Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Dozer

#1051 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Dozer »

Daj ba, 51... konkretizuj se malo. Ovako, samo siljis suplju politicarsku ublehu o tome kako onda nista nije valjalo, pa se, eto, radi toga i raspalo. Mislim da je i tebi jasno da je to bajka upravo za sve one koji se ne sjecaju onoga iz razloga svojih godina. Samim tim, njima/vama se moze reci sve i svasta jer nemate referencu za poredjenje.
Pored toga, rijetki su oni, poput @Madnera, koji zele da znaju i saznaju, pa citaju sve redom ali pri tome i pale vlastiti mozak i izvlace vlastite zakljucke, a ne vode se samo onim sto im serviraju Tihici, Cerici, Covici, Dodici i ini drugi jebivjetri koji su se obogatili na krilima nefunkcionalnosti drzave.
...ali bitno je da ima i nezavisnih,
Navedi neke...
The 51st State

#1052 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

Dozer wrote:Daj ba, 51... konkretizuj se malo. Ovako, samo siljis suplju politicarsku ublehu o tome kako onda nista nije valjalo, pa se, eto, radi toga i raspalo. Mislim da je i tebi jasno da je to bajka upravo za sve one koji se ne sjecaju onoga iz razloga svojih godina. Samim tim, njima/vama se moze reci sve i svasta jer nemate referencu za poredjenje.
Pored toga, rijetki su oni, poput @Madnera, koji zele da znaju i saznaju, pa citaju sve redom ali pri tome i pale vlastiti mozak i izvlace vlastite zakljucke, a ne vode se samo onim sto im serviraju Tihici, Cerici, Covici, Dodici i ini drugi jebivjetri koji su se obogatili na krilima nefunkcionalnosti drzave.
sta ti nije konkretno? i cega se ti sjecas mimo 80-tih?

evo klix, od koga on zavisi politicki? sve drustvene mreze....
Dozer

#1053 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Dozer »

Vec sam gore naveo primjere za poredjenje, pa da se ne ponavljam.
Nicega. Ali je kraj sedamdesetih i osamdesete sasvim dovoljan period da bih danas mogao praviti poredjenje. Sjecas li se ti bar 80-tih?
Salis se?

A ne kontam sta si se zalijepio za medije...? Mi pricamo o drzavnom sistemu, ne o medijima.
Last edited by Dozer on 04/06/2013 11:39, edited 1 time in total.
muniza

#1054 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by muniza »

Priznajmo da danas ako si naumio možeš napraviti nezavisni medij i pisati šta ti kurcu ćeif, jel tako? E druga je stvar ako ti fali podrške i sponzora, onda moraš prodati dupe nekoj od opcija.
A recimo da si u onaj vakat napravio nezavisni medij i bez trunke na jeziku pisao o prednostima ali i manama sistema, ne, ne bi morao prodavati dupe nekoj od opcija, jedna opcija bi ti pokucala u redakciju, to je ta razlika...
madner

#1055 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

The 51st State wrote:
Znam, pola porodice je bilo privatnika :D

Portali su vecinom takodje stranacki. Bar oni koji dobiju siru bazu. Novine ne mogu opstati u trzisnoj utakmici pa su takodje strancke. De se odluci, da li gledas teoriju ili praksu? Da postoji neko ko moze finacirati potpuno slobodne medije i da nije politicki igrac imali bi slobodnu stampu. Takva osoba trenutno nije ovdje.

Pa smjelo se odstupat, zato te pitam sta se nije smjelo reci ili uraditi?
ali bitno je da ima i nezavisnih, ne znam kako to ne kontate? sta ti znaci teorija ili praksa? u svakom sistemu je tako samo sto je negdje teorija "suzenija", a negdje sireg okvira.
nije se smjelo odstupati od partijske...,
Nije bitno jer ako 99.9% ljudi cita zavisne medije i misli da su nezavisni to je pefidniji oblik cenzure javnog misljenja. Takodje zbog republickog uredjenja si imao razne medije koji su bili vise ili manje nezavisni. Teorija ili praksa znaci da zbog prakticnih problema kazes da nije postojala privatna incijativa dok za medije teoretski tvrdis da nisu cenzuirani mada prakticno jesu. To je dupli arsin.

Bez odstupanja od partijske linije ne bi bilo ni Srpskih liberala ni Hrvatskih nacionalist ni studentskih protesta ni...
The 51st State

#1056 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

Dozer wrote:Vec sam gore naveo primjere za poredjenje, pa da se ne ponavljam.
Nicega. Ali je kraj sedamdesetih i osamdesete sasvim dovoljan period da bih danas mogao praviti poredjenje. Sjecas li se ti bar 80-tih?
Salis se?
moguce da nesto znas sto meni nije poznato, eto buka :D , radiosarajevo.ba, mislim more...., ali poenta je valjda u mogucnosti...sjecam se osamdesetih, osim opste sigurnosti velika je kriza bila do markovica...mislim da uzimate od sistema najbolje, hajmo u kompletu secirati ga, od 45 do 91, a i da damo ovo nasem jos trideset godina pa da poredimo :D .
Dozer

#1057 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Dozer »

muniza wrote:Priznajmo da danas ako si naumio možeš napraviti nezavisni medij i pisati šta ti kurcu ćeif, jel tako? E druga je stvar ako ti fali podrške i sponzora, onda moraš prodati dupe nekoj od opcija.
A recimo da si u onaj vakat napravio nezavisni medij i bez trunke na jeziku pisao o prednostima ali i manama sistema, ne, ne bi morao prodavati dupe nekoj od opcija, jedna opcija bi ti pokucala u redakciju, to je ta razlika...
I danas ti neka od opcija pokuca na vrata, samo kucna, a ne redakcijska.
moguce da nesto znas sto meni nije poznato, eto buka :D , --- NO LINKS ---, mislim more...., ali poenta je valjda u mogucnosti...sjecam se osamdesetih, osim opste sigurnosti velika je kriza bila do markovica...mislim da uzimate od sistema najbolje, hajmo u kompletu secirati ga, od 45 do 91, a i da damo ovo nasem jos trideset godina pa da poredimo :D .
SUper. Hajde da seciramo od 45 do 91, i od 95 do 2013. Ovoj ovakvoj drzavi mozemo dati jos 300 godina, nikada nece stici onu.
E, da... Buka je svijetli primjer. Ali, znas li koje i kakve probleme oni privatno imaju od strane "opcija"?
madner

#1058 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Covjek ozbiljno tvrdi da danas u BiH imamo slobodnije medije i manju cenzuru nego 1985.
muniza

#1059 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by muniza »

Dozer wrote:
muniza wrote:Priznajmo da danas ako si naumio možeš napraviti nezavisni medij i pisati šta ti kurcu ćeif, jel tako? E druga je stvar ako ti fali podrške i sponzora, onda moraš prodati dupe nekoj od opcija.
I danas ti neka od opcija pokuca na vrata, samo kucna, a ne redakcijska.
Istina, ovo danas je produkt nefunkcionalne države a ono nekada savršeno funkcionalne, pitam se šta je gore...
The 51st State

#1060 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

Nije bitno jer ako 99.9% ljudi cita zavisne medije i misli da su nezavisni to je pefidniji oblik cenzure javnog misljenja. Takodje zbog republickog uredjenja si imao razne medije koji su bili vise ili manje nezavisni. Teorija ili praksa znaci da zbog prakticnih problema kazes da nije postojala privatna incijativa dok za medije teoretski tvrdis da nisu cenzuirani mada prakticno jesu. To je dupli arsin.

Bez odstupanja od partijske linije ne bi bilo ni Srpskih liberala ni Hrvatskih nacionalist ni studentskih protesta ni...
ti procenti su tvoje imputacije..., mozda prividno kao alat sistema da drzi poslovicno buntovne mlade ljude pod kontrolom.
ne kazem samo zbog prakticnih problema da nije postojala privatna inicijativa nego i zbog ideoloskog okvira u kojem je se odvijao ekonomski zivot zemlje do kraja 80 tih, znaci ni teoretski ni prakticno nije bilo moguce da privatno lice posjeduje our, ro i sour, ako nisu u okviru ideoloske matrice bili cenzurisani to ne znaci da nisu nikako, naprotiv.
i kako su te devijacije zavrsile :D ?
The 51st State

#1061 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

E, da... Buka je svijetli primjer. Ali, znas li koje i kakve probleme oni privatno imaju od strane "opcija"?
zao mi je ako imaju ikakve, nedopustivo u svakom slucaju, ne znam kakve....
Dozer

#1062 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Dozer »

Vjeruj mi na rijec - razne i velike.
ne kazem samo zbog prakticnih problema da nije postojala privatna inicijativa nego i zbog ideoloskog okvira u kojem je se odvijao ekonomski zivot zemlje do kraja 80 tih, znaci ni teoretski ni prakticno nije bilo moguce da privatno lice posjeduje our, ro i sour, ako nisu u okviru ideoloske matrice bili cenzurisani to ne znaci da nisu nikako, naprotiv.
i kako su te devijacije zavrsile :D
Stani malo 51...
Privatno lice nije ni trebalo, ni moralo, a ni moglo posjedovati OUR (Organizacija UDRUZENOG rada) ili SOUR jer su to, po definiciji, sve bile drzavne firme. Nema ni logike da je privatno lice moglo imati to. Ali, niko nije privatnom licu branio da ima vlastitu firmu, vlastiti obrt ili proizvodnju. E sad, to sto je drzava imala monopol u svakoj industrijskoj grani pa se privatnicima nije isplatilo da pokrecu proizvodnju, sta znam...zakivaka, jer drzava to vec proizvodi u ogromnim kolicinama, to je drugi par rukava. Ali, mali obrt je postojao i tada, privatni, i od toga su ljudi i te kako lijepo zivjeli (frizeri, bravari, restorani, picerije, grilovi, kafici, itd.).

A razlika izmedju onoga i ovoga danas je upravo u tome - ne postoje onoliko velike i uspjesne firme, ni drzavne ni privatne, nego postoji samo mali, i nesto srednjeg biznisa koji ni priblizno ne mogu ostvariti relevantan ekonomski rast.
Last edited by Dozer on 04/06/2013 12:03, edited 1 time in total.
sinuhe

#1063 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

Ljudi su slobodni da se udruzuju, okupljaju da stvaraju gradjansku drzavu. Sad sto su ogranicenih kapaciteta je drugi par cipela.
Dozer

#1064 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Dozer »

:mrgreen:
The 51st State

#1065 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

Dozer wrote:Vjeruj mi na rijec - razne i velike.
i kako su te devijacije zavrsile :D
Stani malo 51...
Privatno lice nije ni trebalo, ni moralo, a ni moglo posjedovati OUR (Organizacija UDRUZENOG rada) ili SOUR jer su to, po definiciji, sve bile drzavne firme. Nema ni logike da je privatno lice moglo imati to. Ali, niko nije privatnom licu branio da ima vlastitu firmu, vlastiti obrt ili proizvodnju. E sad, to sto je drzava imala monopol u svakoj industrijskoj grani pa se privatnicima nije isplatilo da pokrecu proizvodnju, sta znam...zakivaka, jer drzava to vec proizvodi u ogromnim kolicinama, to je drugi par rukava. Ali, mali obrt je postojao i tada, privatni, i od toga su ljudi i te kako lijepo zivjeli (frizeri, bravari, restorani, picerije, grilovi, kafici, itd.).

A razlika izmedju onoga i ovoga danas je upravo u tome - ne postoje onoliko velike i uspjesne firme, ni drzavne ni privatne, nego postoji samo mali, i nesto srednjeg biznisa koji ni priblizno ne mogu ostvariti relevantan ekonomski rast.
u svemu bih se mogo saglasiti sa napisanim osim sa ovim boldom, totalno suprotnog sam stava, primjer kine je upecatljiv, napustanjem ideoloski motivisane planske privrede, sebi su kupili vremena za politicke igrice komunisticke partije....
po meni je to bila kljucna slabost i klica propasti bivse jugoslavije u ekonomskom smislu, nacionalne razlike na drugu stranu....
madner

#1066 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Ne kontam te, privatno lice naravno da nije moglo imati OUR. Jer onda firma ne bi bila njegova nego te organizacije. OUR je dionicko drustvo gdje svaki radnik ima dio dionica.

Privatnik je mogao imati svoju radnju, obrt, proizvodnju ali ne kao OUR. :D
The 51st State

#1067 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

madner wrote:Ne kontam te, privatno lice naravno da nije moglo imati OUR. Jer onda firma ne bi bila njegova nego te organizacije. OUR je dionicko drustvo gdje svaki radnik ima dio dionica.

pravis se lud, vjesto, nema sta :D , u tome i jeste sav problem.
madner

#1068 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Cuj pravim se lud :roll: , brkas pojmove uzasno.

Isto da si napisao da nema dionickih drustava koja su registrovana kao doo :roll:
The 51st State

#1069 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

madner wrote:Cuj pravim se lud :roll: , brkas pojmove uzasno.

Isto da si napisao da nema dionickih drustava koja su registrovana kao doo :roll:
jedini koji brka pojmove si ti cim poredis our sa doo....
madner

#1070 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Da sam to uradio to bi bilo tacno :roll:
The 51st State

#1071 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

Ne kontam te, privatno lice naravno da nije moglo imati OUR. Jer onda firma ne bi bila njegova nego te organizacije. OUR je dionicko drustvo gdje svaki radnik ima dio dionica.

madner wrote:Da sam to uradio to bi bilo tacno :roll:
ovo nikad nije bilo tacno, glupost je istrajavati pri tom stavu, ali ako hoces uzivaj u njoj...
madner

#1072 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Doo je drustvo sa ogranicom odgovornoscu kralju i caru.

Ti veze nemas o pojmovima koje se koriste ali opet diskutujes :D .
The 51st State

#1073 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by The 51st State »

madner wrote:Doo je drustvo sa ogranicom odgovornoscu kralju i caru.

Ti veze nemas o pojmovima koje se koriste ali opet diskutujes :D .
jos daj definiciju our...pa uporedi
madner

#1074 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Cemu kada ocito ne znas o cemu pricam inace ne bi mislio da je doo dionicko drustvo. Niti bi pogresno shvatio sam rekao.

Niti bi izjavio da ni jedan privatnik nije mogao imati OUR :roll:
Dozer

#1075 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Dozer »

51... Nemoj se ti nama naljutiti, ali pokusavas istrajati na nacemu na cemu jednostavno ne mozes izvuci bolji kraj :).

OUR, kao organizacija udruzenog rada (ili OOUR), nije ni priblizno slicno, a kamoli isto, pa cak ni po definiciji, sto i DOO, tj. Drustvo sa ogranicenom odgovornoscu :).
Pocev od vlasnistva, pa nadalje :)
Locked