Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#10526 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
Allah je jedino davao objave dok ovi drugi izmisljeni nisu.

jedini se Allah stavlja na tron da je on stvorio univerzum i objasnjao kako je to islo, jeli ko od drugih bogova slao poslanike, objavljivao knjige narodima itd???
Problem je sto Ateisti misle da to nije Allah (da kazem Bog posto ne pricam Arapski) ni slao ni poslao ni stvorio nego da je neki ciko u pustinji bio malo pametniji od drugih i malo i filozofirao i napisao (zapravo napisali mu) knjigu za koju on rece da je od Boga i eto.... Ima par takvih slucajeva sa tim knjigama :mrgreen:
sad nagadjas druze bez dokaza, da je to tako ima li bi tone knjiga kao sto je Kuran, ali nema.

Hajde sad cu biti jednostavan.

de ti sad meni reci kako je taj pametni ciko znao da ce napad 11 sept na ameriku miti dva blizanca, i jos jedna treca , pa naznaci koliko imaju spratova, pa naznaci koliko ima stopa od poda do 109 sprata , datum, dan, koliko ce ljudi poginuti, koliko metara ce biti visok jedan od tornjeva itd

hajde ti sad meni to objasni kako je taj pametni cikica znao te detalje iz buducnosti?
harač

#10527 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

joseph smith u 18. stoljecu - znaci nakon renesanse i prosvjetiteljstva, galileja, njutna i kompanije - napisao knjigu u koju su povjerovali milioni; hubbard, pisac lose naucne fantastike, sredinom 20. stoljeca - znaci nakon darwina, einsteina, tesle i nuklearne energije - napisao knjigu u koju su povjerovali milioni. a oni pricaju o "magicnim" knjigama u koju su, cuda li, uspjeli povjerovati nepismeni zitelji pustinje prije 1500, ili 2000 godina (zavisno od mitologije) :lol: :-)
HardcoreMX

#10528 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Ja kazem da sam vanzemaljac i ovo je moj nacin komunikacije sa ljudima - mi annunaki smo odabrali bas klix da stupimo u kontak.Vjerujes li mi ? :lol:
koga briga...
славянин

#10529 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

Koje bolan detalje, te matematicke akrobacije sto lupas mozes naci po cijelom internetu... dijeli mnozi pola od ovoga,trecina od onoga,zaokruzi na lijevo... to ti dokaz jel?
"Two steel birds will fall from the sky on the Metropolis / The sky will burn at forty-five degrees latitude / Fire approaches the great new city / Immediately a huge, scattered flame leaps up / Within months, rivers will flow with blood / The undead will roam the earth for little time."
Evo ja cu od sada da vjerujem u nostradamusa... on je to jos konkretnije napisao :lol:
Hakiz

#10530 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
to sto si sad rekao, ti si fakticki rekao naucnicima da ne lupaju, jer sam samo prenio ono sto oni tvrde, ali ateista koji se drzi nauke kao beba majcine sise kad ga ta ista nauka iznevjeri on joj kaze "ne lupaj" :thumbup:
Smrčak, naučnici kažu da je svemir u ravnoteži. Ali to ne znači da su pojedini dijelovi u ravnoteži.

Nauka nije religija pa da možeš objašnjavati stvari poučnim pričicama u stilu "Naišao jednog dana Ali Ibn Hadži Halid na čovjeka kako sjedi pa ga pita, što sjediš. A ovaj mu kaže, onaj moj drug stoji pa sjedim da održim svemir u ravnoteži".
славянин

#10531 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote: Ja kazem da sam vanzemaljac i ovo je moj nacin komunikacije sa ljudima - mi annunaki smo odabrali bas klix da stupimo u kontak.Vjerujes li mi ? :lol:
koga briga...
Nikoga isto kao sto i vecinu Ateista nije briga dali je bradu pustiti po vjeri i moze li zena sama autom do Zenice odobrava li to Bog. :lol:
beni-bu-man

#10532 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

славянин wrote: Nikoga isto kao sto i vecinu Ateista nije briga dali je bradu pustiti po vjeri i moze li zena sama autom do Zenice odobrava li to Bog. :lol:
A do kaknja, mislim iz Sarajva :mrgreen:
славянин

#10533 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

beni-bu-man wrote:
славянин wrote: Nikoga isto kao sto i vecinu Ateista nije briga dali je bradu pustiti po vjeri i moze li zena sama autom do Zenice odobrava li to Bog. :lol:
Ako urani trebalo bi da se vrati do 4... sada ne znam to za auto dali racuna se autom ili devom kako li.
:D

1) Sayyiduna Abu Sa’id al-Khudri (Allah be pleased with him) narrates that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: “Let no woman travel for more than three days unless her husband or a Mahram is with her.” (Sahih Muslim)

2) Sayyiduna Abd Allah ibn Umar (Allah be pleased with him) narrates that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: “A woman must not travel for three days except with a Mahram.” (Sahih al-Bukhari, no. 1036 & Sahih Muslim)

3) Sayyiduna Abu Huraira (Allah be pleased with him) narrates that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: “It is unlawful for a woman who believes in Allah and the last day that she travels the distance of one day and one night without a Mahram accompanying her.” (Sahih al-Bukhari, no. 1038)

4) Sayyiduna Ibn Abbas (Allah be pleased with him) narrates that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: “'A woman must not travel except with a Mahram and a man must not enter upon her except if she has a Mahram.” (Sahih al-Bukhari, no. 1763)

Mislim jeli pricamo o Ateizmu ipak.. ovo navodim jer ovo su razlozi izmedju ostalih zasto spadam u tu klasifikaciju "Agnostika" mada ne volim se kvalificirati nikako :wink:
Smrcak15

#10534 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
to sto si sad rekao, ti si fakticki rekao naucnicima da ne lupaju, jer sam samo prenio ono sto oni tvrde, ali ateista koji se drzi nauke kao beba majcine sise kad ga ta ista nauka iznevjeri on joj kaze "ne lupaj" :thumbup:
Smrčak, naučnici kažu da je svemir u ravnoteži. Ali to ne znači da su pojedini dijelovi u ravnoteži.

Nauka nije religija pa da možeš objašnjavati stvari poučnim pričicama u stilu "Naišao jednog dana Ali Ibn Hadži Halid na čovjeka kako sjedi pa ga pita, što sjediš. A ovaj mu kaže, onaj moj drug stoji pa sjedim da održim svemir u ravnoteži".
nemoj okrecati temu na drugu stranu

ne pricamo o ravnotezi sad, nego o primjeru jednog zrna koji kad se odmakne od gomile bijeska , toliko je precizan kalibratcija univerzuma.
asurbanipal

#10535 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
de ti sad meni reci kako je taj pametni ciko znao da ce napad 11 sept na ameriku miti dva blizanca, i jos jedna treca , pa naznaci koliko imaju spratova, pa naznaci koliko ima stopa od poda do 109 sprata , datum, dan, koliko ce ljudi poginuti, koliko metara ce biti visok jedan od tornjeva itd

Muhammed jeste bio pametan čovjek za to doba, ali da se bavio predviđanjima i gatanjima, daleko od toga. Čovjek koji nije znao ni datum svoje smrti, da predvidi 9/11 :mrgreen: , a o masi ostalih bitnijih datuma kroz istoriju koje je izostavio da predskaže da i ne govorim. Uostalom, da li time gore boldiranim želiš reći da je ipak Muhammed ili neko iz mase sastavio Kur'an. :mrgreen:
beni-bu-man

#10536 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

славянин wrote:
beni-bu-man wrote:
Ako urani trebalo bi da se vrati do 4... sada ne znam to za auto dali racuna se autom ili devom kako li.
:D

1) Sayyiduna Abu Sa’id al-Khudri (Allah be pleased with him) narrates that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: “Let no woman travel for more than three days unless her husband or a Mahram is with her.” (Sahih Muslim)

2) Sayyiduna Abd Allah ibn Umar (Allah be pleased with him) narrates that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: “A woman must not travel for three days except with a Mahram.” (Sahih al-Bukhari, no. 1036 & Sahih Muslim)

3) Sayyiduna Abu Huraira (Allah be pleased with him) narrates that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: “It is unlawful for a woman who believes in Allah and the last day that she travels the distance of one day and one night without a Mahram accompanying her.” (Sahih al-Bukhari, no. 1038)

4) Sayyiduna Ibn Abbas (Allah be pleased with him) narrates that the Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said: “'A woman must not travel except with a Mahram and a man must not enter upon her except if she has a Mahram.” (Sahih al-Bukhari, no. 1763)

Mislim jeli pricamo o Ateizmu ipak.. ovo navodim jer ovo su razlozi izmedju ostalih zasto spadam u tu klasifikaciju "Agnostika" mada ne volim se kvalificirati nikako :wink:
Devom al autoputOm :lol: mozda se i vrati do 4 :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#10537 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

beni-bu-man wrote:
Zbog takvih pitanja postoje Al-Azhar i slični univerziteti...
HardcoreMX

#10538 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Nikoga isto kao sto i vecinu Ateista nije briga dali je bradu pustiti po vjeri i moze li zena sama autom do Zenice odobrava li to Bog.
ako te nije briga sto se opterecujes pitanjima za koje te navodno nije briga...
Hakiz

#10539 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:

nemoj okrecati temu na drugu stranu

ne pricamo o ravnotezi sad, nego o primjeru jednog zrna koji kad se odmakne od gomile bijeska , toliko je precizan kalibratcija univerzuma.
Rekao sam ti, od tebe sada očekujem da to pokažeš. Dok to ne uradiš, ništa.
Hakiz

#10540 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

славянин wrote:
HardcoreMX wrote:
koga briga...
Nikoga isto kao sto i vecinu Ateista nije briga dali je bradu pustiti po vjeri i moze li zena sama autom do Zenice odobrava li to Bog. :lol:
Brada ne, ali da li je ženi dozvoljeno da sama vozi do Zenice veoma interesuje ateiste. Doduše, ne zbog istih razloga zbog kojih interesuje muslimane.
Smrcak15

#10541 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

Muhammed jeste bio pametan čovjek za to doba, ali da se bavio predviđanjima i gatanjima, daleko od toga. Čovjek koji nije znao ni datum svoje smrti, da predvidi 9/11 :mrgreen: , a o masi ostalih bitnijih datuma kroz istoriju koje je izostavio da predskaže da i ne govorim. Uostalom, da li time gore boldiranim želiš reći da je ipak Muhammed ili neko iz mase sastavio Kur'an. :mrgreen:
Muhammed jeste bio pametan čovjek za to doba, ali da se bavio predviđanjima i gatanjima, daleko od toga.
upravu si, Muhammed nikad nio radio predvidjanja sam od sebe, nego je on govorio o buducnosti ono sto mu je pokazano u vizijama od Boga, sto mu je receno da ce se desiti, a ne da je on sam na svoju ruku gatao i prorokovao buducnost,

Čovjek koji nije znao ni datum svoje smrti, da predvidi 9/11 :mrgreen:
nije znao datum, ali je je imao nagovjestaj kad ce umrijeti

ali je ipak tacno zabiljezeno brojcano u Kuranu njegove godine zivota na zemlji, to se tek sad otkriva niko to prije nije vidio u Kuranu nego mi koji uzicavamo brojcana cuda Kurana

evo vidi sam
Image
славянин

#10542 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote: Nikoga isto kao sto i vecinu Ateista nije briga dali je bradu pustiti po vjeri i moze li zena sama autom do Zenice odobrava li to Bog.
ako te nije briga sto se opterecujes pitanjima za koje te navodno nije briga...
Zato sam na temi jeli ovdje da vidim sta ostali drugovi misle o ovom pitanju jer se namece - a zasto ? Pa nazalost ljudi koji manje vise vjeruju u dosta nebuloza koje se prosipaju a religijskog su tipa - ti ljudi vode drzavu,oko nas su,pricaju po tv,vrse obrazovanje djece po skolama itd. (Sam socioloski efekat religije utice na drustvo zapravo sva drustva tako da se mi "ostali" "ibretimo" sta se desava )
Smrcak15

#10543 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Rekao sam ti, od tebe sada očekujem da to pokažeš. Dok to ne uradiš, ništa.
a sta cu ja to uradit???
HardcoreMX

#10544 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

славянин wrote: Zato sam na temi jeli ovdje da vidim sta ostali drugovi misle o ovom pitanju jer se namece - a zasto ?
da se namece ti prvi ne bi mogao biti ateista...
Last edited by HardcoreMX on 09/01/2018 14:55, edited 1 time in total.
mousstapha

#10545 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by mousstapha »

Smrcak15 wrote:
Meni je nauka da izvines na zadnjem mjestu.
славянин

#10546 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Rekao sam ti, od tebe sada očekujem da to pokažeš. Dok to ne uradiš, ništa.
a sta cu ja to uradit???
Smrcak ja predvidjam da ces jednog dana kada sunce bude ujutro izaslo blistavo sa Istoka a zaslo na zapadu umrijeti - Sada pogledaj bolje - rijesi sifru - 20 rijeci - spominje se Istok i zapad... to su suprotni smjerovi dakle dijelimo na dva to je jednako 10 - danas je 09.01 saberi ta dva broja 09+01 to je jednako 10 - smrcak pazi se :lol: :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#10547 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
a sta cu ja to uradit???
Poredati sva zrna pijeska sa svih plaža i pokazati da su u ravnoteži, pa onda jedno zrno izvaditi da pokažeš da ako samo jedno se izvadi neće biti u ravnoteži.

Kada već tvrdiš da je tako, pokaži.
Hakiz

#10548 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
a sta cu ja to uradit???
Smrcak ja predvidjam da ces jednog dana kada sunce bude ujutro izaslo blistavo sa Istoka a zaslo na zapadu umrijeti - Sada pogledaj bolje - rijesi sifru - 20 rijeci - spominje se Istok i zapad... to su suprotni smjerovi dakle dijelimo na dva to je jednako 10 - danas je 09.01 saberi ta dva broja 09+01 to je jednako 10 - smrcak pazi se :lol: :lol: :lol: :lol:
To je ta finta :)

Već sam postavljao ovaj link: https://www.ted.com/talks/rives_on_4_a_m
Smrcak15

#10549 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
a sta cu ja to uradit???
sjedi dole, jedinica ko kuca :lol:
Smrcak15

#10550 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
a sta cu ja to uradit???
Poredati sva zrna pijeska sa svih plaža i pokazati da su u ravnoteži, pa onda jedno zrno izvaditi da pokažeš da ako samo jedno se izvadi neće biti u ravnoteži.

Kada već tvrdiš da je tako, pokaži.
pusti sta ja kazem, evo poslusaj sta ti naucnici kazu
Post Reply