Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
holowey

#1051 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

goran16v wrote:
holowey wrote: svako ce sebi kupiti ono sto mu se svidja i sto moze priustiti u datom trenutku bila to tigar ili pirelli, dacia ili mercedes, modrica ili valvoline... mozemo mi ovu diskusiju nategnuti do besvijesti, ja cu tebi davati primjere, opste ili licne, za svoju tezu, ti ces meni za svoju... kao sto rekoh za penzionera uvijek koristim kumho, a penzioner je u zimskoj sezoni znao preci i 20k km, medjutim za novije jace auto obavezno premium guma, bile gy ug7+, sada conti ts830 (ja licno tako, drugi kako hoce/mogu)
Tvoja i moja strategija su slicne, samo sto su tebi parametri za odluku o premium gumama nov i jaci auto, a meni prije svega namjena auta, a ne snaga i starost. Auto na kojem ima S3 je 2 god mladji i ne puno slabiji od onog na kojem imam premium gume, ali mu je namjena drugacija.
Sve u svemu, ne slazem se da je S3 smece, kako ovdje poneki tvrde, nego guma koja moze biti itekako iskoristiva i pouzdana i kao takva odlicno rjesenje za zimu sve dok se vodi racuna da na autu imas S3, a ne nego Michelin, GY ili Conti.
vidi, kod mene su ti parametri isprepleteni, ili ustvari to posmatram iz drugog ugla, ja namjenu auta odredjujem prema starosti i snazi a prema tome i odluku o gumama
530i

#1052 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Opet vi hvalite lošu gumu, a to je S3, slaba je u svim testovima, klasa sa Tigrom, raznoraznim kinezima i ostalim...po kiši je samoubistvo, a snijega na cestama ima možda dan ili čak dva. A po mokrom se vozi 120-130 na autoputu i gle slučajnosti moraš da kočiš iz sve snage...

Poenta je kupiti maksimalno dobru gumu koliko novčanik dozvoljava, Sava, Tigar i ostali su nužno zlo...jer bolje i to nego ljetne ili stare, istrošene, ispucale...da kupim Fiću sa 29ks gledao bih da mu stavim Michelin, Pirelli, Good Year i ostalu ekipu provjerenih...
vnm

#1053 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vnm »

prema tvojoj logici svaki dan bi neko ginuo na domacim autoputevima (ovih jadnih nekoliko kilometara koje imamo). ja kad hodam parkingom i gledam svako trece auto je na S3 gumama, cak i ljeti...
530i

#1054 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

...što je jako tužno, jer ta priča ima korijenje iz exYu kada se nije znalo za bolje od Save...
a ljudi ne ginu jer voze sporije i imaju sreće...ali za nastradat je dovoljno samo jednom...
olensoner

#1055 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by olensoner »

Neki dan slusam kako moj dedo, covjek od svojih skoro 80 godina hvali Savu i tvrdi da je to top kvalitet gume. On nikad u zivotu nije imao auto, niti ima polozeni vozacki, ali je stekao takav stav slusajuci hvalisanja Save od drugih ljudi godinama. :D
Mislim da se mnogi vode takvim razmisljanjem kad kupuju gume, te ostale gume cak ne uzimaju u razmatranje (pogotovo skuplje).
Ublehas

#1056 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ublehas »

Ja nekidan uzeh Tigar Winter 14'' silom prililka i malo je reci da sam se odusevio voznjom po snijegu, nista losija od Save ako ne i bolja a za manje para, pa sad neka kaze ko hoce da je to samo moje subjektivno misljenje. Zali Boze sto prije davah pare za nake GY i ostale skupoce za nase uslove i standard ovo je super guma, preporucio bih je svakome za zime da bespotrebno netrosi pare. Pride zivim u padinskim dijelovima Starog Grada.
mahalaš

#1057 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mahalaš »

Uzmite Continental TS 800 ili 830 zavisno od dimenzije gume i vjerujte da se necete pokajati. Svaka cast svim proizvodjacima, ali ne moze niko s njima.

:sax:
AmADin_gospo

#1058 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AmADin_gospo »

pojam savršenog vozila u bosanca:
Golf dvojka 1.6 turbo dizel iz 91god, 300 wati muzike (sony player, kenwood pojačalo, kenwood zvučnici), pijačarski alarm od petobe, presvlake od skaja, karambolke od GTIa, "remus" nastavak za auspuh promjera sulunara fi 120mm, tespih/krunica/zastava želje il sarajeva na retrovizoru, OZ felge 13", Sava S3 gume u dimenziji 110/90/R13... jelte, što uža to bolja

da Sava pravi gume uže od BMXovih, kod nas bi se ko halva prodavali

sreča pa kondome ne proizvode, ko zna kakva bi im ljekovita svojstva pripisivali.

samo ko nije vozio kvalitetne gume, može rači da je sava dobra :cry:
goran16v

#1059 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

mahalaš wrote:Uzmite Continental TS 800 ili 830 zavisno od dimenzije gume i vjerujte da se necete pokajati. Svaka cast svim proizvodjacima, ali ne moze niko s njima.

:sax:

Sto neko uredno prati testove za sezonu 2011/2012... Sta cemo sa sljedecom godinom i sa testom rabljenih kad ce tradicionalno Michelin pojesti konkurenciju? Da svake sezone kupujemo gume?
lajkujMe

#1060 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by lajkujMe »

Ublehas wrote:Ja nekidan uzeh Tigar Winter 14'' silom prililka i malo je reci da sam se odusevio voznjom po snijegu, nista losija od Save ako ne i bolja a za manje para, pa sad neka kaze ko hoce da je to samo moje subjektivno misljenje. Zali Boze sto prije davah pare za nake GY i ostale skupoce za nase uslove i standard ovo je super guma, preporucio bih je svakome za zime da bespotrebno netrosi pare. Pride zivim u padinskim dijelovima Starog Grada.
:-) ja ih imam nove novcate iste ko i ti a nisam zadovoljan nikako nekako mi se cini bi bolje bilo da sam dodao jos koju markicu za savu.

Meni previse klize i mogu reci da sam imao nekoliko susreta koji su bili neugodni prekjucer se zamalo zabio u parkirano vozilo za sto mi je auto krenulo na stranu.
Qler

#1061 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

GY UG8 odlican :) sada za novu godinu na vikendici, ne ocisceno, poledilo, izasao uz brdo bez problema. Nemam ASR niti neku pomoc pri penjanju.
sparky

#1062 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sparky »

sto bi ja volio vidjeti te neke strasne gume na padinskim dijelovima grada.
ne razumijem se bas,ali po ovoj prici izgleda da par tih vrsta guma bolje gaze uz brda pokrivena snijegom nego gusjenice.
a tek kako se ponasaju pri 200km/h na ovim nasim autobanovima to je cudo jedno.
sad znam odkud lovcima one zivotinje na haubama, garant su ih pogazili jer voze na nekim "lijevim" gumama,pa nisu mogli da ih izbjegnu na zaledjenoj podlozi.
:run:
motorola01

#1063 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by motorola01 »

Qler wrote:GY UG8 odlican :) sada za novu godinu na vikendici, ne ocisceno, poledilo, izasao uz brdo bez problema. Nemam ASR niti neku pomoc pri penjanju.
Kod mene isti slucaj,samo su kod mene 7+.Uz "pojako" brdo na kojem je podosta bilo onog snijega koji je vec ugazen,ali ne utaban,nego ono izgleda ko pire :D ,a ispod toga na par dijelova bilo leda i uspijem izaci nekih 300-350 metara :)
johntra

#1064 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

slobodni armirach

#1065 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by slobodni armirach »

Steta auta, kako handri hladan motor,..i ovo nit je vidilo brda
hajvan od vozaca, mogo dva put stavit lance kolko je potrosio vremena na lopatu :x

i volio bih ga vidjet kad snijeg pada na Kupreskim vratima, il na dionici jablanica sarajevo a nijeg iznenadio komunalce
goran16v

#1066 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

Meni ovo sve lici na to da ima ljetne gume na autu...
holowey

#1067 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

goran16v wrote:Meni ovo sve lici na to da ima ljetne gume na autu...
slazem se...koliko cesto u gb pada snijeg, tesko da ima zimske...
goran16v

#1068 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

Ama nit je ovo kakav snijeg (men's cini obicna bljuzga), nit je ovo kakvo aman-zaman brdo, nit je ovo kakav birvaktile zadnji pogon od prije 35 god bez spera da se vako pati, a sve i da jest da ima ikakve zimske gume prosa'o bi glat...
johntra

#1069 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

sumnjam da su ljetnje, možda all season, jer kad se dotakne ravnice točkovi grabe pravo dobro...nema veze što je i na ravnici bljuzga, vidi se na početku klipa...
goran16v

#1070 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

johntra wrote:sumnjam da su ljetnje, možda all season, jer kad se dotakne ravnice točkovi grabe pravo dobro...nema veze što je i na ravnici bljuzga, vidi se na početku klipa...
Burazeru, da se savremen auto sa RWD i zimskim gumama ovako ponasa i pati na ovakvom brdu i po bljuzgavici 2/3 sarajevskih taksista koji voze ne tako savremene RWD u svojim MB 190, 124, starim okcima itd bi na upitnim zimskim i protekt gumama bili mrtvi, a pogledaj malo kako se pentraju po mahalama.
johntra

#1071 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

možda frajer ne zna voziti po snijegu... :D
goran16v

#1072 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

johntra wrote:možda frajer ne zna voziti po snijegu... :D
Pa ocigledo da nema pojma o autima cim se ovako pati na ljetnim gumama, al da ga stisce kolko moze stisce i da ima zimske gume u tim silnim zorovima bi zagrebao asfalt i prosao...
promaha

#1073 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by promaha »

johntra wrote:sumnjam da su ljetnje, možda all season, jer kad se dotakne ravnice točkovi grabe pravo dobro...nema veze što je i na ravnici bljuzga, vidi se na početku klipa...
ljetne gume sigurno.

ne znam koliko je ljudi upoznato al u engleskoj osiguravajuće kuće zimske gume smatraju modifikacijom na autu i ne priznaju ih. koliko god to bilo glupo i debilno tako je, i u engl. skoro niko ne koristi zimske gume tj. svi voze na ljetnim cijelu godinu ...
Ateista

#1074 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ateista »

promaha wrote:
ljetne gume sigurno.

ne znam koliko je ljudi upoznato al u engleskoj osiguravajuće kuće zimske gume smatraju modifikacijom na autu i ne priznaju ih. koliko god to bilo glupo i debilno tako je, i u engl. skoro niko ne koristi zimske gume tj. svi voze na ljetnim cijelu godinu ...
Ima li kod njih uopste prave zime, minusa, snijega, poledice?
johntra

#1075 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

svake godine im sve češće pada snijeg, maltene, češće nego kod nas... :D
Post Reply