A good Year i Continental dodju negdje oko 150,00 km, a pokazale su se najbolje na testovimaReisova wrote:Gdje su Michelin I ove malo bolje gume najpovoljnije 205/55/16
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#10576 Re: Dolazi zima - zimske gume
- beni-bu-man
#10577 Re: Dolazi zima - zimske gume
zavisi od drota kako je nagodanLikeLike wrote:Kad vec spominjete lance. Jesu li obavezno imati lance u gepeku ako zimske gume zadovoljavaju one kriterije koliko sara mora imati mm?
- amar1994
#10578 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zato nosim ispod sjedista ZOBS isprintanbeni-bu-man wrote:zavisi od drota kako je nagodanLikeLike wrote:Kad vec spominjete lance. Jesu li obavezno imati lance u gepeku ako zimske gume zadovoljavaju one kriterije koliko sara mora imati mm?
- beni-bu-man
#10579 Re: Dolazi zima - zimske gume
to toamar1994 wrote:Zato nosim ispod sjedista ZOBS isprintanbeni-bu-man wrote:zavisi od drota kako je nagodanLikeLike wrote:Kad vec spominjete lance. Jesu li obavezno imati lance u gepeku ako zimske gume zadovoljavaju one kriterije koliko sara mora imati mm?![]()
al mislim da lanci spadaju u obaveznu zimsku opremu
- amar1994
#10580 Re: Dolazi zima - zimske gume
Spadaju ako si na ljetnim gumama sa dobrom sarom i za autobuse/kamione bez obzira na gume.
Naravno da bi ih ja ponio i ponesem kad idem na planinu i slicno,al da me u gradu ocisccenom zajebaje,e nece vala.
Naravno da bi ih ja ponio i ponesem kad idem na planinu i slicno,al da me u gradu ocisccenom zajebaje,e nece vala.
- Haris.ba
#10581 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni policija tražila lance na autu sa pogonom na sva 4, zimske gume. 
- beni-bu-man
#10582 Re: Dolazi zima - zimske gume
iskreno kod mene su tokom cijele godine u gepekuamar1994 wrote:Spadaju ako si na ljetnim gumama sa dobrom sarom i za autobuse/kamione bez obzira na gume.
- amar1994
#10583 Re: Dolazi zima - zimske gume
beni-bu-man wrote:iskreno kod mene su tokom cijele godine u gepekuamar1994 wrote:Spadaju ako si na ljetnim gumama sa dobrom sarom i za autobuse/kamione bez obzira na gume.
Ja nekad nemam mjesta
- amar1994
#10584 Re: Dolazi zima - zimske gume
Haris.ba wrote:Meni policija tražila lance na autu sa pogonom na sva 4, zimske gume.
Oni pametni ti glup jelde
- beni-bu-man
#10585 Re: Dolazi zima - zimske gume
kontam ovo sto si napiso "Spadaju ako si na ljetnim gumama sa dobrom sarom" procito sam i ja to negdje ......amar1994 wrote:beni-bu-man wrote:iskreno kod mene su tokom cijele godine u gepekuamar1994 wrote:Spadaju ako si na ljetnim gumama sa dobrom sarom i za autobuse/kamione bez obzira na gume.
Naravno da bi ih ja ponio i ponesem kad idem na planinu i slicno,al da me u gradu ocisccenom zajebaje,e nece vala.![]()
Ja nekad nemam mjesta
mislim koji levat moras biti pa ljetim gumama voziti zimi
- amar1994
#10586 Re: Dolazi zima - zimske gume
Haha pa budala golema,misle da su pametniji od inzinjera nekog koji je davno predlozio 15 Novembar za zamjenu guma,onda imas onih sto su im auta dosla na ljetnim cudnim dimenzijama a zimska jedna 300/400 kermibeni-bu-man wrote: kontam ovo sto si napiso "Spadaju ako si na ljetnim gumama sa dobrom sarom" procito sam i ja to negdje ......
Ovi na polovnim premiumima vecinom ne mogu izac ni po ravnom kako treba,prosle god 5/6 kom e46 te nekoliko e39 lesheva,alfi 147,audija a6 i tako..
- beni-bu-man
#10587 Re: Dolazi zima - zimske gume
jel fakat tako zakonski navedeno, ljetne gume zimus s dobrom sarom uz lanceamar1994 wrote:Haha pa budala golema,misle da su pametniji od inzinjera nekog koji je davno predlozio 15 Novembar za zamjenu guma,onda imas onih sto su im auta dosla na ljetnim cudnim dimenzijama a zimska jedna 300/400 kermibeni-bu-man wrote: kontam ovo sto si napiso "Spadaju ako si na ljetnim gumama sa dobrom sarom" procito sam i ja to negdje ......
- amar1994
#10588 Re: Dolazi zima - zimske gume
Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:beni-bu-man wrote:jel fakat tako zakonski navedeno, ljetne gume zimus s dobrom sarom uz lanceamar1994 wrote:Haha pa budala golema,misle da su pametniji od inzinjera nekog koji je davno predlozio 15 Novembar za zamjenu guma,onda imas onih sto su im auta dosla na ljetnim cudnim dimenzijama a zimska jedna 300/400 kermibeni-bu-man wrote: kontam ovo sto si napiso "Spadaju ako si na ljetnim gumama sa dobrom sarom" procito sam i ja to negdje ......
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.
Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima.
Ja bi ekserice dozvolio
- beni-bu-man
#10589 Re: Dolazi zima - zimske gume
amar1994 wrote: Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.
Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima.
Ja bi ekserice dozvolio
- amar1994
#10590 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jel sad vidis zasto spustene mace brace vozaju zimi na 18" ljetnim,kakvi su to degenerici,baci pare na coilovere nekakve upitne kvalitete,nabaci felge skupe i potrosi jos vruku para na xenon i ledice,jer je cool a vamo nema za zimske gume.
Pa bolje parkiraj idiote nego sto usporavas i jebes ljude oko sebe.
I zimska kad stane u brdu,nema te nidje osim ako je 4wd ili dobar awd
Pa bolje parkiraj idiote nego sto usporavas i jebes ljude oko sebe.
- problemnatravunu
#10591 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da, takav je propis, mada da se ja pitam ovu budalastinu sa ljetnjim gumama bi izbacio.
I ne zaboravimo, guma da bi bila zimska mora imati oznaku M+S i uz to znak planine sa pahuljicom, te minimalno 4 mm dubinu sare, drugim rijecima, kad se potrosi ispod 4mm ne bi se smjela koristiti zimi, tim prije sto i za onaj slucaj sa ljetnjim gumama zimi ima stavka o minimalno 4 mm , uz lance spremne
I ne zaboravimo, guma da bi bila zimska mora imati oznaku M+S i uz to znak planine sa pahuljicom, te minimalno 4 mm dubinu sare, drugim rijecima, kad se potrosi ispod 4mm ne bi se smjela koristiti zimi, tim prije sto i za onaj slucaj sa ljetnjim gumama zimi ima stavka o minimalno 4 mm , uz lance spremne
- beni-bu-man
#10592 Re: Dolazi zima - zimske gume
joj sta sam tako likova prosle zime uzeo s svojom truhlom vectrom preko romanije, auto 30k+ a fukara stedi na gumamaamar1994 wrote:Jel sad vidis zasto spustene mace brace vozaju zimi na 18" ljetnim,kakvi su to degenerici,baci pare na coilovere nekakve upitne kvalitete,nabaci felge skupe i potrosi jos vruku para na xenon i ledice,jer je cool a vamo nema za zimske gume.
Pa bolje parkiraj idiote nego sto usporavas i jebes ljude oko sebe.![]()
-
condy
#10593 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam danas kupio 4 komada winter sporta 5. Nisam ih jos montirao. Kupio sam u Makbelu. Cijena je ok ali nacin kako sortiraju gume u magacinu nije uredu. Vise manje su nabacane jedna na drugu. To mi je zasmetalo.mousstapha wrote:Jeste Winter sport 5. Ma kasnije nesto dumam i kontam jesam li se zezno radi zelje da malo ustedim.condy wrote:Koji Dunlop ??? Winter sport 5 ??? Ima jako dobre recenzije zbog cega sam i ja ozbiljano zagrijan za te gume.mousstapha wrote:Danas narucio zimske gume i izmedju Michelin i Dunlop, odlucim se za ove druge. Na konfiguratoru stoji da su performanse gotovo jednake. Nadam se da se nisam zezno sto sam poletio za manjom ustedom. Jeli Michelin stoji kao top marka, koliko su ostali blizu? Duduk sam za ove stvari, pustio sam lika da me savjetuje i da zajedno pokusamo naci sta je dobro za mene.
Ne mozes se zeznuti ni sa jednim niti sa drugim gumama.
Napisat cemo iskustva kad dodje vrijeme pa da uporedimo dojmove. Gledao sam recenzije guma je ujednaceno dobra u svim vremenskim uvjetima sto je najbitnije.
Miselinka alpin 5 je na testovim ispod ovog Dunlopa. Najjaci adut Miselinke je dug vijek trajanja. Ja mislim da je ovaj Dunlop dobra guma, inace je ne bih kupovao a izmedju nje i Miselinke u cijeni nije neka razlika oko 80-100 KM za 4 komada i mislim da se tu eventualna razliku u kvaliteti tesko da se moze osjetiti u prve cetri godine. Kasnije da ali ja u pravilu mijenjam gume svakih pet godina. Al, vidjet cemo kad budu tezi uvjeti zimara kakva je.
- Optimist
#10594 Re: Dolazi zima - zimske gume
Trosi li bitno vise kad je pogon u Auto modu, za razliku 2WD moda kad se vozi 11 mjeseci i 15 dana?NediM17 wrote:Zakon je auto sa pogonom na svim tockovima.
Na Suzukiju palim AUTO pogon cim se naoblaci.
- beni-bu-man
#10595 Re: Dolazi zima - zimske gume
zar nije M+S ljeto/zimaproblemnatravunu wrote:Da, takav je propis, mada da se ja pitam ovu budalastinu sa ljetnjim gumama bi izbacio.
- amar1994
#10596 Re: Dolazi zima - zimske gume
Goni ih ba,jos ti upali sva 4 i konta rjesio problem,eh da zaboravio sam par idiota sa x5 i x6 kurcima na ljetnimbeni-bu-man wrote:joj sta sam tako likova prosle zime uzeo s svojom truhlom vectrom preko romanije, auto 30k+ a fukara stedi na gumamaamar1994 wrote:Jel sad vidis zasto spustene mace brace vozaju zimi na 18" ljetnim,kakvi su to degenerici,baci pare na coilovere nekakve upitne kvalitete,nabaci felge skupe i potrosi jos vruku para na xenon i ledice,jer je cool a vamo nema za zimske gume.
- nepass1
#10597 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jesi li siguran da ne trebaju lanci? Ako imam zimske gume. Zar nisu to mjenjali nesta?amar1994 wrote:Jel sad vidis zasto spustene mace brace vozaju zimi na 18" ljetnim,kakvi su to degenerici,baci pare na coilovere nekakve upitne kvalitete,nabaci felge skupe i potrosi jos vruku para na xenon i ledice,jer je cool a vamo nema za zimske gume.
- amar1994
#10598 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tako je proale god bilo,trebamo tempusera pitat da nadje 
-
Dzontra_Volta
#10599 Re: Dolazi zima - zimske gume
Je li ko od vas vozio zimi južno od Ivana?
Šta će u Hercegovini zimske gume, apsolutno mu je dovoljno da ima ljetne i lance da se dokotrlja do kuće ako slučajno snijeg iznenadi. Kupovati dole zimske gume je bezze trošenje para.
Šta će u Hercegovini zimske gume, apsolutno mu je dovoljno da ima ljetne i lance da se dokotrlja do kuće ako slučajno snijeg iznenadi. Kupovati dole zimske gume je bezze trošenje para.
-
NediM17
#10600 Re: Dolazi zima - zimske gume
Trosi on svakako vise od 4x2 modela, jer je tezi oko 70kg.Optimist wrote:Trosi li bitno vise kad je pogon u Auto modu, za razliku 2WD moda kad se vozi 11 mjeseci i 15 dana?NediM17 wrote:Zakon je auto sa pogonom na svim tockovima.
Na Suzukiju palim AUTO pogon cim se naoblaci.
Sto se tice same voznje u "Auto" modu, razlika u potrosnji je minimalna ili je nema uopce. Mislim da i u "Auto" modu stalno vozi na prednjim tockovima, dok isti ne proklizu, onda dio snage ide nazad. Tako kazu, iako sam ja imao iskustvo koje me upucuje da ipak nesto snage konstantno ide i nazad. U "4WD lock" je stalno raspored snage 50-50%, ali cim predjes 60km/h, kompjuter sam prebacuje u "Auto" mod pogona. Inace, u "Auto" pogon prebacujem cim se naoblaci, to se fakat nisam salio.
Evo danas nabacio zimnjace i na Cee'd.

Fleka na autu je odsjaj lista, da ne misle dusmani da je "Kija" istruHla za 10 mjeseci. Fleka na asfaltu je od vode, da ne misle dusmani da curi ulje na sve strane.
Felge su Borbet CA, OEM senzori pritiska u gumama unutra, TPMS greska odmah ugasena.

Michelin Alpin 5.