Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#10501 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Pisalo se više puta na istu temu. Ovo je minimum minimuma dakle kojim se išlo, kako bi se ista dionica izvela.

Kao prvo najjeftinija je opcija, autoput jeste planiran kroz ona kraška brda u početku, ali bi to koštalo mnogo mnogo novca.

Kao drugo, u onoj dolini (možete pogledati na GE), nema uopšte puno ni zasada ni plantaža, uglavnom je prazna. Ima vikendica i poneka kuća.

Teren težak i zajeban, usjeci su normalna pojava u kršu. Ne može se magistrala porediti sa tim. Sve navedeno se pravi upravo kako bi se na istoj razvijale veće brzine nego na magistrali.

Autoput nije magistrala i nema nikakvih divljih priključaka na njega, primjetiš da preko usjeka prelaze nadvožnjaci lokalnih saobraćajnica.

Nasip i usjek su tu da održi nivo visine, jer iako ono polje izgleda ravno, ono je puno nekih neravnina.

Složio bih se da je petlja uz sami tunel, krajnje neobična pojava, za koju nemam objašnjenje.

Dok je ona krivina onog oblika jer kao što vidiš vodi prema tunelu.
Seyfo

#10502 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Zale se ljudi kako je tunel 1.mart u krivini,heej provozajte se dionicom magistralnog puta BL-Jajce,u sred tunela krivina pod 90°! Ko ide tuda prvi put i ne ocekuje moze lako zaginut. Meni raja pricala al dzaba dok nisam proso tuda nisam vjerovo
burekodsira

#10503 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

pa neće tek na izlazu iz tunela biti znak za odvajanje,što bi bilo problematično ne kontam? valjda u svijetu ima takvih odvajanja pa nije smak svijeta, šta bi tek rekli za tunele koji se odvajaju /račvaju na različite pravce, jel i to opasno i treba ukinuti?
Alfons Kauders

#10504 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Evo i koja detaljnija slika:

Image
Image
Image
Image
Image

Ono sto mi se ne dopada:

- Petlja kraj aerodroma (nedostatak preglednosti, tuneli i usjeci)
- Sjever, jer idu nizom nadmorskom od prethodne trase
- Nisam uvjeren da je ovo jeftinija opcija, ili da je barem bitno jeftinija, jer i dalje imamo pun kurac objekata
- Mozda do Opina ispada jeftinije, ali sjeverno od Ortijesa sumnjam (duze, krivine s nesto manjim radijusom, na nizoj nadmorskoj koja znaci da vijadukti moraju biti duzi no u prvoj varijanti)
- Potrebno je uraditi masu nadvoznjaka za lokalne puteve, koji po staroj varijanti ne bi bili potrebni (bili bi potrebni, ali u manjem broju)
- Subjektivni estetski dojam - sa stare trase bi gledali Mostar i polje, a s ove cemo gledati usjeke :D
So What!

#10505 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kaže Terzić, da će Mostarska obilaznica, dakle prostor između petlje Mostar Jug i Mostar Sjever koštati milijardu maraka.

Nije da taj ne voli da lupi, ali ako je upola istina, skupo je ko đavo. Mostarska obilaznica je planirana u potpunosti da ide kroz brda.

Zenička obilaznica će ispasti mnogo lakša u odnosu na mostarsku.
Alfons Kauders

#10506 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Kaže Terzić, da će Mostarska obilaznica, dakle prostor između petlje Mostar Jug i Mostar Sjever koštati milijardu maraka.

Nije da taj ne voli da lupi, ali ako je upola istina, skupo je ko đavo. Mostarska obilaznica je planirana u potpunosti da ide kroz brda.

Terzic je bombas, ali nije daleko od istine.

Kao sto vidis, problem s tom dionicom ce sad biti taj sto se spusta u polje, pa opet penje, ali ide nizom visinom od stare trase. To znaci da ce svaki vijadukt, tunel i most planiran na staroj trasi morati biti duzi na novoj, nizoj i neznatno duzoj trasi.

Mozda ce ovaj potez oko aerodroma biti jeftiniji, ali zbog izmjena ce Sjever postati skuplji za realizaciju
So What!

#10507 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:Kaže Terzić, da će Mostarska obilaznica, dakle prostor između petlje Mostar Jug i Mostar Sjever koštati milijardu maraka.

Kao sto vidis, problem s tom dionicom ce sad biti taj sto se spusta u polje, pa opet penje, ali ide nizom visinom od stare trase. To znaci da ce svaki vijadukt, tunel i most planiran na staroj trasi morati biti duzi na novoj, nizoj i neznatno duzoj trasi.

Mozda ce ovaj potez oko aerodroma biti jeftiniji, ali zbog izmjena ce Sjever postati skuplji za realizaciju
Iznenadna odluka, ali svakako je logičnije da je petlja bliže aerodromu i samom naseljenom dijelu nego da je ostala u nekim brdima.

Petlje za Zenicu Jug i Počitelj će biti u debelom brdu, sa pristupnim putem kojim će se uspinjati do naplatnih. Nimalo privlačno niti praktično.

Mostarsko polje je manipulacija koju političari utufe lokalcima, poput slučaja kružni tok u Hrasnom ili mosta u Počitelju.

Ako se sjećaš prije 10 godina, grandioznih naslova kada je autoput pored Počitelja trebao ići malo drugačije, ali neko je utufio Počiteljcima u glavu da će to uništiti Počitelj, pa se išlo na varijantu velikog mosta.
Alfons Kauders

#10508 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:

Iznenadna odluka, ali svakako je logičnije da je petlja bliže aerodromu i samom naseljenom dijelu nego da je ostala u nekim brdima.

Petlje za Zenicu Jug i Počitelj će biti u debelom brdu, sa pristupnim putem kojim će se uspinjati do naplatnih. Nimalo privlačno niti praktično.

Mostarsko polje je manipulacija koju političari utufe lokalcima, poput slučaja kružni tok u Hrasnom ili mosta u Počitelju.

Ako se sjećaš prije 10 godina, grandioznih naslova kada je autoput pored Počitelja trebao ići malo drugačije, ali neko je utufio Počiteljcima u glavu da će to uništiti Počitelj, pa se išlo na varijantu velikog mosta.
Skroz je ok da je petlja kraj aerodroma - taj detalj ima najvise smisla u cijeloj prici. :)

Mene zanima koliko ce biti skuplje uraditi Mostar Sjever radi ove intervencije.
drug_profi

#10509 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

ja mogu racunati da cu jos max 20 godina zivjeti ili moci voziti.
Da mi je docekati da jednom sprzim od SA do Jadrana autoputem.
Ali sve mi se cini da ce to ostati pusta zelja.
doktor78

#10510 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Prošao prije neki dan dionicom Doboj-Prnjavor. Sasvim solidno urađeno. E sad, interesuje me ima li ko informacije u kojem vremenskom roku možemo očekivati da kompletna dionica Doboj- Banjaluka bude završena?
maxell_sarajevo

#10511 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by maxell_sarajevo »

Iduce ljeto ili pred Izbore ce biti kompletna dionica gotova.
Ovo ljeto ja mislim jedan mali dio do Drugovica da ce otvoriti.
animus

#10512 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by animus »

Stigle su ruske pare. Ranije su nesto govorili da ce dio ovih para sto pripada federaciji otici u izgradnju cesta ali sad ne znam jeli se sta promijenilo jer nam je koalicija na tankim nogama i moguce su razne igre.
drug_profi

#10513 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Malo ce potrositi na ceste da zamazu oci, otkopace negdje neku trasu i tako malo s vremena na vrijeme pustiti vijest kao o HE Vranduk.
A pare su ja mislim već potrošene.
Alfons Kauders

#10514 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:Malo ce potrositi na ceste da zamazu oci, otkopace negdje neku trasu i tako malo s vremena na vrijeme pustiti vijest kao o HE Vranduk.
A pare su ja mislim već potrošene.
Oko 180 miliona maraka, od cega FBiH oko 60% - hajmo reci stotinjak miliona.

Nema se od toga sta ni poceti, kamoli zavrsiti, taman i da sva sredstva odu u ceste (a nece otici, ni blizu)
drug_profi

#10515 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dali su projekciju da će krenuti sa onom brzom cestom Travnik - Lašva i to sa jeftinije strane, od Travnika, kao moglo bi se napraviti nešto kilometara... em je paglu ideja da se pravi batrljak ceste s ničim povezan, em se neće ni napraviti jer realno nisu ni imali namjeru.
RatRodRob

#10516 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RatRodRob »

Napraviće turci autoput, beograd-tuzla-sarajevo-mostar-neum i nema dalje!
So What!

#10517 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Za 100 miliona bi vjerovatno moglo se uraditi nešto između Nević Polja i Viteza. Ne bi bilo loše, kratko možda, ali bi dalo neko rasterećenje.
So What!

#10518 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Nakon što je uplaćen klirinški dug: Federacija ruski novac troši na krpljenje budžetskih rupa
Image

Od moderne (brze) ceste Sarajevo - Travnik, barem u dogledno vrijeme, neće biti ništa! Saznaje to „Dnevni avaz“ iz nekoliko izvora. Nakon što je Ruska Federacija Bosni i Hercegovini uplatila kompletan iznos klirinškog duga od 125 miliona dolara, Federacija će novac koji je dobila potrošiti na - krpljenje budžetskih rupa.

Kompletna uplata

Jučer smo zatražili zvaničnu potvrdu ove informacije, ali je od Ministarstva finansija većeg bh. entiteta, do zaključenja ovog izdanja, nismo dobili.

No, krajem jula je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ) kazala da likvidnost budžeta FBiH ne bi trebala doći u pitanje iako će izostati 282 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke. Razlog očekivane stabilnosti budžeta je taj što se, između ostalog, očekuju vanredni prihodi upravo od Rusije.

Nedostajući novac od MMF-a i Svjetske banke, koji je bio planiran u budžetu, namirit će se i zaduženjem na domaćem tržištu, i to, najvjerovatnije, kroz emisiju obveznica FBiH, a očekuje se i daljnji rast poreznih prihoda.

- Također se planiraju i prihodi od dodatnih dividendi. To bi bili namjenski prihodi koji bi se, najvjerovatnije, koristili namjenski za putnu infrastrukturu da bi se premostili sadašnji zastoji u ovom dijelu - istakla je tada Milićević.

Sredstva od klirinškog duga očekuju i poljoprivrednici jer je Parlament FBiH jednim od zaključaka s tematske sjednice o poljoprivredi zadužio Vladu FBiH da u ovoj godini osigura sredstva upravo iz klirinškog duga za izmirenje svih naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, istakao je da se poljoprivrednicima duguje oko 20 miliona KM iz 2014. godine.

- Neka namiruje ministrica to što nema MMF-a, ali ono što je Parlament zaključio Vlada treba da ispoštuje. Ili neće biti dobro za poljoprivredu. Ako iz klirinškog duga ne plate dugovanja u poljoprivredi, neće imati odakle drugo - upozorio je jučer Bićo.

Novčana isplata

BiH je jedina uspjela od Ruske Federacije svoj dug naplatiti u novcu. Sve ostale republike bivše Jugoslavije svoja su potraživanja namirile u robi.

Nakon što je iz Moskve stigla potvrda da će samo BiH dobiti novac, predloženo je da se on iskoristi za gradnju moderne brze ceste do Travnika. Objašnjeno je i da bi se time osigurao privredni zamajac u dijelu centralne Bosne i uloženi novac višestruko isplatio za prilično kratko vrijeme.

No, kako federalni premijer Fadil Novalić (SDA) nije uspio osigurati nikakve investicije niti napraviti išta čime bi se stabilno punio budžet, rupe koje su se pojavile popunit će u ovom momentu ruski dug. Za daljnje krpljenje finansijskih rupa Vlada FBiH planira nova kreditna zaduženja, uključujući i uzimanje zajmova kod komercijalnih banaka.

Kako će biti podijeljeno 125 miliona američkih dolara

- 72.591.543 dolara ili 58 posto - FBiH
- 36.295.771 dolara ili 29 posto - RS
- 12.515.783 dolara ili 10 posto - institucije BiH
- 3.754.735 dolara ili 3 posto - Distrikt Brčko
Avaz
studiorum_tuzlaensis

#10519 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

Travnik - Lašva je najopterećenija dionica u BiH.

Profil brze ceste je savršena opcija za ovaj dio, i spoj u Bilješevu/Lašvi sa autocestom je idealno mjesto za povezivanje Srednje Bosne i Sarajeva.
incognito071

#10520 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by incognito071 »

studiorum_tuzlaensis wrote:Travnik - Lašva je najopterećenija dionica u BiH.

Profil brze ceste je savršena opcija za ovaj dio, i spoj u Bilješevu/Lašvi sa autocestom je idealno mjesto za povezivanje Srednje Bosne i Sarajeva.
opterećenija od Sarajevo-Tuzla jel?
Naslovnica

#10521 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

incognito071 wrote:

100% sam siguran da jeste, itekako.
animus

#10522 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by animus »

Ovo je dokazano najopterecenija cesta u BiH i plus nema alternative kad se desi neka nezgoda budu kilometri vozila koji cekaju.
Ko je jednom prosao ovom cestom zna da joj nema slicne.
Gledam maloprije Novalica i on kaze da je Vlada za to da se gradi brza cesta od ovih para ali da Parlament FBiH odlucuje rebalansom o tome. Poljoprivrednici traze zaostale poticaje iz ranijeg perioda a mora se uvezivati staz nekim radnicima tako da dio para ce otici na to sigurno. Nadajmo se ostatku da ce biti iskoristen za gradnju ove ceste.
Dope_Man

#10523 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

incognito071 wrote:

I ja bi se slozio sa Naslovnicom da jeste. Vozim pocesto i jednim i drugim, i uvijek je vise automobila na ovoj cesti koliko sam ja mogao primjetiti.
incognito071

#10524 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by incognito071 »

Dope_Man wrote:
incognito071 wrote:

I ja bi se slozio sa Naslovnicom da jeste. Vozim pocesto i jednim i drugim, i uvijek je vise automobila na ovoj cesti koliko sam ja mogao primjetiti.
da je pameti bilo, obje dionice su trebale biti vec funkcionalne barem djelimicno
poslje od Travnika nastaviti prema Jajcu i dalje Krajini s brzom cestom
Haris.ba

#10525 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Poslije sarajevskih gradskih cesta mislim da je Travnik - Lašva najopterećenija dionica u BiH. I kada završe dionicu oko Zenice, ja se ne bih bunio da krenu do Travnika rješavati. Travnik bi trebao biti na 45 minuta od Sarajeva i 20 minuta do Zenice. A ovako je preko bijela svijeta.
Post Reply