Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
m_l

#1051 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by m_l »

U_kost wrote:
kakaljin wrote:
U_kost wrote:Kako prijaviti neizdavanje fiskalnog računa i gdje? :evil:
A zar se ne zapitas gdje prijaviti firmu koja milione poreza nije uplatila?

Samo ta jedna firma koja duguje milione je isto kao stotine ili hiljade tih malih firmi koje bi ti prijavio za neizdavanje fiskalnog racuna.

Kada se drzava naplati od velikih firmi onda treba ganjati ove male jer ovi mali su samo mali dio koji se duguje za porez, a ti mali i drze privredu na zivotu.
Pretpostavljam da si ili dobro uhljebljen na račun države, ili si bez posla pa prosipaš pamet.

Plaćam sve svoje obaveze na vrijeme, puna plata mi je prijavljena (bez minimalaca i koverti), vrlo savjesno postupam prema imovini bez obzira čija je.
Isto tako očekujem da mi se za svaki proizvod koji kupim uredno izda fiskalni račun, bez obzira da li se radi o 0,01KM ili 10kKM.

Ako znaš gdje prijaviti, odgovori, ako ne znaš, ne prosipaj demagoške floskule.
:thumbup:

http://www.fuzip.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=7
kakaljin

#1052 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

U_kost wrote:
kakaljin wrote:
U_kost wrote:Kako prijaviti neizdavanje fiskalnog računa i gdje? :evil:
A zar se ne zapitas gdje prijaviti firmu koja milione poreza nije uplatila?

Samo ta jedna firma koja duguje milione je isto kao stotine ili hiljade tih malih firmi koje bi ti prijavio za neizdavanje fiskalnog racuna.

Kada se drzava naplati od velikih firmi onda treba ganjati ove male jer ovi mali su samo mali dio koji se duguje za porez, a ti mali i drze privredu na zivotu.
Pretpostavljam da si ili dobro uhljebljen na račun države, ili si bez posla pa prosipaš pamet.

Plaćam sve svoje obaveze na vrijeme, puna plata mi je prijavljena (bez minimalaca i koverti), vrlo savjesno postupam prema imovini bez obzira čija je.
Isto tako očekujem da mi se za svaki proizvod koji kupim uredno izda fiskalni račun, bez obzira da li se radi o 0,01KM ili 10kKM.

Ako znaš gdje prijaviti, odgovori, ako ne znaš, ne prosipaj demagoške floskule.

Sve to stoji sto kazes, ali onda budi principijelan i tako trazi za sve racune koje dobijes trazi i fiskalni racun.
U_kost

#1053 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by U_kost »

kakaljin wrote:Sve to stoji sto kazes, ali onda budi principijelan i tako trazi za sve racune koje dobijes trazi i fiskalni racun.
Koji si ti faktor da dovodiš u pitanje moju principijelnost?!
topcam
Vozim: uzbrdo

#1054 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by topcam »

Kad znaju da je dan kad inspekcija "hoda" dobijem racun, kad znaju da ih nema, ne. Tako to ide.
almir90

#1055 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by almir90 »

BH Telecom, uplatio račun za TV i internet, na pultu uredno "parkirana" fiskalna kasa, na pitanje računa dobio samo blijedi pogled. :lol:
mirzet87sa

#1056 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mirzet87sa »

almir90 wrote:BH Telecom, uplatio račun za TV i internet, na pultu uredno "parkirana" fiskalna kasa, na pitanje računa dobio samo blijedi pogled. :lol:
KO NIJE OBAVEZAN DA IMA FISKALNI UREĐAJ ?
 samostalni poljoprivredni proizvođač, u slučaju prodaje vlastitih
poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i porodičnom
poljoprivrednom gazdinstvu,
 vlasnik samostalne zanatske radnje, u slučaju prodaje vlastitih
proizvoda umjetničkog i starog zanatstva i domaće radinosti na
pijačnim tezgama i sličnim objektima,
 banke i osiguravajuća društva,
 energetska, komunalna, telekomunikacijska i druga preduzeća koja
naknadu za prodatu robu, odnosno pružene usluge naplaćuju
ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mjernih
instrumenata (električna energija, gas, grijanje, voda, telefon i dr.),
 poštanske aktivnosti i prijevoz i isporuku poštanskih pošiljki,
 obavezno socijalno osiguranje,
 djelatnost vjerskih organizacija,
 umjetničko i književno stvaralaštvo i scenska umjetnost,
 rad umjetničkih ustanova,
 djelatnost biblioteka,
 djelatnost arhiva,
 djelatnost muzeja,
 prodaja preko automata,
 djelatnost čistača cipela i nosača,
 djelatnosti obrazovanja (predškolsko, osnovno, srednje i visoko),
 prodaja preko automata i ulična prodaja sladoleda, lozova, kokica,
knjiga i štampe
 Lica koja su izuzeta od obaveze evidentiranja prometa putem fiskalnih
kasa, a istovremeno obavljaju djelatnosti koje nisu izuzete, obavezne
su evidentirati promet preko fiskalnih uređaja

http://www.pufbih.ba/images/stories/fis ... avezni.pdf
almir90

#1057 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by almir90 »

Zašto imaju fiskalnu kasu, ako nisu obavezni da izdaju račune?
azdralovic

#1058 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by azdralovic »

almir90 wrote:Zašto imaju fiskalnu kasu, ako nisu obavezni da izdaju račune?
vjerovatno imaju i druge usluge koje podlijezu fiskalnoj kasi
NoviSarajlija

#1059 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by NoviSarajlija »

bosanka hercegovic wrote:Zepter u Kolodvorskoj u Sarajevu....umjesto fiskalnog računa dobiješ zaključnicu-ugovor
aaa al se ismijaaaaa xD
Ne znam u vezi cega je lokal, a to znaci kupim cevape na rate :D
munevera44

#1060 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by munevera44 »

Odem u tegovinu Trg solidarnosti 2. bivši merkator, sada konzum i na spratu trgovina HFT (kineska roba).. kupim neke sitnice naplati mi uredno, a ja tražim fiskalni račun. E tu nastade traženj trgovkinje po imenu zaza zuzu ili tako nekako, niko drugi nezna otkucati fiskalni račun.............. nakon jedno pola sata dodje zuzu, i ja dodjoh do fiskalnog računa.

Da napomenem da sam par puta bila u toj trgovini i niti u jednom slučaju nisam dobila fiskalni raču nakon plaćanja robe, samo ako insistiraš i dobiješ račun.............

Pitam se da li je ikada u tu trgovinu došla inspekcija ........
vješalica

#1061 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by vješalica »

Mozda je pogresna tema,ali ima veze sa porezom. Gdje prijavizi stanodavca koji izdaje stan a nije to prijavio?
Sad ce neko reci da sam smece jer neka sirotinja ubire neku canju i zivi od toga,ali to bas i nije tako,ne znam kakvo je stanje ovo je za Sipe a ne za poreske.
Hvala.
holowey

#1062 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by holowey »

vješalica wrote:Mozda je pogresna tema,ali ima veze sa porezom. Gdje prijavizi stanodavca koji izdaje stan a nije to prijavio?
Sad ce neko reci da sam smece jer neka sirotinja ubire neku canju i zivi od toga,ali to bas i nije tako,ne znam kakvo je stanje ovo je za Sipe a ne za poreske.
Hvala.
u opstini gdje se stan nalazi...
ne razumijem ni stanodavca ni stanoprimca kako pristaju na izdavanje bez ugovora jer bi taj ugovor i jednim i drugim bio zastita...
vješalica

#1063 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by vješalica »

Ova samo sverca ljude i stvari imam osjecaj da zivim pred imigracionim centrom
karanana

#1064 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by karanana »

koliki je porez na to? je li 10%?

ima li kakvih zgodnih dama da dolaze tu sa musterijama?
bumerangss

#1065 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by bumerangss »

Apoteka DINA na Cengic Vili nikad mi ne daje racun a dnevno obrce vise desetina hiljada KM!!! :-)
dzemaludin007

#1066 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by dzemaludin007 »

.
Sociolog

#1067 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Sociolog »

Nisam vidio da je iko od forumasha prethodno napisao, pekara As u naselju Hrasno... preko 10 godina tu kupujem, iskreno ja licno nikad nisam dobio racun...doduse mozda su ga drugi dobijali, volio bih da kazu forumasi svoja iskutva, a promet dnevni ,5000 km+..ne bi otvarali 3 pekare u Sarajevu..nista licno..
mayab

#1068 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

Sve su pekare generalno slabe sa izdavanjem računa, kad god ga dobijem , iznenadim se ; u uredjenoj drzavi, bilo bi posla za inspektore , masovno!
quarterback

#1069 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by quarterback »

Sociolog wrote:Nisam vidio da je iko od forumasha prethodno napisao, pekara As u naselju Hrasno... preko 10 godina tu kupujem, iskreno ja licno nikad nisam dobio racun...doduse mozda su ga drugi dobijali, volio bih da kazu forumasi svoja iskutva, a promet dnevni ,5000 km+..ne bi otvarali 3 pekare u Sarajevu..nista licno..
ista je stvar sa pekarom grbavica, kad trazis racun dobijes ga ali ga oni sami ne daju, jos toliko malo ljudi trazi racun da kada god dodjem nekakva sefica govori radnici - daj racun ...
:evil:
manekenka u penziji

#1070 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by manekenka u penziji »

Sociolog wrote:Nisam vidio da je iko od forumasha prethodno napisao, pekara As u naselju Hrasno... preko 10 godina tu kupujem, iskreno ja licno nikad nisam dobio racun...doduse mozda su ga drugi dobijali, volio bih da kazu forumasi svoja iskutva, a promet dnevni ,5000 km+..ne bi otvarali 3 pekare u Sarajevu..nista licno..

Ja kupujem hljeb u toj pekari najcesce rano ujutro i uvijek dobijem otkucan racun, posto ga ne uzmem on ga stavi na hrpu ostalih racuna koji stoje na pultu. Znaci otkucava ih.
Sto ne trazis racun?
golfiista

#1071 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by golfiista »

Ćevabdžinica ZMAJ u Hrasnom uredno ne izdaje račune, ali zato se naša policija dole uredno hrani, eh sad, ako je poreska utaja karakterisana kao krivično djelo, a neprijavljivanje krivičnog djela je, također, krivično djelo, sad zamislite kakva smo kita od društva.
mayab

#1072 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

golfiista wrote:Ćevabdžinica ZMAJ u Hrasnom uredno ne izdaje račune, ali zato se naša policija dole uredno hrani, eh sad, ako je poreska utaja karakterisana kao krivično djelo, a neprijavljivanje krivičnog djela je, također, krivično djelo, sad zamislite kakva smo kita od društva.
Ha ha, Zmaj vjerovatno uredno prijavi dnevni promet od 500 KM, buuhahahaaa
Saka

#1073 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Saka »

golfiista wrote:Ćevabdžinica ZMAJ u Hrasnom uredno ne izdaje račune, ali zato se naša policija dole uredno hrani, eh sad, ako je poreska utaja karakterisana kao krivično djelo, a neprijavljivanje krivičnog djela je, također, krivično djelo, sad zamislite kakva smo kita od društva.
Haha ti tek sad otkrio ameriku? :D
Pa bolan ovdje drot na sudu laže pod zakletvom, parkira svoje auto na trotoaru, priča na mobitel dok vozi, ne veže pojas, prolazi kroz crveno (a tebe kažnjava za ista djela), otvoreno traži i uzima mito itd. itd. I sad te čudi što jedu gdje se ne izdaju računi?!
Ne kontam, na ovim forumima sve neke moralne vertikale što se čudom ne mogu načuditi šta se ovdje dešava i što nam je država u kurcu.
golfiista

#1074 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by golfiista »

Saka wrote:
Haha ti tek sad otkrio ameriku? :D
Pa bolan ovdje drot na sudu laže pod zakletvom, parkira svoje auto na trotoaru, priča na mobitel dok vozi, ne veže pojas, prolazi kroz crveno (a tebe kažnjava za ista djela), otvoreno traži i uzima mito itd. itd. I sad te čudi što jedu gdje se ne izdaju računi?!
Ne kontam, na ovim forumima sve neke moralne vertikale što se čudom ne mogu načuditi šta se ovdje dešava i što nam je država u kurcu.
O takvim stanjima, stvarima, pojavama treba uvijek i svugdje govoriti, jer ako kažemo, ok to je to, znamo svi, ništa nećemo postići. Kontaš?
mekaba

#1075 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mekaba »

Ova tema je izuzetno vazna pa cak se moze reci da je kljucno pitanje u drzavi kako prikupiti doprinose i stati u kraj muljatorima. Da to nije bitno nebi na zapadu za ovakve prekrsaje isao kljuc u bravu ili kazne u visini nekoliko hiljada eura a za rad na crno gazda placa cak desetine hiljada eura kazne. Da mi to ozbiljno ne shvacamo govori i cinjenica da je na ovu temu ovdje "nakucano" tek 50-tak strana a na temi o Dodiku 1500 :-) Niko nije opisao bolje situaciju u BiH od Reisa Cerica u predizbornoj kampanji koji rece: "U BiH vlada totalni javasluk na svim poljima". Pogodio je u sridu.

Niko ne uzima cini mi se ko frizerski saloni. Tamo nema racuna ni pod razno a frizure od 30,50 pa i 100 KM? Gledam nedavno u jednom salonu gazdarica samo naplacuje a 3 radnice sljakaju. GOSPOJA ima za pasom slajpek i samo ih reda? Racune niko ziv ne spominje. Dobro je da po bolnicama jos uvijek pacijenti imaju 3 obroka dnevno. Ako ovako nastavimo bit ce nosanja sherpi po bolnicama.
Post Reply