Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
dijabolik

#1051 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by dijabolik »

tenk se nije zaglavio u rovu, nego se sa podzida nageo na kuću tako da su mu obadvije gusjenice ostale u zraku i da K.A. je vozača tog tenka nalupao pištoljem po glavi. i to je bilo u ljeto 92 akcija kad je vraćen dio aerodromskog naselja.[/quote]

Pa jel sačuvan na kraju taj tenk? Nije valjda zjanio zbog tog?[/quote]

jeste, došla tenk dizalica i izvukla ga odatle[/quote]

Joj Obelixa sto lupa...kakva tenk dizalica,ti bogami ko da smo mi JNA bili,pa imali sve pratece sadrzaje.Čekala se noc i da stane granatiranje,jer su gadjali tenk naslonjen na kucu,a onda su po mraku dosli ljudi ,donijeli neke ko pragove od pruge,postavili neke improvizovane stubice ispod gusjenica i te pragove da tenk moze da mrdne odatle...
Dozer

#1052 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Da, Atin, a ne Kruskin "zatvor"...sad se sjecam :). Atu sam zaboravio totalno...

To je, koliko se sjecam, bila njegova baza tada, a podrumska prostorija je sluzila za "smjestaj" prvo tih s Mojmila, a kasnije i za petokolonase koji se tu i nisu pretjerano zadrzavali, nego su prosljedjivani u grad.
Bilo je tu batina, sto je i logicno, ali koliko znam tu niko nije ubijen, ni jedan zarobljenik ili petokolonas.
U sustini, kako je vec i receno - podobro prenapuhana propaganda SRNE. Kao, uostalom, i za sve ostalo, od Viktor Bubnja, preko 500 "logora" u Sarajevu, pa do 5.000 ubijenih Srba u Sarajevu. Smijesno...
PM72

#1053 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

dijabolik wrote:tenk se nije zaglavio u rovu, nego se sa podzida nageo na kuću tako da su mu obadvije gusjenice ostale u zraku i da K.A. je vozača tog tenka nalupao pištoljem po glavi. i to je bilo u ljeto 92 akcija kad je vraćen dio aerodromskog naselja.
Pa jel sačuvan na kraju taj tenk? Nije valjda zjanio zbog tog?[/quote]

Joj Obelixa sto lupa...kakva tenk dizalica,ti bogami ko da smo mi JNA bili,pa imali sve pratece sadrzaje.Čekala se noc i da stane granatiranje,jer su gadjali tenk naslonjen na kucu,a onda su po mraku dosli ljudi ,donijeli neke ko pragove od pruge,postavili neke improvizovane stubice ispod gusjenica i te pragove da tenk moze da mrdne odatle...[/quote]

Koliko se sjećam onoga što su mi pričali ljudi na liniji u Stupskoj pijaci,taj naš tenk je krenuo,august ili septembar 1992,prema Kasindolskoj u nekakvoj samoubilačkoj akciji.Naravno,pogodili ga četnici RB-om čim im se približio tako da se svalio u jarak pored ceste.Onda je došao i drugi tenk da ga čupa pa su i njemu dohakali.Ostali su do iza rata u jarcima kod rasadnika.Kad sam prvi put bio na tom dijelu linije,januara 1993,popeo sam se na jedinu zgradu sa tri sprata na pijaci da posmatram četničke položaje.Prenerazio sam se kad sam ugledao dva tenka i sjećam se da sam sletio sa zgrade kao bez duše misleći da su to četnički tenkovi a nema ni 150 metara vazdušne linije.Pozvao sam našeg komandira a on lokalne ljude sa linije koji su nam to rastumačili.Naš prvi bunker prema Kasindolskoj (gledano od petlje prema aerodromu) je bio na samom ulazu u pijacu,pored same ceste.Iz njega su kontrolisali (onako na konopčetu i nekakvom štapu) tri protivtenkovske mine koje su po potrebi sklanjali sa ceste.Četnici su bili u zgradi cvjećare,nekih 100 metara dalje sa lijeve strane.Na Teologiji je bio ogroman bunker sa PAM-om i velika srpska zastava.Prema Kasindolskoj ulici,sa desne strane prije mostiće je bio ogroman bunker od betonskih ploča i to je bio prvi četnički bunker sa te strane prema aerodromu.Ovi tenkovi su ostali na ničijoj zemlji,doduše,pred samim četničkim bunkerima i mogao si im prići samo noću onim kanalom.Jedan od tih tenkova (onaj sa kašikom kao u bagera) je imao nacrtanu zastavu s ljiljanima.To nije bio borbeni tenk (u klasičnom smislu te riječi) nego tenk za izvlačenje iako je imao tenkovsku cijev.Ali u to doba je to bio naš "Abrams" ali nam i njega sjebaše glupošću onih koji su ga poslali.
Repetitor

#1054 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Načitah se svakakvih komentara pa ne znam bi li vrištao od muke ili od bijesa? Svi nekakvi pametnjakovici,svi znaju sve,svi nesto vidjeli,svi bili tu...100 različitih verzija pa da ne povjeruješ.

A znam kad je dole ''gudilo'' bogme na prste si mogao prebrojati koliko je raje bilo.

Al eto sad svi sve znaju !!!
Bancho

#1055 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

juzna_strana wrote: To ti je dedo Edhem iz Dobrinje 2,zvali su ga dedo mada nije bas bio metuzalem.
U ratu je presao biciklom jedno 2-3 hiljade kilometara,brat bratu i to sve kratke relacije :D
Jak snimak,kaze zatvori barikadu :D
Ima li slucajno negdje postavljen taj snimak (mada cisto sumnjam)?

Sto se tice bajramskog turnira, njega su organizovali lokalni vojnici sa D3B (znao sam i imena ali sam zaboravio). Najvise ekipa je bilo sa prostora D3B i D3A. Znaci, nije ga organizovao Ismet Hadzic, mada kao komandant Dobrinje trebao je i morao da sprijeci odrzavanje turnira, pogotovo sto se parking na kojem su igrali nalazio nekih 200-300 metara vazdusne linije od cetnika i plus bio je bajram, sto je znacilo da ce biti granatiranja.

Nasao sam BBC izvjestaj sa mjesta masakra.
U desnom cosku se nalazi video.
:arrow: http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/date ... 493441.stm
Repetitor

#1056 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

trambusek88 wrote:
farexicus wrote:
Tamo su bila tri oklopnjaka, možda je krenuo jedan, poslije neko došao da izvlači, ali poprilično sam siguran da sam te 1996. prolazeći tuda počesto gledao u tri oklopna vozila. I kosture (dijelove) u kanalima, ne oko tenkova, nego nasuprot ulaza u pijacu. Kako je tu tanka bila četnička teritorija.
Image
http://farm5.staticflickr.com/4149/5014 ... 5818_o.jpg

Bogme se ostarilo pa sjećanje izdaje :D

dijabolik wrote:
Joj Obelixa sto lupa...kakva tenk dizalica,ti bogami ko da smo mi JNA bili,pa imali sve pratece sadrzaje.Čekala se noc i da stane granatiranje,jer su gadjali tenk naslonjen na kucu,a onda su po mraku dosli ljudi ,donijeli neke ko pragove od pruge,postavili neke improvizovane stubice ispod gusjenica i te pragove da tenk moze da mrdne odatle...
dijabolik wrote:
Mislim da malo "lupate" oko tih dogadjaja.Kakav BOV,Tenk..što ne kažete da je Slavišu Šućura Kemo nalupao,i da je odveden u privremeni zatvor Sunce? I kakvo vraćanje dijela naselja,kad četnici nisu ni ulazili u taj dio ,ostali u zgradi iza Rafaela,nego smo se samo mi malo,pomalo vratili u prazne zgrade,naravno,nakon što je Kemo sam otišao da nam provjeri ima li koga...
Znaci lupas ti oko tih dogadjaja.Jeste dosla dizalica i pomogla cupanje tenka.To pod broj 1.
Pod broj 2,ne znam kako takvu glupost oko Keme izvali pa ostade ziv :lol: :lol:

Hoćeš da ti ja obiljezim XY mjesta u tom dijelu naselja koje je vraceno pod nasu kontrolu,gdje su ostali lesevi cetnika??? Hoces da ti obiljezim odakle nas je mitraljez poklapao redovno? Hoces da ti obiljezim odakle su snajperom tukli? Hoces da ti obiljezim odakle su svaki dan kamaru RB granata ispaljivali ka nama???

shalla wrote:Ismet Hadžić je bio PROTIV odigravanja tog turnira, na kraju su ljudi nažalost otišli na svoju ruku da to organizuju i desilo se to što se desilo :sad:
I da nije bilo Ismeta Hadžića i ljudi bliskih njemu te '92 (rahmetli Senad Poturak, rahmetli Reuf Bajrić (nisam 100% siguran jel Bajrić), rahmetli Hajrudin Šabanija, rahmetli Zeba mlađi i sl.) qratz bi moj ijedan stanovnik Dobrinje sad pisao na forumu ;-)

Svaka čast Dozeru i svim drugim momcima iz svih mogućih jedinica koji su se borili dole i koji su spasili moje i vaše guzove ali početni period agresije (april - juli '92) Dobrinja se odbranila zahvaljujući Ismetu i kao što rekoh ljudima oko njega prema tome ne lupajte bezze. Znam da Ismet mnogima nije valjao (a to su oni "ljiljani" koje je hapsio, kojima je branio da pljačkaju stanove, poslovne prostore i sl) ali ja znam da smo svi mi hvala Bogu živi ponajprije zahvaljujući njemu i svim tim ljudima oko njega jer da je Dobrinja pala kako su četnici planirali (aerodromsko + dobrinja u 5 dana) Bog zna kako bi se rat dalje odvijao...

Neću da ulazim u Ismetov postratni angažman (politika i sl) jer to mu i ja zamjeram ali što se tiče ratnog perioda o tom čovjeku sve najbolje...

Woody, zar ne misliš da je malo degutantno da psuješ čovjeku nogu koju je zamalo zijanio predvodeći svoje borce a ne u podrumu kao mnogi :-)

P.s. pitajte srpsku stranu koliki je respekt izazivalo njegovo ime, to znam 100% iz razgovora sa dosta ljudi koji su tih godina bili sa druge strane...

Ismet Hadzic ako ti valja ti ga vodi sebi kuci nek ti bude idol. Ovim tvojim postom dokazujes da POJMA NEMAS o ljudima koji su prvi stali u odbranu Dobrinje.Ljudi koji nisu nikada nigdje spomenuti,ne zele nikakvo eksponiranje i slicno...

Za rahmetli Hajrudina,Bajrica i Poturka se slazem da su bili hrabri borci :bih:
MirtolaDas

#1057 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by MirtolaDas »

shalla wrote: Znam da Ismet mnogima nije valjao (a to su oni "ljiljani" koje je hapsio, kojima je branio da pljačkaju stanove, poslovne prostore i sl) ali ja znam da smo svi mi hvala Bogu živi ponajprije zahvaljujući njemu i svim tim ljudima oko njega jer da je Dobrinja pala kako su četnici planirali (aerodromsko + dobrinja u 5 dana) Bog zna kako bi se rat dalje odvijao...
A kako bi objasnio cinjenicu da su ljudi iz Ismetovih redova bas ovo (bolidirano) radili? Ja svojim ocima gledao.
PM72

#1058 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Repetitor wrote:Načitah se svakakvih komentara pa ne znam bi li vrištao od muke ili od bijesa? Svi nekakvi pametnjakovici,svi znaju sve,svi nesto vidjeli,svi bili tu...100 različitih verzija pa da ne povjeruješ.

A znam kad je dole ''gudilo'' bogme na prste si mogao prebrojati koliko je raje bilo.

Jel' to na moj račun ili ?

Kad se dešavalo to sa tenkovima - nisam tu bio,fino sam napisao.Došao sam dole tek jaunara 1993 (-18 bilo).Izjasni se šta ti i od koga nije jasno.
obelix1

#1059 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

PM72 wrote:
dijabolik wrote:tenk se nije zaglavio u rovu, nego se sa podzida nageo na kuću tako da su mu obadvije gusjenice ostale u zraku i da K.A. je vozača tog tenka nalupao pištoljem po glavi. i to je bilo u ljeto 92 akcija kad je vraćen dio aerodromskog naselja.
Pa jel sačuvan na kraju taj tenk? Nije valjda zjanio zbog tog?

Joj Obelixa sto lupa...kakva tenk dizalica,ti bogami ko da smo mi JNA bili,pa imali sve pratece sadrzaje.Čekala se noc i da stane granatiranje,jer su gadjali tenk naslonjen na kucu,a onda su po mraku dosli ljudi ,donijeli neke ko pragove od pruge,postavili neke improvizovane stubice ispod gusjenica i te pragove da tenk moze da mrdne odatle...[/quote]

Koliko se sjećam onoga što su mi pričali ljudi na liniji u Stupskoj pijaci,taj naš tenk je krenuo,august ili septembar 1992,prema Kasindolskoj u nekakvoj samoubilačkoj akciji.Naravno,pogodili ga četnici RB-om čim im se približio tako da se svalio u jarak pored ceste.Onda je došao i drugi tenk da ga čupa pa su i njemu dohakali.Ostali su do iza rata u jarcima kod rasadnika.Kad sam prvi put bio na tom dijelu linije,januara 1993,popeo sam se na jedinu zgradu sa tri sprata na pijaci da posmatram četničke položaje.Prenerazio sam se kad sam ugledao dva tenka i sjećam se da sam sletio sa zgrade kao bez duše misleći da su to četnički tenkovi a nema ni 150 metara vazdušne linije.Pozvao sam našeg komandira a on lokalne ljude sa linije koji su nam to rastumačili.Naš prvi bunker prema Kasindolskoj (gledano od petlje prema aerodromu) je bio na samom ulazu u pijacu,pored same ceste.Iz njega su kontrolisali (onako na konopčetu i nekakvom štapu) tri protivtenkovske mine koje su po potrebi sklanjali sa ceste.Četnici su bili u zgradi cvjećare,nekih 100 metara dalje sa lijeve strane.Na Teologiji je bio ogroman bunker sa PAM-om i velika srpska zastava.Prema Kasindolskoj ulici,sa desne strane prije mostiće je bio ogroman bunker od betonskih ploča i to je bio prvi četnički bunker sa te strane prema aerodromu.Ovi tenkovi su ostali na ničijoj zemlji,doduše,pred samim četničkim bunkerima i mogao si im prići samo noću onim kanalom.Jedan od tih tenkova (onaj sa kašikom kao u bagera) je imao nacrtanu zastavu s ljiljanima.To nije bio borbeni tenk (u klasičnom smislu te riječi) nego tenk za izvlačenje iako je imao tenkovsku cijev.Ali u to doba je to bio naš "Abrams" ali nam i njega sjebaše glupošću onih koji su ga poslali.[/quote]
i

pišeš budalaštine sem tog tenka.dizalice i gvozdike nikad nijedan naš gusjeničar nije bio dole bar nebdo zime 1995 kad sa otišao u Đerzelez
shalla

#1060 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by shalla »

Repetitor, obzirom da sam vjernik (bar donekle smatram da jesam), idola nemam. Kako fino rekoh, ne glorificiram Ismeta da je on eto najzaslužniji za odbranu Dobrinje ali da je bio jedan od onih koji su prvi uzeli da brane svoj grad/naselje to mu niko ne može osporiti ;-)
Zato sam se osvrnuo na woodyjev komentar da je "ono dobilo čin i ljiljan i da mu se sere na šepavu nogu", mislim da nije fer, kako bi se neki ranjenik osjećao da mu se ovako kaže, pitam se šta bi moj badžo rekao kad bi mu neko opsovao "ruku koju je izgubio na prvoj liniji"...
Bye bye
obelix1

#1061 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

i. da bio sam učesnik svih događaja u aerodromskom nije mi ih niko prepričavao kao pojedincima
Repetitor

#1062 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

PM72 wrote:
Repetitor wrote:Načitah se svakakvih komentara pa ne znam bi li vrištao od muke ili od bijesa? Svi nekakvi pametnjakovici,svi znaju sve,svi nesto vidjeli,svi bili tu...100 različitih verzija pa da ne povjeruješ.

Jel' to na moj račun ili ?

Kad se dešavalo to sa tenkovima - nisam tu bio,fino sam napisao.Došao sam dole tek jaunara 1993 (-18 bilo).Izjasni se šta ti i od koga nije jasno.
Nije brate na tvoj račun :D
Repetitor

#1063 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

shalla wrote:Repetitor, obzirom da sam vjernik (bar donekle smatram da jesam), idola nemam. Kako fino rekoh, ne glorificiram Ismeta da je on eto najzaslužniji za odbranu Dobrinje ali da je bio jedan od onih koji su prvi uzeli da brane svoj grad/naselje to mu niko ne može osporiti ;-)
Zato sam se osvrnuo na woodyjev komentar da je "ono dobilo čin i ljiljan i da mu se sere na šepavu nogu", mislim da nije fer, kako bi se neki ranjenik osjećao da mu se ovako kaže, pitam se šta bi moj badžo rekao kad bi mu neko opsovao "ruku koju je izgubio na prvoj liniji"...
Bye bye

Tvoj badzo je izgubio ruku na prvoj liniji,u borbi ili nekom granatiranju.

Znas li kako je Ismet Hadzic ranjen?

Znas li uopste sta je radio u ratu? Gdje je bio? Za sta je konkretno zasluzan???
smurf

#1064 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Samo polako sa PM72 mojne da plane :D
Al' da se vratim na Ismeta, interesantno kako ja ni jednog jedinog borca ne znam koji ce ga hvaliti, za neke stvari ce reci aferim, na neke samo odmahnuti rukom, puno njih ce ga 'sovati, ali kada se sve sabere i oduzme = nista.
Hmmm, jako interesantno za jednog "velikana".
shalla

#1065 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by shalla »

Repetitor wrote:
shalla wrote:Repetitor, obzirom da sam vjernik (bar donekle smatram da jesam), idola nemam. Kako fino rekoh, ne glorificiram Ismeta da je on eto najzaslužniji za odbranu Dobrinje ali da je bio jedan od onih koji su prvi uzeli da brane svoj grad/naselje to mu niko ne može osporiti ;-)
Bye bye

Znas li uopste sta je radio u ratu? Gdje je bio? Za sta je konkretno zasluzan???
Vjerovatno komandovao nekim akcijama kao neki dok kartaju u podrumu (kao recimo Z.B) ;-)
Znaš li ti kako je ranjen? Šta je on po tebi radio u ratu? Za šta je zaslužan sam ti već napisao...

Nejse, neću da se uvlačim u temu, negdje gore sam se zahvalio svima vama koji ste branili i Dobrinju i čitavu BiH jer da nije bilo vas (boraca) ne bi bilo ni nas.
Bancho

#1066 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

Ja licno sam cuo (naglasavam cuo) dosta negativnih prica u vezi Ismeta Hadzica. Sad koliko u tim pricama ima istine ili lazi to ne znam. Znam samo (kao i vecina) da je bio komadant Dobrinje, Mutavelija, kadar SDA, da je poslije rata uspio nekako da izganja, na osnovu nekih “kurseva” da ima VSS.
Bilo je nekoliko “zavala” nasih boraca u toku rata gdje su borci bezveze poginuli ili ranjeni. Ovdje sam na forumu saznao da je jedna takva akcija bila i u aerodromskom naselju. Kod nas je takodjer na D3B bila jedna zavala, kada se pokusalo napasti na D4, a za tu su akciju maltene svi znali noc prije. Ismet je za ove akcije morao da zna i da ih na kraju krajeva odobri kao komandant.

E sad mene interesuje kako je ON dosao na mjesto komandanta?

Kako je ranjen (za Repetitora)?

Ko su ljudi koji su bili oko njega?

Da li je ikad bio na prvoj liniji tj. da li je obilazio borce? (koliko znam kod nas u D3B nije nikad ali ne mogu 100% da tvrdim)
Repetitor

#1067 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

shalla wrote:
Repetitor wrote:
Bye bye

Vjerovatno komandovao nekim akcijama kao neki dok kartaju u podrumu (kao recimo Z.B) ;-)
Znaš li ti kako je ranjen? Šta je on po tebi radio u ratu? Za šta je zaslužan sam ti već napisao...

Nejse, neću da se uvlačim u temu, negdje gore sam se zahvalio svima vama koji ste branili i Dobrinju i čitavu BiH jer da nije bilo vas (boraca) ne bi bilo ni nas.
Ja znam kako je ranjen,uglavnom nije u borbi.Druga i najvaznija stvar,nije smio dopustiti da se izdesavaju neke stvari koje su se izdesavale.Evo ti par primjera: bajramski turnir-masakr se desio;akcija na D4-cista zavala;par akcija u C-4-to se najezim kad pomislim;sverc po linijama i kroz tunel-no comment...

Ako je neko komadant brigade,i njemu je podcinjen naravno komadant bataljona,koji je zavalio sigurno dobar dvocifren broj ljudi da bezveze izginu,sta ti mislis da li je trebao smijeniti tog komadanta i sankcionisati ga??? Cak stavise streljati ga !!!

Najblizi Ismetovi ljudi su bili ukljuceni u ''sverc'' srbima preko linija.Uzimali pare za to.Zar mislis da je to bilo dopustivo???

On je jednostavno dosao na mjesto komadanta linijom SDA i sto je bio Alijin uvlakac.Takav je i odgovarao i drzali su ga.Njegova sposobnost blizu je nule.
karanana

#1068 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

sta je trece izgoreno oklopljeno vozilo najdalje prema petlji?
pa koliko smo tenkova imali u gradu?
jedan je unisten na zuci, dva ovdje...?
a vjerovatno nije ni municije dovoljno bilo za njih.

znaci ta 3 skeletona sto su bili u ovom jarku pored tenkova nisu imali veze sa unistenjem tenkova nego su bili tu odranije, od samog pocetka rata, keli i jos dva?
Tea lana

#1069 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Onaj ko velica Hadizca dana nije proveo na Dobrinji
a mogli bi napisati i imena tih koji su bili sa puskama i pruzili prvi otpor na Aerodromskom
felsh

#1070 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

trokadero wrote:
juzna_strana wrote:
Znas li mozda za slucaj kada je pogodjen bvp M-80 nekad 93-e, cuo sam da je pogodjen dva puta,
drugi put u zadnji dio ?
Кад смо већ код оклопа!
Није био М-80 ,већ М-60, популаран као "пеглица"! Тачно је да је погођен два пута осом у задњи дио љета 1993. на дну улице Ернеста Телмана!
Нетачно је оно што се писало да је посада погинула, неком је и то било мало па је додао и још неке превожене рањенике.Тај оклоп је вукао челичне плоче и вреће са пјеском до конзумове самопослуге.Прављен је бункер на на крову највише нове зграде у Титоградској ул. У бункеру је био пат 20мм и покривао је барикаду на улазу у Добрињу 5 из правца града.
Кад је оклоп погођен била су двојица у њему, један момак којег смо звали Чичак због косе као у Хендрикса, детонација му је спржила косу па смо га после зајебавали, па фино смо ти говорили да се ошишаш. Други је исто био угруван са лакшим повредама.Оклоп није скроз уништен, након поправки врачен је опет у року неких 15 дана!

E da je vala sporet a ne peglica te dvije ose bi je ponistile tako da ti do sad nebi dosla a hendriks bi ti za klavirom sjedio na nekom boljem svjetu!!! :D
Zeza ne zamjeri,nego sjecam se neke vase emisije iz rata i scena: prati zena muza na vratima i on do kapije ode sjeda u pragu mahnu komsiji i on sleti niz ljehu sjede i odose.jel bilo toga fakat da vam ljudi sa oklopom kuci idu,znam da bi kod nas garant toga bilo da se imalo!?
Repetitor

#1071 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

trokadero wrote:
juzna_strana wrote:
Znas li mozda za slucaj kada je pogodjen bvp M-80 nekad 93-e, cuo sam da je pogodjen dva puta,
drugi put u zadnji dio ?
Кад смо већ код оклопа!
Није био М-80 ,већ М-60, популаран као "пеглица"! Тачно је да је погођен два пута осом у задњи дио љета 1993. на дну улице Ернеста Телмана!
Нетачно је оно што се писало да је посада погинула, неком је и то било мало па је додао и још неке превожене рањенике.Тај оклоп је вукао челичне плоче и вреће са пјеском до конзумове самопослуге.Прављен је бункер на на крову највише нове зграде у Титоградској ул. У бункеру је био пат 20мм и покривао је барикаду на улазу у Добрињу 5 из правца града.
Кад је оклоп погођен била су двојица у њему, један момак којег смо звали Чичак због косе као у Хендрикса, детонација му је спржила косу па смо га после зајебавали, па фино смо ти говорили да се ошишаш. Други је исто био угруван са лакшим повредама.Оклоп није скроз уништен, након поправки врачен је опет у року неких 15 дана!
Opet ti sa svojim lazima? Pa kako te vise nije stid ???

Vi cetnici ste poceli da me fascinirate koliko mozete slagati,da je to nevjerovatno.Dobro je Dobrica Cosic za vas rekao,da ste narod koji sam sebe (i druge) laze i tako pise historiju...

Ja svojim ocima gledao da je bio M-80BVP i pogodjen kod danasnjeg RIO kafica ,raskrsnica Ernesta Telmana. U bukvalnom smislu rijeci spržen transporter i ti sad nas ubijedjujes u suprotno???

Momak ga iz specijalne 2 puta osom zveknuo,treci put nekad kasnije bila fula kad je krenulo njegovo izvlacenje.Stajao dole cijeli dan,nekad po noći ga izvukli.

Ima na youtube snimak unistavanja tog transportera a ti sad nama očigledno lažeš u oči ?

M-60 je unisten 5 maja 92-ge,na samom pocetku,plavi pisalo milicija na njemu
Seawolf

#1072 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Seawolf »

@trokadero

Znaš li koja je sudbina oklopnog vozila ERC 90 Sagaie 6x6 (onaj sa topom kalibra 90 mm), kojega ste "pozajmili" od Francuza, a koristili ste ga u rano ljeto '95-e u borbama oko Gušića hale?
agent_zero

#1073 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

juzna_strana wrote:@Shalla

Mislim druze da malo pretjerujes s vezivanjem njegovog imena za opstanak Dobrinje.
Naravno ucestvovao je u svemu i dao svoj doprinos,nije sporno,ali..
Puno je obicnih ljudi sudjelovalo u odbrani,za ime im se ne zna. Zna li iko za Elvedina Hodzica ?
Prve zrtve na D1,poginuo u 22-oj godini u akciji.. Dragana Balinta ? I inih drugih..
O turniru bi se dalo svasta pisati. Nasa greska,200 metara od linije,suludo.
Nije mogao biti organizovan bez Ismetovog znanja,a da stvar bude gora tada je vladala
zabrana okupljanja na javnim mjestima na Dobrinji. Krivci nisu nikad odgovarali,a trebali su.
:thumbup:

@Repetior

isto :thumbup:

A slažem se i sa zadnjim dijelom Dozerovog posta o ovom turniru.

Nego, hoće li neko pojasniti šta bi s tim tenkovima kod Interexa? Kako zjaniše tako?

Također ima i slučaj onog BOVa što je uletio u rijeku Dobrinju.
agent_zero

#1074 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

Repetitor wrote:Ima na youtube snimak unistavanja tog transportera a ti sad nama očigledno lažeš u oči ?

M-60 je unisten 5 maja 92-ge,na samom pocetku,plavi pisalo milicija na njemu
Može li neko staviti link ili uploadovat na youtube ako je već izbrisano sa snimcima tih borbi i uništavanja transportera?
PM72

#1075 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Obeliks,

Kažeš da pišem gluposti.U redu,tako ti misliš.Treba poštovati svačije mišljenje.Ali,da si ti živ i zdrav,bilo je upravo onako kako sam napisao.Kažeš da dole nije bilo oklopa sve do zime 1995??? (samo da te napomenem da je tad bio kraj rata) a šta sam onda ja gledao skoro svu 1993 i 1994 godinu?Također ćeš mi reći da u Dobrinjskoj ulici,tačnije kod Kasindolskog potoka i Zizine kuće nije 1995 uništen naš BOV tako što mu je minobacačka granata uletjela kroz otvor na kupoli i kad je sva posada izginula? Isti onaj BOV u kojem su sprženi specijalci tzv.JNA kod Estrade,drugog maja 1992.Sjećam se maskirnih šara po njemu a kad se to desilo bio sam 300 metara daleko.Mislim da je to bilo onih dana kad se dešavalo sranje oko betonare i kad smo istjerivali četnike iz hale Ceneksa,sadašnjeg Intereksa.Tih dana sam ispalio,brat bratu,jedno stotinu tromblona,od onih CMP pa do kumulativnih.Sjeb'o sam dvije automatske puške pa sam prešao na papovku.

Ja fino napišem jesam li to lično vidio ili mi je neko pričao.Naravno,nije sve trebalo vjerovati jer ljudi hoće slagati i preuveličati ali nisu svi petljanci.Ja ne pišem o događajima u Butmiru,Borija ili Žuči jer tamo nikad nisam bio.Ali,ono što sam vidio ili doživio niko mi ne može ukrasti iz memorije niti promjeniti.
Post Reply