Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10501 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

fleka je od trahane :D
bersK

#10502 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by bersK »

Jeste li naskradali što vam nie doturio vodu?
Streptokok

#10503 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Streptokok »

seoBIH wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja bih sutra potpisao da cijena vode ode duplo gore ali da nema redukcija, da se kvarovi otklanjaju u roku 72h, da krenu neke kapitalne investicije u ViK...itd.
To im i jeste cilj. I sa ovom cijenom moglo je funckionisati uredno. Bolje patiti par godina narod, pa onda ubirati plodove a narod ko narod glup samo nek se ne puca.
ja ne znam je li ovo neka kolektivna amnezija ili šta li je?

pa prije par godina voda je drastično poskupila. meni je račun porastao za min 60%. pa dokle više poskupljivati?
drug_profi

#10504 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Streptokok wrote:
seoBIH wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja bih sutra potpisao da cijena vode ode duplo gore ali da nema redukcija, da se kvarovi otklanjaju u roku 72h, da krenu neke kapitalne investicije u ViK...itd.
To im i jeste cilj. I sa ovom cijenom moglo je funckionisati uredno. Bolje patiti par godina narod, pa onda ubirati plodove a narod ko narod glup samo nek se ne puca.
ja ne znam je li ovo neka kolektivna amnezija ili šta li je?

pa prije par godina voda je drastično poskupila. meni je račun porastao za min 60%. pa dokle više poskupljivati?
Hebem ga, kubik plina isporučen iz sibira je duplo jeftiniji od kubika vode što sama izvire 10 km odavde.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10505 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Valja namiriti glomaznu administraciju.
Capsicum

#10506 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Capsicum »

Sto se tice cijene vode, problem je u nacinu obracuna, odnosno sistem koji favorizuje samce. Viseclane porodice placaju skuplju vodu, iako mozda trose i manje kubika vode po clanu domacinstva. Ovakav sistem osim sto destimulira potrosnju vode (samim tim i prihode ViK-a) atak je na porodicu kao osnovnu jedinku drustva. U zemlji u kojoj imamo drasticno iseljavanje stanovnistva i drasticno smanjen prirodni prirastaj, odnosno bijelu kugu, bilo kakve mjere koje kaznjavaju one koji bi da ovdje zasnuju porodicu su katastrofalne. Ovakva politika je jednostavno neshvatljiva normalnom covjeku.
Streptokok

#10507 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Streptokok »

Capsicum wrote:Sto se tice cijene vode, problem je u nacinu obracuna, odnosno sistem koji favorizuje samce. Viseclane porodice placaju skuplju vodu, iako mozda trose i manje kubika vode po clanu domacinstva. Ovakav sistem osim sto destimulira potrosnju vode (samim tim i prihode ViK-a) atak je na porodicu kao osnovnu jedinku drustva. U zemlji u kojoj imamo drasticno iseljavanje stanovnistva i drasticno smanjen prirodni prirastaj, odnosno bijelu kugu, bilo kakve mjere koje kaznjavaju one koji bi da ovdje zasnuju porodicu su katastrofalne. Ovakva politika je jednostavno neshvatljiva normalnom covjeku.
naši uzoriti sudovi su se izjasnili da ovakav obračun (de fakto poskupljenje) nije diskriminirajući.
Roccohljup

#10508 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

Streptokok wrote:
Capsicum wrote:Sto se tice cijene vode, problem je u nacinu obracuna, odnosno sistem koji favorizuje samce. Viseclane porodice placaju skuplju vodu, iako mozda trose i manje kubika vode po clanu domacinstva. Ovakav sistem osim sto destimulira potrosnju vode (samim tim i prihode ViK-a) atak je na porodicu kao osnovnu jedinku drustva. U zemlji u kojoj imamo drasticno iseljavanje stanovnistva i drasticno smanjen prirodni prirastaj, odnosno bijelu kugu, bilo kakve mjere koje kaznjavaju one koji bi da ovdje zasnuju porodicu su katastrofalne. Ovakva politika je jednostavno neshvatljiva normalnom covjeku.
naši uzoriti sudovi su se izjasnili da ovakav obračun (de fakto poskupljenje) nije diskriminirajući.

a sudovi su nam jako stručni i bezgrešni :D
Streptokok

#10509 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Streptokok »

Roccohljup wrote:
Streptokok wrote:

a sudovi su nam jako stručni i bezgrešni :D
nisu, al njihova je zadnja :D
Dozer

#10510 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Nazalost, oni da sutra dignu kubik na 10 KM, i uz vrlo upitan kvalitet vode, ovaj glupi narod bi opet samo sutio i placao...
Roccohljup

#10511 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

Dozer wrote:Nazalost, oni da sutra dignu kubik na 10 KM, i uz vrlo upitan kvalitet vode, ovaj glupi narod bi opet samo sutio i placao...
I glasao opet za iste :D
Dozer

#10512 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Kraljevi

Last edited by Dozer on 21/11/2017 15:53, edited 1 time in total.
perfect_guy

#10513 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by perfect_guy »

.
Last edited by perfect_guy on 21/11/2017 15:55, edited 1 time in total.
Dozer

#10514 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Samo prenijeti kod nas. Isto njesra, drugo pakovanje.
mayab

#10515 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by mayab »

Dozer wrote:Kraljevi

A viđu Puraševića što je fin ođe :lol:
zipoo

#10516 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by zipoo »

Je li moze biti do vodovoda ako mi je slab pritisak na jednoj cesmi ?
bitanga_sa_otesa

#10517 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

zipoo wrote:Je li moze biti do vodovoda ako mi je slab pritisak na jednoj cesmi ?
moze do smeca u cijevima,ocisti mrezicu na cesmi..
zipoo

#10518 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by zipoo »

bitanga_sa_otesa wrote:
zipoo wrote:Je li moze biti do vodovoda ako mi je slab pritisak na jednoj cesmi ?
Ocistio sam mrezicu isti problem :(
bitanga_sa_otesa

#10519 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

zipoo wrote: Ocistio sam mrezicu isti problem :(
eh onda ces morati potraziti strucnu pomoc nekog vodoinstalatera ...
nagibSA

#10520 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nagibSA »

Da se nije zacepila mrezica na ventilu, ili pak otis'o... :)

Kad smo vec kod toga ViKa generalno ne ovog sarajevskog. Duze vremena mi voda slabije otice od kade do sifona centralnog. Prohodan je put od kade do njenog sifona i vertikale do ukljucenja u ovu cijev sto je po podu /sto ulazi u centralni sifon/.

Kako najlakse odstopati to. Da li je u pitanju mali pad ili zaceljenje. Da li korisiti neke hemikalije ili.... kupio sam neki dan sajlu kontam je pruziti malo od izlaza u sifon kroz rupu pa prema kadi gore do ne dodje do prve krivine (na gore- tu sigurno nije zacepljenje)... :)
drug_profi

#10521 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

zipoo wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Ocistio sam mrezicu isti problem :(
Postoje i ventili koji imaju mrezice.
Image

Ako ti je ovakav, odvrni ovaj prednji poklopac, i ocisti mrezicu. Naravno, prvo zatvori ventil.
drug_profi

#10522 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

nagibSA wrote:Da se nije zacepila mrezica na ventilu, ili pak otis'o... :)

Kad smo vec kod toga ViKa generalno ne ovog sarajevskog. Duze vremena mi voda slabije otice od kade do sifona centralnog. Prohodan je put od kade do njenog sifona i vertikale do ukljucenja u ovu cijev sto je po podu /sto ulazi u centralni sifon/.

Kako najlakse odstopati to. Da li je u pitanju mali pad ili zaceljenje. Da li korisiti neke hemikalije ili.... kupio sam neki dan sajlu kontam je pruziti malo od izlaza u sifon kroz rupu pa prema kadi gore do ne dodje do prve krivine (na gore- tu sigurno nije zacepljenje)... :)
Prije nego se isprljas i izhebes, probaj sa hemijskim sredstvima koja otapaju dlake.
Mr muscolo idraulico gel ili sl. Ova dva su odlicna.

Image,
Image

Pusti vrucu vodu, naspi polovicu boce i ostavi preko noci.
nagibSA

#10523 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nagibSA »

Vidim na slici da je prakticno za sifone od umivaonika i kuhinje jer se i sipa direktno u njega. Kada je kada u pitanju morao bih rastaviti njen sifon da bih mogao prici cijevi u koju ide taj sifon. Nekako bih isao linijom manjeg otpora da manje rastavljam. Ne mogu se zayebavati posle da li gdje curi, da li je fino stegnuto/sastavljeno i sl.

Evo identicno kao na slici:

Image

I po podu ide cijev do centralnog sifona:

Image

Problem je u ovoj horizontalnoj cijevi e sad da li nema pada ili zacepljeno ne znam. Pa sam kontao od strane slivnika do ovog prvog koljena sto ide prema gore prodzarati, nema vise od metar, ni toliko. Razmisljao sam odozdo ugurati i crijevo od tusa i pustiti pod pritiskom, pa neka izbaci prema gore.

Imam obicaj da pustim mlaku vodu i dlanom malo vrsim pritsak kroz mrezicu kade (slicno kao sto pumpaju sa onom gumenom cetkom) i vidim dole na sifonu da se odvaljuju komadici i ono prljava voda...

Samo da nisu pritisli/spoljstili/deformisali cijev tokom gradnje, znalo je sigurno biti i tih slucajeva. :)
drug_profi

#10524 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Ne komplikuj ništa. Kupi ovaj idraulico gel i zagrij cijev vrucom vodom i onda trehni pola ili cijelu bocu i ostavi da stoji preko noci. Ne trebas nista rastavljati.
corei3

#10525 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by corei3 »

Ne falim ih, vise ih kudim, ali meni neki dan popravise kvar na ulici u roku 2 dana od dana zalbe. Zalio sam se i prije pola godine i niko se nije ni javio, reko odo ponovo probati. Prvi dan ustanovili kvar, drugi dosli i to prokopali i zamjenili koljeno :thumbup:
Inače, uveli su mi i popodne redukcije, recimo svaki 4-5 ti dan. :place:
Post Reply