Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#10501 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
student, ako nije tajna, za koga ces ti glasati?
- Ricken
#10502 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa vrlo je vidljivo iz odgovora da nemaju namjeru podržati ništa što dolazi od strane SDA. Za NS je to kriminalna grupa. Što je legitiman stav. Isto kao što je legitiman moj stav da nema razlike između SDA i SDP, te satelita u vidu SBB i ZABiH. Ako sam i pomislio da su Branković i Mujezinović nenadj...i prvi ministri FBiH, Nerko je uspio sve moje iluzije raspršiti u samo 2 godine, i zauzeti top poziciju najmrskijeg premijera. Ništa bolje nemislim niti o Hadžiću, Lagumdžiji ili Ivaniševiću, ili pak s druge strane Tihiću, Sadikoviću.... Povlačenjem linija jednakosti sa bivšim SDA partnerima, očigledno da je NS izabrala svoju stranu zla. I to je ok, ali onda se teško može prodavati priča o principima, svježini, građanskoj orjentaciji, odbrani građanskih interesa itd. Očigledno da je stranka procjenila da je dugoročno takvo pozicioniranje u sjeni SDPa korisno. Iako je van svake logike.convict wrote:Ma nije odgovorio. Dao je mnogo puta i vrlo precizno odgovor na to s kim bi i pod kojim uslovima Naša stranka koalirala i pod kojim uslovima bi uzela učešće u eventualnoj ekspertskoj vladi.Ricken wrote:Odgovorio je g. Kojović na to pitanje. Inače fakat ubiste čovjeka sa ponavljanjem. Ja mislim da se pika i odgovor koji se čitatelju nesviđa ili sa kojim se ne slaže.
Nije dao odgovor na to da li će Naša stranka podržati vladu koju predloži SDA (naravno, bez učešća Naše stranke u istoj) na način na koji su podržali vladu SDP-SBB (također bez učešća u istoj, jer je bolje da građani imaju ikakvu vladu nego nikakvu) ili neće (jer je bolje da građani nemaju nikakvu vladu nego vladu koju predvodi kriminalna organizacija SDA).
- Ricken
#10503 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nego tvsabina, kako si zadovoljna kampanjom svoje imenjakinje u Novom Sarajevu? I ona je malo nervozna u zadnje vrijeme, čini mi se. Kažu da je teško vrijeme, biće promjena i zahlađenja.tvsabina wrote:Doktor29 wrote:
Kada budes manje frustrirana i kada te prodje euforija oko ovih izbora mozemo u miru o tome, sta god te toliko smetalo kod mene, do tada mastaj o Sabininoj pobjedi u Novom Sarajevu![]()
![]()
![]()
....grohotom....grohotom se smijemo
![]()
Ni u ludiluLud i ponosan wrote:@ tvsabina
Ne daj se izbaciti iz kolosjeka, ne bih volio da mi uskrate tvoje virtualno prisustvo..
Hvala Lud i ponosan !
-
VjecitiStudent
#10504 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ni za koga ko dolazi iz SDP/SDA/SBiH/SBB/HDZ/SNSD sigurno necu.plain vanilla wrote:student, ako nije tajna, za koga ces ti glasati?
Kod kandidata za vijece pokusacu pronaci poznato posteno ime, neovisno od stranke, kod kandidata za nacelnika pokusacu izabrati najmanje izgledno zlo, a koje bi opet imalo sansi da porazi tekuceg SDP-ovog lopova na tom mjestu.
-
drug profi
#10505 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ovih 800 miliona mi je došlo ko šamar...
majku im lopovsku... nakotili se nehljebovici pa ce moja djeca da placaju njihov bezobrazluk.
Pedja, mozda si odgovorio nekad ranije, ali ako ikad budete imali priliku da odlcujete o ovome: kako vidite administraciju u Federaciji? Je li potrebno 10 kantona, i je li nuzno da svaki kanton ima toliku masineriju, od ministarstava pa nanize. Moze li se dio prebaciti na opstine i na federaciju, pa da kantonima upravljaju samo guverneri ili sl. bez parlamenata i ovolikih troskova. Ova privreda to jednostavno ne moze vise drzati.
majku im lopovsku... nakotili se nehljebovici pa ce moja djeca da placaju njihov bezobrazluk.
Pedja, mozda si odgovorio nekad ranije, ali ako ikad budete imali priliku da odlcujete o ovome: kako vidite administraciju u Federaciji? Je li potrebno 10 kantona, i je li nuzno da svaki kanton ima toliku masineriju, od ministarstava pa nanize. Moze li se dio prebaciti na opstine i na federaciju, pa da kantonima upravljaju samo guverneri ili sl. bez parlamenata i ovolikih troskova. Ova privreda to jednostavno ne moze vise drzati.
-
Treebeard
#10506 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
1. Ul. Miss Irbi br. 1/Itvsabina wrote:GDJE ? KADA ? S KIME ? KOME ? KAKO ? KUDA? KO?VjecitiStudent wrote:[
SDP-SDA je bila stabilna sve dok SDP nije krenuo u avanturu hokejaske izmjene SDA sa SBB-om, u koju, izvjesno je, se ne bi mogao upustiti bez prethodno obezbijedjene podrske NS-a.
Stoga, bilo bi krajnje licemjerno da NS sada opere ruke i glumi nezainteresovanu opoziciju do sljedecih izbora.
Čitate li bosanski jezik , ups ili hrvatski ili srpski ili srpskohrvatski možda?
ODGOVORITE jasno i nedvosmisleno na postavljenih sedam (7) pitanja o insinuaciji koju navodite.
Nemojte "pretpostavljati" , "zamišljati" ili "razmišljati" nego NAVEDITE JASNE PRIMJERE.
Ovo su vrlo , vrlo ozbiljne i nimalo naivne optužbe koje prevazilaze granice "forumanja" i forumskih tlapnji.
2. 19.06.2012.
3. sa SDP-om
4. SDP-u
5. podrskom sa svoja 2 glasa
6. u pravcu nepostivanja Pravilnika SKS i uvlacenja u ... SDP-u
7. Danis Tanovic i Pedja Kojovic
Eto, jasno i nedvosmisleno, za razliku od principijelno neprincipijelnog Pedje
- plain vanilla
#10507 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pa samo ti nasa stranka ostaje kao izbor, mada ne znam ni kakve su njihove sanse, ali znam da nijedna (minorna stranka nema bas neke sanse...VjecitiStudent wrote:Ni za koga ko dolazi iz SDP/SDA/SBiH/SBB/HDZ/SNSD sigurno necu.plain vanilla wrote:student, ako nije tajna, za koga ces ti glasati?
Kod kandidata za vijece pokusacu pronaci poznato posteno ime, neovisno od stranke, kod kandidata za nacelnika pokusacu izabrati najmanje izgledno zlo, a koje bi opet imalo sansi da porazi tekuceg SDP-ovog lopova na tom mjestu.
ove primjedbe koje imas na racun NS ti nisu uvijek bas na mjestu..previse njima zamjeras tudje grijehe
sto su glasali za ili bili suzdrzani dok su se mijenjale vlade..pa valjda su glavni krivci glavni akteri te prodaje fotelja..
mislim, smijesno je da ja koja nisam clan niti glasac NS njih branim, ali mislim da sam malo objektivnija jer gledam sa strane
- Co0l
#10508 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
P.K. je jasno i glasno rekao da su kao stranka principijelni a jedan od principa u koji vjeruju je da je bolje i losa vlada nego bezvlasce.Doduse,principi u politici cesto imaju obicaj da su elasticni a u konkretnom slucaju vidjecemo da li ti principi vaze samo kada SDP sastavlja vladu.A uvijek postoji i mogucnost da nas i iznenade pa umjesto da ne glasaju za novu vladu KS budu suzdrzaniVjecitiStudent wrote:
31.5. Zlatko i Fahro su obznanili pakt, vec 4.6. je bila hitna sjednica skupstine KS i hokejaska izmjena dijela vlasti koja prolazi vrlo uskom vecinom u Skupstini, koja se nikako ne bi mogla desiti da ruke ZA nisu unaprijed ugovorene.
Takodjer,
Kad je SDP pravio vladu sa SDA, NS ih je podrzala,
kad je SDP pravio vladu sa SBB, NS ih je podrzala,
uoci glasanja o smjeni vlade, podrzali su SDP, stavise rekli su da bi SDP trebao biti u vlasti do kraja mandata.
E ne znam stvarno da su mogli vise.
No, Pedja ce lako razvaliti gore izneseno zakljucivanje ako podrzi i najnoviju vladu, pogotovo jer logika obrazlozenja koje je dao 4. juna podrzavajuci proslu smjenu se nimalo nije izmijenila (interes gradjana KS da imaju vladu).
-
VjecitiStudent
#10509 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ako 7.10. ne ugledam nista od onoga sto gore nabrojah I bijeli listic je svakako izbor.plain vanilla wrote:
pa samo ti nasa stranka ostaje kao izbor, mada ne znam ni kakve su njihove sanse, ali znam da nijedna (minorna stranka nema bas neke sanse...
ove primjedbe koje imas na racun NS ti nisu uvijek bas na mjestu..previse njima zamjeras tudje grijehe![]()
sto su glasali za ili bili suzdrzani dok su se mijenjale vlade..pa valjda su glavni krivci glavni akteri te prodaje fotelja..
mislim, smijesno je da ja koja nisam clan niti glasac NS njih branim, ali mislim da sam malo objektivnija jer gledam sa strane
SDP sam pod slicnim povecalom kao i NS sada, na istim ovim stranicama tabirio prije cetiri godine, i nazalost, sve crne slutnje i gore su se poslije obistinile, sto me naravno jos uvijek ne cini dobrim prognozerom.
Tebi sa tuzlanske udaljenosti, za potpun uvid u politicare ovdje, vjerovatno nedostaju informacije kojima obiluje svaka lajava mahala poput Sarajeva, a koje ipak, i pored svih pikanterija i dobrih i pouzdanih izvora, nisu za objavljivanje cak ni na anonimnom forumu.
No, slicnim putem vjerovatno i ti saznas mnogo toga o kandidatima u Tuzli, sto nama "objektivnim sa strane" na prvi pogled uopste ne izgleda tako.
Edit: I uopste nije moja glavna zamjerka NS-u sto glasaju ovako ili onako.
U politici je legitimno imati politicke saveznike i puhati s njima u ista jedra, stalno ili ponekad.
Povremeno odsustvo iskrenosti mene tu ponajvise zulja. A znas onu, ko laze, ...
- plain vanilla
#10510 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Slazem se s tobom za "povjerljive" informacije, cujem i ja mnogo toga, ali nemam obicaj o tome na forumu, nekako mi je mahalski..VjecitiStudent wrote: Ako 7.10. ne ugledam nista od onoga sto gore nabrojah I bijeli listic je svakako izbor.
SDP sam pod slicnim povecalom kao i NS sada, na istim ovim stranicama tabirio prije cetiri godine, i nazalost, sve crne slutnje i gore su se poslije obistinile, sto me naravno jos uvijek ne cini dobrim prognozerom.
Tebi sa tuzlanske udaljenosti, za potpun uvid u politicare ovdje, vjerovatno nedostaju informacije kojima obiluje svaka lajava mahala poput Sarajeva, a koje ipak, i pored svih pikanterija i dobrih i pouzdanih izvora, nisu za objavljivanje cak ni na anonimnom forumu.
No, slicnim putem vjerovatno i ti saznas mnogo toga o kandidatima u Tuzli, sto nama "objektivnim sa strane" na prvi pogled uopste ne izgleda tako.
Ali, trebas imati na umu jednu stvar, i komunizam je bio dobro zamisljen..njegova najveca mana su bili ljudi...
E tako je i s ovom nasom demokratijom, pa i socijaldemokratijom...SDP je dobro zamisljen, ali ga upropastise..ljudi, a ko drugi
S obzirom da su opcinski izbori, treba glasati za ljude, pa mora biti jedan covjek u gradu koji vrijedi glasa iz neke podnosljive stranke (tebi je vjerujem najbliza NS, ja nazalost nisam nasla nikoga iz NS u TZ) ..i dati glas..a do opcih izbora ce se valjda situacija malo iskristalisati...
Izvini ako izgleda da ti pametujem, ali znam da ste ti i Corto bili na strani NS, pa je bolje da glasas za njih nego da bojkotujes izbore
-
VjecitiStudent
#10511 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Napisah i ja da cu pokusati pronaci barem jedno poznato i posteno ime, jedini uslov je da ne pripada "crnoj listi".plain vanilla wrote: Slazem se s tobom za "povjerljive" informacije, cujem i ja mnogo toga, ali nemam obicaj o tome na forumu, nekako mi je mahalski..
Ali, trebas imati na umu jednu stvar, i komunizam je bio dobro zamisljen..njegova najveca mana su bili ljudi...
E tako je i s ovom nasom demokratijom, pa i socijaldemokratijom...SDP je dobro zamisljen, ali ga upropastise..ljudi, a ko drugi
S obzirom da su opcinski izbori, treba glasati za ljude, pa mora biti jedan covjek u gradu koji vrijedi glasa iz neke podnosljive stranke (tebi je vjerujem najbliza NS, ja nazalost nisam nasla nikoga iz NS u TZ) ..i dati glas..a do opcih izbora ce se valjda situacija malo iskristalisati...
Izvini ako izgleda da ti pametujem, ali znam da ste ti i Corto bili na strani NS, pa je bolje da glasas za njih nego da bojkotujes izbore
Za demokratiju treba vremena i vremena, no to je tema za sebe.
Sto se tice moje bjanko podrske NS-u, toga nikada, ama bas nikada nije bilo, vec su me mnogi simpatizeri SDP-a tu smjestali, u nemogucnosti da odgonetnu razloge moje kritike SDP-a ("ili je frustrirani bivsi clan ili NS, trece nema"
Istina, pohvalio jesam Pedju par puta zbog hrabrosti odgovaranja ovdje, no bilo je tu i kritika ko npr. kad jednom podrzase one somnabulne Hecine planove o elektranama.
-
klixo
#10512 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kakav je stav NS o famoznom MMFu i kreditima ? Konkretno me interesuje ovo drugo.
-
Pedja Kojovic
#10513 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
iceman
Vi vjerovatno mislite na Nezavisni odbor koji nadgleda rad policije...
Neci ovdje ulaziti u to sta mi mislimo da li je taj odbor nezavisan ili nije, cemu zapravo sluzi i treba li ga biti.
Clanovi odbora su vec odavno van mandata, neki su podnijeli i ostavke, a odgovornost za takvo stanje snosi SDP jer blokira rad komisije koja treba da imenuje nove clanove.
p.k.
Vi vjerovatno mislite na Nezavisni odbor koji nadgleda rad policije...
Neci ovdje ulaziti u to sta mi mislimo da li je taj odbor nezavisan ili nije, cemu zapravo sluzi i treba li ga biti.
Clanovi odbora su vec odavno van mandata, neki su podnijeli i ostavke, a odgovornost za takvo stanje snosi SDP jer blokira rad komisije koja treba da imenuje nove clanove.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#10514 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Oh darling, darling, stand by me,...(MMF "Stand - by" aranzman)
Autor: Pedja Kojovic dana Uto, 04/09/2012 - 18:26
Dom naroda je danas ubjedljivom vecinom glasova usvojio rebalans budzeta FBiH i prateci akt, kao i par izmjena u Zakonu o agenciji o bankarstvu. Mi smo glasali protiv.
Odluku da glasam protiv nismo(Nasa stranka) donijeli lako.
Jasno nam je da je ekonomska situacija koju je premijer Niksic zatekao po dolasku na funkciju jako losa, da ne upotrijebim tezu rijec. Rashodi entitetskog budzeta znacajno premasuju prihode. Da je entitet kompanija bio bi na rubu stecaja/bankrota. Mogucnost posudbe novca po nekomercijalnim uslovima se ubrzano i drasticno smanjuje. (Kreditni rejting pada - cijena posudjenog novca raste. Vec se pojavljuje spekulacije da su obveznice koje izdaje Vlada FBiH, u stvari, "piramida"). Dakle, pokusali smo sagledati situaciju iz "cipela prmeijera Niksica".Ali.
Smatrali smo da je neposteno sto Vlada FBiH nije u svim medijima objavila tzv. "pismo namjere". To je zvanicno obecanje upuceno MMF-u u kome se Vlada obavezuje da ce sprovesti odredjene strukutralne reforme sistema koji ju je doveo u situaciju da trosi vise nego sto ima. Sadrzaj tog dokumenta je do samog pocetka danasnje sjednice bio nepoznat i poslanicima. Cak i nakon jednog citanja jasno je da su data obecanja nepravedna, nerealna i neostvariva. Zao mi je sto dokument nemam u elektronskoj formi tako da cu ovdje spomenuti samo "najvece hitove".
-BDP rast u 2013.g. ce biti 1%(Tvrdi Vlada koja ne raspolaze skoro nikakvim ekonomskim indikatorima i ne zna da li smo sada u recesiji ili nismo). Analiticari MMF-a i nekoliko drugih ekonomskih insituta su njihovu procjenu o BDP rastu u 2013.g. nazvali "preoptimisticnom".
- Poduzecemo korake ka unapredjenu poreske discipline (Obecavaju da ce se obracunati sa sivom ekonomijom koja ne placa poreze - od ulicnih prodavaca do velikih firmi).
- Povisicemo akcize na duhanske proizvode (Poskupice cigare i duhan).
To je dobar potez, nesto za sta se mi kao stranka zalazemo (nasa politika ukljucuje povecanje akciza na svu luksuznu robu)
- Uklonicemo odredbe koje dopustaje prijevremeno penzionisanje vojnom osoblju, ujednaciti povoljne i obicne penzije, do kraja godine u proceduru uputiti sveobuhvatnu reformu penzionog sistema….
-Ubrzat cemo reviziju borackih prava…
- Smanjiti administrativno opterecenje prilikom poslovanja, pojednostaviti uvoz-izvoz, omoguciti rast izvoza, stvoriti bolji ambijent za strane investitore, necemo zaposliti nikoga u javnom sektoru…
I tako dalje, i tako dalje, spisak se nastavlja, stranica za stranicom, obecava se da ce vecina toga biti uradjena do kraja godine…
Naravno, mi u Nasoj stranci se slazemo da je sve nabrojano potrebno uraditi i o tome smo mnogo puta ne samo govorili u KS nego i predlagali prve korake na ovom putu reformi ali su nasi prijedlozi na sjednicama odbijani iz raznoraznih a u hodnicima nakon sjednica razlozima tipa "nismo ludi da to radimo sad, pred izbore" - a izbori su svake dvije godine tako da i ne postoji vrijeme u kojem se to moze sprovesti - bez izbornih posljedica.
Nasa neslaganja sa odlukom Vlade FBiH da ove i buduce gradjane zemlje jos vise zaduzi kod MMF-a se baziraju na sljedecim razlozima.
- Neposteno je da mi koji smo dug stvorili neracionalnim trosenjem njegovu otplatu prebacimo na buduce generacije (Otplata dosadasnjih dugova MMF-u traje do 2027 i dinamiku po godinama mozete vidjeti na web stranici MMF-a)
- Uslove pod kojima je sklopljen stand by aranzman ova Vlada nece moci ispuniti.
Nedostaje joj potrebna parlamentarna vecina i nema snaznu politicku volju u svojim redovima*.
O tome da oni koji su pili i jeli treba da plate ceh ja se nadam ne treba ni govoriti.
Da su smanjene plate poslanicima, da je raspusten vozni park, ukinute reprezentacije, da su iscrpljene sve mjere racionalizacije pa da se onda posegnulo za novim zaduzenjima - onda bi smo i mi drugacije gledali na ovaj potez).
Drugi razlog se bazira na sljedecim faktima. Nova parlamentarna vecina ima problema da sebe uspostavi kao vlast, a kamoli da sinhronizovano na vise nivoa vlasti sprovodi nepopularne i kompleksne promjene velikih socio-finansijskih sistema kao sto su penzijski i socijalni fondovi, boracki fondovi, otkazivanje kolektivnih ugovora, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, itd..
Stranke koje su na vlasti nisu u stanju sprovoditi zacrtane politike ni medju svojim clanovima.
(Na primjer:Premijer Niksic je po dolasku na funkciju donio odluku da se clanovima parlamenta FBiH smanje naknade za odvojeni zivot (Bile su 1200km - spustene na 600km). Administrativne komisije koje su zaduzene za takva pitanja u oba doma Parlamenta, i u kojima se reflektuje parlamentarna vecina, donijele su potrebne odluke - mediji su ih propratili na sva zvona. Ali samo par mjeseci kasnije meni kolege iz admninistrativne komisije ciji sam clan kazu, ovi iz predstavnickog doma su nasli neke zaobilazne nacine da te naknade vrate na prethodni, visi nivo, i sada se clanovi Dom naroda osjecaju neravnopravni i traze da se i njima poveca ta naknada.Sve te odluke kojima se derogira premijerova politika se naravno odvijaju bez znanja medja i daleko od ociju javnosti).
Postoji jos mnogo razloga zbog kojih smo glasali protiv, ali o njima mozda u nekom naknadnom blogu.
Odmah po usvajanju rebalansa budzeta presli smo na glasanje o prvom uslovu koji je MMF postavio. Deregulacija bankarskog sektora. Direktora Agencije za bankarstvo Parlament FBiH od sada necemo moci smijeniti ni onda kada to zahtijeva zakon, recimo, zbog neusvajanja finansijskog izvjestaja agencije. Bankarska agencija i bankarstvo postaje nedodirljivo cak i za demokratski izabrane predstavnike gradjana.
Svi koji detaljno prate globalnu ekonomsku krizu, bez obzira na ideoloske "naocale" se slazu da je Reaganova potpuna deregulacija finansijskog sektora bila jedan od njenih osnovnih generatora. Ono sto se pokazalo kao stetno i destruktivno i od cega se cak i Americki neoliberali danas ogradjuju je danas izmjenama Zakona o Bankarstvu postalo zakon u nasoj zemlji.
Po mom misljenju, Jos jednom su politicari ove zemlje odbili da se suoce sa rezultatima svog neznanja, nesposobnosti i moralnosti. Jos jednom su sebi kupili komfor, materijalne privilegije, socijalni mir, pobjede na izborima, jednom rijecju kupili su vrijeme, a hvatanje u kostac sa problemima u kojima se zemlja nalazi odgodili za neka buduca vremena. Teret tog kukavicluka ce platiti klinceze i klinci koji danas sjede u skolskim klupama.
p.k.
p.s.
Izvinjavam se na brojnim tipografskim i drugim jezickim greskama....
Komentari
Autor: Pedja Kojovic dana Uto, 04/09/2012 - 18:26
Dom naroda je danas ubjedljivom vecinom glasova usvojio rebalans budzeta FBiH i prateci akt, kao i par izmjena u Zakonu o agenciji o bankarstvu. Mi smo glasali protiv.
Odluku da glasam protiv nismo(Nasa stranka) donijeli lako.
Jasno nam je da je ekonomska situacija koju je premijer Niksic zatekao po dolasku na funkciju jako losa, da ne upotrijebim tezu rijec. Rashodi entitetskog budzeta znacajno premasuju prihode. Da je entitet kompanija bio bi na rubu stecaja/bankrota. Mogucnost posudbe novca po nekomercijalnim uslovima se ubrzano i drasticno smanjuje. (Kreditni rejting pada - cijena posudjenog novca raste. Vec se pojavljuje spekulacije da su obveznice koje izdaje Vlada FBiH, u stvari, "piramida"). Dakle, pokusali smo sagledati situaciju iz "cipela prmeijera Niksica".Ali.
Smatrali smo da je neposteno sto Vlada FBiH nije u svim medijima objavila tzv. "pismo namjere". To je zvanicno obecanje upuceno MMF-u u kome se Vlada obavezuje da ce sprovesti odredjene strukutralne reforme sistema koji ju je doveo u situaciju da trosi vise nego sto ima. Sadrzaj tog dokumenta je do samog pocetka danasnje sjednice bio nepoznat i poslanicima. Cak i nakon jednog citanja jasno je da su data obecanja nepravedna, nerealna i neostvariva. Zao mi je sto dokument nemam u elektronskoj formi tako da cu ovdje spomenuti samo "najvece hitove".
-BDP rast u 2013.g. ce biti 1%(Tvrdi Vlada koja ne raspolaze skoro nikakvim ekonomskim indikatorima i ne zna da li smo sada u recesiji ili nismo). Analiticari MMF-a i nekoliko drugih ekonomskih insituta su njihovu procjenu o BDP rastu u 2013.g. nazvali "preoptimisticnom".
- Poduzecemo korake ka unapredjenu poreske discipline (Obecavaju da ce se obracunati sa sivom ekonomijom koja ne placa poreze - od ulicnih prodavaca do velikih firmi).
- Povisicemo akcize na duhanske proizvode (Poskupice cigare i duhan).
To je dobar potez, nesto za sta se mi kao stranka zalazemo (nasa politika ukljucuje povecanje akciza na svu luksuznu robu)
- Uklonicemo odredbe koje dopustaje prijevremeno penzionisanje vojnom osoblju, ujednaciti povoljne i obicne penzije, do kraja godine u proceduru uputiti sveobuhvatnu reformu penzionog sistema….
-Ubrzat cemo reviziju borackih prava…
- Smanjiti administrativno opterecenje prilikom poslovanja, pojednostaviti uvoz-izvoz, omoguciti rast izvoza, stvoriti bolji ambijent za strane investitore, necemo zaposliti nikoga u javnom sektoru…
I tako dalje, i tako dalje, spisak se nastavlja, stranica za stranicom, obecava se da ce vecina toga biti uradjena do kraja godine…
Naravno, mi u Nasoj stranci se slazemo da je sve nabrojano potrebno uraditi i o tome smo mnogo puta ne samo govorili u KS nego i predlagali prve korake na ovom putu reformi ali su nasi prijedlozi na sjednicama odbijani iz raznoraznih a u hodnicima nakon sjednica razlozima tipa "nismo ludi da to radimo sad, pred izbore" - a izbori su svake dvije godine tako da i ne postoji vrijeme u kojem se to moze sprovesti - bez izbornih posljedica.
Nasa neslaganja sa odlukom Vlade FBiH da ove i buduce gradjane zemlje jos vise zaduzi kod MMF-a se baziraju na sljedecim razlozima.
- Neposteno je da mi koji smo dug stvorili neracionalnim trosenjem njegovu otplatu prebacimo na buduce generacije (Otplata dosadasnjih dugova MMF-u traje do 2027 i dinamiku po godinama mozete vidjeti na web stranici MMF-a)
- Uslove pod kojima je sklopljen stand by aranzman ova Vlada nece moci ispuniti.
Nedostaje joj potrebna parlamentarna vecina i nema snaznu politicku volju u svojim redovima*.
O tome da oni koji su pili i jeli treba da plate ceh ja se nadam ne treba ni govoriti.
Da su smanjene plate poslanicima, da je raspusten vozni park, ukinute reprezentacije, da su iscrpljene sve mjere racionalizacije pa da se onda posegnulo za novim zaduzenjima - onda bi smo i mi drugacije gledali na ovaj potez).
Drugi razlog se bazira na sljedecim faktima. Nova parlamentarna vecina ima problema da sebe uspostavi kao vlast, a kamoli da sinhronizovano na vise nivoa vlasti sprovodi nepopularne i kompleksne promjene velikih socio-finansijskih sistema kao sto su penzijski i socijalni fondovi, boracki fondovi, otkazivanje kolektivnih ugovora, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, itd..
Stranke koje su na vlasti nisu u stanju sprovoditi zacrtane politike ni medju svojim clanovima.
(Na primjer:Premijer Niksic je po dolasku na funkciju donio odluku da se clanovima parlamenta FBiH smanje naknade za odvojeni zivot (Bile su 1200km - spustene na 600km). Administrativne komisije koje su zaduzene za takva pitanja u oba doma Parlamenta, i u kojima se reflektuje parlamentarna vecina, donijele su potrebne odluke - mediji su ih propratili na sva zvona. Ali samo par mjeseci kasnije meni kolege iz admninistrativne komisije ciji sam clan kazu, ovi iz predstavnickog doma su nasli neke zaobilazne nacine da te naknade vrate na prethodni, visi nivo, i sada se clanovi Dom naroda osjecaju neravnopravni i traze da se i njima poveca ta naknada.Sve te odluke kojima se derogira premijerova politika se naravno odvijaju bez znanja medja i daleko od ociju javnosti).
Postoji jos mnogo razloga zbog kojih smo glasali protiv, ali o njima mozda u nekom naknadnom blogu.
Odmah po usvajanju rebalansa budzeta presli smo na glasanje o prvom uslovu koji je MMF postavio. Deregulacija bankarskog sektora. Direktora Agencije za bankarstvo Parlament FBiH od sada necemo moci smijeniti ni onda kada to zahtijeva zakon, recimo, zbog neusvajanja finansijskog izvjestaja agencije. Bankarska agencija i bankarstvo postaje nedodirljivo cak i za demokratski izabrane predstavnike gradjana.
Svi koji detaljno prate globalnu ekonomsku krizu, bez obzira na ideoloske "naocale" se slazu da je Reaganova potpuna deregulacija finansijskog sektora bila jedan od njenih osnovnih generatora. Ono sto se pokazalo kao stetno i destruktivno i od cega se cak i Americki neoliberali danas ogradjuju je danas izmjenama Zakona o Bankarstvu postalo zakon u nasoj zemlji.
Po mom misljenju, Jos jednom su politicari ove zemlje odbili da se suoce sa rezultatima svog neznanja, nesposobnosti i moralnosti. Jos jednom su sebi kupili komfor, materijalne privilegije, socijalni mir, pobjede na izborima, jednom rijecju kupili su vrijeme, a hvatanje u kostac sa problemima u kojima se zemlja nalazi odgodili za neka buduca vremena. Teret tog kukavicluka ce platiti klinceze i klinci koji danas sjede u skolskim klupama.
p.k.
p.s.
Izvinjavam se na brojnim tipografskim i drugim jezickim greskama....
Komentari
-
Pedja Kojovic
#10515 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Posto u pisanom obliku ocito ne ide, predlazem da se nadjemo i da vam pokusam objasniti razliku izmedju opcija glasanja koje poslanik ima na raspolaganju.
p.k.
Posto u pisanom obliku ocito ne ide, predlazem da se nadjemo i da vam pokusam objasniti razliku izmedju opcija glasanja koje poslanik ima na raspolaganju.
p.k.
-
fixer
#10516 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
VjecitiStudent wrote: Uglavnom pokusavam da svojim glasom ne pusem u jedra realiziranim i nerealiziranim lopovima nase politike.
Zvuci nemoguce?
Zvuci mi nemoguce da spocitavas P.K. da nikad ne odgovara na pitanja, a onda ti naletis na jedno i odmah se "ogrijesis" na istu stvar.
Ti si jos veci "politicar" od Pedje, samo toga jos nisi svjestan. Ili jesi
-
The BEN10
#10517 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Bravo, posebno za boldirani dio....Pedja Kojovic wrote: Nasa neslaganja sa odlukom Vlade FBiH da ove i buduce gradjane zemlje jos vise zaduzi kod MMF-a se baziraju na sljedecim razlozima.
- nosara
#10518 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kojovicu, na cijoj si strani u Madridu i Atini...?
-
VjecitiStudent
#10519 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
fixer wrote:VjecitiStudent wrote: Uglavnom pokusavam da svojim glasom ne pusem u jedra realiziranim i nerealiziranim lopovima nase politike.
Zvuci nemoguce?![]()
Zvuci mi nemoguce da spocitavas P.K. da nikad ne odgovara na pitanja, a onda ti naletis na jedno i odmah se "ogrijesis" na istu stvar.![]()
Ti si jos veci "politicar" od Pedje, samo toga jos nisi svjestan. Ili jesi
Sta pise u naslovu teme?
- madner
#10520 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hmmm, gdje na IMF stranici pise da imamo program do 2027?
Prosli aranzman je tekao do Jula 2012, i vec se poceo vracati, sto znaci da bi morao biti zavrsen do 2015.
Prosli aranzman je tekao do Jula 2012, i vec se poceo vracati, sto znaci da bi morao biti zavrsen do 2015.
-
fixer
#10521 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Svejedno. Ponekad mi se cini da ga i ti krivo procitas. U naslovu teme stoji "sve sto ste htjeli da PITATE". Cini mi se da ti cesto procitas "sve sto ste htjeli da zakerate".VjecitiStudent wrote:fixer wrote:![]()
Zvuci mi nemoguce da spocitavas P.K. da nikad ne odgovara na pitanja, a onda ti naletis na jedno i odmah se "ogrijesis" na istu stvar.![]()
Ti si jos veci "politicar" od Pedje, samo toga jos nisi svjestan. Ili jesi![]()
Sta pise u naslovu teme?
- ultima_palabra
#10522 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I meni se tako čini, nedavno sam bio na stranici MMF-a... čini mi se eventualno neka sića da ostaje za 2016... glavni udar je 2013. i 2014.madner wrote:Hmmm, gdje na IMF stranici pise da imamo program do 2027?
- madner
#10523 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sporedni udar je ove godine.
-
VjecitiStudent
#10524 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sto je vise kleveti i lazi to nas Dino više pazi i mazifixer wrote:Svejedno. Ponekad mi se cini da ga i ti krivo procitas. U naslovu teme stoji "sve sto ste htjeli da PITATE". Cini mi se da ti cesto procitas "sve sto ste htjeli da zakerate".VjecitiStudent wrote:fixer wrote:![]()
Ti si jos veci "politicar" od Pedje, samo toga jos nisi svjestan. Ili jesi![]()
Sta pise u naslovu teme?
- hepekcina
#10525 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
do 2014 nećemo imati ni za kifle....taman nova vlast stiže i ovaj kredit na naplatu...prognoziram da će biti nova vlast - novi kredit