Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pustopoljina

#10526 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

animals wrote:Ne bi ni nosio kolac za rodjendan, nisam lud..
odneses kistru pive, a zenu ne molis ni za sta..
idi i ona i kolac u tri ladne ajove :D
Tako je! Emancipacija za muskarce!
animals

#10527 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Ma ja..kolac za zene a pivo za muske..
cuj kolac...
zrakomlat

#10528 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:Kuhanje, moja hobi ljubav je egzaktna nauka. Tu nema lafine. Imas zvjezdice ko i za hotele pa izvoli
ako ti plata nije 3000 evra prebaci se u kuvare, vidim te na onoj temi, mogo bi makar 4 uzet :D
pustopoljina

#10529 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

animals wrote:Ma ja..kolac za zene a pivo za muske..
cuj kolac...
Pa to je neki fazon...jo no se..cak sam momku od moje rodice ja pravila fakin kolac...ona ne zna, a on mooora.
Jos mi nas'o recept sta da pravim...
animals

#10530 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

pustopoljina wrote:
animals wrote:Ma ja..kolac za zene a pivo za muske..
cuj kolac...
Pa to je neki fazon...jo no se..cak sam momku od moje rodice ja pravila fakin kolac...ona ne zna, a on mooora.
Jos mi nas'o recept sta da pravim...
Ja sve mislim pojesti krempitu, ali se na kraju uvijek odlucim za pivo.. :D
pustopoljina

#10531 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Ne volim pivo.
Ln
Fali mi onaj ukradeni sat.
animals

#10532 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

pustopoljina wrote:Ne volim pivo.
Ln
Ja oca mu jebem..i meni..
Rizvan

#10533 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rizvan »

Hendrix wrote:
Rizvan wrote:Nevjerovatno kakva gluposti objavljuju naši mediji. I to oni najposjećeniji. :-)

Tajlandžani rijetko idu šljakati u puno razvijenije zemlje, a kamo li da će doći kod nas. Nema ovaj Tomislav pojma o Tajlandu.

A tek filipinci koji su rasuti po cijelom svijetu, baš će potrošiti hiljade maraka na putovanje, da bi došli konobariti u Bosnu za 400 - 700 maraka. :-)
Milion filipinaca bi sutra potpisali da radi u Bosni, pa covjece oni su rasuti po arapskom svijetu gdje ih ugnjetavaju kako znaju i umiju...700 maraka ne dobiju kao konobari ni u Emiratima. Ljudi zive na rubu egzistencije, i bruka ih nije ni placena redovno i ne mogu izaci iz zemlje zbog dugova...i da im neko kaze da idu u zemlju u sred Evrope za 400 maraka....pa to je jack pot.
A ko ih dovodi u arapske zemlje? Sigurno ne idu sami, nego preko koje kakvih agencija koje im obećavaju sve i svašta. Filipinac koji ima par hiljada maraka za putovanje u Evropu, pored svih drugih, sigurno neće izabrati Bosnu kao destinaciju.

Jedino kako oni mogu doći ovdje je organizovano, putem agencija. E sad možete li zamisliti lokalnog gazdu da iskešira 2 hiljade maraka agenciji, samo da mu dovedu radnika sa Filipina :D , a do jučer mu bilo puno i da plati zdravstveno i penziono osiguranje za radnika.

Smiješno uopšte o ovome i pričati. :lol:
uglavnomja

#10534 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

animals wrote:
pustopoljina wrote:Ne volim pivo.
Ln
Ja oca mu jebem..i meni..
+1
Ommadawn

#10535 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

Rizvan wrote: A ko ih dovodi u arapske zemlje? Sigurno ne idu sami, nego preko koje kakvih agencija koje im obećavaju sve i svašta. Filipinac koji ima par hiljada maraka za putovanje u Evropu, pored svih drugih, sigurno neće izabrati Bosnu kao destinaciju.

Jedino kako oni mogu doći ovdje je organizovano, putem agencija. E sad možete li zamisliti lokalnog gazdu da iskešira 2 hiljade maraka agenciji, samo da mu dovedu radnika sa Filipina :D , a do jučer mu bilo puno i da plati zdravstveno i penziono osiguranje za radnika.

Postoji i ova mogucnost:
Plati jednom 2000 maraka i onda ga moze bas jebati kako hoce. Moze da mu da platu 200 maraka i da zna da ce ovaj opet sutra doci na posao.
512MB

#10536 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ovde se naprdjuje i preko vikenda :-)
Rizvan

#10537 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rizvan »

Ommadawn wrote:
Rizvan wrote: A ko ih dovodi u arapske zemlje? Sigurno ne idu sami, nego preko koje kakvih agencija koje im obećavaju sve i svašta. Filipinac koji ima par hiljada maraka za putovanje u Evropu, pored svih drugih, sigurno neće izabrati Bosnu kao destinaciju.

Postoji i ova mogucnost:
Plati jednom 2000 maraka i onda ga moze bas jebati kako hoce. Moze da mu da platu 200 maraka i da zna da ce ovaj opet sutra doci na posao.
Previše potcjenjuješ Filipince. Isto kao što Afganistanci i Pakistanci kada stupe na evropsko tlo, vrlo dobro znaju u koju državu treba ići po azili a iz koje što prije odlepršati, tako i Filipinci imaju mobitele i sa par klikova mogu saznati da se u Hr može zaraditi duplo više nego ovdje, a u Italiji duplo više od Hr. Tako da ta priča o 200KM ne pije vode, može trajati par mjeseci dok Filipinci ne progledaju a onda bye, bye :D i opet gazda na gubitku jer uz tih 400 - 600KM što je platio za dva, tri mjeseca dao je i agenciji 2000, izađe ga skuplje nego domaći radnik. :D
Otto24

#10538 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Otto24 »

Radio Sarajevo wrote:Ima posla preko glave, i to stoji. Zaista nije teško naći posao, ako želiš raditi, ali ja nikad to nisam ni porekao.

Ono što ja govorim je činjenica da, ako nađeš neki nisko plaćen posao, poput kasirke, konobara, ili čak i medicinara, onda je to onda sličan život onome u Bosni, gdje plaćaš skupu stanarinu, nikad nemaš ništa svoje, čitav život si stranac, djeca ti nanu i dedu i ne poznaju, odvojen si od familije i prijatelja, patiš se s jezikom prvih godina, hraniš se u Lidlu i zahvalan si jer imaš redovnu platu i možeš sebi priuštiti malo dalje putovanje jednom godišnje.

Postoje neke stvari koje se ne mogu platiti novcem, koliko god to zvučalo isprazno. Imam prijatelje koji imaju nekretnine po cijelom svijetu, od Južne Afrike, do Amerike, a žive blizu granice, u Oberhausenu. Kažu da deset mjeseci godišnje rade da bi mogli dva mjeseca živjeti u Bosni. Znam da većinu nervira ta dijasporska priča, pa i mene, ali djeca su im sada srednjoškolci, i teško im je odvojiti ih od svega. Dođu kući i pričaju međusobno njemački, a ovo dvoje hoće da iskoče iz svoje kože. Ja im stalno govorim da su budale jer se ne vrate, i da su mi njihovi razlozi debilni. Ja nikad ne bih slušao mišljenje petnaestogodišnjaka, boli me kurac kako se osjeća i želi li se vratiti. Može doći studirati sa 18-19 ako mu se ne svidi.

Elem, to je takođe i subjektivno, ima ljudi koji mrze svoju familiju i nemaju prijatelja, pa im ništa to i ne znači. Ima onih kojima je stvarno ljepše živjeti u selu pored Kassela jer imaju duševni mir, i onda i treba da odu, meni je to skroz okej.

Sve što ja govorim je to da nije kao što se priča, i nije tako lako kao što ljudi govore. To ti kaže čovjek koji je živio na različitim mjestima, koji ima okej posao i dobra primanja, koji je studirao i u Bosni i u Holandiji, koji je na svojoj koži osjetio strane i domaće doktore, i shvatio da ovi na Zapadu samo imaju bolju opremu.

Ako već porediš život u Bosni i život u Njemačkoj, moraš onda porediti i startne pozicije.

Ako u Bosni nemaš ništa, ne možeš da nađeš posao (bez obzira da li je zbog nesposobnosti ili stvarnog nepostojanja posla), nemaš familiju i prijatelje, zavisiš od neke robovlasničke nadnice od 600 KM i još moraš plaćati kiriju, onda naravno da trebaš ići jer je u tom slučaju svugdje bolje.

Međutim, ovo nije pravilo, pravilo je nešto sasvim drugo, a to je da uglavnom ljudi imaju gdje živjeti, uglavnom mogu napraviti više para ako su vrijedni, uglavnom imamo gomilu ugovora o djelu iako imamo veliku nezaposlenost, uglavnom imamo pokriveno zdravstveno osiguranje, i uglavnom imamo prijatelje, familiju itd. Ako ti je ovo startna pozicija, onda ćeš morati u Švabiji barem 3-4 godine da se "snalaziš" ne bi li nešto napravio, a da uložiš tu istu energiju u svojoj zemlji, takođe bi uspio, s tim da postoji velika razlika, a to je da nikad u Bosni nećeš biti stranac, a u Švabiji hoćeš, i ti i tvoja djeca, a vjerovatno i njihova djeca. Ali jebiga, u Bosni niko neće da ore njivu, iako se i od toga može lijepo živjeti. U Njemačku dođu i rado peru suđe, kao što rekoše momci iz Dubioze. Meni je to dno dna.

I još nešto... Svi ovi koji su neprijateljski raspoloženi prema meni u ovoj temi vjerovatno ovaj forum shvataju kao neki vid takmičenja, pa se onda hvataju za neku rečenicu ili nešto što sam rekao, bez da uzmu cijeli kontekst. Takva rasprava ne vodi ničemu, i takve likove ću ignorisati, kao što ignorišem Terabajta iz Austrije koji lafo mrzi Bosnu, a dane provodi ovdje s nama. Ovo nije takmičenje, nego zdrava rasprava za one koji se odluče da odu, neka znaju šta ih čeka.

Ja svakome ko ode želim sve najbolje, i neka se nikad ne vrati ako tako misli, ali ja vam garantujem da ćete se svi za glavu uhvatiti kad vam se roditelji razbole, a vama je jedina opcija da ih strpate u dom, jer nemate nikoga u Bosni ko će se o njima brinuti. Tada svi euri koje se u životu zaradili ne znače ništa jer je vrijeme prošlo, a vi ste 10-20 godina proveli radeći za nekog švapskog gazdu.
Emigracija - DA, Dickensovi uslovi rada i zivota - NE.

To je, ukratko, to.

Prikladniji naziv za temu o odlazecima i ostajecima.
Connaisseur Karlin

#10539 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

pustopoljina wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
nisam gledala, pogledm ga tokom tjedna, HVALA :kiss: jao kako galamis ne mene, vloim te :lol: :kiss:
Ma ne galamim, ne volim to koliko je amerika daleko,
Lako pogubiti veze.
Ne znam ni ja bas nesto domace filmove nakon 2000te.
:thumbup: :kiss:
konjislav

#10540 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Ma hajte molim vas. Margarin sa cokoladom
Nije margarin, sir
I meni se svidio. :D
espn

#10541 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Bosna i Makedonija imaju najmanji rast u regionu

https://www.klix.ba/biznis/privreda/svj ... /190402035
konoplja

#10542 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

sumirprimus wrote:neko je napisao da je zivio i u njemackoj ili negdje u eu i u americi, i poslje vracanja u evropu je skontao ipak da je USA grejtist kantri . interesuje me zasto, koji su osnovni razlozi za takav stav?

ok bio bih zahvalan. tvoje licno iskustvo i sta je to sto te najvise dojmilo u odnosu na eu. :thumbup:
Kasnim podobro, izvini. Zauzeti sam bio i iskreno zaboravio sam na ovo. Nemoj zamjeriti.

Pokusati cu odgovoriti kroz usporedbu SAD-a i Njemacke, a i Europe koliko mogu. SAD smatram najboljom zemljom za zivot iz mnogih razloga. Pocevsi od sloboda izrazavanja, mogucnosti za zaradu i napredak pa do i same velicine drzave i ljepota koje nudi. Nekome se neke stvari nece sviditi i nece se svi sloziti sa mnom, ali ovo je ipak moje osobno vidjenje i ostajem pri tomu.

Kao prvo, moje iskustvo sa Amerikancima kao ljudima i nacinom na koji su se ophodili prema meni kao strancu i nekom novom i njihovj sredini je bilo nista ispod fenomenalno. Svi odreda su bili uljudni i spremni za pomoci kroz sve moje probleme i pitanja. Kad sam stigao tamo kao brucos na faks imao sam mali problema sa jezikom. Nisam se znao izraziti uvijek kako sam zelio, neke rijeci su mi nedostajale u vokabularu, snazan akcenat (ruski oni bi rekli :lol: ) i usprkos svemu tome nikada nisam osjetio da me gledaju sa visine radi toga ili se cude kako to da ne vladam engleskim jezikom savrseno.
Dok u Njemackoj skroz druga prica. U bezbroj situacija sam se nasao da se ne znam izraziti kako trebam ili napravim neku gramaticku gresku, a Njemac te sasjece do korijena odmah ide "Kako ne govoris njemacki!? Je li te stid? Ovo je Njemacka moras savrseno znati jezik..." Tako neki fazoni, a kontam u sebi de skinite mi se sa kurca vi i njemacki... ono super ste vi zemlja jaka industrija mocni ekonomski ali ne mozete takva ocekivanja postavljati i tako se ponasati kada budimo iskreni niste sto se jezika tice neki veliki igraci. Cijeli svijet uci engleski manje-vise, francuski je vazniji od vaseg, kao i spanjolski, japanski takodjer, mandarinski.

Druga stvar, SAD i mozda jos Kanada, Australija i Novi Zeland su jedine zemlje koje u koje se mozes upotpunosti asimilirati. Mogu sebe zamisliti sa americkim papirima i reci "Ja sam Amerikanac" i to misliti i tako se osjecati. Kao Njemca ili bilo kojeg drugog Europljanina, nikada. Drzava je jednostavno izgradena da imigrantima i to im je u kulturi. Vidimo koliko se sranja desava u Europi oko toga. Banalni primjeri, Njemacka u nogometu i problemi sa Ozilom, Francuska repka i Afrikanci. Sto se Amerike tice ne mogu se sjetiti neki takvih primjera, mozda imam problem selektivne memorije, pa eto ako neko zna nek napise. Dalje, misljenja sam da koliko god se u Americi provlaci ta nota rasisma i koliko je god prisutna diskriminacija ipak smatram da su Europljani veci rasisti i ksenofobi od Amerikanaca. Anekdotalni primjer, na faksu je bio momak iz Palestine. Stariji malo u drugoj polovici 20tih. Zivio je u Americi neki 7 godina. Sebe je smatrao Amerikancem koliko i Palestincem, a i svi Amerikanci su ga vidili kao svog. U Njemackoj vidjam dosta slucajeva da Njemci malo potkopavaju svoje naturalizovane strance.

Amerika kao drzava i njihov uskladen sistem i mogucnosti koje ti pruza. Volis zimu i snijeg? Slobodno idi zivi na sjever i uzivaj. Isti je jezik, kultura manje-vise, diplome sve priznate bez nekih prevodnja, uvjeravanja itd. Hoces veliki grad? selo? Bujrum idi i seli. Lakse se snaci i naci sta ti odgovara i manje su zapreke nego u Europi. Na starom kontinentu je drugacije i teze. Hoces sunce? Pa eto imas izbora, i previse, Spanjolska, Italija, Jadran itd. ali onda skontas a jezik, ha integracija u drustvo, ha priznavanja diploma i ko zna sta jos.

Sloboda govora i izrazavanja. Jako zajebana tema. Moze se puno o tome razglabati sta valja i sta ne valja, i kako bi to sve trebalo urediti. Ali u Amerci si ti slobodan izaci pred Bijelu kucu sa posterom na kojem pise "Jews are thiefs" ili "Niggers are killers" to je tvoje misljenje i slobodan si da ga izrazis bez ikakvih pravnih posljedica. Je li to uredu ili nije, mozemo razglabati do kraja svijeta. Hoces li imati problema sa ljudima radi toga? Vjerovatno hoces. Neko ce te probati i napasti i sta vec. Ali ako je policija tu nece hapsiti tebe nego ovoga koji te udara i on ce dobiti kaznu. U Europi nas evo vec cenzurisu u velikoj mjeri. Razumijem ja da su drugacije kulture i historije. Da je Njemcima ogroman teret drugi svijetski rat, i stoga kaznjavaju na sve nacistcke simbole i uzvike. Taj primjer je cak i opravadan i mogu se sa njim sloziti. Pa cak smatram da bi i kod nas trebalo zakon donjeti i sprovoditi da se dobro kaznjavaju ljudi koji uzvikuju i pokazuju simbole cetnistva, ustastva i koriste se tom terminologijom. Mislim da bi nam puno bolje bilo. Ali sa cim se ne mogu sloziti je da ljude kaznjavaju i hapse ako kritiziraju preko socijalnih medija LGBTQ zajednicu, neke religije i neke ostale skakljive teme. Sta? Boli me kurac sto je neko napisao na twitteru muslimani su teroristi ili pederi su zlo. Nek pise covjek, ne morate ga radi toga hapsiti i u zatvor trpati i udarati po novcaniku. Misljenja sam da je Europa puno vise desno i fasiticki nastrojena od Amerike.

Inovacija i lakoca poslovanja je mnogo bolja u SAD-u nego u Europi. Pogledajmo evo u posljednjih 50 godina. Vecina velikih i uspjesnih biznisa pocinju i dolaze iz Amerike. Pa se treba postaviti pitanje sto je to tako? Jednostavan odgovor - Europski zakoni guse inovaciju i istrazivanje. Od prevelike regulacije do poreza, pa mozda cak i obrazovnog sistema koji u Americi je vise otvoren slobodnom misljenju i riziku. Pa u Njemackoj jos uvijek ne mozes platiti svugdje karticom ili nedaj boze telefonom da placas. Cash je king. Europa pociva na staroj slavi i starim parama. Vecina velikih Europski firmi su 50+ godina stare. Dok Amerikanci imaju gigante poput Applea, Microsofta, Amazona, Tesle itd. Vecina stvari sto ih sada svi mi koristimo poput FB, IG, Netflixa. Sve je to iz Amerike. Jedan od glavnih razloga zasto Velika Britanija zeli van EU je da mogu vise slobode dati malim firmama i ublaziti te EU regulative. U Americi djecu uce poduzetnistvu od malih nogu. Ona tradicija prodaji limunadu ispred kuce. To ne mozes u Europi jer ko zna kakav ti je limun, koliko secera tu ima, moras to napisati, je li higjenski ili nije, kako ti je osvjetljena radnja, koja je temperatura u radnji, koliko je vlage prisutno i takve gluposti.

Ma ono, vaga je to. Neke stvari Europa radi bolje od Amerike. Pocevsi od te socijalne mreze i zdravstva pa do regulacije oruzija itd. Ne vidim ja Ameriku kao idealnu zemlju. Takva drzava ne postoji, ali kad sve izvagam Amerika je zemlja koja meni najvise odgovara i za mene je the greatest country in the world.
Seyfo

#10543 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Slazem se sa prethodnim postom; razlike su jos u tome sto je socijalni i zdravstveni sistem u EU humaniji i u sluzbi radnika a ne vlasnika kapitala. Americke firme u EU se cudom cude kad vide kakve uslove mora radnik imati.
moonca

#10544 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

@ konoplja.... :thumbup: upravo tako.... Super zemlja....moze SE stosta Jos dodati...
Bluemore

#10545 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

Fali ti update za dio jezika
Sada su u svabiji takvi kakvi su prema tebi bili u USA....
ostalo Nisam citala Pa se ne mogu Ni ocitovati
mousstapha

#10546 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Niggers are killers :lol:

Neke stvari su sigurno tacne, Evropa, ali i neke druge drzave poput Japana nisu vise inovativne kao nekada. Inovativnost mjerena u pogledu novih startupa koji su stanju promijeniti cijelu industriju.

Sto se tice jezika, volio bih znati u kojem dijelu Njemacke si zivio. Recimo da sam cuo razlicita misljenja po pitanju tolerancije. Berlin i neki dijelovi Bavarske su nebo i zemlja. Sam nikad nisam dozivio ni najmanji problem sto se tice jezika u smislu da me neko na toj osnovi ofira i ocekuje da govorim perfektno, a veliki broj Njemaca ustvari govori i engleski.
insomnia78

#10547 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Sasvim sam siguran da teta u pekari ili kasirka u Lidlu parla eMgleski
mousstapha

#10548 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

insomnia78 wrote:Sasvim sam siguran da teta u pekari ili kasirka u Lidlu parla eMgleski
Ma jok, vrlo cesto i njemacki nabadaju. :D

Kakvo je stanje u Francuskoj? Postoji ustaljeno misljenje da Francuzi i kad znaju izbjegavaju govoriti engleski. Stvar ponosa ili cega vec.
insomnia78

#10549 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Zavisi. U svakodnevnoj komunikaciji neces se bas usreciti
konoplja

#10550 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

Moze se jos dodati sto sta. Evo i dodat cu jos jednu stvar koja me zivcira u Njemackoj u poredenju sa SAD-om. Papirologija i ta mrtva zatucanost da ti za svaku sitnicu treba neka potvrda, certifikat, diploma. Generalno njihov sistem obrazovanja, pogotovo ovog viseg. Ausbildung je moderno ropstvo, legalizovano. Vidim netko je vec pisao o tome na ovoj temi u vezi ovi pomagaca u starackim domovima. Bolan ako si neki pomagac i posao ti je okupati osobu, promjenuti odjecu, izmjeriti tlak itd. nije to neki science fiction jbte. kakve tri godine skole i ausbildung ti za to treba!? Ako je nesto kompliciranije imaju u toj instituciji osobe koje to rade. Nijedan pomagac ne vadi krv, cita nalaze itd.
Moderno ropstvo bukvalno. Iskoristavaju ljude 800-1000 eura za gluposti 3 godine.
Isto tako ako ce za kasom u Aldi-u raditi. Ausbildung i bila, nema druge. U SAD-u trening mjesec dana te obuci i plati ti jos punu placu. Tako je barem meni bilo kad sam radio preko ljeta.

@moonca ne fali meni nista. ja sam trenutno u njemackoj, u NRW-u, Köln. (mousstapha)

Da govore Njemci engleski, solidno, barem oni obrazovaniji. Ali isto tako nisu nesto super dobri. Cisti prosjek i ono dovoljno da se snadju kad posjete Ameriku, UK, Australiju ili negdje drugo otputuju. Za to krivim njihovu zadrtu sinkronizaciju svih filmova i serija. Ali jebiga i to je velika industrija kod toga. Brad Pitt ima svog dubbera. Ne moze se dopustiti da lik bez posla ostane.
Post Reply