Peshmerge gomilaju snage na Singalu

ja mislio vasili zajcev licno kiki jebote, pa sta misli ovaj komandovat' i dragunova nosat'Kikibombona wrote:
Peshmerge su sminkeri... al i pored toga razvaljuju ISIL...KUZNETSOV wrote: ja mislio vasili zajcev licno kiki jebote, pa sta misli ovaj komandovat' i dragunova nosat'

asurbanipal wrote:insomnia78 wrote:Sta ima, kako prodje?
Jel bilo
Na tvoju žalost ili radost takvih slika nije bilo. Eno, stavio sam i link. Sve lijepo mašallah, učile su se tazije, matemi, tugovalo i tuguje u dostojanstvu. Jest se negdje blizu raznio neki "brat", "mu'min" i ubio dvadeset ljudi.
Najmanja cifra koja se pominje je 10 000...fosna2014 wrote:Jel tacna cifra od 15.000 pkk, ypg, ybs, hps i pesh. boraca u ovoj ofanzivi?
Zanimljiv tekst
U PROŠLOSTI borci koji se sada obračunavaju s militantima ISIS-a morali su prekinuti školovanje zbog rata i siromaštva. Dok odmaraju od borbi s ISIS-om, u večernjim i noćnim satima pohađaju satove na kojima uče čitati, piše Independent.
Zbog nemogućnosti da čitaju i razumiju znakove i upute na cestama, borci riskiraju svoje živote. Sada to žele promijeniti. Nastava se održava na dobro zaštićenom i tajnom mjestu.
"Jako me smeta što ne znam čitati znakove na cestama. Kada se nalazimo na prvoj crti borbi ili ponovno osvojenom selu, znakovi i natpisi govore nam da ne diramo stvari koje mogu biti opasne, no mi to ne znamo pročitati", rekao je 33-godišnji borac Miro s fronta Makhmour.
Kamal Rashid, izvog iz ministarstva Pešmerge, kazao je kako je čak 10 njihovih vojnika palo u ruke Islamske države zato jer nisu znali pročitati znakove, zbog čega su krenuli krivim putem. Od početka rata otprilike 1 300 Pešmerga boraca poginulo je, dok je njih 7 000 ranjeno.
Kamal dodaje kako je obrazovanje itekako potrebno, jer cilj je organziiranje obrazovane vojne sile u Kurdistanu. Nastavu plaćaju 345 funti mjesečno, zbog čega kako bi preživjeli moraju raditi druge poslove. Mnogi od njih zbog financijskih problema nisu mogli početi niti osnovno obrazovanje.
Večernja škola pomaže im i u razumijevanju nove tehnologije, poput GPS sistema, a kako bi se učinkovito borili, moraju znati čitati brojeve i modele oružja.
Škole u Pešmergi nisu nov fenomen. Tijekom gerilskog rata protiv iračkih vladinih snaga, borci bi često učili u planinskim spiljama, ponekad prekidajući učenje kako bi se sakrili od napada.
Rampage wrote:Pa vidi ovo, ako nisi znao:
"Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump..."
Gdje ćeš veću kompetentnost:)?
insomnia78 wrote:Da, covjek koji misli da Kasim komanduje Kurdima
Neće se žuriti, već sam prenio tu vijest (Elijah M.).walter kurtz wrote:baiji deratiziran sta je sljedece

Kikibombona wrote:Peshmerge i US Delta Forces u akciji oslobadjanja civila iz ISILovog zatvora u gradu Hawija
![]()
Al' kako god okreneš ne može biti gori od Busha juniora - pođeš kucati u google "bush reading..." i prva autosuggest ponuda je "bush reading upside down"von_admir wrote:Rampage wrote:Pa vidi ovo, ako nisi znao:
Nema dalje beton
Tako su objavili... otkud znam...Gojeni H wrote:
Kiki srce, ovo nikako ne moze biti snimljeno tokom akcije. Dobre fotke za reklame, doduse.
Rampage wrote:Al' kako god okreneš ne može biti gori od Busha juniora - pođeš kucati u google "bush reading..." i prva autosuggest ponuda je "bush reading upside down"von_admir wrote:Rampage wrote:Pa vidi ovo, ako nisi znao:
Nema dalje beton
japin_mutapi wrote:ovi kurdi imaju više frakcija i oružanih grupa od sirijske opozicije