Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Anne Boleyn

#10501 Re: Sarajevo Construction

Post by Anne Boleyn »

BadBoy wrote:Ja sam baš pravo pozitivna iskustva imao sa ovom uličnom rasvjetom. Zvao tri puta "Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom Kantona Sarajevo" na broj 033 564-444.

Jako ljubazan čovjek se javlja, bilježi sve i prosljeđuje naloge. Mana je što je radno vrijeme centra samo do 16:00 pa se mora zvati ranije. Ljudi kroz par dana uredno došli, popravili lampu i zvali me na mobitel da kažu da su potvrdili.
Samo da dodam da je broj za prijavu rasvjete promijenjen - novi je 033 562 242.
Logovan

#10502 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

:D
Image
izvor: skyscrapercity, forumaš bXa
_ado_

#10503 Re: Sarajevo Construction

Post by _ado_ »

Anne Boleyn wrote:
BadBoy wrote:Ja sam baš pravo pozitivna iskustva imao sa ovom uličnom rasvjetom. Zvao tri puta "Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom Kantona Sarajevo" na broj 033 564-444.

Jako ljubazan čovjek se javlja, bilježi sve i prosljeđuje naloge. Mana je što je radno vrijeme centra samo do 16:00 pa se mora zvati ranije. Ljudi kroz par dana uredno došli, popravili lampu i zvali me na mobitel da kažu da su potvrdili.
Samo da dodam da je broj za prijavu rasvjete promijenjen - novi je 033 562 242.
Hvala puno. Danima zovem na onaj 564, niko se ne javlja.
Prije 2 g zvao kad nije radila rasvjeta u jednom djelu ulice i stvarno su popravili u roku od par dana, jos me zovnuli iz centra da provjere da li je sve ok.
Concord

#10504 Re: Sarajevo Construction

Post by Concord »

Logovan wrote::D
Image
izvor: skyscrapercity, forumaš bXa
Lijepo izgleda majku mu, jos kad bi ova transferzala ovako tacno ispala bilo bi :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Blixen

#10505 Re: Sarajevo Construction

Post by Blixen »

P308

#10506 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

I ovo je za pohvalu:
Općina Centar Sarajevo, sa namjerom da poboljša komunikaciju sa građanima, ali i još efikasnije djeluje na terenu, uvela je Viber broj 061 936 742, putem kojeg će Inspektoratu ove lokalne zajednice građani moći slati poruke i fotografije sa terena.

Odlučna u namjeri da suzbije nelegalnu gradnju i nedozvoljeno zauzimanje javnih površina Općina Centar putem Inspektorata vodi aktivnu kampanju kontrole terena i gradnje objekata na svom području, a uvođenje Viber broja je još jedan doprinos ovoj kampanji.

Iz Inspektorata Općine Centar su naglasili da će svaki zahtjev biti detaljno analiziran nakon čega će, na osnovu procjene, inspektori izlaziti na teren i reagovati.

Istovremeno, upućujemo apel građanima koji putem Viber broja budu vršili prijave da u porukama pojasne i lokalitet kako bi inspektori mogli brže reagovati.

Građani sve eventualne nepravilnosti mogu prijaviti i na dežurni telefon Inspektorata Općine Centar na broj 061-488-842, direktno na broj komunalne inspekcije 033-562-499, te putem Otvorene linije ili mobilne aplikacije „mojcentar“.
BadBoy

#10507 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Dobra akcija, samo treba malo dopuniti:
Odlučna u namjeri da suzbije nelegalnu gradnju i nedozvoljeno zauzimanje javnih površina od strane sirotinje Općina Centar [...]
Hajvan

#10508 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

BadBoy wrote:Dobra akcija, samo treba malo dopuniti:
Odlučna u namjeri da suzbije nelegalnu gradnju i nedozvoljeno zauzimanje javnih površina od strane sirotinje Općina Centar [...]
dobrooo?

??

i??
thekupus

#10509 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

BadBoy wrote:Dobra akcija, samo treba malo dopuniti:
Malo objasni, odobravaš pravljenje objekata bez dozvole?
drug_profi

#10510 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ne znam sta vam nije jasno? Covjek smatra kao svi mi da je ovo samo treniranje strogoce na nemocnom. Treba biti sruseno i sprijeceno bez dileme.
Ali svima. Međutim to se ne dešava.
Povezanim i uticajnim ljudima ne treba urbanisticka ni građevinska. Oni prave gdje i sta hoce. Za njih se mjenjaju regulacioni planovi.
A baška to što je građevinska preskupa. Bilo bi bolje da je jeftinija ali da bez nje ne smijes ni temelje poceti kopati.
BadBoy

#10511 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Upravo ovo što kaže drug_profi. Apsolutno podržavam i treba se rušiti, ali još važnije od toga ne treba dozvoljavati gradnju.

Međutim, zašto se od milion nelegalno izgrađenih objekata, naročito onih izgrađenih od strane raznozranih tajkuna i postratnih biznismena, koplja lome baš na onoj porodici na Gorici i na ovim kioscima na Kovačićima?

Evo najsvjetliji primjer: zašto bageri ne odu malo do Pennya? On ili nema sve građevinske dozvole ili, ako ih ima, onda treba ispitati kako ih je dobio na trasi ceste koja je planirana još prije 40 godina??
VladaFBiH

#10512 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote:Ne znam sta vam nije jasno? Covjek smatra kao svi mi da je ovo samo treniranje strogoce na nemocnom. Treba biti sruseno i sprijeceno bez dileme.
Ali svima. Međutim to se ne dešava.
Povezanim i uticajnim ljudima ne treba urbanisticka ni građevinska. Oni prave gdje i sta hoce. Za njih se mjenjaju regulacioni planovi.
A baška to što je građevinska preskupa. Bilo bi bolje da je jeftinija ali da bez nje ne smijes ni temelje poceti kopati.
evo im prilike da pokažu da ne udaraju samo na sirotinju - Penny je nelegalan isto tako i još je digao tužbu :)
VladaFBiH

#10513 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote:Upravo ovo što kaže drug_profi. Apsolutno podržavam i treba se rušiti, ali još važnije od toga ne treba dozvoljavati gradnju.

Međutim, zašto se od milion nelegalno izgrađenih objekata, naročito onih izgrađenih od strane raznozranih tajkuna i postratnih biznismena, koplja lome baš na onoj porodici na Gorici i na ovim kioscima na Kovačićima?

Evo najsvjetliji primjer: zašto bageri ne odu malo do Pennya? On ili nema sve građevinske dozvole ili, ako ih ima, onda treba ispitati kako ih je dobio na trasi ceste koja je planirana još prije 40 godina??
prema katastar.ba nema ih a on je ažuriran T-1 (jedan dan unazad) tako da...
BadBoy

#10514 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Odlično. Upravo o tome pričam. A suvišno je pričati o tome koliko Penny više smeta od kuće na Gorici.

Gdje su bageri?
gold'n'brown

#10515 Re: Sarajevo Construction

Post by gold'n'brown »

BadBoy wrote:Odlično. Upravo o tome pričam. A suvišno je pričati o tome koliko Penny više smeta od kuće na Gorici.

Gdje su bageri?
Penny je napravljen sa svim dozvolama. Ne ulazim u to da li je razlog podmzivanje ili lose planiranje ali je tako.
drug_profi

#10516 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Sta znaci da neko ima dozvolu za nesto za sta je nije mogao dobiti?
TO jednostavno znaci da ju je izdao neko ko je nije smio izdati.

Pojednostavljeno - po srijedi je krivicno dijelo.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10517 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

nema sanse da je mogao dobiti dozvolu a ovo ucrtano ima 40 godina...
dobar osjecaj

#10518 Re: Sarajevo Construction

Post by dobar osjecaj »

Ne mogu sad da se sjetim ko je od naših političara imao ruke u osnivanju i vlasništvo u Peniju. Da li priča seže još od rata i donacija čiji plijen postade ne mogu ničega tačno da se sjetim.
neki

#10519 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

VladaFBiH wrote: prema katastar.ba nema ih a on je ažuriran T-1 (jedan dan unazad) tako da...
Kakve veze ima katastar.ba i to da li neki objekat ima građevinsku dozvolu?
drug_profi

#10520 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Pa valjda sto zemlja na kojoj je objekat nije vlasništvo onoga koji je izgradio objekat.
Ali ima ono nesto u zakonu da ako si uzurpirao tudju zemlju a taj ti nije osporio pravo ili pokrenuo parnicu, onda zemlja nakon cini mi se 3 godine postaje tvoja.
neki

#10521 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

drug_profi wrote:Pa valjda sto zemlja na kojoj je objekat nije vlasništvo onoga koji je izgradio objekat.
Ali ima ono nesto u zakonu da ako si uzurpirao tudju zemlju a taj ti nije osporio pravo ili pokrenuo parnicu, onda zemlja nakon cini mi se 3 godine postaje tvoja.
Ne mora tako, ima i puno jednostavnijih načina...može se regulisati i običnim ugovorom.
Uglavnom, investitor na izgradnji i vlasnik zemljišta ne moraju biti isto pravno ili fizičko lice
drug_profi

#10522 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

neki wrote:
drug_profi wrote:Pa valjda sto zemlja na kojoj je objekat nije vlasništvo onoga koji je izgradio objekat.
Ne mora tako, ima i puno jednostavnijih načina...može se regulisati i običnim ugovorom.
Uglavnom, investitor na izgradnji i vlasnik zemljišta ne moraju biti isto pravno ili fizičko lice
Evo sad sam i ja bacio pogled. Zemlja jeste vlasnistvo Penija. Ali zanimljivo je kako se i u katastru vidi po obliku parcela da je tu planiran put. Pitanje je kako je uopste Peni kupio tu zemlju ako je bila drzavna, tj zavoda za izgradnju.

Bio ono jednom jedan sin poznatog babe direktor tog zavoda?
drug_profi

#10523 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Na kraju će se sve rješiti tako što će se iselit Sarajevogas i tuda provući cesta sa nadvožnjacima preko kolosijeka. :-)

zapravo u katastru su legalizovani objekti samoposluge, igraonice itd, ali velika hala iz koje je sve počelo se vodi kao objekat od 192 kvadrata tlocrta, tj kompletan je nelegalan.
neki

#10524 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

drug_profi wrote: zapravo u katastru su legalizovani objekti samoposluge, igraonice itd, ali velika hala iz koje je sve počelo se vodi kao objekat od 192 kvadrata tlocrta, tj kompletan je nelegalan.
Nije u katastru ništa legalizovano...to su gabariti prijašnjih objekata koji su postojali na mjestu današnje samoposlogu i igraonice a bili su legalni.
Zapravo, koliko mi je poznata trasa I transferzale, ona upravo treba preći preko zemljišta u opštini centar, tj igraonice i samoposluge, dok Penny plus, koji je u opštini NS nije sporan.
VladaFBiH

#10525 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

neki wrote:
VladaFBiH wrote: prema katastar.ba nema ih a on je ažuriran T-1 (jedan dan unazad) tako da...
Kakve veze ima katastar.ba i to da li neki objekat ima građevinsku dozvolu?
pa nikakve jer se u katastru (zk) nalaze podaci o svim objektima koji imaju dozvolu tj. koji su upisani i ZK koji je jedini mjerodavan da li je nešto legalno tj. uknjiženo ili ne dok sama građevinska vrijedi 1 godinu uz mogućnost produženja za još jednu godinu tako da i ako imaš građevinsku ne mora značiti će se taj objekat ikada upisati u ZK npr. ako istekne njen rok - isto važi i za urbanističku saglasnost
Post Reply