Katastrofa je bit covjek-Voltaren cepic...jefferson wrote:Zbog ovog rezona se izbjegavam druzit s nasim ljudma!Melami wrote:Svi mi koji zivimo se slazemo da nije bas tako lijepo u ovoj prostranoj americi kako se svima cini, al tesko je to razumjeti i slazem se sa tim. Pricam sa rodjakom u Svicarskoj on placa 8% a ja 20%. Uz to, Ja ako bi zaradio( a ne zaradjujem trenutno da se razumijemo) 100k i da nisam u braku, platio bi skoro 35 k samo poreza, dok neko ko zaradi 300k(bogatasi) platili bi istih tih 35k poreza. Ovaj je zakon izglasan dok je BUSH bio na vlasti. Neznate kako ovdje vecina ljudi zivi. kad ustede 2-3k to su im OGROMNE pare.a plate su im oko 3k recimo. GDje ide taj novac? pa dok plati pored na 3k negdje oko 600 dolara recimo. dok plati stan negdje oko 1200-1300$ dok uzme hranu 500$ vec ga nema nigdje. Ako mu se auto pokvari ne moze proci ni najmanji popravak ispod 300$. Gorivo skuplja svaki dan ko i u BiH. Pa ja nesto nisam vidio da u BiH 3 prijatelja, 4 ili 5, iznajme stn i da tko zive, ovdje je to normalno. Ne samo dok se studira vec ljudi tAKO zive za stalno.
Pregled najobicniji kod doktora, zbog kasnja, je $3000.
KO nema zdravstveno a takvih je mnogo, doktora nece vidjeit ocima, moze umrijeti. A onaj ko ima, iako ga placa, kad ode na pregled opet ce platiti. A kakav Holywood, to trebate vidjeti tek. Najvise me podsjeca ne jendo mjesot kod Zavidovica, ne mogu se sad tacno sjetiti kako se zove, gdje su romi zivjeli.
Et pozz iz Los Angelesa.
Katastrofa!
Protesti u Americi.
- nosara
#1051 Re: Protesti u Americi.
-
jefferson
#1052 Re: Protesti u Americi.
Ma jebo tufahije, a cevape kupis i uvijek ima ovih nasih kojima ne trebas klimati glavom na pricu kako nikome nije tesko kao njima!cindrlimindrli wrote:Nemoj tako, dobar je nas svijet, ja sam sebi nabavio eraplugs pa kad negdje odem samo klimam glavomjefferson wrote:Zbog ovog rezona se izbjegavam druzit s nasim ljudma!
Katastrofa!
i govorim, aha, jeste, da, tako je. U medjuvremenu se ubijem tufahijama, dolmom, cevapima, sudzukom...
zavisi sta bude na hastalu. Jarane, moras mijenjati taktiku inace ces se osusit` od te filipinske hrane, hos`
da pomisle od tebe da si Bruce Lee kad u Bosnu dodjes.
Ovi tipovi ko simpoziji i ovaj koji se zale 24/7 a guzicu drze u americi mi je pun k....! Covjek bi rekao da ne znaju kupiti povratnu kartu za BiH.
-
Melami
#1053 Re: Protesti u Americi.
Bosna sao treba da ovede radna mjesta i da natjera ove nesposobnjakovice da rade a ne samo da prosipaju svoju pamet po forumima, kako oni sve znaju, kako je u Americi, kako svako laze samo oni znaju istinu.A jedan wrote:ma frajer samara nule samo tako![]()
e bas mi je zao vas pacenika u americi, mozda da vam bosna uvede demokratiju??
![]()
-
Melami
#1054 Re: Protesti u Americi.
ljubav_aha wrote:detroit-mercy wrote:A da se mi malo organizujemo pa da skupimo kakve sadake da te posaljemo nazadMelami wrote:Svi mi koji zivimo se slazemo da nije bas tako lijepo u ovoj prostranoj americi kako se svima cini, al tesko je to razumjeti i slazem se sa tim. Pricam sa rodjakom u Svicarskoj on placa 8% a ja 20%. Uz to, Ja ako bi zaradio( a ne zaradjujem trenutno da se razumijemo) 100k i da nisam u braku, platio bi skoro 35 k samo poreza, dok neko ko zaradi 300k(bogatasi) platili bi istih tih 35k poreza. Ovaj je zakon izglasan dok je BUSH bio na vlasti. Neznate kako ovdje vecina ljudi zivi. kad ustede 2-3k to su im OGROMNE pare.a plate su im oko 3k recimo. GDje ide taj novac? pa dok plati pored na 3k negdje oko 600 dolara recimo. dok plati stan negdje oko 1200-1300$ dok uzme hranu 500$ vec ga nema nigdje. Ako mu se auto pokvari ne moze proci ni najmanji popravak ispod 300$. Gorivo skuplja svaki dan ko i u BiH. Pa ja nesto nisam vidio da u BiH 3 prijatelja, 4 ili 5, iznajme stn i da tko zive, ovdje je to normalno. Ne samo dok se studira vec ljudi tAKO zive za stalno.
KO nema zdravstveno a takvih je mnogo, doktora nece vidjeit ocima, moze umrijeti. A onaj ko ima, iako ga placa, kad ode na pregled opet ce platiti. A kakav Holywood, to trebate vidjeti tek. Najvise me podsjeca ne jendo mjesot kod Zavidovica, ne mogu se sad tacno sjetiti kako se zove, gdje su romi zivjeli.
Ma zena mi nesto pocela kasljucati, odemo kod doktora, u hitnu kofol nekakvu, tmao 2-3 ljudi, cijelu noc cekali da dodjemo u red, doktor pregleda, ode negdje, dodje za 45 min, pregleda opet i tako, oduzilo je nama od 11h navecer do 4h ujutro, bilo 4 proslo, kofol hitna. Kaze na kraju 100$ a ostalo pokriva osiguranje, hajd dobro.kad za 7 dana dolazi racun na jos 200$ . Mi nazovemo bolnicu, kazu ne pokriva vase osiguranje ovo, i tkao neke gluposti, mi osiguranje nazovemo, kazu platili smo mi sve sto smo mogli, racun je bio oko $3000 sve ukupno i poslali nam racun. Et tako je to, a zena mi je imala najobicniji bronhitis. Kakve su te cake ko nema osiguranja? Daj mi link iako mi ne treba jer imam osiguranje. BAs se kontam ko ce onoj cigani po bolnici platiti preglede :S
Et pozz iz Los Angelesa.Jesi li za to
.
zdrastveno,ma o tome sam davno pisala,ko zna sistem,nema problemapisala sam sto se radi ako osoba nema osiguranje,meni sebas ne ponavlja
![]()
$3,000 za pregled cega![]()
-
Melami
#1055 Re: Protesti u Americi.
a dobro ljudi, da se racumijemo, ne moze se porediti Bosna i Amerika. Al cilj mog govora je r da nije Amerika sjajna kako s enekima cini. mislim negdje nakon 2002-2003 da se lako stanje pocelo smirivati i ici prema dole, inace prije toga je bilo nesto sasvim drugo, to se slazem. Posla je bilo svugdje da se radi, samim tim da se zaradi koliko god treba. da ne pricam o cijenama, tad je gorivmo bilo ja mislim $1 za 1 galon(skoro 4 litra). Nikad se nije stalo na beenzinsku da se ne naspe pun rezervoar. Eh lijepa su to vremena bila.oridjidji wrote:a Bosnjo u BIH ima prosjecnu platu + doprinosi = 600km, dok plati kiriju 200-250km, dok poplaca ostatak rezija i tu se odere 150km (i to na svemu gleda da ustedi). voza golfa 1 ili 2 koji ima godina haman ko i ja, nedo bog da mu se pokvari kakav dio, tu je vec 50 km minimum troska + hrana nidjete... poslje ako za kafe i kifle na poslu , te goriva do posla budes imao cupkas se nogama u guzicu. imas satro besplatno zdrastvo, ali i doktore koji da ti mogu neofirno bi ti uzeli sve para sto imas kod sebe.Melami wrote:Svi mi koji zivimo se slazemo da nije bas tako lijepo u ovoj prostranoj americi kako se svima cini, al tesko je to razumjeti i slazem se sa tim. Pricam sa rodjakom u Svicarskoj on placa 8% a ja 20%. Uz to, Ja ako bi zaradio( a ne zaradjujem trenutno da se razumijemo) 100k i da nisam u braku, platio bi skoro 35 k samo poreza, dok neko ko zaradi 300k(bogatasi) platili bi istih tih 35k poreza. Ovaj je zakon izglasan dok je BUSH bio na vlasti. Neznate kako ovdje vecina ljudi zivi. kad ustede 2-3k to su im OGROMNE pare.a plate su im oko 3k recimo. GDje ide taj novac? pa dok plati pored na 3k negdje oko 600 dolara recimo. dok plati stan negdje oko 1200-1300$ dok uzme hranu 500$ vec ga nema nigdje. Ako mu se auto pokvari ne moze proci ni najmanji popravak ispod 300$. Gorivo skuplja svaki dan ko i u BiH. Pa ja nesto nisam vidio da u BiH 3 prijatelja, 4 ili 5, iznajme stn i da tko zive, ovdje je to normalno. Ne samo dok se studira vec ljudi tAKO zive za stalno.
Et pozz iz Los Angelesa.
Nepomisljas na sirenje porodice jer te hronicno hiljadu stvari zajebava.
Jos si u svojim ocima sretan, jer vidis da ima mnogo vise ljudi oko tebe koji su u goroj poziciji i prehranjuju porodicu sa manjim iznosom od gore pomenutog...
I gdje je bolje?
-
nemoguce vruce
#1056 Re: Protesti u Americi.
mijesaju se dvije stvari....
vanjska i unutarnja politika SAD.vanjska politika SAD je od samog njego osnivanja bila prozeta otimacinom, pljackom, ratovima, porobljavanjem kako prirodnih tako i umnih kapaciteta, da sad ne nabrajem sve zemlje kojima je amer donio "demokratiju"...
unutarnja poltika je prica za sebe, al sto bi narod reko kako posijes tako i pozanjes ili da Bog da ti se vratilo u sopstvenoj avliji...
vanjska i unutarnja politika SAD.vanjska politika SAD je od samog njego osnivanja bila prozeta otimacinom, pljackom, ratovima, porobljavanjem kako prirodnih tako i umnih kapaciteta, da sad ne nabrajem sve zemlje kojima je amer donio "demokratiju"...
unutarnja poltika je prica za sebe, al sto bi narod reko kako posijes tako i pozanjes ili da Bog da ti se vratilo u sopstvenoj avliji...
-
zlajapravaraja
#1057 Re: Protesti u Americi.
nemoguce vruce wrote: mijesaju se dvije stvari....
Ne bih puno da pametujem, ali nesto bolji studenti istorije, politickih nauka, medjunarodnih odnosa ili filozofije ce ti znati objasniti da se jedna cinjenica provlaci kroz haman citavu zapisanu istoriju kao crvena nit, a to je da nijedna imperija u istoriji nije bila dovedena do pada vojnim porazom od svojih vanjskih neprijatelja, nego je se raspala (u najmanju ruku, jako modifikovala) upravo iznutra.
Zasto je to tako, ne znam (ili se vise ne sjecam). Znam da sam jednom davno na faksu citao knjigu jednog od vaznijih filozofa srednjeg vijeka koji je objasnio zasto je to tako.
Inace, zadnjih mjeseci, evropski mediji su puni dokumentaraca o ekonomskim poteskocama u Americi, rastucoj nezaposlenosti, "tent cities", drogi, kriminalu...
Evo sjetih se i jednog clanka iz "Deutsche Welle" od jucer:
http://www.dw.de/dw/article/0,,15804667,00.html
Last edited by zlajapravaraja on 18/03/2012 18:01, edited 1 time in total.
-
Static-X
#1058 Re: Protesti u Americi.
Arane kabi ba, ni slucajno da bi pomenuo kake promjene jos na gore u ovoj zlatnoj nam americi, djeces to ba nemoj najezis odma ove sa ear plugs. Pa arane trnci prolete zbog onih cuka gdje su medjedi pitome zivotinje, gdje bi oni tamo ponovo.
Ovdje se vazda uvjek nesto poredi, ha domovina ha amerika. Nemoz to ljudima iz glave izbiti. Pa valjda pricamo o Americi sada i prije 5-10 i vise godina. Svi smo ocekivali uspon al se prevarismo.
Ovdje se vazda uvjek nesto poredi, ha domovina ha amerika. Nemoz to ljudima iz glave izbiti. Pa valjda pricamo o Americi sada i prije 5-10 i vise godina. Svi smo ocekivali uspon al se prevarismo.
-
detroit-mercy
#1059 Re: Protesti u Americi.
Mislim da se previse jednostavno gledaju neke stvari. Cio svijet se je promijenio u zadnjih dvadesetak godina. Poslije sloma bivseg istocnog bloka dolaze Bosanci u USA i naravno u neko zlatno doba americke ekonomije. Istocni blok je mrtav, dolari ne idu za topove nego za puterStatic-X wrote:Arane kabi ba, ni slucajno da bi pomenuo kake promjene jos na gore u ovoj zlatnoj nam americi, djeces to ba nemoj najezis odma ove sa ear plugs. Pa arane trnci prolete zbog onih cuka gdje su medjedi pitome zivotinje, gdje bi oni tamo ponovo.
-
simpozijum delirijum
#1060 Re: Protesti u Americi.
da ! cijeli svijet se mijenja , i vrijeme je , previse se krvi prolijeva za taj jebeni "kapital"detroit-mercy wrote:Mislim da se previse jednostavno gledaju neke stvari. Cio svijet se je promijenio u zadnjih dvadesetak godina. Poslije sloma bivseg istocnog bloka dolaze Bosanci u USA i naravno u neko zlatno doba americke ekonomije. Istocni blok je mrtav, dolari ne idu za topove nego za puterStatic-X wrote:Arane kabi ba, ni slucajno da bi pomenuo kake promjene jos na gore u ovoj zlatnoj nam americi, djeces to ba nemoj najezis odma ove sa ear plugs. Pa arane trnci prolete zbog onih cuka gdje su medjedi pitome zivotinje, gdje bi oni tamo ponovo.
Ovdje se vazda uvjek nesto poredi, ha domovina ha amerika. Nemoz to ljudima iz glave izbiti. Pa valjda pricamo o Americi sada i prije 5-10 i vise godina. Svi smo ocekivali uspon al se prevarismo.. Medjutim moras uzeti u obzir i globalizaciju koja je jednostavno otpuhala veliki broj poslova u Americi (manufacturing) i odvela ih u jeftinije zemlje. Pored toga gledaj na tranziciju i ubrzan razvoj nekih drugih zemalja kao posljedica globalizacije i seljenja poslova iz high cost u low cost zemlje. Gorivo ide gore jer danas je potraznja za gorivom mnogo veca nego prije 10-15 godina. Pogledaj samo koliko se automobila proda u Kini, Indiji, bivsim zemljama istocnog bloka, Brazilu. Globalna potraznja za sirovinama je u stalnom usponu, stotine miliona ljudi su izvedene iz siromastva u neku srednju klasu. Naravno da sve to ima uticaja na zemlje koje su nekada bile gospodarski nosioci svijeta. Na to dodaj eknomsku krizu koja se desava jednom u 100 godina i bice ti jasno da stvari naravno nisu iste kao nekada. Americka privreda je u tranziciji, gubitak poslova u industriji nije mogao tako brzo biti nadomjesten poslovima u servisnom sektoru i naravno ne moze ocekivati da su ekonomske sile bogom dane. Cijela svjetska ekonomija se mijenja i svako trazi svoje mjesto u njoj, naravno da sada mozemo optuziti masone, cioniste, ove one ili reci kako Amerika upravlja svime time. Sto je daleko od zdrave pameti, glavni nosilac svih ovih promjena je kapital koji ne poznaje niti granice niti nacije, danas je to americki, sutra kineski ili indijski, prekosutra arapski ali upravo taj kapital je nosilac svih tih promjena. A ne Amerika ili Kina ili neko treci.
uglavnom pravilniji naziv ove teme bi bio ;" globalne promjene " ili "globalni ustanak "
nesto se iza brda valja
odlican anti-ratni propagandni video-spot Holandjana, za njihovu akciju 1 Aprila , mnogo vise je ljudi angazirano nego sto mislite , ne samo; "saka hipika i anarhista ";
pridruzite se !
-
Static-X
#1061 Re: Protesti u Americi.
E to sve stima. Odlicno receno. Samo sto smo mi sicusni mravi da bi to sve svarili, doduse ima ovjde milionera mozda nam oni mogu reci sta su planovi buducnosti. Oni to i kontrolisudetroit-mercy wrote:Mislim da se previse jednostavno gledaju neke stvari. Cio svijet se je promijenio u zadnjih dvadesetak godina. Poslije sloma bivseg istocnog bloka dolaze Bosanci u USA i naravno u neko zlatno doba americke ekonomije. Istocni blok je mrtav, dolari ne idu za topove nego za puterStatic-X wrote:Arane kabi ba, ni slucajno da bi pomenuo kake promjene jos na gore u ovoj zlatnoj nam americi, djeces to ba nemoj najezis odma ove sa ear plugs. Pa arane trnci prolete zbog onih cuka gdje su medjedi pitome zivotinje, gdje bi oni tamo ponovo.
Ovdje se vazda uvjek nesto poredi, ha domovina ha amerika. Nemoz to ljudima iz glave izbiti. Pa valjda pricamo o Americi sada i prije 5-10 i vise godina. Svi smo ocekivali uspon al se prevarismo.. Medjutim moras uzeti u obzir i globalizaciju koja je jednostavno otpuhala veliki broj poslova u Americi (manufacturing) i odvela ih u jeftinije zemlje. Pored toga gledaj na tranziciju i ubrzan razvoj nekih drugih zemalja kao posljedica globalizacije i seljenja poslova iz high cost u low cost zemlje. Gorivo ide gore jer danas je potraznja za gorivom mnogo veca nego prije 10-15 godina. Pogledaj samo koliko se automobila proda u Kini, Indiji, bivsim zemljama istocnog bloka, Brazilu. Globalna potraznja za sirovinama je u stalnom usponu, stotine miliona ljudi su izvedene iz siromastva u neku srednju klasu. Naravno da sve to ima uticaja na zemlje koje su nekada bile gospodarski nosioci svijeta. Na to dodaj eknomsku krizu koja se desava jednom u 100 godina i bice ti jasno da stvari naravno nisu iste kao nekada. Americka privreda je u tranziciji, gubitak poslova u industriji nije mogao tako brzo biti nadomjesten poslovima u servisnom sektoru i naravno ne moze ocekivati da su ekonomske sile bogom dane. Cijela svjetska ekonomija se mijenja i svako trazi svoje mjesto u njoj, naravno da sada mozemo optuziti masone, cioniste, ove one ili reci kako Amerika upravlja svime time. Sto je daleko od zdrave pameti, glavni nosilac svih ovih promjena je kapital koji ne poznaje niti granice niti nacije, danas je to americki, sutra kineski ili indijski, prekosutra arapski ali upravo taj kapital je nosilac svih tih promjena. A ne Amerika ili Kina ili neko treci.
-
detroit-mercy
#1062 Re: Protesti u Americi.
A to su se ko mali mravi nesto pitali prije 10tak godinaStatic-X wrote:E to sve stima. Odlicno receno. Samo sto smo mi sicusni mravi da bi to sve svarili, doduse ima ovjde milionera mozda nam oni mogu reci sta su planovi buducnosti. Oni to i kontrolisudetroit-mercy wrote:Mislim da se previse jednostavno gledaju neke stvari. Cio svijet se je promijenio u zadnjih dvadesetak godina. Poslije sloma bivseg istocnog bloka dolaze Bosanci u USA i naravno u neko zlatno doba americke ekonomije. Istocni blok je mrtav, dolari ne idu za topove nego za puterStatic-X wrote:Arane kabi ba, ni slucajno da bi pomenuo kake promjene jos na gore u ovoj zlatnoj nam americi, djeces to ba nemoj najezis odma ove sa ear plugs. Pa arane trnci prolete zbog onih cuka gdje su medjedi pitome zivotinje, gdje bi oni tamo ponovo.
Bilo kako bilo, ako ovako nastavi sigurno da ce nam svima faliti amerika od 10 i koliko godina ako vec ne fali.
- zahvalan
#1063 Re: Protesti u Americi.
Mozda Amerika sad nije Najbolje mjesto za Zivot ali je sigurno jedno od Boljih
Znaci kad se tamo stedi moze se puno vise imati na racunu,Ovdje je jako jako tesko bilo sta ustediti
Uostalom necija satnica u Americi kao necija dnevnica ovdje

Znaci kad se tamo stedi moze se puno vise imati na racunu,Ovdje je jako jako tesko bilo sta ustediti
Uostalom necija satnica u Americi kao necija dnevnica ovdje
-
gilbert
#1064 Re: Protesti u Americi.
delirijume 95% Amerike nema nikakve veze sa tim protestima a ti globalne revolucije sanjassimpozijum delirijum wrote:
da ! cijeli svijet se mijenja , i vrijeme je , previse se krvi prolijeva za taj jebeni "kapital"
uglavnom pravilniji naziv ove teme bi bio ;" globalne promjene " ili "globalni ustanak "
nesto se iza brda valja
odlican anti-ratni propagandni video-spot Holandjana, za njihovu akciju 1 Aprila , mnogo vise je ljudi angazirano nego sto mislite , ne samo; "saka hipika i anarhista ";
pridruzite se !
ti ko Risto Djogo bacas bomabasticne izjave ko kada si prije dvadestak stranica pisao kao ubijaju aktivist OWS
- ahuseino
#1065 Re: Protesti u Americi.
Nermin Cengic wrote: Pravo na Dijasporu
Nermin Cengic
11. 03. 2012
Živjeti na Balkanu, uopšte a kamoli na prelomu vijekova, nije nimalo jednostavna stvar. Nikad nisi načisto gdje si jer nisi ni tamo ni ovamo. Sjećaš se prošlosti, moraš gledati u budućnost, sjedeći uvijek i čini se zauvijek na istoj šišarki koja ti žulja stražnjicu, a na koju se uglavnom ne možeš navići jer nije prirodno da ti je dobro kad te žulja. A trpiti se mora. Jer “živ se insan na sve navikne”, rekli su ti stariji, pametniji, iskusniji, koji su ti svu tu čorbu i zakuhali.
Ne jednom ti je kroz glavu prostrijelila misao kako možda ne bi bilo bespametno nastaviti svoju karijeru ljudskog bića negdje van ovog vječitog trougla, ako ništa drugo ono radi rješavanja banalnih egzistencijalnih problema. U drugom su ti planu ostale (ne)pogodnosti takvog života jer te ovdje natjeralo da misliš samo na jedno, a to je kako preživjeti i na stol hljeb donijeti, a ukoliko ti se desi koje mišljenje više od toga nije ti preporučljivo baš iskakati s njim jer ćeš biti proglašen “nekim ko misli”, a to ovdje nije nikakva preporuka. Naprotiv.
Kreneš i odustaneš sasvim dovoljno puta da ti to stremljenje u karakteru stvori duboku liniju neodlučnosti koja se koncentrično širi i na ostale vrste odluka pa ti odlazak u nepoznato postaje više nalik na filmsku priču sa mogućim sretnim krajem, gdje se ti nakon milion godina i relativno ispunjen, vraćaš rodnoj grudi da dodaš još jednu neostvarenu želju tom mozaiku života – da umreš tamo odakle si potekao i zatvoriš krug koji si za svog vijeka obilazio.
Možda i odeš, redovno si kažeš, jer ovdje je svakim danom sve gore, sve ljuće i sve beskrupuloznije traćenje vremena među ljudima koji ne romore i poglavicama koji jedno te isto obećavaju i govore. Ništa se ne mijenja, a tebi da je – nešto. Nešto što će te izbaciti na površinu s koje si potonuo još prije dvadesetak godina jer si vjerovao da ostankom ovdje i direktom borbom sa čudovištem bivaš na kraju svakog nivoa nagrađen uduvavanjem dodatnog zraka u boce s kisikom koje bi te trebale u konačnici, na onom “game over”, izbaciti na caklenu površinu svježeg jodizovanog zraka koji će izlječiti sve boljke i zarasti sve rane iz prošlih dana. Naravno, to je bilo samo još jedno laprdanje tvoje idealističke imaginacije koja se nikad nije ostvarila, a po svemu sudeći i neće.
S druge strane postoje i ljudi koji su što trbuhom za kruhom, što u strahu su brze noge, već utvrdili svoje stanište negdje gdje neće ni oni ni njihovo potomstvo biti u prilici iznova slušati zvuk istih pušaka ispaljenih iz uvijek istih nebuloznih razloga razdvajanja krušaka od jabuka. Oni su već prebrodili tvoju bolest vječite namjere pomjeranja s mjesta i tebe to jako boli jer nema zemlje kao što je tvoja, pa i to što joj sad ne cvjetaju ruže nije ti dovoljno jak razlog da nešto poduzmeš, pa ni da se s njom pozdraviš i kreneš u upoznavanje nove domovine kako bi je zavolio. Nikad nećeš uspjeti da progutaš svoj jad koji te tjera da procjenjuješ druge, a da ne gledaš sebe, i da sudiš postupcima drugih dok se sam ne držiš vlastitih principa. I uvijek će ti biti krivi oni što su otišli, a ne ovi što su ostali, jer da su i oni što su otišli ostali s tobom sve bi bilo divno i pobjeda bi bila neminovna. Ovako, pobijeđen i nabijeđen, nakon izgubljene bitke, nastavljaš rat ali ne s onima s kojima bi to trebao, s onima koji su ti oduzeli sve što si imao. Nastavljaš rat s jedinima s kojima imaš šanse dobiti ga. Osuđuješ i dalje, gubeći vrijeme, dok ti se osvajači šire i preuzimaju sve više i gramzivije, a ti svoje gađaš otrovnim strelicama i tjeraš ih tamo gdje jesu da se nikad ne vrate i stanu uz tebe u odlučnoj bici smisla sa besmislom.
Kad je sve počelo? Na televiziji je povremeno išao poneki dokumentarac o odlasku radnika van zemlje kako bi, u potrazi za većim komadom mesa, širili bratstvo i jedinstvo naših s drugim narodima. Nuspojava je bilo sekiranje komšiluka koji je svake godine morao gledati kao “radnici na privremenom radu” dodaju po jedan sprat na kući izgrađenoj stranom valutom. Njihove, najčešće, bijele askone su blještale među domaćim tristaćima, stojadinima i fićama.
Koliko te sjećanje služi, a ono je kako godine prolaze sve bljeđe i nejasnije, prve naznake postojanja nekog boljeg života od socijalističkog su prepoznavane početkom ljeta, kada se ulice zašarene raznolikim modnim izričajima i akcentima domaćeg jezika dovoljno karakterističnim da se primjeti kako došljaci nisu iz tvog sela, a ako i jesu baš se foliraju se izgovorom mekog il’ tvrdog R, zavisno odakle dolaze u domovinu na odmor. Sva djeca u ulici bi razrogačila oči od višebojnosti velikih žvakačih guma u dugom, plastičnom repu koji je Larin Sale donosio da počasti djecu koja takvih i tolikih žvaka do tad nisu vidjela.
U školi se doznalo da postoje i domaći izdajnici koji su se po okončanju onog rata ufatili noge i tamo negdje gdje bi završavali svoje putovanje pravili organizacije koje su prijetile ubacivanjem u miran san, sanjan sve dok ga pomenuti u saradnji sa konspiratorima iz baze nisu raspršili određujući odjednom ko je veći ovaj, onaj, naš, vaš i njihov. Selo se tada odjednom ispunilo novim licima koja su držala večernje škole demokratije sa skraćenim programom. Na pitanje ko su ovi, odgovor bi bio – to ti je Mato Ivin što je zglajz’o kad je opsov’o Tita, a i otac mu bio ustaša pa se ispario u Njemačku da ne bi ovdje tuc’o kamen na Golom otoku. Slične je sudbine bio i Derikonja samo što je on plak’o za otadžbinom na Šanzelizeu, dok je Fadil od Mujesirove tetične oblačio Mujesirovu SS uniformu i kleo se u alaha više nego što je priličilo, pa se odlučio na učlanjivanje u neki od džemata u Švedskoj. I svi su oni čekali “da se stvore uslovi”, pa da se vrate u babovinu gdje su gradili – pa sad, kako koji i kako šta. U toj izgradnji im se zakašljalo pa i puška puče, grob se prekopa, u krvi se rodi demokratija.
Sila naroda krenu da traži gdje se ne puca i uglavnom ostade tamo gdje ih je htjelo primit’, naučit’ jezik i zaposlit’. Opet kako koga i kako gdje. I stvori se nova, sad još brojnija, ljetna seoba kada se glavna ulica u vrelim danima zašareni raznolikim modnim izričajima i akcentima domaćeg jezika dovoljno karakterističnim da se ne da ne primjetiti kako oni nisu iz tvog sela, a ako i jesu više ih ne prepoznaješ jer na licu imaju ukočeni nostalgični osmjeh koji im neprestano krasi lica dok gledaju staze svog djetinjstva, odajući time kako već dugo ovdje ne borave. Jer ne pamtiš kad si ovdje vidio nasmijana čovjeka, a i samom ti je osmjeh postao stran do mjere neprimjerenosti.
U neka doba je stig’o i internet, pa su veze postale nešto jače, razmjene mišljenja intenzivnije, želja za spajanjem obostrana. Naravno, nije dugo trebalo da se iz džepova izvuku sujete, podignu tenzije, zavlada zajedljivost i počne novo nadjebavanje. Ovdašnjem nije jasno kako neko tamošnji može osjetiti istu količinu ideološkog seksa kakvu on osjeća ovdje dok mu se o glavi radi. Jer njima je tamo sve potaman, sami euri i dolari im padaju s nebesa bez da se moraju uošte ustat’ sa stolice i odvojit’ od raskošne sofre. Ne poznaje ovdašnji, tamošnje skupljanje crkavice koje je skoro jednako rudarstvo kao i ovdje. Posebno kako je nastala ova recesija, da joj recesiju. Ovdašnji još uvijek smatra da je on jedini koji zna i osjeća svu bol života i življenja, a tamošnji se ne može pomiriti s tim da je ovdašnjem teže nego njemu jer, jebote, živi u svom, na svom, a ne k’o on, tamošnji, u tuđini raspadajući se sve sa suzom nikad isplakanom. Ovdašnji više vremena provede protestujući protiv tamošnjeg koji agituje da se ovo ovdje unormali, jer, smatra ovdašnji, nema on pravo na to i ne zna kako je nama ovdje. Tamošnji opet optužuje ovdašnjeg da samo priča, a ništa ne radi i da je sramota šta mu se radi sa domovinom u koju on želi jednom doći – kad se steknu uslovi.
Tamošnji ne pomišljaju kolika gorčina melje Diku nakon što je deportovan iz Finske kad je devedeset devete bez ikakvih papira krenuo da zgrabi svoju sreću i zbog čega mu je ime na listama zabrana zajedno sa ratnim zločincima, pa sad ovdje mora raditi i dan i noć, i ne pomišljajući kako postoji išta na ovom svijetu osim kopanja kanala, što je prije reintegracije radio i na Grbavici dok je bio u radnom vodu. Ovdašnji, opet, ne pomišljaju šta Vesnu tjera da iz Norveške plače jer ne znaju da su joj otac i mater pred očima zaklani i da još uvijek svake noći sanja kristalno jasnu stvarnost od prije 20 godina i to baš onaj trenutak kad su joj brata na Kazane odveli. I da ona sad, iako bi voljela, nema kome da se vrati.
Ovdašnji je uvrijeđen tamošnjim aktivizmom, a tamošnjem je nejasno zašto ovdašnji u zvijezde ne zakiva njegovu prekograničnu ljubav za domovinom. I svi skupa se tako, umjesto da se zbijaju i bore protiv odavno dobro organizovane nemani koja ih guta, nastavljaju dalje gubiti u nadjebavanju, nadjačavaju i besposlici, dok im vrijeme prolazi, a život gubi smisao jer ga iznova banalizuju i dodatno raslojavaju na ovo i ono, ovdje i ondje, tamo i ovamo, domaće i dijasporu. A ne vide ili više i ne mogu da vide da su svi zajedno postali najveća dijaspora na svijetu. Dijaspora vlastitih života.
-
Static-X
#1066 Re: Protesti u Americi.
Pronadjel se ko u ovoj prici 
-
gilbert
#1067 Re: Protesti u Americi.
No ja bogumi coce . No nego nadjel se ti ? 
-
Static-X
#1068 Re: Protesti u Americi.
Ma jok, zlatni smo mi momci bez mahana 
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#1069 Re: Protesti u Americi.
Bio malo u guzvi ovih dana pa tek sada odgovaram.
Moje misljenje je da kriza nece proci, nikada se nece vratiti post WW2 optimizam, i tonut cemo sve vise (neki dijelovi svijeta rapidno neki sporije a neki ce i rasti ali posto je svijet globalan, rast je prividan i privremen - Kina , Indija npr.). Sve vise ce biti nezaposlenih i sve vise drzava ce bankrotirati. Nisam optimista jer nista ne ukazuje niti daje razlog za optimizam. Nemoguce je eliminisati ratove i patnju sve dok ne prevazidjemo trenutni monetarni sistem.
Ako imas vremena pogledj ovaj video od cca 10 minuta. Probaj da ga pogledas sa fokusom na ono o cemu se prica a ne na osobu koja prica:
http://www.youtube.com/watch?noredirect ... qKAse8388k
Negira jedino ukoliko izmedju kapitalizma i tehnologije stoji znak jednakosti a naravno ne stoji. Takodjer poznati su i primjeri iz prosloti u kojima je tehnologija gusena jer se nije uklapala u profitom vodjeni sistem pa tako npr. necemo nikada saznati da li bi koncept Teslinog bezicnog prenosa energije bio uspjesan jer mu je JP Morgan onoga mometa kada je skontao da ne moze tehnicki staviti brojilo na sistem struje koji Tesla zamislja, odmah obustavio finasiranje.jeza u ledja wrote: Druga recenica koju si napisao pobija prvu. Kapitalizam ne samo da je odigrao znacajnu ulogu vec je bio krucijalan u razvitku tehnologija koje danas omoucavaju da se od jednog hektara obradive zemlje (recimo) hrani 5 puta vise ljudi nego prije 100 godina.
Ove regulacije koje pominjes su svakako dobre i pozeljne i trenutno jedini mehanizam zastite. Da nije njih, svijet bi bio puno gori. Ipak, to me podsjeca kao da tim regulacijama pokusavas da sprejom poprskas i nogama izgazis mrave koji nadiru iz frizidera...puno efikasnije je skloniti tu pokvarenu hranu koja ih na prvom mjestu i privlaci ka frizideru - profit u ovoj metafori.jeza u ledja wrote: Razumijem pricu o "korporativizmu", ali on postoji upravo zbog toga sto postoji kvazi-kapitalizam i kvazi-slobodno svjetsko trziste. Korporacije istovremeno uspijevaju recimo koristiti medjunarodne bescarinske sporazume , ali i razlike u poreskim ili zakonima zastite okoline izmedju dvije drzave. Sto se te razlike budu smanjivale (a smanjuju se) to ce korporacijama biti teze praviti profit.
Ja ne kazem da ne trebaju postojati regulacije, naprotiv. Medjutim te regulacije i standardizacija treba postojati na globalnom nivou. Dok god ne bude tako, imacemo anomalije kao sto je taj slucaj paradajza kojeg spominjes.
Ovo je samo prelazni period.
Ok. Ovo je korijen naseg neslaganja. Postujem tvoje misljenje. Ono sto ja mislim jeste da ljude pokrece potreba za egzistencijelanim stvarima kao i oduvijek a to su : sigurnost (zdravstvena zastita) energija, voda , hrana, vazduh. Sve ovo se u ovakvom sistemu ostvaruje jedino kroz profit pa onda ljudi misle da je on sam po sebi motiv. Nije. On je sredstvo. Ukoliko iste ove ciljeve mozes ostvariti bez takmicarskog profita u jednacini, on potpuno gubi smisao. Naravno, danas ne mozes i da bi mogao, to bi zahtijevalo promjenu paradigme. Pored osnovnih potreba koje sam nabrojao a koje su potrebne svakom zivom bicu i sto je njegova prirodna teznja, danas postoje i razne devijacije ponasanja kao prirodna posljedica sistema u kojem zivimo (marketinga) pa se tako javljaju raznorazne manifestacije poremecaja licnosti manifestovane kroz razne "moja-kuca-je-veca-od-tvoje-kuce" sindrome. To nisu prirodne potrebe i nisu dio prirode ljudi, nego su devijacije uzrokovane sistemom.jeza u ledja wrote: Nije bitan kapitalizam kao takav. Nazovi to kako god hoces. Glupo je razmisljati u nekim definisanim stvarima, a pricati u ovakvim sirokim okvirima. Kako god da se sistem sutra bude zvao, on treba biti zasnovan na profitu jer to je ono sto ljude pokrece. Sve ostalo je jedna velika ubleha.
Postoji razlog za ovo boldirano. U svakom drustvu koje zivi u oskudici, profit ce uvijek biti glavni pokretac. Postoje dvije vrste oskudice...cinjenicna (kada drustvo nema nacin da je prevazidje) i planirana oskudica (kada drustvo ima nacin da je eliminise ali to ne radi). Mi smo nedavno (zadnjih 50-ak godina) usli u fazu planirane oskudice koja se vjestacki odrzava (oskudica u bilo cemu znaci profit-veca oskudica veci profit) a za kojom nema potrebe jer mozemo odavno proizvesti sve sto nam treba. Ova sustinska promjena, uzrokovana tehnoloskim razvojem (za koji se opet ponavljam slazem da je trenutni sistem najvise zasluzan) na zalost izmice vecini ljudi jer izlazak iz trenutne planirane oskudice zahtijeva promjenu kompletnog ekonomskog modela a sto za sobom nosi promjenu paradigme, nove koncepte realnosti, nove vrijednosti i novu eru.jeza u ledja wrote: I dalje smatram da previse formiras misljenje na osnovu ublehara tipa Zeitgeist. Prirodni resursi su tu, univerzum je beskonacan, a i kada ih bude manje, bice i nas manje, takva je priroda stvari.
Profit je oduvijek bio glavni pokretac svih zbivanja na planeti (kao sto si i sam ustvrdio) i uvijek ce biti. Za neke drukcije ideje postoji filozofija, religija, fikcija, itd...
Moje misljenje je da kriza nece proci, nikada se nece vratiti post WW2 optimizam, i tonut cemo sve vise (neki dijelovi svijeta rapidno neki sporije a neki ce i rasti ali posto je svijet globalan, rast je prividan i privremen - Kina , Indija npr.). Sve vise ce biti nezaposlenih i sve vise drzava ce bankrotirati. Nisam optimista jer nista ne ukazuje niti daje razlog za optimizam. Nemoguce je eliminisati ratove i patnju sve dok ne prevazidjemo trenutni monetarni sistem.
Ako imas vremena pogledj ovaj video od cca 10 minuta. Probaj da ga pogledas sa fokusom na ono o cemu se prica a ne na osobu koja prica:
http://www.youtube.com/watch?noredirect ... qKAse8388k
-
UnscarD
#1070 Re: Protesti u Americi.
Da samo malo korigujem ovaj bold dio .Bedanec wrote:Masovna proizvodnja hrane.
Daj jednu pozitivnu stvar, pojavu, dogadjaj, koji su motivisani profitom... Dakle, nesto dobro sto je nastalo na ideji profita... Samo jednu stvar...
Masovna proizvodnja energije.
Distribucija ciste vode.
Proizvodnja pamuka za bijeli ves kako ne bi morao hodati usranih gaca.
Koliko je tebi godina?
Masovna proizvodnja NEZDRAVE hrane.
Masovna proizvodnja NECISTE energije.
Distribucija HLORISANE/FLASIRANE PET PLASTIKOM vode.
Ovo gore naravnovazi za ove koji uopste imaju pristup svemu tome.
Ove stotine miliona ljudi danas koji nemaju pristup nikakvoj vodi, hrani i energiji, ne misle da je to bas toliko MASOVNO koliko mi na "zapadu" mislimo.
-
UnscarD
#1071 Re: Protesti u Americi.
Zelja za profitom nije u genima...ali jeste zelja za sigurnoscu, energijom, vodom, vazduhom i hranom. Profit je sredstvo da dodjes do toga. U trenutnom monetarnom sistemu, ujedno i jedino sredstvo. I jeste sjedili bi u mraku da nije bilo njega, nikada nisam ni tvrdio drugacije.![]()
![]()
da nije tog profita ti i ja bi sada sjedili u mraku. Zelja za profitom je u srzi, genima svakog covjeka - nesto posve ljudsko. Od nastanka covjeka pa do dana danasnjeg to je jedna od stvari koja je stvarala civilizacije, osvajala nova tehnoloska i kulturna dostignuca.
Osudjivati profit kao nemoralan mogu samo osobe koje ili nemaju nikakve veze sa historijom covjecanstva ili svoj zivot zele da provedu kao paraziti koji zive na racun ljudi i segmenata drustva koji doprinosi svojoj sredini.
- vodoprovodčik
#1072 Re: Protesti u Americi.
Pošto zbog bana nisam bio tu, lijepo je da se uz minuli praznik prisjetimo i do skoro zaboravljenog revolucionarnog duha jedne druge Amerike:
Ljevica se ponovo budi, daleko je to od masovnog pokreta, ali se primjeti da klasna svijest raste.
Ne treba zaboraviti ni iz kojih krugova je dolazila intelektualna podrška za seksualnu revoluciju ili anti-ratni pokret (Rat u Vijetnamu)Prvi Dan žena je obilježen 28. februara 1909. u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.
Ljevica se ponovo budi, daleko je to od masovnog pokreta, ali se primjeti da klasna svijest raste.
-
simpozijum delirijum
#1073 Re: Protesti u Americi.
snimci iz Majamija 13 Marta , specijalne jedinice policije sa uperenim automatskim oruzjem su upale u zgradu gdje obitavaju i sastaju se pripadnici lokalnoga OWS i na kraju niko nije ni uhapsen jer nije ni bilo razloga za hapsenje
akcije zastrasivanja , zbog 14 'OWS terorista" je angazovano oko 50 policjaca u oklopu i sa automatskim oruzjem i oklopnim transporterom
stizu izvjestaji iz vise gradova da policija u gluho doba noci upada u domove najjaktivnijih pripadnika OWS
te pracenje i prisluskivanje , ubacuju se provokatori , izgleda da se sigurnosne snage spremaju za proljece takodjer
ma ? , nema straha , ni prvi ni zadnji put , hebajiga ;
https://www.youtube.com/watch?v=pOo8nhw ... re=related
akcije zastrasivanja , zbog 14 'OWS terorista" je angazovano oko 50 policjaca u oklopu i sa automatskim oruzjem i oklopnim transporterom
stizu izvjestaji iz vise gradova da policija u gluho doba noci upada u domove najjaktivnijih pripadnika OWS
te pracenje i prisluskivanje , ubacuju se provokatori , izgleda da se sigurnosne snage spremaju za proljece takodjer
ma ? , nema straha , ni prvi ni zadnji put , hebajiga ;
https://www.youtube.com/watch?v=pOo8nhw ... re=related
- zahvalan
#1074 Re: Protesti u Americi.
OWS znaci Ocemo Wecu Socijalu ? Jel
Kome Posluku Porati? Kome ?
Ljudi sanjaju da zive u Americi a neki bi da protestuju
Imam i ja familije u Americi sve kukaju a evo drugu kucu poceli graditi
(doduse ovi moji su u Sjevernoj Americi)
Simpozijum da te pitam mozel se Amerikanac zaposliti u Kanadi bez Problema ?
Kome Posluku Porati? Kome ?
Ljudi sanjaju da zive u Americi a neki bi da protestuju
Imam i ja familije u Americi sve kukaju a evo drugu kucu poceli graditi
Simpozijum da te pitam mozel se Amerikanac zaposliti u Kanadi bez Problema ?
- ahuseino
#1075 Re: Protesti u Americi.
Dok koljac Omar H. Bashir profitira, a u Kini nadnica 75c na saHat.
SvuDze veze jbt.
Nego da mi razmjenimo ove 99postotase za ove nase pametnije s foruma i mirna Bosna.
Ha jah. Najbolje bi bilo. I bogatasi i fukara sretni.

SvuDze veze jbt.
Nego da mi razmjenimo ove 99postotase za ove nase pametnije s foruma i mirna Bosna.
Ha jah. Najbolje bi bilo. I bogatasi i fukara sretni.