Sirija vol. 2
- astala_vistala
#105101 Re: Sirija vol. 2
Nesto sumnjam za su57 jer jos uvijek nije kompletno zavrsen,motori su i dalje sa su-35 tesko da bi rizikovali ali i dalje postoji mogucnost testiranja u stvarnoj borbi,svakako ga nema ko srusit.
a Armata se vec uveliko proizvodi i do 2025 vec treba da zamjeni vecinu tenkova iz sovjetske ere,samo ona armata sa slike je neka futuristicka..kupola i top su skroz drugaciji.
a Armata se vec uveliko proizvodi i do 2025 vec treba da zamjeni vecinu tenkova iz sovjetske ere,samo ona armata sa slike je neka futuristicka..kupola i top su skroz drugaciji.
- insomnia78
#105102 Re: Sirija vol. 2
Poznavajuci kolegu postoji mogucnost da je u pitanju video igra 
- DaysleepeR
#105103 Re: Sirija vol. 2
upravo tako i ja razmišljam, i ja sam na početku simpatizirao pobnjenikeultrajvosa 1987 wrote:Kad sam poceo pratiti Siriju bio sam na strani "pobunjenika", jer gledam raja sa puskicama, farmerke, tene isto mi u Sarajevu 1992. Haj reko jebo Asada babo mu dao stolicu...nisam uopste toliko bio upucen, kad malo po malo....nema vise onih momaka, FSA svedena na raju s termina, to bradurine, to kratke tole, to fanatizam, terorizam, to pale ljude, to dzamije miniraju, rpgom raznose ljude, jesi sija i sunit, prouci ovo, prouci ono...ne znas, rafal. Zaustave kamione vozaci ne znaju prouciti ko kerove ih pobiju, autobombe ...a sve se iza vjere kriju, kontam wtf, koja je ovo vjera, Islam nije .. Dje FSA ? Samo Nusra, Sham, Dzejs ovaj onaj, ISIL.... a na drugoj strani u SAA suniti, sije, alaviti, druzi, krscani svi zajedno u rovu. Pa za mene nije bilo tesko izabrati kad sam sve to vidio. Civila mi je zao, al civila na svim stranama, a ne samo "nasih". Al davno sam i na to oguglo, davno sam se prebacio na "navijacku stranu", i cesto kazem da mi je stalo do njih koliko i njima do mene 1992-1995. Al zato i ne moralisem, ne lazem sebe prije svega. Kako mi je Kiki ogadio Kurde, tako su mi i ovi lazni moralisti ogadili svojom odvratnom propagandom "Alepo Genocid" , poredjenje sa Srebrenicom i civile, ne moze im covjek vise nista vjerovati. Saxxxu ne vjerujem da mi kaze nebo je plavo, toliko je propagande prostro ovdje da je dno dna, a sve pod plastom vjere i onda hladno kaze Nusra i Isil za njega nisu problem i Boze sacuvaj da ce nesto reci protiv njih ?!?!? Al su sije problem ? Kako bolan sije problem u zivotu ih sreli nisu ?!?! Ono mrzi sije i ide u Siriju da ubija mrske sije a cetnici im se po Dobrunu postrojavaju ? Pa ko je onda lud ovdje ?Benjo34 wrote:Nažalost drug, ovdje na forumu svako se postavlja čisto navijački prema jednoj tj neprijateljski prema drugoj strani, malo ko će objektivno nešto napisati, trebali bi da žalimo ovdje žrtve al svelo se sve na prepucavanje, kao da direktno učestvujemo u ratu..ultrajvosa 1987 wrote:Kad sije/alavite/druze i ostale svrstate u ljude uopste, naravno i kurde, za pocetak, onda mozete pricati o civilima i civilnim zrtvama. Dok podrzavate Dzejsove, Shamove, Nusre, ISIL i ostalu bagru teroristicku nemate pravo spomenuti civile jer je to vasa odvratna propaganda a ne briga za civilima. Ne ginu samo "sunitski" civili 7 godina. Evo postavise ljudi poginule iz Damaska, jel iko od moralista komentar ostavio ? Oni nisu ljudi, nisu civili ?
Fuj kako vas Boga nije strah, a sve satro vjernici...
Svako nek krene od sebe, i nek se zapita da li bi volili u BiH da nas neko bicuje zbog jeansa, sto nismo na dzumi, da nam neko sjece ruke sto cugamo, idemo u kladionicu, i milion drugih primjera. Jednostavno to su nasi ljudi, takvi su, 90% ih radi sve gore navedeno i Boze moj, to smo mi. Trebamo li pobiti sve te Bosnjake koji su tako "zastranili" ?
E evo im karina.....
- Kikibombona
#105104 Re: Sirija vol. 2
Citalac
Tekst za tebe...
https://tcf.org/content/report/factory- ... r-economy/
Jedna od najvecih i najmodernijih cementara bliskog istoka se nalazi pod kontrolom Kurda sjeverno od Rake. Prezivjela je ratna razaranja i mogla bi biti od velike pomoci za obnovu Rake. Ovdje zapad mora pomoci i pokrenuti proizvodnju posto lokalne snage nemaju adekvatne kadrove.

Tekst za tebe...
https://tcf.org/content/report/factory- ... r-economy/
Jedna od najvecih i najmodernijih cementara bliskog istoka se nalazi pod kontrolom Kurda sjeverno od Rake. Prezivjela je ratna razaranja i mogla bi biti od velike pomoci za obnovu Rake. Ovdje zapad mora pomoci i pokrenuti proizvodnju posto lokalne snage nemaju adekvatne kadrove.
At least one of the tools for reconstruction is within reach. An hour and a half’s drive from Raqqa lies one of the largest and most modern cement plants in the entire Middle East, opened less than a year before the war by the multinational construction giant LafargeHolcim. If production were to be resumed, the factory would be perfectly positioned to help rebuild bombed-out cities like Raqqa and Aleppo.
- fosna2014
#105105 Re: Sirija vol. 2
9. tenkovska divizija stigla u Istocnu Gutu

- basar
#105106 Re: Sirija vol. 2
Jednostavno prekucoultrajvosa 1987 wrote:Kad sam poceo pratiti Siriju bio sam na strani "pobunjenika", jer gledam raja sa puskicama, farmerke, tene isto mi u Sarajevu 1992. Haj reko jebo Asada babo mu dao stolicu...nisam uopste toliko bio upucen, kad malo po malo....nema vise onih momaka, FSA svedena na raju s termina, to bradurine, to kratke tole, to fanatizam, terorizam, to pale ljude, to dzamije miniraju, rpgom raznose ljude, jesi sija i sunit, prouci ovo, prouci ono...ne znas, rafal. Zaustave kamione vozaci ne znaju prouciti ko kerove ih pobiju, autobombe ...a sve se iza vjere kriju, kontam wtf, koja je ovo vjera, Islam nije .. Dje FSA ? Samo Nusra, Sham, Dzejs ovaj onaj, ISIL.... a na drugoj strani u SAA suniti, sije, alaviti, druzi, krscani svi zajedno u rovu. Pa za mene nije bilo tesko izabrati kad sam sve to vidio. Civila mi je zao, al civila na svim stranama, a ne samo "nasih". Al davno sam i na to oguglo, davno sam se prebacio na "navijacku stranu", i cesto kazem da mi je stalo do njih koliko i njima do mene 1992-1995. Al zato i ne moralisem, ne lazem sebe prije svega. Kako mi je Kiki ogadio Kurde, tako su mi i ovi lazni moralisti ogadili svojom odvratnom propagandom "Alepo Genocid" , poredjenje sa Srebrenicom i civile, ne moze im covjek vise nista vjerovati. Saxxxu ne vjerujem da mi kaze nebo je plavo, toliko je propagande prostro ovdje da je dno dna, a sve pod plastom vjere i onda hladno kaze Nusra i Isil za njega nisu problem i Boze sacuvaj da ce nesto reci protiv njih ?!?!? Al su sije problem ? Kako bolan sije problem u zivotu ih sreli nisu ?!?! Ono mrzi sije i ide u Siriju da ubija mrske sije a cetnici im se po Dobrunu postrojavaju ? Pa ko je onda lud ovdje ?Benjo34 wrote:Nažalost drug, ovdje na forumu svako se postavlja čisto navijački prema jednoj tj neprijateljski prema drugoj strani, malo ko će objektivno nešto napisati, trebali bi da žalimo ovdje žrtve al svelo se sve na prepucavanje, kao da direktno učestvujemo u ratu..ultrajvosa 1987 wrote:Kad sije/alavite/druze i ostale svrstate u ljude uopste, naravno i kurde, za pocetak, onda mozete pricati o civilima i civilnim zrtvama. Dok podrzavate Dzejsove, Shamove, Nusre, ISIL i ostalu bagru teroristicku nemate pravo spomenuti civile jer je to vasa odvratna propaganda a ne briga za civilima. Ne ginu samo "sunitski" civili 7 godina. Evo postavise ljudi poginule iz Damaska, jel iko od moralista komentar ostavio ? Oni nisu ljudi, nisu civili ?
Fuj kako vas Boga nije strah, a sve satro vjernici...
Svako nek krene od sebe, i nek se zapita da li bi volili u BiH da nas neko bicuje zbog jeansa, sto nismo na dzumi, da nam neko sjece ruke sto cugamo, idemo u kladionicu, i milion drugih primjera. Jednostavno to su nasi ljudi, takvi su, 90% ih radi sve gore navedeno i Boze moj, to smo mi. Trebamo li pobiti sve te Bosnjake koji su tako "zastranili" ?
E evo im karina.....
-
walk_M-A-N
#105107 Re: Sirija vol. 2
Izrael pomaže umjerenjake
https://www.haaretz.com/misc/article-pr ... -1.5826348
Zašto američki napad
https://www.blacklistednews.com/article ... rs-in.html
Prava je šteta što tema nije razdvojena na strateška pomjeranja i analize („Sirija se raspada a svi pomažu“) u odnosu na operativna dešavanja i slike („Sve o Siriji dnevno“).
Mene zanima prva a ima i za drugu dosta.
https://www.haaretz.com/misc/article-pr ... -1.5826348
Zašto američki napad
https://www.blacklistednews.com/article ... rs-in.html
Prava je šteta što tema nije razdvojena na strateška pomjeranja i analize („Sirija se raspada a svi pomažu“) u odnosu na operativna dešavanja i slike („Sve o Siriji dnevno“).
Mene zanima prva a ima i za drugu dosta.
-
zigzag
#105108 Re: Sirija vol. 2
jesul ušli turci u kladušu?
- Kikibombona
#105109 Re: Sirija vol. 2
Turcima bi trebala najmanje dva-tri mjeseca da uzmu Kladusa, pod uslovom da koriste svu raspolozivu silu.zigzag wrote:jesul ušli turci u kladušu?
Amerikancima bi trebala dva-tri dana, ako i toliko.
-
sumirprimus
#105110 Re: Sirija vol. 2
ili ko irackoj vojsci u kirkuk???Kikibombona wrote:Turcima bi trebala najmanje dva-tri mjeseca da uzmu Kladusa, pod uslovom da koriste svu raspolozivu silu.zigzag wrote:jesul ušli turci u kladušu?
Amerikancima bi trebala dva-tri dana, ako i toliko.
- kamen spoticanja
#105111 Re: Sirija vol. 2
jel veca Kladusa ili Afrin?
-
sumirprimus
#105112 Re: Sirija vol. 2
afrin je duplo manji od unsko sanskog kantona ako nisi znao!kamen spoticanja wrote:jel veca Kladusa ili Afrin?
i ima 10 000 seljaka
- DaysleepeR
#105113 Re: Sirija vol. 2
koliki je zapravo kanton Efrin u poređenju sa recimo Unsko-Sanskim Kantonom, jer mi ovako odoka pravo liče?

oznake YPG-a Unsko-Sanskog Kantona!

srateško uporište Ključ!

Amerika čvrsto uz kurde USK!

srateško uporište Ključ!

Last edited by DaysleepeR on 22/02/2018 08:54, edited 5 times in total.
-
sumirprimus
#105114 Re: Sirija vol. 2
mislim da je manji...
-
sumirprimus
#105115 Re: Sirija vol. 2
kljuc kao dzindires... 
- kamen spoticanja
#105117 Re: Sirija vol. 2
nisam to znaosumirprimus wrote:afrin je duplo manji od unsko sanskog kantona ako nisi znao!kamen spoticanja wrote:jel veca Kladusa ili Afrin?
i ima 10 000 seljaka
otkud ti to?
- Opetja033
#105118 Re: Sirija vol. 2
Nadzornik wrote:To those hypocrates who shed fake tears on sufferings in E. Ghouta, what about these caged women & children in E. Ghouta?! Do you allow jihad terrorists to kidnap your civilians & cage them as human shields..?! This is something WH’s won’t show you!
Ova zadnja fotografija je "preformans" i nema veze sa ovim o cemu pises.

https://amp.independent.ie/world-news/m ... ssion=true
Jadno trolanje i podmetanje sa vaše strane. http://www.independent.co.uk/news/world ... 49337.html
Last edited by Opetja033 on 22/02/2018 09:21, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#105119 Re: Sirija vol. 2
Odlicno!DaysleepeR wrote:koliki je zapravo kanton Efrin u poređenju sa recimo Unsko-Sanskim Kantonom, jer mi ovako odoka pravo liče?
Afrin!

E zamislite sad, Afrin je duplo manji od USK i ima duplo manje stanovnika. Radi se o malom komadicu zemlju, okruzenog sa svih strana turskim fasistima i hordama vehabija.
Amerikanci su cijeli Irak, koji je 300-400 puta veci od Afrina zauzeli za 40 dana. A Sadamova vojska je nemjerljivo jaca od kurdskih seljaka u Afrinu, sto treba uzeti u obzir.
Srbija je pala na koljena nakon sto su ih Amerikanci malo oderali, bez da su slali kopnene trupe.
O kakvom herojstvu se u Afrinu radi?
O kakvoj nesposobnosti turske armije?
Prvi dan su Afrin bombardovala 72 aviona. Koriste maksimalnu silu. Kao pse tjeraju borde vehabija koje su dovukli iz cijelog svijeta. Radi se o totalnim monstrumima koji kidisu glavom bez obzira.
I pored svega toga, uspjeli su napraviti prodor od 5-6 kilometara uz samu tursku granicu. Ili su Kurdi supermeni ili su Turci kurcina na kub!? Prije ce biti ovo drugo.
I ovo sto objavljuje Opetja danima su obicne lazi, njihovo napredovanje se racuna u metrima, zato jesu zakucani za granicu. Vec mjesec dana napreduju nadomak Dzindiresa i Redza, kao da se radi o milionskim gradovima, a ne i dva malo veca sela.
Vehabije su neuporedivo umjerenije kada je u pitanju ratna propaganda. Ovo je cirkus. Pro-dzihadisticki izvori navode da su ubili oko 180 pripadnika YPG, a Turci dosli do skoro 2 000.
Operacija "Maslinova grana": Neutralisano ukupno 1.829 terorista
http://aa.com.tr/ba/svijet/operacija-ma ... ta/1070359
1829
- Opetja033
#105120 Re: Sirija vol. 2
Situacija u Afrinu:

Broj poginulih:
Prema SOHR:
FSA/Nacionalna vojska Sirije: 205
Turska vojska: 39
YPG/PKK teroristi: 219
Prema Syrian Civil War Maps:
FSA/Nacionalna vojska Sirije: 386
Turska vojska: 37
YPG/PKK teroristi: 334

Broj poginulih:
Prema SOHR:
FSA/Nacionalna vojska Sirije: 205
Turska vojska: 39
YPG/PKK teroristi: 219
Prema Syrian Civil War Maps:
FSA/Nacionalna vojska Sirije: 386
Turska vojska: 37
YPG/PKK teroristi: 334
- Opetja033
#105121 Re: Sirija vol. 2
Niko ne laze kao YPG/PKK teroristi. Pa njihovi zvanicnici, na zvanicnoj press konferenciji, koristili slike djece iz Ist. Ghoute i prikazivali ih zapadnim novinarima kao snimke iz Afrina.Kikibombona wrote: Vehabije su neuporedivo umjerenije kada je u pitanju ratna propaganda. Ovo je cirkus.
Ej, zvanicnici na zvanicnoj press konferenciji.
Sta bi sa "ceremonijom svecanog doceka", i to laz?
Kada zvanicni tako ofirno i bezobrazno lazu, sta tek onda ocekivati od njihovih propagandista.
- Kikibombona
#105122 Re: Sirija vol. 2
Kakvi zvanicnici?Opetja033 wrote:Niko ne laze kao YPG/PKK teroristi. Pa njihovi zvanicnici, na zvanicnoj press konferenciji, koristili slike djece iz Ist. Ghoute i prikazivali ih zapadnim novinarima kao snimke iz Afrina.Kikibombona wrote: Vehabije su neuporedivo umjerenije kada je u pitanju ratna propaganda. Ovo je cirkus.
Sta bi sa "ceremonijom svecanog doceka", i to laz?![]()
Kada zvanicni tako ofirno i bezobrazno lazu, sta tek onda ocekivati od njihovih propagandista.
Zar ti nije dosadilo da mi nalijeces na volej?
Radi se o pres konferenciji Angele Merkel i Binali Jildrima. MIT je angazovao jednog novinara Basnewsa da pokaze slike iz Gute i predstavi ih kao slike iz Afrina, kako bi u svjetskoj javnosti diskreditovao kurdska civilna stradanja. Nijedna slika koju je novinar pokazao nije iz Afrina. Binali Jildrim je odmah rekao da su slike propaganda i da nijedna slika nije iz Afrina. Sve organizovano u turskom stilu. Poslije je svjetska javnost ismijavala Kurde i optuzivala za lazno predstavljanje.

Tursko placenicko govno. Ne bih mu bio u kozi kada ga se docepaju, ako vec nije zbrinut negdje u Ankari.
Radi se o bolesnicima i patoloskim lazovima. Na sve su spremni. Na svaku podlost i laz.
- jao_situacije
#105123 Re: Sirija vol. 2
ponavlja se historijaDaysleepeR wrote:koliki je zapravo kanton Efrin u poređenju sa recimo Unsko-Sanskim Kantonom, jer mi ovako odoka pravo liče?
srateško uporište Ključ!
turci od 1463. do 1592. nisu ušli u bihać, ali na kraju su ipak ušli i ostali skoro 300 godina
-
sarajevoxxxx
#105124 Re: Sirija vol. 2
Salih Muslim jeste podmetao slike iz Gute na ovoj zadnjoj konferenciji. A to gore je vjerovatno bilo ismijavanje kurdskih medija.Kikibombona wrote:Kakvi zvanicnici?Opetja033 wrote:Niko ne laze kao YPG/PKK teroristi. Pa njihovi zvanicnici, na zvanicnoj press konferenciji, koristili slike djece iz Ist. Ghoute i prikazivali ih zapadnim novinarima kao snimke iz Afrina.Kikibombona wrote: Vehabije su neuporedivo umjerenije kada je u pitanju ratna propaganda. Ovo je cirkus.
Sta bi sa "ceremonijom svecanog doceka", i to laz?![]()
Zar ti nije dosadilo da mi nalijeces na volej?
Radi se o pres konferenciji Angele Merkel i Binali Jildrima. MIT je angazovao jednog novinara Basnewsa da pokaze slike iz Gute i predstavi ih kao slike iz Afrina, kako bi u svjetskoj javnosti diskreditovao kurdska civilna stradanja. Nijedna slika koju je novinar pokazao nije iz Afrina. Binali Jildrim je odmah rekao da su slike propaganda i da nijedna slika nije iz Afrina. Sve organizovano u turskom stilu. Poslije je svjetska javnost ismijavala Kurde i optuzivala za lazno predstavljanje.
Tursko placenicko govno. Ne bih mu bio u kozi kada ga se docepaju, ako vec nije zbrinut negdje u Ankari.
Radi se o bolesnicima i patoloskim lazovima. Na sve su spremni. Na svaku podlost i laz.
To je ova konferencija za štampu
https://www.aksalser.com/news/2018/02/1 ... وروبا-صال/
-
nema me tamo
#105125 Re: Sirija vol. 2
Znate li uopšte koliko je velik' Afrin?