i realno kupuju socijalni mir tako što ne diraju nelegalne kuće ili čak legalizuju objekte takve vrste.

Meni je to strašno, jedino sam u Zenici vidio da je magistrala zagrađena, a da okolna naselja koriste servisne ceste. To je jedini ostatak čuvene brze ceste ili poluautoputa Zenica - Sarajevo iako ta cesta ne spada ni u jedno ni u drugo, ipak ona je idealan primjer kako su magistrale trebale biti rješene u BiH, makar one najprometnije.

Dakle ima greške direkcija i vladajuće garniture, ali opet lokalna vlast dopušta to, a Ceste FBiH nisu građevinska inspekcija da ruše objekte okolo.
Alfons Kauders

#10597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Nema to puno veze sa direkcijama za ceste i autoceste. Tu se sve svodi na lokalnu vlast, jer lokalne vlasti u BiH imaju mnogo izvršne moći i realno kupuju socijalni mir tako što ne diraju nelegalne kuće ili čak legalizuju objekte takve vrste.

Meni je to strašno, jedino sam u Zenici vidio da je magistrala zagrađena, a da okolna naselja koriste servisne ceste. To je jedini ostatak čuvene brze ceste ili poluautoputa Zenica - Sarajevo iako ta cesta ne spada ni u jedno ni u drugo, ipak ona je idealan primjer kako su magistrale trebale biti rješene u BiH, makar one najprometnije.

Dakle ima greške direkcija i vladajuće garniture, ali opet lokalna vlast dopušta to, a Ceste FBiH nisu građevinska inspekcija da ruše objekte okolo.
Da, ovo je vecinom do opstina i bespravne gradnje. I do naseg blentavog naroda kojem je najbolje mjesto za porodicnu kucu 10 metara od magistrale kojom dnevno prodju stotine kamiona i hiljade auta. Nedaj boze napraviti kucu 50 ili 100 metara od puta, valja onda i put, pa valja cistiti taj put itd. Jebo to, bolje drito iz garaze na magistralu. :)

Sad je kasno, jer se vec previse izgradilo uz svaku magistralu. M18 je fakticki lokalni put, jer su se sva sela u 50 godina kako je napravljen sirila ka putu. Fakticki vise od pola "magistrale" je ovakvo kao sto kolega opisuje - ti vozis kao da je magistrala, a iza krivine domacine parkira sleper ispred kuce, u rikverc.

Lasvu da i ne pominjemo jer tamo mislim da ne mozes sastavit ni kilometar da nisi u naselju.
escobar__

#10598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Pa Živinice, Kladanj, Stupari, Olovo... Famozna cesta Tuzla-Sarajevo, haos. :lol:
Laertes

#10599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

A tek Tuzla-Doboj...
So What!

#10600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Post Reply