Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug profi

#10551 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Pedja, kad smo vec kod toga, rad policije i nije tako los, mada ima politicki utjecaj, uglavnom malo toga ostane nerasvjetljeno (npr. Suljagicev metak).

Veci problem je sudstvo/tuzilastvo koje je presporo i preblago. Sta NS smatra da tu treba uraditi?
matematicar_teski

#10552 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by matematicar_teski »

Kakva vam je podrska u RS? Ili samo kupite glasove naivnih Bosnjaka? Vidim nikakvu promociju nemate po Foci, Kotor Varosi, Sekovicima. Kakva dvolicnost.
Last edited by matematicar_teski on 27/09/2012 15:49, edited 1 time in total.
drug profi

#10553 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

matematicar_teski wrote:Kakva vam je podrska u RS? Ili samo kupite glasove naivnih Bosnjaka? Vidim nikakvu promociju nemate po Foci, Kotor Varosi, Sepicima. Kakva dvolicnost.
Kladim se da je Pedja npr. Ferid, ne bi takvo pitanje postavio.
Pedja Kojovic

#10554 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

drug profi

Slazem se s vama, djelimicno.
(Ne mislim da policajci rade svoj posao na nacin na koji bi trebali.
(Pri tome ne mislim samo na to da sjede u kafanama s pivama ispred sebe u radno vrijeme, da okrecu glavu kad vide neko "bijesno" auto cini prekrsaj i da gradjane koji su opljackani upucuju na pojace da traze svoje stvari)

Mislim da sam bas na prosloj Skupstini (povodom slucaja Radeljas) govorio o tome kako je apsurdno da ljudi uhapseni i optuzeni za teska krivicna djela izlaze iz policije i tuzilastava nakon pola sata da bi samo koji sat kasnije dovrsili ono sto su zapoceli ili pocinili nova krivicna djela.Takodje,ne mislim da je novac za izgradnju zatvora tesko obezbjediti.

Ja, licno, mislim da je ovaj stepen nesankcionisanog nasilja nad gradjanima i njihovom imovinom planski implementiran i da mu je cilj da postigne upravo ovu drustvenu atmosferu(apatiju,osjecaj nezasticenosti, "srecu" sto si uopste ziv, itd) u kojoj trenutno zivimo.

p.k.
p.s. Mojoj mami su juce na pijaci strgnuli ogrlicu s vrata i ona se, kao vjerujem i vecina gradjana, uopste nije bavila time da to prijavi policiji jer jednostavno od njih vise i ne ocekuje pomoc/zastitu.
Pedja Kojovic

#10555 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

matematicar teski

U RS smo losi i o tome kao i o razlozima za to sam ranije pisao.
Medjutim, bas u Kotor Varosi stojimo dobro i skoro sam siguran da cemo uci u opstinsko vjece.
Nas kandidat za nacelnika u toj opstini je Ilija Tomic.

p.k.
drug profi

#10556 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Mojoj mami je lik uzeo novcanik iz ruke, izvadio pare i vratio joj prazan. I kad je pocela moliti da joj vrati to crkavice od penzije, nazivao je ludakinjom glasno, a tiho joj rekao da ide ili ce je nozem ubosti. Kaze da je blizu bio i policajac koji je morao cuti dreku i vrisku, ali se samo udaljio laganim korakom. Garant ima procenat.
Kad sam htio otici sa njom na tu pijacu da mi pokaze ko je to. Nije htjela, jer je znala da ni ja necu policiju zvati.
I na sta smo primorani? Krsiti zakon da bi povratili samopostovanje. Uciniti krivicno djelo zbog krivicnog djela koje je nama ucinjeno, a nije sankcionisano..
hepekcina

#10557 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

drug profi wrote:Mojoj mami je lik uzeo novcanik iz ruke, izvadio pare i vratio joj prazan. I kad je pocela moliti da joj vrati to crkavice od penzije, nazivao je ludakinjom glasno, a tiho joj rekao da ide ili ce je nozem ubosti. Kaze da je blizu bio i policajac koji je morao cuti dreku i vrisku, ali se samo udaljio laganim korakom. Garant ima procenat.
Kad sam htio otici sa njom na tu pijacu da mi pokaze ko je to. Nije htjela, jer je znala da ni ja necu policiju zvati.
I na sta smo primorani? Krsiti zakon da bi povratili samopostovanje. Uciniti krivicno djelo zbog krivicnog djela koje je nama ucinjeno, a nije sankcionisano..
Peđa je u pravu kada kaže da nas ciljano tjeraju u apatiju....kada dotaknemo dno onda će nam biti ponuđeno nebesko carstvo na zemlji...emirat malog Bakira :D
VjecitiStudent

#10558 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote: ...
Mislim da sam bas na prosloj Skupstini (povodom slucaja Radeljas) govorio o tome kako je apsurdno da ljudi uhapseni i optuzeni za teska krivicna djela izlaze iz policije i tuzilastava nakon pola sata da bi samo koji sat kasnije dovrsili ono sto su zapoceli ili pocinili nova krivicna djela.Takodje,ne mislim da je novac za izgradnju zatvora tesko obezbjediti.
...
Zar uopste ima neki problem sa nasim pravosudjem??????
I ako ima bice da je za njegovo rjesavanje odgovoran neko na Marsu.

Jer upravo smo ovdje citali Pedjine pohvale upucene kantonalnoj ministrici pravde ("da nam je vise ovakvih mladih ljudi") i pohvale upucene federalnom premijeru, koji kao sto je dobro poznato, sa gradnjom zatvora i izmjenama odgovorajucih zakona nisu ni u kakvoj vezi.

No, nista se ne bojte, sve ce se u ovoj oblasti rijesiti cim Sabina nacelnica poveca broj uniformisanih policajaca :oops:
hepekcina

#10559 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

VjecitiStudent wrote:
No, nista se ne bojte, sve ce se u ovoj oblasti rijesiti cim Sabina nacelnica poveca broj uniformisanih policajaca :oops:
de student više...možda se samo žena pali na uniforme :lol:
VjecitiStudent

#10560 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

hepekcina wrote:
VjecitiStudent wrote:
de student više...možda se samo žena pali na uniforme :lol:
Jah, onda ce umjesto jednog, gore opisanu kradju posmatrati dvojica. Moci ce i kladjenje organizovati :D
hepekcina

#10561 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

pa sigurno će voljeti mlOgo postrojavat policajce :D
matematicar_teski

#10562 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by matematicar_teski »

Pedja Kojovic wrote:matematicar teski

U RS smo losi i o tome kao i o razlozima za to sam ranije pisao.
Medjutim, bas u Kotor Varosi stojimo dobro i skoro sam siguran da cemo uci u opstinsko vjece.
Nas kandidat za nacelnika u toj opstini je Ilija Tomic.

p.k.
hvala na odgovoru.
madjarski_lubenicar

#10563 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madjarski_lubenicar »

Pedja Kojovic wrote:madjarski lubenicar
Ja intimno imam sklonost prema demokratiji "grckog trga", ali sam svjestan njenih ogranicenja i prakticne neizvedivosti.
(Svako ko je zivio i radio u vrijeme "tvrdog" socijalistickog samoupravljanja vam moze prepricati "tragikomicne" situacije u kojima se na zboru radnih ljudi ljekare bore da ubjede pomocno osoblje u potrebu da se kupi neki medicinski aparat)

Nadam se da sam vam barem djelimicno odgovorio na pitanje, a ako nekad bude prilike da se sretnemo mozemo razgovarati o onom dijelu na koji nisam.

p.k.
Hvala Pedja. Sto se izvodivosti tice, od samoupravljanja do danas - okruzenje se znacajno promijenilo. Metode donosenja grupnih odluka su tema informacijskih, politickih, organizacijskih nauka, a neke od njih su se revolucionarno promijenile od vremena Tita i Kardelja. Ja kao k'o fol ekspert iz oblasti racunarstva odgovorno tvrdim ... to je tehnološki izvedivo. Sta kazu oni iz ovih drugih bransi - ne znam. Da li je to "Sveti Gral" ciste demokratije, mozda - ali to necemo saznati ako ne prihvatimo izazov. Ono na sta sam mislio je postepeni hod ka tom cilju ... To postepeno moze znaciti i da se direktna demokratija moze pokusati implementirati u nekim partijama, mozda bas kod vas?

Ja sam pustio baju ... vidjecemo u cijim ce gacama na kraju zavrsiti :D.

A sada spektakl ... skok u sopstvena usta :lol: ... jedan od stručnjaka koji se bavi(o) problematikom grupnog odlučivanja je ... niko drugi do ... Z.L.@SDP himself :evil: :lol: i to zorno pokazuje da niti znanje niti tehnologija nisu dovoljan uslov da krenemo ka direktnoj demokratiji. Potrebno je da to zelimo ... i aktivno ucestvujemo.

U nesretnom slucaju Z.L. se desilo nesto sasvim suprotno. Covjek je svoje profesionalno znanje prekrizio i time rekao ... nista demokratija - bice kako ja kazem :shock: .

Hvala na iskrenom odgovoru i nadam se da ce nam buducnost pruziti priliku da razgovaramo o ovoj temi. Sretno nam svima.
nosara

#10564 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

VjecitiStudent wrote:
Pedja Kojovic wrote: ...
...
Zar uopste ima neki problem sa nasim pravosudjem??????
I ako ima bice da je za njegovo rjesavanje odgovoran neko na Marsu.

Jer upravo smo ovdje citali Pedjine pohvale upucene kantonalnoj ministrici pravde ("da nam je vise ovakvih mladih ljudi") i pohvale upucene federalnom premijeru, koji kao sto je dobro poznato, sa gradnjom zatvora i izmjenama odgovorajucih zakona nisu ni u kakvoj vezi.
Pa zaboravio covjek sta je prije par dana govorio... To je ljudski... :roll:

Osim toga, novi dan - nova nafaka... Ne treba se ni k'o pijan plota drzat svojih stavova... Ovako je prostor za demagogiju daleko siri... :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#10565 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

nosara wrote:

Osim toga, novi dan - nova nafaka... Ne treba se ni k'o pijan plota drzat svojih stavova... Ovako je prostor za demagogiju daleko siri... :D
pa ti bi to najbolje trebao znati :mrgreen:
ultima_palabra

#10566 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

plain vanilla wrote:
nosara wrote:

:mrgreen:
nosara

#10567 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

ultima_palabra wrote:
plain vanilla wrote:
nosara wrote:

:mrgreen:
Ne lazite, narast ce vam nosevi ko Pedji i Pinokiju... :D
NKVD

#10568 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by NKVD »

drug profi wrote:Kako god, nemamo ga cime otplatiti osim imovinom.
I kad ode i to, onda - sta?
Ko ce preuzeti odgovornost da potrosnju svede u okvir prihoda, ali ne samo povecanjem poreza i rasprodajom imovine izgradjene za vrijeme Drzave?

E tu mi se NS ne cini dovoljno jaka, ali sad to svakako nije tema za ove izbore.
To sa kreditima ne mora biti tako crno. Tamno crna, duboka i teška, situacija će biti ako ostanemo da ovom nivou degenerisanosti društva, svjetlosnim godinama daleko od EU. I što je mnogo važnije njenih pristupnih fondova.

Naravno da će euroskeptici reći da ti fondovi nemaju veze sa kreditima (direktno i nemaju) ali oni uveliko rasterećuju budžet i guraju državu naprijed prema onom trenutku kada kreditne obaveze predstavljaju samo opterećenje ali ne dave budžet.

Ovi krediti, sa ovim kamatama i ratama što dolaze na naplatu, mi od svojih para i načina finansiranja kroz budžet nikada, ni u ludilu nećemo moći vraćati. Sadašnja vlast to zna ali ih zvanično boli kurac - oni funcionišu po principu hapaj do kad možeš, poslije glatko izgubi na izborima i alahimanet.

Mislim da je NS, u svojim ranijim prijedlozima, vrlo često spominjala šta bi, pored onoga što će eventualno doći iz euro fondova poboljšanjem političke klime u državi, ta stranka uradila sa državnom imovinom. Istom onom koja se sadi krčmi u cilju bogaćenja interesnih sfera (a nikako društva) uz puko preživljavanje i hod po ivici provalije. Ti su se prijedlozi, sa pravom, izgubili pred ove izbore pa slušamo neke loko priče.

Uz one o ustavnim promjenama koje su se, srećom, brzo izgubile u javnosti. Srećom ne zbog manjkavosti prijedloga nego zbog lošeg tajminga. I glupavih predizbornih reakcija koje izazivaju.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#10569 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Jednostavna rješenja za složene probleme

Uprkos višegodišnjim kampanjama koje promoviraju njihovo veće učešće na izborima, broj žene na izbornim listama i dalje je zanemariv, njihove kandidature za čelne pozicije do sada su bile izuzetna rijetkost, a politika se u našem društvu i dalje (uglavnom) smatra muškim poslom. Naša stranka je za načelnice četiri gradske općine u Sarajevu na ovogodišnjim lokalnim izborima kandidovala žene

Jedna od najmlađih politička stranaka u BiH, Naša stranka je za predstojeće lokalne izbore, koji će se održati 7. oktobra, za načelnice sarajevskih općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad kandidovala žene. To su Lejla Somun-Krupalija (Centar), Sabina Ćudić (Novo Sarajevo), Ajla Šišić (Novi Grad) i Arijana Aganović (Stari Grad). Njihov zajednički slogan je “Mi možemo”.

Somun-Krupalija ističe kako se Naša stranka još od ljeta prošle godine priprema za ovu predizbornu kampanju. Njoj je prethodilo opsežno istraživanje o problemima lokalnih zajednica koje građani vide kao prioritetne. Četiri kandidatkinje svakodnevno razgovaraju sa građanima. I čini im se da sve četiri gradske općine u Sarajevu imaju slične probleme, uz određene specifičnosti.

“Problemi Novog Grada slični su problemima drugih općina. Nezaposlenost je definitivno najveći problem Novog Grada, posebno kad su u pitanju mladi i žene. Odmah iza je problem sigurnosti. Također, ono što u Novom Gradu nemamo, a trebali bismo imati jeste strategija za mlade. Ta se strategija donosi svake 4 godine, ali ostane samo na papiru, u ladici u neke od općinskih službi. U općini Novi Grad ima jako malo sadržaja konkretno za mlade. Tek je nedavno otvoren Centar za mlade, ali to je bio dio predizborne kampanje vladajuće strukture. I to je sve. Nema mjesta gdje bi mladi mogli kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme, biti kreativni”, kaže Šišić.

Turizam i okoliš Prema njenom mišljenju, do sada je realizovano jako malo poticaja otvaranju malih biznisa. Čak i onda kada su ti poticaji koje općina finansira javno oglašeni, to je jako slabo vidljivo, smatra Šišić. Novi Grad je najmnogoljudnija općina u BiH i geografski idealne za privredu.

“Moramo smanjiti i ubrzati procedure. Ne možemo privući poduzetnike i investitore ako imamo procedure koje se produžavaju do unedogled i koje otežavaju. Naš je cilj jedna vrsta biznis centra, gdje će se moći imati uvid u dokumentaciju, u kojem će se sve procedure moći završiti na jednom mjestu i u jednom danu”, ističe Šišić.

“Stari Grad, novi ljudi” moto je Naše stranke u općini Stari Grad. Kandidatkinja Arijana Aganović fokusira se na turizam, uvjerena da ta općina ima ogromne potencijale za tu granu, koji nisu dovoljno i adekvatno iskorišteni.

“U Starom Gradu imamo apsurd da potencijali koje općina ima, a to su prvenstveno prirodni resursi, do sada nisu adekvatno iskorišteni. U mom fokusu je turizam. Jer u budžetu ove godine je za ulaganje u turizam bilo osigurano samo pet hiljada KM, što govori o neozbiljnosti sadašnje vlasti i o tome da ne postoji strateški plan za razvoj turizma. Samoodrživi turizam je nešto što u Starom Gradu može odlično funkcionirati, uz strateško ulaganje. Osim toga, pored niza strategija, koje ima svaka općina, nijedna nije dovedena do kraja. U Starom Gradu najvidljiviji problemi su neuređenost i nepostojanje zelenih površina, što je čudno jer su 70 posto općine padinski dijelovi sa zelenim i obradivim površinama koje se mogu iskoristiti. Pored toga, urbani dio općine izgleda prilično haotično, ljetne bašte i kafići su na trotoarima, prevoz do padinskih dijelova grada, posebno za učenike, kojima je škola udaljena i po 3-4 kilometra od kuće ne funkcioniše kako treba...”, kaže Aganović.

Osnovni problem Novog Sarajeva, smatra kandidatkinja NS-a, jeste nedostatak strateškog planiranja.

“Mogu nabrajati goruće probleme u Novom Sarajevu, kao što su velika nezaposlenost, posebno među mladim ljudima, neriješen status boračke populacije, nedostatak adekvatne strategije za mlade, nesigurnost, ali krovni problem jeste što ne postoji savremeno strateško planiranje, vizija o Novom Sarajevu za pet godina. Trenutačni pristup problemima u općini je ljepljenje flastera na otvorenu ranu. Na probleme se reaguje bez da ih se preduhitri ili bez da se dugoročno planira njihovo rješavanje. Zato je fokus Naše stranke u Novom Sarajevu na strategiji za mlade, sigurnosti i partnerstvu s poduzetnicima”, govori Ćudić.

Njezina je vizija da Novo Sarajevo za pet godina bude općina za mlade, općina za poduzetnike, općina koja će zastupati građane na višim nivoima vlasti.

“Mislim da je ključni problem skrivanje iza nadležnosti, svakodnevno bombardovanje netačnim podacima o tome za šta je općina nadležna, a za šta nije, kao recimo sigurnost i odvoz smeća. Općina kroz razne načine finansiranja kako policije, tako i KJKP Rad, svakako može učestvovati i nadgledati rad drugih organa vlasti i javnih ustanova. Drugim riječima, nadgledati rad ustanova u čijem finansiranju učestvuje i zahtijevati odgovoran pristup radu. Ja se zalažem da Općina bude zastupnik stanovnika i stanovnica i na višim nivoima vlasti, a prije svega da to bude općina koja će strateški razmišljati”, kaže kandidatkinja NS-a za načelnicu Novog Sarajeva.

Sigurnost je prioritet Somun-Krupalija, uz mnoge druge probleme koji muče građane Centra, nesigurnost vidi kao najveći problem.

“Od nesigurnosti na ulicama, na trotoarima kojima se ne može prići od parkiranih automobila, nesigurnosti po djecu na putu od kuće do škole, nesigurnost u školama od nasilja koje se dešava. Sigurnost je naš prvi prioritet. Mi mislimo da se svaka općina mora baviti pitanjem sigurnosti, bez obzira na ustavne nadležnosti. Jer su njezina vrata prva na koja će građani/građanke pokucati da bi tražili zaštitu. Puno se toga može uraditi sa konkretnim partnerstvom sa policijom, a ne samo davanjem grantova u vidu kompjutera ili neke druge opreme. Jedan od velikih problema jeste i udaljenost Općine od građana. Općina se administrativno i birokratski odvojila od građana, bilo da se radi o majkama koje traže veću sigurnost za djecu, o poduzetnicima, ljudima koji traže jednokratnu pomoć za lijekove... Nema dobrih kanala komunikacije i razmjene informacija i to je nešto što mi želimo da promijenimo. Dakle, vizija je da Centar bude općina koja čuje ljude. Također, budžet je izgubio moć da se mijenja po želji građana. U našoj općini institucija načelnika više odlučuje o tome kakav će budžet, Općinsko vijeće može jako malo uticati na formu budžeta. I to je nešto što želimo da promijenimo, da napravimo kvalitetan razvojni budžet, kojim ćemo odgovorno upravljati kroz instrukcije vijećnika, koje su, naravno, izabrali građani”, kaže Somun-Krupalija.

Sabina Čudić ističe kako joj je iz svakodnevnih razgovora sa građanima najupečatljivije to da oni, zapravo, nisu svjesni svojih prava i načina kako ta prava na lokalnom nivou mogu ostvariti.

“Druga očita stvar jeste da lokalna vlast ne razgovara sa građanima. Ljudi su zainteresovani za rješavanje svakodnevnih malih problema. Ne možete, primjerice, razmišljati o zelenoj općini ili reciklaži, dok ne riješite problem pasa lutalica koji ugrožavaju sigurnost ljudi i djece. Iz tog su razloga naše mjere kombinacija specifičnih, konkretnih i, usudila bih se reći, jednostavnih rješenja na lokalnom nivou koje bi mogle radikalno da promijene kvalitetu života građana, a istovremeno pokušavamo razmišljati o dugoročnoj viziji i dugoročnom planiranju unutar lokalne zajednice. Jer upravo nas je to kratkoročno planiranje i dovelo u ovu situaciju. Imate, na primjer, sistem klix pomoći za socijalno ugrožene, ali nijedan program za njihovo zapošljavanje”, kaže Ćudić.

I Šišić ima dojam da građani ne znaju dovoljno kome se obratiti kada imaju određeni problem.

“Mi smo na osnovu istraživanja kreirali svoje politike. Ljudi se obraćaju sa konkretnim problemima, muče ih automobili parkirani tamo gdje ne bi trebali biti, muči ih kad vide da komšija baca smeće sa balkona, da se smeće odvozi jednom umjesto tri puta sedmično. Mi smo svjesni tih problema i na njima ćemo raditi”, kaže ona.

Parkovi i privatni azili za pse lutalice Arijana Aganović u proteklom je periodu obišla skoro svaku ulicu u Starom Gradu. Cijeni da su kandidati i kandidatkinje, listom mladi ljudi, napravili svojevrsni iskorak, budući je riječ o prilično zatvorenoj i tradicionalnoj sredini. Iz razgovora sa građanima stekla je uvid u mnoštvo problema koji ih muče.

“Građani se žale na to da im ulice godinama nisu popravljene. Žale se na loš prevoz, Stari Grad čine padinska naselja što predstavlja veliki problem za stanovnike i stanovnice. Zatim, nedostaju parkovi, sportski tereni i igrališta za djecu. Mi želimo da se iskoriste zemljišta na padinskim dijelovima, na njima su preduslovi za samoodrživi turizam, otvaranje ekosela i hostela, što bi pružilo mogućnost za pokretanje novih radnih mjesta”, kaže Aganović.

Zajednički problem sve četiri gradske općine jeste i veliki broj napuštenih pasa na ulicama.

“Naša strategija za rješenje ovog problema jeste otvaranje malih, privatnih azila. Općine trebaju davati podršku malim privatnim azilima sa do deset pasa u rubnim dijelovima općina, uz finansiranje kakvo je za azil u Prači. Uz intenzivne i masovne sterilizacije, to je jedini način rješenja ovog problema”, objašnjava Somun-Krupalija.

Kandidatkinje NS-a ističu kako su, analizirajući dosadašnji rad četiri gradske općine, uvidjeli da se uopšte ne koriste postojeći mehanizmi koje druge općine u BiH koriste za saradnju sa poduzetnicima.

“Treba olakšati administrativne procese. Znači, da se sve završi na jednom mjestu. Kad nam jednom pokucate na vrata, mi ćemo uraditi sve da vi taj proces završite iza tih istih vrata, a ne da vas šaljemo u jednu, pa drugu sobu, pa u drugu zgradu...”, kaže Somun-Krupalija.

BH Dani
Pedja Kojovic

#10570 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Moram priznati, malo mi je laknulo kad sam na reklami SDA na FB vidio da pise "mutietnicna".

p.k.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10571 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Chmoljo »

:lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#10572 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Lud i ponosan wrote:
Meni ce laknuti kad nestanu sa scene, a aktere njihovog "djelovanja" vidim iza resetaka, do tada me duboko uznemiri svaki glas za ovu opciju.
Prijetelju, ti si veci idealista od mene :D . Nikada se to desiti nece, na zalost.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10573 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Chmoljo »

ma ne moraju nestati, ja bih volio da ih samo neki "kara marko" 8-)
-LIBERO-
Čiča Gliša

#10574 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Chmoljo wrote:ma ne moraju nestati, ja bih volio da ih samo neki "kara marko" 8-)
Nase sudstvo i tuzilastvo, tesko da ce uskoro imati kapaciteta (citaj- zelje) za tim. Sem ako se, direktno, ne umjesa "veliki brat" sa strane. :D

Cmoljo, umjereni idealista, ali ipak idealista :D ;-)
convict

#10575 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

madner wrote:Pa razumijem, ali sada imas dokaz da se moze vratiti dug. Ako je moguce vratiti pola, moguce je vratiti i drugih pola.

Zato me cudi odkud ova prica o 2027.
Ma jednostavno nije istina to što pišeš. Dosad nije vraćeno skoro ništa! Na stranici MMF-a (http://www.imf.org/external/np/fin/tad/ ... 2012-09-28) piše tačno šta i kad se vraća. Iznosi su u SDR (Special Drawing Rights). 1 SDR približno vrijedi 2,34 KM

Dakle, iz prošlog stand-by aranžmana povukli smo 338 miliona SDR. Počinje se vraćati ove godine (svega 24 miliona SDR), dok u 2013. vraćamo 140 miliona SDR, a u 2014. 148 miliona SDR.

Prema tome, ova vlada nije učinila ništa da smanji dug, samo ga je de facto reprogramirala odnosno prolongirala za 2015. godinu. Istini za volju, i to je mnogo bolji rezultat nego što su napravili ovi koji su nas inicijalno zadužili.
Locked