prog321 wrote:cindrlimindrli wrote:dustaban wrote:Ja sam dakle nebosnjak koji je bio pripadnik ARBiH i IMAM PRAVO da o njoj govorim.
...a sta vas je odjednom, tih nebosnjaka u armiji, nicete k'o gljive poslije kise.
majku mu, ja u citavom korpusu upoznao
jednog, za jos jednog cuo da ima u nekoj logistickoj ceti.

Ima ih na svakoj ratnoj temi.
Woody i ekipa.
KO-fol oni bili u Armiji BiH. Sve je dogovoreno. Bosnjaci su bili pred izdisajem.
Eto 92e nisu izdahnuli, ali bi 95e sigurno.

Ne znam u kojem si korpusu bio...Drugo, nešto gledam i vidim mali broj postova...nema mjere, ni poštovanja brate
Ja znam, kako sam već komentarisao na ovoj temi, da znam da sam bio na pravoj strani. Ne na "alijinoj" "bosne" "vjere" "zemlje"...već na strani ljudskosti.
Šta hoću da kažem vama dvojici? Prvo, imajte respekta, jer ako smo nosili iste oznake, to se podrazumjeva. Zezanje jedno, nepristojnost je drugo. Istina je uvijek neugodna ukoliko se potencira nešto preko svake mjere, pa tako i multietnički duh ABiH(koji je de facto obična fraza), ili pak neko superbošnjaštvo iste tj. ključna uloga u opstanku bošnjačkog stanovništva. Ne sjećam se, prije Kongresa Vraćanja imena u Holiday Innu, da smo ja i drugovi branili "Bošnjake"...
Branili smo gole živote, kuće, jedni druge, a patriotizam, kao i danas,samo je obično silovanje razuma.
To što vama ide na jetru da neki nemusliman piše na ratnim temama...ne znam brate...de mi recite u čemu je poenta?
Jer ako vas fakat nervira javljanje borca koji nije iste vjere kao i vi, ili ako ga ismijavate- nije dobro..
Evo, recite...živo me interesuje
Isto tako, zaboravlja se jedna sitnica- velikom broju onih kojih više nema, a koji su poginuli kao borci ABiH, nije bilo bitno ništa osim vraćanja na normalan život. I njih je, Bog im dao nagradu, kao i mene, interesovalo samo da nestane strah kod ljudi, pogibija nevinih i životinjsko ponašanje gomile raznoraznih siledžija koji su isplivali u ratu.
Već 1993 je postalo kristalno jasno šta se zbiva sa ABIH. Od proglašenja Silajdžića izdajnikom ,pred postrojenom vojskom, do razotrkrivanja pozadine događaja koji su doveli do akcije Trebević i nestanka 9. i 10. bbr.
Neko je naprosto pljunuo u ono u šta je raja naivno vjerovala, barem ovdje u Sarajevu.
Taj neko sad leži pod postmodernističkim turbetom čuvan od nečeg nalik paravojnoj počasnoj gardi, okružen sa nekoliko probranih
heroja izvršitelja. Ali, taj neodlučni šamački pravnik nije ni bio niti će biti odrednica Armije BiH, kao što to nije bio ni njegov debeli nesposobni general Delić, izbušena Vojna bezbjednost izvjesnog Jašarevića, ili fantastični svijet šizofrenog sina Seferovog. Nisu to bile Ugljenove Ševe (recimo za Policiju), ni snajperi pod čudnim uglovima, ni trgovački lanci prema VRS i HVO....
ABiH je bila i ostala bljesak ideala domovine koju smo nakratko sanjali i nikada dosanjali.
Rat i nije bio rat u pravom smislu riječi, već čekanje kraja nečega što mi nismo ni započeli.
Oni od suboraca koji su osjećali borbu kao stvarnu, dio sebe- poštujem ih. Ali mislim da nikada neće imati satisfakciju.
Mislim da su njima, više nego i meni čak, pogaženi dostojanstvo i obraz.
Neka nam sude buduće generacije,a naše pisanje u sadašnjosti će zasigurno biti neka odrednica...
Zato, ne može se odgovoriti na ovo pitanje iz naslova teme.