Novinarska nepismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1051 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

kenny_ wrote:"Majka Andersa Behringa Breivika, teroriste koji je priznao da je počinio dva odvojena napada u Oslu i otoku Utoya, je šokirana i uništena i ne može da shvati da je njen sin uradio tako stravične stvari, izjavio je tužitelj."
- Osnovno gramaticko pravilo: Poslije umetnute recenice pomocni glagol koji slijedi uvijek treba stajati na drugom mjestu.
http://www.sarajevo-x.com/vijesti/svije ... /110801085

"Mi kontra Grka: Više pluseva nego minusa" - ovo mi zvuci netipicno i nepreirodno. Iako "kontra" u stvarnosti zahtijeva genitiv, mislim da bi se u novinarskom stilu trebao koristi nominativ "Mi kontra Grci", "Mi kontra Nijemci"...
Jer kontra je isto kao vs., kod kojeg se isto tako nikad ne koristi genitiv, iako mozda to logika (rekcija rijeci) mozda zahtijeva...

Osvane i na sa-x svacega! :D
prva recenica je ok, bar meni...
a ni ova druga nije losa :D
kenny_

#1052 Re: Novinarska nepismenost

Post by kenny_ »

plain vanilla wrote:
kenny_ wrote:"Majka Andersa Behringa Breivika, teroriste koji je priznao da je počinio dva odvojena napada u Oslu i otoku Utoya, je šokirana i uništena i ne može da shvati da je njen sin uradio tako stravične stvari, izjavio je tužitelj."
- Osnovno gramaticko pravilo: Poslije umetnute recenice pomocni glagol koji slijedi uvijek treba stajati na drugom mjestu.
http://www.sarajevo-x.com/vijesti/svije ... /110801085

"Mi kontra Grka: Više pluseva nego minusa" - ovo mi zvuci netipicno i nepreirodno. Iako "kontra" u stvarnosti zahtijeva genitiv, mislim da bi se u novinarskom stilu trebao koristi nominativ "Mi kontra Grci", "Mi kontra Nijemci"...
Jer kontra je isto kao vs., kod kojeg se isto tako nikad ne koristi genitiv, iako mozda to logika (rekcija rijeci) mozda zahtijeva...

Osvane i na sa-x svacega! :D
prva recenica je ok, bar meni...
a ni ova druga nije losa :D
Nakon umetnutoga dijela odvojenog zarezom, ne može doći enklitika:
POGRESNO: Crvena mirisna ruža, priča mi baka, je cvala ispod prozora.
TACNO: Crvena je mirisna ruža, priča mi baka, cvala ispod prozora.
TACNO: Crvena mirisna ruža, priča mi baka, cvala je ispod prozora.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zarez#Enklitike :D
kenny_

#1053 Re: Novinarska nepismenost

Post by kenny_ »

amrica wrote:havaz

"John Zogby, poznati američki anketar za "Avaz": Obamu će još napadati, jer mu je ime i Hussein
Realnost je da Amerika ne može biti policajac i stalno i iznova voditi rat i graditi baze

Autor Erol AVDOVIĆ | Objavljeno 11.03.2012. u 11:56

Zogby: Evanđelsko tumačenje misije
Džon Zogbi (John Zogby) jedan je od najpoznatijih američkih anketara, čija politička mjerenja javnog mnijenja sa pažnjom iščitavaju vodeći političari.

U godini predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama Zogbijeve ankete dobivaju još više na važnosti. Svoju preciznost Zogbi je pokazao i tokom minulog "superutorka", kada je na specijalnom brifingu za strane novinare, koji je organizirao Stejt department, odgovarajući na pitanja dopisnika "Dnevnog avaza", predvidio kako će republikanski kandidat Mit Romni (Mitt Romney) pobijediti glavnog rivala Rika Santoruma (Rick) u Ohaju.
AvdOVIc - bas cudno. Da nije mozda Avdic. Prvi put cujem da se i od Avdic izvelo Avdovic :o
plain vanilla

#1054 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

kenny_ wrote:
Nakon umetnutoga dijela odvojenog zarezom, ne može doći enklitika:
POGRESNO: Crvena mirisna ruža, priča mi baka, je cvala ispod prozora.
TACNO: Crvena je mirisna ruža, priča mi baka, cvala ispod prozora.
TACNO: Crvena mirisna ruža, priča mi baka, cvala je ispod prozora.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zarez#Enklitike :D
dobro, novinari nisu jezicari, a jasno je da lektora nema

nisam ni znala za to pravilo, tako da hvala na lekciji :)
Baudelaire

#1055 Re: Novinarska nepismenost

Post by Baudelaire »

Novinari nisu jezičari, ali valjda trebaju poznavati jezik bolje od prosječnih građana, da ne kažem prosječnih forumskih stručnjaka kakvi smo mi na ovom forumu :D A ja sam uvjeren da mogu mnogima od njih lekcije držati, što ne govori puno o meni, ali govori puno o njima.
plain vanilla

#1056 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

Baudelaire wrote:Novinari nisu jezičari, ali valjda trebaju poznavati jezik bolje od prosječnih građana, da ne kažem prosječnih forumskih stručnjaka kakvi smo mi na ovom forumu :D A ja sam uvjeren da mogu mnogima od njih lekcije držati, što ne govori puno o meni, ali govori puno o njima.
pa neki poznaju, neki ne poznaju..ne treba generalizirati
nekad su svake novine imale lektore, tako bi i svaki portal trebao imati, ali kako to platiti?
sokodjagode

#1057 Re: Novinarska nepismenost

Post by sokodjagode »

jedan primjer novinarske neobrazovanosti:

http://www.dnevniavaz.ba/tehnologija/na ... rgiju.html

avaz krši zakon o očuvanju energije (još jedan u nizu :D ). energija ne može ni stvoriti ni uništiti, već samo transformirati iz jednog oblika u drugi.
holowey

#1058 Re: Novinarska nepismenost

Post by holowey »

kenny_ wrote:

"John Zogby, poznati američki anketar za "Avaz": Obamu će još napadati, jer mu je ime i Hussein
Realnost je da Amerika ne može biti policajac i stalno i iznova voditi rat i graditi baze

Džon Zogbi (John Zogby) jedan je od najpoznatijih američkih anketara, čija politička mjerenja javnog mnijenja sa pažnjom iščitavaju vodeći političari.

U godini predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama Zogbijeve ankete dobivaju još više na važnosti. Svoju preciznost Zogbi je pokazao i tokom minulog "superutorka", kada je na specijalnom brifingu za strane novinare, koji je organizirao Stejt department, odgovarajući na pitanja dopisnika "Dnevnog avaza", predvidio kako će republikanski kandidat Mit Romni (Mitt Romney) pobijediti glavnog rivala Rika Santoruma (Rick) u Ohaju.
AvdOVIc - bas cudno. Da nije mozda Avdic. Prvi put cujem da se i od Avdic izvelo Avdovic :o
vjerovatno regionalne razlike avdo - avdin, avdo - avdov...primjetne u govoru kod ljudi porijeklom iz srbije ili cg tako da pretpostavljam da je porijeklo prezimena avdovic istocnije nego porijeklo prezimena avdic
Bosanac21

#1059 Re: Novinarska nepismenost

Post by Bosanac21 »

holowey wrote:
kenny_ wrote:

vjerovatno regionalne razlike avdo - avdin, avdo - avdov...primjetne u govoru kod ljudi porijeklom iz srbije ili cg tako da pretpostavljam da je porijeklo prezimena avdovic istocnije nego porijeklo prezimena avdic
https://www.facebook.com/profile.php?id=737489079 Ako vas bas onteresuje, ev o covjeka pa ga
pitajte :D
plain vanilla

#1060 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

Hamdija Lipovača dobio veoma malih nominacija ali se ništa ne zna do 19. marta
de po
belajko

#1061 Re: Novinarska nepismenost

Post by belajko »

Image

:skoljka: :run:
ellec

#1062 Re: Novinarska nepismenost

Post by ellec »

Image

:-)
kojeime

#1063 Re: Novinarska nepismenost

Post by kojeime »

.
BHF_Manijak

#1064 Re: Novinarska nepismenost

Post by BHF_Manijak »

Nije nepismen, ali je uzasno iritantan, Aleksandar Hrsum! :roll: Frajer voli glumiti nekog cinika to je cudo jedno, nesto prosipati goste u emisiji i slicne fazone na sta se jezim! :roll:
Momak rece "vrijeme lijeci sve rane" a ovaj na to "ma ne, vrijeme jos nikad nista dosad nije uradilo" uglavnom nesto na taj fazon! Pa da mu se momak sjeti reci "halo debilu, rijec je o floskuli, za pocetak to bar nauci umjesto sto se meni pravis pametan"! :oops:
ellec

#1065 Re: Novinarska nepismenost

Post by ellec »

Image

Tjoo šta reći... Glupost u svim segmentima ne samo u (ne)pismenosti.
nellington

#1066 Re: Novinarska nepismenost

Post by nellington »

Sve kontam osim nimalo. Otkad je to nepravilno?
ellec

#1067 Re: Novinarska nepismenost

Post by ellec »

nellington wrote:Sve kontam osim nimalo. Otkad je to nepravilno?
Pogresno sam to podvuko, ispravno je. :mrgreen:

Izgleda da su ispravili greske.
plain vanilla

#1068 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

U ratnom Sarajevu igrao se nogomet

Image

Najvažnija sporedna stvar na svijetu i u najtežim trenucima pokazala je herojstvo mladih igrača koji su se trudili da bar privremeno zaborave na sve nedaće koji se dešavaju oko njih.

Pogledajte sliku koji je napravio fotograf AFP-a u ratnom Sarajevu.

Ona pokazuje kako jedan nogometni tim na snijegu trenira u blizini baze IFOR-a.
zna li neko o IFORu, nije li dosao u BiH u decembru 1995, nakon rata?

a ovo da heroji igraju nogomet..sta li su onda oni u rovovima :-)
minjonja

#1069 Re: Novinarska nepismenost

Post by minjonja »

ellec wrote:Image

u cemu je ovdje problem? to jesu planete, ali nama izgledaju kao zvijezde.
Chuckie

#1070 Novinarska nepismenost

Post by Chuckie »

U cemu je problem, dobro je napisan clanak, valjda su to planete?

Sent via iPhone
žulijan asanž

#1071 Re: Novinarska nepismenost

Post by žulijan asanž »

plain vanilla wrote:sta li su onda oni u rovovima :-)
ja ne znam šta se ti čudiš. u svakom ratu oni u rovovima su ideološki filovana potrošna roba. to sam shvatio nakon što mi je otac poginuo u borbi.

u početku su mi govorili da moram biti ponosan na to.... :roll:

poslije sam shvatio da je moj otac, kao i svi ostali poginuli i preživjeli, ranjeni, rastureni, obnaženi i ogoljeni borci, bio samo bio instrument.

također, zakleo sam se - ako bi se opet zaratilo i nastupila mobilizacija, ja bih imao dvije opcije:

1. pobjegao glavom bez obzira
2. ako ne bih uspio ostvariti pod 1. onda bih uzeo tu pušku koju bi mi dali i potrošio bih samo jedan metak. sebi bih ga sprašio u sljepoočnicu.

prokleti bili svi huškači i foteljaši koji su zapodjenuli ratove bilo gdje na ovoj našoj planeti :(
ActionWoman

#1072 Re: Novinarska nepismenost

Post by ActionWoman »

žulijan asanž wrote:
ja ne znam šta se ti čudiš. u svakom ratu oni u rovovima su ideološki filovana potrošna roba. to sam shvatio nakon što mi je otac poginuo u borbi.

poslije sam shvatio da je moj otac, kao i svi ostali poginuli i preživjeli, ranjeni, rastureni, obnaženi i ogoljeni borci, bio samo bio instrument.

također, zakleo sam se - ako bi se opet zaratilo i nastupila mobilizacija, ja bih imao dvije opcije:

2. ako ne bih uspio ostvariti pod 1. onda bih uzeo tu pušku koju bi mi dali i potrošio bih samo jedan metak. sebi bih ga sprašio u sljepoočnicu.

prokleti bili svi huškači i foteljaši koji su zapodjenuli ratove bilo gdje na ovoj našoj planeti :(
da, prokleti bili
ellec

#1073 Re: Novinarska nepismenost

Post by ellec »

minjonja wrote:
ellec wrote:Image

u cemu je ovdje problem? to jesu planete, ali nama izgledaju kao zvijezde.
Chuckie wrote:U cemu je problem, dobro je napisan clanak, valjda su to planete?

Sent via iPhone

Prvo se govori "dvije planete" pa onda "dvije zvijezde sjajnije od drugih". Ne može se toliko laički pristupat u novinskom članku i poredit planete sa zvijezdama. Pravilan opis bi trebao da bude "dva objekta sjajnija od drugih", a ne zvijezde kako je navedeno jer daje previše jak utisak da Jupiter i Venera nisu planete.
Last edited by ellec on 17/03/2012 18:03, edited 3 times in total.
plain vanilla

#1074 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

žulijan asanž wrote:

:(
Magarece_godine

#1075 Re: Novinarska nepismenost

Post by Magarece_godine »

žulijan asanž wrote:

Jebote ... kao da si pisao u moje ime ...
Locked