BH vojna industrija i naoruzanje
- madner
#1051 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Naravno u relativnoj ravnici to ne igra previse veliku ulogu. Prosli rat je bio atipican, obicno je borbeni poredak takav da artiljerija bude 6-12 km iza prve linije.
FH70 da bi postigao najveci domet mora takodje gadjati relativno ostrom putanjom, pod vecim nagibom ima dosta manji domet.
FH70 da bi postigao najveci domet mora takodje gadjati relativno ostrom putanjom, pod vecim nagibom ima dosta manji domet.
- Cyrax
#1052 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Razumijemo se da ne treba razmisljati o Kornet-u ili Javelin-u ali o Osi i Zolji mozemo. Mozda sa Pakistanom o Crvenoj strijeli da popricamo?Tacticus wrote: mozda rucnih, ali srednjeg i dalekog dometa niti imamo tehnologiju da napravimo nesto iole priblizno javelinu ili spike-u, a ni ogromnih suma novca za ravoj tako necega
-
Tacticus
#1053 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
crvena strela ili HJ-8 je prvenstveno kineski proizvod, a kasnije se ukljucio pakistan u daljnji razvoj tako da bi mi morali uci u suradnju sa kinezima, a za nji smo mi previse mali i nevazniCyrax wrote:Razumijemo se da ne treba razmisljati o Kornet-u ili Javelin-u ali o Osi i Zolji mozemo. Mozda sa Pakistanom o Crvenoj strijeli da popricamo?Tacticus wrote: mozda rucnih, ali srednjeg i dalekog dometa niti imamo tehnologiju da napravimo nesto iole priblizno javelinu ili spike-u, a ni ogromnih suma novca za ravoj tako necega
tokom rata kod nas to je definitivno bila sto bi zapadnjaci rekli "state of art" ili sto bi mi rekli medju najmodernijim oruzijima na svjetu jer navedeni sistem je kombinovao vecinom najbolje karakteristika tada najboljih sistema u operativnoj sluzbi tow-a (nosac) milan-a (sistem navodjenja) i jednog manje poznatog britanskog sistema swingfire (raketa)
inace to je sistem druge generacije koji zamjenio prve generacije tipa maljutke gdje se raketa navodila zicano tako sto bi operater jostikom morao sljediti tenk i navoditi raketu na njega zbog cega je navodjenje do krajnjeg dometa (3000 metara) trajalo preko 30 sekundi
taj nacin sa starijim tenkovima je bilo relativno efikasno jer su oni bili sporiji, ciljanje je bilo opticko i zato dugotrajnije
ali sa dolaskom modernije generacije tenkova (T-72, M-60A3, ...) koji su imali balisticke komputere, laserske odredjivace distance pa im je vreme gadjanja bilo daleko brze, oni su postojali zastarjeli i veoma ranjivi + je napravljen eksplozivno-reaktivni oklop (ERA), sto su ustvari manja kolicina eksploziva upoakovana medju nekoliko limova u pakovanja izgleda cigle, tako ako bi tenk bio pogodjen, ove cigle bi eksplodirale i pomjerale te limove gore-dole sto bi napravilo prvo kontra silu kumulativnom mlazu rakete, a pomjeranje limova zajedno sa usmjerenim malim eksplozijama rezao bi kumulativni mlaz tako da je probojna moc raketa padala na max. 30 % (i cak do 10%) od orginalne snage kada bi napokon dosao do pravog klasicnog oklopa
ova druga generacija je imala novi nacin navodjenja koji se sastoji od toga da treba samo tenk staviti u jedan mali prozorcic ili X i zadrzati ga na tenku (na bazi lasera), a sto je bilo daleko lakse jer vise se nije morala navoditi raketa koja je sada navodjenja automatski prema naciljanom cilju tako da je preciznost se popela na 90%, dok se problem ERA oklopa rjesio tako sto su sade rakete imale tandem bojevu glavu, tj, sada je raketa imala jedan duzi nos u kojem se nalazila manja kolicina eksploziva i koja je kativirale ERA cigle, a kada bi dosla glavna bojeva glava opet bi dolazila u kontakt direktno sa klasicnim oklopom + je povecana probojna moc (kod zadnje generacije TOW sistem je napravljen tako da raketa prelazi preko tenka i u momentu kada se nalazi nad njim ispaljivala bi se bojeva glava u kupolo koja na krovu ima najtanji oklop na tenku)
e sada prije nekih 10-15 godina su se poceli uvoditi automatski sistemi na tenkovima tako cim bi laser obasjao isti on bi automatski pokrenuo sistem dimne zavjese i automatski okrenuo cjev topa u pravcu odakle isti dolazi, razvijeni su tenkovi sa novim pasivnim kompozitnim okolopima (burlingtov/chobham oklopom) M1 abrams, Leopard 2, ... i novi ERA oklopi tipa Kornet kojim su zasticeni noviji Sovjetsko/Ruski tenkovi T-72, T-80, T-90 i drugi a koji su rjesili problem tandem bojeve glave i djelimicno napada odozgor, a kao odgovor na to u upotrebu su usli novi protivoklopni sistemi 3 generacije
ovi sistemi sada koriste pasivni nacin ciljanja tipa termalnog otiska i pametnog navodjenja tipa ispali i zaboravi (kada ispali projektil vojnik vise nema nista navoditi i odmah je slobodan da promjeni polozaj) kao sto je USA Javelin ili ciljanjem preko infracrvenog otiska isto na principu opali i zaboravi ali sa jos postojecom opcijom zicanog navodjenja (u slucaju da tenk ima najnovije sisteme aktivnog ometanja raketa) samo sada sa optickim kablom daleko vece brzine tako da se raketa zadrzi na pravom cilju tipa izraelskog Spike-a ili radio navodjenja velike brzine projektila (5-6000 metara u 2-3 sekunde) kao sto rade rusi
sto sve ovo pisem, pa zato da naglasim da za razvoj navodzenih PO raketa treba ogromna kolicina novca i tehnologije sto mi nemamo, a daljnji razvoj sistema koji je nastao pocetkom 70-godina (tj orginali tipa TOW i Milan) jednostavno bi bilo bacanje novca
mi trebamo razvijati, kopirati i/ili poboljsavati rucne bacace i to nam je jednina mogucnost
-
155_mm
#1054 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bodkin wrote:jel ti citas sta ljudi pisu svega ti?155_mm wrote:evo ga jos jedan "sokiran". ili si mozda "iznenadjen i uvredjen"Cyrax wrote:Imali su Italijani F-16.
Izgleda mi sve zivo i nezivo pravimo (gledajuci ove stranice) samo jos kakvu pusku (moze i pistolj) i protivoklopno oruzje da u katalog uvrstimo nece nam biti kraja aBd
ono sto sam ja "procitao" iz Cyrax-ovog posta je on do sad nije ni znao (ili vrlo malo) sta se sve proizvodi u bosanskoj namjenskoj industriji (tacnije receno sta je moguce praviti) i kad je vidio "sokiro" se. taj fenomen da 90% bosnjaka pojma nemaju o bosanskoj namjenskoj industriji omogucuje politicarima da je unistavaju iz licnih interesa. svaki normalan narod koji je prezivio devedesete niposto nebi dozvolio politicarima da se onako bahato ponasaju prema toj grani industrije kao sto to dozvoljavaju bosnjaci i to velikim dijelom iz neznanja da i postoji tako sta u bosni. taj problem je pomenuo i direktor pretisa na urucivanju stipendija studentima masinskog fakuleta. i od tud moja rekcija evo jos jedan "sokiran".
sigurno da nije mogao reci "pa ljudi ako unistimo namjensku industriju poklat ce nas kao u podrinju devedesetih" ali je nekad poslije citanja dobro i malo razmisliti.Direktor kompanije Pretis Enver Alibegović u prisustvu dekana Mašinskog fakulteta Sarajevo Ejuba Džaferovića danas je na tom fakultetu potpisao ugovor o stipendiranju sa četiri studenta Odsjeka za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta.
- Kriterij je specijalnost kojoj oni pripadaju - odbrambene tehnologije. Postoji interes kompanije Pretis da stipendira naše studente. Prilikom zapošljavanja prisutan je pojačan interes za inžinjerima mašinstva. Mi smo jedini fakultet u državi koji ima odsjek odbrambene tehnologije, kazao je dekan Mašinskog fakulteta Ejub Džaferović.
Dodao je da se radi o prvoj vrsti takve pomoći studentima Mašinskog fakulteta iz jedne firme namjenske industrije.
Kako je istaknuto stručnjaci Pretisa priznati su u mnogim zemljama svijeta, tako da uz obrazovanje mladih stručnjaka i Mašinski fakultet Sarajevo može dati veliki doprinos u razvoju namjenske industrije BiH kao što je to i ranije činio.
- Pretis nema perspektive bez mladih ljudi. Pretis je uvijek bio naslonjen na Mašinski fakultet koji je uvijek bio baza i pokretač razvoja Pretisa. Nadam se da će mladi studenti, sutrašnji radnici izvući Pretis iz krize. Ukoliko širi ambijent ili vlada prepozna namjensku industriju kao granu perspektivnu za BiH to će puno pomoći u prevazilaženju krize, kazao je direktor PRETIS-a Enver Alibegović.
Izvor: FENA/ Ljiljan.ba
za ovo drugo "iznenadjen i uvredjen" to moras pitati nekog starijeg kakve veze ima "iznenadjen i uvredjen" sa slikom koju je Cyrax stavio.
-
Bodkin
#1055 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa ne omzes jarane napadati svakoga ko to pita155_mm wrote:
ono sto sam ja "procitao" iz Cyrax-ovog posta je on do sad nije ni znao (ili vrlo malo) sta se sve proizvodi u bosanskoj namjenskoj industriji (tacnije receno sta je moguce praviti) i kad je vidio "sokiro" se. taj fenomen da 90% bosnjaka pojma nemaju o bosanskoj namjenskoj industriji omogucuje politicarima da je unistavaju iz licnih interesa. svaki normalan narod koji je prezivio devedesete niposto nebi dozvolio politicarima da se onako bahato ponasaju prema toj grani industrije kao sto to dozvoljavaju bosnjaci i to velikim dijelom iz neznanja da i postoji tako sta u bosni. taj problem je pomenuo i direktor pretisa na urucivanju stipendija studentima masinskog fakuleta. i od tud moja rekcija evo jos jedan "sokiran".
sigurno da nije mogao reci "pa ljudi ako unistimo namjensku industriju poklat ce nas kao u podrinju devedesetih" ali je nekad poslije citanja dobro i malo razmisliti.Direktor kompanije Pretis Enver Alibegović u prisustvu dekana Mašinskog fakulteta Sarajevo Ejuba Džaferovića danas je na tom fakultetu potpisao ugovor o stipendiranju sa četiri studenta Odsjeka za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta.
- Kriterij je specijalnost kojoj oni pripadaju - odbrambene tehnologije. Postoji interes kompanije Pretis da stipendira naše studente. Prilikom zapošljavanja prisutan je pojačan interes za inžinjerima mašinstva. Mi smo jedini fakultet u državi koji ima odsjek odbrambene tehnologije, kazao je dekan Mašinskog fakulteta Ejub Džaferović.
Dodao je da se radi o prvoj vrsti takve pomoći studentima Mašinskog fakulteta iz jedne firme namjenske industrije.
Kako je istaknuto stručnjaci Pretisa priznati su u mnogim zemljama svijeta, tako da uz obrazovanje mladih stručnjaka i Mašinski fakultet Sarajevo može dati veliki doprinos u razvoju namjenske industrije BiH kao što je to i ranije činio.
- Pretis nema perspektive bez mladih ljudi. Pretis je uvijek bio naslonjen na Mašinski fakultet koji je uvijek bio baza i pokretač razvoja Pretisa. Nadam se da će mladi studenti, sutrašnji radnici izvući Pretis iz krize. Ukoliko širi ambijent ili vlada prepozna namjensku industriju kao granu perspektivnu za BiH to će puno pomoći u prevazilaženju krize, kazao je direktor PRETIS-a Enver Alibegović.
Izvor: FENA/ Ljiljan.ba
za ovo drugo "iznenadjen i uvredjen" to moras pitati nekog starijeg kakve veze ima "iznenadjen i uvredjen" sa slikom koju je Cyrax stavio.
-
155_mm
#1056 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@Bodkin
ma nisam ni imao namjeru da napadam ikog niti je bilo sta bilo upereno protiv Cyrexa. nego kazem problem je odnos citavog drustva prema bosanskoj namjenskoj industriji. za ne povjerovati je: prezivjeti devedesete, imati tolike kapacitete u namjenskoj industriji i tako se neodgovorno ponasati prema svemu tome. mislim "sta reci, kakvu poruku poslati"
ali mora se i priznati da je u zadnjih godinu-dvije zaustavljen trend propadanja. moze se cak i o nekom poboljsanju govoriti.
ma nisam ni imao namjeru da napadam ikog niti je bilo sta bilo upereno protiv Cyrexa. nego kazem problem je odnos citavog drustva prema bosanskoj namjenskoj industriji. za ne povjerovati je: prezivjeti devedesete, imati tolike kapacitete u namjenskoj industriji i tako se neodgovorno ponasati prema svemu tome. mislim "sta reci, kakvu poruku poslati"
ali mora se i priznati da je u zadnjih godinu-dvije zaustavljen trend propadanja. moze se cak i o nekom poboljsanju govoriti.
-
Bodkin
#1057 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sve ok155_mm wrote:@Bodkin
-
lajkujMe
-
Bodkin
#1059 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jel ovo jedan od ovih remontovanih?
-
lajkujMe
#1060 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije hvala bogu pao nam sada huey 
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#1061 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo isto kao da su slike iz sedamdesetih godina:

Ali zato korumpirani su daleko iznad standarda u BiH:

-
Tacticus
#1062 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
dokaz robusnosti UH-1H helikoptera, pored zestokog pada svi clanovi posade prezivjeli
-
Tacticus
#1063 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
napokon sam nasao tabelu nauruzanja OSBiH koja realisticno pokazuje kolicine i vrste PO sredstava
ATGW:
260 AT-3 Sagger Soviet Union
52 AT-4 Spigot Soviet Union
40 MILAN France
28 TF-8 United States
2 BOV-1 Yugoslavia
dok sam sada 99.99% siguran da se oni 840 komada odnose na svedski/USA AT4 jednokratno PO oruzije
ATGW:
40 MILAN France
28 TF-8 United States
2 BOV-1 Yugoslavia
dok sam sada 99.99% siguran da se oni 840 komada odnose na svedski/USA AT4 jednokratno PO oruzije
-
KIMBO
#1064 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
[quote="Tacticus"]napokon sam nasao tabelu nauruzanja OSBiH koja realisticno pokazuje kolicine i vrste PO sredstava
ATGW:
40 MILAN France
28 TF-8 United States
2 BOV-1 Yugoslavia
ma sve zavisi kako je to da tako kažem raspoređeno,,,,,,nama ili "njima" više, nada se samo da smo tu bar dobro prošli
ATGW:
40 MILAN France
28 TF-8 United States
2 BOV-1 Yugoslavia
ma sve zavisi kako je to da tako kažem raspoređeno,,,,,,nama ili "njima" više, nada se samo da smo tu bar dobro prošli
-
155_mm
#1065 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto se tice rasporeda oruzja i opreme OS BiH bosnjaci bas i nisu lose prosli. pored nadanja svak moze nesto da ucini da "drugi put bolje prodje" pa makar to bilo da ovaj put ima dobru obucu i jaknu. svi oni koji su uz jesenjske kise stajali u rovu znaju o cem pricam.KIMBO wrote: ma sve zavisi kako je to da tako kažem raspoređeno,,,,,,nama ili "njima" više, nada se samo da smo tu bar dobro prošli
ali evo i jedan mali podsjetnik kako je to dijeljeno devedesetih.
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/3253 ... -su-prazneU Vazduhoplovnom zavodu Orao u Bijeljini u toku je izgradnja objekta čija je vrijednost oko 6,5 miliona maraka. Posao cvjeta. Međutim, ostalo je nerazjašnjeno pitanje imovine Orla, vrijedne oko milijardu maraka, koja je 1996. godine bez odobrenja prebačena iz Rajlovca u Bijeljinu. Do danas nije riješen status svih radnika iz Rajlovca, nekadašnjeg giganta, čije su hale sada prazne.
01.07.2012 10:25
Vlada FBiH je 1997. godine pravo korištenja zemljišta i objekata Vazduhoplovnog zavoda Orao - Rajlovac Sarajevo prenijela na Armiju BiH, a 2000. godine ovo preduzeće je u potpunosti obustavilo svoju poslovnu djelatnost. 1995. godine oprema nekadašnjeg Orla iz Rajlovca odvučena je u Bijeljinu, gdje je osnovano novo preduzeće.
Odavde je 1.300 šlepera prebačeno u Bijeljinu, to je oko milijardu KM vrijednosti koju su odvukli. I s tom opremom rade. Mi smo trenutno ovdje bez opreme. Hale su prazne, kaže Zijad Muratović, predsjednik sindikata VZ Orao - Rajlovac.
Imovina Orla u Rajlovcu sada je u posjedu Ministarstva odbrane BiH.
Vlasništvo je u FBiH, a u posjedu je Ministarstva odbrane i mi očekujemo da oni donesu odluku, da Predsjedništvo to odobri o neperspektivnim lokacijama i da se dio ili cijela ta imovina vrati u vlasništvo Federacije - tada bi se aktivnosti mogle nastaviti, kaže Fahrudin Smailagić, direktor Direkcije za namjensku industriju FBiH.
No, u Sindikatu Orla - Rajlovac smatraju da ne postoji dovoljno interesovanja da se ovaj problem riješi. :
Vladi FBiH ne postoji dovoljno volje za rješenjem, naročito u Direkciji za namjensku proizvodnju. Postoji nekoliko ljudi koji bi željeli da se to riješi, vecina njih je protiv, kaže Muratović.
U međuvremenu, donesena je odluka da se radnicima ove firme uveže staž i da im se omogući odlazak u penziju
Vlada FBiH donijela je odluku kojom je za uvezivanje staža radnika Orla dato oko 447.500 KM, kaže Smailagić.
Za 61 radnika ovog preduzeća koji su se vodili u federalnom zavodu riješen je status do 31.12.2010. godine, za 17 radnika ostalo je da se rijesi status od 31.12.2010. do danas, kaže Muratović.
Za to vrijeme VZ Orao u Bijeljini otvara objekt za reparaciju dijelova vrijednosti oko 6,5 miliona maraka. U Bijeljini tvrde da je sve pitanje imovine riješeno.
Sve je riješeno i Orao se nalazi na zemlji koja je njegovo vlasništvo, kaže Milan Prica, direktor Vazduhoplovnog zavoda Bijeljina.
No, million maraka poreskih dugovanja danas ima bijeljinski Orao. Tvrde da će se to riješiti kroz nove investicije i strana ulaganja.
-
KIMBO
#1066 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bucko iz mahale wrote:da bih bili sigurni da nam se nece ponovi 92,moramo cuvati svoju vojnu industriu i unapredjivat je,
a bogami i prosirivt sa kapacitetom...
imam osjecaj da ce se nesto ozbiljno desit u blizoj buducnosti...treba biti spreman na sve moguce scenarie,a bez vojne industrje smo nula kao narod koji cuva svoju zemlju...
ako bude imalo pameti, kod naše vlasti, neki dan pričao sam sa jednim starijim čovjekom inžinjer, radio prije rata u vojnoj industriji, i kaže da za svaki uloženi milion rašunali su dobiti za pet godina 10 miliona, a sad kaže ako vratimo i onaj milion dobri smo.... šupljo brate sve, ko da je kameno doba.
znali iko šta je ovo vijeće ministara uvilo
Vijeće ministara BiH je razmotrilo i usvojilo Informaciju Ministarstva obrane o aktivnostima na izradbi „Pregleda obrane“, sukladno programskom cilju dokumenta Proces planiranja i revizije (PARP) – PG G 001.
Dokument "Pregled obrane" rađen je s ciljem sveobuhvatne analize trenutačnog stanja obrambenog sektora u BiH, definiranja potrebnih sposobnosti OS BiH sukladno ustanovljenim obrambenim izazovima, zadatcima i misijama OS, definiranja osnova vizije i dugoročnog razvoja OS BiH, omogućavanje daljnjeg procesa euroatlantskih integracija (EU, NATO).
Aktivnosti u svezi s izradbom navedenog dokumenta se odvijaju u koordinaciji s komandama NATO-a u Sarajevu i Briselu, kompanijom MPRI i Ministarstvom obrane Kraljevine Norveške.
U cilju što kvalitetnije izradbe dokumenta ostvarena je i suradnja s Kraljevskim institutom za ujedinjene vidove iz Velike Britanije (RUSI), kao i Ministarstvom obrane Republike Slovenije kako bi se iskoristila njihova iskustva za izradbu dokumenta "Dugoročni plan modernizacije OS BiH - 2020".
Last edited by KIMBO on 12/07/2012 14:33, edited 1 time in total.
-
ice2cube
#1067 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako bi bio u bliskoj buducnosti, onda bi bili dosta spremniji nego prosli put + vecina ljudi prezivjela rat znaci ima iskustva.Bucko iz mahale wrote:da bih bili sigurni da nam se nece ponovi 92,moramo cuvati svoju vojnu industriu i unapredjivat je,
a bogami i prosirivt sa kapacitetom...
imam osjecaj da ce se nesto ozbiljno desit u blizoj buducnosti...treba biti spreman na sve moguce scenarie,a bez vojne industrje smo nula kao narod koji cuva svoju zemlju...
Ali ako bude malo "dalje" onda ce nam fejsbukovci braniti drzavu
Vratiti vojsku kao obaveznu !
-
KIMBO
#1068 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
KIMBO gdje si ovo iskopo?
i ja sam nalazio po netu nekakvi prica da bi moglo doci do reorganizacije OS BiH. nazalost prica se da bi moglo doci i do smanjenja broja pripadnika OS BiH ispod ovih minimalnih 10.000. jer velikosprski politicari cijelo vrijeme kukaju "sta ce BiH vojska", "pa vojska BiH je preskupa", "pa OS BiH su preglomazne" nadam se probosanske snage nece pokleknuti pred tim pritiscima. ili barem ako se bas bude moralo smanjivati broj aktivnih vojnika morat ce se povecati rezervni sastav sa ovih jadnih 5000 koje jos i ne postoje oficijelno, na nekih 15.000 - 20.000 pripadnika rezervnog sastava. jer rezervni sastav nema toliko velike troskove kao aktivni.[/quote]
danasnja sjednica viječa ministara, a ovo je bilo u saopštenju za javnost...
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/96071 ... a-BiH.html
valjdame neće banovati
i ja sam nalazio po netu nekakvi prica da bi moglo doci do reorganizacije OS BiH. nazalost prica se da bi moglo doci i do smanjenja broja pripadnika OS BiH ispod ovih minimalnih 10.000. jer velikosprski politicari cijelo vrijeme kukaju "sta ce BiH vojska", "pa vojska BiH je preskupa", "pa OS BiH su preglomazne" nadam se probosanske snage nece pokleknuti pred tim pritiscima. ili barem ako se bas bude moralo smanjivati broj aktivnih vojnika morat ce se povecati rezervni sastav sa ovih jadnih 5000 koje jos i ne postoje oficijelno, na nekih 15.000 - 20.000 pripadnika rezervnog sastava. jer rezervni sastav nema toliko velike troskove kao aktivni.[/quote]
danasnja sjednica viječa ministara, a ovo je bilo u saopštenju za javnost...
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/96071 ... a-BiH.html
valjdame neće banovati
-
155_mm
#1069 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kibo bolan nebijo pa zasto bi te banovalo?
nego i ja sa sam citao u biltenu gdje resorni ministar kaze da nije iskljuceno da dodje do smanjenja broja pripadnika aktivnog sastava OS BiH. I resorni ministar pomominje neki dokumenat "Pregled odbrane" u kom navodno stoji vizija i razvoj OS BiH u periodu 2011 - 2020. kad ce taj "Dokumenat" da vidi oci javnosti ostaje da se vidi.
intervju je na strani 6.
http://www.mod.gov.ba/files/file/BILTEN ... pril12.pdf
i ja sam misljenja ako dodje do smanjenja broja aktivnog sastava da se uvede veci rezervni sastav OS BiH. jer iako se pominje da OS BiH trebaju da imaju 5000 pripadnika rezervnog sastava meni koliko je poznato da trenutno i ne postoji rezervni sastav. rezervni sastav bi po mom misljenju trebao biti minimum nekih 15.000 i na dobrovoljnoj da kazem volonterskoj osnovi.
nego i ja sa sam citao u biltenu gdje resorni ministar kaze da nije iskljuceno da dodje do smanjenja broja pripadnika aktivnog sastava OS BiH. I resorni ministar pomominje neki dokumenat "Pregled odbrane" u kom navodno stoji vizija i razvoj OS BiH u periodu 2011 - 2020. kad ce taj "Dokumenat" da vidi oci javnosti ostaje da se vidi.
intervju je na strani 6.
http://www.mod.gov.ba/files/file/BILTEN ... pril12.pdf
i ja sam misljenja ako dodje do smanjenja broja aktivnog sastava da se uvede veci rezervni sastav OS BiH. jer iako se pominje da OS BiH trebaju da imaju 5000 pripadnika rezervnog sastava meni koliko je poznato da trenutno i ne postoji rezervni sastav. rezervni sastav bi po mom misljenju trebao biti minimum nekih 15.000 i na dobrovoljnoj da kazem volonterskoj osnovi.
-
155_mm
#1070 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
stvarno je za ne povjerovati ovolika bahatost cijelog bosnjackog drustva prema namjenskoj industriji. pa zar niko nevidi onolika slavlja i velicanja onog usranog djenerala u hagu na dan najvece bosnjacke tragedije i zalosti 11.07. kako ocekivati od drugih pomoc ako sami sebi neces da pomognes. pa zar niko nevidi da se je srbija politicki i ideoloski vratila u devedesete (mada se nikad nije ni mnogo udaljavala od te politike i ideologije). jedino sto danas nema onoliku vojnu predmoc nad susjedima. i bas zbog toga da srbija nebi postigla preveliku vojnu predmoc nad susjedima bosni treba jaka namjenska industrija.KIMBO wrote: ako bude imalo pameti, kod naše vlasti, neki dan pričao sam sa jednim starijim čovjekom inžinjer, radio prije rata u vojnoj industriji, i kaže da za svaki uloženi milion rašunali su dobiti za pet godina 10 miliona, a sad kaže ako vratimo i onaj milion dobri smo.... šupljo brate sve, ko da je kameno doba.
...........................
-
BalkanPrince1
#1071 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sto se mene tice, bitnije je u BiH da je narod naoruzan nego vojska. Budemo realni, nasa vojska je smijesna. A druga stvar je da je najveca opasnost toj vojsci ona sama sebi. Ova vojska bi se raspala u jednom trepaju ukoliko se zarati na domacem frontu. Ionako nevjerujem da ima dovoljno regruta da bi jedan grad odbranili. Ako bude BiH u opasnosti od agresije (Kao sto je bilo 92-95) ili nekakvog okupatora, obicni ljudi ce skociti da je brane. Svaka druga kuca ce docekati agresora. Ako smo prezivjeli velikosrpsku agresiju od 92-95, nisam zabrinut za buducnost BiH sto se tice odbrane. Dokazali smo svijetu da je ponekad najbitnija stvar srce koje kuca za domovinu! Zivjela BiH!
-
KIMBO
#1072 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da te vrijeđam to nije fer.....ali to što ti pričaš je u najmanju ruku smiješno i neozbiljno.......ta doktrina nauržanog naroda iz vremena bivše juge i nije nešto za pohvaliti..... svi nauružani, pa eto neprijatelj ima problema da to pokori, smiri, uredi i nije nešto bog zna učinkovita. Ako se nevaram, a to znaju ljudi koji to rade, moderna vojska imam nekoliko komponenti, dobro obučena, iztrenirana, opremljena, dobro podržana( zrak, zemlja, voda), i što je zanimljivo sa manjim i pokretnim jedinicama za razna dejstva. Nekažem da nemaju one velike i bitne vojne formacije, znam da je to smiješno za porediti, ali pogledaqj ove afričke zemlje, prošle godine 100 onih "pasa rata" francuskih sjebaše državu sa deset borbenih helikoptera, plati Obala slonovače.... znam da to nije za porediti ali ima smisla da gledaš.... znaš da je u africi za pod glavu na rođenju ak 47.BalkanPrince1 wrote:Sto se mene tice, bitnije je u BiH da je narod naoruzan nego vojska. Budemo realni, nasa vojska je smijesna. A druga stvar je da je najveca opasnost toj vojsci ona sama sebi. Ova vojska bi se raspala u jednom trepaju ukoliko se zarati na domacem frontu. Ionako nevjerujem da ima dovoljno regruta da bi jedan grad odbranili. Ako bude BiH u opasnosti od agresije (Kao sto je bilo 92-95) ili nekakvog okupatora, obicni ljudi ce skociti da je brane. Svaka druga kuca ce docekati agresora. Ako smo prezivjeli velikosrpsku agresiju od 92-95, nisam zabrinut za buducnost BiH sto se tice odbrane. Dokazali smo svijetu da je ponekad najbitnija stvar srce koje kuca za domovinu! Zivjela BiH!
Ono u čemu se apsolutno slažem sa tobom, je to da narod jeste bitan u odbrani, kroz mogućnost primanja nekog nazoviga prvog udara, kroz njegov moral, kroz njegovu organiziranost, ali to nije snaga za uspjeh......
opet ovo je isključivo moje mišljenje, ako griješim molim te da oprostiš, ali bi voli da čujem i neke druge argumente..... nego znam da nemamo borbene avione, pa imali ova naša vojska makar borbene heliće, ili su sve to ovi transportni......
- madner
#1073 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bivsa drzava je imala armiju koja je bila ustrojena po svim principima moderne vojske, TO je bila republicka vojska i nije imala veze sa JNA.
I u toj TO ustrojene su bile brigade kao manveraske jedinice.
I u toj TO ustrojene su bile brigade kao manveraske jedinice.
-
aladin
#1074 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Toto wrote:Jedino proizvodnja moze spasiti bih pa taman bila i municija. Ako nismo u stanju da prodamo katmerli ruze, karanfile i golubove mira nek se onda prodaje municija. Nama je toliko dogorjelo do nokata da trebamo izazvat negdje rat samo da bi se u BiH bilo sta proizvodilo, pa taman i svaka kasaba bila Konjic.
Srbije nece od bratskih seljaka Republike Srpske da kupuje jabuke pa seljacima propada 15 000 tona jabuka, ali zato Srbija kupi svaki metak od mrskih Bosnajka iz Konjica, proda to onim sadamovim vehabijama u Iraku, a sve placaju mrski amerikanci. E, ako ovo nije perverzija onda sam ja Nikola Tesla.
-
ice2cube
#1075 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma kod nas da udjes u vojsku treba ti stela, ne trebam ti nista vise pricati, koji jad.BalkanPrince1 wrote:Sto se mene tice, bitnije je u BiH da je narod naoruzan nego vojska. Budemo realni, nasa vojska je smijesna. A druga stvar je da je najveca opasnost toj vojsci ona sama sebi. Ova vojska bi se raspala u jednom trepaju ukoliko se zarati na domacem frontu. Ionako nevjerujem da ima dovoljno regruta da bi jedan grad odbranili. Ako bude BiH u opasnosti od agresije (Kao sto je bilo 92-95) ili nekakvog okupatora, obicni ljudi ce skociti da je brane. Svaka druga kuca ce docekati agresora. Ako smo prezivjeli velikosrpsku agresiju od 92-95, nisam zabrinut za buducnost BiH sto se tice odbrane. Dokazali smo svijetu da je ponekad najbitnija stvar srce koje kuca za domovinu! Zivjela BiH!
U drugim zemljama najveci mekusac, debil moze uci u vojsku a kod nas moras biti Terminator sa stelom da udjes.