Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nabucco wrote:Posto godinama registrujem preko jednog covjeka, zanima me da li sam puno dao para za registraciju?
1.9tdi 81kw, 2002 godina. 550KM sa tehnickim...
Orjentacije radi.
Meni su ovih dana dva osiguranja dali ponudu:
1,9 tdi 2005.god. 77KW
Nabucco wrote:Posto godinama registrujem preko jednog covjeka, zanima me da li sam puno dao para za registraciju?
1.9tdi 81kw, 2002 godina. 550KM sa tehnickim...
Orjentacije radi.
Meni su ovih dana dva osiguranja dali ponudu:
1,9 tdi 2005.god. 77KW
Brcko gas 450 KM
Triglav 460 KM
Nije puno 550 KM. za auto preko 100 konja. A ovaj Brčko i Triglav je bez tehničkog
isie wrote:Ne znam gdje bih napisao pa ovdje izvinite ako je pogrešna tema, naime prodao sam auto u maju ove godine i taj vlasnik nije preveo auto na sebe a istekla mu je i registracija . I jučer mi stize iz opstine stari grad ( jer sam tu nastanjen ) da moram vratiti tablice tog auta inace cu biti kaznjen od 50 do 250 km , isao sam u opstinu i rekli su mi da nadjem starog vlasnika i uzmem tablice i hajde krenem u potragu za vlasnik i saznam da je žena u njemackoj . Sta trebam uraditi ? Otici u opstinu gdje je nastanjena u MUP uz kupoprodajni ugovor koji posjedujem . Hvala unaprijed
U njenoj općini nećeš ništa postići, nemaš razloga da ideš i da trošiš vrijeme. Nađi auto, tj. tablice obje i dokumente, saobraćajnu i vlasnički list i sa tim papirima idi u svoj mup da odjaviš auto, ne treba ti ta žena, poslije im možeš vratiti dokumente od auta...
Pretpostavljam da si dobio neki rok da vratiš tablice (oni su ti poslali papir nakon 30 dana od isteka vozila da vratiš tablice u roku od 8 dana - nekad je to tako bilo čini mi se)...ukoliko ne možeš doći do tablica i papira prijavi u svom mup-u da su ti ukrali auto, objasni im da si prodao auto i da ti se kupac ne javlja, pobjegao je negdje, nema ga, nije odjavio auto, nema auta, ne znaš gdje je....pa neka gospođa objašnjava kad je privedu ili pošalju poziv šta je radila i zašto se zajebavala. Zato je nauk da se auto odmah odjavi. Možda ćeš platiti kaznu, a možda i nećeš...javi se toj ženi odmah sutra ujutro i reci joj da ti u ponedeljak donesu tablice i papire inače prijavljuješ krađu auta od strane dotične, pa nek onda ona objašnjava policiji...
Radi se o nekom manjem pežou neka elektrika, uredno radio do prije par mjeseci i onda neka elektrika počela zezati, ne bi mi, (moj burazer je u pitanju), htio registrovati, ne isplati mu se , nije ni pri lovi, a ima verzija , naravno, da ga znatno jeftinije proda kao neregistrovanog , ali ako prođe više od mjesec je li problem, za tog novog vlasnika, npr za 2 mjeseca da ga registruje, ako burazer vrati tablice, mislim da oko 1 ili 2 .12 .2015 g da ističe registracija? Bio sam i ja mušterija , ali sam odustao...
1)Znači postupak kada prođe registracija a ista se ne obavi, vračanje tablica kada i dalje je li se još nešto treba?
2)Ako se za 1,2,...4 mjeseca, iza isteka registracije proda, takvo neregistrovano auto je li problem, hoće li biti problem, tom novom vlasniku da ga registruje, inače burazer ga je vozio već nekoliko godina i uvijek ga uredno registrovao do ove godine, znači papiri O.K.?
Radi se o nekom manjem pežou neka elektrika, uredno radio do prije par mjeseci i onda neka elektrika počela zezati, ne bi mi, (moj burazer je u pitanju), htio registrovati, ne isplati mu se , nije ni pri lovi, a ima verzija , naravno, da ga znatno jeftinije proda kao neregistrovanog , ali ako prođe više od mjesec je li problem, za tog novog vlasnika, npr za 2 mjeseca da ga registruje, ako burazer vrati tablice, mislim da oko 1 ili 2 .12 .2015 g da ističe registracija? Bio sam i ja mušterija , ali sam odustao...
1)Znači postupak kada prođe registracija a ista se ne obavi, vračanje tablica kada i dalje je li se još nešto treba?
2)Ako se za 1,2,...4 mjeseca, iza isteka registracije proda, takvo neregistrovano auto je li problem, hoće li biti problem, tom novom vlasniku da ga registruje, inače burazer ga je vozio već nekoliko godina i uvijek ga uredno registrovao do ove godine, znači papiri O.K.?
1. Trebaš vratiti tablice i odjaviti auto u roku 30 dana, ako ne vratis, dobijes rok jos 8 dana.. Znaci 38 dana imaš da vratiš tablice nakon isteka registracije.
2. Nece biti nikakvih problema..Vrati tablice, udare pecat u vlasnicku, daju ti papir da si odjavio i to je to.. Kad proda auto, da covjeku saobracajnu i vlasnicku i taj papir sa kojim je odjavio. Taj čovjek ode u MUP i ponovo prijavi auto na sebe. Bitno je da sacuva taj papir koji dobije od njih, jer ce biti velikih problema ako ne sacuva...
1. Trebaš vratiti tablice i odjaviti auto u roku 30 dana, ako ne vratis, dobijes rok jos 8 dana.. Znaci 38 dana imaš da vratiš tablice nakon isteka registracije.
2. Nece biti nikakvih problema..Vrati tablice, udare pecat u vlasnicku, daju ti papir da si odjavio i to je to.. Kad proda auto, da covjeku saobracajnu i vlasnicku i taj papir sa kojim je odjavio. Taj čovjek ode u MUP i ponovo prijavi auto na sebe. Bitno je da sacuva taj papir koji dobije od njih, jer ce biti velikih problema ako ne sacuva...
Mercedes e320 - 150 kW koliko bi mogla biti registracija i kako regulisati na kojem ce mi biti popust jer vec imam jedno auto na sebi registrovano ali ono je 120 kw pa mislim da mi je bolje popust na ovom jacem ganjati
Jesi li siguran da obje snage nisu u istom razredu cijene osiguranja... Ne znam napamet, ali mogli bi biti obje snage s istom cijenom polise... Tu polisa AO bez doplate za putnike bude cini mi se 416 KM...
promaha wrote:Mercedes e320 - 150 kW koliko bi mogla biti registracija i kako regulisati na kojem ce mi biti popust jer vec imam jedno auto na sebi registrovano ali ono je 120 kw pa mislim da mi je bolje popust na ovom jacem ganjati
Kao što @drndalo već napisa, polica za oba auta ti je u istom razredu. Granica je 110 kw posljednja, dakle, sve preko toga je je 416 KM s 50 % bonusa. Na taj Mercedes ti je cestarina 150 KM . Dakle, s 50 % bonusa i putarinom imaš već 560 KM. Kad se sve sabere biće preko 700 KM.
Imaš još tehnički 61
Voda 20
okoliš 20
ugovor 20
novi papiri 20-30
stiker,
taksa,
uplatnice
porez,...
Koja je godina?
Situacija sljedeca : Stari kupuje automobil i prebacuje stari auto na mene - valjda da predju ti bonusi na novo auto. Registracija starom autu istice za za par dana, i ako ja budem registrovao doci ce me skuplje nego sto je bila dok je auto bio kod oca. Da li postoji opcija da se ponovo auto vrati na oca, i da cijena registrovanja bude kao do momenta prenosa auta na mene.
Kupac automobila u jednom bh. gradu ne može provjeriti da li je ukradeno u susjednom gradu
SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Više od pola automobila koji se u Bosnu i Hercegovinu uvoze iz zemalja Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a koja prolaze provjeru, nisu regularni. Tu informaciju saopćili su Feni iz Agencije za provjeru porijekla vozila ''Expiscore'' sa sjedištem u Sarajevu.
Takvi automobili dolaze iz gotovo svih zemalja koje dijele podatke o svojim vozilima, a najviše ih je, prema dosadašnjim podacima, iz Italije.
Direktorica Agencije Jasmina Husić ističe da je najveći izazov u provjerama porijekla polovnih vozila zemlja porijekla, a da je iskustvo pokazalo da vozila iz Italije često budu neregularna jer ta država, između ostalog, ne dijeli podatke o vozilima sa šengenskim bazama.
- Mi kada pretražujemo Italiju, pretražujemo samo tu zemlju. Inače, zemlje Evrope daju podatke Šengnenu i kada, na primjer, provjerimo Njemačku provjerimo i ostale zemlje - istakla je Husić.
Pojasnila je da međunarodna provjera porijekla vozila u BiH nije fizička provjera, nego praćenje pismenog traga vozila, od njegove zemlje porijekla do BiH.
Agencija u Sarajevu preko centrale u Češkoj, koja ima sklopljene ugovore s nadležnim organima za registraciju vozila, dolazi do podataka. Prati se pismeni trag vozila, od trenutka kada se prvi put pojavljuje na cesti do trenutka kada se odjavljuje radi izvoza, totalne štete ili krađe.
Klijent koji traži uslugu ''Expiscora'' daje osnovne podatke o vozilu: marka vozila, godište, boja, zemlja porijekla te broj šasije.
Husić navodi da nakon dobijenih informacija ''Expiscore'' izdaje certifikat koji ide uz vozilo. Certifikat regularnost vozila boduje ocjenama jedan, tri i pet. Jedan znači da je vozilo regularno, tri da je sumnjivo i da su potrebne dodatne pretrage, a pet da je ukradeno, da je prijavljeno na totalnu štetu ili da je vozilo ''blizanac'', odnosno da je izvezeno, ali da je još uvijek prijavljeno u zemlji porijekla.
- Često se dešava da vozila nisu odjavljena iz saobraćaja zemalja iz kojih dolaze i vi uvezete čisto vozilo, legalno, i u trenutku potrage nemate problema, Interpol ga ne traži, ali za tri mjeseca imate problem jer vlasnik tamo prijavi krađu. To su, uz vozila 'blizance', najčešći vidovi prevara - istakla je Husić.
To je, kaže, za Agenciju najveći problem, ali se ne odražava na klijenta. Pojasnila je da Agencija klijentu garantuje, ukoliko izda ocjenu jedan. Ukoliko se desi prevara te vozilo bude oduzeto, vlasniku izmiruju štetu, odnosno vrijednost vozila u trenutku kada je oduzeto.
Takva vozila najčešće, dosadašnja praksa je pokazala, dolaze iz SAD-a i Kanade. Iz SAD-a i Kanade najviše dolaze ona vozila koja su predmet prevare osiguravajućih kuća.
BiH i zemlje okruženja ne dijele podatke o vozilima koja su prvi put registrovana u BiH, odnosno koja su nova, prodana u salonima.
- Za nas u BiH je najgora situacija kada čovjek iz Mostara kupi vozilo, a ne može provjeriti da je to vozilo prijavljeno kao ukradeno u nekom susjednom gradu. Imali smo dosta tih slučajeva kada ljudi kupuju vozila koja su ranije prodana u bh. salonima, mi tu ne možemo pomoći - dodala je Husić.
Policija je, kaže ona, bila spremna za saradnju, ali nije mogla biti ostvarena jer zakoni ne dozvoljavaju s obzirom da je ''Expiscore'' privatna agencija, a policija državni organ.
Bh. kupci, navodi ona, nisu u velikoj mjeri zainteresirani za usluge ''Expiscora'' jer se plaća. Naglasila je da radije rizikuju i kupuju auto na sreću, nego plaćaju uslugu od 100 eura.
Uslugu traže uglavnom ljudi koji kupuju skuplja vozila.
- Pokušavamo da ljudima približimo uslugu jer to je nešto što vrijedi. Ljudi ušteđevinu potroše za polovna vozila. Još smo mi siva zona evropskog teritorija gdje se dešavaju mnoge kriminalne radnje. Budite pažljivi i obratite se nama, ako ne za uslugu onda za savjet - poručila je.