Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
madner

#10526 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Hm, ne mozes to tako gledat. Sa moje tacke, 2010 su imali veci kredit da odplate nego sto ce 2014 imati nova vlast.
hepekcina

#10527 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

madner wrote:Hm, ne mozes to tako gledat. Sa moje tacke, 2010 su imali veci kredit da odplate nego sto ce 2014 imati nova vlast.
pa ovaj je i uzet, djelimično, jer je na otplatu stigao onaj prošli...sad ovaj ima 3 godine grejs perioda...taman 2015. kad uzjašu novi hebači
delightful

#10528 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by delightful »

moric, trajni.
madner

#10529 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Pa da, ali je stari odplacen koji je bio dosta veci.

Bolje imat kredit od 5000 nego od 10000 :D
drug profi

#10530 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Kako god, nemamo ga cime otplatiti osim imovinom.
I kad ode i to, onda - sta?
Ko ce preuzeti odgovornost da potrosnju svede u okvir prihoda, ali ne samo povecanjem poreza i rasprodajom imovine izgradjene za vrijeme Drzave?

E tu mi se NS ne cini dovoljno jaka, ali sad to svakako nije tema za ove izbore.
hepekcina

#10531 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

madner wrote:Pa da, ali je stari odplacen koji je bio dosta veci.

Bolje imat kredit od 5000 nego od 10000 :D
najbolje je nemati kredit :D
madner

#10532 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

drug profi wrote:Kako god, nemamo ga cime otplatiti osim imovinom.
Ko ce preuzeti odgovornost da potrosnju svede u okvir prihoda, ali ne samo povecanjem poreza i rasprodajom imovine izgradjene za vrijeme Drzave?

E tu mi se NS ne cini dovoljno jaka, ali sad to svakako nije tema za ove izbore.
Kako nemamo?
Sta je prodano u ovom sastavu vlade? A malo manji dio odplacen od ovog sto ga treba odplatiti u sljedecem.
iceman ze

#10533 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by iceman ze »

Pedja Kojovic wrote:iceman

Vi vjerovatno mislite na Nezavisni odbor koji nadgleda rad policije...
Neci ovdje ulaziti u to sta mi mislimo da li je taj odbor nezavisan ili nije, cemu zapravo sluzi i treba li ga biti.

Clanovi odbora su vec odavno van mandata, neki su podnijeli i ostavke, a odgovornost za takvo stanje snosi SDP jer blokira rad komisije koja treba da imenuje nove clanove.

p.k.

Odbor mora biti nezavisan, ali ako ga zastupnici biraju, na koji nacin osigurati apoliticnost i nezavisnost. Sam proces izbora ne stima. Ne pratim politiku, ali me sigurnosna situacija u kantonu veoma zanima, i pratim desavanja. Bilo je i prijedloga, da izbor komesara bira skupštinsko tijelo sastavljeno od osoba iz politike ???. Kao gradjanin ovog grada i kantona, imam dojam da interpersonalni rat izmedju odgovornih je prioritet nad borbom protiv kriminala. Zasto gradjani moraju uvijek trpiti, zbog neodgovornih politicara, i do kada cemo biti taoci i zrtve!?
bosna sar

#10534 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bosna sar »

Pedja pitanje?

Zasto jedan ministar(sad vec bivsi)policije ili partija iz koje on
dolazi zeli da ima nadzor nad komesarom.
madner

#10535 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Mozda zato sto ljudi misle da je on odgovoran :D
K4bilj

#10536 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by K4bilj »

Pedja

Mišljenje o OWS?
Innovation

#10537 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Ne dolaze u obzir. :)
drug profi

#10538 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

madner wrote:
drug profi wrote:Kako god, nemamo ga cime otplatiti osim imovinom.

Kako nemamo?
Sta je prodano u ovom sastavu vlade? A malo manji dio odplacen od ovog sto ga treba odplatiti u sljedecem.
Oni imaju konstatnu rupu u budzetu i popunjavace je novim kreditima i dizanjem poreza, sto ce dodatno gusiti realni sektor. Kad prodaju za 2-3-5 godina sve sto se moze da se pokrpe krediti, ostace samo dug + kamate i sjebana ekonomija. O tome govorim. Lako je ovo sad servisirati prodajom, ali sta poslije.
madner

#10539 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Pa ja ti kazem da su servisirali pola duga bez prodaje ili dizanja poreza.
(Dokaz: porezi danas)

Dakle umjesto privatizacije su pola duga poklopili novim dugom, ali ostatatak ce biti vracen.
drug profi

#10540 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

madner wrote:Pa ja ti kazem da su servisirali pola duga bez prodaje ili dizanja poreza.
(Dokaz: porezi danas)

Dakle umjesto privatizacije su pola duga poklopili novim dugom, ali ostatatak ce biti vracen.
Ok, shvatam, ali govorim o tome da ce biti prinudjeni da stalno uzimaju nove kredite da krpe sve naredne rupe u budzetu koje nastaju kao nemogucnost privrede da podmiri rasipnistvo naseg sistema, sve dok se nesto ne promjeni.
madner

#10541 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Pa razumijem, ali sada imas dokaz da se moze vratiti dug. Ako je moguce vratiti pola, moguce je vratiti i drugih pola.

Zato me cudi odkud ova prica o 2027.
madjarski_lubenicar

#10542 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madjarski_lubenicar »

Poštovani Peđa,
želio bih vas upitati kakvo mišljenje imate o potrebi strukturne promjene političkog sistema kod nas, odn. kako vidite mogućnosti postepenog prelaska sa zastupničkog modela demokratije u neposredni model demokratije?

Činjenica je da je postojeći sistem zastupničke demokratije, ne posjeduje efikasne mehanizme kontrole od strane građana. Ova sistemska greška ima za posljedicu da zastupnici ne moraju služiti i interesima građana odn. birača već interesima uskointeresnih skupina (kapital, međunarodna zajednica i sl.). Tako zastupnici služe interesima svega i svačega osim onih koji su ih birali. Vjerujem da se većina zastupnika intimno pravda idejom da oni bolje znaju šta je bolje za birače od birača samih ... jer su birači nezainteresovani za politiku (istina, ali postoji i odgovor zašto) te da su neobrazovani. Istina je sa druge strane da većina političara nema kompetencije za posao kojim se bave, dok ih građani prirodno imaju - jer je kompetencija za upravljanje svojim (političkim) ponašanjem prirodna i neotuđiva osobina svake jedinke (tu osobinu imaju i amebe :lol: :lol: :lol: ).

Drugi problem ovakvog sistema zastupničke demokratije je da su naši interesi razvodnjeni i grupisani u različite i međusobno sukobljene opcije u menijima koje nude partije. Tako imamo stranke invalida, ekologa, penzionera, kokuza, socijaldemokrata, socijal-liberala, evropskih sarajlija i sl.
Ja vjerujem da obični građanin ima elementarno ljudsko pravo da demokratski odlučuje o svim krupnim dešavanjima u društvu i u da ostvarivanje tog prava ne smije biti u ciklusima od 4 godine, već kontinuirano. Pri tome to pravo ne smije biti reducirano na opcije uokvirene ideološkim ili nekim drugim profilom partija. Šta želim time reći - građani mogu u isto vrijeme biti i penzioneri i invalidi i kokuzi :D i u nekim stavovima ili životnim situacijama glasati kao ultra-konzervativac, u drugoj situaciji kao anarho-liberal ili kako već ne. Ne bih pokušao ulaziti u pitanje ... koliko je ideološki predznak partija kod nas samo neophodna značka na reveru partijskih birokrata.

Rješenje koje se nameće je da se biračima mora omogućiti da direktno i u toku cijele godine utiču i modeliraju na odluke ili u prelaznom obliku da imaju mogućnost opozivanja i reizbora zastupnika, kako bi se jednog dana zastupnički model u potpunosti zamijenio direktnom demokratijom.

Šta mislite o mom viđenju problema?

Da li NS i u kojoj mjeri daje mogućnost svim svojim članovima da demokratski i direktno odlučuju o viziji stranke, strateškim ili eventualno taktičkim odlukama stranke?

Da li vaše članstvo ima mogućnost da tokom cijele godine demokratski i direktno utiče na npr. način glasanja zastupnika?

Ako je odgovor ne - da li barem razmišljate o tome?

Na kraju Vam se srdačno zahvaljujem na dosadašnjem trudu na ovom forumu i vjerujem da je tvoj angažman možda i najveći doprinos otvaranju zastupnika prema svojim glasačima. Ovo je trenutno jednosmjerna komunikacija - jer nemate obavezu da uvažite glas građana, ali ulažete ogroman trud da tokom cijele godine svoje stavove obrazložite i pokažete svojim sagovornicima da nisu samo glasači jednom u 4 godine nego prvenstveno ljudi. I zato vam upućujem iskrene ČESTITKE! Na kraju siguran sam da stavovi građana sa kojim se ovdje 'sukobljavate' (htjeli vi to ili ne htjeli) indirektno utiču i na neke vaše stavove i buduće odluke.

Bez obzira na sve pohvale Vama ... moja lična odluka je da poništavanjem listića iskažem protest protiv stanja i sistema.
Last edited by madjarski_lubenicar on 27/09/2012 13:51, edited 1 time in total.
hepekcina

#10543 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

sumnjam da bi ti se svidjela u stvarnosti ova neposredna demokracija lubeničar :lol:

otprilike forum je najbliži pokazatelj kako bi to funkcioniralo :lol: u praksi
madjarski_lubenicar

#10544 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

hepekcina wrote:sumnjam da bi ti se svidjela u stvarnosti ova neposredna demokracija lubeničar :lol:

otprilike forum je najbliži pokazatelj kako bi to funkcioniralo :lol:
Nisam siguran da si u pravu, da li si probao? Šta je problem da se forumski diskutuje o smjernicama razvoja društva? Naravno, čovjek koji ima iza sebe tri diplome i govori argumentovano - takav će prirodno imati veće povjerenje od diskutanata - osim ako se nije kompromitovao - da ne kažem provalio :( .

Da li je iko do sada uvrijedio Peđu? Možda i jeste - ali je to sasvim sigurno bio izuzetak. Zašto njegova tema i dalje aktivno živi? Zato jer ovdje vlada anarhija? Koliko puta su ovdje reagovali moderatori?

Sve to radi, jer se svi pokušavamo ponašati pristojno u dijalogu sa Peđom - a Peđa lijepo i razložno odgovara. Kako to? Ne znam ... ali radi i niko se do sada nije žalio na bolove u glavi. :lol: :lol: :lol:
hepekcina

#10545 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

ovdje se ne donose odluke....u stvarnosti sam imao podosta prilika učestvovati u diskusijama gdje su se donosile odluke i poznajući naš narod veoma sam skeptičan prema ovom modelu...

još nismo naučili biti odgovorni građani u sistemu pos(j/ r)edničke demokratije

PS

evo na primjer šaranja listića je neodgovoran čin prema društvu i sad bi ja trebao povjerovati da će takvi biti odgovorni kada bi pretumbali politički sistem?
madner

#10546 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Ovo je tema reklamnog karaktera, gdje P.K. odgovara na pitanja bez da sam ulazi u dublje diskusije ili pokusava nekoga ubijediti.
madjarski_lubenicar

#10547 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

hepekcina wrote:ovdje se ne donose odluke....u stvarnosti sam imao podosta prilika učestvovati u diskusijama gdje su se donosile odluke i poznajući naš narod veoma sam skeptičan prema ovom modelu...

još nismo naučili biti odgovorni građani u sistemu pos(j/ r)edničke demokratije
Hoćeš da se probamo poigrati. Npr. hajde da za potrebe eksperimenta u grupi (demokratski) definišemo neke opšte elemente filma koji će se snimiti.
Tehnika, žanr, budžet i ostale preporuke (npr. da glumi onaj fini glumac sa brkovima :lol: :lol: :lol: )?

Ja mislim da bi se ti iznenadio kakav film bi na kraju mogao ispasti - sve to zahvaljujući dobrom režiseru, scenaristi i svom ostalom osoblju i našim smjernicama. Ako se odlučimo za ovakav eksperiment - možda imamo štelu kod Peđe, ako ništa za dobar scenarij :-D :-D :-D .

Da se razumijemo ... moj prijedlog je banalan, ali je za potrebe eksperimenta sasvim ok ... to naravno ne znači da u sistemu direktne demokratije filmove treba praviti demokratski (ovdje ne može stati dovoljno smajlija).

Kakav bi bio entuzijazam grupe koja je iznjedrila ovakav (fiktivni) projekat, a kakav nekoga ko nije u tom eksperimentu?
Da li bi grupa bila zadovoljna rezultatom, pa vjerujem da bi ... to su sami željeli i to je njihovo 'čedo'. Sljedeći put mogu promijeniti neke elemente za 180 stepeni, pa biti još sretniji ... ali neće čekati na novu priliku 4 godine.

Šta očekujemo više od politike - nego da budemo aktivni i sretni učesnici čuda koje se zove život iliti politika preživljavanja?

... hepek ... ja ovdje ne bih dalje diskutovao o temi direktne demokratije, ovo je ipak 'Peđin kutak'.
Last edited by madjarski_lubenicar on 27/09/2012 14:30, edited 1 time in total.
hepekcina

#10548 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

:thumbup: ok..al zanimljiva je tema pa bidni :D slobodan da je otvoriš da šemlučimo
Pedja Kojovic

#10549 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

madjarski lubenicar

Vi ste postavili nekoliko pitanja na koja ja sigurno necu moci adekavtno odgovoriti u ovoj formi.
Ipak, pokusacu odgovoriti na ono sto mislim da mogu...

Predstavnicki domovi nasih parlamenata se biraju direktno i tu vi kao gradjani/glasaci imate priliku da direktno izaberete onoga ko ce najbolje predstavljati vase vrijednosti i interese. Ukoliko se to ne pokaze tako mozete ne glasati za njega/nju na sljedecim izborima.

Sto se tice uticaja gradjanki i gradjana na odluke koje tako izabrani predstavnici donose tokom mandata...
Svaki zakon se pojavljuje u formi nacrta koji po "odoborenju" parlamenta ide u javnu raspravu. Vi kao gradjanin- sada govorim o onome sto bi trebalo biti a mozda nije uvijek slucaj - imate pravo prisustvovati javnim raspravama i podnositi amandmane na predlozeni zakon, i predlagac vam mora odgovoriti da li prihvaca ili ne vase prijedloge i obrazloziti zasto.

Nase clanstvo u skladu sa organizacionom strukturom utice, zapravo, odredjuje, sve postupke predstavnika u zakonodavnoj vlasti. Opstinski odbori ucestvuju u donosenju tih odluka za opstinske vjecnike, regionalni za kantonalne, a Predsjednistvo stranke i drugi organi za odluke koje se tice cijele stranke i generalnih politickih pitanja. Naravno, kongres stranke je najvisi organ stranke. (Osim ovog horizontalnog postoji, naravno, i vertikalna saradnja kada se pojedine inicijative sa opstinskog pokrecu na visim nivoima vlasti).

Ja intimno imam sklonost prema demokratiji "grckog trga", ali sam svjestan njenih ogranicenja i prakticne neizvedivosti.
(Svako ko je zivio i radio u vrijeme "tvrdog" socijalistickog samoupravljanja vam moze prepricati "tragikomicne" situacije u kojima se na zboru radnih ljudi ljekare bore da ubjede pomocno osoblje u potrebu da se kupi neki medicinski aparat)

Nadam se da sam vam barem djelimicno odgovorio na pitanje, a ako nekad bude prilike da se sretnemo mozemo razgovarati o onom dijelu na koji nisam.

p.k.
Pedja Kojovic

#10550 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

bosna sar

Mi se zalazemo za princip po kome komesar/direktor policije mora odgovarati ili direktno gradjanima ili predstavnicima koje su gradjani izabrali.
U nacrtu federalnog zakona o policiji, ukljucujuci i vec usvojene izmjene(VK i OHR), u nacrtu zakona taj balans izmedju odgovornosti policije i njene nezavisnosti je prilicno dobro uspostavljen.(U nacrtu zakona KS nazalost jos uvijek nije).
Postoji nekoliko uspjesnih modela u kojima je taj balans izmedju nezavisnosti i politizacije policije, kako je mediji zovu, i tu ne treba izmisljati toplu vodu nego primjeniti najuspjesnija rjesenja.

Naravno, mi bismo mogli imati mnogo efikasniju i jeftiniju policiju nego sto to federalni nacrt predlaze ali to zahtijeva promjenu Ustav FBiH. Tako da ovdje govorimo samo o onome "sto je na stolu".

p.k.
Locked