Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JohnnyS

#1051 Re: Raiffeisen banka

Post by JohnnyS »

Možda je neki od bankomata imao onaj čitač kartice i bio sniman kao što se čini mi se u Bihaću bilo nedavno dogodilo...

Vis a vis tih sumnjivih stranica, ja sam plaćao na nekim mjestima za koje sam bio uvjeren da su sigurni i to neke sitnice. Kad jedno jutro zvoni mobitel: "Dobro jutro, je li to gospodin Johnny S? Ovdje ta i ta iz Unicredit banke. U zadnja dva dana su pokušane isplate s vašeg računa na nekim stranicama koje su nama označene kao riskantne u iznosu 500, 800 i 1000 maraka. Jeste li Vi uradili te transakcije?" Rekoh da nisam, teta reče: "U redu, nećemo proknjižiti transakcije, ja bih Vam preporučila da blokiram karticu da se ne bi ponovilo i da napravite drugu."

Ispičkaramo ih kad nas zajebu, red je da ih i pohvalimo kad im se zalomi pa da urade nešto u korist klijenta :D
modem33

#1052 Re: Raiffeisen banka

Post by modem33 »

seoBIH wrote:
raiffeisen-prevara wrote:hvala, cim mi uplate pare, odlazim zauvijek od njih.

pijacar na pijaci se bolje odnosi prema kupcu, od njih prema klijentu
Hvala ti na javljanju. Nije mi jasno, koristis kreditnu (visa) karticu, a nisi nista potpisala? Kako mozes koristiti neku uslugu banke, a nisi potpisala ugovor?

Da li si tom karticom placala na internetu? Pitam zbog toga jer je to najcesci razlog da neko dodje do tvojih podataka.

Potpisala je ona ugovor o transakcionom racunu ..... a nema ugovora o kartici jer ne postoji.

Ja sam ti u Procredit-u i nemam problema sa njima osim kad sam tek vadio karticu 2008 godine ljudi u poslovnici nisu culi za Paypal .... dok ja nisam intervenisao u Sarajevu da tamo u control panelu ukljuce opciju. Jer placanje PayPalom je sigurnije nego placanje direktno preko CVV2 koda.
raiffeisen-prevara

#1053 Re: Raiffeisen banka

Post by raiffeisen-prevara »

JohnnyS wrote:Možda je neki od bankomata imao onaj čitač kartice i bio sniman kao što se čini mi se u Bihaću bilo nedavno dogodilo...

Vis a vis tih sumnjivih stranica, ja sam plaćao na nekim mjestima za koje sam bio uvjeren da su sigurni i to neke sitnice. Kad jedno jutro zvoni mobitel: "Dobro jutro, je li to gospodin Johnny S? Ovdje ta i ta iz Unicredit banke. U zadnja dva dana su pokušane isplate s vašeg računa na nekim stranicama koje su nama označene kao riskantne u iznosu 500, 800 i 1000 maraka. Jeste li Vi uradili te transakcije?" Rekoh da nisam, teta reče: "U redu, nećemo proknjižiti transakcije, ja bih Vam preporučila da blokiram karticu da se ne bi ponovilo i da napravite drugu."

Ispičkaramo ih kad nas zajebu, red je da ih i pohvalimo kad im se zalomi pa da urade nešto u korist klijenta :D
Zaista ne znam mnogo oko sigurnosti kako je ukradeno, ili nije ukradeno ili sta vec, poenta je da nisam imala novca, da mi nisu htijeli vratit novac, da su mi rekli da nisam potpisla ugovor, da su mi htijeli podmetnut da potpisem naknadno, da su mi odbili isplatiti novac.

A onda kada sam uradila ono sto sam morala, odmah u roku par sati zovu hoce da vrate pare.
Saka

#1054 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

modem33 wrote:
Saka wrote:
modem33 wrote:Kad potpisete ugovor - morate i raskinuti ugovor.
Samo što to više nije isti ugovor. Mi smo potpisali da je a-vista štedni račun bez naknade a oni sad uvode plaćanje. To ne mogu bez naše saglasnosti i zato traže da dođemo da potpišemo Anex ugovora.

Nema to nikakve veze. Anex se u prijevodu zove "dodatak" ugovoru.

Ti kad raskidas ugovor ... raskida se automatski ANEX ugovora :D Jebiga, umjesto da u svojoj profesiji da racunam ja postao odlican pravnik :D To samo moze u Bosni.
Čuj nema veze. Nismo potpisali taj dodatak, shvataš? Potpisao sam da je vođenje računa gratis, ne mogu sad oni samoinicijativno, bez moje saglasnosti uvesti plaćanje. Znači ne potpišem Anex, ne mogu mi naplaćivati. Ili će nastaviti voditi račun džaba ili će ugovor raskinuti. Naravno, biće opcija 2.
modem33

#1055 Re: Raiffeisen banka

Post by modem33 »

modem33 wrote:Kad potpisete ugovor - morate i raskinuti ugovor.
Samo što to više nije isti ugovor. Mi smo potpisali da je a-vista štedni račun bez naknade a oni sad uvode plaćanje. To ne mogu bez naše saglasnosti i zato traže da dođemo da potpišemo Anex ugovora.[/quote]

Nema to nikakve veze. Anex se u prijevodu zove "dodatak" ugovoru.

Ti kad raskidas ugovor ... raskida se automatski ANEX ugovora :D Jebiga, umjesto da u svojoj profesiji da racunam ja postao odlican pravnik :D To samo moze u Bosni.[/quote]
Čuj nema veze. Nismo potpisali taj dodatak, shvataš? Potpisao sam da je vođenje računa gratis, ne mogu sad oni samoinicijativno, bez moje saglasnosti uvesti plaćanje. Znači ne potpišem Anex, ne mogu mi naplaćivati. Ili će nastaviti voditi račun džaba ili će ugovor raskinuti. Naravno, biće opcija 2.[/quote]

Naravno da se slazem s tobom da na ANNEX moras dat potpis .... ako ne .... onda se mora raskinuti ugovor. Na tebi je da li zelis placati. 8-) Ovo ti dodje kao MTEL reklama ... 1 KM mobitel Samsung S5 :mrgreen:
Drinski

#1056 Re: Raiffeisen banka

Post by Drinski »

Saka wrote: Čuj nema veze. Nismo potpisali taj dodatak, shvataš? Potpisao sam da je vođenje računa gratis, ne mogu sad oni samoinicijativno, bez moje saglasnosti uvesti plaćanje. Znači ne potpišem Anex, ne mogu mi naplaćivati. Ili će nastaviti voditi račun džaba ili će ugovor raskinuti. Naravno, biće opcija 2.
A da nisu tu odredbu o naknadi provukli kroz nove opće uslove dok u ugovoru ima odredba da ti pristaješ na izmjene općih uslova?
Drinski

#1057 Re: Raiffeisen banka

Post by Drinski »

Potpuno incognito, bez saopćenja za javnost, sredinom ove godine zatvorile su se poslovnice leasinga Raiffeisen banke.

Kao društveno odgovoran poslodavac kako sebe predstavljaju u Raiffeisen grupaciji smatramo da su klijenti Raiffeisen leasinga, ali i šira javnost trebala biti upoznati sa ovim činom odgovornih ljudi u Raiffeisen grupi.

Prema riječima jednog od klijenata, citiramo "Kada sam došao pred zgradu Raiffeisen Banke u Bihaću sa namjerom da posjetim leasing, dobio sam odgovor: Leasinga više nema". Ista je situacija i u drugim poslovnicama Raiffeisen leasinga koje prema svemu sudeći više ne postoje kao da se radi o letećem cirkusu Monty pythona. Koliko je rasulo u ovoj instituciji govori nam i podatak da se na zvaničnoj WEB stranici i dalje nalaze ucrtane poslovnice leasinga sa kontakt telefonima. Međutim, isti su već mjesecima „mrtvi" jer na iste, jednostavno nema ko da se javi.

Masovna otpuštanja zaposlenika ove institucije nisu mimoišla ni zaposlenike u centrali u Sarajevu, a kako nezvanično saznajemo postoji velika vjerovatnoća da se ova institucija u dogledno vrijeme potpuno ugasi. Kako nezvanično saznajemo ruže baš ne cvjetaju ni vlasnicima Raiffeisen leasinga, t.j.Raiffeisen banci, te se po nepotvrđenim informacijama iz naših izvora, nakon smanjenja broja zaposlenih u leasingu kreće i ka otpuštanjima u banci. Radnici se mobinguju disciplinskim prijavama, prijevremenim penzionisanjima a baš gdje mora, ovaj poslodavac ponudi i neku simboličnu otpremninu.

Klijenti su ogorčeni situacijom da jednostavno nemaju kome da se obrate što je u najmanju ruku skandalozno. Ono što je simptomatično jeste da ni jedan medij nije objavio ovu informaciju što dovoljno govori u prilog činjenici koliki utjecaj na medije u našoj zemlji ima Raiffeisen grupacija kroz sponzorske ugovore.

Činjenica je da Raiffeisen grupu potresa velika kriza. Informacija da je Raiffeisen Bank u BiH na prodaju i više nije eksluzivna vijest, ali da su preko noći ugašene poslovnice uistinu jeste.

Naime, smjenjena je i stara Uprava Raiffeisen leasinga, te dovedena nova koja prema informacijama kojima raspolažemo ne ispunjava osnovne uslove bar kada je u pitanju školska sprema. (U nekom od narednih tekstova osvrnut ćemo se i na agenciju za bankarstvo koja daje saglasnosti na rukovodne pozicije licima sa srednjim stručnom spremom). Dosadašnji direktor Michael Mueller je također ustupio mjesto generalnog direktora te promjenio mjesto boravišta što samo po sebi dovoljno govori.

Šta će na kraju biti, ostaje da se vidi. Da li gašenje poslovnica, smanjenje broja zaposlenih i aktive banke predstavlja šminkanje banke za „udaju" pokazat će vrijeme.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1058 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

hm zanimljivo

šta god da bude neće propast banka kao banka kupiće je neko veći :D
Drinski

#1059 Re: Raiffeisen banka

Post by Drinski »

Black swan wrote:hm zanimljivo

ma jasno, ali ko sada ima interes i pare?
muminovic

#1060 Re: Raiffeisen banka

Post by muminovic »

raiffeisen-prevara wrote:Nema vecih prevaranata od Raiffeisen banke, pazite moju pricu

prije dva mjeseca krenem kupit nesto u radnji, ne mogu nista platit – pitam se sta je i sta se desava odem u Raiffaisen banku i kazu da sam u MINUSU !

U banci mi kazu da mi je neko vrsio transakcije sa karticom iz RUSIJE i da mi je bukvalno dvije plate potrosio za jednu vece ???

Rijec je o VISA Elektron kreditnoj kartici ?

Pitam bankarsku sluzbenicu sta da radim – kaze mozes podnijeti prigovor i vidjeti sa tim i tim odjelom, ja odem da pogledam kazeu mi da su mala sanse za povrat novca, ali da im se pismeno obratim pa ce meni oni dati pismeni odgovor i dokaze o tim transakcija iz Rusije !

Ja im se obratim kad za 10 dana odgovor, od banke kazu da nema nikakve sanse da mi vrate novac nazad jer se nisam pridrzavala nekog njihovog UGOVOR o uslovima korištenja individualne kreditne kartice, te da su transakcije ucinjene u Rusiji i da je taj ko je njih izvrsio imao moje podatke pa da je to uredno kupio i da nema nikakve sanse da mi se vrate pare nazad.

Odem ponovo u banku da vidim sta cu, kazu oni meni imati Vi ugovor sa nama i tu Vam pise „da ne mozete koristiti karticu na internetu“, skontam malo da ja ugovor uopste i nemam sa bankom niti da sam ga ikad potpisala, kazu oni meni, pa „dobro niste, ali evo Vam ga sada mozete potisati....“, nisam luda odem odmah i kontaktiram advokata koji se bavi bankovnim pravom i objasnim mu slucaj, covjek se smije i ne vjeruje. Uze dopis od banke i kaze nista ne brini ovo ce biti regulisano u roku mjesec.

Potom posla dopis Agencija za bankarstvo Federacije BIH da banka dostavi NAVODNI ugovor koji ja NAVODNO IMAM potpisan sa njima i da uvazi reklamaciju jer je pravno osnovana itdd...itd..., nakon sto je Agencija za bankarstvo Federacije BIH dostavila dopis Raiffeisen banka banka odmah isti dan zove telefom, nudi mi sve pare, troskove transakcija i troskove advokata i banka odma promjeni pricu i odmah prista da mi vrati sve pare nazad "jer sam njihov klijent" (kojeg su ranije otjerali sa saltera i rekli da nema sanse da vratim pare).

Zamislite prevaranata, nisam NIKAD POTPISALA UGOVOR o uslovima korištenja individualne kreditne kartice, oni mi ga pokusali podmetnut da potpisem za vrijeme dok sam vrsila reklamaciju, sva sreca sto nisam

Evo odgovora AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BIH nakon dopisa njima:

Image
Ludilo, da nisi postavila sliku, mislim da ti niko ne bi ni vjerovao, da je banka spremna tako nisko da ide.
muminovic

#1061 Re: Raiffeisen banka

Post by muminovic »

Drinski wrote:
Black swan wrote:hm zanimljivo

ma jasno, ali ko sada ima interes i pare?
Ma nece banka propast, nad svakom bankom imate 24h dnevno nadzor, zaduzena je Agencija za bankarstvo FBiH koja ima 100 uposlenih.

Pored toga svaka banka 14% svog iznosa koji je u njoj deponovan, mora poloziti u Centralnu Banku BiH.

Postoji niz kvalitetnih mehanizama, a u slucaju "podrhtavanja", pokrenula bi se likvidacija.

Nadzor bankarskog sektora je relativno dobro uradjen!

Takodje nije lose naglasiti, da je i svaki stedisa osiguran do iznosa od 50.000,00 KM od strane Agencija za osiguranje depozita BiH, i drzava mu jamci isplatu iznosa u cijelosti, znaci po svakoj banci clanici Agencije mozete poloziti po 50k KM ko ima, i moze mirno da spava :-)
rizibizi

#1062 Re: Raiffeisen banka

Post by rizibizi »

@raiffeisen-prevara nema sanse, ali nema sanse da platu mozes primati na kreditnu karticu, plata se moze primati samo na debitnu karticu. Drugo, prijatelj mi je bio zrtva skiminga i imao karticu ove banke. Naravno kao i svi ostali pojma nije imao sta se desava ali su ga na njegovo iznenadjenje vec naredno jutro zvali i rekli mu da dodje preuzeti novu karticu te da do tada ne moze dizati novce sa postojece kartice. Svaka cast tebi kao vlasniku kartice da nemas pojma o novcima koje imas na kartici i da ti neko tek tako moze skinuti limit bez da ti to kao korisnik ne upratis i ne reagujes. Ne treba tebi pay pal account da bi nesto placao preko neta, ima gomila kojekakvih sajtova koji primaju kreditne kartice i dovoljno je da upises podatke i platis i eto belaja. Sta bi na kraju jesu ti namirili sredstva nakon sto si pisao FBA i angazovao advokata?

Ovo za stedne racune je samo nacin da korisnici pocnu uzimati pakete racuna. Ja imam neki trendi, trendi plus paket i imam i debitnu i shopping i stednju i placam samo paket ista cijena i prije naplate odrzavanja stednog racuna i sada kada se naplacuje odrzavanje, tako da nikakvu promjenu nisam osjetio samo potpisao ugovor da ako ukinem paket placam odrzavanje stednje.

Mozemo mi pricati sta hocemo i ovakvi su i onakvi su, istina ima i tamo svakakvog naroda ali ako su oni kod nas najbolji mogu misliti kako je u ostalim bankama.
Raigor Stonehoof

#1063 Re: Raiffeisen banka

Post by Raigor Stonehoof »

rizibizi wrote:
Mozemo mi pricati sta hocemo i ovakvi su i onakvi su, istina ima i tamo svakakvog naroda ali ako su oni kod nas najbolji mogu misliti kako je u ostalim bankama.
odakle ti ideja da su oni kod nas najbolji?
rizibizi

#1064 Re: Raiffeisen banka

Post by rizibizi »

Pitaj Google, pa ces vidjeti sta su od nagrada osvojili u BiH za ovu godinu.
muminovic

#1065 Re: Raiffeisen banka

Post by muminovic »

rizibizi wrote:Pitaj Google, pa ces vidjeti sta su od nagrada osvojili u BiH za ovu godinu.
Heheehhehehhe, nagrade se placaju novcem.
rizibizi

#1066 Re: Raiffeisen banka

Post by rizibizi »

pa sto onda svi ne plate kad je tako lako doci do nagade, unicredit recimo ili sberbank koji je najsvjeziji igrac na trzistu?
Raigor Stonehoof

#1067 Re: Raiffeisen banka

Upravo tako. PR gluposti. Pitaj obicne ljude sta misle o njihovim uslugama.

Ja sam kod njih zatvorio Visa electron karticu, i nakon 4-5 mjeseci dodje mi izvod da sam duzan X km, ne sjecam se iznosa. I odem u poslovnicu u kojoj sam je zatvorio, kazu zatvorio si karticu ali ne i usluge koje idu uz nju!?

I dzaba, moradoh platiti, samo da mi se skinu s grbace.

Raiffeisen je meni dno dna sto se tice banaka.
rizibizi

#1068 Re: Raiffeisen banka

Post by rizibizi »

Pa sto ne uradis to isto u nekoj drugoj boljoj banci, da ti nece slucajno reci neka nema veze ne morate platiti nek vam se nadje mi smo ovdje na humanitarnoj osnovi.
Raigor Stonehoof

#1069 Re: Raiffeisen banka

Koje? Ako zatvorim racun valjda se podrazumjeva da sam zatvorio i pripadajuce usluge? Jel trebam zadrzati SMS obavijesti o transakcijama kad ne postoji racun preko kojeg bi se vrsile transakcije?
U drugoj banci ce mi reci to je nasa greska, i izvinuti se na uznemiravanju.
muminovic

#1070 Re: Raiffeisen banka

Post by muminovic »

rizibizi wrote:pa sto onda svi ne plate kad je tako lako doci do nagade, unicredit recimo ili sberbank koji je najsvjeziji igrac na trzistu?
Zato sto im ne treba, jer imaju dovoljno posla, a najvise moze platiti za nagradu samo jedna banka - dakle das 20.000 EUR i najbolji si.

Evo ti clanak, kako ide placanje:

Kićenje plaćenim nagradama

Image

Pojedinci i firme iz BiH i Srbije su dobili nagrade Evropske poslovne skupštine iz Oxforda koje nisu rezultat stvarnog kvaliteta, već je za njih plaćeno po nekoliko hiljada eura.

Pišu: Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Centar za istraživačko novinarstvo iz Beograda (CIN/CINS)

Institucije, privatne firme i pojedinci iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije godinama dobijaju nagrade Evropske poslovne skupštine (EBA) iz Oxforda i to predstavljaju kao značajan rezultat, ostvaren u prestižnoj konkurenciji. Međutim, novinari centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda (CIN/CINS) su otkrili da se iza dodjele nagrada krije unosan biznis.

Nagrade i učestvovanje na ceremonijama dobitnici plaćaju u iznosima od po nekoliko hiljada eura. U nekim slučajevima novac za pokriće troškova je izdvojen iz javnih budžeta. Kriteriji za izbor nigdje nisu precizno objašnjeni.

Grad Beograd je u julu 2012. godine dobio nagradu Najbolji grad, a gradonačelnik Dragan Đilas nagradu Najbolji menadžer godine. Nagrade su uručene na svečanosti u Dablinu, glavnom gradu Irske. Po odobrenju gradonačelnika Grad je iz budžeta isplatio blizu 11.000 eura za učešće na ceremoniji. Samo za nagrade plaćeno je oko 7.300 eura.

U Dablin su putovale zamjenica gradonačelnika Tatjana Pašić i stručni saradnik u Službi za informisanje Sonja Stojanović. Pašićeva kaže da je Grad Beograd nekoliko mjeseci unaprijed dobio obavještenje o nagradi, ali ne zna kako je tekla procedura odabira.

„Uobičajeno je da se plate različite kotizacije za ta predavanja, seminare i ostalo što je bilo sadržano u tome, plus izrada same nagrade. Nagrada je stvarno kvalitetno napravljena. Ja sam to svuda nosila sa sobom“, kaže Pašićeva.

Dan nakon dodjele, gostujući u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije, gradonačelnik Đilas je izjavio da nagrada koju je Beograd dobio pripada svim građanima Srbije, a nagrada koju je on lično dobio cijelom timu koji je u prethodnom periodu vodio Beograd.

Dvije godine ranije, u Beču, nagradu Evropski kvalitet EBA je dodijelila najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini (BiH) – Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i tadašnjem generalnom direktoru Farisu Gavrankapetanoviću.

On je za CIN rekao da su obje nagrade od velike važnosti, kako za KCUS, tako i za njega lično. O troškovima nagrada i odlaska na ceremoniju u Beč, Gavrankapetanović nije govorio.

Uz Gavrankapetanovića je bila i Azra Alajbegović, direktorica neuropsihijatrijskih disciplina KCUS-a. Ona kaže da je na ceremoniji u Beču prisustvovala o vlastitom trošku, ali je odbila dalje razgovarati o toj temi.
Nagrade poskupile

Novinari su utvrdili da je u proteklih nekoliko godina EBA dodijelila veći broj nagrada pojedincima i institucijama iz BiH i Srbije. Neki su nagradu dobili i više puta. Između ostalih, dobitnici iz BiH su: privatni univerziteti Apeiron iz Banje Luke, Slobomir P iz Bijeljine i Internacionalni Univerzitet Travnik, kao i Mikrokreditna fondacija Prizma iz Sarajeva. Istovremeno, sa ovim institucijama nagrađeni su i njihovi čelni ljudi.

Među dobitnicima iz Srbije su: Miroslav Bogićević, vlasnik šabačke kompanije Farmakom MB, zatim firme Aks Express Kurir iz Šapca, Delta Petrol iz Kladova, Ekoterm 2001 iz Kragujevca, Visoka poslovna škola u Novom Sadu i njen direktor Radovan Tomić, kao i Megatrend univerzitet iz Beograda i njegov osnivač Mića Jovanović.

Jovanović i Megatrend su dva puta dobijali EBA-ine nagrade: prvu – Sokratovu – 2007. godine, a godinu kasnije i Nagradu za evropski kvalitet.

Jovanović je na internetskoj stranici EBA-e naveden kao član Sokratovog komiteta koji odlučuje o nominacijama i rangiranju za tu nagradu. Jovanović kaže da je istupio iz Komiteta prije nego je i sam dobio priznanje, a kasnije je i prestao sarađivati sa organizacijom.

„U početku je to bila dobra ideja, a posle sam se iz toga povukao kada sam video da je to samo jedan unosan biznis. Izgubila se selektivnost i odjednom su počeli da dele na stotine nagrada“, kaže Jovanović. Dodaje da se nagrada u odnosu na period kada je on bio jedan od dobitnika veoma komercijalizovala – Sokratovu nagradu platio je svega 124 eura i to izradu same nagrade.

Samo na samitu u Oxfordu 2012. godine bilo je čak šest predstavnika kompanija i organizacija iz Srbije, od kojih je dio i nagrađen. Osim iz BiH i Srbije te pojedinih zemalja Jugoistočne Evrope, ostali dobitnici nagrada i učesnici na EBA-inim ceremonijama najčešće dolaze iz afričkih i azijskih država.

Sociolog iz Beograda Jovo Bakić kaže: „Kada su u pitanju privatni univerziteti i privatna sredstva, to je prosto jedan vid marketinga. I, ma koliko to sa etičkog stanovišta delovalo naopako, mi se možemo podsmevati tome, prezirati takvu praksu ili takve ljude, ali oni zakonski ne treba da budu gonjeni. Ali, ako se koriste sredstva poreskih obveznika, onda je to pitanje za istražne organe.“

Nenad Brkić, profesor na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže da je loša praksa ako se nagrada plaća i da je to zapravo jedan vid korupcije „jer vi kupujete nešto što ne biste kroz regularnu proceduru i takmičenje dobili”.

“Vi plaćate fee (naknada), ali niko neće naglas reći da zapravo plaćate nagradu”, dodaje Brkić.
Od nominacije do nagrade

EBA dodjeljuje nekoliko različitih nagrada među kojima su: Najbolje preduzeće, Najbolji menadžer godine, Nagrada za evropski kvalitet, Međunarodna nagrada Sokrat, Komemorativna medalja Kraljica Viktorija i nagrada Ime u nauci.

Kako je navedeno na njihovoj internetskoj stranici, prije dodjele rangiraju se potencijalni dobitnici i „njihovo kretanje na svjetskom tržištu“ preko svog monitoring centra. Detaljnije informacije nisu navedene.

Novinari su u više navrata pokušali kontaktirati EBA-u. Nakon dužeg vremenskog perioda na jedan od brojeva se javio muškarac, rekavši da se sve informacije mogu pronaći na njihovoj internetskoj stranici, ali da direktor koji je ovlašten za razgovor sa medijima nije tu.

Prilikom posjete Oxfordu novinar nije nikoga zatekao u prostorijama EBA-e. Međutim, zahvaljujući velikom broju intervjua sa direktnim učesnicima i prikupljenoj dokumentaciji, novinari CIN-a/CINS-a su otkrili na koji način se odvija dodjela nagrada.

EBA se najčešće e-mailom obrati pojedincima ili organizacijama koje obavijesti da su ušli u uži krug za izbor nagrade. Učesnici sami snose troškove puta i smještaja, učestvovanja u ceremoniji, ali i izrade nagrade.

Od toga da li će pristati da plate troškove i pozitivno odgovoriti na prvi kontakt EBA-e zavisi da li „nominovani“ postaje „nagrađeni“.

Jovanović kaže da oni imaju mali tim koji prati razna dostignuća, ali da pisma kojim obavještavaju o nagradi šalju na veliki broj adresa.

„Pismo počinje sa: ‘Poštovani gospodine, pratili smo vaša naučna dostignuća. Vidimo da ste vi lider (…)’, i tako vas nahvale da pomislite: ‘Au, što sam ja važna faca’, i onda vas tako navuku. To je tipsko pismo koje svima šalju, samo mijenjaju imena i nazive institucija“, objašnjava Jovanović.
Dobitnici zadovoljni

Većina nagrađenih koje su novinari kontaktirali odbili su razgovarati o ovoj temi.

Firma Mladena Genčića Delta Petrol iz Kladova je dva puta dobila nagradu EBA-e: Nagradu za evropski kvalitet i za Najbolje preduzeće, a direktor je dobio nagradu Menadžera godine.

“Dobio sam obaveštenje ne samo da sam nominovan nego i da dobijam nagradu. Onda smo mi poslali dva svoja predstavnika u Oxford, u oktobru 2012. Troškove sam ja snosio. Vi platite troškove za kotizaciju, učešće, smeštaj – i to nas je sve ukupno koštalo 4-5 hiljada evra“, kaže Genčić i dodaje da mu nagrade nisu koristile finansijski, ali da je firma dobila na popularnosti.

„Sama činjenica da ste tamo i da ste u krugu 50-ak ljudi koje je neko prepoznao sama po sebi je odlična. Ja sad, na primer, mogu da se obratim za pomoć, preporuku, ako mi treba.“

Na svečanosti u Oxfordu priznanje je dodijeljeno i Univerzitetu Slobomir P iz Bijeljine. Nagradu je primila Mira Pavlović, jedan od osnivača Univerziteta.

Rektor Univerziteta Vaso Arsenović je rekao da su veoma ponosni zbog nagrade, dodavši da je ona utjecala na povećanje broja upisa studenata, ali nije želio govoriti o drugim detaljima.

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Subotice dobilo je 2008. godine Nagradu za evropski kvalitet i za nju iz budžeta platilo više od 2.500 eura. Na ceremoniju su putovali tadašnji direktor preduzeća Imre Čeke, kao i Geza Kučera, tadašnji predsjednik Općine Subotica.

Petar Doroslovački, rukovodilac Službe za kontrolu kvaliteta i zaštite u ovom preduzeću, kaže da su od EBA-e dobili poziv da učestvuju i da u momentu odlaska nisu znali da će biti nagrađeni:

„Znam da smo bili u konkurenciji čak sa Vodovodom iz Moskve i Vodovodom iz Londona. (…) Ima tu i nekog plaćanja učešća u svemu tome. Znači, ne plaćate nagradu, nego treba otputovati tamo, napraviti adekvatnu prezentaciju.“

Doroslovački kaže da im je nagrada otvorila put za ispunjavanje međunarodnih standarda i dodaje: „Mnogo je veći benefit kada dobijete tu neku plaketu i diplomu. Oni vas predstave javno u nekim širim krugovima. (…) Ta nagrada je prokrčila naš dalji put i uopšte naš odnos prema potrošačima.“

Profesor Brkić kaže da je riječ o prevari, jer ljude zbunjuje – ako ne znaju da je nagrada plaćena i ne dovode je u pitanje: “To je prva reakcija: dobio je nagradu, vjerovatno da je dobar”.

Neki od potencijalnih dobitnika nagrada odustajali su kada bi saznali koliko novca moraju platiti.

Na zvaničnom sajtu Termoelektrane Nikola Tesla iz Obrenovca stoji vijest da su dobili priznanje za najbolje preduzeće, a tadašnji direktor Petar Knežević priznanje za najboljeg menadžera.

Međutim, Knežević je u pisanom odgovoru objasnio da su u oktobru 2012. godine dobili zvaničnu informaciju da je kompaniji i direktoru dodijeljena nagrada, ali da je nisu preuzeli: „Saznali smo da skulptura, odnosno plaketa ili medalja koja je trebalo da bude dodeljena našem privrednom društvu iziskuje visoke troškove koje nismo mogli da dozvolimo. Zbog svega toga smo se pomenutoj instituciji zahvalili na kandidaturi i nagradi.“

Kako su objasnili iz preduzeća, Termoelektrana bi morala da plati između 5 i 10 hiljada eura, zavisno od toga koliko predstavnika firme bi otputovalo na dodjelu priznanja.

Na ceremoniju uručenja nagrade nije otputovao ni tadašnji vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Bihaću Mujo Demirović koji je u junu 2009. godine dobio pismo kojim ga EBA obavještava da je odabran da se pridruži Klubu evropskih rektora te da je Univerzitet u Bihaću dobitnik Nagrade za evropski kvalitet.

Demirović kaže da nije otputovao na ceremoniju dodjele koja je te godine trebala biti održana na Malti jer Univerzitet nije imao novca, ali je pozvao EBA-u da dođu u Bihać i tu uruče nagradu. Nakon toga predstavnici EBA-e više mu se nisu javljali.
Firma iza organizacije

Na zvaničnoj internetskoj stranici EBA se predstavlja kao organizacija čija je glavna misija „stvaranje pozitivne slike o dinamičkom razvoju regiona, kompanija i pojedinaca u evropskoj i svjetskoj poslovnoj zajednici“. Zainteresovane pozivaju da ih kontaktiraju kako bi “unaprijedili svoj biznis“.

Glavna aktivnost EBA-e je organizovanje ceremonija dodjela priznanja iz različitih oblasti na kojima prisustvuju desetine zvanica, a održavaju se nekoliko puta godišnje u različitim gradovima Evrope.

Organizaciju EBA-e čine: Klub rektora Evrope, Međunarodni klub lidera, Viteški red grand mastera La Valette i Međunarodni komitet Sokrat.

Iako je na njihovom sajtu navedeno da su nevladina organizacija, prema podacima britanskog poslovnog registra EBA je osnovana 2000. godine kao privatna kompanija. Njen jedini vlasnik i jedan od direktora je tridesetjednogodišnji državljanin Ukrajine Ivan Savov.

Savov se sličnim aktivnostima bavi i u svojoj domovini gdje je osnovao Istočno-ukrajinsku biznis akademiju sa sjedištem u Harkovu. Ova akademija je koordinator međunarodnog imidž programa Lideri 21. vijeka koji postoji od 1998. godine, a od 2003. sarađuju sa EBA-om.

Predsjednik Akademije je Ivanov otac Anton Savov. On je kopredsjedavajući u Savjetu Lidera 21. vijeka, zajedno sa Džonom Netingom, generalnim direktorom EBA-e.

Oca i sina Savov u Oxfordu je upoznao i Mića Jovanović koji kaže da su mu tokom zajedničkog doručka predložili da Megatrend univerzitet u Beogradu bude domaćin jednog od skupova 2012. godine, što je on odbio, nakon čega mu se više nisu javljali.

„Nisam blesav da se blamiram u Beogradu“, kaže Jovanović.
rizibizi

#1071 Re: Raiffeisen banka

Post by rizibizi »

Ti meni izvadis text o placanju nagrada CIN-a koji i sam prima pare da pise gluposti i nebuloze o svakome za koga neko drugi plati. Paradox :D Mislio sam da cemo pricati o ozbiljnim stvarima argumentovano a ne da nam se argumentacija svodi na placena izdanja izasla iz CIN-a pod krinkom istrazivackog novinarstva.
muminovic

#1072 Re: Raiffeisen banka

Post by muminovic »

rizibizi wrote:Ti meni izvadis text o placanju nagrada CIN-a koji i sam prima pare da pise gluposti i nebuloze o svakome za koga neko drugi plati. Paradox :D Mislio sam da cemo pricati o ozbiljnim stvarima argumentovano a ne da nam se argumentacija svodi na placena izdanja izasla iz CIN-a pod krinkom istrazivackog novinarstva.
Pa hajmo argumentovano, daj mi jedan argument.

Slucaj jedan:
Ako hocu da stedim novac u BiH, banka koja ce mi dati najmanju kamatu od 1,2 - 1.7 % godisnje je RB banka, druge naa istu sumu i rok daju od 3% - 4,7%. Dakle za mene je po ovom parametru najgora banka u BiH.

Na sumu 50.001 KM kamata u Novoj banci (kao primjer) oroceno na 3 godine je 4,7%, u RB 1.7% - kako ovo moze biti najbolje za mene, ili bilo koga drugog ?

U Novoj banci BI OD kamate imao godisnje: 2350,047 KM
u RB bi iimao godisnje: 850,017 KM

Da li je za mene najbolje da dobijem godisnje manje na kamati: 1500,00 KM

slucaj dva:
Ako hocu da dignem stambeni kredit, banka koja ce mi dati najvece moguce kamate je za mene RB banka, dok ce mi druge dati povoljinu kamatu. Po ovome je RB najgora banka u BiH za mene.

Evo objasni mi kako iz ova dva slucaja RB moze biti za mene najbolje banka ?

Koje parametre pri svojim argumentima koristis da mi dokazes da je to najbolja banka u BIH, po cemu ?
rizibizi

#1073 Re: Raiffeisen banka

Post by rizibizi »

Steta sto su Dafina i Gazda Jezda propali s biznisom ovdje bi se ubili od posla. Sto je banka jaca i stabilnija to su kamate na stednju manje. Gorespomenuti su na 100 DM tadasnjih mjesevno obecavali od 50 do 150 DM, bili su najjace stedionice u Srbiji u ratnom periodu dok nisu uzeli pare zapalili za "beli svet" i nikom nista.

Ovo za stambeni kredi citaj prijatelju malim slovima, ja prvi imam stambeni kredit u raiffeisen banci i otplacujem ga godinama sa onom kamatnom stopom (fiksnom) koju sam potpisao a drug iz djetinjstva bio pametan otisao u Intesu koja se tek otvorila i imala skoro duplo manju kamatu i njemu bilo super jedno godinu dvije, sad ima cini mi se oko 1% vecu kamatnu stopu od moje. Dok ne potpises svasta ce ti obecati a kad potpises i kad uzjasu onda guraj ko Sizif sto nisi citao.

EDIT: Jos bolji mi je primjer bankarskih strucnjaka koji bi da dignu kredit i oroce pare u istoj banci pa da zive od kamate i vracaju kredit :jbt: how yes no
muminovic

#1074 Re: Raiffeisen banka

Post by muminovic »

rizibizi wrote:Steta sto su Dafina i Gazda Jezda propali s biznisom ovdje bi se ubili od posla. Sto je banka jaca i stabilnija to su kamate na stednju manje. Gorespomenuti su na 100 DM tadasnjih mjesevno obecavali od 50 do 150 DM, bili su najjace stedionice u Srbiji u ratnom periodu dok nisu uzeli pare zapalili za "beli svet" i nikom nista.

Ovo za stambeni kredi citaj prijatelju malim slovima, ja prvi imam stambeni kredit u raiffeisen banci i otplacujem ga godinama sa onom kamatnom stopom (fiksnom) koju sam potpisao a drug iz djetinjstva bio pametan otisao u Intesu koja se tek otvorila i imala skoro duplo manju kamatu i njemu bilo super jedno godinu dvije, sad ima cini mi se oko 1% vecu kamatnu stopu od moje. Dok ne potpises svasta ce ti obecati a kad potpises i kad uzjasu onda guraj ko Sizif sto nisi citao.

EDIT: Jos bolji mi je primjer bankarskih strucnjaka koji bi da dignu kredit i oroce pare u istoj banci pa da zive od kamate i vracaju kredit :jbt: how yes no
To prije svega nije tacno, banka moze slobodnom voljom staviti kamatu koliko god zeli, ako ima ekonomsku isplativost.

Banka ja prodavnica novca.

Objasni meni kao osobi koja zeli da stedi, zbog cega su oni za mene najbolji u BiH, da li se meni isplati svake godine izgubit 1.500,00 KM na stednji zato sto su "najbolji", i da li ce meni drzava garantovati veci iznos od 50.000,00 KM koliko garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH zato sto su oni najbolji ili cu imati garanciju do 50.000,00 KM bez obzira na to sto su najbolji ?

Sta meni to znaci kao stedisi sto su "najbolji", osim da gubim 1.500,00 KM godisnje ?

RB banka u EU, je totalno nepoznata banka i jedna od najslabijih, a sebe su "izgradili", tako sto su poslovnice banke stavljali tamo gdje nijedna druga banka nije htijela - sela, ruralna mjesta, gdje ima jako malo stavnovnika i slicno.
rizibizi

#1075 Re: Raiffeisen banka

Post by rizibizi »

Nista ti nisi skontao po pitanju stednje iz mog gornjeg posta. Das Dafini i Gazda Jedi 100 DM i ostanes bez njih a ocekujes dobru kamatu (tih tvojih 1500+ koliko napisa) em si ostao bez para, em si ostao bez kamate. Das istih tih 100 DM u "normalnu" banku sa "prihvatljivom" manjom kamatom i rahat si kamata uvijek ista, pare na sigurnom, ti kao stedisa zadovoljan jer iza te "normalne" banke stoji EU, fondovi, osiguran kapital itd. i sl. Ukratko

Sad ovo treba da ispadne ti kao napadas a ja kao branim RB. Opet otidji na stranicu RBI (ovo i je international valjda zato sto imaju poslovnice po selima i africkim pustarama gdje nema para i gdje niko nece) pa se malo informisi o anonimnosti navedene banke i nemoj pricati napamet. Blago nasem bankarskom sektoru kad nam je najjaca banka u drzavi anonimna kome to mi pare dajemo. Osim toga kad smo tako jako trziste sto nam ona filantrop i humanitarka nije dovela "neanonimnu" HSBC banku, kazu da ima seme tamo.
Post Reply