Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#10501 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Sara03 wrote:
vatrogasac wrote: I ti zaista vjeruješ da je ovo pravi motiv? Da je prvi svjetski rat započeo zbog atentata na Ferdinanda? Saaaaaara. :mrgreen:
Allah najbolje zna. :wink:
قلت الحقيقة
Nacistička ideja arijevskog Krista koji koristi mač kako bi očistio zemlju od Židova, ono što povjesničari nazivaju arijevsko kršćanstvo, očito je radikalan odmak od tradicionalnog kršćanskog shvaćanja i tada je bila osuđena od strane pape Pija XI. Štoviše, Hitlerov antisemitizam nije religijski već rasistički. Židovi su bili meta ne zbog svoje vjere – doista, mnogi su njemački Židovi bili potpuno sekularni u načinu življenja –već zbog svog rasnog identiteta. Bila je to etnička, a ne religijska etiketa. Hitlerov antisemitizam bio je sekularan.

U svom višedijelnom djelu o povijesti Trećeg Reicha, povjesničar Richard Evans piše da su „nacisti promatrali crkve kao najjača i najveća okupljališta ideološke opozicije principima u koje su vjerovali“. Kad su Hitler i nacisti došli na vlast, pokrenuli su nemilosrdan progon protiv kršćanskih crkvi u Njemačkoj kako bi ih podčinili i oslabili. Evans ističe da je nakon 1937. godine politika Hitlerove vlade postala iznimno antireligijska. Nacisti su prestali slaviti Božić, a Hitlerova mladež recitirala je molitvu zahvale, ne Bogu, već Fuhreru za njegova dobročinstva. Svećenicima ‘izgrednicima’ bilo je zabranjeno propovijedati, stotine njih bačeno je u tamnicu, a mnogi ubijeni. Crkve su bile pod stalnom prismotrom Gestapa. Nacisti su zatvorili vjerske škole, prisilili kršćanske organizacije na raspuštanje, razriješili državne službenike koji su bili praktični kršćani, zaplijenili crkvenu imovinu i cenzurirali vjerske novine.

https://www.bitno.net/academicus/znanos ... s-ateizam/
r_faruk

#10502 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by r_faruk »

ernestalic wrote:Ovaj argument da je sve što postoji morao neko stvoriti, a koji vjernici stalno ističu i ponavljaju kao papagaji, lahko je oboriti i to sa stanovišta elementarne logike. To je i Kant uradio. Naime, ako logično razmišljamo da sve postojeće jeste neko stvorio, onda ne smijemo prekidati taj logički niz. Moramo postaviti pitanje: TKO JE STVORIO BOGA? Ako Boga nitko nije stvorio, nego je oduvijek i zauvijek, onda možemo mirno zaključiti da je moguće da i ovaj svijet postoji oduvijek i zauvijek. Znači, Bog nije potreban. Kako je to Heraklit lijepo rekao: Ovaj svijet nije stvorio ni Bog, ni čovjek, nego je oduvijek bio vječno živa vatra koja se s mjerom pali i s mjerom gasi!
Ovaj Kant k'o i ja, i ja isto 'vako pitam :D :-D
r_faruk

#10503 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by r_faruk »

Towelie wrote:Ne moze iz nista nesto. Mora samo transformacija iz nesto u nesto sa drugacijom kakvocom. Energija se ne moze stvoriti ni unistiti, samo menja oblike.
zakoni termodinamike ne vaze u kuranu...
Edouard

#10504 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

r_faruk wrote:
Towelie wrote:Ne moze iz nista nesto. Mora samo transformacija iz nesto u nesto sa drugacijom kakvocom. Energija se ne moze stvoriti ni unistiti, samo menja oblike.
Ako ateisti mogu zamisliti da je svijet oduvijek i zauvijek, vjerojatno mogu tako zamisliti i zakone termodinamike.
Jesu li zakoni termodinamike zaista postojali/važili i "prije" Velikog praska koji je kako znamo započeo s vremenom?
A ateisti su još donedavno vjerovali da je kosmos vječan, jer im je i sama pomisao da bi svemir ovakav kakav jest, da bi imao svoj početak, stvarala im je priličnu nelagodu.
Dakle, vjerovali su upravo onako kao i stari Grci u mitološkom vremenu, da je svemir ovakav kakav jest oduvijek i zauvijek.
Nakon što im je svećenik Georges Lemaitre dokazao da je svemir imao svoj vremenski početak, sada modificiraju to svoje vjerovanje pa kažu da je vjerojatno nekakva materija/energija oduvijek i zauvijek.
Hakiz

#10505 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Edouard wrote:
r_faruk wrote:
Ako ateisti mogu zamisliti da je svijet oduvijek i zauvijek, vjerojatno mogu tako zamisliti i zakone termodinamike.
Jesu li zakoni termodinamike zaista postojali/važili i "prije" Velikog praska koji je kako znamo započeo s vremenom?
A ateisti su još donedavno vjerovali da je kosmos vječan, jer im je i sama pomisao da bi svemir ovakav kakav jest, da bi imao svoj početak, stvarala im je priličnu nelagodu.
Dakle, vjerovali su upravo onako kao i stari Grci u mitološkom vremenu, da je svemir ovakav kakav jest oduvijek i zauvijek.
Nakon što im je svećenik Georges Lemaitre dokazao da je svemir imao svoj vremenski početak, sada modificiraju to svoje vjerovanje pa kažu da je vjerojatno nekakva materija/energija oduvijek i zauvijek.
Pa, ako svemir i ima početak, ne znači da je taj početak djelo boga.

Nepoznavanje događaja prije velikog praska nije dokaz postojanja boga.
Ramzess Veliki

#10506 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

Edouard wrote:
r_faruk wrote:
Ja ba zamisli ... a vjernici su do prije neki dan spaljivali ako ne vjerujes da je Zemlja ravna k'o tefsija. Ko se to modificira?
Malo vam je klikeranje sporo, vijuge nisu naucile razmisljati samostalno, mora neko da vjerniku kaze kako ce razmisljati. Ateista ne znaci da je to osoba koja ima prazan prostor na mjestu gdje bi trebao biti mozak, pa od jucenestonaucio vjernik moze da prica besmislice a da ga ateista sa cudjenjem slusa i odusevljava se. Ateista ne znaci nuzno ne vjerovati u poredak, u energiju koja je stvorila Svemir i sve zivo. Ateista je samo dovoljno mudriji da trazi odgovore i izucava nauku radi donosenja svojih zakljucaka. Ateista je dovoljno mudar da ne vjeruje u bajke jevrejskih cobana koje su vjernici tako fanaticno prigrlili kao neupitnu Rijec Boziju.
Smrcak15

#10507 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Pa, ako svemir i ima početak, ne znači da je taj početak djelo boga.

u sustini je tako, to je pravilo da nije dokaz sam pocetak za sebe, ali je dokaz ta organizovanost i harmonija, jer kad vidis kompleksne strukture koje zahtijevaju intelignost za njihovo stvaranje , onda se namece vjerovanje u BOga samo za sebe.
Towelie

#10508 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Pa, ako svemir i ima početak, ne znači da je taj početak djelo boga.

u sustini je tako, to je pravilo da nije dokaz sam pocetak za sebe, ali je dokaz ta organizovanost i harmonija, jer kad vidis kompleksne strukture koje zahtijevaju intelignost za njihovo stvaranje , onda se namece vjerovanje u BOga samo za sebe.
ZAšto bas u Boga sa velikim B? Moguce je da je Spageti čudovište inteligentni kreator. Ili Ktulu. Ili neki drugi entitet i kojem ne zNamo bas ništa.

Sve i da postoji inteligentni dizajn i kretor, to ne dokazuje postojanje abrahamskog božanstva.
славянин

#10509 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:

Vidim znas veoma dobro sta zahtjeva inteligenciju a sta ne.Razumijes li ti da je to tako u tvojoj percepciji.... gledaju naucnici te kompleksnosti svaki dan pa ih velika vecina nisu i neki vjernici jeli...
mousstapha

#10510 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by mousstapha »

Organizovanost i harmonija u svemiru. How yes no :-)
Smrcak15

#10511 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
Smrcak15 wrote:

ZAšto bas u Boga sa velikim B? Moguce je da je Spageti čudovište inteligentni kreator. Ili Ktulu. Ili neki drugi entitet i kojem ne zNamo bas ništa.

Sve i da postoji inteligentni dizajn i kretor, to ne dokazuje postojanje abrahamskog božanstva.
Moguce je da je Spageti čudovište inteligentni kreator
Spageti cudosviste nije kreator nego je kreacija od BOga, znas li ti da spagetti cudoviste postoji, ja vjerujem da postoji ,a vjerujes li ti da postoji spagetti cudoviste???
Sve i da postoji inteligentni dizajn i kretor, to ne dokazuje postojanje abrahamskog božanstva

mi vjerujemo u kreatora, pa ako je taj neko drugi to je za nas abrahamski Bog, jednostavno receno

onaj ko je stvorio univerzum to je nas Bog, zvao ga abrahamski ili ne abrahamski Bog, to je nas Bog.
Bloo
Globalna šefica

#10512 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote: ZAšto bas u Boga sa velikim B? Moguce je da je Spageti čudovište inteligentni kreator. Ili Ktulu. Ili neki drugi entitet i kojem ne zNamo bas ništa.

Molim te ne uplići cthulhua u ovo :oops:
the stars are not yet right
Last edited by Bloo on 09/01/2018 11:41, edited 1 time in total.
Smrcak15

#10513 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

Vidim znas veoma dobro sta zahtjeva inteligenciju a sta ne.Razumijes li ti da je to tako u tvojoj percepciji.... gledaju naucnici te kompleksnosti svaki dan pa ih velika vecina nisu i neki vjernici jeli...
a kako ti znas da nisu, jesi li sve i jednog poslusao sta ima reci , sva njihova misljenja, prije nego sviju stavis na istu kamu???
Smrcak15

#10514 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

mousstapha wrote:Organizovanost i harmonija u svemiru. How yes no :-)
da upravo tako, reci cu ti kolika je to preciznost

konstante su toliko precizne, pa da ti docaram koliko precizne, ako bi sva zrna sa svih Plaza ovaoga svijeta stavili na jedno mjesto, i to predstavljalo konstante, pa ako bi uzeli samo jedno zrno sa te ogromne gomile pijeska i odvojili od gomile, konstante bi se urusile i nebi imali univerzuma.

Sad ti meni reci da ovo nije precizno kalibrirano kako bi univerzum opstao i nastao zivot u njemu.
Towelie

#10515 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

onaj ko je stvorio univerzum to je nas Bog, zvao ga abrahamski ili ne abrahamski Bog, to je nas Bog.[/quote]
Bog nije kreator, vec kreacija Špageti Čudovišta. :D

Bitno je koje je bozanstvo, ti verujes u abrahamskog Allaxa, a ne u Brahmana ili Ahura Mazdu ili jos neko od ostalih 4000 božanstava.
славянин

#10516 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

Stephen Hawking
Alan Guth
Ashoke Sen
James Watson
Shinya Yamanaka
Elizabeth Blackburn

Eto ovih prvih par kada sam ukucao "most influential scientists currently" ...
Smrcak15

#10517 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:onaj ko je stvorio univerzum to je nas Bog, zvao ga abrahamski ili ne abrahamski Bog, to je nas Bog.

Bitno je koje je bozanstvo, ti verujes u abrahamskog Allaxa, a ne u Brahmana ili Ahura Mazdu ili jos neko od ostalih 4000 božanstava.[/quote]

Pitam sam te pitanje, dali postoji spageti cudoviste?? dali vjeruje u njegovo postojanje?

Ja evo vjerujem da postoji, ne ne, greska, ja ne da vjerujem, nego znam da postoji spageti cudoviste.
Smrcak15

#10518 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:onaj ko je stvorio univerzum to je nas Bog, zvao ga abrahamski ili ne abrahamski Bog, to je nas Bog.

Bitno je koje je bozanstvo, ti verujes u abrahamskog Allaxa, a ne u Brahmana ili Ahura Mazdu ili jos neko od ostalih 4000 božanstava.[/quote]

Allah je jedino davao objave dok ovi drugi izmisljeni nisu.

jedini se Allah stavlja na tron da je on stvorio univerzum i objasnjao kako je to islo, jeli ko od drugih bogova slao poslanike, objavljivao knjige narodima itd???
Bloo
Globalna šefica

#10519 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Erm...dosta stvari kad se odmaknes od planete Zemlje ne funkcionise isto...
mousstapha

#10520 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by mousstapha »

Smrcak15 wrote:

konstante su toliko precizne, pa da ti docaram koliko precizne, ako bi sva zrna sa svih Plaza ovaoga svijeta stavili na jedno mjesto, i to predstavljalo konstante, pa ako bi uzeli samo jedno zrno sa te ogromne gomile pijeska i odvojili od gomile, konstante bi se urusile i nebi imali univerzuma.

Sad ti meni reci da ovo nije precizno kalibrirano kako bi univerzum opstao i nastao zivot u njemu.
Ne lupaj smrchak
славянин

#10521 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
Allah je jedino davao objave dok ovi drugi izmisljeni nisu.

jedini se Allah stavlja na tron da je on stvorio univerzum i objasnjao kako je to islo, jeli ko od drugih bogova slao poslanike, objavljivao knjige narodima itd???
Problem je sto Ateisti misle da to nije Allah (da kazem Bog posto ne pricam Arapski) ni slao ni poslao ni stvorio nego da je neki ciko u pustinji bio malo pametniji od drugih i malo i filozofirao i napisao (zapravo napisali mu) knjigu za koju on rece da je od Boga i eto.... Ima par takvih slucajeva sa tim knjigama :mrgreen:
HardcoreMX

#10522 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

znaci ateisti ne znaju nego misle, dakle vjeruju da nije..vec..
славянин

#10523 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:znaci ateisti ne znaju nego misle, dakle vjeruju da nije..vec..
Ja kazem da sam vanzemaljac i ovo je moj nacin komunikacije sa ljudima - mi annunaki smo odabrali bas klix da stupimo u kontak.Vjerujes li mi ? :lol:
Hakiz

#10524 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

mousstapha wrote:
Smrcak15 wrote:

Ne lupaj smrchak
Ne, ne, u redu je ovo šta je Smrčak napisao.

Smrčak, sam si tražio. Sada to moraš napraviti. Ako ne napraviš, mi smo u pravu.
Smrcak15

#10525 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

mousstapha wrote:
Smrcak15 wrote:

Ne lupaj smrchak
to sto si sad rekao, ti si fakticki rekao naucnicima da ne lupaju, jer sam samo prenio ono sto oni tvrde, ali ateista koji se drzi nauke kao beba majcine sise kad ga ta ista nauka iznevjeri on joj kaze "ne lupaj" :thumbup:
Post Reply