ARBiH

Post Reply
LBVIEW

#1051 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by LBVIEW »

dustaban wrote:
LBVIEW wrote:
dustaban wrote:...
Ali se ipak radi o POLITICKOM porazu koji je svoj vrhunac dostigao tek nakon rata. Potpuni metez kod bosnjaka, vec po pitanju samog identiteta, pa onda i po pitanju nerealnih ocekivanja sa jedne strane, a potpune organizacijske nesposobnosti sa druge strane, te kad vidimo trenutnu pasivnost famozne medjunarodne zajednice... meni govore da se trazi neko rjesenje gdje ce tutorstvo nad bosnjackom komponentom preuzeti neko drugi kad veci nisu sposobni da se sami organizuju.

Sta bi mi bez objektivnog crnogorskog pristupa - "sta je babi milo to joj se i snilo".
Imas li ti kakav kontraargument na ove babske snove?!
Sto ce mi kontraargument na tvoju subjektivnu percepciju?
To sto bi ti zelio da je stanje medutim Bosnjacima takvo, ne znaci i da jeste,
o "bosnjacki dusebriznice" crnogorskih korijena. :D
dustaban

#1052 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by dustaban »

LBVIEW wrote:
dustaban wrote:
LBVIEW wrote:("dustaban:
Ali se ipak radi o POLITICKOM porazu koji je svoj vrhunac dostigao tek nakon rata.Potpuni metez kod bosnjaka, vec po pitanju samog identiteta, pa onda i po pitanju nerealnih ocekivanja sa jedne strane, a potpune organizacijske nesposobnosti sa druge strane, te kad vidimo trenutnu pasivnost famozne medjunarodne zajednice... meni govore da se trazi neko rjesenje gdje ce tutorstvo nad bosnjackom komponentom preuzeti neko drugi kad veci nisu sposobni da se sami organizuju.")

Sta bi mi bez objektivnog crnogorskog pristupa - "sta je babi milo to joj se i snilo".
Imas li ti kakav kontraargument na ove babske snove?!
Sto ce mi kontraargument na tvoju subjektivnu percepciju?
To sto bi ti zelio da je stanje medutim Bosnjacima takvo, ne znaci i da jeste,
o "bosnjacki dusebriznice" crnogorskih korijena. :D
De ba...
Nisam ja bolan nebio nista pozelio, ja samo konstatujem. A ako mislis da je ovo samo konstatacija jednog bosanca, da prostis, crnogorskog podrijetla (koji se drznuo da konstatuje nesta o bosnjacima)... ako je to dakle samo zlonamjerna konstatacija jednog forumasha... no sikiriki, pomnozi me sa nulom i nastavi zivjeti u svom bosnjackom raju.
TheMule

#1053 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by TheMule »

eduscho wrote:ARBiH nije nikad uspjela postati relevantna u strateško-operativnom smislu, prvenstveno mislim na ofanzivne zadatke vecih razmjera. Nismo uspjeli profesionalizirati vojsku i napraviti krupnije manevarske sastave kao kod HV u gardisjkim brigadama, .
Hmmm...upravo smo pri kraju rata pravili krupnije manevre s vecim jedinicama od brigada. Ovo je potvrdjeno i u onoj knjizi u ratu koja citira raporte CIA. Organizovanost 95 se ne moze porediti sa 92.
TheMule

#1054 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by TheMule »

don vito wrote:
_mufljuz_ wrote:srbi su bili isprdak i MTSom i ljudstvom i logistikom - znaci totalno kolabrirana vojna sila - i njihov jedini vojni "uspjeh" tog nekog zadnjeg perioda rata je taj sto su svim mogucim raspolozivim sredstvima napali i zauzeli srebrenicu a ni tu se nisu bas proveli bez znatnih gubitaka....
Zauzeli su oni mnogo vise.
Od 5 najvecih gradova u RS, samo je Banja Luka imala srpsku vecinu, a u ostala 4 vecina su bili Bosnjaci (Bijeljina, Doboj, Prijedor, Zvornik). Govorim o gradovima ne o opcinama jer su recimo u opcini Bijeljina apsolutnu vecinu imali Srbi.
.
To nisu gradovi, to su mali gradici. Ti pricas ko da su zauzeli London.

Stubovi na kojima stoji Bosna i Hercegovina su Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Tuzla. Po nekom znacanjosti za regiju ze mogu dodati i Bihac, Mostar, Brcko, Gorazde..
madner

#1055 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by madner »

De provjeri malo velicine opstina prije rata, pogotovo Prijedora. Mostar ima veci znacaj od Zenice jer je jedini veci grad u cijeloj Hercegovini.
eduscho

#1056 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by eduscho »

The Mule,

naravno da smo bili bolje opremljeni i organizovani '95 nego '92, samo što to nije bilo dovoljno za strateški preokret! Lično nisam ljubitelj CIA fact booksa itd., a iz vlastitog iskustva znam da Srbi - u Krajini konkretno - nisu bili na koljenima kao što se govori. Drvar, Grahovo, Kupres, Šipovo i sl. vukojebine su predane HVu bez borbe,kao u ostalom i Kninska krajina - nije to njih ni interesovalo - jedino gdje se je vagalo je bilo oko Bos. Krupe. S Mosta i Kljuca, tj. onih sredina gdje su bili u dodiru sa ARBiH. A da se je krenulo Prijedoru i Banja Luci, a bez HVa i NATOa, nisam siguran da bismo dobro prosli!

Samo srpske brigade iz ovog podrucja - 16. garava motorizovana, 43. Prijedorska,5.Kozarska, 1. i 2. oklopna, te jos 5-6 krupnijih, bolje popunjenih srpskih pjesadijskih brigada iz B. Luke,S Mosta, Bos Novog, Bos Dubice, Bos Gradiske, te kompletan 2. KK korpus koji je protjeran iz Visoke krajine u B Luku i Prijedor, cirka 5-6 lakih pjesadijskih brigada su komotno mogle parirati prema 70% ARBiH, a ne kamoli našoj OG Zapad, posebno umornom 5. korpusu!
I još jedan bitan element koji dosta ispuštamo iz vida - ovdje su Srbi prvi put imali namjeru braniti kucni prag, B Luka nije bila ni Knin ni Drvar...

E sad šta se je krajem '95 moglo uraditi u zonama ostalih korpusa, to baš nisam siguran, pa ne bih komentarisao. Znam da se je uveliko spominjao Ozren i Doboj, Šekovići i Zvornik, Treskavica, Trnovo i Goražde...
swanfilter

#1057 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by swanfilter »

Ispada sada, Srbi 95 godinu cekali u stanju iz 92 ...
prog321

#1058 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by prog321 »

eduscho wrote: Samo srpske brigade iz ovog podrucja - 16. garava motorizovana, 43. Prijedorska,5.Kozarska, 1. i 2. oklopna, te jos 5-6 krupnijih, bolje popunjenih srpskih pjesadijskih brigada iz B. Luke,S Mosta, Bos Novog, Bos Dubice, Bos Gradiske, te kompletan 2. KK korpus koji je protjeran iz Visoke krajine u B Luku i Prijedor, cirka 5-6 lakih pjesadijskih brigada su komotno mogle parirati prema 70% ARBiH, a ne kamoli našoj OG Zapad, posebno umornom 5. korpusu!
I još jedan bitan element koji dosta ispuštamo iz vida - ovdje su Srbi prvi put imali namjeru braniti kucni prag, B Luka nije bila ni Knin ni Drvar....
Gore sto si napisao nema nikakvog smisla. Niti si bio u blizini dogadjanja u tom periodu.
Vjerovatno si preko interneta nasao listu svih srpskih formacija i zbubao ih ovdje.
Evo da ti ja predocim situaciju u Jeseni 95e.
Arkanovci su se razbjezali zajedno s srbijanskim specijalnim snagama. Obicni srpski vojnici su bjezali familijama i gledali kako da prodju koridor prema Srbiji. Banjalucani su spavali sa spakovanim koferima pred vratima.
Na strani VRS niko vise nije htio ici na liniju i ginuti.
Znas li ko je u tom trentuku pokazao najvise hrabrosti ??
Golobradi mladici od 19 godina iz banjalucke vojne akademije koji su stali pred HV u Bosanskoj Dubici & Kostajnici i dobrano ih isprasili.
Dok su iskusni srpski vojnici bjezali familijama, klinci su sa elanom krenuli u boj.
Ipak jedno je poklopiti minobacacima interventni vod HVa u kanjonu Save, a drugo je stati naspram iskusnih i do zuba naoruzanim Hamzama i Gazijama. Klinci to ne bi prezivili.
Fact

#1059 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Fact »

prog321 wrote: Gore sto si napisao nema nikakvog smisla. Niti si bio u blizini dogadjanja u tom periodu.
Vjerovatno si preko interneta nasao listu svih srpskih formacija i zbubao ih ovdje.
Evo da ti ja predocim situaciju u Jeseni 95e.
Arkanovci su se razbjezali zajedno s srbijanskim specijalnim snagama. Obicni srpski vojnici su bjezali familijama i gledali kako da prodju koridor prema Srbiji. Banjalucani su spavali sa spakovanim koferima pred vratima.
Na strani VRS niko vise nije htio ici na liniju i ginuti.
Znas li ko je u tom trentuku pokazao najvise hrabrosti ??
Golobradi mladici od 19 godina iz banjalucke vojne akademije koji su stali pred HV u Bosanskoj Dubici & Kostajnici i dobrano ih isprasili.
Dok su iskusni srpski vojnici bjezali familijama, klinci su sa elanom krenuli u boj.
Ipak jedno je poklopiti minobacacima interventni vod HVa u kanjonu Save, a drugo je stati naspram iskusnih i do zuba naoruzanim Hamzama i Gazijama. Klinci to ne bi prezivili.
Ja bolan,klinci dobrovoljci od 19 godina rasturili interventni vod profesionalne vojske.Podsjeti me na ono da su HV na Uni zaustavila tri starca sa tandžarama.Mitomanija je jaka kod vas.
HV je bio na 23 km od Banja Luke,ABiH kod Prijedora.Da je data dozvola da se ide dalje zna se kako bi završilo barem za taj dio.
eduscho

#1060 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by eduscho »

Za ovog "geografa" odozgo informacija da Sava kod Bos. Dubice nema kanjona, vec je tipicna ravnicarska rijeka, znaci livade i njive okolo. Za kanjon su potrebna brda i strane kao oko tvog rodnog sela.

Za tebe još jedna informacija - HV je na tom pravcu docekala prvenstveno domaća 1. dubicka lpbr i snage MUPa, a akademci iz BL njih ukupno 85 (slovom i brojem osamdesetipet) na celu sa majorom Rajkom Balaćem, su bili samo ispomoć. Tu je Hrvate upravo dotukla ova koncentracija snaga o kojoj sam govorio, kao i njihova brzopletost + nekoliko naleta MIGovima sa Mahovljana. Jedno je bilo na tenku profurati kraj baba i đedova od Petrinje do Kostajnice (u dogovorenoj predaji krajine), ali sasvim je drugo kada te docekaju kumovi ali ovaj put sa namjerom da ne odstupaju nazad!!!

Bez obzira na odlucnost i opremljenost Hamzi i Gazija, bez HV artiljerije i NATO avijacije, a pogotovo bez americkog političkog aminovanja, imali bismo samo više šehidskih familija u Bužimu (i ostatku države) uz isti efekt u konačnici 51:49 %.

Da si stvarni ucesnik rata znao bi to dobro? Moj je ratni raspored 3. četa - 1. bataljon - 511. Sbbr - vojna pošta 5044, a tvoj je 92-95 bio kod učiteljice ili te je majka cuvala kod kuće u pelenama???
TheMule

#1061 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by TheMule »

eduscho wrote:The Mule,

naravno da smo bili bolje opremljeni i organizovani '95 nego '92, samo što to nije bilo dovoljno za strateški preokret! Lično nisam ljubitelj CIA fact booksa itd., a iz vlastitog iskustva znam da Srbi - u Krajini konkretno - nisu bili na koljenima kao što se govori. Drvar, Grahovo, Kupres, Šipovo i sl. vukojebine su predane HVu bez borbe,kao u ostalom i Kninska krajina - nije to njih ni interesovalo - jedino gdje se je vagalo je bilo oko Bos. Krupe. S Mosta i Kljuca, tj. onih sredina gdje su bili u dodiru sa ARBiH. A da se je krenulo Prijedoru i Banja Luci, a bez HVa i NATOa, nisam siguran da bismo dobro prosli!

Samo srpske brigade iz ovog podrucja - 16. garava motorizovana, 43. Prijedorska,5.Kozarska, 1. i 2. oklopna, te jos 5-6 krupnijih, bolje popunjenih srpskih pjesadijskih brigada iz B. Luke,S Mosta, Bos Novog, Bos Dubice, Bos Gradiske, te kompletan 2. KK korpus koji je protjeran iz Visoke krajine u B Luku i Prijedor, cirka 5-6 lakih pjesadijskih brigada su komotno mogle parirati prema 70% ARBiH, a ne kamoli našoj OG Zapad, posebno umornom 5. korpusu!
I još jedan bitan element koji dosta ispuštamo iz vida - ovdje su Srbi prvi put imali namjeru braniti kucni prag, B Luka nije bila ni Knin ni Drvar...

E sad šta se je krajem '95 moglo uraditi u zonama ostalih korpusa, to baš nisam siguran, pa ne bih komentarisao. Znam da se je uveliko spominjao Ozren i Doboj, Šekovići i Zvornik, Treskavica, Trnovo i Goražde...
Ma dobro vjerujem ti. Ali meni je logicno da SAD nisu zabranile dalje napredovanje, VRS/Srbija bi bili pod sankcijama, da bi HV bila ukljucena u dalje operacije, a da bi i mi konacno dobili tesko naoruzanje. Na to sam mislio
eduscho

#1062 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by eduscho »

Pusti bolan levata, vidiš da je to balavac običan. Teško da zna gdje se BiH na mapi nalazi, a kamoli šta je bilo '95!!!

Pa mi smo u 5. korpusu u Sprženoj zemlji (juli'95) kontali kako i kojim putem da se ispalimo Karlovcu i Ogulinu, ako doživimo srebrenički scenario. Niko nije ni znao (osim vjerovatno komande korpusa) za Oluju itd.
Nama je i tad glavnina logistike, bar sto se hrane tice bila iz humanitarne pomoći, a premija je bila kad kakvo udruženje žena donese pečene pite na liniju. I onda na to sve se fantazira o Banja Luci???

Puste priče...
prog321

#1063 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by prog321 »

eduscho wrote:
Da si stvarni ucesnik rata znao bi to dobro? Moj je ratni raspored 3. četa - 1. bataljon - 511. Sbbr - vojna pošta 5044, a tvoj je 92-95 bio kod učiteljice ili te je majka cuvala kod kuće u pelenama???
Ne vjerujem da si 511u vidio ni na razglednici.
Ocigledno si prosrpski orijentisan. Svaki tvoj post zraci ukorjelim srpstvom. Isto kao onaj lik "Woody".
I da si bio u 511oj, kako bi ti znao stvarno stanje kod Srba u Jeseni 95e ?

Nijemci su prije pada Berlina na prve linije slali- znas li koga ?
Hitler-jugend. Mlade klince od 17-18 godina.
Isto je VRS radila u Jesen 95e.
Nisu oni slali golobrade skolarce u Bos Dubicu jer su htjeli, nego zato sto nikoga drugog nije bilo.
Stariji vojnici su se razbjezali kucama zajedno sa Crvenim Beretkama i Arkanovcima.
Darkstorm

#1064 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Darkstorm »

eduscho wrote:I onda na to sve se fantazira o Banja Luci???

Ova recenica jedino izaziva sumnju u to gdje si ti bio.
hillbill

#1065 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by hillbill »

bach wrote:O Emiru Suljagiću možete misliti šta god želite. Da je lud... A ko ne bi bio lud kada preživi pakao Srebrenice...

Da je zbog tankih živaca u stanju svašta reći i svašta uraditi, recimo namlatiti vlastitu ženu i to stoji...

Da je politički prevrtaner i da je napisao biznu biografiju Zlatka L. po kojem sada urinira i to stoji... I DF je za mene politička papazjanija koje će nadam se prestati postojati nakon oktobarskih izbora...

No Suljegić je pismen čovjek koji zna razmišljati svojom glavom i reći ono što drugi ne smije ili nisu sposobni izreći...

Nekada davno, prije nego štoje odlučio profati dušu đavo, Suljagić je bio solidan novinar i kolumnista jasnih stavova. U svojoj kolumni za Žurnal
http://zurnal.ba/novost/1077/emir-sulj ... naslijede-

... Suljagić je rekao ono što se od Bošnjak, vojnih struktura i političko - vjerskih glavonja niko nije usudio reći.

Rekao je da su alija, Bosna , Armija BiH i Bošnjaci izgubili rat 92 - 95.

Riječ je, naime, o odnosu prema vladavini i političkom nasljeđu Alije Izetbegovića.

Dakle, dragi čitatelju

Čvrsto vjerujem u to da Bosne i Hercegovina ne može prosperirati na bilo koji način dok vladavina Alije Izetbegovića ne bude u potpunosti diskreditovana među Bošnjacima. Naslijeđe njegove vladavine je tako teško da je zemlja koja je imala i više nego burnu istoriju, vjerovatno po prvi put došla ovako blizu tačke pucanja iznutra. On je uspio Bošnjake vratiti u mrak u kojem teologija caruje nad logikom – i jedno i drugo kao sistem rezonovanja; drugim riječima, to je rezultat njegovog sistema vrijednosti. Njegova politika, pak, bila je bez vizije i kao rezultat toga obilježena manjkom odlučnosti. On je izgubio rat i poraz ugradio u temelje društva koje je počeo stvarati poslije rata. On je posijao sjeme svake bošnjačke frustracije danas. I ako se dogodi da se Bosna i Hercegovina raspadne to će biti rezultat tih frustracija.
Ispod njegovog šinjela izašlo je i deset najtežih godina i sto posto BiH i naš narod voli kad smo „bir“ i ekonomijom do ujedinjene BiH i svaka druga retrogradna politika i retorika koja je u posljednjih dvadeset godina – ne znam da li se razumijemo, dijete koje je rođeno kada je Alija Izetbegović preuzeo vlast danas je punoljetno, vjerovatno nikad nije napustilo granice Bosne i Hercegovine, vrijeme provodi u kladionici, živi sa ocem i majkom, izbjegava školu, ne misli da je znanje vrijednost, naime, cijeli jedan promašen život – kidnapovala ili pretendovala na to da kidnapuje bošnjačku „nacionalnu stvar“. Suštinski, Alija Izetbegović nikada nije shvatio da Bosna i Hercegovina ne može koegzistirati sa ideologijama i politikama na kojima se temeljio svaki pokolj u njenoj modernoj historiji. Marko Attila Hoare – mladi britanski historičar koji je napisao jedinu ozbiljnu, studiju razvoja Armije BiH, How Bosnia Armed – mi je jednom skrenuo pažnju na temeljnu sličnost i temeljnu razliku između Josipa Broza Tita i Alije Izetbegovića: i jedan i drugi su, parafraziram, krenuli u rat na multietničkoj, ujedinjujućoj platformi u zemlji napadnutoj izvana i podijeljenoj iznutra, ali dok je Broz ostao dosljedan svojoj platformi i to demonstrirao sa velikom odlučnošću, Izetbegović je, u najvećoj mjeri zbog svoje kolebljivosti, tu polaznu političku platformu iznevjerio. I zato, temeljno, izgubio rat.
Jesmo li mi zaista izgubili rat vođen od 1992 - 1995 ?
bio u ar bih....izgubio svoj rat.../za aliju,armiju,bosnjake i ostale.....ne znam/nisam ja za ovooooooooooo ratovao
eduscho

#1066 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by eduscho »

Ma gubi se iz vida prvobitni smisao ovog topica, a to je da li smo dobili ili izgubili rat?
To što neki internet prvoborci rođeni poslije rata i koji su ga vidjeli samo na TVu (srećom po njih) fantaziraju o nekakvim stvarima i kvalificiraju nas koji se ne slažemo s njima prosrpski orijentisanim ili ovakvim-onakvim to je stvar njihovog neznanja prvenstveno, ali bogami i kućnog odgoja i (ne)kulture.
Ono što je istina i što sam ponovio već nekoliko puta veći dio ovog rata (ne baš sve i svaki detalj, ali bitnije stvari) bio je stvar političkih dogovora, kao i diktata Amera. I ništa drugo!!! Naš najveći belaj je taj što smo dobili najlošije karte u ovoj partiji, pa fasovali najgore - u ljudstvu, materijalno, egzistencijalno, ekonomski, politički itd.
Koliko su nas god ti isti Ameri zavalili svojim nečinjenjem '91 i '92 toliko im isto moramo biti zahvalni što su nam dopustili direktnim i indirektnim angažmanom, da i dalje dišemo '95 - ovo je frustrirajuće ali istinito (ma kako god moje stavove tumačili). Naš je najveći ljudski kvalitet to što smo uspjeli u međuvremenu u te četiri ratne godine opstati, a samo zahvaljujući očaju i naivnošću iz koji se je rodila hrabrost i riješenost da se preživi.
Iako smatram da vojno-politički niko od zaraćenih strana nije ostvario proklamovane ciljeve s početka '92, mislim da smo uspjeli dobiti međunarodnu potvrdu da postojimo na globalnoj mapi, a to nije malo (mnogi to nisu uspjeli i nakon decenija -pogledaj pod Palestina, Kašmir, Kurdistan itd.)
prog321

#1067 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by prog321 »

eduscho wrote: Naš je najveći ljudski kvalitet ..... bla.bla.bla. )

Kad kazes "naš" i misliš na Srbe, onda se slazem sa svim gore sto si rekao.

Eduscho = Woody
eduscho

#1068 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by eduscho »

Ja budali govorio il' ne govorio, isto mu dođe... Hajde živi u tom ubjeđenju, ako ti je lakše.

LP
dustaban

#1069 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by dustaban »

Moja je procjena da je ucesce Bosnjaka u ovoj anketi najmanje 90%. Ako od toga 46% priznaje da su rat izgibili, onda su ga stvarno izgubili - 110% !
Gojeni H

#1070 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Gojeni H »

dustaban wrote:Moja je procjena da je ucesce Bosnjaka u ovoj anketi najmanje 90%. Ako od toga 46% priznaje da su rat izgibili, onda su ga stvarno izgubili - 110% !
Pa vase misljenje je samo vase.
Mi i ne sumnjamo da tako razmisljate kako o ovoj temi tako i o nekim drugim.
dustaban

#1071 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by dustaban »

Gojeni H wrote:
dustaban wrote:Moja je procjena da je ucesce Bosnjaka u ovoj anketi najmanje 90%. Ako od toga 46% priznaje da su rat izgibili, onda su ga stvarno izgubili - 110% !
Pa vase misljenje je samo vase.
Mi i ne sumnjamo da tako razmisljate kako o ovoj temi tako i o nekim drugim.
Ne morate me persirati!
:mrgreen:

Dakle, ne poznajemo se dobro pa ovako prosudjujes. Ja sam dakle nebosnjak koji je bio pripadnik ARBiH i IMAM PRAVO da o njoj govorim.
ARBiH je po nekima dobila, po nekima izgubila rat. Po meni ga je izgubila onog momenta kad je postala bosnjacka, a po nekima tek tada ga je dobila.
Dakle svi mi imamo pravo misliti i kazati sta mislimo, ali ja ovdje nastojim samo konstatovati neke stvari. Mi, u naboljem slucaju, mozemo samoutjesno kazati da niko nije dobio rat. Ipak, ako cemo biti sasvim nacisto i suociti se sa istinom... najvise ga je nedobila ARBiH!
Ali, ponavljam, to je najmanje do momaka koji su u njoj ratovali i sa kojima bih ja opet u isti rov!
cindrlimindrli

#1072 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by cindrlimindrli »

dustaban wrote:Ja sam dakle nebosnjak koji je bio pripadnik ARBiH i IMAM PRAVO da o njoj govorim.

...a sta vas je odjednom, tih nebosnjaka u armiji, nicete k'o gljive poslije kise. :lol:
majku mu, ja u citavom korpusu upoznao jednog, za jos jednog cuo da ima u nekoj logistickoj ceti. :D
prog321

#1073 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by prog321 »

cindrlimindrli wrote:
dustaban wrote:Ja sam dakle nebosnjak koji je bio pripadnik ARBiH i IMAM PRAVO da o njoj govorim.

...a sta vas je odjednom, tih nebosnjaka u armiji, nicete k'o gljive poslije kise. :lol:
majku mu, ja u citavom korpusu upoznao jednog, za jos jednog cuo da ima u nekoj logistickoj ceti. :D
:lol: :lol:
Ima ih na svakoj ratnoj temi.
Woody i ekipa.
KO-fol oni bili u Armiji BiH. Sve je dogovoreno. Bosnjaci su bili pred izdisajem.
Eto 92e nisu izdahnuli, ali bi 95e sigurno. :lol:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1074 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by dr.gog »

prog321 wrote:
cindrlimindrli wrote:

:lol: :lol:
Ima ih na svakoj ratnoj temi.
Woody i ekipa.
KO-fol oni bili u Armiji BiH. Sve je dogovoreno. Bosnjaci su bili pred izdisajem.
Eto 92e nisu izdahnuli, ali bi 95e sigurno. :lol:
Ne znam u kojem si korpusu bio...Drugo, nešto gledam i vidim mali broj postova...nema mjere, ni poštovanja brate :roll:

Ja znam, kako sam već komentarisao na ovoj temi, da znam da sam bio na pravoj strani. Ne na "alijinoj" "bosne" "vjere" "zemlje"...već na strani ljudskosti.
Šta hoću da kažem vama dvojici? Prvo, imajte respekta, jer ako smo nosili iste oznake, to se podrazumjeva. Zezanje jedno, nepristojnost je drugo. Istina je uvijek neugodna ukoliko se potencira nešto preko svake mjere, pa tako i multietnički duh ABiH(koji je de facto obična fraza), ili pak neko superbošnjaštvo iste tj. ključna uloga u opstanku bošnjačkog stanovništva. Ne sjećam se, prije Kongresa Vraćanja imena u Holiday Innu, da smo ja i drugovi branili "Bošnjake"...
Branili smo gole živote, kuće, jedni druge, a patriotizam, kao i danas,samo je obično silovanje razuma.

To što vama ide na jetru da neki nemusliman piše na ratnim temama...ne znam brate...de mi recite u čemu je poenta?

Jer ako vas fakat nervira javljanje borca koji nije iste vjere kao i vi, ili ako ga ismijavate- nije dobro..

Evo, recite...živo me interesuje :izet:

Isto tako, zaboravlja se jedna sitnica- velikom broju onih kojih više nema, a koji su poginuli kao borci ABiH, nije bilo bitno ništa osim vraćanja na normalan život. I njih je, Bog im dao nagradu, kao i mene, interesovalo samo da nestane strah kod ljudi, pogibija nevinih i životinjsko ponašanje gomile raznoraznih siledžija koji su isplivali u ratu.

Već 1993 je postalo kristalno jasno šta se zbiva sa ABIH. Od proglašenja Silajdžića izdajnikom ,pred postrojenom vojskom, do razotrkrivanja pozadine događaja koji su doveli do akcije Trebević i nestanka 9. i 10. bbr.

Neko je naprosto pljunuo u ono u šta je raja naivno vjerovala, barem ovdje u Sarajevu.

Taj neko sad leži pod postmodernističkim turbetom čuvan od nečeg nalik paravojnoj počasnoj gardi, okružen sa nekoliko probranih heroja izvršitelja. Ali, taj neodlučni šamački pravnik nije ni bio niti će biti odrednica Armije BiH, kao što to nije bio ni njegov debeli nesposobni general Delić, izbušena Vojna bezbjednost izvjesnog Jašarevića, ili fantastični svijet šizofrenog sina Seferovog. Nisu to bile Ugljenove Ševe (recimo za Policiju), ni snajperi pod čudnim uglovima, ni trgovački lanci prema VRS i HVO....

ABiH je bila i ostala bljesak ideala domovine koju smo nakratko sanjali i nikada dosanjali.

Rat i nije bio rat u pravom smislu riječi, već čekanje kraja nečega što mi nismo ni započeli.
Oni od suboraca koji su osjećali borbu kao stvarnu, dio sebe- poštujem ih. Ali mislim da nikada neće imati satisfakciju.
Mislim da su njima, više nego i meni čak, pogaženi dostojanstvo i obraz.

Neka nam sude buduće generacije,a naše pisanje u sadašnjosti će zasigurno biti neka odrednica...

Zato, ne može se odgovoriti na ovo pitanje iz naslova teme.
Last edited by dr.gog on 15/09/2014 18:46, edited 1 time in total.
cindrlimindrli

#1075 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by cindrlimindrli »

dr.gog wrote:To što vama ide na jetru da neki nemusliman piše na ratnim temama...ne znam brate...de mi recite u čemu je poenta?

Ne ide mi na jetru, vise mi je smijesno kad se pocne suplja o nekakvim idealima za koje se kao borilo a koji su opet
kao izdati od strane nekog desetog, pri tome svjesno presucujuci sustinu svega;
dr.gog wrote:Branili smo gole živote, kuće, jedni druge
...i, kapak.
Post Reply