Kviz "Književnost"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
sadmire

#1051 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

funeral blues wrote:Djelo govori o majci čedomorki. Zbog ljubomore je spremna i na ubistvo.. ??
Imal' kakav hint? Da barem pokusam odgonetnuti o cemu se radi!
funeral blues

#1052 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Starogrčka tragedija :)
sadmire

#1053 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

ah ja, moje pitanje o najproduktivnijem piscu sa naseg govornog podrucja je palo u zaborav, pa evo da kazem da je to po mom misljenju Krleza!
sadmire

#1054 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

funeral blues wrote:Starogrčka tragedija :)
nedavno sam citao nesto o Sofoklu i onom njegovom konkurentu sa E, kako li mu ono bjese ime, pa pretpostavljam da je jedan od njih dvojice, sad da li je Antigona il neka druga, ne bih znao reci, jer nista od toga, nazalost nisam citao!
funeral blues

#1055 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

sadmire wrote:
nedavno sam citao nesto o Sofoklu i onom njegovom konkurentu sa E, kako li mu ono bjese ime, pa pretpostavljam da je jedan od njih dvojice, sad da li je Antigona il neka druga, ne bih znao reci, jer nista od toga, nazalost nisam citao!
Nije Antigona. Možda će neko drugi dati tačan odgovor,pa ću sačekati još malo.
Sofokle, Euripid, Eshil, Vergilije su ti moja iskrena preporuka za čitanje, ako nekad budeš u prilici. :)
SinjaD

#1056 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

funeral blues wrote:Djelo govori o majci čedomorki. Zbog ljubomore je spremna i na ubistvo.. ??
ne mogu ja prešutit' :) mada nemam ideje za naredno pitanje
Medeja - Euripid
sadmire wrote:ah ja, moje pitanje o najproduktivnijem piscu sa naseg govornog podrucja je palo u zaborav, pa evo da kazem da je to po mom misljenju Krleza!
Za mene je to Jergović
funeral blues

#1057 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

SinjaD :thumbup:
sadmire

#1058 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

funeral blues wrote:
sadmire wrote:
Nije Antigona. Možda će neko drugi dati tačan odgovor,pa ću sačekati još malo.
Sofokle, Euripid, Eshil, Vergilije su ti moja iskrena preporuka za čitanje, ako nekad budeš u prilici. :)
na Eshila sam mislio, on mu je bio glavni protivnik na tim tetarskim igrama a Sofoklo ga je vise puta pobijedio. Kazu da je Sofoklo napisao, cini mi se, preko 100 drama, a manje od deset je ostalo sacuvano, nazalost!
Hvala zti a preporuku, potrazit cu nesto od njih cim budem u prilici.
nellington

#1059 Re: Kviz "Književnost"

Post by nellington »

Što se produktivaca tiče, dijelim mišljenje sa sadmireom da se radi o Krleži, iako Miljenko za koju godinu uzima titulu ovim tempom :) Nije daleko od njih ni Frederik Ešton :)
SinjaD

#1060 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Pitanje:

Roman je napisan 20tih godina; ekranizovan 80tih i, boga mi, odnio je i Oscara.
Govori o međuljudskim odnosima u Indiji pod britanskom vlašću.

Pisac, roman?
leticija

#1061 Re: Kviz "Književnost"

Post by leticija »

Ne pretjerujte sa Jergovicem i neprikladnim poredjenjem sa Krlezom, i sta znaci 'produktivnost' kad je knjizevnost u pitanju?
nellington

#1062 Re: Kviz "Književnost"

Post by nellington »

leticija wrote:Ne pretjerujte sa Jergovicem i neprikladnim poredjenjem sa Krlezom, i sta znaci 'produktivnost' kad je knjizevnost u pitanju?
Broj napisanih strana :D Onako k'o Lope de Vega, Agatha Christie, Edgar Wallace, Zagorka :D
sadmire

#1063 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

nellington wrote:
leticija wrote:Ne pretjerujte sa Jergovicem i neprikladnim poredjenjem sa Krlezom, i sta znaci 'produktivnost' kad je knjizevnost u pitanju?
Broj napisanih strana :D Onako k'o Lope de Vega, Agatha Christie, Edgar Wallace, Zagorka :D
Nedavno sam primijetio da je i Jules Verne u toj kategoriji, ni sam ne znam zasto sam se toliko iznenadio kad sam vido sta je sve napisao!?
SinjaD

#1064 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

nellington wrote:
Ja ne poredim Jergovića i Krležu. Daleko bilo. Zato sam napisala da je "za mene" to Jergo. Sadmire nas je pitao za naše mišljenje. Ja ne znam ko po definiciji to zaista jeste.

Mada nije ni Mitar bez zasluge :D
funeral blues

#1065 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

SinjaD wrote:Pitanje:

Pisac, roman?
Put u Indiju, Forster?
Sookie McSue

#1066 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

zašto ne porediti? pa bilo je pitanje ko je produktivniji, tj. objavio više djela, a ne ko piše kvalitetnije. i uostalom, zašto je a priori Krleža neuporediv sa bilo kim, pa i Jergovićem? Ja Krležu, recimo, baš nikako ne volim. Nisam naročita ljubiteljica ni Jergovića, da se razumijemo, ali ne mislim da je Krleža pisac nad piscima, daleko od toga.
leticija

#1067 Re: Kviz "Književnost"

Post by leticija »

Sama rijec 'produktivan' meni nikako ne ide uz Knjizevnost, bar ne - Knjizevnost po mojim mjerilima.
Svaka cast Jergovicu, volim ga citati, ali ne moze se porediti sa Krlezom. Krleza je bio mislilac, i zato ga je tesko citati.
Uz duzno postovanje, Jergovic je bosansko-hrvatski (ili obrnuto) Momo Kapor.
sadmire

#1068 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

leticija wrote:Sama rijec 'produktivan' meni nikako ne ide uz Knjizevnost, bar ne - Knjizevnost po mojim mjerilima.
Svaka cast Jergovicu, volim ga citati, ali ne moze se porediti sa Krlezom. Krleza je bio mislilac, i zato ga je tesko citati.
u pravu si, trebao sam upotrijebiti termin 'najplodniji' je je on primjereniji, ali se pitanje odnosilo iskljucivo na kvantitet, tako da nema potrebe da poredimo pisce po kvaliteti njihovih djela! Cest je to nezahvalno i zna biti jako subjektivno
Sookie McSue

#1069 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

sadmire wrote:
leticija wrote:Sama rijec 'produktivan' meni nikako ne ide uz Knjizevnost, bar ne - Knjizevnost po mojim mjerilima.
u pravu si, trebao sam upotrijebiti termin 'najplodniji' je je on primjereniji, ali se pitanje odnosilo iskljucivo na kvantitet, tako da nema potrebe da poredimo pisce po kvaliteti njihovih djela! Cest je to nezahvalno i zna biti jako subjektivno
meni samo ide na živce literarni snobizam, kad ne smiješ reći ništa protiv Krleže ili Andrića, jer su oni, zaboga, "veličine i mislioci". Na našim prostorima potcijenjeno je bezbroj pisaca, upravo zbog diktature dotične dvojice.
leticija

#1070 Re: Kviz "Književnost"

Post by leticija »

Nije tacno da su Andric i Krleza 'nedodirljivi' i da ih se ne moze kritikovati. Oni su bili izlozeniji kritici vise od mnogih drugih, i jos uvijek su, ali to ne umanjuje njihova knjizevna djela.
Za mene je najveci Mesa Selimovic (pa makar to bio i 'literarni snobizam') i ne vidim da mu se neko uspio pribliziti od tih 'bezbroj zapostavljenih pisaca'.
Knjizevna vrijednost i 'citalacka publika' ne idu uvijek zajedno, cak i Nobel zna da omane....
SinjaD

#1071 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

funeral blues wrote:
SinjaD wrote:Pitanje:

Pisac, roman?
Put u Indiju, Forster?
Vec sam se prepala da ce trebati kakav hint a mene nigdje :-D
Da, odgovor je tacan :-D
Sookie McSue

#1072 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

leticija wrote:Nije tacno da su Andric i Krleza 'nedodirljivi' i da ih se ne moze kritikovati. Oni su bili izlozeniji kritici vise od mnogih drugih, i jos uvijek su, ali to ne umanjuje njihova knjizevna djela.
Za mene je najveci Mesa Selimovic (pa makar to bio i 'literarni snobizam') i ne vidim da mu se neko uspio pribliziti od tih 'bezbroj zapostavljenih pisaca'.
Knjizevna vrijednost i 'citalacka publika' ne idu uvijek zajedno, cak i Nobel zna da omane....
dijelim mišljenje
funeral blues

#1073 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Da nastavimo s pitanjima :)

Ko je rekao:
''Naučio sam da bi svi željeli živjeti na vrhu planine, zaboravljajući da se istinska sreća skriva u samom načinu penjanja na vrh. '' ?
sadmire

#1074 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

funeral blues wrote:Da nastavimo s pitanjima :)

Ko je rekao:
''Naučio sam da bi svi željeli živjeti na vrhu planine, zaboravljajući da se istinska sreća skriva u samom načinu penjanja na vrh. '' ?
To je tako univerzalna misao da bi se mogla mnogima pripisati! Imam osjecaj da sam cesce na nju nailazio, zadnji put kod Pamuka, men' se cini, tako da ce bez hintova tacan odgovor moci dati samo onaj ko sebi vadi i biljezi citate.
funeral blues

#1075 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Radi se o ''pismu'' u kojem se autor direktno obraća čitaocu. Autor je živući pisac, dobitnik Nobelove nagrade.
Post Reply