Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
direstraits0078
#1051 Re: Renault Megane all about
Naravno da je moguce kupiti novi motor, samo je cijena prilicito masna i novi motor ne dolazi s pratecim agregatima. Ubacivanje jaceg motora je takodje moguce uz odredjene preinake, ali je tu konacna cijena jos skuplja, plus sto se javlja problem homologacije.
Preporuka je ili da se kupi polovan motor, ili da se reparira taj, ako nije unisten blok.
Preporuka je ili da se kupi polovan motor, ili da se reparira taj, ako nije unisten blok.
- shady
#1052 Re: Renault Megane all about
Da li bi mogao otprilike reci koja bi to cijena bila i sta osim mjenjaca bi jos bilo potrebno?
nije u pitanju jacina motora, mislim cak da je razlika u 10tak KS, nego potrosnja, ovaj TCe trosi znatno manje. Auto je prakticno novo, pa bi radije nov motor ako je cijena do 10 000 KM.
hvala na odgovoru
nije u pitanju jacina motora, mislim cak da je razlika u 10tak KS, nego potrosnja, ovaj TCe trosi znatno manje. Auto je prakticno novo, pa bi radije nov motor ako je cijena do 10 000 KM.
hvala na odgovoru
-
milojicabrzi
#1053 Re: Renault Megane all about
Ako je auto 2012. godiste, neka insistira na postivanju garancije i neka joj se to popravi u garantnom roku, osim ako nije svojom nepaznjom izazavala kvar....
- shady
#1054 Re: Renault Megane all about
Rekao sam vec ona se snasla za novo vozilo, ovo je sad ostalo upitno da li popraviti ili otpad/prodaja, pa posto bi ga ja dobio dzabe, logicno da sam zainteresovan da vidim da li mogu priustiti popravak 
-
530i
#1055 Re: Renault Megane all about
Uzmi ti njega pa vidi šta je u pitanju....šta to može i koliko za godinu dana zeznuti motor...skidanje glave, kvalitetna inspekcija i dobar servis...to je nekako najjednostavnije uraditi, ali opet mogući su i neki čudni slučajevi...
-
direstraits0078
#1056 Re: Renault Megane all about
Ako je motor totalno unisten (npr. radilica/klipnjaca pukla i unistila blok i glavu), onda ti cijena za novi ide od 5.5k €, i to bez marze ovlastenog servisa. 
-
Tuzla111
#1057 Re: Renault Megane all about
Nije toliko novi motor.direstraits0078 wrote:Ako je motor totalno unisten (npr. radilica/klipnjaca pukla i unistila blok i glavu), onda ti cijena za novi ide od 5.5k €, i to bez marze ovlastenog servisa.
prije da je oko 4k €
ako ce auto dobiti djabe def ce mu se isplatiti, al bolja opzija od kupovine novog motora je da se kupi polovan, mnogo jeftinije pa ako treba sta popraviti nije ni to problem.
i isti motor, nikakkav manji niti veci.
- shady
#1058 Re: Renault Megane all about
Eh sad je li 4k ili 5.5k+
je li uklj cijena mjenjaca?
polovan ne bih, ne sumnjam da je bolja opcija, ali iz nekoliko razloga zelio bih nov, da sad ne diskutujemo oko toga nije bitno.
hvala svima na pomoci, ako budem u sarajevu uskoro posjetit cu bunju i raspitati se, moze cekati jos mjesec
polovan ne bih, ne sumnjam da je bolja opcija, ali iz nekoliko razloga zelio bih nov, da sad ne diskutujemo oko toga nije bitno.
hvala svima na pomoci, ako budem u sarajevu uskoro posjetit cu bunju i raspitati se, moze cekati jos mjesec
-
direstraits0078
#1059 Re: Renault Megane all about
Mjenjač nije u cijeni.
-
Tuzla111
#1060 Re: Renault Megane all about
Mjenjac naravno da nije u cijeni, samo motor.shady wrote:Eh sad je li 4k ili 5.5k+je li uklj cijena mjenjaca?
Realna cijena motora je def izmedju 4-5 k eura.
-
530i
#1061 Re: Renault Megane all about
Nov motor i(li) mjenjač uzimaš u ovlaštenom servisu samo ako ti neko drugi plaća 
- shlauf
#1062 Re: Renault Megane all about
Nesiplativa investicija.
- Warashii
#1063 Re: Renault Megane all about
Poz ljudstvo.
Jucer mi se u voznji upali ona lampica od akumulatora na kratko, zapista i upali se ono STOP pa ugasi i tako par puta i onda nista sve normala, ostatak dana se to vise nije desavalo a za danas cu vidjeti, auto se ponasa normalno, normalno pali osim sto sam primjetio da kad se upali ta lampica od akumulatora ostane malo duze da svjetli od ostalih ali se i ona ugasi.
Dal je vrijeme mjenjanja akumulatora ili moze da bude neki drugi problem.
U pitanju je Megane II 1.9 dci
Jucer mi se u voznji upali ona lampica od akumulatora na kratko, zapista i upali se ono STOP pa ugasi i tako par puta i onda nista sve normala, ostatak dana se to vise nije desavalo a za danas cu vidjeti, auto se ponasa normalno, normalno pali osim sto sam primjetio da kad se upali ta lampica od akumulatora ostane malo duze da svjetli od ostalih ali se i ona ugasi.
- johntra
#1064 Re: Renault Megane all about
Pregledaj jačinu akumulatora i alternator, kako ti puni...možeš to i sam, a najbolje je da odeš do nekog električara da ti sve prelgeda, čisto da budeš siguran da je sve ok...
- Warashii
#1065 Re: Renault Megane all about
Planirao sam to obaviti vec sutra, najdraze bi mi bilo da je akumulator krep`o
.
Ne znam jesam li mozda mogao sta zaliti jer sam prije tog paljenja sipao tekucinu za vjetrobransko staklo pa sam malo prosuo sa strane, kontam da nisam stagod zalio pa mu to zasmetalo jer trenutno ne javlja nikakve poruke osim tog da lampica akumulatora ostane mozda sekundu duze da gori od ostalih i onda se ugasi. Ne sjecam se jel prije tako bilo
i dal to tako treba il i to moze da ukazuje na neku gresku ili je normala
.
Ne znam jesam li mozda mogao sta zaliti jer sam prije tog paljenja sipao tekucinu za vjetrobransko staklo pa sam malo prosuo sa strane, kontam da nisam stagod zalio pa mu to zasmetalo jer trenutno ne javlja nikakve poruke osim tog da lampica akumulatora ostane mozda sekundu duze da gori od ostalih i onda se ugasi. Ne sjecam se jel prije tako bilo
- basicm
#1066 Re: Renault Megane all about
Alternator
! Upravo sinoc se dogodilo poznaniku na Laguni, isti simptomi, i ispade da su cetkice i kolektor na alternatoru.
- Optimist
#1067 Re: Renault Megane all about
shady wrote:Da li bi mogao otprilike reci koja bi to cijena bila i sta osim mjenjaca bi jos bilo potrebno?
hvala na odgovoru
Evo npr nov dizel motor 1.4 HDI 900 KM
http://www.pik.ba/artikal/7105768/motor-1-4-hdi-50kw/
Zasto bi taj benzinski bio 10 puta skuplji?
- johntra
#1068 Re: Renault Megane all about
Šta ima novo...
- Optimist
#1069 Re: Renault Megane all about
Prodavac je Škoro, sumnjam da bi on davao neke lazne i bezveze oglase. Mada, sve je moguce...
-
wolf07
#1070 Re: Renault Megane all about
Warashii wrote:Poz ljudstvo.
Ja sam imao taj problem prije otprilike dvije godine s tom razlikom da nije bilo nikakvih povremenih paljenja, lampica akumulatora se upalila i ostala upaljena.Kad sam otisao do auto-elektricara covjek mi rece da to hoce kod ovog modela (Megane II 1.9 dizel) i da je u pitanju neki regler alternatora, sve u svemu trosak oko 60-70KM i stvar rijesena isti dan! Dakle, jos jeftinije nego akumulator
- Warashii
#1071 Re: Renault Megane all about
Otisao kolektor na alternatoru, kolektor 8KM, cetkice 4 i lezaj 5KM, malo rasturanja alternatora i malo patnje dok se izvadi i vrati i to bi to
.
Usput hvala na odgovorima
.
Usput hvala na odgovorima
- xXBl0odXx
#1072 Re: Renault Megane all about
Jel Edvin na godisnjem ? Tri dana ga zovem na mobitel, medjutim nedostupan.
- shlauf
#1073 Re: Renault Megane all about
U ponedeljak počinje sa radom. Kolektivni godišnji odmor.xXBl0odXx wrote:Jel Edvin na godisnjem ? Tri dana ga zovem na mobitel, medjutim nedostupan.
-
adis204
#1074 Re: Renault Megane all about
Pozdrav, cijenio bih koji savjet ako je neko upucen.
Imam vode, nekog kondenza pod nogama suvozaca kad klima radi. Natapa mi tapiseriju. Kapa negdje ispod filtera kabine, pa sljeva preko centralne konzole do gume pod nogama.. Ima li kakvih narodnih lijekova.
I drugo, mijenjao sam akumulator prije par dana jer nisam mogao da upalim uopste. Prvi simptomi su trajali jedno 2 mjeseca , dok nije crko, kao zmirenje elektronike na jutarnjem paljenju, Kao los solarni digitron, dok nadodju brojevi Sad nakon promjene akumulatora, ista stvar, opet jutros vidim u izmaglici mi kilometraza, dok ne "nadodje". Kontam da mi se ne desava isti scenario. Je li se moze desiti da negdje "gubi" struju, a ustvari svi potrosaci se iskljuce cim izvadim karticu?? Punjenje je uredu, provjereno.
Imam vode, nekog kondenza pod nogama suvozaca kad klima radi. Natapa mi tapiseriju. Kapa negdje ispod filtera kabine, pa sljeva preko centralne konzole do gume pod nogama.. Ima li kakvih narodnih lijekova.
I drugo, mijenjao sam akumulator prije par dana jer nisam mogao da upalim uopste. Prvi simptomi su trajali jedno 2 mjeseca , dok nije crko, kao zmirenje elektronike na jutarnjem paljenju, Kao los solarni digitron, dok nadodju brojevi Sad nakon promjene akumulatora, ista stvar, opet jutros vidim u izmaglici mi kilometraza, dok ne "nadodje". Kontam da mi se ne desava isti scenario. Je li se moze desiti da negdje "gubi" struju, a ustvari svi potrosaci se iskljuce cim izvadim karticu?? Punjenje je uredu, provjereno.
- shlauf
#1075 Re: Renault Megane all about
Začepljeno crijevo koje odvodi kondez iz klime pa voda prodire u unutrašnjost. Potrebno samo propuhati odvod i sve će onda biti OK.