Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#1051 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

tec wrote:Uh velike inteligencije. :-) Kukaju kad se nema, kukaju kad se gradi, kukaju kad nesto ima, itd. Bolje da mi pravimo staze za koze jer sa ovakvim genijima nece nista drugo ni trebati. Elektrane se obnavljaju i hidro elektrane grade ako ti je promaklo a pare za to dolaze elektroprivrede i privatnika. A za tvornice, kuce, konjuh,krivaja, arokomerce to nije posao drzave ili vlada nego privatnika. Nema vise komunizma. A najveci problem nase industrije je KUKANJE, STRAJKOVI, LOSA INFRASTRUKTURA zato nas ino investitori zaobilaze u velikom luku. Pogledaj rumuniju, bugarsku, pa i srbiju opsta navala proizvodaca jer infrastukture se grade, a radnici rade I to za nize prosjecne plate nego kod nas.
Dijete drago, kloni se komentara na račun inteligencije drugih forumaša. Šta se ložiš.
Evo sa SDP teme, copy-paste:
novi.dan.nova.nafaka wrote:
VjecitiStudent wrote:U Hrvatskoj takve analize definitivno postoje
http://www.regio-hr.com/eaadmin/catpics/D21.doc
Nista slicno nisam uspio pronaci za BiH.
Pazi, evo šta čovjek veli:
"Koncepcija razvoja preko viška izgrađenih infrastrukturnih kapaciteta temelji se na ideji da će upravo višak infrastrukturnih kapaciteta imati pokretačku funkciju za razvoj gospodarskih djelatnosti. Ta je koncepcija bila izrazita i još je danas prisutna u Republici Hrvatskoj glede ubrzanog razvoja slabije razvijenih regija. Međutim, iskustvo je pokazalo da izgrađeni objekti sami po sebi ne omogućuju ubrzanje ukupnog razvoja. Oni mogu potaknuti razvoj ukoliko postoji planiranje temeljeno na optimalnoj alokaciji resursa danog područja, te ukoliko su osigurani kadrovi, materijalna sredstva i drugi preduvjeti nužni za ostvarenje tih planova."
Međutim, postoji nekoliko uvjeta koji moraju biti zadovoljeni ako se želi napraviti pozitivna interakcija između ulaganja u infrastrukturu i ekonomskog razvoja.
- Prvo i osnovno, treba postojati makroekonomska politika koja će podržavati efikasnu alokaciju resursa.
- Drugo, infrastrukturni projekti povećavati će produktivnost ostalih resursa samo u onim slučajevima kada postoji dovoljna komplementarnost i osnovna razina produktivnosti ostalih resursa.
- I treće, infrastruktura ima najveći i najznačaniji učinak na produktivnost i potrošnju kada pruža onaj stupanj kvalitete usluge koju traže potrošači.
VjecitiStudent

#1052 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
Reference?
Pro googlaj malo pa ces naci nije tesko treba samo malo truda.
Ja sam reference za cifre koje sam naveo uredno postavio.
Izvlacenje podataka 'iz rukava' te potpuno diskredituje kao sagovornika.
Alfons Kauders

#1053 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote:
VjecitiStudent wrote:
Reference?
Pro googlaj malo pa ces naci nije tesko treba samo malo truda.
A tebe ne diskredituje onih 5 milijardi za SA-MO?
iamia

#1054 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iamia »

vjeciti,
ja mislim da si ti vise diskreditovan.
porediti topografiju hrvatske i BiH je vise nego smijesno.

oni su u dugu od 50 milijardi eura.
ako su bili toliko efikasni u gradnji, zasto se ne preslis tamo ??
idi uzivati.. :lol:
tec

#1055 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Dijete drago, kloni se komentara na račun inteligencije drugih forumaša. Šta se ložiš.
Evo sa SDP teme, copy-paste:
VjecitiStudent wrote:U Hrvatskoj takve analize definitivno postoje
http://www.regio-hr.com/eaadmin/catpics/D21.doc
Nista slicno nisam uspio pronaci za BiH.
Pazi, evo šta čovjek veli:
"Koncepcija razvoja preko viška izgrađenih infrastrukturnih kapaciteta temelji se na ideji da će upravo višak infrastrukturnih kapaciteta imati pokretačku funkciju za razvoj gospodarskih djelatnosti. Ta je koncepcija bila izrazita i još je danas prisutna u Republici Hrvatskoj glede ubrzanog razvoja slabije razvijenih regija. Međutim, iskustvo je pokazalo da izgrađeni objekti sami po sebi ne omogućuju ubrzanje ukupnog razvoja. Oni mogu potaknuti razvoj ukoliko postoji planiranje temeljeno na optimalnoj alokaciji resursa danog područja, te ukoliko su osigurani kadrovi, materijalna sredstva i drugi preduvjeti nužni za ostvarenje tih planova."
Međutim, postoji nekoliko uvjeta koji moraju biti zadovoljeni ako se želi napraviti pozitivna interakcija između ulaganja u infrastrukturu i ekonomskog razvoja.
- Prvo i osnovno, treba postojati makroekonomska politika koja će podržavati efikasnu alokaciju resursa.
- Drugo, infrastrukturni projekti povećavati će produktivnost ostalih resursa samo u onim slučajevima kada postoji dovoljna komplementarnost i osnovna razina produktivnosti ostalih resursa.
- I treće, infrastruktura ima najveći i najznačaniji učinak na produktivnost i potrošnju kada pruža onaj stupanj kvalitete usluge koju traže potrošači.
[/quote]
Sta sa tim post-om hoces da kazes, mali? Sta ima sdp veze sa onim sto sam ja napisao? Po tvojoj reakciji ti si jedini koji se lozi. Daj jos malo cvili molim te, jer vidim da je danasnji odgoj je na tom nivou.
Hugo Chavez

#1056 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hugo Chavez »

iamia wrote:vjeciti,
ja mislim da si ti vise diskreditovan.
porediti topografiju hrvatske i BiH je vise nego smijesno.
Da li si se vozio pomenutom dionicom kroz Hrvatsku?
Naravno da nisi, jer inače ne bi pisao ovako smiješne komentare :-)
tec

#1057 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
I kako ti je umaknulo u tvojim referencama da je dionica 5565 m objekata (2036m most/viadukt i 3529m tunela)na 20km (27%) od kojih 2 tunela (2331m) i 3 vijadukta (739m) kao polu autoput? A da jer nisi ni procito sve nego privi clanak koji ti je pao pod ruku. Sta od tebe pravi nulom kao savovornikom. Kao sto ti je neko vec napisao poredis jabuke i kruske.
novi.dan.nova.nafaka

#1058 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

tec wrote:Sta sa tim post-om hoces da kazes, mali? Sta ima sdp veze sa onim sto sam ja napisao? Po tvojoj reakciji ti si jedini koji se lozi. Daj jos malo cvili molim te, jer vidim da je danasnji odgoj je na tom nivou.
Osim što si jako nekulturan (sarkastičnim komentarima vrijeđaš forumaše i nj. inteligenciju) i što ne znaš citirati postove, vidim da ne razumiješ ni poentu napisanog - dakle, vječiti i ja govorimo o sasvim dvije različite stvari: on govori o kriminalu, a ja govorim o tome da li je uopšte pametno ulagati tolike novce u autoput znajući našu konfiguraciju terena....
Alfons Kauders wrote:nece se potrositi 5 milijardi iz jednog prostog razloga - ta dionica se nece izgraditi, barem ne za mog zivota... odradice se ovo do tarcina i malo dalje, pa onda preko ivana starom cestom, tri trake... i dalje do mora kud koji mili moji... s tim da ce se garant kako tako izgurat od granice do mostara, ako nista, onda iz politickih razloga... ostatak se jednostavno ne isplati graditi, barem ne sada
E ovo već ima smisla, itekako.
tec

#1059 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Osim što si jako nekulturan (sarkastičnim komentarima vrijeđaš forumaše i nj. inteligenciju) i što ne znaš citirati postove, vidim da ne razumiješ ni poentu napisanog - dakle, vječiti i ja govorimo o sasvim dvije različite stvari: on govori o kriminalu, a ja govorim o tome da li je uopšte pametno ulagati tolike novce u autoput znajući našu konfiguraciju terena....
Alfons Kauders wrote:nece se potrositi 5 milijardi iz jednog prostog razloga - ta dionica se nece izgraditi, barem ne za mog zivota... odradice se ovo do tarcina i malo dalje, pa onda preko ivana starom cestom, tri trake... i dalje do mora kud koji mili moji... s tim da ce se garant kako tako izgurat od granice do mostara, ako nista, onda iz politickih razloga... ostatak se jednostavno ne isplati graditi, barem ne sada
E ovo već ima smisla, itekako.
A ti si kulturan? Dobro.
Ja sam odgovarao forumasu koji je napisao da se ovi krediti koji postoje mogu ulagati u kuce, fabrike, i ostalo. Zasto si ti na to skocio ne znam ocigledno nisi procitao ono sto je pod Quote ?
novi.dan.nova.nafaka

#1060 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

tec wrote:A ti si kulturan? Dobro.
Ja sam odgovarao forumasu koji je napisao da se ovi krediti koji postoje mogu ulagati u kuce, fabrike, i ostalo.
Pa ti živ bio niti ne čitaš šta citiraš - čovjek ti je pisao da je bolje novce uložiti u sanaciju kompanija koje su u državnom vlasništvu. Tu je komotno mogao staviti i Energoinvest, recimo. Iste te firme su radile i prije rata bez autoputa. Zašto ih prvo ne dići na predratni nivo, pa tek onda graditi autoput kojeg pola stanovnika neće koristiti jer im trenutno (na duge staze je obrnuto) poskupljuje troškove putovanja !?
tec wrote:
JOINT_1921 wrote:Puno su se pametnije mogle iskoristiti ove pare, u modernizaciju elektrana, nove hidroelektrane, konjuh, krivaja, agrokomerc, itd, itd...
Uh velike inteligencije. :-)
tec

#1061 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ja sam odgovarao forumasu koji je napisao da se ovi krediti koji postoje mogu ulagati u kuce, fabrike, i ostalo
novi.dan.nova.nafaka wrote:A ti si kulturan? Dobro.
.Pa ti živ bio niti ne čitaš šta citiraš - čovjek ti je pisao da je bolje novce uložiti u sanaciju kompanija koje su u državnom vlasništvu. Tu je komotno mogao staviti i Energoinvest, recimo. Iste te firme su radile i prije rata bez autoputa. Zašto ih prvo ne dići na predratni nivo, pa tek onda graditi autoput kojeg pola stanovnika neće koristiti jer im trenutno (na duge staze je obrnuto) poskupljuje troškove putovanja !?
JOINT_1921 wrote:Otkad ja pricam da smo mi bas zato debili, umjesto da zaposlimo ovo naroda sto sjedi po kucama, mi pravimo nekakve autoputeve od 30 miliona po kilometru.. Pa jbte koliko smo samo mogli napraviti tvornica i kuca povratnicima od tih para, a ti autoputevi kur.cu ne sluze, samo da bi isli na more, i kamionima ubrzali put, a prosjecan covjek i ne ide autoputem jer je bezobrazno skup... Pa od Sarajeva do Kaknja i nazad 8,5 KM, toliko mi i goriva treba... CCC

Puno su se pametnije mogle iskoristiti ove pare, u modernizaciju elektrana, nove hidroelektrane, konjuh, krivaja, agrokomerc, itd, itd...
Sto se pravis pametan :lol: Ako ces citirati ono na sta sam odgovarao onda citiraj kompletno a ne komadic koji tebi odgovara.
I da te pitam koje pare bi se trebalo ulagati u kuce, tvornice, drzavna preduzeca, itd??????????????????????
Kredite za infrastrukturu, prihod od putarina, ili akcize na naftne derivate; KOJE?

Opet ta masta o predratnom nivou. Ne postoje te predratne Drzavne Kompanije. Te firme su radile prije rata u trzistu koje danas ne postoji. Energonivest od prije rata je ostala prazna skoljka: Aluminijum, Energo petrol, rafinerije, i puno toga nije vise dio te firme a niti ostalih. Taj sistem poslovanja nikada vise nece postojati. Ovdje ima masa forumasa koji kazu da mrze komunizam ali zive pod rasmisljanjem da danas treba sve tako raditi.
U vecini zemalja istocne evrope nije bio rat ali se dogodio isti kolaps vecine tih mega drzavnih kompanija to je bilo jedno drugo vrijeme koje vise nikada nece se vratiti. Mi trebamo da idemo naprijed a da sjedimo na istom mjestu kao prije vise od 20 godina.
Bez autoputeva i novih infrastruktura u danasnjem svijetu neces doci na nikakav nivo. Danasnji svijet je zasnovan na komunikacijama ako ih ti nemas susjed ih ima i ti postajes ne interesantan. Bez stranog direktnog ulaganje nema zivota ovdje BiH ne posjeduje Obalu kao hrvatska pa da ima urodenu industriju, Industrija koja je jos ziva u bih nece dugo opstati bez infrastrktura. Ljudi boziji pa gledajte oko sebe mi se hvalimo €150/200miliona stranog kapitala sto je kap onoga sto drugi primaju.
Kod nasu je politicka 'elita' koristila zadnjih 20 godina da cijedi sve sto se moglo iz proslog sistema: vidi drzavne kompanije, za svoje interese umjesto da se koncentrirali pravljenja moderne funkcionalne drzave i ekonomskog prostora. Te kompanije su uz modernizaciju i pamentu prodaju pojedinih djelova mogle preurediti sa vlastitim sredsvima. Ali to nije bilo moguce u BiH jer je na tim ostala struktura bivse drzave a pojedini prtiski pametnjakovici su prodali ono sto se moglo prodati. Nije bilo realno ockivati da ce strani investitori primati na hiljade prije ratnih uposlenika i i na to morali kompletno obnoviti devastirana industriska postrojenja.
Ova sve diskusija je krenula jer novinari uz pomoc par politickih 'strucnjaka' su slozili pricu kako je nesto duplo poskupilo bez da su provjerili o cemu se radi.
Last edited by tec on 29/01/2013 14:28, edited 2 times in total.
Comrad

#1062 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Ma o kakvim vi isplativostima vise pricate, mi moramo imati autoput i kraj price. Ne smijemo ostati vjecno zadnja rupa na svirali. Kakve crne brze ceste, ako pravimo, treba praviti kako treba.

I cuj bih nije tranzitna zemlja, pa kako ce bit jbt kad imamo makadame. Jbt, imas more pred nosom, imas s druge strane brdo zemalja bez pristupa moru i bosnjo skonto koji ce mu qrac autoput, zajebat ce on sve. Nije niko lud da ovuda prolazi.

Koliko turista bi mozda i posjetilo Sarajevo, BiH al kad vidi mapu i kad vidi da mu bubam iz ZG treba 8-9 do Sarajeva, a do BG 4h gdje ce prije otici.

Moramo imati infrastrukturu, da bi razvio turizam, privredu, bilo sta.

Da mu je isplativost i 200 godina isplati se. Vec smo 10 godina izgubili na gluposti, do sad smo mogli imati komotno 200-300 km autoputa, da smo isli ovakvim tempom. I ako kradu, vise volim da ukrade i napravi nesto, nego sto ove guzonje kradu i nista ne naprave.
Canton

#1063 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Jel ovo živim u državi gdje se neko pita je li isplativo praviti autoput?
Comrad

#1064 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Canton wrote:Jel ovo živim u državi gdje se neko pita je li isplativo praviti autoput?
Zivis u zemlji gdje je sasvim normalno i rentabilno da se svake godine obnavlja park vozila raznoraznih vlada i ministarstava, dok ulaganje u infrastrukturu smatraju totalnim promasajem.

Ne znam samo zasto ostale njemci ne koriste nas recept, bezveze ljudi izgradise tolike autobahnove...
Alfons Kauders

#1065 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Comrad wrote:
Canton wrote:Jel ovo živim u državi gdje se neko pita je li isplativo praviti autoput?
Zivis u zemlji gdje je sasvim normalno i rentabilno da se svake godine obnavlja park vozila raznoraznih vlada i ministarstava, dok ulaganje u infrastrukturu smatraju totalnim promasajem.

Ne znam samo zasto ostale njemci ne koriste nas recept, bezveze ljudi izgradise tolike autobahnove...
nemoj to pominjat...

jer ce se neko dosjetiti da je hitler poceo pravit autoputeve, pa ce po automatizmu svi koji zagovaraju gradnju istih u bosni postati nacisti...
Canton

#1066 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Comrad wrote:

I ja se isto pitam. Takođe bih kolege forumaše pitao da li postoji razvijena zemlja bez mreže autoputeva?
novi.dan.nova.nafaka

#1067 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Comrad wrote:Moramo imati infrastrukturu, da bi razvio turizam, privredu, bilo sta.
Da mu je isplativost i 200 godina isplati se. Vec smo 10 godina izgubili na gluposti, do sad smo mogli imati komotno 200-300 km autoputa, da smo isli ovakvim tempom.
Tako treba razmišljati care. ;-)
Canton wrote:I ja se isto pitam. Takođe bih kolege forumaše pitao da li postoji razvijena zemlja bez mreže autoputeva?
Ja tebe pitam - a jel' ti fakat misliš da nema prioritetnijih stvari od svih dionica autoputa !? Dakle, ja nisam protiv pojedinih dionica autoputa, ali sam protiv toga da se ide tamo gdje apsolutno nema smisla nikakvog...
Alfons Kauders

#1068 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Comrad wrote:Moramo imati infrastrukturu, da bi razvio turizam, privredu, bilo sta.
Da mu je isplativost i 200 godina isplati se. Vec smo 10 godina izgubili na gluposti, do sad smo mogli imati komotno 200-300 km autoputa, da smo isli ovakvim tempom.
Tako treba razmišljati care. ;-)
Canton wrote:I ja se isto pitam. Takođe bih kolege forumaše pitao da li postoji razvijena zemlja bez mreže autoputeva?
Ja tebe pitam - a jel' ti fakat misliš da nema prioritetnijih stvari od svih dionica autoputa !? Dakle, ja nisam protiv pojedinih dionica autoputa, ali sam protiv toga da se ide tamo gdje apsolutno nema smisla nikakvog...
na autoput treba gledati kao na cjelinu - ne mozemo samo raditi "najlaksi" dio (prema savi)...

niko ne spori da su neke dionice neuporedivo isplativije od ostalih... npr. da uvezemo sarajevo, zenicu i tuzlu sa savom... sto za sobom povlaci krajeve koji gravitiraju tim centrima, od konjica, preko srednje bosne, semberije, posavine itd... logicno je da to treba biti prioritet, al jebiga, valja kad tad uraditi i ove skuplje dijelove... mada ja fakat ne vidim kako ce se rijesiti finansiranje za dionice juzno od sarajeva...

mozda i to neko odradi za 10-20 godina, ali pod uslovom da rijesimo ostatak... onda je lakse traziti investitore ili povoljne kreditne linije, ako imas put od save do tarcina... i od granice do mostara...

tada mozemo obrazli traziti lovu da se zavrsi koridor, a danas trazimo mrvice da se rade patrljci puta od desetak kilometara... zasto bi npr. danas neko pristao na koncesiju u hercegovini, kada zna da ostatak puta nece bit gotov jos desetak godina, ako ne i vise?
Comrad

#1069 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

I takodjer ne znam otkud to razmisljanje da ce ljudi izbjegavati autoput.

Ja prvi bih prije odabrao sigurnost, manje vremena, bolji put pa nek me i skuplje izadje, nego makadam i razne kamikaze, o vremenu putovanja da ne govorim. I koliko to moze izaci skuplje od starih puteva, sjebes auto, izgubis vremena...

Uostalom, dokaz je ovaj put za Zenicu. Nesto ne vidim da ga ljudi izbjegavaju. Jos su paprene cijene...
RS6_BI_TURBO

#1070 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RS6_BI_TURBO »

Comrad wrote:
Uostalom, dokaz je ovaj put za Zenicu. Nesto ne vidim da ga ljudi izbjegavaju. Jos su paprene cijene...
Kamioni vecinom idu starom cestom, a i dosta auta, provozaj se malo.
susc_ovjek

#1071 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by susc_ovjek »

susc_ovjek wrote:Ima jedna najjaca analiza.
Sve drzave Europe imaju autoputa vise od nas. Ta analiza govori.... da treba da ih gradimo :-)
Hmm, jel' to ona politika da kad hanuma u najbogatijeg gazde u mahali kupi zlatni lančić, sve ostale žene mahale u roku od mjesec dana dobiju istu takvu, pa makar se dizali krediti u mikrokreditnim organizacijama !? :-)
Druga, jako bitna stvar - naravno da će nas Evropa furati na projekte koji podrazumijevaju podizanje kredita - to je čisti bankarski lobi. Neka me neko prosvijetli, koliko će za prosječnog vozača značiti put Sa-Mo i nazad sa i bez autoputa: vremenski, novčano,.. Da ne kažem da se na eventualno par dionica napravi po jedna traka kako bi se rasčistile gužve. Ista situacija sa Sa-Tz: napraviti dodatnu traku na par dionica na Karauli i još gdje se procijeni da je gužva - eto solidnog puta.
Ne znam, volio bih vidjeti zaista realne studije o poboljšanju ekonomskih uslova koje autoputevi donose sa sobom. Eto nam Hrvatske pred nosom, šta njihova privreda dobi (neko je već napisao da mi ne bi radili autoceste zbog turista) !?
Ne ne, nije to ta politika. Ali i ako jeste, onda je to ekvivalentno onome: Ako 99 od 100 hanuma u mahali kupi zlatni lancic, onda je ona jedna fukara. Jer smo mi JEDINI u europi bez autoputa, ili sa NAJMANJE autoputa.. jer eto, sad ga kao imamo...
I to da je u svakoj EU zemlji autoput projekat bankarskih lobija, i da zato oni imaju bespotrebne autoputeve, a mi nemamo... ide dalje od teorije zavjere.

Pa covjece Slovenija je imala 1975 ili 75 prvu dionicu, isto i Hrvatska... Njima je trebala, nama ne? Oni su imali toliko veci standard i komunikaciju nego mi.. pa im je trebala!?!?! 1975!!!

Ali svejedno, nije to ta politika... nego u europi se na osnovu analiza zakljucilo da autoputevi trebaju... u pojedninim zemljama i prije 100 godina.
Danas u 2013 godini, vi trubite kako je to bespotrebno i spominjete agrokomerc u kontekstu autoputa?
Pa more faktora govori i objasnjava koliko taj infrastrukturalni projekat firme u BiH cini kompetentnijim za bilo sta.
Autoput se prije svega gelda u kontekstu intdustrije a ne putnika koji gleda putarinu .. jel 8 ili 8,5KM... a za industriju je to ogromna stvar. Jednostavno iz milion razloga si konkuretniji i komunikacijski nisi slijepo crijevo.
Ovo isto vrijedi i za zeljeznicki Vc, jer trenutno od Sarajeva do Zagreba (oko 400km) putujes oko 12 sati... , a trebao bi za 2 sata. Kad bi bilo 2 sata... Sarajevo bi bilo puno interesantnije za ulaganja, predstavnista, ili bilo sta sto donosi pare iliti radna mjesta. A kako mi se cini, vasom analizom, trenutno se ne isplati ulozit x miliona u prugu i zeljeznicu.... jer vidi kako samo malo ljudi putuje zeljeznicom... stace nam!

Ili, sta je trebalo austirji da probija 103 tunela od vukojebine Sarajeva do vukojebini Priboja... kad, 3 magarca i 2 konja sedmicno odu od sarajeva do priboja... mislim, prvo niko nije nikakvu analizu procito, sve se bazira na onom... "ma daj, stace nam inako nemamo para da se vozamo" i jos kontra ste svih relevatnih strucnjaka koji trube zadnjih 15 godina o tom autoputu
susc_ovjek

#1072 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by susc_ovjek »

RS6_BI_TURBO wrote:
Comrad wrote:
Kamioni vecinom idu starom cestom, a i dosta auta, provozaj se malo.

Odakle onda oko 10 miliona godisnje prihoda od ono malo ceste? Procitaj malo.

Na toj dionici je godisnje ginulo 60 ljudi, a sakato ostalo.. pitaj boga koliko, isplati se da je suhim zlatom placena...
RS6_BI_TURBO

#1073 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RS6_BI_TURBO »

I kakve veze to ima sa mojim postom ?!
Ja sam samo konstatovao da je puno vise teretnih i komercijalnih vozila na staroj cesti nego na autocesti, od kad je uveden zatvoreni sistem naplate.
Alfons Kauders

#1074 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

RS6_BI_TURBO wrote:I kakve veze to ima sa mojim postom ?!
Ja sam samo konstatovao da je puno vise teretnih i komercijalnih vozila na staroj cesti nego na autocesti, od kad je uveden zatvoreni sistem naplate.
ima, i bice... taman i da je gotov cijeli autoput, imao bi dosta lokalaca na sporednim putevima... i vozila u tranzitu, kojima se iz nekog razloga ne isplati autoput... i hrvatska ima slicne probleme...

medjutim da je uradjen autoput cijelom duzinom do save, pitanje je koliko bi ga raje izbjegavalo (jedno je zrtvovati 20tak minuta da se ustedi koja markica, ali ako se ustedi par sati - druga prica)

a i na naplati se moze poraditi... ima dosta nove tehnologije koja se moze implementirati u buducnosti, a moze se razmisliti i o vinjetama
RS6_BI_TURBO

#1075 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RS6_BI_TURBO »

Ima i to mjesta.
Ali, kad se povezu Sava i more u potpunosti, ovim tempom kojim se radi, vjerovatno vise ni goriva nece biti. :D
Post Reply