Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- insomnia78
#10551 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa to ke normala u citavoj evropi. I u Fr svi glumci imaju svoje dublere. Nije to nista lose
- konoplja
#10552 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koliko znam nije tako u Skandinaviji i Nizozemskoj. Zato i govore ljudi tamo najbolji engleski. Al' eto ako sam u krivu neka me ispravi netko tko zna.
- insomnia78
#10553 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A inace je pod moranje govoriti engleski?
- insomnia78
#10554 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Trebace ti radi imigranata i turista? Pa Fr ako ne i sam Pariz godisnje ima vise turista nego svi ti nabrojani zajedno
- konoplja
#10555 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Engleski je de facto najvazniji jezik na svijetu trenutno. BIlo bi ga pozeljno znati. Pogotovo jer je jako jednostavan za nauciti i oko tebe je uvijek kroz muziku, film...
- insomnia78
#10556 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jest sko dolazis iz banana zemlje
- konoplja
#10557 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Odakle god da dolazis. Evo bas imam kolegu francuza ovdje u Kelnu. Tu je vec 5 godina jedva da zna njemckog beknuti ali parla zato engleski i radi sa engleskim. Kurac bi to da zna samo francuski... smh
- Maraschino
#10558 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moj HAVANA, izgleda da je crijevo i pistolj bili dobri ali cisterna istresla pogresno gorivo u rezervoar.HAVANA wrote: E necu ja nigdje izgleda.Nista od mora.Poslo cerku da naspe gorivo,i nasula je,punog.Majmun joj nasuo benzin u dizela.Izgleda caaaoooo dizne,pumpa...![]()
Jebem ti bosnu,ovo mi se u njemackoj nikad ne bi desilo.
Oj majko sto se iznervira.
https://www.nezavisne.com/automobili/au ... uta/531105
- mousstapha
#10559 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Obrazujes se i radis i jos za to primas platu. Odustati mozes uvijek. Kakvo ropstvo.konoplja wrote:Moze se jos dodati sto sta. Evo i dodat cu jos jednu stvar koja me zivcira u Njemackoj u poredenju sa SAD-om. Papirologija i ta mrtva zatucanost da ti za svaku sitnicu treba neka potvrda, certifikat, diploma. Generalno njihov sistem obrazovanja, pogotovo ovog viseg. Ausbildung je moderno ropstvo, legalizovano. Vidim netko je vec pisao o tome na ovoj temi u vezi ovi pomagaca u starackim domovima. Bolan ako si neki pomagac i posao ti je okupati osobu, promjenuti odjecu, izmjeriti tlak itd. nije to neki science fiction jbte. kakve tri godine skole i ausbildung ti za to treba!? Ako je nesto kompliciranije imaju u toj instituciji osobe koje to rade. Nijedan pomagac ne vadi krv, cita nalaze itd.
Vise je uredjeno ko se cime moze baviti, tu sigurno ima dosta prostora za relaksaciju. To je vjerovatno doslo od toga zato sto je Njemacka snazno naslonjena na automobilsku inidustriju, pa su tako i oblikovani modeli obrazovanja koji teze preciznosti i izucavanju eksperata u jednom polju. Danas kad se automobilska industrija okrece proizvodnji elektroautomobila bice potrebno vise fleksibilnosti da se ne izgubi korak. Kod radnika Mercedesa se bukvalno osjeti stah kada pricaju o ovim stvarima.
- Bluemore
#10560 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jes jes i ja sam za tu amerikanizaciju evrope

-
elcaliente
#10561 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Njemci ne bi mogli zivjeti bez pravila. Toliko su nauceni na pravila da im svaki oblik inovacije i samostalnog snalazenja predstavlja problem.
Bukvalno im je sve regulisano normama i znakovima a osigurani su protiv svega, zato im je trziste osiguranja tako razvijeno jer se boje svega.
Vole da su uvjek u pravu i rado se tuzakaju po sudu.
Bukvalno im je sve regulisano normama i znakovima a osigurani su protiv svega, zato im je trziste osiguranja tako razvijeno jer se boje svega.
- Radio Sarajevo
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10563 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
vjerovatnije neki id juznoslavenskih jezikainsomnia78 wrote:Sasvim sam siguran da teta u pekari ili kasirka u Lidlu parla eMgleski
-
Suzie Q
#10564 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne bih rekla da uzimaju osiguranja jer se boje, nego upravo da se ne sekiraju kad i ako se sto desi. Kod nas ljudi slabo uzimaju police osiguranja, ali zato vecina kad dođe u De uzima 3-4 najosnovnija. I zaista kad vidis sta sve ukljucuje polica osiguranja za par € mjesecno bude ti drago sto ga imas. Tu samo mozemo nauciti od njih. A i ako se tuzakaju po sudu to rade jer imaju Rechtschutzversicherung pa odvjetnici za njih vode bitke. Kamo srece da ljudi u BiH imaju takvo osiguranje, koliko bi se pravde vise pred sudom traziloelcaliente wrote:Njemci ne bi mogli zivjeti bez pravila. Toliko su nauceni na pravila da im svaki oblik inovacije i samostalnog snalazenja predstavlja problem.
- insomnia78
#10565 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sad da je par eura cisto sumnjam
- konjislav
#10566 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne vjeruje žabar koliko košta osiguranje u Njemačkoj curi koja ga upravo i plaća?insomnia78 wrote:Pa sad da je par eura cisto sumnjam
Ovaj Fransoa je fakat nevjerovatan. Trebaš mu za sve živo dokaze donositi, čak ni tada ti ništa ne vjeruje.
Uvod u Njemačku gdje se opisuje lična odgovornost
Konkretan primjer osiguranja od odgovornosti u Švabiji na godišnjem nivou za čitavu porodicu
Znači ispadne oko 3€ mjesečno po osobi, realno ispod 3 (2.85), ali nećemo cjepidlačiti.insomnia78 wrote:Pa sad da je par eura cisto sumnjam
- insomnia78
#10567 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti meni sad navodis one reklamne gluposti tipa “vec od jedan euro”.
-
Suzie Q
#10568 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo moja 4-clana obitelj, stan 3-soban, za ova osiguranja izdvajamo mjesecno:
Hausratversicherung cca 13€
Haftpflichtversicherung cca 6€
Rechtschutzversicherung cca 19€
Ovo su takoreci 3 osnovna osiguranja koja se preporucuju svakome, pokrivaju sve pa i na godisnjem ako sta napravimo, kljuceve ako izgubimo, rent a car ako uzmemo i napravimo udes itd e jedino mi pravnu pomoc u slucaju razvoda ne pokrivaju pa mi valja o svom trosku dođe li do toga
Ovo su takoreci 3 osnovna osiguranja koja se preporucuju svakome, pokrivaju sve pa i na godisnjem ako sta napravimo, kljuceve ako izgubimo, rent a car ako uzmemo i napravimo udes itd e jedino mi pravnu pomoc u slucaju razvoda ne pokrivaju pa mi valja o svom trosku dođe li do toga
- konjislav
#10569 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znači 9.5€, nije baš par eura. Big fucking deal.Suzie Q wrote:Evo moja 4-clana obitelj, stan 3-soban, za ova osiguranja izdvajamo mjesecno:
- insomnia78
#10570 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zanisli pokrivaju ako izgubis kljuceve? Wow
- animals
#10571 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni ostao kljuc u stanu..insomnia78 wrote:Zanisli pokrivaju ako izgubis kljuceve? Wow
iako imam osiguranje stana, platio sam 250€..
klinac pokriva..
- mirsek
#10572 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zamisli pokrivaju ako izgubis I kljuceve.insomnia78 wrote:Zanisli pokrivaju ako izgubis kljuceve? Wow
- insomnia78
#10573 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja cu ti sad navesti kamaru ovakvih stvari iz Fr za koje ces reci joj jest jeftino. Jeste dok ne zatreba il dokmalo detaljnije ne zagledas u uslove
-
Suzie Q
#10574 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije u tom slucaju toliko problem kljuc od mog stana ali jest problem kljuc od haustora i zajednickih prostorija jer se u slucaju gubitka svaka brava mijenja i nabere se nekoliko tisuca eura dok trepnes. Ima nasih zena npr koje ciste haustore, skole... i koja nema ovo osiguranje za glavu se prije ili kasnije uhvati. Ili ako izgubis kljuceve od posla nprinsomnia78 wrote:Zanisli pokrivaju ako izgubis kljuceve? Wow
Uzela sam ovo bezveze za primjer jer mi polica nije pri ruci da vidim sve
Last edited by Suzie Q on 03/04/2019 21:32, edited 1 time in total.
-
Suzie Q
#10575 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vidjet ces kad budes sam zakljucivao osiguranja, sam biras sta hoces. Mi smo najprije napravili prva dva jer je gazda stana trazio a ovo za pravne slucajeve smo kasnije uzeli jer nikad ne znas sta te moze zakaciti.konjislav wrote:Znači 9.5€, nije baš par eura. Big fucking deal.Suzie Q wrote:Evo moja 4-clana obitelj, stan 3-soban, za ova osiguranja izdvajamo mjesecno:
Nije par eura u smislu 2-3 ali je i 9.5 sića kad znas za sta si sve pokriven. Recimo da je to skoro pa kutija cigara onima koji puše