Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Schnitzer wrote:Možel mi neko objasniti,znači carina ide na onu ukupnu cijenu?npr ja sam naručio sportske preparate,3 kom,šorc,majicu,bocu, to sve košta 277 km,ali pojedinačno samo jedan proizvod prelazi 50 km,hočul platiti na 277 km carinu ili me može zaobiči i na samo jedan proizvod naplatiti carinu?
Drugar je sa sajta topman.com narucio 4 artikal (sve odjeca) ukupne vrijednosti 135KM (proizvodi + shipping), a samo je jedan artikal prelazio preko 50KM, ali i pored toga carinu 10%, pdv 17%, taksa 10KM i onih 3.5KM su mu obracunali na ukupnu vrijednost posiljke tj. na 135KM, tako da... Ako krenu da ti posiljku carine i ako sve bude u jednom paketu nazalost ne ginu ti dazbine na 277KM.
Nije mi jasno zasto se cudite... Pa sta mislite zasto Nike obicna majica kosta 60KM..??? Pa zato sto je carina na odjevne predmete 15% + 17% pdv, takodje ces platiti 15% carine i na tu bocu jer je pretpostavljam od pvc materijala..
A po svakom pojedinacnom uvozu se placa dodatna uvozna taksa od 10km..
Sent from my LG-P700 using Tapatalk 2
Meni je cudno kako neka Engleska ima manju carinu i dazbine da moze davati ono sto nakupujem za 200KM, sto bih ovde platio 300-350KM.
Imaju li oni carinu, imaju li oni PDV ? Ne samo oni, vec bilo gdje odakle se uvozi. Onda bi nam trebali odbijati PDV i carinu kod njih pa da placamo ovakve sume kod nas. Ovo je cista PLJACKA!
Kupovine do nekih 1.000KM se ne bi trebale cariniti jer su VECINOM ZA PRIVATNE SVRHE!! Hocu da imam nesto lijepo a da me ne boli glava od cijene.
Tako je prijatelju, carina na artikle iznad 50 km je smiješna stvar i cista pljacka, daleko smo mi od svijeta u svakom segmentu i ta procedura je samo deranje obicnih smrtnika.Navešcu vam samo jedan banalan primjer kako smo zaostali: da tebi neko pošalje artikal tezak jedan kilogram iz Australije brzom poštom košta ga nekih 35 australiskih dolara( da naglasim brzom poštom)....da ti nekome u Australiju pošalješ paket od 1 kg obicnom poštom košta te oko 80 km (da naglasim obicnom poštom jer brzom nije moguce slanje u Australiju), nebih ni da razmišljam kolika bi cijena onda bila.
Kako je kolega naveo ne bjezim od tog da neko tko naruci nešto skupo od 700 800 USD mora platiti carinu pa cak da neko ko naveliko narucuje mora platiti carinu ali ovo da te neka sitnica izadje skuplje nego da je kupiš ovdje je smješno
Evo gledam na netu ta pravila u normalnom svijetu, npr. u Irskoj je limit za obračunavanje carine i PDV-a 150 eura, dok i u slučaju većeg iznosa se ništa ne obračunava ako iznos obračunate carine ne prelazi 22 eura. Naravno, to samo važi na uvoz izvan EU, dok uvoz iz EU država ne podliježe nikakvim ograničenjima.
A kod nas limit 50 KM. Hajde carina i pdv, ali što ti još naplate i neku taksu 10 KM, pa 3,5 KM bog zna za šta, dok se u zadnje vrijeme paketi i misteriozno "zagube" ako nije s tracking brojem.
Dok se deru obična raja, za to vrijeme ugledni biznismeni uvoze šlepere neocarinjene robe, švercuje se čamcima preko Drine iz Srbije itd. Banana država u svakom pogledu
TRANCE wrote:Evo gledam na netu ta pravila u normalnom svijetu, npr. u Irskoj je limit za obračunavanje carine i PDV-a 150 eura, dok i u slučaju većeg iznosa se ništa ne obračunava ako iznos obračunate carine ne prelazi 22 eura. Naravno, to samo važi na uvoz izvan EU, dok uvoz iz EU država ne podliježe nikakvim ograničenjima.
A kod nas limit 50 KM. Hajde carina i pdv, ali što ti još naplate i neku taksu 10 KM, pa 3,5 KM bog zna za šta, dok se u zadnje vrijeme paketi i misteriozno "zagube" ako nije s tracking brojem.
Dok se deru obična raja, za to vrijeme ugledni biznismeni uvoze šlepere neocarinjene robe, švercuje se čamcima preko Drine iz Srbije itd. Banana država u svakom pogledu
i kod nas je limit 100 eura za robu koju uvozis licno preko granice... znaju cesto progledati kroz prst i za malo vece iznose ili gledati iznos bez pdv-a strane zemlje... ne moras ganjati speditera, samo kazes imam prijaviti to i to i pokazati racun... cesto nece da se zezaju sa papirologijom pa samo odmahnu rukom za te niske iznose...
ali kad je postanski saobracaj u pitanju, limit je 50km i tu mozemo samo sjesti i plakati...
Naša carina...posebna priča i lopovluk. Istina je za sve te taxe, imao sam 2x u zadnjih godinu dana neugodno iskustvo sa njima. Prvi put mi prijatelj pošalje poklon iz Amerike koji su carinili i nisam ga mogao preuzet dok to ne platim (još je čovjek naznačio da je poklon), a drugi puta sam nešto kupio u iznosu od 120 km, carinili su i to sa svim taxama me izašlo cca 190 km. Od tad sam rek'o više nikad ništa neću naručit u ovu zemlju glupu, samo ako mogu sam ponet ili neko da ponese lično. Ovako je pljačka čista i ne isplati se...
Pa nema ništa cudno jer kod nas je sve cisti lopovluk, ajde malo se zapitajte zašto imamo tako jaku valutu sa tako jadnom ekonomskom infrastukturom i tolikom stopom ne zaposlenosti, odgovor je jednostavan da bi se lakše oprale pare, samo Bog zna koliko je para oprano u našoj drzavi što od lokalnih tajkuna što od stranaca.Sve je odlicno proracunato da se otima jadnom narodu i hrane se zvijeri, uposlenike na carini mozemo jedino kriviti ako nam nešto nestane ili ako na sve ne gledaju jednako to jeste ako neko preko štele uvlaci šta hoce, za ovaj limit i pizdarije slicne tome su odgovorni oni koji donose zakon, zakon se piše kako kome odgovara od naših dragih politicara.
Mogu li kao fizičko lice uvesti iz Hrvatske polovnu stolarsku mašinu ? Koja je procedura na carini ili samo firme mogu uvoziti. Još jednom napominjem da se radi o polovnoj mašini i fizičko lice je u pitanju. Hvala unaprijed
Pa svi smo mi fizička lica Za pravna je svakako sve podlozno carini. A to što je polovno, ne mora ništa značit. Tj. zavisi od dobre volje carinika, ako bude dobro raspolozen moze te pustit bez ičeg, a može i carinit. U tom slučaju daće mu neku vrijednost i od tog plaćaš postotak carinu. Ako ne prijaviš, a nadje, mozes imat problem i prijavu i svašta
Frutek wrote:Pa svi smo mi fizička lica Za pravna je svakako sve podlozno carini. A to što je polovno, ne mora ništa značit. Tj. zavisi od dobre volje carinika, ako bude dobro raspolozen moze te pustit bez ičeg, a može i carinit. U tom slučaju daće mu neku vrijednost i od tog plaćaš postotak carinu. Ako ne prijaviš, a nadje, mozes imat problem i prijavu i svašta
Ovaj forum je rasadnik pametnjakovica i ljudi koji nesto komentarisu a nemaju pojma o tome... Da ti odmah kazem, vrlo je bitno jel roba polovna ili ne. tj jel koristena... Kada se uvozi polovna roba mora se utvrditi stvarno stanje i cijena tog artikla... Ti mozes na fakturi upisati da je vrijednost masine vca 100eura i nadas se da ce ti carina na taj iznos naplatiti carinu i pdv... i tu te carina opali po usima, jer se za svu polovnu robu vrsi kataloska procjena isto kao i za auto... tako da ti je moj savjet da se prvo raspitas kod nekog speditera na granici oko uvoza te masine..
E ovako, pocetnik sam u kupovanju preko interneta, prva narudzba mi je bila oko 12KM, a sada druga je 46.70KM, a paket je veliki, hoce li odmah procijeniti ga na preko 50KM ili ce me pozvati na procjenu ili slicno?
Datum i vrijeme Zemlja Lokacija Događaj
01.02.2013 16:29:13 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
01.02.2013 16:35:12 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ
Da li cu morati ili u Sarajevo na procjenu(ako me pozovu) ili mogu i u Visokom(iz okolice Visokog sam) jer u Visokom ima neka carina, nesto...
Mogu im samo ponuditi listu transakcija iz Banke i ako imaju internet tamo da im otvorim paypal i stranicu s koje sam kupio da dokazem da ne prelazi 50KM
I da li mogu uloziti neku zalbu ili nesto slicno ako mi procijene posiklju preko 50KM i uracunaju carinu?
NE brini se nista, ovo je standardna procedura Ako bude trebalo carinit dobit ces poziv za dostalvjanje dokumentacije, ako ne postar ce ti pokucati na vrata s paketom i 3,5KM naknade
un1ted wrote:NE brini se nista, ovo je standardna procedura Ako bude trebalo carinit dobit ces poziv za dostalvjanje dokumentacije, ako ne postar ce ti pokucati na vrata s paketom i 3,5KM naknade
Pa zar sa Hrvatskom još postoji carina? Mislio sam da je to ukinuto i da samo treba platiti PDV. Kako se radi o polovnoj mašini a i prodavač i kupac nisu pravne osobe interesovala me procedura
Dr Arsla wrote:Pa zar sa Hrvatskom još postoji carina? Mislio sam da je to ukinuto i da samo treba platiti PDV. Kako se radi o polovnoj mašini a i prodavač i kupac nisu pravne osobe interesovala me procedura
Carinske dadžbine su UKINUTE za robu porijeklom iz okolnih zemalja tačnije potpisnice CEFTA sporazuma (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija)...
Da bi se oslobodili plaćanja carine, taj proizvod mora biti Hrvatskog porijekla tj. prilikom uvoza morate posjedovati "dokaz o porijeklu" (EUR.1 certifikat ili "Izjavu o porijeklu")... ukoliko nemate dokaz o porijeklu naplaćuje se puna carina za taj proizvod...
Znaci, skontali su da je vrijednost posiljke ispod 50KM
01.02.2013 16:29:13 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
01.02.2013 16:35:12 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ
04.02.2013 08:23:11 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Vraćanje pošiljke sa carine - UVOZ
Pozdrav svima, da i ja prenesem svoja iskustva jer mozda nekome pomognu, kupujem na eBayu od 2009 godine, većinom su mobilni telefoni, prvi put kum neki lg (250 km) i platim samo 3.5 km pri preuzimanju, drugi put isto neki lg sa (150 km) i za njeg platim 3.5 km, onda narucim opet lg (210 km) i onda na ovaj treći platim 39 km carine na ja mislim 5 uplatnica a telefon je procjenjen na 100 km, razmaci izmđu kupovine su bili otprilike po 2-3 mjeseca i možda pola godine nakon toga uzmem neki bezveze digitalni aparat (70) km ne sjecam se jesam li platio i 3.5 km onda opet neki digitalac nakon pola godine 3.5 km, znači u 5 transakcija jedna carina i neki dan kupim galaxy s2, platio ga 508 km evo danas dosao i nisam platio ni 3.5 km. Eto jest malo komplikovano al sta ja znam možda nekome bude od koristi . svi telefoni su polovni bili, doduše galaxy je bio nov ali samo otpakovan radi slikanja i za svaki sam tražio da mi oznace kao poklon!
Mehemed wrote:Znaci, skontali su da je vrijednost posiljke ispod 50KM
04.02.2013 08:23:11 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Vraćanje pošiljke sa carine - UVOZ
Ne, vec su ocarinili i vracaju nazad u postu te ce ti sutra biti dostavljeno
Narucila sam iz Kine dvije torbe u vrijednosti od 65$ plus troskovi transporta 35$ znaci sve ukupno 100$.. Koliki ce mi biti troskovi carine.. S obzirom da mi nisu prilozili racun u paketu morat cu poslati.. Hvala
Morena90 wrote:Narucila sam iz Kine dvije torbe u vrijednosti od 65$ plus troskovi transporta 35$ znaci sve ukupno 100$.. Koliki ce mi biti troskovi carine.. S obzirom da mi nisu prilozili racun u paketu morat cu poslati.. Hvala
Ja sam malo u nedoumici oko online shoppinga nakon citanja svih vasih postova.
Inace volim da koristim ebay us verziju.
Ja sam u 2012 narucila 4 ili 5 satova preko ebay US vrijednost nikad nije prelazila 100 $ maksimalno je bila vrijednost mozda 80$ i nikad nisam nista platila. Uvjek mi je postar donosio na kucnu adresu bez trazenja ikakve naknade. Zasto bih placala i postaru kada sam vec platila shippment?
Ja koliko sam cula roba u vrijednosti preko 100$ je podlozna dodatnom naplacivanju a sve ispod se uvozi regularno posebno kad su u pitanju odjevni predmeti i ostalo za licnu upotrebu. S obzirom da sam cula da je limit sa transportom 100$ gledala sam da se uvjek uklopim u tu cifru i nisam nikada imala problema.
Nakon citanja ovih postova tacno me strah i otvoriti ebay da ne bih dosla u iskusenje da nesto kupim.