Barça-Madrid (Los Clásicos)
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
LSD
#1051 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Ukratko receno, ko god nadigra Barcelonu (a to jednom ili dva puta u godini desi) , taj je odmah "genije" za taktiku
..a pošto je jedino Mourinho zadnjih godina taj covjek koji ih nekako sjebe, onda nema ko drugi biti
realno jbg.
- darius_maximus
#1052 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Tako nekako i ispadne. Okupi covjek mesara, pardon, odbrambenih, kaze im da ulaze fizicki jako u duele i ne stede protivnika i da proturaju loptu nekako u brzu kontru ako je moguce i to se evo trecu godinu zaredom smatra "genijalnim potezom"... Pitam se samo do kada...LSD wrote:Ukratko receno, ko god nadigra Barcelonu (a to jednom ili dva puta u godini desi) , taj je odmah "genije" za taktiku..a pošto je jedino Mourinho zadnjih godina taj covjek koji ih nekako sjebe, onda nema ko drugi biti
![]()
![]()
realno jbg.
-
LSD
#1053 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Nemaš se šta pitati dokaddarius_maximus wrote:Tako nekako i ispadne. Okupi covjek mesara, pardon, odbrambenih, kaze im da ulaze fizicki jako u duele i ne stede protivnika i da proturaju loptu nekako u brzu kontru ako je moguce i to se evo trecu godinu zaredom smatra "genijalnim potezom"... Pitam se samo do kada...LSD wrote:Ukratko receno, ko god nadigra Barcelonu (a to jednom ili dva puta u godini desi) , taj je odmah "genije" za taktiku..a pošto je jedino Mourinho zadnjih godina taj covjek koji ih nekako sjebe, onda nema ko drugi biti
![]()
![]()
realno jbg.
- darius_maximus
#1054 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Ma ne pricam ja o tome, neka igra kako ko hoce. Pitam se samo kada ce se to prestati smatrati "genijalnom taktikom". 
- ultima_palabra
#1055 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Fol je što te igrače do prije godinu dana nije niko smatrao mesarima, a pokazali su da znaju i tako odigrati. Jedini igrač koji ne zna nikako lopte je Arbeloadarius_maximus wrote:Tako nekako i ispadne. Okupi covjek mesara, pardon, odbrambenih, kaze im da ulaze fizicki jako u duele i ne stede protivnika i da proturaju loptu nekako u brzu kontru ako je moguce i to se evo trecu godinu zaredom smatra "genijalnim potezom"... Pitam se samo do kada...LSD wrote:Ukratko receno, ko god nadigra Barcelonu (a to jednom ili dva puta u godini desi) , taj je odmah "genije" za taktiku..a pošto je jedino Mourinho zadnjih godina taj covjek koji ih nekako sjebe, onda nema ko drugi biti
![]()
![]()
realno jbg.
- darius_maximus
#1056 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Ma tipicna Mourinhova ekipa. Fizicki spremna i jaka, tvrda u duelima. Kao da rade u kamenolomu... To se valjda smatralo genijalnim u Chelseau, pa Interu, pa sada Realu, pa... Zbog Pepea i Arbeloe bih uglavnom volio da slijedecu dobro dobiju po usima. Dobro, malo i zbog CR sedmice...ultima_palabra wrote:Fol je što te igrače do prije godinu dana nije niko smatrao mesarima, a pokazali su da znaju i tako odigrati. Jedini igrač koji ne zna nikako lopte je Arbeloadarius_maximus wrote:Tako nekako i ispadne. Okupi covjek mesara, pardon, odbrambenih, kaze im da ulaze fizicki jako u duele i ne stede protivnika i da proturaju loptu nekako u brzu kontru ako je moguce i to se evo trecu godinu zaredom smatra "genijalnim potezom"... Pitam se samo do kada...LSD wrote:Ukratko receno, ko god nadigra Barcelonu (a to jednom ili dva puta u godini desi) , taj je odmah "genije" za taktiku..a pošto je jedino Mourinho zadnjih godina taj covjek koji ih nekako sjebe, onda nema ko drugi biti
![]()
![]()
realno jbg.
- skenderija04
#1057 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Mozda si u pravu. Barcelona nema plan B. Veceras je Guardiola bacio prvo poluvrijeme u smece. Niti jedan sut na gol!!!!!!!! Zbog ovakvih utakmica je bio doveden Ibrahimovic prosle godine. Pazi, ta dodavanja u zadnjoj liniji mogu izgledati dosadno ali su jako bitna u organizaciji staticnog napada gdje lopta ide lijevo - desno a samim tim i odbrana protivnika se malo po malo otvara. Ceka se trenutak za zadnji pas koji ce ostaviti napadaca u izglednoj situaciji. U drugom poluvremenu su uspjeli tri puta to da izvedu ( dva puta Pedro i jednom Messi). RJa sam siguran da je Mourinjo "namazaniji" od Guardiole. ali ovog drugog postujem zato sto vjeruje u jednu fudbalsku ideju a koja je meni kao gledaocu bliska. Postujem sve nacine kojma se igra fudbal, ipak prva izmjena u drugom poluvremenu Ozil(jedini kreativac) van i unutra Adebayor sa jedinim ciljem da preskakanjem igre dodju do gola , za moje shvatanje igre je tuzno. Sa tolikim budzetom i sa istorijom koju ima Real Madrid, obavezan si dati neku dodatnu vrijednost ne samo rezultat. Navijaci Reala su veceras sretni, konacno titula nakon dugo vremena ali ti isti ljudi znaju sta je dobar fudbal mozda bolje od bilo koga drugoga. Pa do prije samo par godina su uzivali sa Zidanom, Figom , Ronaldom i Bekamom. Danas im je idol Pepe!!!!! Ove godine se sve oprasta jer institucija kao Real ne moze toliko dugo bez titule. Ali vec od sljedece sezone ce se traziti i malo ljepsi fudbal. Moze li im to Mourinho ponuditi?ultima_palabra wrote:Ali ljepota je u oku posmatrača... ja sam zadovoljan sa stilom koji Madrid inače igra pod Mourinhom, ne može niko reći da nisu igrali atraktivno protiv Lyona i Tottenhama recimo, ali očigledno je da se taj stil mora izmijeniti kad se igra sa Barcelonom... rezultati su to pokazali.
S druge strane, ja uživam u španskoj školi fudbala ali Guardiola je to sve odveo malo ekstremno za moj ukus... gledati Puyola, Piquea i Busquetsa kako pola utakmice izmjenjuju horizontalne pasove nije ono što ja zamišljam atraktivnim fudbalom.
-
LSD
#1058 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Ma kakva genijalna taktika, to ova raja koja idolizira Mourinha lupa gluposti...moraš imati 101% fizicke spremne igrace koji ce trcati 90 minuta (a Mourinho je baš u tome majstor - napucati fizicki i kondiciono ekipu) , postavi dva zida, imati 2-3 brza za kontre, što manje pametovanja u igri, što dikretnijeg fudbala i što jednostavnije to bolje i eto rezultata...i mora mu se skinuti kapa za to, koliko god mi odvratan bio.darius_maximus wrote:Ma ne pricam ja o tome, neka igra kako ko hoce. Pitam se samo kada ce se to prestati smatrati "genijalnom taktikom".
Sušta suprotnost Barsi koja toliko kombinuje i cesto preserava sa tim da i mene koji gotivim tu njihovu igru ponekad iritira.
Izmjene po 500 pasova više od protivnika, daleko veci posjed lopte i na kraju opet izgube...nekad treba igrati i direktniji fudbal a ne samo kroz pas igru i kombinatoriku tražiti pobjedu...ali problem je što je Barca selektirala takvu ekipu koja može samo tako igrati...mali su, fizicki slabi, skok igre nikako i nemaju, i svaki drugi stil fudbala im ne odgovara niti mogu drugacije igrati nego ovako kako igraju...to je njihova filozofija fudbala vec nekoliko desetljeca i od toga nema odustajanja.
Ivica Osim ili cak Cruyff koji je clan Barce kaže da je to plameniti fudbal, stvaralacki bla bla bla... ali imaju i oni protivnici koji se nešto pitaju na terenu, oni koji to kvare, koji ne daju i ne dozvoljavaju tu igru tj. da upadnu u njihov ritam jer onda ide gaženje...mnogima Barca nametnu svoju volju na terenu a nekima to ne može jednostavno...ne može svaki put, pogotovu timu kakav je Realu koji ima fizicki dosta jace igrace ili Čelziju npr.
- ultima_palabra
#1059 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Da odgovorim obojici... mislim da previše sudite samo po ovim utakmicama. Ozil, Di Maria, CR, Xabi Alonso, Benzema, Higuain... takve dragulje nema nijedan tim na svijetu izuzev Barcelone. A timu kao što je Barca moraš prilagoditi igur, inače ćeš dobiti po ušima, dokazano
Precjenjujete i njihovu fizičku snagu... daleko su oni od Chelseaja recimo po tom pitanju.
Precjenjujete i njihovu fizičku snagu... daleko su oni od Chelseaja recimo po tom pitanju.
- darius_maximus
#1060 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Ne bih rekao da sudim samo po ovim utakmicama, nagledao sam se Mourinhovih, nazalost, i previse...
Upravo zato sto Real ima bezbroj dragulja u svojoj riznici, smatram da su jedna od ekipa koja bi se mogla suprotstaviti Barci a ne igrati sa sedam odbrambenih i tri brza vezna... Pa toj ekipi Kaka, koji doduse ima problema sa povredama, sjedi na klupi.
Razumijem ja da je rezultat bitan, ali ovakvu igru mogu pravdati samo kod znatno slabijeg protivnika... A tako Mourinho prikazuje svoje ekipe, kao ekipe koje se ne mogu nositi s Barcom igracki pa moraju igrati destruktivno... Pa ne trenira Getafe, majka mu stara...
Upravo zato sto Real ima bezbroj dragulja u svojoj riznici, smatram da su jedna od ekipa koja bi se mogla suprotstaviti Barci a ne igrati sa sedam odbrambenih i tri brza vezna... Pa toj ekipi Kaka, koji doduse ima problema sa povredama, sjedi na klupi.
Razumijem ja da je rezultat bitan, ali ovakvu igru mogu pravdati samo kod znatno slabijeg protivnika... A tako Mourinho prikazuje svoje ekipe, kao ekipe koje se ne mogu nositi s Barcom igracki pa moraju igrati destruktivno... Pa ne trenira Getafe, majka mu stara...
-
shillen
#1061 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
e to ja pokusavam da srocim cijelu vecerdarius_maximus wrote:Ne bih rekao da sudim samo po ovim utakmicama, nagledao sam se Mourinhovih, nazalost, i previse...
-
fixer
#1062 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Ma brate, iznajmi termin i igraj kako ti se igra. Bitno je dobiti, a Real je dobio Barcelonu u finalu kupa. Zao nam je sto se Real nije naguzio, zao nam je sto niste opucali na gol sve do 50-e minute, ali sta se moze. Primite iskrena izvinjenja sto niste vidjeli prizeljkivani scenarij.darius_maximus wrote:Ne bih rekao da sudim samo po ovim utakmicama, nagledao sam se Mourinhovih, nazalost, i previse...
-
pikoi
#1063 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
@fixer --- druze i ti iznajmi casove opste kulture, pa se opet javi kad malo prostudiras. barem neki ovdje diskutuju i razmjenjuju svoja misljenja o taktici, stilu, igracima, trenerima, tj. razgovaraju o igri. a jedini tvoj doprinos je tipa "joooo buraze naguzili smo vas, jooo nikaki ste ocam". dakle, ako hoces vec da razgovaras o igri, bujrum; a ako ces se iskljucivo qurcit, i dalje ostajes samo levat.fixer wrote:Ma brate, iznajmi termin i igraj kako ti se igra. Bitno je dobiti, a Real je dobio Barcelonu u finalu kupa. Zao nam je sto se Real nije naguzio, zao nam je sto niste opucali na gol sve do 50-e minute, ali sta se moze. Primite iskrena izvinjenja sto niste vidjeli prizeljkivani scenarij.darius_maximus wrote:Ne bih rekao da sudim samo po ovim utakmicama, nagledao sam se Mourinhovih, nazalost, i previse...
-
fixer
#1064 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Cuj ovog kulturnog djelatnika
Pogrijesio si disciplinu.
Vec ti pronadji kakve poetske veceri, po ure kulture i slicne emisije.
Koskanja su sastavni dio fudbala, a bas mi je zao sto si prespavao tu lekciju.
Pogrijesio si disciplinu.
Vec ti pronadji kakve poetske veceri, po ure kulture i slicne emisije.
Koskanja su sastavni dio fudbala, a bas mi je zao sto si prespavao tu lekciju.
- stranac2
#1065 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Mourinho genijalac u punom smislu te rijeci !! Kompletan trener koji preuzme ekipu , prepozna mahane kupi 2,3 igraca da to popravi. Preradi ekipu onda motivise i na kraju prepozna taktike i mane protivnika.Genijalnost danas izaci na teren bez ijednog napadaca, izvesti trkacki najacu ekipu koju sam cini mi se ikada gledao. Staviti Pepea u sredinu i da ide i onako napada, isto genijalno. Zaustaviti Messia !! Uz to na klupi ostaviti dva velika keca iz rukava Kaku i Benzemu ,za njih sam siguran da ce ih ubaciti u sledecim duelima. 9 od 10 trenera ne bi imalo hrabrosti (da ne kazem nesto drugo) ne staviti Kaku u Benzemu u prvih 11 i uz to ih zadrzati motivisane i umiljate. E i to je velicina Mourihna. Uz njega bi spomeuo jos fantasticnog golmana Casillasa , one odbrane zaista ne znasm sta reci.
- skafiskafsnjak
#1066 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
skenderija04, slazem se s tobom u dosta stvari ... Ali ne slazem se da ovo ima veze sa fudbalskim ukusom. Pa kome se svidjela sinoc igra Reala taj ne zna nista o fubdalu ili navija za Real ( to postujem ). Morinjo je sinoc planirao da dadne gol u prvih 20ak minuta i da napravi bunker kako samo on zna .
I takodjer mislim da je sudija los bio, ispocetka je pokusao da pusti da se igra ovo ono,pa se uvalio i pokusao se vaditi kasnije davanjem zutih kartona koje nije trebao dati .
A Real moze takodjer fino igrati, siguran sam u to, i igrali su nekada ... nego ovaj ppk pokvari car fudbala ... cccc. Kada cujem da se prica da ce Fergusona naslijediti, najezim se.... Nadam se da ce ga Barselona izbaciti iz lige prvaka .
Pozzzzzzzzzzzzzzz
I takodjer mislim da je sudija los bio, ispocetka je pokusao da pusti da se igra ovo ono,pa se uvalio i pokusao se vaditi kasnije davanjem zutih kartona koje nije trebao dati .
A Real moze takodjer fino igrati, siguran sam u to, i igrali su nekada ... nego ovaj ppk pokvari car fudbala ... cccc. Kada cujem da se prica da ce Fergusona naslijediti, najezim se.... Nadam se da ce ga Barselona izbaciti iz lige prvaka .
Pozzzzzzzzzzzzzzz
-
5 0 5
#1067 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
- ultima_palabra
#1068 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Ne znam, sjećam se da je poslije 5:0 Clasica bila priča da Mourinho nema u Madridu destruktivce kakve je imao u Chelseaju i Interu i da su zato poniženi... a od tada je jedan igrač doveden i to napadač, Adebayor. Pa eto sam reci da li si mislio prije godinu dana da su oni sposobni da igraju na ovakav način? Imati ekipu koja igra čitavu sezonu napadački i onda ti isti igrači savršeno odgovore na sve taktičke zamisli u ovakvoj utakmici... po meni je to genijalnost trenera.darius_maximus wrote:Ne bih rekao da sudim samo po ovim utakmicama, nagledao sam se Mourinhovih, nazalost, i previse...
To si sve u pravu, ali ovdje smo govorili o estetici. Znači ta dodavanja jesu korisna, ali koristan je i bunker u nekim situacijama... a meni lično su ta dodavanja dosadna kao i bunker.skenderija04 wrote:Pazi, ta dodavanja u zadnjoj liniji mogu izgledati dosadno ali su jako bitna u organizaciji staticnog napada gdje lopta ide lijevo - desno a samim tim i odbrana protivnika se malo po malo otvara. Ceka se trenutak za zadnji pas koji ce ostaviti napadaca u izglednoj situaciji.
- Charuga
- Globalni moderator
#1069 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Zasluzena pobjeda Reala u finalu. Mourinho jos jednom pokazao da je majstor svog zanata i da se zna suprostaviti ovoj Barsi.
Jos 6 dana anlize i prepucavanja oko jucerasnje utakmice a onda novi duel ovih ekipa. Imam osjecaj da ce mi se zgaditi el clasico poslije sve 4 utakmice, bez obzira ko bude bolji u sljedece dvije ...
Subota i cetvrtak su ipak bitniji dani ..
Jos 6 dana anlize i prepucavanja oko jucerasnje utakmice a onda novi duel ovih ekipa. Imam osjecaj da ce mi se zgaditi el clasico poslije sve 4 utakmice, bez obzira ko bude bolji u sljedece dvije ...
Subota i cetvrtak su ipak bitniji dani ..
-
bob7
#1070 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
ne znam zasto pricati o antifudbalskoj taktici murinja, kad trener pravi taktiku prema protivnickoj ekipi, tako sa barcelonom skuzio da ovako igra, a vec u narednoj prvenstvenoj real igra sa dva spica "lijepo" igra,..
- plemba
#1071 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
evo i moj komentar (zakleti navijac barcelone)
utakmica je bila jedna od najboljih između ova dva tima posljednjih godina. bilo ju je zaista ljepota gledati. bilo ko da je pobijedio nebi bilo nezasluženo. po jedno poluvrijeme za obje ekipe. trenutak inspiracije Cristine i odluceno finale. cestitam Realu.
kada je rijec o taktici, real igrao na jedini moguci nacin na koji moze izvuci dobar rezultat protiv barcelone, brani se sa 9, a cesto sa 10 igraca na svojoj polovini, 7 defanzivaca u prvom sastavu i "ostro" na svaku loptu. kada Mancini igra sa 7 defanzivaca on je debli, a kada The Special One igra isto sa 7 defanzivaca on je genijalac, ali nejse.
kako god, cestitke realu na pobjedi, kao sto sam vec rekao nebi bilo nezasluzeno ni da je barcelona dobila, ali ovog puta je real bio bolji za tu jednu priliku koju su iskoristili i stoga cestitke.
utakmica je bila jedna od najboljih između ova dva tima posljednjih godina. bilo ju je zaista ljepota gledati. bilo ko da je pobijedio nebi bilo nezasluženo. po jedno poluvrijeme za obje ekipe. trenutak inspiracije Cristine i odluceno finale. cestitam Realu.
kada je rijec o taktici, real igrao na jedini moguci nacin na koji moze izvuci dobar rezultat protiv barcelone, brani se sa 9, a cesto sa 10 igraca na svojoj polovini, 7 defanzivaca u prvom sastavu i "ostro" na svaku loptu. kada Mancini igra sa 7 defanzivaca on je debli, a kada The Special One igra isto sa 7 defanzivaca on je genijalac, ali nejse.
kako god, cestitke realu na pobjedi, kao sto sam vec rekao nebi bilo nezasluzeno ni da je barcelona dobila, ali ovog puta je real bio bolji za tu jednu priliku koju su iskoristili i stoga cestitke.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1072 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Ono sto sam ja vidio, a mislim da ce to biti vrlo bitno u naredne dvije utkamice, igraci Reala su bili borbeniji, pozrtvovaniji, davali su 120% na terenu. Da li je u pitanju pad forme Barce ili...?! Izgovor tipa ''defanzivna igra Reala'' je smijesan za ekipu majstora kakve ima Barcelona.
-
Bušman
#1073 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Uh, itekako. Vidjelo se u drugom poluvremenu da ih je Barca umorila silnim kratkim pasovima, ali oni su trcali ko ludi.Tomahawk11 wrote:Ono sto sam ja vidio, a mislim da ce to biti vrlo bitno u naredne dvije utkamice, igraci Reala su bili borbeniji, pozrtvovaniji, davali su 120% na terenu. Da li je u pitanju pad forme Barce ili...?! Izgovor tipa ''defanzivna igra Reala'' je smijesan za ekipu majstora kakve ima Barcelona.
Mislim da nije u pitanju pad forme, obzirom da je praaaaavo tesko igrati protiv onakve ekipe. A vjeruj mi da taj izgovor nije nimalo smijesan. Jako je tesko dati gol timu koji se organizirano brani sa 8-9 igraca, jednostavno ne mozes napraviti "visak" niti mozes sutati sa distance. Treba imati i malo srece kada se igraju ovakve utakmice. Real je u jednom trenutku imao malo vise, a Barca malo manje i eto, osvojise ljudi titulu. Da je i Barca pobijedila, ne bi bilo nezasluzeno.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1074 Re: Barça-Madrid (El Clásicos)
Stvar je u tome sto i kad dodje, recimo, Atletic Bilbao, Sevila, Mallorca i sta ja znam ko, ako nece da bude dernek, postave se defanzivno, ali carobnjaci iz Barcelone svejedno to probiju. Razlika je u tome sto je Mourinho, pored dobre defanzive, dobro postavio i napad. Imala je i Barcelona svoje prilike, ali one su bile na kasiku, nikako u izobilju kako su oni navikli. Kad kazemo kontra, onda mislimo na visak igraca, znaci ako se ne zalijecu bekovi i stoperi protivnicke ekipe, ako vezni red nije previse ofanzivan, Barcelona nema prostora napraviti visak igraca. Kako onda stvoriti priliku, dati go?!Bušman wrote:Uh, itekako. Vidjelo se u drugom poluvremenu da ih je Barca umorila silnim kratkim pasovima, ali oni su trcali ko ludi.Tomahawk11 wrote:Ono sto sam ja vidio, a mislim da ce to biti vrlo bitno u naredne dvije utkamice, igraci Reala su bili borbeniji, pozrtvovaniji, davali su 120% na terenu. Da li je u pitanju pad forme Barce ili...?! Izgovor tipa ''defanzivna igra Reala'' je smijesan za ekipu majstora kakve ima Barcelona.
Mislim da nije u pitanju pad forme, obzirom da je praaaaavo tesko igrati protiv onakve ekipe. A vjeruj mi da taj izgovor nije nimalo smijesan. Jako je tesko dati gol timu koji se organizirano brani sa 8-9 igraca, jednostavno ne mozes napraviti "visak" niti mozes sutati sa distance. Treba imati i malo srece kada se igraju ovakve utakmice. Real je u jednom trenutku imao malo vise, a Barca malo manje i eto, osvojise ljudi titulu. Da je i Barca pobijedila, ne bi bilo nezasluzeno.
Mourinho je prilagodio taktiku Barceloni, ne igra Real ovako sa ostalim ekipama, mislim da i Pep mora nesto mijenjati, mora neko iznenadjenje pripremiti Mourinhu misli li ga pobijediti. Ovako ovo ispada kao neki klishe sto se tice Barcelone, kao da se Pep nesto ni ne trudi mijenjati. Igramo odlicno, sve pobijedjujemo, zasto mijenjati nesto?! Mislim da Pep nema rezervni plan, sta ako ne ide ta taktika viska igraca.
S druge strane, Mourinhu mozak radi punom parom, razradio je to ludjak do najmanjeg detalja i za sve ima rijesenje.
- fidoremilienko