PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

ultima_palabra

#10551 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Jastuk u frontalnom napadu na realnost. :D
Koji kralj jebote... kaže u Jugi radnici dobivali otkaze kad se pobune protiv direktora :lol: :lol: :lol:

A direktor u Jugi nije mogao otpustiti radnika koji je pravomoćno osuđen zbog krađe na radnom mjestu, ako je isti osuđen na manje od godinu zatvora... morao ga je vratiti na radno mjesto i isplatiti mu sve plate za period u kojem je bio u tvorzi :-)
kamen spoticanja

#10552 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by kamen spoticanja »

ultima_palabra wrote:
Koji kralj jebote... kaže u Jugi radnici dobivali otkaze kad se pobune protiv direktora :lol: :lol: :lol:

A direktor u Jugi nije mogao otpustiti radnika koji je pravomoćno osuđen zbog krađe na radnom mjestu, ako je isti osuđen na manje od godinu zatvora... morao ga je vratiti na radno mjesto i isplatiti mu sve plate za period u kojem je bio u tvorzi :-)
nije da je bas primjer uspjesnosti sistema,ali da je radnik bio polarni medjed s svim beneficijama,vala jeste
doduse taj mentalitet sad istjerat iz istog teze je nego objasnit da fahro ne stoji iza paljevine institucija :D
jastuk1

#10553 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

ultima_palabra wrote:

Kako u kojim firmama i fabrikama.

U nekima su radnici bili zaštićeni i više od bijelih međeda, u nekim su morali raditi trostruke norme i letili su van kad se žale na poslovođu, koji je nabijao tolike norme da se dodvori i dokaže šefu. :!:
Kikibombona

#10554 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Kikibombona »

JoseMujica wrote:samo u KS SDA ima najmanje oko 35.000 sigurnih glasova....ni SDP tu ne zaostaje puno.

to je članstvo, uhljebljenici, familija itd. uglavnom ljudi koji direktno ekonomski ovise od toga ko je na vlasti

pa neka klocevi ne idu glasati i već će se znati pobjednik narednih izbora ..... onda plenumajte qurcu
A koga izabrati?

Gotovo svi moji drugari su bili pristalice SDPea. Godinama su govorili da ce biti bolje kada dodju na vlast, kako ce se neke stvari promijeniti...

I? Vecina je sada razocarana.

Neki od njih sada polazu nade u Zeljka Komsica. Ja i ovaj put govorim da je to jedan ublehas limitiranih mogucnosti. Vec dugo je aktivan u politickoj zabokrecini i osim jeftinog populizma nista nije ponudio.

Ne moze se ocekivati da politika radi u korist intertnog i uspavanog drustva.

Vec sam jednom naveo primjer. Ako u firmi nema sefa, radnici kolo vode. Odmah je atmosfera opustenija i manje se radi, ako se ista radi. Isto vazi za politicare. Ako ne osjecaju pritisak i nadzor naroda, nece se ni truditi.

Nesposobnost, lijenost, pohlepa. Sve ovo karakterise one koji su bili i koji ce biti na vlasti. Pripadnici SDPa i SDA dolaze iz istog naroda. Razlike su minimalne.

Izbori nece apsolutno nista promijeniti. Promjene ce uslijediti kada drustvo poduzme radikalne rezove. To nam govori istorija sada velikih i uspjesnih nacija.
palermo

#10555 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by palermo »

Styling wrote:
Sto se tice narkomana, ja im ne bih gradila komune za lijecenje koje ce se finansirati iz drzavnog budzeta.
Sami se navukli neka se sami i lijece.
:thumbup: a plus ne treba liječiti ni ove što obole od raka pluća, ko im je kriv što su duhanili, sami pali sami se ubili.

Ma nešto mislim, svakako treba reducirati zdravstvo,ostaviti par doktora čisto da nam neko ne zamjeri da ih nemamo, a ostalo sam se brini za svoje zdravlje....ha, ja
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10556 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Kikibombona wrote:
JoseMujica wrote:samo u KS SDA ima najmanje oko 35.000 sigurnih glasova....ni SDP tu ne zaostaje puno.

to je članstvo, uhljebljenici, familija itd. uglavnom ljudi koji direktno ekonomski ovise od toga ko je na vlasti

pa neka klocevi ne idu glasati i već će se znati pobjednik narednih izbora ..... onda plenumajte qurcu
A koga izabrati?

Gotovo svi moji drugari su bili pristalice SDPea. Godinama su govorili da ce biti bolje kada dodju na vlast, kako ce se neke stvari promijeniti...

I? Vecina je sada razocarana.

Neki od njih sada polazu nade u Zeljka Komsica. Ja i ovaj put govorim da je to jedan ublehas limitiranih mogucnosti. Vec dugo je aktivan u politickoj zabokrecini i osim jeftinog populizma nista nije ponudio.

Ne moze se ocekivati da politika radi u korist intertnog i uspavanog drustva.

Vec sam jednom naveo primjer. Ako u firmi nema sefa, radnici kolo vode. Odmah je atmosfera opustenija i manje se radi, ako se ista radi. Isto vazi za politicare. Ako ne osjecaju pritisak i nadzor naroda, nece se ni truditi.

Nesposobnost, lijenost, pohlepa. Sve ovo karakterise one koji su bili i koji ce biti na vlasti. Pripadnici SDPa i SDA dolaze iz istog naroda. Razlike su minimalne.

Izbori nece apsolutno nista promijeniti. Promjene ce uslijediti kada drustvo poduzme radikalne rezove. To nam govori istorija sada velikih i uspjesnih nacija.
zaokruži onoga za koga sam misliš da zaslužuje tvoj glas...zašto ti iko treba reći za koga ćeš glasati? Zar ne vjeruješ ni sam sebi ni svojoj pameti pobogu si?!

mogu te zahebati jednom...pa im se nahebeš majke i na narednim izborima zaokružiš nekoga drugoga i tako sve dok ne nađeš nekoga ko te nije zahebo ili je barem ispunio neka očekivanja.

a nije problem da ne glasaš nikako....tako će se sigurno sve promjeniti nabolje :-)

ili možda probaj otići na plenum, barem da vidiš kako to funkcionira :D
Last edited by JoseMujica on 17/02/2014 13:52, edited 1 time in total.
Styling

#10557 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

OldMayor wrote:
jastuk1 wrote:
Styling wrote: Sto se tice narkomana, ja im ne bih gradila komune za lijecenje koje ce se finansirati iz drzavnog budzeta.
:thumbup:

Popišali se na svoj život i sad još treba da se pišaju i na tuđi smanjivanjem para za prave zdravstvene potrebe da bi se liječio njihov hir. :-)
Vidi se da niste imali iskustva sa takvim slucajevima. Sreca vasa.

Nisam ni ja direktno, ali jesam indirektno i promjenio sam misljenje. Iako sam isto ovako razmisljao, pa koji qrac ja da dajem pare, kad su oni sami krivi. To nije bolest i sl.

Ali kad vidim roditelje, bracu, sestre tih ljudi - vjerujte da bi i vi promjenili misljenje. To se SVAKOME moze desiti, mom buducem djetetu, vasem, sestri, bratu svakome. Nije niko imun na to. Odredjeni splet okolnosti svakoga moze u to uvuci.

Kazem vam, sreca vasa i moja pa nismo imali problema s tim, ali mnogi jesu i mnogi imaju. I dali bi sve da izlijece svoju djecu.

Ako se za kera moze dat azil, to se za ljudsko bice ne moze napraviti komuna?

Mene bi bilo stid tako ovako nesto napisati. Ali opet shvatam vas, nemate s tim iskustva.
NIje me stid sto sam ovo napisala i stojim iza svojih rijeci. U mojoj daljoj porodici je bio jedan slucaj, i svi sazaljevali citavu porodicu, i meni je bilo zao roditelja a kreten samo koristio situaciju da bi izvlacio pare, ucjenjivao roditelje da ce se ubiti,da ce otici i da ga vide nikada nece vidjeti, prodavao iz kuce sve sto mu je doslo pod ruku a roditeji trpjeli samo da im bude tu. Na kraju je ocu pukao film i jedan dan nakon sto je ovaj opet opali standardnu tiradu otac otvorio vrata i rekao mu da ide i da se vise ne vraca dok se ne sredi i da ga oni vise nece trpjeti i da ih vise nije briga sta ce s njim biti. Da vidis kako se promijenila situacija. Sam otisao nalijecenje, skinuo se, ozenio se i sada zivi u Hrvatskoj. Sok terapija je najbolji lijek za takve, vjeruj mi.

PS. Sorry, malo je off topic, necete mi zamjeriti.
madner

#10558 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Glasajte za NVZ, mi vas sigurno necemo razocarati. :D
Styling

#10559 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

omar little wrote:
jastuk1 wrote:
Styling wrote: Sto se tice narkomana, ja im ne bih gradila komune za lijecenje koje ce se finansirati iz drzavnog budzeta.
:thumbup:

Popišali se na svoj život i sad još treba da se pišaju i na tuđi smanjivanjem para za prave zdravstvene potrebe da bi se liječio njihov hir. :-)
a, vidi ovih konzervativaca. to je isto kao da kazes da se nece pare iz budzeta izdvajati za ljude sa zdravstvenim problemima jer su debeli. sami su jeli, masno i nezdravo, dobili srcane probleme, sami nek se i lijece. bravo. <3

Naravno i prejedanje je kao i narkomanija hir. Malo samokontrole nije na odmet.
Kikibombona

#10560 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Kikibombona »

Hugo Boss wrote:
Kikibombona wrote: Izbori nece apsolutno nista promijeniti. Promjene ce uslijediti kada drustvo poduzme radikalne rezove.
a to su ???
Promjena pristupa za pocetak. Vrsiti pritisak na vlast kao sto privatnik vrsi na svoje uposlenika. Ako si nekada radio kod privatnika i u drzavnoj firmi gdje je opustena atmosfera, znas kakva je razlika u pristupu i ucinkovitosti.

Kada narod bude puhao za vratom politicarima, kada se budu plasili reakcije naroda, sigurno ce bolje raditi. Kada opadne stopa kriminala i korpucije, profunkcionisat ce i sudstvo. Dok je drustvo kriminalno i sudstvo ce biti kriminalno. Ne moze se sud boriti protiv cjelokupnog naroda. Lakse mu se prikloniti i biti kriminalan, ici linijom manjeg otpora.

Ovo sto se desilo je veliki iskorak i veliki pocetak. U buducnosti ce protesti biti jos veci i jos zesci. Kada u Sarajevu na ulice izadje 100 000 ljudi, tocak istorije ce se usmjeriti u drugom, boljem pravcu.
NeenaSa

#10561 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by NeenaSa »

Ovo se pretvara u farsu.
Styling

#10562 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

de balzac wrote:
Styling wrote:
Sto se tice narkomana, ja im ne bih gradila komune za lijecenje koje ce se finansirati iz drzavnog budzeta.
Major se potrudio da te razumije i da ti objasni, ja ne bih mogao. Šokiran sam ovom količinom gluposti.
Pa ti bjurum svakog mjeseca izdvoji pare da se lijeci neki narkoman koji se navukao iz cistog hira i ocekuje od drustva da mu pomogne, a bez ikakvih garancija da se ponovo po izlasku iz komune nece vratiti starom putu. Ja za to pare ne dam.
palermo

#10563 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by palermo »

KatarinaKosaca wrote:
Mister Yes wrote:Ipak, podržao bih proteste da mislim da je neka suštinska promjena moguća na taj način. Ali ja zaista vjerujem da je osnovni problem ove zemlje njen ustav. Taj sistem treba mijenjati ali tek kada se steknu uslovi za to. Protestvovati protiv toga na koji način se troše sredstva MMF-a može dovesti samo do toga da se ta sredstva troše na drugačiji način (na druge ljude) ali ne i do suštinskih promjena.
Promjenu Ustava podmeću oni koji nemaju ni znanje ni muda da to traže u BL. Ustav nema veze sa socijalnom nepravdom, nepotizmom i sistemskom korupcijom. I kao privatnik, nemoj mi , molim te, reći da se nisi susretao sa ucjenama za tender ili da nisi svjedočio da ga je dobio netko politički podoban ili onaj ko je dao kovertu. Nisam ni ja bukvalno gladna, ali jesam gladna pravde. I uopće ne znači da će novi imati isti vozni park i iste privilegije ako se one ukinu. Da, zabvoravih, ne dođe mi Zara :D
Naprotiv Ustav generiše to stanje. Ustav ti suštinski zabranjuje da lopovu kažeš da je lopov ako je on druge nacionalnosti.
A to nikad nije dobra polazna osnova
madner

#10564 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Ovaj mister yes je izgleda na ljekovima, u cetvrtak prije petka :D pjeni kako se ne smije protestovati protiv Deytona, danas govori da nema smisla protestovati protiv nepotizma dok se ne promjeni Deyton. :D
Styling

#10565 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

NeenaSa wrote:Ovo se pretvara u farsu.

Ovo je od starta bila farsa. 8)
say_cheese

#10566 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

kamen spoticanja wrote:
ultima_palabra wrote:

nije da je bas primjer uspjesnosti sistema,ali da je radnik bio polarni medjed s svim beneficijama,vala jeste
doduse taj mentalitet sad istjerat iz istog teze je nego objasnit da fahro ne stoji iza paljevine institucija :D
Grdno se varas. "Yugosvabo' je, cim je presao granicu prema Austriji, mentalitet drasticno promijenio. Nasi su bili na glasu postenog, pouzdanog i vrijednog radnika, cime se nisu mogli pohvaliti drugi narodi, n.p. Talijani i Turci. Zato su ovi imali druge potencijale, bili su snalazljivi i samouvjereni, i mahom su bjezali sa fabricke trake u privatluk. Nas covjek je ostao da tapka u mjestu, kako tada pa sve do danas. Mozda mu je u genima da bude irget :D
Aspekt

#10567 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Aspekt »

Styling wrote:
KatarinaKosaca wrote:
jastuk1 wrote:A ovdje je svakog Sarajliju i patriotu ujelo za srce protestvovanje ispred MUP-a i Suda!!!!!!!!!!!! Traženje da se uhapšeni puste. I to je ogadilo proteste mnogima.

Onaj dan su protesti i svaki njihov cilj sahranjeni. :!: :!: :!: Shvati to već jednom. :!: :!: :!:
govori u svoje ime. Ja sam Sarajka i nije me to ujelo za srce. To su građani ove zemlje. I da su narkomani, i oni su građani. Trebaju im se izgraditi centri za liječenje umjesto skupog voznog parka. Tužilaštvo treba da radi svoj posao. Svaki sarajlija ostavlja otvorene ladice, ili kako kaže Premijer latice u autu koliko su nas lopovi izdresirali i koliko MUP ne radi svoj posao. Zašto bi me onda boljelo da se prosjeduje ispred njihove zgrade?
Niste ni svjesni koliko vam je podmetnuto kukavičije jaje tobožnjeg državnog udara i zaštite države samo zarad zaštite njihovih fotelja. Dobiće murija sad plaću, možda i višak, zaboraviće ih opet kao i puno puta do sada. Jednako i svoje internet ratnike će zaborativi.
ja pameti majko draga dabogda ti dijete narkoman bilo ---------
ps kada bi znao sto ne znas da je narkoman bolesnik isti kao i onaj sto ima leukemiju ili upalu pluca ....uostalom sve si rekao
goran16v

#10568 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Aspekt wrote:Demonstracije u zapadnim zemljama i njihovi zahtjevi nemaju nikakve veze sa nama pa se ne moze porediti uptreba sile u jednoj Holandiji , Njmeackoj , Italiji , Spaniji ...sa BiH . Takodje spominjati SFRJ i miliciju je jako infantilno . Kod nas nije bilo demnstracija i protesta protiv Tita i KPJ i protiv bijede i protiv pljacke i protiv unistavanja tvornica i privrede . U SFRJ se gradilo , a ovdje se fabrike i radna mjesta gase a nasilje koje je provodila milicija se odnosi na kriminalce a ne na demonstrante i obican svijet i djecu .Da je nama sada jednu SFRJ ili Spaniju mi nikad ne bi izasli na ulice . Da je srece danas bi u BiH policija skinula pancire i uniforme i stala na stranu naroda .
Na klipu si mogao cuti da su u Madridu antivladini protesti i njihovi zahtjevi nemaju veze s nama?! Pominjanje Titove milicije je bilo vezano za pojam sta znaci dobiti batine od murije, a ne razlog demostracija o cemu ti elaboriras. Ti si ocigledan primjer bureka u svemiru. :lol:
madner

#10569 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

jastuk1 wrote:
ultima_palabra wrote:

U nekima su radnici bili zaštićeni i više od bijelih međeda, u nekim su morali raditi trostruke norme i letili su van kad se žale na poslovođu, koji je nabijao tolike norme da se dodvori i dokaže šefu. :!:
Imena koljega, imena.

:D
Danguba

#10570 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Danguba »

madner wrote:Glasajte za NVZ, mi vas sigurno necemo razocarati. :D
pa zar ovi huligani nisu NVZ... :D
OldMayor

#10571 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

Styling wrote:Pa ti bjurum svakog mjeseca izdvoji pare da se lijeci neki narkoman koji se navukao iz cistog hira i ocekuje od drustva da mu pomogne, a bez ikakvih garancija da se ponovo po izlasku iz komune nece vratiti starom putu. Ja za to pare ne dam.
Za kakve gluposti dajem novac, odnosno drzava mi ga uzima, ne vidim problem.

Ponavljam, je li uredu izdvojiti novac za kerove, a nije uredu izdvojiti novac za komunu. Da ne govorim da su te komune koliko-toliko samoodrzive, jer ti ljudi tamo moraju nesto raditi, nema sjediti.

Ja ti samo kazem, svakome se moze desiti. I tvoj problem, inace problem naseg naroda je nedostatak empatije.

I nemoj molim te pisati gluposti poput sok terapije? Ako je uspjelo na tvom rodjaku, ne mora uspjeti na nekome drugom. Sigurno je tvoj rodjak zahvalan starom sto ga je odjebao kad mu je najvise trebao. Budi sigurna da nije.

Jebeno vrijeme dolazi, ne znam imas li dijete, ali ako imas probaj se staviti u situaciju da ti dodje, kumi te za pomoc, a ti ga hladno odjebes. Svaka ti cast ako to mozes, ja ne bih mogao.
biske

#10572 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by biske »

Danguba wrote:
ma jok, previše su miroljubivi. :mrgreen:
madner

#10573 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Danguba wrote:
Nisu, to su Scepini amateri.

Nase jedinice kada pale, to izgleda potpuno spontano i haoticno. :D
Kikibombona

#10574 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Kikibombona »

JoseMujica wrote:
zaokruži onoga za koga sam misliš da zaslužuje tvoj glas...zašto ti iko treba reći za koga ćeš glasati? Zar ne vjeruješ ni sam sebi ni svojoj pameti pobogu si?!

mogu te zahebati jednom...pa im se nahebeš majke i na narednim izborima zaokružiš nekoga drugoga i tako sve dok ne nađeš nekoga ko te nije zahebo ili je barem ispunio neka očekivanja.

a nije problem da ne glasaš nikako....tako će se sigurno sve promjeniti nabolje :-)

ili možda probaj otići na plenum, barem da vidiš kako to funkcionira :D
Jedan posten medju stotinu nepostenih ne znaci nista.

Ima i u SDPeu ljudi koji su tu radi posla, koji imaju ambiciju uraditi nesto kvalitetno. Njihov rad u leglu kriminala i korupcije ne moze poluciti rezultate. Vremenom i takvi pojedinci odustanu, pa ako vec nece krasti, dolaze na posao reda radi, samo da uzmu platu i tako si osiguraju egzistenciju.

Uzmimo kao pretpostavku da je Zeljko Komsic jedan od takvih. Sta je on uradio povodom bahatog ponasanja Nermina Niksica dok je jos bio u stranci? Apsolutno nista. Nije uradio nista ni ranije kada se sumnjicio Hadzic. Nikad nista nije uradio povodom anomalija u vlastitoj stranci.

Njegova prica se svodi na populizam, bas kao i Bakirova. I Bakir evo govori kako je kriminal ukorijenjen, kako se protiv toga treba boriti itd. I Komsic govori isto, posebno kada je opozicija. I? Ima li ista konkretno?

Samo naivac moze ocekivati da postoji bitna razlika izmedju stranke Zeljka Komsica i stranke Zlatka Lagumdzije, kao i stranaka Sulejmana Tihica, Fahrudina Radoncica i dugih. Sve je to u pet deka. Svi oni su ogledalo ovog drustva.
ultima_palabra

#10575 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by ultima_palabra »

jastuk1 wrote:
ultima_palabra wrote:

Ma to jednostavno nije tačno... samoupravni socijalizam je bio zakletva i nema šanse da se radnik mogao lako otpustiti, jer bi direktor bio nalijepljen kao buržoaski element :D

Naravno, kao i danas je bilo puno viška radnika, pa ih onda direktor pokupi da mu rade na vikendici... posao ne trpi, plata ide, a direktor ih još malo zakiti da šute.
Post Reply