Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hopi

#10501 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

jasko__ wrote:
amar1994 wrote:obavezno na pik te felge,nije to za nase puteve parola i obavezno celicne felUge jer alu pucaju ko ledenice :bih: :thumbup:

a sad ozbiljno,na taj auto mogu i 195/65/R15 ,one su ti najudobnija i najjeftinija varijanta,koristim iste setove i slazem se,na 17 puno vise lupa :-D,nadjes dobre polovne skoda alu felge i dobre zimske gume(kakav continental ili GY) i vozas se :)

https://www.olx.ba/artikal/28708158/alu ... a-octavia/
Znam ljudi da su 15-ke još bolja opcija..ali imam neku šemu da zamijenim za 16-ke sa novim gumama pa me samo interesuje hoću li osjetiti razliku imalo na udobnosti...i vezano za taj trap, je li to nikakva razlika ili je ipak dugoročno bolje da su 16-ke????
razlike u udobnosti će definitivno biti, ja isto prelazim sa 17 ljeti na 16 zimi, a sada kolike sve ovisi koliko ćeš je osjetiti, ali eto teoretski bi je sigurno terbalo biti jer će "više" gume da upija udarce, ali nije sada nebo i zemlja
issto tako po trap bi teoretski bilo bolje 15 i 16 felge, e sada kolika je razlika u praksi vjerovatno relativno mala, ja recimo nemam namjeru 17ke mijenjati, nisam zbog njih imao probleme sa trapom s vožnjom itd
amar1994

#10502 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

jasko__ wrote:
amar1994 wrote:obavezno na pik te felge,nije to za nase puteve parola i obavezno celicne felUge jer alu pucaju ko ledenice :bih: :thumbup:

a sad ozbiljno,na taj auto mogu i 195/65/R15 ,one su ti najudobnija i najjeftinija varijanta,koristim iste setove i slazem se,na 17 puno vise lupa :-D,nadjes dobre polovne skoda alu felge i dobre zimske gume(kakav continental ili GY) i vozas se :)

https://www.olx.ba/artikal/28708158/alu ... a-octavia/
Znam ljudi da su 15-ke još bolja opcija..ali imam neku šemu da zamijenim za 16-ke sa novim gumama pa me samo interesuje hoću li osjetiti razliku imalo na udobnosti...i vezano za taj trap, je li to nikakva razlika ili je ipak dugoročno bolje da su 16-ke????
Ma hoces ali ce biti dosta manja nego da 15 stavis,ako hoces poslusaj,195 bolje kopa po snijegu,posto je 65 odlicno upija,u ostalom vidjet ces,po meni se ne isplati 205/55 16ka kad vec imas opciju 15.

A za trap,ako je lose dizajniran potrosit ce se ma koje felge i gume stavis,mislim da ta octavia ipak nije od secera :-D
drug_profi

#10503 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

drug_profi wrote:
djkurt wrote:E ovako, vozim C4 picassa 2009 godište i na njemu su felge 17'' 215-20-R17, eh sad na vratima od auta mi piše da jedino te gume mogu koristiti. mene interesuje da li je to samo prepopručena veličina te da li mogu staviti 16'ke i koje 16'ke mogu staviti na tog picassa?
Hvala na odgovorima i molio bih ako može odgovor da bude analitičan a ne samo more ta i ta guma. Hvala na savjetima unaprijed.
215/20 R17 :?
Ako je 215/50 R17, onda bi trebalo da može 215/55 R16
https://www.wheel-size.com/size/citroen ... asso/2009/

Razlika u promjeru je -0,8%, što je gotovo jednako.
Naravno felga mora da paše.
drug_profi

#10504 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:Pa vozi li iko na tim all - season?

Meni izgleda da to više odgovara za područja ko Dalmacija. Mada i tamo zna biti ledara na cesti.
Na drugom autu koje vozi žena samo po gradu je Michelin Crossclimate plus. Proslu zimu bez problema.
Sad je kcer kupila sebi za malo gradsko auto GY Vector 4s G2. Pa vidjecemo... posto njoj ima i malo brda na putu mozda bude i problema, mada je ovaj Vector G2 pristojna zimska guma, bar po teestovima.
djkurt

#10505 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by djkurt »

moj lapsus je 215/50/R17 su, a glkedao sam te 16'ke o kojima govoriš, ali razmišljam kakav uticaj će to imati na auto, tj hoće li doći do štećenja nekih ili kako to sve funkcionira u stvari, noobara sam žešća po ovom pitanju, tako da ne haterite. :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#10506 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Šta nemoj?! Udri ga!! Čuj fulio dimenziju guma :-) tako si mogao i kamionske staviti, pa belaj :mrgreen:
tempuser

#10507 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

djkurt wrote:moj lapsus je 215/50/R17 su, a glkedao sam te 16'ke o kojima govoriš, ali razmišljam kakav uticaj će to imati na auto, tj hoće li doći do štećenja nekih ili kako to sve funkcionira u stvari, noobara sam žešća po ovom pitanju, tako da ne haterite. :)
Na vratima su napisane one dimenzije koje su atestirane za taj auto i sa kojima auto ima deklarisane karakteristike. Teoretski na tvoj auto moze svaka guma istog precnika i neces imati nikakvih bitnih promjena u voznji, medjutim postoji razlog zasto je nvedena samo jedna dimenzija, a kod mene recimo tri. Po ovom linku koji je @drugi profil dao, na 2.0 HDI ne ide manja guma od 17".
Prakticno moze biti vise razloga zasto se ne moze montirati 16" npr. da se felga 16" ne moze montirati zbog velicine klijesta, da u dimenziji 16" nema odgovarajuceg indeksa brzine i nosivosti itd.
Last edited by tempuser on 30/10/2018 09:14, edited 1 time in total.
djkurt

#10508 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by djkurt »

tempuser wrote:
djkurt wrote:moj lapsus je 215/50/R17 su, a glkedao sam te 16'ke o kojima govoriš, ali razmišljam kakav uticaj će to imati na auto, tj hoće li doći do štećenja nekih ili kako to sve funkcionira u stvari, noobara sam žešća po ovom pitanju, tako da ne haterite. :)
Na vratima su napisane one dimenzije koje su atestirane za taj auto i sa kojima auto ima deklarisane karakteristike. Teoretski na tvoj auto moze svaka guma istog precnika i neces imati nikakvih bitnih promjena u voznji, medjutim postoji razlog zasto je nvedena samo jedna dimenzija, a kod mene recimo tri. Po ovom linku koji je @drugi profil dao, na 2.0 HDI ne ide mana guma od 17".
Prakticno moze biti vise razloga zasto se ne moze montirati 16" npr. da se felga 16" ne moze montirati zbog velicine klijesta.
Et sad me zabrinu, da li da stavljam 16'ke čelične preko zime ili da ostanem na alu felgama?
drug_profi

#10509 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

djkurt wrote:
tempuser wrote:
Na vratima su napisane one dimenzije koje su atestirane za taj auto i sa kojima auto ima deklarisane karakteristike. Teoretski na tvoj auto moze svaka guma istog precnika i neces imati nikakvih bitnih promjena u voznji, medjutim postoji razlog zasto je nvedena samo jedna dimenzija, a kod mene recimo tri. Po ovom linku koji je @drugi profil dao, na 2.0 HDI ne ide mana guma od 17".
Prakticno moze biti vise razloga zasto se ne moze montirati 16" npr. da se felga 16" ne moze montirati zbog velicine klijesta.
Et sad me zabrinu, da li da stavljam 16'ke čelične preko zime ili da ostanem na alu felgama?
Gdje je rekao da je 2,0 HDI?
Nesto mi je promaklo?
tempuser

#10510 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

djkurt wrote:
tempuser wrote:
Nije aluminijska felga od secera da ce se raspasti preko zime, nece se nista desiti da ostanes na "svojim" felgama.
Uza guma zimi zbog manje dodirne povrsine/veceg pritiska po cm2, kad u slucaju klizave povrsine silu trenja mijenja u silu klizanja, daje bolje karakteristike. Dosta ljudi zimi vozi na celicnim felgama jer mogu "preci" na majnu dimenziju, koja je prije svega jeftinija, a zatim i ima bolje karakteristike. Osim toga ljudi voze na celicnim felgama kako mi sacuvali eluminijske od djelovanja soli i frakcije kojoj se posipaju ceste. Treci razlog je prakticne prirode, a to je da sam mozes zamjeniti tockove. Osim toga manji broj montaza/demontaza je zdraviji i za gumu i za felgu, medjutim nista od ovoga nije tako kriticno i radikalno da be ikakvih briga ne mozes voziti na alu felgama i fabrickoj dimenziji.
Moras provjeriti, ako 16" fizicki koze stati na tvoj auto i ako mozes nabaviti gumu odgvarajucih karakteristika onda nema razloga da ne predjes na 16", ali informativno provjeri cijenu guma. Manja guma ne mora automatski biti jeftinija, cijena gume osim dimenzije zavisi i od velicine serije u kojoj se radi. Napravi matematiku, cijena guma 16" + felgi 16" vs gume 17".
djkurt

#10511 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by djkurt »

Picasso 1.6 HDI, 2009 godište automatic, tj onaj kompjuterski automatik nije klasični. I naravno moram lamelu mijenjati, te se nadam da je samo lamela u pitanju pošto trza u prvoj. Al ovo za felge i gume me baš zbunjuje, ne bih želio da pogriješim sa felgama i gumama pa da kasnije ceh plaćam.
djkurt

#10512 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by djkurt »

tempuser wrote:
Nije aluminijska felga od secera da ce se raspasti preko zime, nece se nista desiti da ostanes na "svojim" felgama.
Uza guma zimi zbog manje dodirne povrsine/veceg pritiska po cm2, kad u slucaju klizave povrsine silu trenja mijenja u silu klizanja, daje bolje karakteristike. Dosta ljudi zimi vozi na celicnim felgama jer mogu "preci" na majnu dimenziju, koja je prije svega jeftinija, a zatim i ima bolje karakteristike. Osim toga ljudi voze na celicnim felgama kako mi sacuvali eluminijske od djelovanja soli i frakcije kojoj se posipaju ceste. Treci razlog je prakticne prirode, a to je da sam mozes zamjeniti tockove. Osim toga manji broj montaza/demontaza je zdraviji i za gumu i za felgu, medjutim nista od ovoga nije tako kriticno i radikalno da be ikakvih briga ne mozes voziti na alu felgama i fabrickoj dimenziji.
Moras provjeriti, ako 16" fizicki koze stati na tvoj auto i ako mozes nabaviti gumu odgvarajucih karakteristika onda nema razloga da ne predjes na 16", ali informativno provjeri cijenu guma. Manja guma ne mora automatski biti jeftinija, cijena gume osim dimenzije zavisi i od velicine serije u kojoj se radi. Napravi matematiku, cijena guma 16" + felgi 16" vs gume 17".
hvala na odgovoru, hvala i ostalima, iako moram priznati da sam i dalje pomalu zbunjen. Al valjda dok se to sve slegne. :)
tempuser

#10513 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

drug_profi wrote:
djkurt wrote:
tempuser wrote:
Gdje je rekao da je 2,0 HDI?
Nesto mi je promaklo?
Nije nigdje rekao, ne brni nije ti nista promaklo, nego po tvom linku ne mogu bas na svaki C4 15" i 16" i ja samo pominjem da mora postojati razlog zasto mu je propisana samo 17".
drug_profi

#10514 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

@tempuser
Jasno.
Mada po linku ispada da za 1,6 HDI 17" i nije standardna felga. :)
naravno to su besplatne baze podataka pa nisu 100% pouzdane.

@djkurt
Drug, 99% je da ti 16" felga pase. Guma 215/55R16 je od tvoje sadasnje jeftinija za oko 15%, tj. ako uzmemo Continenatal TS860 kao primjer, za nekih 40 maraka po komadu. Neces imati nikakve stete, jer je i to fabricka dimenzija za tvoje vozilo. E sada da li ti se isplati radi 160 maraka u najskupljoj varijanti da se kupuju celicne felge, to sam skontaj. Ima tu i prednosti i mana.
nepass1

#10515 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

_BataZiv_0809 wrote:Nisam stigao ovaj vikend ali nikako pa cu sad u subotu. Valjda nece biti opsada :roll:
Ugrijalo, mislim da nece :D
tempuser

#10516 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

drug_profi wrote:@tempuser
Jasno.
Mada po linku ispada da za 1,6 HDI 17" i nije standardna felga. :)
naravno to su besplatne baze podataka pa nisu 100% pouzdane.

@djkurt
Drug, 99% je da ti 16" felga pase. Guma 215/55R16 je od tvoje sadasnje jeftinija za oko 15%, tj. ako uzmemo Continenatal TS860 kao primjer, za nekih 40 maraka po komadu. Neces imati nikakve stete, jer je i to fabricka dimenzija za tvoje vozilo. E sada da li ti se isplati radi 160 maraka u najskupljoj varijanti da se kupuju celicne felge, to sam skontaj. Ima tu i prednosti i mana.
Nije standardna na 1,6 HDI, ali mene licno kopka zasto je navedena samo ta dimenzija, da nema kakva druga tehnicka prepreka da se montira 16", mozda zato sto je taj automatik pa zbog tezine i opterecenja ima veca kociona klijesta, sto je tih 1% koje pominjes? Mislim da je najpametnije probati felgu 16" prije kupovine.
Sto se matematik tice, ako ne moze naci 4 felge sa 160 KM onda je isplativost cijele zamjene upitna. Ko ce cekati da se "vadis" na sljedecem setu zimskih guma, pogotovo ako se razlika u cijeni guma godinama smanji.
drug_profi

#10517 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Naravno da bi najbolje bilo da proba felgu.

I nije samo usteda na kupovini guma, vec i na motazi/demontazi, narocito ako ima vlastitu garazu da ih skladisti. U toj varijanti se godisnje stedi 100 maraka.
djkurt

#10518 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by djkurt »

drug_profi wrote:Naravno da bi najbolje bilo da proba felgu.

I nije samo usteda na kupovini guma, vec i na motazi/demontazi, narocito ako ima vlastitu garazu da ih skladisti. U toj varijanti se godisnje stedi 100 maraka.
S obzirom da živim u kući, imam gdje ostaviti felge i gume preko zime/ljeta. Samo et što reče kolega iznad i mene kopka zašto je baš samo 17inčna verzija navedena na unutrašnjem dijelu vrata.
tempuser

#10519 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

drug_profi wrote:Naravno da bi najbolje bilo da proba felgu.

To jest, al kontam neko ko se ne razimije previse u gume nije tip koji ce sam mijenjati tockove, pogotovo ako idu drugi sarafi, moras paziti na smjer rotacije ako ga ima itd.
drug_profi

#10520 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Oznacis gume kredom prije skidanja, sarafe zajedno spakujes i eto. Nije veliki problem.
basicm

#10521 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

djkurt wrote:Picasso 1.6 HDI, 2009 godište automatic, tj onaj kompjuterski automatik nije klasični. I naravno moram lamelu mijenjati, te se nadam da je samo lamela u pitanju pošto trza u prvoj. Al ovo za felge i gume me baš zbunjuje, ne bih želio da pogriješim sa felgama i gumama pa da kasnije ceh plaćam.
Mozda cak samo druk lezaj trebas zamijeniti.
djkurt

#10522 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by djkurt »

basicm wrote:
djkurt wrote:Picasso 1.6 HDI, 2009 godište automatic, tj onaj kompjuterski automatik nije klasični. I naravno moram lamelu mijenjati, te se nadam da je samo lamela u pitanju pošto trza u prvoj. Al ovo za felge i gume me baš zbunjuje, ne bih želio da pogriješim sa felgama i gumama pa da kasnije ceh plaćam.
Mozda cak samo druk lezaj trebas zamijeniti.
Nadam se, vidjet će mo.
scootxt

#10523 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by scootxt »

Pozdrav. Gledam na stranici (makbel.ba) i imaju fin izbor guma. Sad me zanima da li je neko imao kakva iskustva sa Hankook Winter i cept rs2 gumam, na testovima je malo gora od Goodyear Ultragrip 9 i Michelin Alpine A4 a puno bolja od Sava Eskimo S3+. 185-60-14, auto nema abs ni esp tako da vozim lagano.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Hanko ... pt-RS2.htm
NediM17

#10524 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Ima par forumasa, kazu da su zadovoljni.
gidra

#10525 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by gidra »

scootxt wrote:Pozdrav. Gledam na stranici (makbel.ba) i imaju fin izbor guma. Sad me zanima da li je neko imao kakva iskustva sa Hankook Winter i cept rs2 gumam, na testovima je malo gora od Goodyear Ultragrip 9 i Michelin Alpine A4 a puno bolja od Sava Eskimo S3+. 185-60-14, auto nema abs ni esp tako da vozim lagano.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Hanko ... pt-RS2.htm
meni se taj Hankook nije ništa bolje pokazala od Save HP2 u dimenziji 225/55/17, a koliko se sjecam Sava 140 KM, a Hankook 240 KM po gumi bila.
Odnosno obje su mi se odlično pokazale :D.
Kupio ih kao set bio, prvu godinu Hankook naprijed Sava nazad, Sava se manje potrošila i dogodine je prebacio naprijed a Hankook nazad.
Nisam imao problema a pičio sam svukuda.
Post Reply