Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
славянин

#1051 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by славянин »

Hajlac wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Ispeci pa reci.

Hoces da kazes da su u onim mesnim proizvodima trkaci konji?
Ovakav argument mozes napraviti za paradajze, krastavce, nanu, majkinu dusicu, janjetinu i kupus.

Iz tvog aktivizma se vidi kako likovi kao ti povrsno citaju informacije. Konjesko meso je lose, jer se trkaci konji treniraju drugacije. LOL
Sad imas problema i sa vidom :-)
To se zove selektivno citanje.

Fino ti pise da se trkace konje za zivota kljuka hormonima/steroidima zbog boljih performansi na utrkama.
A isti ti steroidi/hormoni doprinose rastu kancerogenih celija - dakle kancerogeno meso.

Mogao bi ti biti klon onog sm0ra - iste su metode izvrtanja i manipulisanja.
Znas li ti da i zrak koji udises ima kancerogenih materija a same dzungle sadrzavaju stotine biljaka koje su takodje kancerogene.

Steroidi/Hormoni pretezno doprinose rastu/razvoju celija i organizmi ih prirodno proizvode.Dodatne doze hormona samo ubrzavaju rast/razvoj.Tako da ti upravo tvrdis da covjekovo/zivotinjsko tijelo proizvodi materije koje doprinose rastu kancerogenih celija sto i jeste tacno.Samo bitan je uzrok zasto se pojavljuju a ne sta doprinosi razvoju istih - prestani disati i jesti i sigurno ces usporiti razvoj kancerogenih celija ako ih organizam vec sadrzi- to je "logika" kojom ides.
Hajlac

#1052 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

славянин wrote:
Hajlac wrote:

Ovakav argument mozes napraviti za paradajze, krastavce, nanu, majkinu dusicu, janjetinu i kupus.

Iz tvog aktivizma se vidi kako likovi kao ti povrsno citaju informacije. Konjesko meso je lose, jer se trkaci konji treniraju drugacije. LOL

Fino ti pise da se trkace konje za zivota kljuka hormonima/steroidima zbog boljih performansi na utrkama.
A isti ti steroidi/hormoni doprinose rastu kancerogenih celija - dakle kancerogeno meso.

Znas li ti da i zrak koji udises ima kancerogenih materija a same dzungle sadrzavaju stotine biljaka koje su takodje kancerogene.
Jel to treba kao da umanji znacaj kancerogenog, steroidima natopljenog, konjskog mesa koje mi djeci dajemo u vidu kobasice na kriski hljeba, a mesna industrija nam podvaljuje?

Ona prica, "znas li ti koliko je ovo i ono stetno - to je zanemarivo" :lol:

Ti bi dao svom djetetu kancerogeno meso i jos mu rekao "Sine, ovo je nista u poredjenju s hlorom iz vode, benzenom iz nafte, toksinima iz plastike bla bla dedera pojedi to, rak ces svakako fasovat prije 30e pojeo ne pojeo" :-)
Last edited by Hajlac on 23/06/2013 18:54, edited 1 time in total.
Avetinho

#1053 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Avetinho »

Hajlac wrote:

Nisu evropljani ludi da bosancima po cijenama za govedinu prodaju zdravo skuplje meso od konja. :lol:

Selektivnoi citanje je jedino u tebe.

Buduci da se trkaci konji hrane, treniraju i tretiraju drugacije, mora biti da je svako konjsko meso otrovno i karcinogeno.

Nemoj bolan jesti trkace konje, i nemoj jesti pacove sa tumorima. Nemoj uopste jesti kobasice i mesne nareske. Stagod da je u njima nije organsko garant.
славянин

#1054 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by славянин »

Hajlac wrote:
Ti bi dao svom djetetu kancerogeno meso i jos mu rekao "Sine, ovo je nista u poredjenju s hlorom iz vode, benzenom iz nafte, toksinima iz plastike bla bla dedera pojedi to" :-)
:-) Definisi kancerogeno. Ako su neki konji tretirani hormonom rasta ili steroidima (za oboje ne postoje nikakvi dokazi da uzrokuju rak) to ne znaci da je meso kancerogeno.Sam si naveo da ovo iznad navedeno "doprinosi rastu" sto ne znaci uzrokuje pojavu. Recimo covjekov hormon testosteron ili hormon rasta takodje doprinosi razvoju celika raka (kao i bilo kojih drugih celija) pa se ne karakterise kao kancerogen hormon jer se proizvodi i prirodnu u tijelu covjeka (ili ti u tvom primjeru konja)
Hajlac

#1055 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

славянин wrote:
Hajlac wrote:
Ti bi dao svom djetetu kancerogeno meso i jos mu rekao "Sine, ovo je nista u poredjenju s hlorom iz vode, benzenom iz nafte, toksinima iz plastike bla bla dedera pojedi to" :-)
:-) Definisi kancerogeno. Ako su neki konji tretirani hormonom rasta ili steroidima (za oboje ne postoje nikakvi dokazi da uzrokuju rak) to ne znaci da je meso kancerogeno.Sam si naveo da ovo iznad navedeno "doprinosi rastu" sto ne znaci uzrokuje pojavu. Recimo covjekov hormon testosteron ili hormon rasta takodje doprinosi razvoju celika raka (kao i bilo kojih drugih celija) pa se ne karakterise kao kancerogen hormon jer se proizvodi i prirodnu u tijelu covjeka (ili ti u tvom primjeru konja)
Ljudsko tijelo dozira kolicinu i odnos hormona a nekontrolisanim unosom u svakodnevnoj ishrani(a zderemo meso naveliko) dolazi do poremecaja. Problem je sto su neki preparati dozvoljeni samo za primjenu na zivotinjama zbog rizika za ljude, a mi ih ipak unosimo jeduci meso trkacih konja.
Problem su i NSAID preparati, opet dozvoljeni samo za zivotinjsku primjenu koji zavrsavaju u nasoj hrani.

How do hormones affect our risk of cancer?

Because they have such important roles, the levels of hormones in our bodies is carefully controlled. If these are too high, they can make our cells grow and divide uncontrollably and stop them from dying when damaged. This can lead to cancer.

http://www.cancerresearchuk.org/cancer- ... and-cancer

http://nutritionfacts.org/video/anaboli ... s-in-meat/
Hajlac

#1056 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

Ja Sam Odavle wrote:
Hajlac wrote:

Nisu evropljani ludi da bosancima po cijenama za govedinu prodaju zdravo skuplje meso od konja. :lol:

Selektivnoi citanje je jedino u tebe.

Buduci da se trkaci konji hrane, treniraju i tretiraju drugacije, mora biti da je svako konjsko meso otrovno i karcinogeno.

Nemoj bolan jesti trkace konje, i nemoj jesti pacove sa tumorima. Nemoj uopste jesti kobasice i mesne nareske. Stagod da je u njima nije organsko garant.
I onaj sm0r je manijakalno mantrao tu rijec "organsko" s nespojivim starima kad je bila prica o aflatoksinu.

Klon ili samo puka koincidencija na istoj temi :-)
Last edited by Hajlac on 23/06/2013 19:30, edited 1 time in total.
odr0n

#1057 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by odr0n »

Džaba im crtate, neko ko ima fobiju, ko hajlac, pipi, nikakav argument koliko god jasan i tačan bio ih neće "izlječiti". Prije će od stresa koji proizvodi ta fobija oboliti, nego od onoga što iracionalno strahuju. :-)
odr0n

#1058 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by odr0n »

Još jedan odličan članak:
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040 ... osti02.asp

STAV STRUKE Dr. MIROSLAV RADMAN
O GENETSKI MODIFICIRANIM PROIZVODIMA
Ili takva hrana, ili povratak u glad

SPLIT - Posljednjih dana novinski stupci prepuni su raznih informacija o zagađenosti prehrambenih proizvoda te štetnosti genetski modificirane hrane pa smo za komentar pitali svjetski priznatoga genetičara Miroslava Radmana, koji trenutačno radi na projektu Mediteranskog instituta za istraživanje života, u Splitu. Profesor Radman nam je rekao:

- Posebno me brine kemijsko zagađenje, čiji je glavni izvor intenzivna poljoprivreda nužna za prehranu ovako brojnog stanovništva kugle zemaljske. Prisutnost teških metala, pesticida i insekticida te antibiotika u hrani je sasvim izvjesna opasnost za ljudsko zdravlje i život. Za gene to uopće nije slučaj. Pričajući uz kavicu sa svojim kolegom profesorom Zoranom Zgagom, izračunali smo da s dobrim steakom pojedemo oko tisuću milijardi stanica, odnosno oko deset milijuna milijardi gena goveda, svinje, srne, vepra, zubaca, škarpine ili što već je! Kao prilog smo jeli rižu, koja navodno ima skoro dva puta više gena od čovjeka, zatim krumpir, blitvu, mrkvu, rajčicu, salatu ili slično, što se sve fino pomiješa u našim crijevima, jer treba jesti mješovitu hranu, zar ne?

A sve skupa "pliva" u milijardama bakterija i kvasaca i rastvara se - i miješa - u našim crijevima. I sad nas ta enormna mješavina kompleta "stranih" gena, odnosno genoma, u našim crijevima ne brine, a jedan gen iz bakterije ili kvasca ili neke druge vrste ugrađen u kromosom rajčice, na primjer, treba silno plašiti? Oprostite, sve do nekih neočekivanih rezultata, taj mi strah nije ni izdaleka toliki prioritet kao što mi je strah od kemikalija koje definitivno ulaze u naše stanice, kao što su ušle u stanice živih organizama koji nam služe kao hrana. Nije mi prioritet ni zarada biotech agrokompanija, ali kao znanstvenici profesor Zgaga i ja vidimo mogućnost da se GM-biljke uzgajaju po visokim ekološkim standardima, jer im neće trebati ni pesticidi, ni insekticidi, ni druge toksične kemikalije, kaže Radman.

Na upit zašto ekološke GM-biljke, a ne one "prirodne", profesor Radman je odgovorio:
- Zato što je to povratak u glad. Ne zaboravimo kako su izgledali krumpiri ili rajčice naših baka i djedova! Prvo, bilo ih je jako malo, često nedovoljno da bi se prehranila obitelj, jer je prinos bio malen i još smanjen od "štetočina". Drugo, svi gomolji krumpira bili su načeti i dijelom pojedeni od životinja i bakterija. Krumpir je preživio kao biljna vrsta jer je razvio kemijska oružja protiv bakterija, vrlo slična kemijskom oružju stanica makrofaga u našoj krvi koje, nakon fagocitiranja, ubijaju bakterije stvaranjem superoksida i sličnih korozivnih radikala kisika koji su moćni karcinogeni za druge stanice. Makrofagi, naime, žive kratko te nema ozbiljnog rizika od malignih makrofaga! Dakle, krumpir i većina "ekološkog" povrća i plodova iz doba naših baka i djedova bili su prirodno kancerogeni, usto nije ih bilo u dovoljnim količinama pa je harala glad. Danas ne mora harati glad, ali hara toksično kemijsko zagađenje hrane, tla i podzemnih voda potrebnih za piće. Zoran Zgaga se pita zašto Hrvatska ne bi bila među prvim zemljama ekološkog uzgoja GM-bilja, jer samo GM bilje omogućuje ekološki uzgoj? Ili ako želite moje pitanje šireg dijapazona: zašto njegovati glupost i zatucanost ako možemo njegovati pamet i odgovornost?
Etika me obvezuje učiniti sve da mladoj generaciji ostavimo svijet u boljem, ne gorem, stanju nego što su nam ga ostavili naši roditelji. Kada moraliziramo, mislim da smo posebno obvezni na odgovornost s obzirom na ono što propagiramo. Nije moralno braniti bilo koje ideološke stavove na uštrb zdravlja ili života drugih ljudi - kazao je profesor Radman.
славянин

#1059 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by славянин »

Hajlac wrote:
славянин wrote:
Hajlac wrote:
Ljudsko tijelo dozira kolicinu i odnos hormona a nekontrolisanim unosom u svakodnevnoj ishrani(a zderemo meso naveliko) dolazi do poremecaja. Problem je sto su neki preparati dozvoljeni samo za primjenu na zivotinjama zbog rizika za ljude, a mi ih ipak unosimo jeduci meso trkacih konja.
Problem su i NSAID preparati, opet dozvoljeni samo za zivotinjsku primjenu koji zavrsavaju u nasoj hrani.

Because they have such important roles, the levels of hormones in our bodies is carefully controlled. If these are too high, they can make our cells grow and divide uncontrollably and stop them from dying when damaged. This can lead to cancer.

1. Meso je stub ishrane - glavni izvor proteina (neki naucnici i antropolozi cak mu pridaju i pomaganje razvoju pri ljudskog mozga)
2. Velika vecina hormona ne moze se unositi preko hrane jer isti budu unisteni u zelcu kiselinom.
3.Kada se "nesto" (volio bi da mi navedes koji preparati pa konkretno da ti nadjem odgovor) daje kao dodatak zivotinjama to ne znaci direktan prenos na ljude, prevod ako "djubris" kukuruz ne znaci da jedes djubre.
4.NSAID je i aspirin i ibobrufen tako da nebi trebao da lupas o nevjerovatnoj stetnosti istih jer su dozvoljeni i za direktnu upotrebu od strane ljudi.
5.Kao sto sam i rekao dosta hormona uzrokuje rast/razvoj celija i ostalih struktura pa i celija raka ako one vec postoje, hormoni NE UZROKUJU POJAVU PRVE CELIJE RAKA - procitaj svoj tekst to i u njemu pise.
6.Na ovom svjetu postoje stotine hiljada ako ne i milioni naucnika koji se bave ishranom tako da postoji nekakva "zavjera" to bi bilo nemoguce sakriti i vecina tog establismenta bi iznjela te zabrinjavajuce podatke da postoje jer je iste nemoguce sakriti.
safran

#1060 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by safran »

Hajlac wrote:
safran wrote: Laboratorije imamo - dobre, ali te analize neko mora i platiti.
Odluci se - jel ovo anarhija gdje svak mora sam se boriti i istrazivati ili imamo Drzavu s pripadajucim zakonima i organima koji su duzni da cuvaju gradjane od konzumacije nelegalne i stetne hrane?

Jel to pojedinci treba da placaju inspekciju i labARATARAtorije :D u pokusaju hvatanja i kaznjavanja onih sto uvoze GMO hranu, meso iz prekookenskih robnih rezervi itd.?

Za sta ce nam onda parazitska "Agencija za sigurnost hrane" ? Da povremeno nina uznemirenu javnost i demantuje 'zvizdace'?

Kako su samo nedavno otkazima usutkani zvanicnici-zvizdaci inspekcije koji su se pobunili protiv prikrivanja nalaza otrovnog/kancerogenog konjskog mesa u proizvodima domacih poznatih "mesnih industrija"! A sve uvezeno iz te uredjene i uzvisene EU!
Ja sam samo reagovala na postojanje laboratorija jer sam već odavno sita priča kako mi ništa ne znamo uraditi kako treba. To što sistem ne funkcioniše to je drugi par cipela koji nekom savršeno paše.
Hajlac

#1061 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

славянин wrote:
Hajlac wrote:
славянин wrote: :-) Definisi kancerogeno. Ako su neki konji tretirani hormonom rasta ili steroidima (za oboje ne postoje nikakvi dokazi da uzrokuju rak) to ne znaci da je meso kancerogeno.Sam si naveo da ovo iznad navedeno "doprinosi rastu" sto ne znaci uzrokuje pojavu. Recimo covjekov hormon testosteron ili hormon rasta takodje doprinosi razvoju celika raka (kao i bilo kojih drugih celija) pa se ne karakterise kao kancerogen hormon jer se proizvodi i prirodnu u tijelu covjeka (ili ti u tvom primjeru konja)

1. Meso je stub ishrane - glavni izvor proteina (neki naucnici i antropolozi cak mu pridaju i pomaganje razvoju pri ljudskog mozga)
2. Velika vecina hormona ne moze se unositi preko hrane jer isti budu unisteni u zelcu kiselinom.
3.Kada se "nesto" (volio bi da mi navedes koji preparati pa konkretno da ti nadjem odgovor) daje kao dodatak zivotinjama to ne znaci direktan prenos na ljude, prevod ako "djubris" kukuruz ne znaci da jedes djubre.
4.NSAID je i aspirin i ibobrufen tako da nebi trebao da lupas o nevjerovatnoj stetnosti istih jer su dozvoljeni i za direktnu upotrebu od strane ljudi.
5.Kao sto sam i rekao dosta hormona uzrokuje rast/razvoj celija i ostalih struktura pa i celija raka ako one vec postoje, hormoni NE UZROKUJU POJAVU PRVE CELIJE RAKA - procitaj svoj tekst to i u njemu pise.
6.Na ovom svjetu postoje stotine hiljada ako ne i milioni naucnika koji se bave ishranom tako da postoji nekakva "zavjera" to bi bilo nemoguce sakriti i vecina tog establismenta bi iznjela te zabrinjavajuce podatke da postoje jer je iste nemoguce sakriti.

3. Vrlo cesto znaci upravo prenos na ljudski organizam - opstepoznat primjer su antibiotici, hormoni i toksini u mesnoj i mlijecnoj industriji koji kod ljudi dovode do rezistencije virusa na antibiotike u periodu prehlada/gripa, preranog puberteta, ginekomastije itd.
Zatim primjenom rBGH hormona kod krava muzara dolazi do povecane koncentracije IGF-1 hormona za koji jos nije utvrdjeno koliki ima uticaj na ljudski inzulinski metabolizam. Drugim rijecima, nauka tapka u mraku.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_som ... man_health

4. Konkretno u slucaju trkacih konja, radi se o Fenilbutazonu, NSAID preparatu koji nije dozvoljen za primjenu kod ljudi vec samo za primjenu kod zivotinja. Radi o mogucem karcinogenu(zabiljezen rak bubrega i jetre u nekoliko istrazivanja).
http://en.wikipedia.org/wiki/Phenylbuta ... nogenicity

5. A gdje sam ja rekao da "uzrokuje pojavu prve celije raka" - Rekoh da podstice rast celija raka.

6. Trkaci konji koji su citav zivot kljukani svakojakim farmaceutskim drogama za sve i svasta sigurno nisu bolji izvor mesa od krava, kao sto se pokusava spinovati s shupljom pricom "sta hocete pa konjetina je cijenjeno i bolje od kravljeg mesa" :-)
Hajlac

#1062 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

safran wrote:
Hajlac wrote:
safran wrote: Laboratorije imamo - dobre, ali te analize neko mora i platiti.
Odluci se - jel ovo anarhija gdje svak mora sam se boriti i istrazivati ili imamo Drzavu s pripadajucim zakonima i organima koji su duzni da cuvaju gradjane od konzumacije nelegalne i stetne hrane?

Jel to pojedinci treba da placaju inspekciju i labARATARAtorije :D u pokusaju hvatanja i kaznjavanja onih sto uvoze GMO hranu, meso iz prekookenskih robnih rezervi itd.?

Za sta ce nam onda parazitska "Agencija za sigurnost hrane" ? Da povremeno nina uznemirenu javnost i demantuje 'zvizdace'?

Kako su samo nedavno otkazima usutkani zvanicnici-zvizdaci inspekcije koji su se pobunili protiv prikrivanja nalaza otrovnog/kancerogenog konjskog mesa u proizvodima domacih poznatih "mesnih industrija"! A sve uvezeno iz te uredjene i uzvisene EU!
Ja sam samo reagovala na postojanje laboratorija jer sam već odavno sita priča kako mi ništa ne znamo uraditi kako treba. To što sistem ne funkcioniše to je drugi par cipela koji nekom savršeno paše.
Pa naravno, uvoznim lobijima i domacim potkupljenim dushmanima :evil:
odr0n

#1063 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by odr0n »

Još jedan odličan članak od Radmana ;-) :
http://www.index.hr/vijesti/clanak/miro ... 48308.aspx

Miroslav Radman dobio najprestižniju europsku nagradu za mikrobiologiju. Radi se o najprestižnijoj nagradi koja se u Europi može dobiti na području mikrobiologije...
http://www.miroslavradman.com/hr/mirosl ... mi-gmo/163

KRIŽARSKI RAT PROTIV VLASTITE BUDUĆNOSTI

Miroslav Radman: Svi smo mi GMO

Dr. Miroslav Radman, molekularni genetičar svjetskoga glasa, polemički uzvraća na sve veću hajku protiv genetskog inženjerstva i genetski modificiranih organizama

Piše: Dr. Miroslav Radman, molekularni genetičar

Histeričnost je privilegija dokonosti. Dokonost se pojavljuje kad su osnovni životni problemi riješeni, ili kad se ima krivi dojam da su riješeni, ili pak kada je potreba za zabavom nezadovoljena, pa je svaka prilika za uzbuđivanje dobro došla. Jedan od brojnih primjera histeričnog (ne)razmišljanja jest debata oko GMO (genetski modificiranih organizama). Da smo gladni, te debate ne bi bilo.

Tamo gdje ima gladi - nema GMO debate. Afričke zemlje mole za donacije GMO hrane. Zamislite samo kakva bi nam bila kvaliteta života da je prva prometna nesreća dovela do zabrane razvoja željezničkog i automobilskog prometa, ili da je prva elektrokucija (ili samo zamišljena vizija globalnog kratkog spoja s milijunima požara) spriječila razvoj elektroindustrije? A bilo je i tada individualnih histeričnih reakcija na vlak, automobil i struju.

Za sada se ni jedna jedina GMO-nesreća nije dogodila, ali medijska pojačala amplificiraju individualne histerije, koje postaju zarazne za neupućenu javnost - glasače - prema kojima se ravnaju političari, i za čas nastaje legislatura cenzure protiv izmišljenih opasnosti. To je solidan način usporavanja razvoja za što bi jednog dana, kada razvijene zemlje postanu nerazvijene, netko trebao biti odgovoran.

Ali tada će biti kasno, jer će na primjer Kina biti nosilac razvoja a ne više SAD i EU. I zašto ne? Sa 800 milijuna siromašnog, pa i gladnog, stanovništva Kina sebi ne može dopustiti dokonost i histeričnost jer bi to bilo krajnje neodgovorno. Mi možemo, pogotovo ako nam ne smeta za sada mali postotak gladne braće i sestara. Kinesko političko liderstvo, za razliku od indijskog i europskog, ima vizije razvoja na duge pruge. Za to vrijeme mi se drogiramo konzumiranjem skupog efemernog smeća.

U detalje Možda ste već pomislili: Radmane, ovo je jeftino “filozofiranje”, a vrag je u detaljima. Pa, ako želite, ići ćemo malo i u detalje. Ja svakako neću propovijedati strategiju neopreza i nepotrebnog izlaganja opasnostima, ali zdravog avanturizma – da (time se već rješava problem dosade). Dapače, volio bih vidjeti na svučilištima ozbiljni studij futurologije – vježbanja kreativne i rigorozne simulacije potencijalnih varijacija društveno-ekonomskih odnosa u bliskoj i dalekoj budućnosti.

Ne radi neke iluzije da smo dovoljno pametni da predviđamo budućnost, već radi vježbanja razmišljanja vezanih za rješavanje problema koji će se pojaviti u neizvjesnoj budućnosti, a o kojima nemamo blage veze. To bi bilo više kao neko vježbanje vizionarstva.

U karateu dugogodišnje vježbanje “kata” nije radi iluzije da ćete predvidjeti napad trojice protivnika, njihovu dob, zdravlje, borbene vještine itd., već da u realnoj situaciji ne morate razmišljati o brojnim pokretima koje ćete eventualno munjevito upotrijebiti da se obranite od nepoz­natih agresora. Treba nam dakle sposobnost kombinatorike brzih već promišljenih i uvježbanih reakcija, to jest sposobnost adaptacije.

To bi bila korist od profesionalnog futurizma: ništa nas ne bi trebalo iznenaditi, ni paralizirati iznenađenjem! Očito, ne pričam još o GMO nego o kulturi, jer kultura je kvaliteta društvene atmosfere u kojoj živimo i radimo. Debata o GMO je detaljčić kulture. A kultura mora biti korisna za preživljenje budući da je jedina svrha života - život. Kulturu koja uništava život treba staviti u formalin i smjestiti u neki muzej kao memento.

Sretni slučaj

Dobro, prelazim na GMO kada je već u naslovu. Sto je GMO? GMO su sva živa bića na kugli zemaljskoj, od bakterija do čovjeka, jer da nije bilo genetske modifikacije, ne bi bilo života. Život je evoluirao tijekom otprilike 4 milijarde godina zahvaljujući slučajnim, ni od koga planiranim genetskim promjenama - modifikacijama.

Poznata su samo dva tipa genetskih modifikacija: “točkaste” promjene (mutacije) i slaganje genetskih “mozaika”. Ovo drugo zovemo rekombinacija – što je neka vrst “montaže” gena (slično izvode režiseri s filmom kada izbacuju i preslažu, po svom ukusu, različite dijelove već snimljenog materijala). Evolucija je ništa drugo nego jedna velika orgija prirodnih genetskih modifikacija. Aha, prirodnih! Što znači prirodnih? To znači kojekakvih genetskih modifikacija koje su neplanirane i slučajne - događaju se sasvim nasumce.

U tom globalnom genetskom “gemištu” nastane sve i svašta, a najveći dio otpada kao “škart” – ne preživi dugo jer rijetke “sretne” kombinacije modificiranih gena, u danom trenutku, pod danim uvjetima, imaju više uspjeha u razm­na­žanju nego ostatak “svega i svačega”. Tako radi evolucija. I tako smo se nakon 4 milijar­de godina nasumičnih pokušaja pojavili i mi, ljudi, da bi debatirali o procesu koji nas je stvorio – genetska modifikacija!

U tipičnoj homosapienskoj aroganciji (hranjenom ignorancijom) odlučili smo nazvati GMO-om samo one genetske modifikacije koje mi kakvim-takvim znanjem stečenim svojim istraživačkim radom znamo i možemo proizvesti: na primjer bakteriju koja nam sintetizira neki lijek jeftino i u velikim količinama.

Dakle, kad se upotrijebi (uvijek ograničeno, ali dovoljno) znanje za stvaranje u laboratoriju nove potencijalno korisne genetske modifikacije, to se zastrašujuće naziva GMO, a kada se bez ičijeg i bez ikakvog znanja stvaraju nasumične kojekakve monstruozne genetske modifikacije u prirodi, onda mi imamo puno respekta za njih, čak kada se radi o uzročnicima kuge i kolere, virusa Ebola (jedini koji može pobiti 100% inficiranih ljudi), H1N1, itd.

Autocenzura Sami istraživači pokazali su strah od “prsta božjega” kad su 1975. organizirali konferenciju u Asilomaru u Kaliforniji da bi si, pri rađanju discipline “genetskog inženjerstva”, sami nametnuli cenzuru koja se, na sreću, pokazala sasvim nepotrebnom. To je možda bilo mudro vježbanje futurizma, a možda su si znastvenici na taj način zapravo htjeli dati na važnosti (u stilu: “što je do sada radio samo Bog, sada možemo i mi”).

Dakle, Bog čini dobro, a čovjek - kojeg je stvorio Bog - čini zlo. Hm. Iz istog razloga, otkad se prakticira genetsko inženjerstvo, čim se pojavi neki gadni novi virus ili bakterija – mora da je to produkt nekog pokvarenjaka ili luđaka iz laboratorija. Ne kažem ja u struci nema takvih, dapače. Ali čudi me samo što je prije genetskog inženjerstva bilo puno više pošasti po čovjeka, životinje i biljke nego što ih ima od sredine 1970-tih godina kad je počelo genetsko inže­njerstvo. Uostalom i bakterije imaju svoje prirodne pošasti koje se zovu bakteriofagi (bakteriožderi) – bakterijski virusi.

Vjerojatno mislite da vodim vodu na neki svoj mlin? Jer, kad se kaže GMO, onda se misli na genetski modificirane biljke (GMB?). Ma moj je mlin isti kao i vaš: želim samo da moja djeca, kao i sva djeca, žive barem toliko dobro kao što smo mi, a po mogućnosti puno bolje: da se međusobno ne kolju jer će imati dovoljno hrane, vode i životnog prostora u širem smislu, da im klanje ne pada na pamet.

Pitanje je zašto već sada u prirodi ne postoje baš te nama korisne GMB? Zato što svaka vrsta preživljava i evoluira za svoju dobrobit a ne za dobrobit čovjeka. Nismo ni mi drugačiji: koliku pošast u biosferi (prirodnoj i umjetnoj) izaziva ljudska prehrana? Da se bilo koja vrsta nađe u poziciji čovjeka, učinila bi slično što i mi sve dok se ne bi toliko razmnožila da joj članovi svoje vrste postanu najveći kompetitori i “neprijatelji”.
славянин

#1064 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by славянин »

Hajlac wrote:
3. Vrlo cesto znaci upravo prenos na ljudski organizam - opstepoznat primjer su antibiotici, hormoni i toksini u mesnoj i mlijecnoj industriji koji kod ljudi dovode do rezistencije virusa na antibiotike u periodu prehlada/gripa, preranog puberteta, ginekomastije itd.
Zatim primjenom rBGH hormona kod krava muzara dolazi do povecane koncentracije IGF-1 hormona za koji jos nije utvrdjeno koliki ima uticaj na ljudski inzulinski metabolizam. Drugim rijecima, nauka tapka u mraku.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_som ... man_health

4. Konkretno u slucaju trkacih konja, radi se o Fenilbutazonu, NSAID preparatu koji nije dozvoljen za primjenu kod ljudi vec samo za primjenu kod zivotinja. Radi o mogucem karcinogenu(zabiljezen rak bubrega i jetre u nekoliko istrazivanja).
http://en.wikipedia.org/wiki/Phenylbuta ... nogenicity

5. A gdje sam ja rekao da "uzrokuje pojavu prve celije raka" - Rekoh da podstice rast celija raka.

6. Trkaci konji koji su citav zivot kljukani svakojakim farmaceutskim drogama za sve i svasta sigurno nisu bolji izvor mesa od krava, kao sto se pokusava spinovati s shupljom pricom "sta hocete pa konjetina je cijenjeno i bolje od kravljeg mesa" :-)
4. Evo sa tvog linka : Opinions are conflicting regarding the carcinogenicity of phenylbutazone in animals; no evidence indicates it causes cancer in humans at therapeutic doses

5. Pa znaci i ako jedes kvalitetnu ishranu bogatu proteinima pospjesit ces rast celija raka (jer proteini/amino kiseline grade/popravljaju celije) to znaci da i proteini (jedan esencijalnih nutrijeneta) mogu doprinjeti razvoju raka.

6. Konretne informacije a ne lupanje - mozes li ti navesti neki izvor koji je utvrdio da to konjsko meso sadrzi kancerogene materije koje se mogu prenijeti ishranom u ljudski organizam a poticu od tih "farmaceutskih droga"
Hajlac

#1065 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

славянин wrote: 5. Pa znaci i ako jedes kvalitetnu ishranu bogatu proteinima pospjesit ces rast celija raka (jer proteini/amino kiseline grade/popravljaju celije) to znaci da i proteini (jedan esencijalnih nutrijeneta) mogu doprinjeti razvoju raka.

6. Konretne informacije a ne lupanje - mozes li ti navesti neki izvor koji je utvrdio da to konjsko meso sadrzi kancerogene materije koje se mogu prenijeti ishranom u ljudski organizam a poticu od tih "farmaceutskih droga"
5. Ne, vec hormoni rasta kao i neki toksini(poput dioksina, PCBa, BPA itd.) koji zavrsavaju u ljudskom tijelu dovode do povecanja mutacija celija a u slucaju toksina i do toksicnih ucinaka koji slabe organizam i dovode do raspadanja zastitnih mehanizama(poput jetre - cistaca toksina koja sama postane kancerogena usljed velike kolicine toksina). Ljudsko tijelo se konstantno bori s mutiranim celijama a rak nastaje kad taj odbrambeni sistem oslabi te se celije toliko namnoze da stvore zariste raka koje se onda dalje siri po tijelu. Mutirajucih celija uvijek ima, problem je kad se otmu kontroli i pocnu siriti po tijelu.

6.

Inquiry into horse meat sources in the UK also revealed that Aintree racecourse has a contract with a licensed slaughterhouse in West Yorkshire to remove dead Grand National race horses. It is illegal for horses euthanized by injection to be put into the human food chain.[53] Many chemical agents used for animal euthanasia leave residues in the meat which may be harmful to humans, and have caused sickness and death in animal predators and scavengers.[54]
http://en.wikipedia.org/wiki/2013_meat_ ... plications

There’s also a real health concern here. Race horses can be given all kinds of drugs in their lifetime, and that is not something that you want going from stable to table.

Dr. Dodman has studied the presence of drugs like phenylbutazone, or ‘bute’, in horsemeat. “It does bad things to your bone marrow. You really don’t want to consume it. The FDA knows that. They banned it for human consumption, and it is banned for use in animals intended for human consumption, but it is used like water in horses.”

http://boston.cbslocal.com/2013/05/14/h ... -concerns/

Takva operacija podvaljivanja konjetine nepoznatog porijekla i stanja(niko nije vrsio inspekciju zato sto se i nije trebalo naci u ljudskoj ishrani) pod govedje meso nije imala za cilj dobrobit potrosaca time sto "jedemo inace skuplje konjsko meso" vec skriva mutne radnje od Rumunije preko Francuske Belgije, Britanije - prakticno citavu Evropu.

Podvaljeno je mijesanjem s govedjim kako bi se iskoristilo meso koje inace ne bi moglo biti iskoristeno na trzistu. Da je moglo legalno, pa ne bi ga za manju cijenu(pod kravlje) prodavali vec bi talijanima prodavali kao kvalitetno konjsko meso za specijalitete, ha ja.

Uglavnom, predaleko odosmo od teme.
Last edited by Hajlac on 23/06/2013 22:52, edited 2 times in total.
safran

#1066 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by safran »

Hajlac wrote:
safran wrote: Ja sam samo reagovala na postojanje laboratorija jer sam već odavno sita priča kako mi ništa ne znamo uraditi kako treba. To što sistem ne funkcioniše to je drugi par cipela koji nekom savršeno paše.
Nego, hoćeš li mi ti reći gdje ima tog Bt sjemenskog krompira za kupiti.
Hajlac

#1067 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

safran wrote:
Hajlac wrote:
safran wrote: Ja sam samo reagovala na postojanje laboratorija jer sam već odavno sita priča kako mi ništa ne znamo uraditi kako treba. To što sistem ne funkcioniše to je drugi par cipela koji nekom savršeno paše.
Nego, hoćeš li mi ti reći gdje ima tog Bt sjemenskog krompira za kupiti.
Javim ti cim mi Persa from the mahala sa'ne na uvo :D
Hajlac

#1068 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

Nego, da se vratimo na temu teme :D

Dokumentarac austrijske produkcije o rasipanju dragocjenom hranom, GMO, hibridima i generalno modernom nacinu proizvodnje i distribucije hrane:

http://www.imdb.com/title/tt0478324/

Image

thepiratebay.sx/torrent/4569246/We_Feed_The_World_(2005)_-_English_Subtitles

Preporuka za pogledati :thumbup:

I jos jedan o zarazama poput E-Coli, kamfilobakter itd. kao i masovnom trovanju okolisa kroz industrijsku proizvodnju hrane tj. primarno mesa:

Image

http://watchdocumentary.org/watch/a-riv ... 88de8.html

"A heart-stopping new documentary, A River Of Waste exposes a huge health and environmental scandal in our modern industrial system of meat and poultry production. The damage documented in today's factory farms far exceeds the damage that was depicted in Upton Sinclair's novel, The Jungle, a book written over 100 years ago. Some scientists have gone so far as to call the condemned current factory farm practices as "mini Chernobyls".

The European Union stands virtually alone in establishing strong health and environmental standards for the industry. In the U.S and elsewhere, the meat and poultry industry is dominated by dangerous uses of arsenic, antibiotics, growth hormones and by the dumping of massive amounts of sewage in fragile waterways and environments. The film documents the vast catastrophic impact on the environment and public health as well as focuses on individual lives damaged and destroyed.

As one observer noted, if terrorists did this, we would be up in arms, but when it is a fortune 500 company, it is just "business as usual"."
odr0n

#1069 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by odr0n »

Vidi što trola istim postovima u nedostatku argumentacije, očaj... :lol:
славянин

#1070 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by славянин »

Osnivac organizacije za "borbu" protiv GMO hrane promjenio misljenje :lol:
safran

#1071 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by safran »

Hajlac wrote:
safran wrote: Nego, hoćeš li mi ti reći gdje ima tog Bt sjemenskog krompira za kupiti.
Mislila sam da bi mogao pitati tog druga što je od Fojnice do Buturović polja nailazio samo na Bt krompir. Znači i ti ko pipi - sav krompir je Bt ali ne znam gdje ga ima.
Hajlac

#1072 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

славянин wrote:
Osnivac cega? :lol:
To ti je na nivou price da je npr. osnivac DOSTA! pokreta presao u vlast/politiku :-)
Ni jedno ni drugo ne mijenja cinjenicno stanje - u prvom slucaju sve negativno sto okruzuje GMO a u drugom slucaju da su politicari nevjerovatno korumpirani i da se valja borit protiv njih protestima i dizanjem svijesti u narodu :wink:

Samozvani pokretac anti-GMO pokreta zeljan medijske paznje, eto sta je. Organizovao radionice i prezentacije te malo gazao polja GMO zitarica :-) Lik se ustvari bavio pitanjem klimatskih promjena a GMO mu bila usputna zanimacija. Prije ce biti infiltrant koji je na svojim radionicama tefterio imena aktivista :wink:

Scientists respond to Mark Lynas

"A key element in the reception that Mark Lynas has obtained is his claim to having been a founder of the anti-GM movement in 1995. But this is completely untrue, even as regards the UK. Here's a telling comment that Dr Sue Mayer, who was science director at Greenpeace from 1990-1995, has sent to Mark Lynas:

"Hello Mark, I was part of the anti-GM movement from 1990 onwards (ie before 1995), first at Greenpeace and then when I started GeneWatch UK. I am not usually one to make claims for myself but I think I can lay claim to having been one of the leaders of the campaign in the UK thoughout the 1990s and until 2007 when I left GeneWatch. It's strange that although we did speak on the phone once in the late 90s we never met and I missed the fact that you helped start the anti-GM movement..!! No doubt you did attend some rallies and workshops and did some direct action, but not help start the anti-GM movement in any significant way. I think this is a very misleading claim and you should feel ashamed of yourself. I wouldn't normally worry about people puffing themselves up like this but I am concerned that you are letting this be used to promote yourself and the biotech industry. Maybe you should think this self aggrandisement through a bit?""

http://gmwatch.org/index.php?option=com ... e&id=14600

1."It is the scientists who are asking for regulation and precaution"
Prasanna Mohanty
Governance Now, January 21 2013
http://governancenow.com/views/intervie ... precaution

*GM controversy: In conversation, Suman Sahai, geneticist, Padma Shree awardee and winner of 2004 Borlaug Award for contribution to agriculture and environment

What do you think of environmentalist Mark Lynas’ sudden change of heart – from being an anti-GM crusader to a pro-GM crusader?
It is a renewed propaganda push to create goodwill around GM crop. This is a product that very large corporations are trying to sell. India is a very particular target because of large scale rejections (of GM crop) in Europe, many parts of Africa and Latin America. For these corporations, there are only two big potential markets – India and China. Everybody knows it is impossible to influence Chinese policy because they are very determined about what they want and what not. India is perceived as a soft target with a big market and therefore a huge amount of propaganda is directed towards India and Indian policy making.

What is your stand on promoting GM crops in India?
As a scientist, geneticist, this is my subject. It is the scientists who are asking for regulation and precaution right from the beginning. The (GM) industry is trying to cut corners on regulation because adequate bio-safety testing costs money. It is my firm belief that had this technology been purely in public sector it would still be in the laboratory. It would only come to market after it was sufficiently and properly tested.

If you want to engage in science and technology that has a downside – any potential risk of the GM product having an allergenic component – but potential for benefits, then you have to be super careful to evaluate safety.
---
---
2."In science, we go by evidence"
Prasanna Mohanty
Governance Now, January 18 2013
http://governancenow.com/views/intervie ... o-evidence

*On GM crops: a conversation with Pushpa M Bhargava, eminent biotechnologist, Padma Shree awardee and founder of the Centre for Cellular and Molecular Biology, Hyderabad

Dr Bhargava, what do you think of environmentalist Mark Lynas’ sudden change of heart – from being an anti-GM crusader to a pro-GM crusader?

I think it doesn’t change the situation one bit. We have no credentials of him and one swallow doesn’t make a summer.

In science, we go by evidence. Nothing has been added to the evidence that we have for or against the GM crop. Opinion is completely irrelevant in science if it is not based on evidence, existing or new. In science, if we ever change our opinion we always give reasons. Here, none is given.

To the community of scientists, he (Lynas) is a completely unknown entity and no different from somebody one might pick up on the street randomly.

How do we know that he is not purchased?

How do we know the person exists and not merely a story created by the multinational seed companies making GMOs? The very fact that this story has been released without scientific evidence makes the case against GM crops stronger.

What is your stand on promoting GM crops in India?

Firstly, we must make a socio-economic assessment whether there is a problem at all. We had a problem in case of cotton but not for brinjal at all.

Secondly, we must see if alternatives are available to the GM technology. In case of cotton, there was a problem but there were alternatives – integrated pest management, bio-pesticides and organic agriculture. So we didn’t need it.

Third, if it turns out that we need GM crops we must go through a very strict safety assessment. This has not been done for any GM crop (in India). Nearly 30 tests need to be conducted. Out of these, about six tests have been done and that, too, done badly. So for all practical purposes, no safety assessment has been done.

Therefore, a moratorium on GM crops is justified.
safran

#1073 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by safran »

славянин wrote:
Predlažem da obratite pažnju na ono o čemu govori od 4:55
Hajlac

#1074 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

safran wrote:
Hajlac wrote:
safran wrote: Nego, hoćeš li mi ti reći gdje ima tog Bt sjemenskog krompira za kupiti.
Mislila sam da bi mogao pitati tog druga što je od Fojnice do Buturović polja nailazio samo na Bt krompir. Znači i ti ko pipi - sav krompir je Bt ali ne znam gdje ga ima.
Nije covjek rekao da je Bt krompir vec GMO. Ne postoji samo Bt modifikovani krompir...
Nije "od Fojnice do Buturovic polja" vec je isao na jedno ili drugo mjesto(jer se ne sjecam vise) da kupi za sadnju ali se vratio prazne kese kad je vidio sta je u pitanju.

A sto onda, kad vec eto kako kazes ne mozes naci Bt krompir(a kao trazis ga), ne vidis kako ti BH poljoprivrednici ne rjesavaju problem zlatica pa i ti tako rijesis problem? Pesticidi?
Ili vise volis gledati kako sav krompir biva unisten, kako nam se vec pozali?
Hajlac

#1075 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!

Post by Hajlac »

safran wrote:
славянин wrote:
Predlažem da obratite pažnju na ono o čemu govori od 4:55
On kao neki strucnjak jel :lol:

Tebi i njemu je jednako kad ukrstanjem dobijes psenicu s vise sjemenki na jednoj stabljiki kao i kad stvoris pesticid tj. toksin - Bt unutar same biljke koji je toliko jak da ubija neke zivotinjske vrste tj. insekte a onda mi treba da istu tu psenicu napumpanu pesticidima tj. toksinima unosimo direktno u probavni sistem :lol: :-) Bez ikakvog kontrolisanog testiranja na ljudima.

Sve je to isto, dakako :sax:

Fino rece pravi naucnik o samozvanom aktivisti:

"We have no credentials of him and one swallow doesn’t make a summer.

In science, we go by evidence. Nothing has been added to the evidence that we have for or against the GM crop. Opinion is completely irrelevant in science if it is not based on evidence, existing or new. In science, if we ever change our opinion we always give reasons. Here, none is given.

To the community of scientists, he (Lynas) is a completely unknown entity and no different from somebody one might pick up on the street randomly."
Pushpa M Bhargava, eminent biotechnologist, Padma Shree awardee and founder of the Centre for Cellular and Molecular Biology, Hyderabad

"Pushpa M Bhargava is the founder-director of the Centre for Cellular and Molecular Biology situated in Hyderabad, India.[1][2] He is regarded as the architect of modern biology and biotechnology in India."

He has worked in the USA, United Kingdom, France and Germany, and has travelled in over 50 countries. He has over 125 major scientific publications to his credit, as well as over 300 articles and write-ups on a variety of subjects in the best known publications around the world.
Awards

He is a recipient of over 100 national and international honors and awards including the Padma Bhushan, the Légion d'honneur and the National Citizens Award India. He was also awarded the BioSpectrum Life Time Achievement for his over four decades of untiring contributions to biotech development in India.

------------

A ko je ovaj konvertit: He was born in Fiji, grew up in Peru and the United Kingdom and holds a degree in history and politics from the University of Edinburgh.[1] He lives in Oxford, England.

Never mind that his “conversion” was hardly news - he's been publicly praising genetically modified organisms (GMOs) for at least three years. The press fawned over Lynas's recantation.

How did a journalist, well-known for his work on climate change, become an impassioned advocate and spokesperson for the biotech industry? And an instant media star in the process? Is Lynas just a slick self-promoter willing to say anything for attention? Or did he sell his soul to the biotech industry?

Leaked Documents Link Lynas to Biotech Industry Lobby Group

In 2011, leaked documents were obtained from the Brussels-based EuropaBio(Link), the continent's “largest and most influential biotech industry group,” detailing an intricate plan to fracture the European green movement in hopes of undermining its near unanimous opposition to the biotech industry agenda.

EuropaBio's members read like a who's who of multinational pesticide and biotech corporations notorious for endangering human health, polluting the environment and deceiving the public. Members include Monsanto, Bayer, Dow, BASF, Eli Lilly, and Dupont. According to the leaked documents, Mark Lynas was one of the biotech industry's most sought after “ambassadors” (i.e. undercover spokespeople).

The lobby group's plan was to recruit high-profile, non-affiliated, “ambassadors” like Lynas to lobby European leaders to adopt more GE-friendly policies. Designated spokespeople would have bestowed upon them an undeserved aura of independence and objectivity.

Lynas has denied being recruited by the lobby group. Yet his January public relations stunt may as well have come straight from the EuropaBio leaked playbook. Given the untruths woven throughout his “conversion” speech, can we believe him when he says he isn't shilling for Monsanto?

http://www.alternet.org/food/uncovering ... heerleader

Science, Dogma, and Mark Lynas

http://blog.ucsusa.org/science-dogma-an ... CS+Blog%29

Dobri vam "argumenti/asovi iz rukava" ;-)
Post Reply