L@BuD wrote:To si ti pogrešno skontala,ne prijavljuju se pripravnici na konkurs već firme.Dovoljno je da budeš prijavljena na birou mjesec ili dva prije tog oglasa i tako stićeš pravo da te neka firma može zaposliti preko tog konkursa.
Firme kojima trebaju pripravnici konkurišu za to sufinansiranje i onda primaju u zavisnosti koliko im odobre.U nekim slučajevima firma unaprijed zna koga će primiti znači kada pripravnik sam sebi nađe firmu dok u nekim firma preko biroa ili oglasa traži priporavnika kad im se odobri nakon svih tih procedura.Ako je bolja firma u pitanju treba ti štela ako nije onda se to uglavnom radi o lošijoj firmi gdje ćeš raditi za minimalac.
Ove informacije sam upravo dobila od biroa - "trebas naci
sam sebi firmu, upratiti konkurs, ako to ovi iz biroa ocijene da valja, doci ce do finansiranja". E sad, mozda si ti upravu, mozda je to taj neki regularni nacin, ali ja znam da su ovako rekli meni i jos vecini, a da bi upao i na taj konkurs sufinansiranja pripravnika opet ti treba neka stela, jer je ogranicen broj pripravnika koji trebaju biti sufinansirani.
A jos nisam cula da su nekog na taj regularni nacin pozvali sa biroa kad neka firma ukaze potrebu za pripravnikom, u mom slucaju se radilo, da je ovoj firmi neki pripravnik otkazao taj ugovor, pa oni preko biro-a traze, da to kao ne bi propalo, da pruze nekome sansu, i tako bla bla bla