Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
simbabimba

#1051 Re: Škoda all about

Post by simbabimba »

Molim savjet / pomoć...

Skoda Octavia A5- na kontrolnoj tabli mi se upalila žuta lampica za servo i auto zanosi na skretanju uzas, isto na ledu! Odem jutros u servis (autoagent) i kažu, nije ništa, greška uelektronici i ponište "grešku".

Popodne mi se desi ista stvar opet! Jedino skontah da se ovo desi kad se auto dobro ugrije na suncu, a nakon hlađenja i odmora bude sve ok :?:

U ASA servis mi se ne ide, ima sad ta j novi Bunjo Skoda :?: :?: :cry: :cry:

Dajte iskustva, je li elektrika, šta li je, što mi auto onako nosa volan, nemam povjerenje u ove ovlaštene servisere nikako, šta da radim, gdje da odem?
goran16v

#1052 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

simbabimba wrote:Molim savjet / pomoć...

Skoda Octavia A5- na kontrolnoj tabli mi se upalila žuta lampica za servo i auto zanosi na skretanju uzas, isto na ledu! Odem jutros u servis (autoagent) i kažu, nije ništa, greška uelektronici i ponište "grešku".

Popodne mi se desi ista stvar opet! Jedino skontah da se ovo desi kad se auto dobro ugrije na suncu, a nakon hlađenja i odmora bude sve ok :?:

Dajte iskustva, je li elektrika, šta li je, što mi auto onako nosa volan, nemam povjerenje u ove ovlaštene servisere nikako, šta da radim, gdje da odem?
Lampica za servo cega, volana, kocnica?
Ako je indikacija za volan br. 25 na slici

Image

onda je moguce da je otisao senzor momenta okretaja volana (posto je to el. "servo" a ne hidraulicni nema klasicne pumpe koju vrti motor nego el. motor koji se ne okrece stalno nego kad se volan pomjeri taj senzor daje signal kad i kojom snagom da zavrti zbog progresivnog serva). Na Fabiji se on moze odvojeno promjeniti i cijena je nekih 180 KM, na Octaviji je to integralni dio letve volana zbog kojge se mijenja cijela letva.
simbabimba

#1053 Re: Škoda all about

Post by simbabimba »

Hvala na odgovoru! Jeste servo volana je u pitanju. I sad kako spominjes letvu volana, imam hudiny lock ugradjen, je li moglo to da mi doprinese ovom kvaru?
goran16v

#1054 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

simbabimba wrote:Hvala na odgovoru! Jeste servo volana je u pitanju. I sad kako spominjes letvu volana, imam hudiny lock ugradjen, je li moglo to da mi doprinese ovom kvaru?
Fakat ne znam, u principu ne bi trebalo da ima veze.
simbabimba

#1055 Re: Škoda all about

Post by simbabimba »

A koga bi mi preporucio za zamjenu letve - servis,majstora...svaki savjet je dobrodosao?
goran16v

#1056 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

simbabimba wrote:A koga bi mi preporucio za zamjenu letve - servis,majstora...svaki savjet je dobrodosao?
Uh, prvo bi trebalo na dijagnostici potvrditi moju predpostavku jer zamjena letve nije mala stvar koju radis ako nisi 100% siguran. Imas akciju kod Triaba (Bunjo) besplatan pregled vozila, mozda da odvezes tamo i nek ti ocitaju gresku jos jednom.
Ja imam takav auto i imao slicne simptome. Upalila se lampica ali nije bilo nikakvih promjena u ponasanju auta (na putu za Bihac), nista nije zanosilo i sl, vozio tako par dana dok se najnormalnije nisam vratio u Sarajevo. Ponistena greska cisto da se elminise faktore pobudalila elektronika medjutim upalila se opet.
Upravo zbog toga sto pises da ti auto zanosi, jer kod mene nije bilo nikakvog zanosenja, bolje je da 100% potvrdis sta je uzrok.
Sto se zamjene letve tice, ja sam svoju zamjenio u kolanci (produzena garancija) pa sam sve zavrsio u ovl. servisu. Inace cijena nove letve je preko 1500 KM, naravno najbolje je uvijek uzeti orig. rez. dio, ali s obzirom na cifru alternativa je otpad, a ugraditi je moze bilo koji dobar majstor.
Shogun

#1057 Re: Škoda all about

Post by Shogun »

goran16v wrote:
Zux wrote:
u Julu 2012 ta Octavia je kostala 31,5k KM a ne 38k KM da si ti meni ziv i zdrav, toliko o tvom setanju po salonima
Jeste, ali TDI 1.9 105 konja, ja ti govorim o common rail motoru i 140 konja covjece. Kakav si ti lik...
1,9 TDI 105 KS je 2006 godine kostala 38k KM, a 2013 31,5k KM, koliko je 2008 godine kostala ova Vectra? Kostala je 52k KM.
Ja sam Octaviu 1.9 TDI sa 105 KS elegance paket opreme u maju 2009. platio 33000 KM
simbabimba

#1058 Re: Škoda all about

Post by simbabimba »

goran16v wrote:
simbabimba wrote:Molim savjet / pomoć...

Lampica za servo cega, volana, kocnica?
Ako je indikacija za volan br. 25 na slici

Image

onda je moguce da je otisao senzor momenta okretaja volana (posto je to el. "servo" a ne hidraulicni nema klasicne pumpe koju vrti motor nego el. motor koji se ne okrece stalno nego kad se volan pomjeri taj senzor daje signal kad i kojom snagom da zavrti zbog progresivnog serva). Na Fabiji se on moze odvojeno promjeniti i cijena je nekih 180 KM, na Octaviji je to integralni dio letve volana zbog kojge se mijenja cijela letva.
Jeste ovaj senzor je skiknuo, ali moze se zasebno mijenjati, bice oko 300 KM sa ugradnjom. Eto mozda nekom bude info od koristi :wink:
goran16v

#1059 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

simbabimba wrote:
Jeste ovaj senzor je skiknuo, ali moze se zasebno mijenjati, bice oko 300 KM sa ugradnjom. Eto mozda nekom bude info od koristi :wink:
Da li je to u ovl. servisu ili su nasi majstori nasli varijantu kako da ustede? Ako je u ovl. servicu onda je to novina u nodnosu na 2008. godine kad po Skodinim manualima i protokolima nije bio predvidjen za odvojenu zamjenu nego iskljucivo komplet letva. Super da je tako inace bi ceh bio 5-6 x veci! :thumbup:
colt

#1060 Re: Škoda all about

Post by colt »

Škoda Octavia A5

Ako zna ko koji je . . .

"Problem" se pojavio u mjenjaču. Prilikom laganog parkiranja (u prvoj) i izbacivanjem iz brzine osjeti se napor u izbacivanju. Kao da postoji prepreka i ne da da iz prve izbacim iz brzine (nema nikakvih zvukova, krčanja itd). Šaltanje u vožnji prva-druga itd ide lagano i bez ikakvih problema.Kad je auto ugašen šaltanje ne pravi nikakve probleme. Dakle problem je kad stanem (u prvoj sam brzini) i hocu da izbacim iz brzine. Da li bi to mogao biti problem sinhrona (sumnjam) ili šta drugo.
simbabimba

#1061 Re: Škoda all about

Post by simbabimba »

goran16v wrote:
simbabimba wrote:
Da li je to u ovl. servisu ili su nasi majstori nasli varijantu kako da ustede? Ako je u ovl. servicu onda je to novina u nodnosu na 2008. godine kad po Skodinim manualima i protokolima nije bio predvidjen za odvojenu zamjenu nego iskljucivo komplet letva. Super da je tako inace bi ceh bio 5-6 x veci! :thumbup:

ASA servis. Nista drugo trenutno ni ne fercera. Autoagent se formalno raspao, neki su njihovi majstori kod Bunje, a tamo mi se ne ide, juce fakticki poceli da rade Skodu...

Ovako barem imam garanciju na dio 2 godine.

Ali što naparih oči na novoj Octaviji :thumbup:
goran16v

#1062 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

simbabimba wrote:

ASA servis. Nista drugo trenutno ni ne fercera. Autoagent se formalno raspao, neki su njihovi majstori kod Bunje, a tamo mi se ne ide, juce fakticki poceli da rade Skodu...

Ako se sad samo senzor moze zamjeniti to je super, meni su ASA-i prije 5 god zbog njega mijenjali komplet letvu.
condy

#1063 Re: Škoda all about

Post by condy »

colt wrote:Škoda Octavia A5

Ako zna ko koji je . . .

"Problem" se pojavio u mjenjaču. Prilikom laganog parkiranja (u prvoj) i izbacivanjem iz brzine osjeti se napor u izbacivanju. Kao da postoji prepreka i ne da da iz prve izbacim iz brzine (nema nikakvih zvukova, krčanja itd). Šaltanje u vožnji prva-druga itd ide lagano i bez ikakvih problema.Kad je auto ugašen šaltanje ne pravi nikakve probleme. Dakle problem je kad stanem (u prvoj sam brzini) i hocu da izbacim iz brzine. Da li bi to mogao biti problem sinhrona (sumnjam) ili šta drugo.
Mislim da kada je problem u samom mjenjaču da se to mora osjetiti u svim brzinama. Moguće da bi trebalo prekontrolisati nivo ulja u mjenjaču, a po potrebi ga i zamijeniti. Imam iskustva sa tim mjenjačem, i on je veoma pokretan i lagan. Koliko ti je auto prešlo ?

Da li trese motor u leru ili da li nešto škljoca u motoru ili propada papučica kad pritisneš kvačilo ?
colt

#1064 Re: Škoda all about

Post by colt »

condy wrote:
colt wrote:Škoda Octavia A5

Ako zna ko koji je . . .

Mislim da kada je problem u samom mjenjaču da se to mora osjetiti u svim brzinama. Moguće da bi trebalo prekontrolisati nivo ulja u mjenjaču, a po potrebi ga i zamijeniti. Imam iskustva sa tim mjenjačem, i on je veoma pokretan i lagan. Koliko ti je auto prešlo ?

Da li trese motor u leru ili da li nešto škljoca u motoru ili propada papučica kad pritisneš kvačilo ?
Auto je prešlo 137.xxx

Motor se ne trese u leru i ne propada papučica . Jedino se čuje u leru neko tiho nepravilno lupkanje ispod nogu (oduvijek mi je to tako). .
Bio sam u ovlaštenom i nisu ništa primijetili. Vjerovatno su pregledali nivo ulja i jedino ne znam da li bi trebalo promijeniti (bar mi nisu sugerisali)
O'zone
Globalni moderator

#1065 Re: Škoda all about

Post by O'zone »

Foto: Nijemac sa svojom Škodom Fabijom 1.9TDI prešao milion kilometara
4. srpnja 2013.

Image

Škoda je jučer organizovala malu svečanost za svog novog "kralja kilometara", Nijemca Petera Kirchhoffa, koji je sa svojom Fabijom za 13 godina prešao milion kilometara. Kada je Kirchhoff došao ispred muzeja ovog češkog proizvođača u Mladoj Boleslavi, sat je pokazivao tačno 999.999km. Dalje od toga neće ni pokazivati jer jednostavno nema mjesta za sedmu cifru.

Image

Priča je počela 3.jula 2000.godine, kada je Kirchhoff dobio ključeve od srebrene Fabije 1.9TDI (74kw/100KS). "Kada sam je preuzeo, sat je pokazivao 11 kilometara" - izjavio je Kirchhoff. Da bi za 13 godina prešao milion kilometara, Nijemac je svaki dan u prosjeku prelazio 210km. 500.000km je nabrao u julu 2007.godine. Zahvaljujući redovnom održavanju Fabia se i nakon milion kilometara nalazi u tip-top stanju. Ispušni sistem, motor, mjenjač i kvačilo su još uvijek original fabrički. Na tehničkim pregledima nije imao nikad problema, a tokom cijelog perioda imao je samo jedan kvar:"Na 305.000km porozne žice su uzrokovale kvar na cesti." - tvrdi Kirchhoff.

Image

Kirchhoff je namjerava voziti sve do dolaska treće generacije ovog modela (o novoj Fabiji više ovdje), kada će svoj aktuelni automobil pokloniti Škodinom muzeju.
ranger

#1066 Re: Škoda all about

Post by ranger »

ne ode li muzej, ja je vec vidim dogodine na piku: oprema ful fulova, ko nova, presla 168.000, cijena 8500KM, zamjene ne dolaze u obzir :D
sema911s

#1067 Re: Škoda all about

Post by sema911s »

ranger wrote:ne ode li muzej, ja je vec vidim dogodine na piku: oprema ful fulova, ko nova, presla 168.000, cijena 8500KM, zamjene ne dolaze u obzir :D
sto ce u muzejuu moze ona jos ,.,. kada sam ja po bosni nabro 500kkm,(koliko je bio vracen prije mene neznam ) i jos uvjek se vozi g4,., mmoze i lagana naturalizovana cehinjaa sta je milion danas
golfiista

#1068 Re: Škoda all about

Post by golfiista »

simbabimba wrote:
goran16v wrote:
simbabimba wrote:

Ma ne znam šta bi ti rekao, povukla na aktuelnu generaciju superba, bar zadnji kraj, užasno pada, tako da imaš osjećaj da da će se prepoloviti. Prednji dio, hauba jednostavno - prekratka, disproporcionalna ostatku automobila.
Ne znam, valjda im ruke vezane zbog bratske konkurencije, najviše pasata, kontam, ne znam..Očekivao sam više.
530i

#1069 Re: Škoda all about

Post by 530i »

Opet neću da se složim sa golfistom. Uživo nova oktavija ostavlja i bolji dojam nego na slikama. Sva ta priča o produženju, o prostoru...čovjek pomisli da je haman u rangu e-klase, medjutim oktavija nije prevelika uopće. Unutra je lijepo i kvalitetno urađena (ne kao golf 7 ipak) i svjetlosnim je godinama ispred rapida i trenutne fabije...kao da se ne radi o istom proizvođaču.
Adoxxx

#1070 Re: Škoda all about

Post by Adoxxx »

Pocelo mi danas blicao na instrument tabli neki znak kao feder, ne znam kako da ga opise, uglavnom pogledao sam u papirima za skodu fabiu i pise "Vorglühanlage", sta mu ga to znaci, otisao sam do automehanicara i kaze da je nesto do stop svjetla???
holowey

#1071 Re: Škoda all about

Post by holowey »

Adoxxx wrote:Pocelo mi danas blicao na instrument tabli neki znak kao feder, ne znam kako da ga opise, uglavnom pogledao sam u papirima za skodu fabiu i pise "Vorglühanlage", sta mu ga to znaci, otisao sam do automehanicara i kaze da je nesto do stop svjetla???
oznaka "federa" je oznaka za grijac, pretpostavljam da je tvoja skoda dizel
goran16v

#1072 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Adoxxx wrote:Pocelo mi danas blicao na instrument tabli neki znak kao feder, ne znam kako da ga opise, uglavnom pogledao sam u papirima za skodu fabiu i pise "Vorglühanlage", sta mu ga to znaci, otisao sam do automehanicara i kaze da je nesto do stop svjetla???
Tacno ti je rekao, na Skodama koje nemaju indikaciju kvara na signalizaciji kad vrisne stop salter upali se indikator grijaca. U ovl. servisu je 20-ak KM, a zamjeniti ga mozes sam, nalazi se iznad pedale kocnice.
Adoxxx

#1073 Re: Škoda all about

Post by Adoxxx »

goran16v wrote:
Tacno ti je rekao, na Skodama koje nemaju indikaciju kvara na signalizaciji kad vrisne stop salter upali se indikator grijaca. U ovl. servisu je 20-ak KM, a zamjeniti ga mozes sam, nalazi se iznad pedale kocnice.
Bas ga je prikljucivao na laptop, i pokazalo mu da je do tog stop saltera, znaci nije nista opasno, hvala na odgovoru :)
goran16v

#1074 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Adoxxx wrote:]

Bas ga je prikljucivao na laptop, i pokazalo mu da je do tog stop saltera, znaci nije nista opasno, hvala na odgovoru :)
Pa sad, koliko nije opasno to sto ti ne rade stop svjetla procijeni sam!
Boom71

#1075 Re: Škoda all about

Post by Boom71 »

halo.ba :)

prodajem škodu fabiu Ambient 1.2 htp 72 ks prešla 110 000,prva registracija 2008 g (proizvedena 2007.) u odličnom stanju.

pozdrav :)
Post Reply