Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nisam trudnica, nisam porodilja, ali mi vi mozete pomoci.
Ima li ikakav kvalitetan privatni pedijatar kod nas u Sarajevu, jer cu bezze baciti nekome bombu u domu zdravlja ili na Jezeru gore!!!
Nebitno skup-jeftin, samo neka je kvalitetan!
Beba povraca, povadis sve nalaze, daju dvije infuzije i u otpusnom pismu napisu sve u redu. Pa ne povraca samo od sebe tek tako hebem mu maku! Nikakve terapije, nicega...
BHF_Manijak wrote:Nisam trudnica, nisam porodilja, ali mi vi mozete pomoci.
Ima li ikakav kvalitetan privatni pedijatar kod nas u Sarajevu, jer cu bezze baciti nekome bombu u domu zdravlja ili na Jezeru gore!!!
Nebitno skup-jeftin, samo neka je kvalitetan!
Beba povraca, povadis sve nalaze, daju dvije infuzije i u otpusnom pismu napisu sve u redu. Pa ne povraca samo od sebe tek tako hebem mu maku! Nikakve terapije, nicega...
Dr. Gordana Vuković, otišla u penziju iz DZ Omer Maslić, radi privatno pon sri pet u Eurofarmu Unitic
Ma tu i tamo, ne znam sta da ti kazem... Gore je na pretragama, jer doktori pojma nemaju sta je. Prema nalazima, sve bi trebalo biti ok, medjutim povraca i dalje. Rentgen, ultrazvuk, prema tim nalazima, kao i prema nalazima krvi, ne bi trebalo da je ista.
Ocigledno dijagnostika nam nije jaca strana ili sam ja previse gledao dr. House-a, nesto jeste! Pratimo, pa cemo dalje vidjeti. Na hajr...
Sumnjaju na virus, pa cemo vidjeti.
Zene drage, jedno pitanje. Da li se moze privatno u Sarajevu raditi test na titar antitijela za trudnice, ono sto se svaki mjesec radi na Transfuziologiji? I koliko je priznato od strane doktora kad im se dodje s tim nalazom na kontrolu?
Ne znam da se to moze uraditi privatno,a radi se dva puta u trudnoci ,u 16 i 34 sedmici ako se dobro sjecam. Osim ako ti bas moras raditi svaki mjesec,naravno.
Zaboravila predati doznake za porodiljsku naknadu za prošli mjesec. U rješenju piše da je rok za predaju zadnji dan u mjesecu. Je li neko zaboravan kao ja? Vaša iskustva?
Natural wrote:Zaboravila predati doznake za porodiljsku naknadu za prošli mjesec. U rješenju piše da je rok za predaju zadnji dan u mjesecu. Je li neko zaboravan kao ja? Vaša iskustva?
Na ovoj sam temi saznao od naših trudnica i porodilja da se u KS doznake za porodiljsko odsustvo ne izdaju, što me je potaklo da promptno i uspješno iniciram njihovo ukidanje i u mom kantonu. Hoću da kažem da većina žena na temi nema iskustva s njima.
Istina je da se moraju predati do kraja mjeseca. Ti predaj sada kad si se sjetila, i uzdati se je u dobru volju i fleksibilnost Centra za socijalni rad (pretpostavljam da kod vas oni isplaćuju naknadu) da će izaći u susret, a dalje to izvršavaj na vrijeme
1. Sabah zorom poranit
2. Namolit sestru u porodičnoj da ti napiše doznake odmah iako tvoja doktorica radi od 14:00
3. U centu za socijalni rad na protokolu gdje se predaju doznake prepoznati mamu od bratovog jarana iz djetinstva, reći kako divno izgleda, pitati za unučad, polahko spustiti doznake i uz osmijeh reći "nisam valjda zakasnila"
Uglavnom, sve je dobro prošlo
Pozdrav svima.
U 14-oj sam nedelji trudnoće, tačnije 13+6. Prošle sedmice sam radila ultazvuk CRL je bio 59mm, NT 1,5mm, uz otežanu vizualizaciju nosne kosti (zbog položaja bebe). Doktorica me je poslala nazad u čekaonicu na sat vremena da popijem kafu i 2 čaše vode da bih napunila bešiku. Nakon toga iako je položaj bebe i dalje bio nodgovarajući u smislu da joj je i dalje bilo teško vidjeti nosnu kost, nekako je došla do nje i izmjerila je da je 2,5mm, ali i da joj izgleda hipoplastična i da je mala. Nakon toga uradila sam double test. Rezultati su sljedeći:
Biochem. risk + NT 1:7934
Double test 1:1960
Age risk 1:282
Trisomy 13/18 + NT<1:10000
Sa rezultatima double testa odlazim na kontrolu za 7 dana (juče) i beba i dalje okrenuta leđima ali doktorica potvrđuje nalaz od prošle sedmice s tim što je ovaj put vidila i da imam debelu posteljicu 40-43mm te mi zbbog toga, male i hipoplastične nosne kosti i mojih godina (34 god i 9mj ) predlaže amniocentezu, koje se ja plašim prilično jer mi u dijagnozi od početka stoji prijeteći pobačaj. Naime još sam od prvog ultrazvuka u 6-oj nedelji pa sve do kraja dvanaste nedelje imala krvarenja. Imala sam hematom koji je na kraju resorbovan i imam miom na unutrašnjem zidu materice veličine 65mm.
Dokrorica je rekla da joj je slika malo atipična, ali da očekujemo zdravu bebu, no ipak savjetuje konsultaciju sa genetičarem da bi odbacili sumnje.
Može li neko da mi kaže koliko je u mom slučaju vjerovatan Daunov sindrom? I šta predstavlja ta "debela" posteljica?
Jedino ti amniocenteza daje pouzdan odgovor,sve sam to prosla. Cak mi je i jedan nas ugledni doktor,samo na osnovu ultrazvuka bukvalno rekao da se djeteta rijesim jer sigurno ima Dawn,jer eto vec imam jedno dijete pa mi je lakse. I receno da je nuhalni visok (jeste bio),da je nuhalna kost hipoplasticna,da beba ima manu na srcu,da ne pisem dalje...sreca pa ne odreduju oni nego dragi Bog
Pozdrav, imam pitanje u vezi rubeole. Naime, nikada nisam vakcinisana protiv rubeole i sada planiram trudnocu. Citajuci po netu sam na svim mogucim mjestima naisla da je za bebu jaaaaakkko opasno ako mama dobije rubeolu tokom trudnoce i da svaka buduca mama treba da se testira na antitijela i ako nije primila vakcinu (sto je u mom slucaju), da je sada primi i tri mjeseca nakon toga moze slobodno zatrudniti. Sta vi mislite ima li potrebe za vakcinom? Sta se meni moze desiti (po netu kazu nista)? Kolika je vjerovatnoca da zaista dobijem tu rubeolu? I na kraju, svi pricaju da vakcine kod nas nisu dobre, i da je najbolje naruciti vakcinu iz inostranstva, je li to tacno ili...?
CherryLips wrote:Jedino ti amniocenteza daje pouzdan odgovor,sve sam to prosla. Cak mi je i jedan nas ugledni doktor,samo na osnovu ultrazvuka bukvalno rekao da se djeteta rijesim jer sigurno ima Dawn,jer eto vec imam jedno dijete pa mi je lakse. I receno da je nuhalni visok (jeste bio),da je nuhalna kost hipoplasticna,da beba ima manu na srcu,da ne pisem dalje...sreca pa ne odreduju oni nego dragi Bog
Hvala na odgovoru. Vec sam i pomirena sa cinjenicom da cu morati na amnio. Jeste da se bojim, ali sta je tu je. Ipak se vise bojim da rodim dijete sa Daunom. Mene je u stvari najvise zanimalo da li se desavalo da nosna kost ne bude u redu, a da se na kraju rodi zdrava beba. Odlucila sam otici na ultrazvuk kod jos nekog drugog doktora a zatim i kod geneticara, pa cemo vidjeti sta dalje.