a ko drzi branu i sto je toliko vazna?sarajevoxxxx wrote:Isil žestoko napao branu Tešrin.Desetine tenkova i oklopnih vozila i stotine pripadnika Isila krenulo je danas prema brani Tešrin. Trenutno se borbe vode u samoj okolini brane Tišrin.
https://www.facebook.com/sadtishrin/?fref=nf
Sirija vol. 2
- vivaldi
#10551 Re: Sirija vol. 2
- Ironmen
#10552 Re: Sirija vol. 2
Opetja033 wrote:Zaboravih ovo dodati: po pitanju politickih sloboda Assadova Sirija je bila na nivou S.Arabije i Katara.
Podobro iza recimo Jemena, Kuvajta pa i toliko prozivanog Bahreina.
Nijedna od pomenutih zemalja nije demokratska (osim mozda Jemena) ali u sve tri je dozvoljeno politicko organizovanje protivnika rezima.
Jel se salis za ovo boldano ili ozbiljno ??? Sta kad se organizuje odsjeku mu glavu zaboravio si navesti.
- Kikibombona
#10553 Re: Sirija vol. 2
Joj komentara braco mila!sarajevoxxxx wrote:Isil žestoko napao branu Tešrin.Desetine tenkova i oklopnih vozila i stotine pripadnika Isila krenulo je danas prema brani Tešrin. Trenutno se borbe vode u samoj okolini brane Tišrin.
Napad je bio zestok, ali su pozubili momacki. Vec sam pisao o tome...
Ova djevojcica koju su samu pronasli pripadnici SDF nedaleko od Tisrin brane je u Kobaniju pronasla brata, koji je isto tako pripadnik SDFHeavy losses for #IS terrorists since 2 hours close to Abu Qelqel, west #TishrinDam
Where #IS ambushed very tightly by Abu Leyla heroes #SDF

YPG general, brat i djevojcica
-
sarajevoxxxx
#10554 Re: Sirija vol. 2
Drže je Sirijske demokratske snage SDF. Njen pad u ruke SDF-a je najveći uspjeh te vojne formacije koju je zapad oformio u dosadašnjoj borbi protiv Isila. Pad brane je dobro uzdrmao Isil u tom dijelu Sirije i vjerovatno olakšao i ohrabrio i druge vojne formacije da pokrenu ofanzive na Isil. U sučaju da Isil povrati branu, onda su svi opet na početku, i sve ponovo ide puno teže i sporije.vivaldi wrote:a ko drzi branu i sto je toliko vazna?sarajevoxxxx wrote:Isil žestoko napao branu Tešrin.Desetine tenkova i oklopnih vozila i stotine pripadnika Isila krenulo je danas prema brani Tešrin. Trenutno se borbe vode u samoj okolini brane Tišrin.
-
solar7
#10555 Re: Sirija vol. 2
E ovo zadnje sto si rekao svaka cast,bas bolesna bombardiranja sa barel i drugim bombama i onda ivili najvi se stradaju ne samo u Madaji vec svagdje.J a mogu razumijeti tenk i neka granatiranja ali onakve bombe koje ruse zgrade.Znaci da bi ubio jednog vojnika ubije dest civila i to je uspijeh.Naime jos bih dodao da to i jest asadov nacin po meni da u tom narodu ubije i zadnju klicu dostojanstva s tim bombardovanjima i narodu ne preostaje nista drugo vec da na ovakav nacin reaguje.RepublikanskaGarda wrote:U okruzenim enklavama zivot svakako ne moze funkcionirat normalno, tu jednostavno ne mogu biti normalni uvjeti za zivot, meni nije jasno kako nitko od dezurnih dusebriznika ne spominje da teroristi u Madayi ne zele napustit grad, grad u kojem je njihova borba sasvim bezizgledna i besmislena, kako ne spominju da stanovnici Madaye vec pola godine traze da oruzane frakcije napuste grad, zasto ne spominju da su teroristi zabranili civilima napustanje grada, kriv je Assad koliko i ovi koji se skrivaju iza civila
p.s. moje misljenje je da rezim bez obzira na sve ne treba provoditi metode izgladnjivanja kao ni retatardirana,mazohisticka i bolesna barel bombardiranja
- Kikibombona
#10556 Re: Sirija vol. 2
Branu drze SDF snage, dominantno kurdska koalcija...vivaldi wrote:a ko drzi branu i sto je toliko vazna?sarajevoxxxx wrote:Isil žestoko napao branu Tešrin.Desetine tenkova i oklopnih vozila i stotine pripadnika Isila krenulo je danas prema brani Tešrin. Trenutno se borbe vode u samoj okolini brane Tišrin.
Nedavno su je zauzeli prije par dana...

Brana se nalazi na Eufratu i bila je glavna logisticka ruta ISILa na potezu Raka - Alep!
SDF je danas objavio da je ofanziva na grad Manbij, koji vidis na ovoj mapi, otpocela! Manbij je poslije Rake najveci grad koji kontrolise ISIL u Siriji. Preko 100 000 stanovnika.
Ako uspijes naci Tishrin na ovoj mapi, bice ti jasno zasto je brana vazna
https://en.wikipedia.org/wiki/Template: ... tailed_map
- vivaldi
#10557 Re: Sirija vol. 2
za te sam prvi put cuo neki dan, ali sam mislio da je neka greska u nazivu ili skracenici. ocigledno nijesarajevoxxxx wrote:Sirijske demokratske snage SDF
ali u cemu je njen znacaj? mislim logicno je da brana pravi struju, ali nije problem dalekovod sjebat ni iz daljine, a dovoljno je samo "zicu presjec".sarajevoxxxx wrote:Pad brane je dobro uzdrmao Isil u tom dijelu Sirije i vjerovatno olakšao i ohrabrio i druge vojne formacije da pokrenu ofanzive na Isil. U sučaju da Isil povrati branu, onda su svi opet na početku, i sve ponovo ide puno teže i sporije.
- vivaldi
#10558 Re: Sirija vol. 2
aha, na taj sam znacaj mislioKikibombona wrote:SDF je danas objavio da je ofanziva na grad Manbij, koji vidis na ovoj mapi, otpocela! Manbij je poslije Rake najveci grad koji kontrolise ISIL u Siriji. Preko 100 000 stanovnika.
ma karte nikad ne gledam, ne zanima me bas toliko bliski istok, ali pogledam poneki video.
- Ironmen
#10559 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote:Dječak od 7 mjeseci u gradu Madaya
18+
https://www.facebook.com/ShaamNetwork.A ... 5/?theater
Drugo dijete iz Madaya ''Ubite nas barel-bombama ne želimo smrt od gladi''
#مضايا
#انقذوا_المحاصرين
اقتلونا بالبراميل المتفجرة ..
لا نريد الموت جوعا ..
18+
https://www.facebook.com/photosmadaya/videos
https://www.facebook.com/video.php?v=1067208926663628
Imas li komentar na ovo ???
Last edited by Ironmen on 07/01/2016 10:55, edited 2 times in total.
- jao_situacije
#10560 Re: Sirija vol. 2
prelaz preko eufrata, mostovi su razneseni barem koliko ja znamvivaldi wrote:za te sam prvi put cuo neki dan, ali sam mislio da je neka greska u nazivu ili skracenici. ocigledno nijesarajevoxxxx wrote:Sirijske demokratske snage SDF
ali u cemu je njen znacaj? mislim logicno je da brana pravi struju, ali nije problem dalekovod sjebat ni iz daljine, a dovoljno je samo "zicu presjec".sarajevoxxxx wrote:Pad brane je dobro uzdrmao Isil u tom dijelu Sirije i vjerovatno olakšao i ohrabrio i druge vojne formacije da pokrenu ofanzive na Isil. U sučaju da Isil povrati branu, onda su svi opet na početku, i sve ponovo ide puno teže i sporije.
možda su neki ponton i napravili
-
sarajevoxxxx
#10561 Re: Sirija vol. 2
Čovjek na slici zove se Ebu Semir iz Doume okolina Damaska. Ebu Semiru je režim prije otprilike godinu dana u potpunosti uništio kuću u Doumi. Nakon toga se sa porodicom preselio u kvart Mesraba, da bi danas kuća u Masrabi u koju se preselio bila pogođena sa 4 projektila. Sudbina je htjela da i ovaj zadnji napad i drugo rušenje objekta u kojem je stanovao da sve to preživi:
Assad's warplanes bombed his home in Douma, causing its complete destruction. He was forced to flee the destruction and find a new home for himself and his family. He ended up finding a home in the town of Masraba, near Douma. Today, his new home fell prey to four rockets fired by Assad's warplanes. Thankfully, he and his family survived the bombing. It may have been klix's choice that he and his family survive so that they bare witness to Assad's cruelty and the world's shameful silence.
#شبكة_الثورة_السورية
#دوما #الغوطة_الشرقية
See Translation

https://www.facebook.com/Syrian.Revolut ... =3&theater
Assad's warplanes bombed his home in Douma, causing its complete destruction. He was forced to flee the destruction and find a new home for himself and his family. He ended up finding a home in the town of Masraba, near Douma. Today, his new home fell prey to four rockets fired by Assad's warplanes. Thankfully, he and his family survived the bombing. It may have been klix's choice that he and his family survive so that they bare witness to Assad's cruelty and the world's shameful silence.
#شبكة_الثورة_السورية
#دوما #الغوطة_الشرقية
See Translation

https://www.facebook.com/Syrian.Revolut ... =3&theater
- vivaldi
#10562 Re: Sirija vol. 2
ma mislio sam da im je mozda cilj da je sruse i nekoga ili nesto potope, nisam znao da su je vec kontrolisali dok nije savoxxx napisaojao_situacije wrote:prelaz preko eufrata, mostovi su razneseni barem koliko ja znam možda su neki ponton i napravili
- Ironmen
#10563 Re: Sirija vol. 2
Opetja033 wrote:Pa i po odgovornosti je isto. Ne drze ih Crveni Kmeri pod opsadom nego Assad. Assad kaze "pusti konvoje" = niko ne umire od gladi.Arteta wrote:Nisam rekao da se ne mogu porediti zbog surovosti nego zbog odgovornosti.Opetja033 wrote:A vezano za kafeze: naravno da se ne moze porediti. Koliko god ono nehumano i surovo bilo, niko nije ubijen. Nikome dlaka s glave nije falila.
Ovdje ljudi umiru, ali bukvalno umiru od gladi.
Osudio sam taj postupak odmah, ali realno svako od nas bi izabrao ovo prvo.
Kavezi su se desila na teritoriji koja je pod kontrolom pobunjenika, a ovo se ne desava na teritoriji pod kontrolom Asada.
Jos je ona sramotna farsa sa kafezima donekle razumljiva jer se desila nakon nekoliko pokolja nad civilima po pijacama od strane Assadovih zlocinaca. Naravno svjesnih i ciljanih pokolja civila.
Ono je bio potez ocajnika.
Situacija u Madayi je hladno, proracunato i zvjersko kaznjavanje i terorisanje civila. Tiho, mucko ubijanje.
Zajebite tu pricu o odgovornosti onih koji kontrolisu teritoriju. Na ovom primjeru ne krse pobunjenici Zenevsku Konvenciju nego Assad. Ne mozes stvoriti ono cega nema.
https://www.facebook.com/video.php?v=1067208926663628
Kako ti lektore ovo komentarises ili je ovo lazan video izvinjavam se ako jeste.
- Ironmen
#10564 Re: Sirija vol. 2
RepublikanskaGarda wrote:U okruzenim enklavama zivot svakako ne moze funkcionirat normalno, tu jednostavno ne mogu biti normalni uvjeti za zivot, meni nije jasno kako nitko od dezurnih dusebriznika ne spominje da teroristi u Madayi ne zele napustit grad, grad u kojem je njihova borba sasvim bezizgledna i besmislena, kako ne spominju da stanovnici Madaye vec pola godine traze da oruzane frakcije napuste grad, zasto ne spominju da su teroristi zabranili civilima napustanje grada, kriv je Assad koliko i ovi koji se skrivaju iza civila
p.s. moje misljenje je da rezim bez obzira na sve ne treba provoditi metode izgladnjivanja kao ni retatardirana,mazohisticka i bolesna barel bombardiranja
Mozda nisu placeni da pisu o tome i prenose ovde
- jao_situacije
#10565 Re: Sirija vol. 2
ma jok, mogli su je jedino ovi barbari srušiti ali bi onda potopili raku jer bi preplavili jezero asadvivaldi wrote:ma mislio sam da im je mozda cilj da je sruse i nekoga ili nesto potope, nisam znao da su je vec kontrolisali dok nije savoxxx napisaojao_situacije wrote:prelaz preko eufrata, mostovi su razneseni barem koliko ja znam možda su neki ponton i napravili
ovi ostali nisu toliko ludi da unište tako bitan objekt
- Kikibombona
#10566 Re: Sirija vol. 2
Znacaj je visestruk!vivaldi wrote:ma mislio sam da im je mozda cilj da je sruse i nekoga ili nesto potope, nisam znao da su je vec kontrolisali dok nije savoxxx napisaojao_situacije wrote:prelaz preko eufrata, mostovi su razneseni barem koliko ja znam možda su neki ponton i napravili
Prelazak Eufrata je bio crvena linija koju Erdogan i kompanjoni postavili za Kurde. Mogli su davno preci Eufrat i nasamarati ISIL, ali politika nije dopustala. Sada su formirali koaliciju SDF - Sirijske demokratske snage. U koaliciji dominira kurdski YPG, te manje arapske skupine poput Al Sanadid/Dzejs Suvar, krscanska MFS, te jos neke turkmenske i grupice drugih etnickih manjina... Lider PKK kaze da je koaliciji kumovala Amerika, da je cilj svezati ruke Turcima. Sada Ameri mogu reci: 'braco Turci, SDF je mulietnicka i multikonfesionalna skupina, sirijska, uz to i demokratska'.
Turci znaju da su Kurdi apsolutna vecina, pa opet nastavljaju sa prijetnjama... Ali za sada nista ne poduzimaju...
Kurdi se zajebavaju sa crvenom linijom... pocevsi od novinara, vojnika, pa sve do oficira...

https://pbs.twimg.com/media/CXZP6WOWEAAwnt-.jpg
https://rojnama.files.wordpress.com/201 ... =600&h=450
Valjda im nece izaci na nos!
Kurdi su po prvi put presli Eufrat i kidisu na Manbij, grad koji svojataju, ali u kojem je prije izbijanja sukoba zivjelo tek 15-20% Kurda. Nekada su bili vecina, ali je Bathisticki etnicki inzenjering odradio posao. Sada zele grad nazad u Kurdistan... i sve gradove na sjeveru Sirije! Od te pomisli Turcima je zlo i oni su im najveca prepreka ka cilju. Turci niposto ne zele da ih Kurdi 'zatvore', izoluju od arapskog svijeta.
Brana je vazna jer je glavna poveznica, logisticka ruta izmedju Rake i Alepa. Bez brane, ISIL je u teskoj poziciji zapadno od Eufrata. Sanse da vrate branu su im nikakve. SDF je neuporedivo jaci, samaraju ih na svim frontovima.
- DuckZz
#10567 Re: Sirija vol. 2
Sirijska vojska (SAA), nakon ofanzive protiv pripadnika ISIL-a.vivaldi wrote:a ko drzi branu i sto je toliko vazna?sarajevoxxxx wrote:Isil žestoko napao branu Tešrin.Desetine tenkova i oklopnih vozila i stotine pripadnika Isila krenulo je danas prema brani Tešrin. Trenutno se borbe vode u samoj okolini brane Tišrin.
- Kikibombona
#10568 Re: Sirija vol. 2
Ne trolaj Patak, gori si od Rusa.DuckZz wrote:Sirijska vojska (SAA), nakon ofanzive protiv pripadnika ISIL-a.vivaldi wrote:a ko drzi branu i sto je toliko vazna?sarajevoxxxx wrote:Isil žestoko napao branu Tešrin.Desetine tenkova i oklopnih vozila i stotine pripadnika Isila krenulo je danas prema brani Tešrin. Trenutno se borbe vode u samoj okolini brane Tišrin.
- jao_situacije
#10569 Re: Sirija vol. 2
kiki jel srušen most kod sarina, na google earth slici još uvijek stoji most
-
zrakomlat
#10570 Re: Sirija vol. 2
Ma pusti savoxa. Ja sam u ratu kao dijete jeo i travu ovako i travu onako, i bio pod opsadom, i u konc logoru popularno zvanim sabirni centar, i ne jeo dugo ni tu travu kad se popasla. A stari dodje s linije i donese nama svoj obrok jedan gdje je glavni dio bio 1/4 hljeba. A hljeb nije bio ni blizu velicine ko danasnji, pa zamisli kolika mu je četvrtina. Doduše mačke i pse nisam jeo. Nije ih ni bilo, možda i bih. Idu mi na qrz svi koji na bilo koji način porede naš rat s tim tamo. Obično igranje osjećajima s nekim samo njima poznatim ciljevima.arman1 wrote:Stvarno si pretjerao sa LAŽIMA. Samo je Sarajevo čitav rat bilo u okruženju, da o enklava i ne govorimo. Nije bilo iole ozbiljne obavještajne službe da ovdje nije imala mirovnjake.sarajevoxxxx wrote:Stereotipi, krše se jer su jadni i kukavni, ostavljeni od svih, primaju udarce i od "prijatelja" i od neprijatelja. Režim pomažu svi, ima sve, nema neprijatelja osim golorukog naroda koji ga patološki mrzi.Kikibombona wrote:......................
Civile niko nista ne pita!
Pobunjenici i ISIL najzesce borbe vode u gradu Mare. I tu se krse nemilosrdno.
Isto tako, vazno je istaci da su i jedni i drugi pretezno selefije.
Sjeti se našeg rata, 3,5 miliona stanovnika koliko vojski i koliko ratova. Sirija sa 22 miliona stanovnika u takvom okruženju sirijska opozicija u poređenju sa našim ratom je primjer jedinstvene vojske.
Kod nas nije bilo ovoliko razaranja, nije bilo aviona, nije bilo ni blizu stranih službi kao u Siriji, nisu narod držali pod opsadom da ljudi jedu travu mačke pse itd.
Što se vojski tiće praktično smo imali jednu rgularnu ARBiH i agresorske formacije, četnike i ustaše(sirijci bi rekli opozicija ili rebeli).
.
- Kikibombona
#10571 Re: Sirija vol. 2
Evo gajao_situacije wrote:kiki jel srušen most kod sarina, na google earth slici još uvijek stoji most

Sruseni su svi mostovi!
- jao_situacije
#10572 Re: Sirija vol. 2
ma ja, iz zraka se to ne vidi baš najboljeKikibombona wrote:Evo gajao_situacije wrote:kiki jel srušen most kod sarina, na google earth slici još uvijek stoji most
Sruseni su svi mostovi!
-
zrakomlat
#10573 Re: Sirija vol. 2
Challenger__ wrote:- Dobro se sjećaš. Čak su zajedno organizovali neke svečanosti u istočnom Alepu, postavljao Savo priloge. Ja ću ti reći šta ih je držalo na okupu: vjera u (njihovu) Kiblu - koja je Vašington - i vjera u njihovog "Allaha" H. B. Obumu, sve to podmazano nesebičnim donacijama šuški (USD).Mlohavi wrote:Boga mi, ako se dobro sjecam ISIL, Nusra i Ahrar te neke im podgrupe su se dosta dugo(barem nama prividno), borili za isti cilj, a saradnja je bila na zavidnom nivou.
Dani Kulture Istoćnog Alepa, Đulanijeve večeri poezije, Rebel možeš biti ti
- jao_situacije
#10574 Re: Sirija vol. 2
zrakomlat wrote:Challenger__ wrote:- Dobro se sjećaš. Čak su zajedno organizovali neke svečanosti u istočnom Alepu, postavljao Savo priloge. Ja ću ti reći šta ih je držalo na okupu: vjera u (njihovu) Kiblu - koja je Vašington - i vjera u njihovog "Allaha" H. B. Obumu, sve to podmazano nesebičnim donacijama šuški (USD).Mlohavi wrote:Boga mi, ako se dobro sjecam ISIL, Nusra i Ahrar te neke im podgrupe su se dosta dugo(barem nama prividno), borili za isti cilj, a saradnja je bila na zavidnom nivou.
![]()
Dani Kulture Istoćnog Alepa, Đulijanijeve večeri poezije, Rebel možeš biti ti
-
Egzil
#10575 Re: Sirija vol. 2
Sirijska vojska (SAA), nakon ofanzive protiv pripadnika ISIL-a.[/quote]
Ne trolaj Patak, gori si od Rusa.
[/quote]
Uskoro bi tvoja brana mogla da "pozeleni", pa se ti j.bat možeš sa svojim Kurdima. Ovaj tvoj ahbab, koliko sam primijetio, već vrši pripreme za jednu takvu operaciju kojoj bi cilj bio baš to, pa ti sviraj k. kako je drže Kurdi.
Ne trolaj Patak, gori si od Rusa.
Uskoro bi tvoja brana mogla da "pozeleni", pa se ti j.bat možeš sa svojim Kurdima. Ovaj tvoj ahbab, koliko sam primijetio, već vrši pripreme za jednu takvu operaciju kojoj bi cilj bio baš to, pa ti sviraj k. kako je drže Kurdi.