Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nellington wrote:
A na prvi, evo jedne zgodne varijacije. Pretpostavimo da crv puza po gumenoj traci čija je polazna dužina jedan metar krenuo je sa jednog njenog kraja. Nakon svake minute, traka se izduži za još jedan metar. Crv se kreće brzinom od jednog centimetra u minuti. Da li će ikad dosegnuti kraj trake?
hocel' traka prestati rasti ili se mozda taj crvi vrti u krug ,eh tad je postigao cilj
Crv ide pravolinijski u jednom smjeru. Traka će rasti za vijeke vijekova.
ali Smijer nije uopste spomenut u svakom slucaju poenta je bila "vrtenje u krug"
Eh, trebao sam dopuniti tekst dakle Crv ide pravolinijski, od jednog kraja ka drugom konstantnom brzinom 1 cm/min. Traka se svake minute izduži za metar.
Dragi moj narode forumski, ja vas napuštam - možda na određeno, možda na neodređeno vrijeme, ne znam. Nema više moje emisije "Na današnji dan", osim ako neka dobra duša ne nastavi moj rad, što bi bilo divno - još je ostalo toliko mudrih ljudi, veselih priča, zanimljivih saznanja iz historije matematike. Uglavnom, ako ko poželi, tu mu/joj je sajt koji sam ja koristio.
Hajde preporučite mi dobrog instruktora iz matematike. Sad sam bio kod jednog profesora, kojim sam inaće zadovoljan, ali izgleda da je totalno zaboravio trigonometriju ... manje više znao mi je samo objasniti ono sto sam i ja skontao, a one malo komplikovane nije znao... znaći 3 razred srednje, oblast trigonometrija... da nije neki covjek od 60 godina koji nista ne cuje da je dobar, kvalitetan i da nije puno skup...
p.s dolazili su mi stvarno svakakvi profesori... bilo je onih sto nisu kako treba znali ni mnozit... bilo je nešta tipa 16x6 ja mu govorim 96 rezultat on piše 86 ili slično, ja ga ubjeđivam 96,96 da bi on rekao dobro moment i onda fino na papiru pomnožio ta dva broja i kaže, dobro moja je greška... vecinu ostalih zadataka je nešta računao da bi vecinu precrtao i rekao da pređemo na druge zadatke i sl bože sačuvaj
Plavo-bijeli wrote:Hajde preporučite mi dobrog instruktora iz matematike. Sad sam bio kod jednog profesora, kojim sam inaće zadovoljan, ali izgleda da je totalno zaboravio trigonometriju ... manje više znao mi je samo objasniti ono sto sam i ja skontao, a one malo komplikovane nije znao... znaći 3 razred srednje, oblast trigonometrija... da nije neki covjek od 60 godina koji nista ne cuje da je dobar, kvalitetan i da nije puno skup...
p.s dolazili su mi stvarno svakakvi profesori... bilo je onih sto nisu kako treba znali ni mnozit... bilo je nešta tipa 16x6 ja mu govorim 96 rezultat on piše 86 ili slično, ja ga ubjeđivam 96,96 da bi on rekao dobro moment i onda fino na papiru pomnožio ta dva broja i kaže, dobro moja je greška... vecinu ostalih zadataka je nešta računao da bi vecinu precrtao i rekao da pređemo na druge zadatke i sl bože sačuvaj
Plavo-bijeli wrote:Hajde preporučite mi dobrog instruktora iz matematike. Sad sam bio kod jednog profesora, kojim sam inaće zadovoljan, ali izgleda da je totalno zaboravio trigonometriju ... manje više znao mi je samo objasniti ono sto sam i ja skontao, a one malo komplikovane nije znao... znaći 3 razred srednje, oblast trigonometrija... da nije neki covjek od 60 godina koji nista ne cuje da je dobar, kvalitetan i da nije puno skup...
alternativni wrote:Na danasnji dan 1783. umro je Jean le Rond d'Alembert, francuski matematicar i fizicar.
Da ozivimo temu jednim zadatkom...
Za vrijeme pauze na seminaru jedan ucesnik je upitao drugog koliko djece ima i kojeg su uzrasta.
- Ja imam tri sina. Danas je sve trojici rodjendan. Zajedno imaju 6 godina.
-Podaci koje ste mi dali nisu dovoljni da odredim uzrast vase djece.
-Potpuno ste u pravu, zaboravio sam Vam reci da najmladji sin ima plave oci.
Putnik je dosao u gostionicu i zatrazio nocenje. Nije imao novca, ali je imao zlatni lanac sa sest karika. Rekao je vlasniku da ce mu za svaku noc platiti po jednu kariku.
Vlasnik se slozio uz uslov da samo jedna karika moze biti prerezana, a ostale citave.
Putnik je pristao. Svaki dan mu je davao samo jednu kariku i samo jedna karika je bila prerezana, a ostale citave.
Kako?
Prerezao je samo treću kariku po redu. Prvu noć mu je dao tu jednu prerezanu, drugu noć mu je dao one dvije spojene a uzeo tu jednu prerezanu, treću noć mu dao one tri spojene a uzeo te dvije spojene, četvrtu noć mu ponovo dao onu prerezanu, petu noć učinio isto što i drugu noć i tako mu ostane ona jedna prerezana kojom će platiti posljednju noć!
alternativni wrote:Vozac vozi automobil. U gradu je nestalo struje, a na njegovom automobilu svjetla nisu ispravna.
Odjednom on naglo zakoci i zaustavlja se metar ispred jednog crnca.
Kako je znao da treba zakociti kad nije bilo struje niti su mu svjetla bila ispravna?
Toliko si me zadeverao s onom djecom, da sam ustala kuhati od nervoze Ja sam od prstog računa svela na svemirku mehaniku. Što bi jednostavno, kad' može komplikovano
Eh sada slijedim tu logiku jednostavnog i kažem da je ovaj refleksno zakočio jer je nestalo struje, a on nije imao svjetla
alternativni wrote:Vozac vozi automobil. U gradu je nestalo struje, a na njegovom automobilu svjetla nisu ispravna.
Kako je znao da treba zakociti kad nije bilo struje niti su mu svjetla bila ispravna?
Toliko si me zadeverao s onom djecom, da sam ustala kuhati od nervoze Ja sam od prstog računa svela na svemirku mehaniku. Što bi jednostavno, kad' može komplikovano
Eh sada slijedim tu logiku jednostavnog i kažem da je ovaj refleksno zakočio jer je nestalo struje, a on nije imao svjetla
Bio je dan!
Daj ba alternativni šta teško, ne idu mi ovi zadaci pod a)
Proizvod broja godina dvojice blizanaca Mirka i Slavka iznosi 100.
Njihova sestra Marica je godinu dana starija od njih, tj. ima 11 godina.
Kada Marica bude stara kao sto su sada Mirko i Slavko zajedno, onda ce Mirko imati 11 godina.
Da li je racun ispravan?
Da li bi racun bio isti da su u pitanju Emir i Mirza
Proizvod broja godina dvojice blizanaca Mirka i Slavka iznosi 100.
Njihova sestra Marica je godinu dana starija od njih, tj. ima 11 godina.
Kada Marica bude stara kao sto su sada Mirko i Slavko zajedno, onda ce Mirko imati 11 godina.
Jo, matematičari. Imam jedan za vas sitan zadatak, kome i ja znam rješenje, ali moja prijateljica mi ne vjeruje da je ono tačno. Pa eto da još neko potvrdi
Dvije cijevi pune bazen. Prva ga napuni za 3 sata, a druga za 6 sati. Međutim, prva se uključila u 9.00, a druga u 10.00. Kada će bazen biti napunjen?
cyprus wrote:Jo, matematičari. Imam jedan za vas sitan zadatak, kome i ja znam rješenje, ali moja prijateljica mi ne vjeruje da je ono tačno. Pa eto da još neko potvrdi
Dvije cijevi pune bazen. Prva ga napuni za 3 sata, a druga za 6 sati. Međutim, prva se uključila u 9.00, a druga u 10.00. Kada će bazen biti napunjen?
Ovako.
Za jedan sat, prva cijev napuni 1/3 bazena, druga 1/6 bazena, a kad ih zajedno uključimo puniće 1/x dio bazena gdje je 1/x=1/3+1/6, tj x=2. Tj, kad su dvije zajedno uključene pune 1/2 bazena za sat.
Ako uzmemo da je vrijeme da se napuni bazen t, onda se bazen puni jedan sat , a sa obje zajedno t-1 sat.
Tj, 1*1/3+(t-1)*1/2=1; t=7/3, tj 2 h 20 min. Bazen će biti pun u 11.20.