Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
argyle

#1051 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by argyle »

Reportaza o Gonjem Vakufu
kv99

#1052 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

kv99 wrote:Nije istina. Ni da je prve borbe na podrucju BiH protiv srpskog agresora vodio hvo ili da je hvo odbranio ista.
1) Prve borbe su bile u Bijeljini i tu nije bio hvo.
I znamo svi jako dobro kako je stvar tamo završila. :(
Isto onako kao i svuda gdje je hvo bio.
kv99 wrote:2) Prvi grad koji je oslobodjen u Bosni i Hercegovini od srpske okupacije nije bio hvo.
Ne znam o koje gradu pričaš, ali sam čuo da se u tom kontekstu spominje Kalesija. Oprosti, ali meni iz RH je apsolutno smiješno da se selo od 2000 ljudi naziva gradom. Smiješno je to uspoređivati sa bitkama HVO-a koji još i prije toga podnosi teške žrtve u borbama za Kupres, brani Livno i u Čapljini osvaja prvu vojarnu JNA, a kasnije sudjeluje u takvim operacijama i pobjedama poput Lipanjskih zora.
Ako je Kalesija selo i ako se zbog toga mogla lahko odbraniti sto nije tzv hvo odbranio Kupres ? I to ne samo da nije uspio da ga odbrani vec ga nije branio ni sam , jer je ustvari HV tu nosila glavnu ulogu pa sto nisu uspjeli ako je lahko selo ne samo odbraniti vec i osloboditi ?
Ni Livno nije hvo branio to je na sebe preuzela HV jer se hvo u tom kraju pokazao totalno nesposoban, Kada kazes da se javljas iz Hrvatske onda bi trebao da znas da je ustvari HV bila tu.
I u Hercegovini se pokazao kao totalno nesposobna vojna formacija i ako vec spominjes Lipanjske zore trebao bi da znas da je tu operaciju planirala i izvela HV uz pomoc hvo u kojem su bili i Bosnjaci.

Sve sabrano hvo nije ni prvi branio a nije nista sam ni odbranio tako da tvoje tvrdnje nisu istina.
kv99 wrote:3) hvo nije nista odbranio i nije zaustavio srpsku agresiju. hvo je potucen do nogu od srpskog agresora i borbe koje su vodjene u Hercegovini i Posavini je odradila hv i ti mozes pricati sta hoces ali cinjenice pokazuju da hvo nije bio spreman za odbarnu i nije prvi nista branio ili odbranio. Armija Republike Bosne i Hercegovine nije imala taj luksuz da se neko drugi bori u njeno ime.
To su neke tvoje činjenice, imaš pravo na njih koliko god smiješne bile. ;-)
kv99 wrote:Izvrsena je okupacijom Prozora oktobra 1992. Obrati paznju OKUPACIJA i 1992.
:zzzz:
Kakva nesretna okupacija Prozora, o čemu ti? Nećeš me sad valjda uvjeravati u onu idiotariju kako je HV bio u prozoru 1992.? Pa ovdje pisati kako su tamo bile nepostojeće brigade HV-a poput „113. splitske“. :lol:

Problemi na tom području su počeli kada je tamo došlo nekih 10-ak tisuća izbjeglica iz Donjeg Vakufa. I onda je krenuo pritisak na Hrvate ali ste se malo precijenili i opekli. Na kraju ste i smijenili onu budalu Muharema Šabića koji je stvar zakuhao a napad mu nije uspio.

Ali to je samo u vašoj logici moguće da Hrvati toliko silno pomažu Muslimanima – naveo sam mnogo toga u prethodnom postu – a onda idu okupirati – pazi grada – Prozor! :D
Nasilno i nelegalno zauzimanje grada, ubijanje i progon civilnog stanovnistva uz pljacku i paljenje je okupacija. I to je bilo 1992. To je cinjenica ma koliko se to tebi svidjalo ili ne.

kv99 wrote:Kao i svako drugi mozes imati pravo na misljenje ali tvoje misljenje ne daje ti za pravo da ti odlucujes koji je sud zvanican i koji nije. I onaj u Haagu i Ustavni Sud Bosne i Hercegovine su zvanicni sudovi i oni su donijeli odluke kakve su donijeli pa makar se ona tebi ne svidjela. Tzv hvo je bio nelegalan u trenucima kada se ARBIH borila protiv njih i tu se nema vise sta objasnjavati. Mozes imati svoje misljenje ali cinjenice govore drugacije.
Nije to stvar mog mišljenja nego činjenica i dokumenata.

Ti kažeš da je HVO nelegalan od rujna 1992. a svi znamo da čak i u samom Sarajevu HVO postoji još mjesecima. Imamo dokumente i vidimo kako je taj „nelegalni“ HVO Alija Izetbegović u listopadu navodi kao dio Oružanih snaga BiH i sa tim „nelegalnim“ HVO-om stvara zajedničku komandu u travnju 1993.

To radi vaš Alija, nisam to ja izmislio. A druga je stvar i vaš problem što ujutro radite jedno a popodne drugo i htjeli bi da Hrvati mijenjaju košulje kako se vama ćefne. E, ne ide to tako.
Cinjenica je da je Ustavni sud Republike Bosne i Hercegovine proglasio erceg crpsku za nelegalnu stvorevinu i snage koje su se borile u njeno ime su sa time proglasene nelegalnim. To je cinjenica i zato ti i govorim da je neprijatelj bio tzv hvo koji je sa HVO koje je branilo Bosnu i Hercegovinu imalo samo ime zajednicko.
Što se tiče Haaga, ti se njemu klanjaj koliko god želiš. To je tvoj izbor. Ja više volim misliti svojom glavom. Jedan drugi sud u Haagu kaže da Srbija nije izvršila genocid u BiH.

Kako ti se sviđa ta presuda?

Kako ti se sviđa činjenica da je haaška tužiteljica Carla del Ponte pomogla Srbiji u tom postupku tako što je zatajila neke dokumente?

Haag je oruđe u rukama moćnih i oni s njim rade ono što im u tom trenutku paše. Svaka odluka ili presuda na ovom svijetu je podložna analizi i kritici, ako čovjek ima mozak da sam rezonira. Samo robot može reći – eh, to su tako rekli na sudu i to je tako 100%!

Da je Alija poživio i on bi završio u Haagu, zato što velike sile tako odredile politiku izjednačavanja krivnje i pomirbe. Pazi što u svojoj knjizi piše William Montgomery, bivši američki veleposlanik u Srbiji i u RH:
Specijalni ambasador SAD-a za ratne zločine Pierre Prosper pozvao je trojicu američkih ambasadora iz regiona da dođu u Haag kako bi se sastali s predstavnicima MKSJ. Dvije uspomene naročito su upečatljive. Prva se odnosi na to da smo direktno od Carle del Ponte čuli da se službeni pristup njene kancelarije temelji na stavu da su svi ratni lideri svih strana krivi za ratne zločine, a da zatim razmatra koji su to određeni zločini i kako da dokaže njihovu krivicu.
Dakle, najprije se zaključi da su svi jednako krivi a onda se ide tražiti kako bih se moglo osuditi? I ja da se klanjam takvom sudu?

Da sa klanjam sudu čijoj medijskoj agenciji ...
http://www.sense-agency.com/naslovna/naslovna.1.html
... je direktor ovaj čovjek – Mirko Klarin?
http://www.youtube.com/watch?v=3m9qZxx1ucA
Ne hvala. Ali ti se slobodno klanjaj ako želiš i sjeti se kako je prošla bosanska tužba za genocid protiv Srbije i kakvu je ulogu u tome imala Carla del Ponte. :)
Ja se klanjam samo dragom Bogu i nikome drugom. A sto se tice suda u Haagu i Ustavnog Suda javi nam kada se tvoje misljenje bude cijenilo kao i taj sud.
kv99 wrote:Lijepo sam te pitao , ako cemo koristiti rekla-kazala onda da to koristimo i u slucaju franjo-milosevic a i boban –radovan. Imas tu koliko god hoces svjedoka da su se franjo i milosevic dogovorili da podijele bosnu i Hercegovinu i onda samim time imas i odgovor koliko je bio legalan tzv hvo i za sta se borio ako se zna da je primao naredbe iz Zagreba.
Apsolutno možemo! :thumbup: Samo izvoli, da te malo i o tome podučim. A odmah ću ti objasniti razlike.

Najprije da ti kažem kako sam sebi skačeš u usta. Maloprije gore govoriš kako je borbe protiv Srba u BiH odradio HV a ne HVO a sada bi htio reći da su Srbi i Hrvati bili saveznici koji su htjeli dijeliti Bosnu. Pa da su to htjeli ne bi se međusobno tukli, jel' tako? :?

Pa nisu se tukli jer je HV ili tzv hvo branio Bosnu i Hercegovinu vec su se tukli da je podjele i tukli su se da bi svako sebi uzeo sto veci dio teritorije.

Code: Select all

Ne postoji nijedan čovjek i izravni svjedok koji je prisustvovao nekom dogovoru Tuđmana i Miloševića, koji je to izravno čuo. Samo Ante Marković tvrdi da su njemu i Tuđman i Milošević priznali da su se to dogovorili. Ta priča je šuplja iz mnogo razloga. Najprije zato što je Ante Marković bio u sukobu i s jednim i s drugim i ima motiva da laže. Zatim zbog toga što Marković nema nijednog dokaza ili svjedoka koji može potvrditi da su njemu Tuđman ili Milošević to priznali. Također zbog toga što nema nikakvog smisla da Tuđman i Milošević tako nešto taje svojim najbližim suradnicima a obojica se ispovijedaju baš Anti Markoviću s kojim u zategnutim odnosima. I na kraju, sam razvoj događaja je suprotan od bilo kakvog dogovora. Jer baš nakon Karađorđeva, kroz 1991. i 1992. dolazi do najžešćih sukoba između Hrvata i Srba a Hrvatska uvelike pomaže Muslimanima kao što sam maloprije neke stvari naveo. 
Pa koji ima svjedok da je Izetbegovic rekao tako nesto Halilovicu ili bilo kome drugom. Halilovic koji je politicki portivnik Izetbegovica to tvrdi a ti sada tvrdis da neko ko nema svjedoka uz sebe i ko je politicki protivnik ne moze biti vjerodostojan svjedok :-)
Koja je logika da se Tuđman sa Miloševićem dogovori podijeliti Bosnu a onda se Hrvati i Srbi zarate na sve strane a Hrvatska naoružava Muslimana, obučava, šalje svu moguću pomoć?!
Hrvatska nije naoruzala Bosnjake ( a vidim da izbjegavas da koristis taj izraz vec citavo vrijeme Bosnjake tretiras kao religioznu grupu kao sto su komunisti radili a ne kao narod. Da li si ti neki stari komunista ili si glup pa ne mozes da naucis da je vec 20 godina zvanicni naziv Bosnjaci ? ) vec je prodavala naoruzanje kao sto su radili i Rusi , Bugari, Rumini pa i Srbi pa neces valjda reci da su i oni branili Bosnu i Hercegovinu ? I Hrvatska se naoruzavala od oruzja koje je stizalo za ARBIH pa po tome je onda i Bosna i Hercegovina odbranila Hrvatsku .
Sva moguca pomoc nije slata vec naprotiv, sve sto je bilo efektivno nije imalo dozvolu da se prebaci. Nista preko MB 120 mm nije bilo dozvoljeno da se prevuce.
S druge strane, što se tiče Alije, imamo mnogo svjedoka koji su osobno svjedočili Alijin planovima za stvaranje muslimanske države i podjele BiH. Već sam citirao Halilovića ili Adil Zulfirkarpašića. I akademik Muhamed Filipović je o tome svjedočio. Dakle, ne da su oni nešto načuli od nekoga da bi Alija dijelio Bosnu nego su osobno čuli od Alije i od drugih dužnosnika SDA da se želi stvarati muslimanska država! Haris Silajdžić je osobno rekao Mati Graniću kako su na jednom glasanju vrha SDA jedva skupili većinu na cjelovitu Bosnu i da ih je 45 % bilo za podjelu BiH. Hoćeš da ti i to citiram?
Vec sam ti naveo i za Halilovica a i Adila i Filipovica i sl. Niko od njih nema svjedoka kao sto ti tvrdis da se treba imati a svi su bili politicki protivnici rahmetli Izetbegovica.

Code: Select all

Dakle, ovo je prva razlika.[b][u] Za dogovor Tuđmana i Miloševića ne postoji nijedan neposredni svjedok(inače, njih obojica su demantirala takav dogovor) dok ime više direktnih svjedoka koji su osobno čuli i vidjeli Alijine planove o muslimanskoj državi. [/u][/b]I ti svjedoci nisu neki Alijini protivnici (kao što ja Ante Marković Tuđmanu i Miloševiću) već neki njegovi najbliži suradnici, poput Halilovića.
Nije istina kao sto sam ti ranije naveo.
No, najbitnije je to što je kasniji razvoj događaja potvrdio takve namjere. Alija je potpisao sporazume kojima se omogućava raspad BiH (također sam pokazao dokument maloprije), a Tuđman nije nikada. Naprotiv, baš njemu je Alija nudio Hercegovinu a Tuđman odbio.

A sada ćeš ti mene valjda uvjeravati kako Alija želi cjelovitu Bosnu pa Tuđmanu nudi Hercegovinu, a Tuđman vrši agresiju na BiH da bi je podijelio pa ponuđeno odbija?!

Nemoj mi samo s onom pričom kako ga je Alija tako ispipavao kao fol da vidi što će Tuđman reći. Jer je to Alija više puta nudio a posrednika i svjedoka koji su to potvrdili ima koliko hoćeš (Ivo Komšić, general Klein, Nada Starijaš-Al-Issa, Granić, Šarinić …)

Tvrdis da svjedoci ne vrijede ako nemaju drugih svjedoka pa kako onda mozes nesto ovako da tvrdis ?
I samo jednom ludom logikom se može zaključiti da onaj koji pomaže Muslimane, šalje oružje i prima izbjeglice, koji ratuje protiv Srba, koji priznaje BiH kao nezavisnu državu, koji predlaže Aliji vojni savez protiv Srba, koji prihvaća sve mirovne sporazum a nikada sa Srbima nije sklopio nijedan sporazum koji omogućava raspad BiH i koji je odbio ponude da odvoji Hercegovinu … dakle da ja takav čovjek vršio agresiju na BiH da bi je podijelio u dogovoru sa Miloševićem zato što jedan čovjek bez ijednog dokaza tvrdi da su njih dvojica njemu i nikom drugom to priznala.
Nije pomagao Bosnjake vec je radio protiv njih , nije slao oruzje vec je prodavao na isti nacin kao i cetnici , nije primao izbjeglice vec ih je preko Hrvatske iseljavao u trece zemlje isto kao i cetnici , priznao BiH kao nezavisnu da bi je mogao da lakse podjeli , sklopio sporazum se srbima da je podjeli i taj je sporazum javno najavio vec krajem 1991.

kv99 wrote:Nisi mi nikako odgovorio : po cemu je proglasenje Knina ” srpskim gradom ” agersija na Hrvatsku a proglasenje Travnika ” hrvatskim gradom ” odbrana Bosne i Hercegovine ? Ni jedan dogovoren plan nije dao za pravo tzv hvo-u da proglasi Travnik, Bugojno., Mostar, Vitez ili bilo koji drugu grad za ”hrvatske”. Tzv hvo je uzeo nelegalno sam sebi za pravo da to uradi na isti nacin kao i srbi iz Knina i RSK.
HVO je morao tako postupati zato što su u BiH tri konstitutivna naroda i što su i ostala dva naroda imala planove i radili na stvaranju svojih teritorija. Također, svi međunarodni planovi su predviđali neko teritorijalno razgraničenje. Također, HVO je bio legalna vojna sila BiH i morao je imati područje na kojem će djelovati. Kakva je to vojska bez teritorija? Ništa od toga nisu imali Srbi u Hrvatskoj.
Tzv hvo nije morao tako postupati i to je uzeo sebi za pravo kao sto su uzeli i srbi u Hrvatskoj.
Srbi u RH su bili manjina koji su odbili ponuđenu autonomiju i proglasili da ne žele živjeti s Hrvatima. Odbijali su i pregovore i mirovne sporazuma. Hrvati u BiH su priznavali Bosnu i Hercegovinu i prihvaćali su sve mirovne prijedloge, ali su željeli da se definira njihov teritorij kao što su radila i ostala dva konstitutivna naroda.

Dakle, nije HVO izmislio „zapisavanje teritorija“, već su to radili svi. Od Srba, preko Alije koji hoće „komad Bosne“ do međunarodne zajednice koja cijelo vrijeme predlaže razne načine podjele unutar BiH.
Srbi tvrde da nisu bili manjina vec konstitutivan narod kojem su oduzeta.
Hrvati u Bosni i Hercegovini su priznavali Bosnu i Hercegovinu ali to nisu oni iz tzv hvo koji su se borili u ime erceg crpske. Kao sto sam ti ranije naveo ARBIH se nije borila portiv Hrvata i Hrvati nisu bili neprijatelji Bosne i Hercegovine to je bila erceg crpska.
I Srbi u Hrvatskoj su zeljeli da se definise njihova teritorija isto kao i tzv hvo sa erceg crpskom pa ako konstutivan narod ima to pravo zasto niste dozvolili to u Hrvatskoj a kazes da se iz nje javljas ?
kv99 wrote:I vidis danas da sam sebe hvatas u laz jer ako su citavo vrijeme predlagali samo podjelu na 3 dijela kako to onda da je stvorena Federacija ? Vasingtonskim sporazumom je ukinuta erceg crpska tako da nije istina to sto tvrdis vec je to tvoja zelja da se dijeli na 3 dijela.
Ti zaista imaš obraza lagati čak i kada je sve ovdje jasno zapisano. Ja nigdje nisam rekao da su „čitavo vrijeme predlagali samo podjelu na tri dijela“. Ja sam sasvim jasno rekao da se u „svakom prijedlogu predviđala određena teritorijalna raspodjela“ i da su se predlagale „neke teritorijalne jedinice za 3 konstitutivna naroda“ Tri konstitutivna naroda ne moraju biti razmještena u tri teritorijalne jedinice, ali se neka podjela mora naći. Bilo je različitih modela. Od tri republike, pa 10 Vance-owenovih kantona do dva entiteta. Ako je V-O plan imao 10 jedinica ne znači to da ima 10 naroda. Isto kao što dva entiteta ne znače da ima naroda. Naroda je uvijek tri, samo se traži model kako će se raspodijeliti. Hoće li u dva, tri, 10 ili 20 jedinica stvar je dogovora. S tim da je jedan entitet dodatno podijeljen – županijama ili kantonima – između dva konstitutivna naroda.
U Vasingtonskom sporazumu nije bila predvidjena nikakva teritorijalna raspodjela na nacionalnoj osnovi i to je na kraju i prihvaceno tako da tvoja tvrdnja nije istinita. VO model kojeg su Bosnajci ustvari i odbili , je imao 10 jedinica u kojima se tacno znalo pod cijom nacionalnom vlasti potpada jedinica a sto nema veze sa Federacijom i opet pokazuje da tvoja tvrdnja nije istinita. Federacija nije podjeljena izmedju dva konstitutivna naroda, ako jeste sto se onda trazi treci entitet ?
kv99 wrote: Stranci u HV :

Poginuli u borbi ( K.I.A. ) = 64
Ranjeni u borbi (W.I.A.) = 84

Engleska (139) = 15 poginulih , 21 ranjen
Njemacka (55) = 15 poginulih , 10 ranjenih
Francuska (69) = 8 poginulih , 21 ranjen
Nizozemska (27) = 2 poginulih , 2 ranjena
Madzarska (33) = 2 poginulih , 5 ranjena
Austrija (10) = 2 poginulih , 1 ranjen
Kanada (7) = 3 poginula
SAD (17) = 3 poginulia, 1 ranjenih
Svicarska (4) = 2 poginula
Belgija (4) = 1 poginuo, 2 ranjena
Australija (15) = 1 poginuo , 2 ranjena
Portugal (2) = 1 poginuo
Italija (7) = 2 poginula, 1 ranjen
Ukrajina (1) = 1 poginuo
Slovacka (4) = 1 poginuo , 1 ranjen
Irska (10) = 1 poginuo , 2 ranjena
Skotska (5) = 1 poginuo, 3 ranjena
Bugarska (2) = 1 poginuo
Danska (5) = 1 poginuo. 2 ranjena
Finska (3) = 2 ranjena
Cile (1) = 1 ranjen
Spanjolska (4) = 2 ranjenlih
Poljska (8) = 1 ranjen
Wales (4) = 1 ranjen
Švedska (3) = 1 ranjen
Gambija (1) = 1 poginuo
Zimbabwe (1) = 1 poginuo
Ovo su samo poginuli i ranjeni i vecina od ukupnog broja je bila iz nacistickih i rasistickih organizacija. Bilo je jos i pripadnika teroristickih organizacija kao npr IRA pa ako su oni legalni u HV po cemu su onda nelegalni i mudzahedini ?
:lol: :lol: :lol:
Čovječe, ovo je sad stvarno neozbiljno. Presmiješan si. Otkud ti znaš tko je od ovih pojedinca ovdje što? Na temelju čega ti tvrdiš da ih je „vecina od ukupnog broja je bila iz nacistickih i rasistickih organizacija“. Da to nisi čitao u istoj knjizi gdje i ono o okupaciji Prozora?! :D

Koje su to nacističke i rasističke organizacije iz kojih je ova većina?! Kako se zovu? Tko je to od ovih ovdje terorist iz IRA-e?! Otkud si to pokupio?! :-)

Hoćeš li ti ozbiljno raspravljati i argumentirati svoje tvrdnje ili ćeš ovdje pričati neke bajke o nacistima i IRA-i?

Što je bio neki pojedinac dobrovoljac ili plaćenik nitko ga nije ni pitao. Ali nije bilo nikakva nacističke postrojbe kojoj su legalne vlasti RH omogućile posebnu postrojbu, smještaj, logistiku, kasarnu, broj vojne pošte ili da promoviraju neku svoju ideologiju.

A sve to je bošnjačka politika omogućila Mudžahedinima među kojima je bilo čak i pripadnika Al Kaide.
[/quote]

Tvrdio si da je ARBIH nelegalna jer su u njoj bili stranci mudzahedini pa ako je zbog njih ona bila nelegalna kako nije i HV koja je imala naciste i rasiste:

http://www.youtube.com/watch?v=N5Hfa8R4tE0

I 1992-93 Al Kaida nije bila uopste poznata i tada nije uopste predstavljala smetnju da USA salje pomoc koja je dolazila. Tako da je po tebi ARBIH nelegalna jer nije znala da gleda u kristalnu kuglu pa da vidi sta ce biti za 10-ak godina :-)
cindrlimindrli

#1053 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

ktlzi wrote:Pravi si sin roda svoga, svaka čast!
Dobro je dosmr, upristoji se malo, nisi na poskoku majka mu stara.
A sta si ono htio reci, a da, bespuca povijesne zbilje i sl. mantra...
cindrlimindrli wrote:Zaboli me i za vama i za njima, al` Srbi jesu prije rata bili konstitutivan narod u Hrvatskoj, i istina je da ih je Franjo izbacio iz Ustava.
ktlzi wrote:Polazeći od iznesenih povijesnih činjenica, te od opće prihvaćenih načela u suvremenu svijetu i neotuđivosti i nedjeljivosti, neprenosivosti i nepotrošivosti prava na samoodredenje i državnu suverenost hrvatskoga naroda, uključujući i neokrnjeno pravo na odcjepljenje i na udruživanje, kao osnovnih preduvjeta za mir i stabilnost međunarodnog poretka, Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika inih naroda i manjina, koji su njezini državljani: Srba, Muslimana, Slovenaca, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova i drugih, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.
E da sad nadji prijeratni Ustav lijepe ti tvoje :D , pa da uporedimo. I nemoj meni pripisivati neku propagandu, jer
kao sto rekoh meni ste nebitni i jedni i drugi. Kamo srece da su vam se vojske `91 medjusobno istrijebile u nekoj
slavonskoj vukojebini, toliko ste mi simpaticni.
kv99

#1054 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

ktlzi wrote:
quick_nick wrote:
Ti si novi na forumu pa nisi upratio KV-ovu propagandu ja ti savjetujem IGNORIRAJ ga lik je bio na svim ratistima sve zna i sve je vidio on ti je nesto poput "wikipedie-britanice-islamske deklaracije all in one". Kao sto je netko naveo zustro komentarise snajpere po sarajevu i bitke u LD i cijeloj Srednjoj Bosni znaci on ti je kao "amidzic" od Chuck-a :)
:-D

Cirkusant. Pajac. Žali Bože uludo potrošenog, a dragocjenog vremena. Koliko je uvjeren da sam ja neki trol odavno prisutan na ovom forumu tako je izgleda uvjeren i u ove nesuvisle djetinjarije koje sumanuto piše i ponavlja kao lud. I sada bih ga ja trebao uvjeravati drugačije? Prejak je to brainwash ...
Kao sto sam rekao ranije kolega kvik nik je pogrijesio u svemu:

niti on ima pojma pa izmislja o nekom odnosu od 8:1 a svako ko je bio u LD zna da je to laz a niti si ti novi na forumu.
Na ovom forumu prije ovog nicka si imao @djibril, prije toga @gabro a dolazio si i prije.Trol zvani @sidrun na forumima gdje moderatori dopustaju tvoje trolanje pa nisi navikao da iko ukaze na to pa se sada jadas da te je pajac i cirkusant otresao ko slinu.
Mali savjet : koliko god da mijenjas nickove uvijek se moze upratiti ko si i sta si po demagogiji koju prosipas okolo.

I u vezi konstutivnosti naroda , nisi naveo sta daje pravo konstutivnom narodu pravo da proglasava gradove i teritorije "svoje " a manjina to ne smije ? Ako ti tvrdis da konstutivan narod ima pravo da sam to odluci sta smije ili ne smije da zapisa zasto onda jedan narod nema pravo da odluci da li je konstutivan ili ne pa da i on zapisava sta mu se prohtije?
Last edited by kv99 on 25/05/2012 22:59, edited 1 time in total.
cindrlimindrli

#1055 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

ktlzi wrote:
cindrlimindrli wrote: E da sad nadji prijeratni Ustav lijepe ti tvoje :D , pa da uporedimo. I nemoj meni pripisivati neku propagandu, jer
kao sto rekoh meni ste nebitni i jedni i drugi. Kamo srece da su vam se vojske `91 medjusobno istrijebile u nekoj
slavonskoj vukojebini, toliko ste mi simpaticni.
Eh, sad bi on uspoređivao! Maloprije reče da su Srbi iz ustava izbačeni, kad tamo u ustavu crno na bijelo Srbi upisani! I sada bi mi trebali nešto kao uspoređivati pa da tebi manje neugodno bude što si glupost i neistinu tvrdio?! Hajde jarane, nismo djeca ... ;-)
Kad se pomene izbacivanje iz Ustava misli se na njihovo pretvaranje u nacionalnu manjinu. Znas ti to vrlo dobro
samo se po dobrom starom adezeovom obicaju pravis lud.
cindrlimindrli

#1056 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

ktlzi wrote:Aha -misli se!

Zato se ne napiše da su "pretvoreni u nacionalnu manjinu", nego da su - izbačeni! To je ista stvar. Čim ti netko kaže "izbačeni", odmah ti jasno da nisu ustvari izbačeni i da se spominju nego da su "pretvoreni u manjinu".
Ma jasno, po tudjim ledjima manje boli, nije sija jeste vrat. Mogu zamisliti koliko bi vristao da danas sutra Hrvati
budu definisani Ustavom BiH kao sto su Srbi Ustavom Hrvatske iz `91, pa od konstitutivnog naroda postanete manjina.
cindrlimindrli

#1057 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

ktlzi wrote:Naravno, kada kažeš "Ustav Hrvatske iz '91." onda se sigurno misli na Ustav donesen 22. prosinca - 1990
Taman mi je Hrvatska toliko bitna da znam u bobu kad su donosili ustave i qrce...
cindrlimindrli

#1058 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

ktlzi wrote:Ma vidim ja. Toliko ti je nebitna da nijedan post nisi o Hrvatskoj u zadnjih par sati napisao.
Pa is`sove ti krvi :D , dobro si primjetio, ja ako ne pomislim na Hrvatsku bar pedeset puta u minuti bude mi zlo..
haj zibje.
Sezam

#1059 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Sezam »

Bilo bi lijepo kad bi se pojedinci ovdje drzali teme i cinjenica. Glupe rasprave, bezvezna upadanja samo razvodnjavaju dobru (i bolnu) temu. neka ljudi koji su zivjeli u Srednjoj Bosni i prosli kroz te grozote pricaju o tome, ostali ako nemaju sta pametno reci, nek se ne mjesaju.
Borat1001

#1060 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Borat1001 »

Al ste usrali temu! Natječete se čiji je veći, nastupate navijački, punite svoj ego, tašti ste, i na kraju ubitačno dosadni...

@TWRA, de molim te, živ bio, piši još nešto čega se sjećaš. Sit sam ovih sitnopolitičaskih prepucavanja kao na komentarima od youtube-a do raznoraznih portala.
al_akhisari

#1061 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by al_akhisari »

@ktlzi
...s obzirom da tvoje pisanje zvuči ozbiljno, bio sam nemalo iznenađen i razočaran iznošenjem (olahko) tvrdnje o uzrocima sukoba u prozoru; svašta si napisao, i moram se složiti ( i nažalost i na sreću ), da se nećemo i nemožemo složiti oko, kako ti kažeš ove "stvari"; u jednoj stvari se pak, moram složiti s tobom, a to je da ja zaista smatram veoma važnim, sagledavanje, razumijevanje, i rasvijetljavanje "slučaja prozor", u kontekstu daljnjeg razvoja situacije između armije bih i hvo-a; stoga ću otvoreno pitati, šta je po tebi uzrok sukoba u prozoru ( ne povod ); što se tiče ostatka tvojeg pisanja, moram reći da se i sa puno toga dalje kazanog ne slažem; ovdje ću kazati nešto od toga:
- ti navede da se ne slažeš sa traženjem uzroka na mikro razini; načelno, apsolutno se slažem s tobom, ali kad je u pitanju ovaj komad balkana, pod imenom bih, i u trenutku u kome se ista nalazila, ovdje važi pravilo, da "svako pravilo ima izuzetke"; konkretno, mislim da je probosanska politika tog doba, formulisana u najteže doba i da je pričesto bila (samo) odgovor na aktuelno stanje ( koje je bivalo sve gore i gore, sve do polovine 94-te);
- ako dobro razumijem tvoju tezu o uzrocima, onda iste nalaziš u težnji, kako kažeš alije za stvaranje muslimanske države; naravno da imaš pravo na svoj i ovakav stav, ali je moje puno pravo da s istim nikako ne složim; o tome da li bi alija želio i volio takvu državicu, ne bih ( svi imamo svoje skrivene želje i težnje, pa je moguće i on imao); argumenti kojima pokušavaš dokazati ovu tvrdnju su, blago rečeno nepouzdani ( izjave sefera h., kako kako forumaš @kv reče alijin protivnik ili bolje kazano po meni, alijin neprijatelj );
- sad mi nešto žao i smatram velikom greškom kako neko ne predloži pokojnog franju za nobelovu nagradu-naravno za mir :sad: na ovim prostorima generalno, osjećaj za realnost, objektivnost, su misaone imenice; nažalost, bojims e da je i tvom slučaju o istom riječ, kad je u pitanju kritičko sagledavanje aktualne hrvatske politike 90-zih prema bih; za razliku od tebe, koji ne nalazi mahane političkoj eliti hrvata 90-tih, ja prema tadašnjem političkom vođstvu bih, i njihovim postupcima, imam i te kako rezervi i kritike; uvažavajući užasan položaj i pretešku sitiaciju u kojoj su se nalazili, kritike se odnose, prije svega na, zakašnjele reakcije ( generalno ), islamizaciju armije ( ovo se može spočitati i tadašnjoj hrvatskoj politici),...
- kažeš, citiram: "I na koncu svega, gdje je smisao u tome da Hrvati izazivaju ili žele sukob u srednjoj Bosni, na području gdje su u posve podređenom položaju; okruženi mnogobrojnim Bošnjacima i odsječeni od ostalih hrvatskih snaga?! zapravo, ovim demantuješ i potpuno besmislenim činiš svoju tezu o težnji i ciljevima bosanske politike da ovladaju ld i hrvatskim teritorijem; zašto bi bosanske snage, koje se već nalaze u izuzetno lošem položaju prema jednom-mnogo opremljenijem neprijatelju, sebi odsjekle granu na kojoj sjede kako-tako; i time si otvorile još jedan front, odsjekle ionako tanke linije nsabdjevanja; nije valjda da misliš da smo mi baš toliko glupi i primitivni :sad:
- ovdje te pozivamo da napraviš još ovo: 1. analizirao si stanje, poziciju, izbore alije ( bosanaca), slobe ( srba ), franje ( hrvata ); ajd sad napravi isto sa bosanskim hrvatima, s posebnim osvrtom na hvo u: prozoru, g. vakufu, n. travniku, vitezu, busovači: šta su radili, čime se bavili, kakva im je bila obaveza u pogledu ratnih zadataka...imam i par pitanje: imaš li tekst zakletve koju su polagali pripadnici hvo-a? ako imaš, volio bih vidjeti tekst; kojoj zemlji su se oni zaklinjali i za koju su se branili; na kraju najvažnije pitanje: jesi l bio na području sb, prije, za vrijem i netom nakon sukoba hvo i armije?
honi23

#1062 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by honi23 »

EVO ovdje na sastanku kod KRIVOUSTOG SRANJE Ante roso kaže da će ih Muslimani Vojniočki Potamanit, ja mislim da je to dovoljan argument šta je ABiH mogla uradit a šta nije htjela.

Na sastanku Franje Tuđmana sa predstavnicima „herceg-bosne“ u predsje-dničkim dvorima, u Zagrebu,
13. 02. 1994.

godine, zapaženu diskusiju dao je novizapovjednik HVO u Bosni i Hecegovini,
general Ante Roso
- onaj isti koji je biospreman upotrijebiti napalm bombe (napalm smješa miksana sa bojnim otrovima),samo da bi napravio pomak na bojištu gornje vrbaske regije, novembra 1993. godine.
„I danas se vodi bitka za središnju Bosnui voditi će se još dugo. ...Sa moga gledišta problem će evoluirati na sljedeći način: mi to htjeli ili ne, Muslimani će dobiti oružje.
Htio to ovdje netko prihvati ili ne, ali je tako. Oko 1.400 tona naoružanja je njima spremno da se da polovicom ožujka. Bolje da se ne ulazi u vrijednost, to je naoružanje druge generacije.
Oni će nas vojnički potamaniti.
[/size]

Eh, kad je on ovo prizno da ga je strah da će ga ABiH vojnički potamaniti možeš mislit kako je bilo stanje na terenu.
A o tome ko je bio legalna vojska najbolje govori zastava ispred UN sigorno nije bio plagijat zastave okupatorske zemlje sa kockicama već PLAVA BOJA NA BJELOME PLATNU I ŠEST LJILJANA VEZENIH U ZLATU, naša zastava bosanska.
kv99

#1063 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

[quote="al_akhisari"]@kitzl- kažeš, citiram: "I na koncu svega, gdje je smisao u tome da Hrvati izazivaju ili žele sukob u srednjoj Bosni, na području gdje su u posve podređenom položaju; okruženi mnogobrojnim Bošnjacima i odsječeni od ostalih hrvatskih snaga?! zapravo, ovim demantuješ i potpuno besmislenim činiš svoju tezu o težnji i ciljevima bosanske politike da ovladaju ld i hrvatskim teritorijem; zašto bi bosanske snage, koje se već nalaze u izuzetno lošem položaju prema jednom-mnogo opremljenijem neprijatelju, sebi odsjekle granu na kojoj sjede kako-tako; i time si otvorile još jedan front, odsjekle ionako tanke linije nsabdjevanja; nije valjda da misliš da smo mi baš toliko glupi i primitivni :sad:
[quote]

Dobro je da si se osvrnuo na ovo jer kao sto si primjetio ovo je apsolutna laz i sto je pomalo bizarno koliko se ponavlja jer je bas na ovoj temi nekoliko puta opovrgnuta ali se opet ponavlja. Pa da se opet ponovi : TZV HVO NIJE BIO ODSJECEN I OPKOLJEN U TRENUTKU KADA INICIRAO SUKOBE U ZIMU/PROLJECE 1993" .

1) Pravac jug-jugozapad : Imali su direktnu vezu sa ostalim snagama hv i tzv hvo-a pravcem Vitez- Novi Travnik-Ravno Rostovo-Bugojno- Gornji Vakuf- Makljen-Prozor i dalje prema Hercegovini i Hrvatskoj.
2) Pravac Istok -zapad : Zenica -Vitez - Travnik- Vlasic jer se ne smije zaboraviti da su prije sukoba trajali intenzivni dogovori bas na Vlasicu od pripadnika najveceg politickog i vojnog vodstva tzv erceg crpske i dogovorena saradnja i sadejstvo
3) Jugoistok : Kiseljak- Kacuni -Busovaca-Vitez i dalje prema ostatku SB

Kao sto se vidi Vitez kao centar tog podrucja a preko njega i ostatak podrucja je bio povezan preko 3 razlicite strane tako da nije bio samo jedan pravac komunikacija vec vise i sto pokazuje da je apsolutna laz da su bili opkoljeni. Postaju odsjeceni i opkoljeni tek POSLIJE polovine juna 1993 sto znaci da kada su otpoceti napadi tzv hvo nije bio opkoljen i sve do tada su imali i te kako povoljnu stratsku i takticku poziciju.
Last edited by kv99 on 29/05/2012 15:32, edited 1 time in total.
TWRA

#1064 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by TWRA »

Borat1001 wrote:Al ste usrali temu! Natječete se čiji je veći, nastupate navijački, punite svoj ego, tašti ste, i na kraju ubitačno dosadni...

@TWRA, de molim te, živ bio, piši još nešto čega se sjećaš. Sit sam ovih sitnopolitičaskih prepucavanja kao na komentarima od youtube-a do raznoraznih portala.
Evo recimo i to da smo jednom pokušali proboj iz LD prema Kaćunima i Kiseljaku. Pripremalo se neko vrijeme, svi mi došli ko fol tamo u Busovaču iz cijele LD PPN-ovi i IDG-ovi. Negdje jesen bila ne sjecam se dobro. Pripreme bile u najvecoj tajnosti. Kad uvecer, ujutro napadamo, sretnem jednog iz Travnika (cijela opcima Travnik je bila smeštena u Busovači u izbjeglicama), kaže čovjek "ujutro se ide u proboj prema Kiseljaku" cijela čaršija zna već 5 dana jer je navodno (ovo zaista navodno) žena od zapovjednika Busovačke brigade ispričala prijateljicama na kavi.

I mi ujutro krenemo, neki položaj mislim da se Prolom zvao, a ono tvrdo u pičku matrinu, oprali nas ko konje. Izgubili pet ljudi, najviše najebo HOS iz Novog Travnika.

Inače kad se probijala linija nikad se nije dogodilo da se ne probiju linijaši i na jednoj i na drugoj strani, pogotovo ovako, a ovi su očigledno čekali, bar smo mi to tako sebi opravdali.....

Drugi slučaj, nakon što smo zaista sjajno odradili Grbavicu kod Viteza, krenemo u kasnu jesen 1993 u napad na Slimena kod Travnika. Nikad mi nije bilo jasno zašto, jer i da smo ih uzeli ništa se promijenilo ne bi. Tu smo probili, uletili u naselje al su nas brzo vratili. Bilo fine borbe.

Vidio sam negdje na forumu da je netko s druge strane napiso da je u tom napadu poginulo 14 Armijaša te da su u kontranapadu riješili cijeli jedan vod HVO-a. To evo sad ovdje mogu reći da nije tocno jer smo mi imali dva mrtva iz Lakojurišne bojne VP iz Busovače i par ranjenih iz drugih PPN-a, dok za žrtve Armije ne znam.

To zasad toliko, pregledao sam malo ovih dana pa sam na you tubeu naletio na snimke iz napada na Grbavicu kod Viteza, ima dosta materijala. Pregledajte ako niste pa ćemo komentirati.

I ovo što se ušlo u debatu "ko je počeo rat" me živcira pa molim da se otvori posebna tema "ko je počeo rat"
sokkia

#1065 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

I ovo što se ušlo u debatu "ko je počeo rat" me živcira pa molim da se otvori posebna tema "ko je počeo rat"
a što te to živcira?
znaš li šta su ameri uradili Japanu pri kraju 2.WW pa nisu odgovarali za to ?
znaš li šta su rusi uradili njemcima pri kraju 2.WW pa nisu odgovarali za to ?

nisu odgovarali zato što su oni POCELI RAT .
quick_nick

#1066 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

TWRA wrote:
Borat1001 wrote:Al ste usrali temu! Natječete se čiji je veći, nastupate navijački, punite svoj ego, tašti ste, i na kraju ubitačno dosadni...

Evo recimo i to da smo jednom pokušali proboj iz LD prema Kaćunima i Kiseljaku. Pripremalo se neko vrijeme, svi mi došli ko fol tamo u Busovaču iz cijele LD PPN-ovi i IDG-ovi. Negdje jesen bila ne sjecam se dobro. Pripreme bile u najvecoj tajnosti. Kad uvecer, ujutro napadamo, sretnem jednog iz Travnika (cijela opcima Travnik je bila smeštena u Busovači u izbjeglicama), kaže čovjek "ujutro se ide u proboj prema Kiseljaku" cijela čaršija zna već 5 dana jer je navodno (ovo zaista navodno) žena od zapovjednika Busovačke brigade ispričala prijateljicama na kavi.

I mi ujutro krenemo, neki položaj mislim da se Prolom zvao, a ono tvrdo u pičku matrinu, oprali nas ko konje. Izgubili pet ljudi, najviše najebo HOS iz Novog Travnika.

Inače kad se probijala linija nikad se nije dogodilo da se ne probiju linijaši i na jednoj i na drugoj strani, pogotovo ovako, a ovi su očigledno čekali, bar smo mi to tako sebi opravdali.....

Drugi slučaj, nakon što smo zaista sjajno odradili Grbavicu kod Viteza, krenemo u kasnu jesen 1993 u napad na Slimena kod Travnika. Nikad mi nije bilo jasno zašto, jer i da smo ih uzeli ništa se promijenilo ne bi. Tu smo probili, uletili u naselje al su nas brzo vratili. Bilo fine borbe.

Vidio sam negdje na forumu da je netko s druge strane napiso da je u tom napadu poginulo 14 Armijaša te da su u kontranapadu riješili cijeli jedan vod HVO-a. To evo sad ovdje mogu reći da nije tocno jer smo mi imali dva mrtva iz Lakojurišne bojne VP iz Busovače i par ranjenih iz drugih PPN-a, dok za žrtve Armije ne znam.

To zasad toliko, pregledao sam malo ovih dana pa sam na you tubeu naletio na snimke iz napada na Grbavicu kod Viteza, ima dosta materijala. Pregledajte ako niste pa ćemo komentirati.

da, da famozni proboj o kojem je i moja baba pricala al bukvalno.
Nekako s proljeća

#1067 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nekako s proljeća »

Image

Uploaded with ImageShack.us

8 Jun, Vlašić
kv99

#1068 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

Nekako s proljeća wrote:Image

8 Jun, Vlašić
Isti tipovi samo sada motorizovani na putu do Varesa u turistickom aranzmanu saveznika im:

revolver amidza

#1069 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by revolver amidza »

@ TWRA

koliko se me sjećanje služi mislim da je to bilo karjem oktobra,jeste, tu je hvo probio naše linije na slimenima.konkretno sam bio tada u kasarni u travniku na odmoru po povratku iz krušcice,naši su povukli na rezervne položaje kod kasarne u slimenima dok pojačanja iz travnika nisu stigla,.ne znam tačno koliko je naših poginulo tada,ali na tom ratištu u jednom danu najviše,.negdje oko 10 - ak ili više boraca pretežno slimenjana, da li je baš vod hvo bio rasturen ne znam tačno , bilo je i vaših mrtvih oni koji su se nekim zajebom previše zavukli u dubinu i nisu mogli natrag,jedno 3-4, i ranjenih,..nas je diglo kada se već satbilizovalo tako da sam stigao na svršen čin,.kao i tebi ni meni nije jasno šta je hvo htio s time konkretno,osim možda da pokaže da je sposoban za ofanzivna dejstva tu i tamo ili dizanjem morala šta li već,mada je morao biti svjestan da nije bilo teorije da ostane u slimenima,tako da je isti dan to vraćeno. negdje u tom periodu hvo gubi zabrđe i južne padine prema "prnicipu",.što mu je prilično otežalo položaj na vitežanskom ratištu. grbavica vam nije bila težak zalogaj,faktički je bila neodbranjiva,na slimenima je blic napadom probijena odbrana,i to je razdrmalo pomalo letargični dio tog ratišta i natjerao nas da imamo u vidu da hvo još uvijek posjeduje sposobne idv jedinice,koje su spremne iskoristi opuštenost naših i napraviti diverzatski upad i proboj. takve smo kasnije u čestim prvociranim i polu-lažnim napadima nastojali da ih što više izmorimo jer su bili "čep".jurcali su od rupe do rupe na probijenim linijama,.već se u zimu 93 osjetilo da su vam te idv jedinice bile prilično smorene i prorijeđene od takvog tempa
TWRA

#1070 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by TWRA »

revolver amidza wrote:@ TWRA

koliko se me sjećanje služi mislim da je to bilo karjem oktobra,jeste, tu je hvo probio naše linije na slimenima.konkretno sam bio tada u kasarni u travniku na odmoru po povratku iz krušcice,naši su povukli na rezervne položaje kod kasarne u slimenima dok pojačanja iz travnika nisu stigla,.ne znam tačno koliko je naših poginulo tada,ali na tom ratištu u jednom danu najviše,.negdje oko 10 - ak ili više boraca pretežno slimenjana, da li je baš vod hvo bio rasturen ne znam tačno , bilo je i vaših mrtvih oni koji su se nekim zajebom previše zavukli u dubinu i nisu mogli natrag,jedno 3-4, i ranjenih,..nas je diglo kada se već satbilizovalo tako da sam stigao na svršen čin,.kao i tebi ni meni nije jasno šta je hvo htio s time konkretno,osim možda da pokaže da je sposoban za ofanzivna dejstva tu i tamo ili dizanjem morala šta li već,mada je morao biti svjestan da nije bilo teorije da ostane u slimenima,tako da je isti dan to vraćeno. negdje u tom periodu hvo gubi zabrđe i južne padine prema "prnicipu",.što mu je prilično otežalo položaj na vitežanskom ratištu. grbavica vam nije bila težak zalogaj,faktički je bila neodbranjiva,na slimenima je blic napadom probijena odbrana,i to je razdrmalo pomalo letargični dio tog ratišta i natjerao nas da imamo u vidu da hvo još uvijek posjeduje sposobne idv jedinice,koje su spremne iskoristi opuštenost naših i napraviti diverzatski upad i proboj. takve smo kasnije u čestim prvociranim i polu-lažnim napadima nastojali da ih što više izmorimo jer su bili "čep".jurcali su od rupe do rupe na probijenim linijama,.već se u zimu 93 osjetilo da su vam te idv jedinice bile prilično smorene i prorijeđene od takvog tempa

Da Slimena su bila besmislen napad s obzirom da nam je svaki čovjek bio bitan, osbito iz PPN-ova. Poginula su baš dva jer su se duboku zavukli, znam im imena, ali necu ih ovdje navodit. Jedan od njih je bio i zapovjednik u Lakojurišnoj bojni.
Što se tiće Grbavice to smo fakat morali odradit jer nam je bila prakticno poluotok u našem prostoru i izrvanjavanjem linije smo puno uštedjeli na ljudstvu koje se kasnije preraspodjelilo i donijelo olakšanje na drugim linijama. U pravu si, Grbavica je bila okružena s tri strane i ovi koji su bili unutra pružili su, onako, osrednji otpor, nisu se razbježali odmah. Nije mi bilo jasno zašto im nije bila upucena nikakva pomoc, a bilo je vremena. Mislim da su se neki čak izvlacili u civilkama transporterima Britanaca. Mi smo na Grbavici imali jednog teško ranjenog, a Armija 6 mrtvih koje smo zatekli.
Mi smo opet tu kasnije usrali motku jer je cijelo naselje opljačkano,a kuce zapaljene. Nakon primirja je i džamija srušena što ja nisam podržavao tada, niti sada.

Nakon pada Zabrđa i spuštanja Armije skoro do Viteza kod nas je moral potpuno potonuo. Pokušali smo bezusješno vratit Zabrđe, imali par mrtvih, vidjelo se da ne ide. Baš je bilo zavladalo beznađe, sve manje ljudi je vjerovalo da ćemo obraniti Vitez. Sdruge strane sve rezerve hrane, cigara i alkohola su bile iscrpljenje, doslovno se nije ništa nije moglo kupit niti za kakve pare. Tko je uspio nabavit od Britanaca par kutija cigara prodavao ih je po 20 km jednu cigaru. Bili smo se prestali nadati pomoći iz Hercegovine i s Uskoplja, da ste nam tada otvorili put svi bi otišli do jednog.

Ovo si također u pravu za specijalne koje su bile prepolovljene, izginule i izranjavane. Neke od njih ugašene. Formiralo se nekoliko novih u kojima su bili mlađi momci bez puno takvog ratnog iskustva i nisu bile na nivou prethodnih.

Onda je uslijedilo Križančevo selo, gdje smo ono totalno popušili, izgubili preko 50 ljudi, katastrofa. To nas je čak malo i razbjesnilo pa se onada pojavio onaj osječaj koji dobije zvijer koja je ranjena i nema više gdje pobječi. Koliko ja znam potpuno smo izludili, bili smo sigurni da nečemo preživjet i sigurni da čemo jako skupo prodat svoju kožu. Nakon Križančeva niti linijaši više nisu bježali, i oni su ohladili i pomirili se sa sudbinom, čekalo se u rovovima i bilo je doslovno bitaka gdje se za vratove držalo.

Meni osobno su najmrže bile intervencije tamo oko Kruščice i Bobaša tu smo se rokali sa mudžahedinima najviše. Kasnije sam saznao da su na Bobašima i Kruščici bili stalno stacionirani kao pripadnici nekakve Zubeirove jedinice koja je bila izdvojena iz sastava EL Mudžahedina, ne znam je li to zaista točno.

TU su nam, ne mogu se sjetiti točno u koje vrijeme, četvorica zalutala u Džipu, jedan od njih je bio ranije kod nas zarobljen u Busovači i razmijenjen u onoj čuvenoj razmjeni u Zenici. Ovaj put mu nismo dali priliku.Ovaj događaj se kasnije kod vas razvio na jedan ružan način u koji su bili uključeni i neki čuveniji Travničani.

Kako god, Bijeli put nas je dosta moralno dignuo i popravio. Dobili smo hrane, cigara, a pogotov nam je bilo važno što smo dospjeli u žižu interesa, znali smo da nismo potpuno zaboravljeni.
Inaće vidim da tu ljudi pišu ovako i onako, ali prava je istina da smo mi bili potpuno bjesni i na Hrvatsku i na Hercegovinu jer su nas uvalili u strašna govna i šest mjeseci nam nisu upoće pomagali osim onog helikoptera koji je praktično dijelio svoj teret po pola nama i Armiji.

Onda je uslijedio onaj završni dio u Buhinim kućama.

Ovdje bi isto htio razbiti jednu predrasudu o Vikićevim specijalcima. Oni zaista jesu sudjelovali u napada, ali ljudi nisu znali upoće gdje su dovedeni. Dio sela koji su napali munđosi ili neko drugi, ne znam, je imao ako se dobro sjecam 17 mrtvih civila. Dok dio sela koji su napali Vikićevci nije imao. Recimo u to vrijeme poznavao sam jednu djevoku iz Buhinih koja mi je pričala da je s obitelji istračala pred kuću kad je počela pucnjava kad ono pred kućom ljudi u crnim uniformama koji su ih požurivali da bježe pram Vitezu, tako da su ostali živi i zdravi.

Ovaj događaj meni govori da je vrh Armije Vikićevce i doveo zbog toga što su ove domaće jedinice gdje god bi upale napravile masakr (i mi smo bili takvi da se razumijemo, samo što već dugo nismo nigdje upadali, tako da je međunarodna zajednica već po malo počela drugim očima gledat na Armiju. S obzormo da su pritisak na Vitez morali vršiti radi pregovora, a više nisu smjeli činiti ratni zločin, a s druge strane nisu ga mogli niti sprijeciti, doveli su skoro pa neutralnu jedinicu. Ovo neutralnu kažem zato što smo se mi na tom mikrorejonu toliko zakrvili da su šanse nekom zarobljeniku da preživi, pa bio on i civili, djete , starac, bile nikakve.
TWRA

#1071 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by TWRA »

Nekako s proljeća wrote:Image

8 Jun, Vlašić
Imaš li još ovih slika?
SemPer_fi

#1072 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by SemPer_fi »

Intersuje me znali iko kako je doslo do pada Jajca , cuo sam pricu da je ArBiH prodana od Hvo ,da li je istina da je Armija imala priliku kasnije da ga zauzme al je doslo naredzenje da se ne krece u akciju ni pod koju cijenu ( nesto u tom fazonu ) ?

Otac mi je dio rata proveo u Jajcu , al ne zeli da prica o tom cak ni kad popije koju :x a mnogo me zanima :?:
kv99

#1073 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

SemPer_fi wrote:Intersuje me znali iko kako je doslo do pada Jajca , cuo sam pricu da je ArBiH prodana od Hvo ,da li je istina da je Armija imala priliku kasnije da ga zauzme al je doslo naredzenje da se ne krece u akciju ni pod koju cijenu ( nesto u tom fazonu ) ?

Otac mi je dio rata proveo u Jajcu , al ne zeli da prica o tom cak ni kad popije koju :x a mnogo me zanima :?:
Jajce je tema za sebe a u vezi ovoga sta je i koga tzv hvo izdao neka svako sebi potrazi odgovor u cinjenici da su napustili najvazniji polozaj u toku noci bez ispaljenog metka i da nisu nikoga obavjestili. Poslije toga je bilo samo pitanje vremena i bas u tom vremenu je ARBIH imala i najvece gubitke kada su pokusali da spase sto se spasiti nije moglo.
Cinjenica je da je tzv hvo imao potpisano lokalno primirje sa cetnicima dok su ti isti cetnici napadali na ARBIH ( svjedocenje oficira tzv hvo u Haagu).
Cinjenica je da su cetnici u Sipovu i Varcar Vakufu slavili sedmicu dana prije ulaska u sam grad uz povike lokalnim Bosnjacima " izdali vas latini ".

Cinjenica je da je HV palila Bosnjacke kuse i privatne objekte cim su se usetali u Jajce 1995 i da je sve do 1998 bilo zabranjeno Bosnjacima ( koji su bili vecina prije agresije a i danas ) da barem turisticki posjete Jajce a kamoli da se vrate.
SemPer_fi

#1074 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by SemPer_fi »

kv99 wrote:
SemPer_fi wrote:Intersuje me znali iko kako je doslo do pada Jajca , cuo sam pricu da je ArBiH prodana od Hvo ,da li je istina da je Armija imala priliku kasnije da ga zauzme al je doslo naredzenje da se ne krece u akciju ni pod koju cijenu ( nesto u tom fazonu ) ?

Jajce je tema za sebe a u vezi ovoga sta je i koga tzv hvo izdao neka svako sebi potrazi odgovor u cinjenici da su napustili najvazniji polozaj u toku noci bez ispaljenog metka i da nisu nikoga obavjestili. Poslije toga je bilo samo pitanje vremena i bas u tom vremenu je ARBIH imala i najvece gubitke kada su pokusali da spase sto se spasiti nije moglo.
Cinjenica je da je tzv hvo imao potpisano lokalno primirje sa cetnicima dok su ti isti cetnici napadali na ARBIH ( svjedocenje oficira tzv hvo u Haagu).
Cinjenica je da su cetnici u Sipovu i Varcar Vakufu slavili sedmicu dana prije ulaska u sam grad uz povike lokalnim Bosnjacima " izdali vas latini ".

Cinjenica je da je HV palila Bosnjacke kuse i privatne objekte cim su se usetali u Jajce 1995 i da je sve do 1998 bilo zabranjeno Bosnjacima ( koji su bili vecina prije agresije a i danas ) da barem turisticki posjete Jajce a kamoli da se vrate.
Hvala drug , samo jos za to da li je ArBiH imala priliku da vrati Jajce pod svoju kontrolu ali je Alija ( rahmet mu dusi) izdao naredzenje da se ni pod koju cijenu ne krece u akciju ? Hvala opet
kv99

#1075 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

SemPer_fi wrote:
kv99 wrote:

Hvala drug , samo jos za to da li je ArBiH imala priliku da vrati Jajce pod svoju kontrolu ali je Alija ( rahmet mu dusi) izdao naredzenje da se ni pod koju cijenu ne krece u akciju ? Hvala opet
Ma jok, Alija rahmetli ili bilo ko drugi iz Armije nije izdao nikakvo takvo naredjenje. Dok je Armija napredovala iz Donjeg Vakufa cetnici su pruzali otpor sve dok se hv nije doslovno usetala u prazan grad. Iz Jajca su se cetnici povukli i nisu tu uopste pruzali otpor hv dok su u isto to vrijeme pokusavali da zadrze Armiju sto su duze mogli tako da jednostavno nije bilo moguce da ga se oslobodi prije nego sto je hv usetala. Jedino da se krenulo u sukob sa hv kada su ovi vec usteali u Jajce ali to je onda u domenu naucne fantastike.
Ako meni ne vjerujes onda slobodno kartu u ruke pa ces vidjeti da u roku od 2 dana hv je dosla iz Sipova u Jajce istim onim terenom kojim je cetnicima trebalo 5 punih mjeseci iako su krenuli sa upola manjeg odstojanja i imali polozaje paralelno sa tim pravcem par stotina metara od centra Jajca. Da su cetnici sjeli u iste one polozaje koje su drzali branioci Jajca 1992 sa istim onim oruzjem ( tj bez artiljerije i tenkova ) mogli su da ih zadrze ako ne 5 mjeseci onda barem 5 sedmica pa ti onda skontaj kolike su to "borbe " bile izmedju cetnika i hv i zasto nije Armija stigla prije hv :-)

@ I sto se tice one slike gore iz Ahmica munara nije srusena u borbi jer borbe nije ni bilo vec masakar i nije bilo ni tada vec poslije kada su pobili sve sto su stigli . Tek poslije toga su dovukli eksploziv i unistili munaru a time i dzamiju.
Post Reply