Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sarajmen wrote:...Nedavno sam predlagao tehničkom direktoru da pokrene inicijativu o ugradnji namjenskih turbina u dijelove sistema-mreže snadbijevanja vodom. ...
Voda svakako slobodno teče kroz cijevi , a logika je da se u cijevi većeg promjera ugrade namjenske turbine koje bi protokom te iste vode, proizvodile električnu energiju. Pa makar u onoj mjeri da podmiri vlastite potrebe svojih postrojenja koja su potrošač el energije . I eto uštede a nikakve štete po kvalitet vode ...
Da li ovakva ugradnja malih turbina može biti bezbrojna? Šta su kapaciteti koji su potrebni da bi male turbine bile ugrađene u velike vodoopskrbne cijevi, koliko dužnim metara zauzimaju u kompletnoj instalaciji, koje zapremine?
Da li postoji opasnost od zaprljanja vode za piće kod instaliranih malih turbina?
Iz zeničkog primjera, cijena izgradnje centrale i ugradnje mini-turbina koštala je 1,2 mil.KM. Može li se postići jeftinija cijena, ako bi bio ugrađen niz malih turbina, koje bi bile spojene na jednu centralu?
Sarajmen wrote:Ja ti ne mogu dati tako detaljne informacije, koje bi pojasnile-opravdale iznesenu logiku. Smisao pokušaja tom direktoru ,je bio da mu približim tu logiku ''obnovljivih izvora energije'' i eventualno povežem sa prijateljem koji se tim stvarima ozbiljno bavi nekoliko godina, koristeći se praksom iz susjedne Hrvatske.Koliko sam zapamtio, tipova tih namjenskih turbina iz Češke ima u raznim veličinama-kapacitetima . A evo, iz ovog zeničkog primjera se može nešto više i konkretnije saznati.
A tamo izgleda niko nije nikoga ''napenalio '' za tu logiku...
Pretpostavljam da nisi inzinjer i da nemas nimalo znanja o hidrotehnici?
Ovo sto ti predlazes na sarajevskom primjeru je samo gubitak novca i energije jer pritisak koji se u sistemu stvara pumpama koje trose el. energiju ti bi umanjio turbinama koje bi ponovo stvarale elektricnu energiju
Isto kao da ispod sijalice stavis foto celiju i svjetlost iz sijalice koristis za proizvodnju struje kroz foto celiju..
U zenici je drukciji slucaj, jer je tamo izvoriste na visoj koti, te je prirodnim padom obezbjedjen visi pritisak od potrebnog u vodovodnoj mrezi, pa je taj visak iskoristen za proizvodnju struje..
Super je ta ideja sa turbinama ali u gravitacionim sistemima vodosnabjevanja, u Sarajevu se većina vode pumpa iza Sarajevskog polja tj.Vrela Bosne uzbrdo prema gradskim rezervoarima tako da bi takva proizvodnja energije bila ravna peptomobilu.Možda postoji mogućnust ugradnje turbina kao neka vrsta rasteretne komore(koje se sad upotrebljavaju) ali to su mali profili cjevovoda i bila bi upitna njihova isplativost.
Sarajmen wrote:Da, nije to moja struka. Ali ako bi mi objasnio da na sarajevskom brdu Mojmilo i postojećem rezervoaru, se ne bi mogao izvesti jedan takav projekat, i izvinuo bih ti se.
rezervoar na Mojmilu nije izvoriste, voda do njega se ispumpava koristenjem elektricne energije. On je na toj visini projektovan sa odredjenim kapacitetom da slobodnim padom obezbjedi tacno potreban pritisak u naseljima koje snabdjeva. Kad bi ti sad na te cijevi od rezervoara do naselja postavio svoje turbine stvorio bi otpor u cijevima koji bi smanjio pritisak koji vise ne bi bio dovoljan da stvori uzgon da voda izadje na 6 sprat npr. na Mojmilu sto bi aktiviralo hidrofleks postrojenja u zgradama koja pumpaju vodu na vise spratove. A ta postrojenja potrose vise struje nego sto bi je ti stvorio svojim turbinama.
Nemas mi se sta izvinjavat, problem je sto kod nas svako malo se nadje 'strucnjak' koji na svoj laicki nacin misli da su neke stvari moguce i daje sebi za pravo da javno kritikuje i omalovazava druge koji odbiju takve laicke ideje..
Kako je krenulo, može se desiti da Sarajlije opet počnu pecati golubove.
Ne volim gradove u kojima nema golubova, galebova, pasa, maca i konja lutalica.
U Kinshasi-DR Congo, u moćnoj rijeci, nema čak ni krokodila...sve pojeli.
neki wrote:Pretpostavljam da nisi inzinjer i da nemas nimalo znanja o hidrotehnici?
Ovo sto ti predlazes na sarajevskom primjeru je samo gubitak novca i energije jer pritisak koji se u sistemu stvara pumpama koje trose el. energiju ti bi umanjio turbinama koje bi ponovo stvarale elektricnu energiju
Isto kao da ispod sijalice stavis foto celiju i svjetlost iz sijalice koristis za proizvodnju struje kroz foto celiju..
Pretpostavljam da si ti inženjer mašinstva. Možemo li znati koliko je snage i brzine vode u protoku kroz cijevi izgubljeno nakon što voda okrene te male turbine?
Želiš li reći da bi voda izgubila kapacitet, da bi voda ostala bez pritiska, koji bi bio izgubljen, potrošen, obratjem turbina?
Ja nemam proračun, nisam mašinac, ali mi se tvoja teorija ne čini logičnom...
U zenici je drukciji slucaj, jer je tamo izvoriste na visoj koti, te je prirodnim padom obezbjedjen visi pritisak od potrebnog u vodovodnoj mrezi, pa je taj visak iskoristen za proizvodnju struje..
Želiš reći da je gravitacioni pad vode u cijevima dovoljno snažan da pokrene turbine i rotor za proizvodnju el. energije?
BlackStone wrote:Gdje mi živimo, koja je ovo rupa bjelosvjetska, majko moja.
Nije svjetska rupa, nego sjedište i centar djelovanja lokalne, primitivne "mafijaške" organizacije, koja čini što joj je volja, jer je niko ne sprečava!
BlackStone wrote:Gdje mi živimo, koja je ovo rupa bjelosvjetska, majko moja.
Nije svjetska rupa, nego sjedište i centar djelovanja lokalne, primitivne "mafijaške" organizacije, koja čini što joj je volja, jer je niko ne sprečava!
Pa znaš šta, jednom će nekom dopizditi i neko će bez glave ostati. Imaš bolesnu osobu u kući koja zavisi od vode, čija bolest zahtijeva vodu cijelu noć, a VODE NEMA.
neki wrote:Pretpostavljam da nisi inzinjer i da nemas nimalo znanja o hidrotehnici?
Pretpostavljam da si ti inženjer mašinstva. Možemo li znati koliko je snage i brzine vode u protoku kroz cijevi izgubljeno nakon što voda okrene te male turbine?
Želiš li reći da bi voda izgubila kapacitet, da bi voda ostala bez pritiska, koji bi bio izgubljen, potrošen, obratjem turbina?
Želiš reći da je gravitacioni pad vode u cijevima dovoljno snažan da pokrene turbine i rotor za proizvodnju el. energije?
Svesto je @neki napisao ima smisla i objasnjeno je na korektnom nivou. Iz fizike je poznato da je RAD isto sto i ENERGIJA, tako koliko ulozis energije dobices isto toliko rada i obrnuto. Sve drugo vodilo bi ka principu poznat kao perpetumm mobile
Svesto je @neki napisao ima smisla i objasnjeno je na korektnom nivou. Iz fizike je poznato da je RAD isto sto i ENERGIJA, tako koliko ulozis energije dobices isto toliko rada i obrnuto. Sve drugo vodilo bi ka principu poznat kao perpetumm mobile
Hajd' svega ti, objasni kako si u ovu priču uveo perpetum mobile
Jesi li ti ikako shvatio pitanje upućeno @neki, ili samo "iskačeš iz grma" ne bi li proturječio
mahalas505 wrote:
Hajd' svega ti, objasni kako si u ovu priču uveo perpetum mobile
Jesi li ti ikako shvatio pitanje upućeno @neki, ili samo "iskačeš iz grma" ne bi li proturječio
Pa covjece vec si ulozio el. energiju da iz Baceva dopremis vodu do Mojmila, i sada bi ti opet da taj rad(pumpe) sto si ulozio da "bacis" vodu na Mojmilo opet pretvaras u ele. energiju, a vamo imas zgrade koje i bez ovih turbina u cijevima ne mogu imati vode bez hidrofora, i znaci jos moras uloziti dodatnu ele. energiju da izbacis vodu na neke spratove zgrade, a ti bi jos da je i pravis.
I pazljivije procitaj zasto sam spomenuo perpetumm mobile, to sam se nadovezao na energiju i rad, i kad ne bi vrijedili odredjene prirodne zakonitosti,mogli bi onda napraviti perpetumm mobile gdje ulozis manje rada a dobijes vecu energiju, a to je sto bi ti pokusao sa ovim turbinama u vodovodnim cjevima.
mahalas505 wrote:Pa covjece vec si ulozio el. energiju da iz Baceva dopremis vodu do Mojmila, i sada bi ti opet da taj rad(pumpe) sto si ulozio da "bacis" vodu na Mojmilo opet pretvaras u ele. energiju, a vamo imas zgrade koje i bez ovih turbina u cijevima ne mogu imati vode bez hidrofora, i znaci jos moras uloziti dodatnu ele. energiju da izbacis vodu na neke spratove zgrade, a ti bi jos da je i pravis.
I pazljivije procitaj zasto sam spomenuo perpetumm mobile, to sam se nadovezao na energiju i rad, i kad ne bi vrijedili odredjene prirodne zakonitosti,mogli bi onda napraviti perpetumm mobile gdje ulozis manje rada a dobijes vecu energiju, a to je sto bi ti pokusao sa ovim turbinama u vodovodnim cjevima.
mahalas505 wrote:Pa covjece vec si ulozio el. energiju da iz Baceva dopremis vodu do Mojmila, i sada bi ti opet da taj rad(pumpe) sto si ulozio da "bacis" vodu na Mojmilo opet pretvaras u ele. energiju, a vamo imas zgrade koje i bez ovih turbina u cijevima ne mogu imati vode bez hidrofora, i znaci jos moras uloziti dodatnu ele. energiju da izbacis vodu na neke spratove zgrade, a ti bi jos da je i pravis.
Pa bas ti je @neko objasnio da su sarajevski i zenicki slucajevi totalno razliciti. Licno ne znam kako je rjeseno u Zenici, vjerovatno je izvor na planini, i ne koristi se ele. pumpe da izbace vodu do rezervoara. I sam clanak koji si citirao kaze da je bio visak pritiska na rasteretnoj komori, i to se iskoristilo da za proizvodnju elektricne energije, a tog viska u sarajevskom slucaju nema.
Sam prinicip proizvodnje se nista ne razlikuje u odnosu na proizvodnju ele. energije u velikim hidrocentralama, gdje se potencijala energija vode pretvara u ele. energiju. Ovo je dosta pojednostavljeno, posto ima dosta detalja o ponasanju samih fluida. Evo na ovoj stranici imas i kako se dobiva snaga.
E pa i ovo da čujem. Da nam svakodnevni život zavisi od količine padavina.... pa ovo ni u neolitu nije ovako bilo.
Sarajevo: Nestašica vode, čeka se kiša
Građani Sarajeva već mjesecima su suočeni sa problemom slabog pritiska i redukcija vode. Najteže su pogođeni stanovnici koji žive u visokim zgradama i neboderima; nekima vode nestaje i po sat-dva u toku dana, ali kod brojnih građana redukcije vode traju od ponoći do ranih sati ujutro.
Prema riječima Salhudina Bakala, rukovodioca za proizvodnju i distribuciju vode u KJKP Vodovod i kanalizacija, glavni problem vodosnadbjevanja su suše.
"Usljed viših temperatura potrošnja vode je znatno veća. Redukcije vode u večernjim satima su bile neizbježne, tako da bismo građanima mogli distribuirati vodu u dnevnom terminu", rekao je Bakal za portal Radiosarajevo.ba i dodao da je dotrajala vodovna infrastruktura drugi veliki problem zbog kojeg grad ima problema sa distribucijom, ali da su suše daleko najveći problem.
Ni kiše nisu popravile situaciju u vodosnadbjevanju.
"Kiše su samo zaustavile smanjenje vodostaja rijeka, i usporile njihovo isušivanje, ali je i dalje smanjen izlaz vode iz izvorišta. Jedino rješenje za poboljšanje vodosnadbjevanja su nove padavine", rekao je Bakal.
I kad krenu poplave u proljece i kada su kise najvece u oktobru/novembru ja vec drugu godinu (il je treca, vec sam izgubio racunicu) nemam vode navece cijele godine....
MrM wrote:I kad krenu poplave u proljece i kada su kise najvece u oktobru/novembru ja vec drugu godinu (il je treca, vec sam izgubio racunicu) nemam vode navece cijele godine....
Ja ne znam čemu rasprava o tehničkim uslovima vodosnabdijevanja. Jasno je ko dan da muljaju, treba bagru rastjerati i sve će se riješiti. Kakve kiše... a to što kažeš, bile su kiše i prošle zime pa nismo imali ni tad po cijelu noć. Ja sad nemam od devet uveče do šest ujutro. Zvao ih, kaže - ispraznili se rezervoari. Stoka.
Skyfox wrote:isto kao i kod mene, 3.godina konstatne cjelonocne redukcije. Kanisteri stoje u kupatilu kao i u ratu...
Na čvili ovo traje godinu dana, ali je vode bilo povremeno. Evo danas je u po bijela dana smanjen pritisak, ne možeš toplu vodu iz bojlera povući. Treba da mi ode bojler, ko će mi ga platiti. A neki dan kupio kanistere, ne mogu vjerovati da nas vraćaju u dane opsade, dabogda se ne okupali nikad.
Ja sam izcupao onu kuglicu na bateriji, kojom se prebacuje na tus voda (bukvalno ostala u ruci), jer toliko je navecer slab pritisak da nema sanse da se normalno istusiram. Onda skroz nestane...
Jos VI sprat. a dobro se sjecam poslije rata koji je mlaz bio - otkida plocice. Vise se i ne ljutim, poravnio... al tek nakon pred cirnog stanja...
Vode ima sasvim dovoljno na izvorištima...problem je što 70% ispumpane vode nestane u sistemu...a svaka vlast problem gura pod tepih i ne rješava ga sistemski...vjerovatno su na cijelom svijetu rijetki sistemi koji rade sa 70% gubitaka...
Sarajevu ne treba novo izvorište...Sarajevu treba potpuna rekonstrukcija vodovodnog sistema.
Ne znam konkretno, ali pretpostavljam da se radi o uobičajenom sistemu mini hidroelektrana...voda se sa veće nadmorske visine pod velikim uglom cjevovodom spušta na turbinu...dovoljno vode + dovoljno gravitacije = dovoljno kinetičke energije koja će se pretvoriti u električnu...za razliku od klasične mini hidroelektrane ovdje voda ne otiče u korito, već u vodovodni sistem...
Zavatoni wrote:Vode ima sasvim dovoljno na izvorištima...problem je što 70% ispumpane vode nestane u sistemu...a svaka vlast problem gura pod tepih i ne rješava ga sistemski...vjerovatno su na cijelom svijetu rijetki sistemi koji rade sa 70% gubitaka...
Sarajevu ne treba novo izvorište...Sarajevu treba potpuna rekonstrukcija vodovodnog sistema.
zadnjih godina u gradu su sve veci problemi sa vodom, plinom i grijanjem, a koliko vidim i sve kulturne institucije ce se zatvoriti...da bogda da to iko rijesi..