U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
and

#1051 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by and »

nezavisni wrote:A sta mislite da mi pohapsimo i isporucimo i ove ostale sto ih Srbija trazi, pa nek se jednom za sva vremena utvrdi jesul krivi ili nisu. I mislim da je nas sud pristrasan (jer da nije dosad bi ih procesuirao), pa je najbolje da to utvrdi sud u Beogradu, buduci da je Hag odbacio slucaj. I da se jednom za sva vremena stavi tacka na taj zlocin, pa da fino zivimo u miru i razvijamo dobrosusjedske odnose...
A :?:
a srbija nije pristrasna?ko je srbija da sudi za događaje u bih?može suditi jedino svojim oficirima zato što nisu napustili bih sa oružjem,a valjda su im oni to naredili.
očekivati pravedno suđenje u zemlji koja je spomenuta u prvoj presudi o genocidu nakon 2.svj.rata i koja svog pripadnika,prvooptuženog za taj zločin,čuva u državnim objektima????
Real Khan

#1052 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

trofej wrote:Ne tvrdim. Ja samo potenciram da se ne shvati da je sa slučajem Dobrovoljačka završeno zato što ga Hag nije procesuirao do kraja. Naravno, da je svak nevin do punosnažne sudske presude. Međutim, ovdje je riječ o tužilaštvima.
Pa ako je jedno mjerodavno Tužilaštvo reklo da nema Ganića u krivičnom djelu koje mu se stavlja na teret, onda ne vidim razuman razlog da povjerujem kako je srbijansko Tužilaštvo išta sposobnije da utvrdi nešto što njihove kolege "nisu vidjeli"...Ljudi, notorna je činjenica da ovaj tzv. "slučaj" služi isključivo za politiku izjednačavanja žrtve i agresora u svjetlu započetog suđenja Radovanu Karadžiću. Ko ne vidi ovu činjenicu, ili je glup kao muški spolni organ (da ne lanem :D ) ili je do kraja maliciozan i u službi velikosrpskog projekta.
Hajde sad pljuvači u dalj, slobodno opletite :D
nokia6170

#1053 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Meni je stvarno neshvatljivo da Ganicev advokatski tim nije hitno podnio Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourg aplikaciju i pozvao se na Rule 39 koji govori o donosenju privremene mjere u ovakvim slucajevima.

Ovo mi je isto neshvatljivo i za Jurisica da se njegovi pravni savjetnici nijednom jos nisu posluzili ovim pravnim sredstvom obracanja Evropskom sudu za ljudska prava.
trofej

#1054 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by trofej »

Ja sam o srbijanskom tužilaštvu reakao dovoljno - to je klasična teroristička organizacija, nasljednica srbonacističke organizacije Slobodana Miloševića kada je u pitanju BiH. A rekao sam i za englesku upetljanost u konkretan slučaj, i to na način da za nevinu osobu, po osnovu sumnje srbijanskog tužilaštva engleski sud - mimo njihovog tužilaštva - postupa kako je postupio, Ili, što bi se reklo - prave se englezima. I to je, u odnosu na bh-državljanina klasičan teroristički čin.

Dalje, oznaka "B" haškog tužilaštva znači ono što sam naveo, stoga Tužilaštvo BiH slučaj Dobrovoljačka nije stavilo adacta. Dalje, da je je po nekoj optužnici Sud u Hagu i donio konkretne presude i oslobodio optužene, to ne bi oslobodilo Tužilaštvo BiH da ponovo procesuira slučaj ukoliko dođe do novih činjenica. Pa čak kada su u pitanju i akteri za koje je Sud u Hagu donio oslobađajuću presudu.
KadSeMrtviProbudimo

#1055 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Ovdje (na forumu) je očit primjer sukoba mišljenja i stavova "političara" i pravnika.
Real Khan

#1056 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

by vidra99 on 08/03/2010 16:22

I Hrvati terete Ganića za ratne zločine

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni, tvrdi predsednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika.

Predsednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika izjavio je da je ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.

“Budući da pitanje odgovornosti članova ratnog Predsedništva BiH nije procesuirano u Hagu, zadovoljan sam ako se bude procesuiralo u Srbiji, jer Tužilaštvo BiH nikad to neće uraditi zbog odnosa u BiH. Ejup Ganić kao član ratnog Predsedništva je odgovoran za planiranje, organizovanje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, što se u ovom slučaju uopšte ne spominje ", rekao je Zelenika.

On je ocenio da Ganićeve izjave od 3. januara 1994. godine, koje je dao agenciji Rojters, a koje se odnose na napade Armije BiH u Srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost. Zelenika je izjavio da je Ganić tada rekao: "Mi smo ponudili HVO opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom".
"Ta njegova pretnja nije ostvarena 100 odsto, ali jeste 90 odsto, jer je Armija BiH, 90 odsto etnički očistila prostor Srednje Bosne", naglasio je Zelenika.

Zelenika je optužio Ganića i za akciju "Neretva 93" i dodao da je vreme da se ispita povezanost Ganića i ostalih bivših članova Predsedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice "Zulfikar" u toj akciji, prilikom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.
"Akciju 'Neretva 93.' planirao je vojno-politički vrh muslimanske strane, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i proterano na hiljade Hrvata", naveo je Zelenika.

On je dodao da je komandant jedinice "Zulfikar", koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namene pri štabu Vrhovne komande, imao dnevnu vezu sa Predsedništvom BiH, pa tako i sa Ganićem, izveštavao ih o akcijama u dolini Neretve.
"Ja sam jedan od hiljade žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4. 500 Hrvata bilo zarobljeno", rekao je Zelenika. On je dodao da je jedinica 'Zulfikar' velikim delom odgovorna za zločine u selima poput Trusine i Grabovice.
Zelenika je dodao da je i sadašnji član Predsedništva BiH Haris Silajdžić imao vezu sa logorima u kojima su se nalazili Hrvati, prenosi FoNet.
Baš kao što rekoh, CILJ JE DA SE TOTALNO DISKREDITIRA ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE i tako da za pravo separatističkim snagama pred ključne pregovore o ustavom uređenju države da traže "svoje"...živi bili pa vidjeli.

Da se odmah razjasni: zločini koje je počinila jedinica "Zulfikar" moraju biti procesuirani, ali dovoditi apsolutno sve glavne face iz Predsjedništva RBiH u vezu sa "planiranim zločinima" prema nebošnjacima stvarno je vrhunac bezobrazluka... Pa čak su se sjetili staviti i Harisa Silajdžića na tapet, a taj čovjek je u vrijeme tih zločina (1993) davao svakodnevne izjave na CNN-u i stalno boravio na relaciji New York-Washington...i nije imao pojma šta ko radi na terenu...

Naravno, ukoliko bi uspjeli odstraniti Harisa Silajdžića iz politike pred "butmirski proces service pack 2", onda bi se uveliko olakšao posao izdajniku Tihiću da potpiše "kompromis" jer, zaboga, "mi nemamo alternative", "a šta je alternativa" itd....jako pametno, nema šta! Svaka čast KOS-u na organizaciji "predmeta"...ali, vidjet ćemo uskoro rasplet situacije...
Last edited by Real Khan on 08/03/2010 16:38, edited 1 time in total.
ahuseino

#1057 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:pa objašnjenje je jednostavno 2x Čele mrtvi,plus Juka,za ostale nema elemenata,ali ne znači da nije načinjen zločin.Ima i drugih eksponiranih imena,koja se u optužnici ne spominju.Pitanje svih pitanja je ,dali je zločina bilo.Znači zločin jeste bio,ali predočena imena se ne dovode u vezu s tim.Idemo dalje ima domicilno tužiteljstvo,evo 5g istražuje.
Kontradiktiras se stalno... gore spominjes da je predsjednik kao vojni vodja legitiman cilj u RATU. Ako postoji argument da JNA ili JA kojagod nije 'jedna od zaracenih strana', nego TRECA strana (lafo) i samo je tu da dok ne izadje. ZAROBLJAVANJEM predsjednika (eto neka bude po tvom legitimno) DIREKTNO SE STAVLJA NA JEDNU STRANU!!!!!!!!
Ako i nije bila na jednoj strani prije, upravo tim aktom sada potpisuje rat!!!!!!!!!

Kako to vise nije jasno, to je fundamental.

Individualne akcije se mogu ili ne mogu suditi valjda, ali ako je argument da je citav dogadjaj u stvari oslobadjanje predsjednika, kako onda moze da postoji zlocin?

... pogotovo ako su jedinice JNA ili JA bile NAORUZANE. Drugo je da su sprovodjeni goli do gaca pa streljani goloruki...
Ako su ubijani kuhari i medicinsko osoblje, treba i to utvrditi, ali nikako ama bas nikako da mi SRBIJA utvrdjuje.
Cak ni mi... mora medjunarodni sud... ali cekaj, ICTY donjeo misljenje...
Real Khan

#1058 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

ahuseino wrote:
zonbirile wrote:pa objašnjenje je jednostavno 2x Čele mrtvi,plus Juka,za ostale nema elemenata,ali ne znači da nije načinjen zločin.Ima i drugih eksponiranih imena,koja se u optužnici ne spominju.Pitanje svih pitanja je ,dali je zločina bilo.Znači zločin jeste bio,ali predočena imena se ne dovode u vezu s tim.Idemo dalje ima domicilno tužiteljstvo,evo 5g istražuje.
Kontradiktiras se stalno... gore spominjes da je predsjednik kao vojni vodja legitiman cilj u RATU. Ako postoji argument da JNA ili JA kojagod nije 'jedna od zaracenih strana', nego TRECA strana (lafo) i samo je tu da dok ne izadje. ZAROBLJAVANJEM predsjednika (eto neka bude po tvom legitimno) DIREKTNO SE STAVLJA NA JEDNU STRANU!!!!!!!!
Ako i nije bila na jednoj strani prije, upravo tim aktom sada potpisuje rat!!!!!!!!!

Kako to vise nije jasno, to je fundamental.

Individualne akcije se mogu ili ne mogu suditi valjda, ali ako je argument da je citav dogadjaj u stvari oslobadjanje predsjednika, kako onda moze da postoji zlocin?

... pogotovo ako su jedinice JNA ili JA bile NAORUZANE. Drugo je da su sprovodjeni goli do gaca pa streljani goloruki...
Ako su ubijani kuhari i medicinsko osoblje, treba i to utvrditi, ali nikako ama bas nikako da mi SRBIJA utvrdjuje.
Cak ni mi... mora medjunarodni sud... ali cekaj, ICTY donjeo misljenje...

:thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1059 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by pici »

nemogu stranci jer je dodiKca rašČero sve kao i tužioce od "dobrovoljačke" :oops:

Dojče vele 12.12.2009
Dokazi o "Tuzlanskoj koloni" neupotrebljivi
Šef Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, međunarodni tužilac Dejvid Švendeman, saglasio se juče (11.12.) da se obustavi istraga u predmetu "Tuzlanska kolona". Odluka je izazvala oštre reakcije u RS.
Dojče vele subota, 12. decembar 2009.
Dojče vele: Dokazi o "Tuzlanskoj koloni" neupotrebljivi

Švendeman je naveo da je istraga u tom predmetu sprovedena u skladu sa zakonom, te da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv osumnjičenih za zločine nad pripadnicima JNA koji su se povlačili iz Tuzle 15. maja 1992. godine. Istraga u Tužilaštvu BiH bila je pokrenuta protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića kao i protiv trojice osumnjičenih u slučaju Bradina, za zločine nad Srbima na području Konjica. "Nakon istrage i saslušanja učesnika događaja na obe strane, te nakon analize prikupljene dokumentacije i drugih dokaza vezanih za taj događaj, nisu nađeni dokazi koji bi potkrepili zaključak da bilo koji od osumnjičenih snosi direktnu odgovornost", saopštilo je Tužilaštvo BiH.
trofej

#1060 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by trofej »

Real Khan dana 08/03/2010 16:33
Baš kao što rekoh, CILJ JE DA SE TOTALNO DISKREDITIRA ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE i tako da za pravo separatističkim snagama pred ključne pregovore o ustavom uređenju države da traže "svoje"...živi bili pa vidjeli.
Na bh-nesreću - to je tako. Uz dodatak, ako odbranu diskreditiraš sam, šta onda očekivati od onoga od koga si se branio? Ima još jedna: "Ratovi nas ne uče voljeti neprijatelje, nego mrzjeti saveznike. (W.L.George)
Bosnolog

#1061 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Real Khan wrote:
by vidra99 on 08/03/2010 16:22

I Hrvati terete Ganića za ratne zločine

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni, tvrdi predsednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika.

Predsednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika izjavio je da je ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.

“Budući da pitanje odgovornosti članova ratnog Predsedništva BiH nije procesuirano u Hagu, zadovoljan sam ako se bude procesuiralo u Srbiji, jer Tužilaštvo BiH nikad to neće uraditi zbog odnosa u BiH. Ejup Ganić kao član ratnog Predsedništva je odgovoran za planiranje, organizovanje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, što se u ovom slučaju uopšte ne spominje ", rekao je Zelenika.

On je ocenio da Ganićeve izjave od 3. januara 1994. godine, koje je dao agenciji Rojters, a koje se odnose na napade Armije BiH u Srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost. Zelenika je izjavio da je Ganić tada rekao: "Mi smo ponudili HVO opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom".
"Ta njegova pretnja nije ostvarena 100 odsto, ali jeste 90 odsto, jer je Armija BiH, 90 odsto etnički očistila prostor Srednje Bosne", naglasio je Zelenika.

Zelenika je optužio Ganića i za akciju "Neretva 93" i dodao da je vreme da se ispita povezanost Ganića i ostalih bivših članova Predsedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice "Zulfikar" u toj akciji, prilikom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.
"Akciju 'Neretva 93.' planirao je vojno-politički vrh muslimanske strane, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i proterano na hiljade Hrvata", naveo je Zelenika.

On je dodao da je komandant jedinice "Zulfikar", koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namene pri štabu Vrhovne komande, imao dnevnu vezu sa Predsedništvom BiH, pa tako i sa Ganićem, izveštavao ih o akcijama u dolini Neretve.
"Ja sam jedan od hiljade žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4. 500 Hrvata bilo zarobljeno", rekao je Zelenika. On je dodao da je jedinica 'Zulfikar' velikim delom odgovorna za zločine u selima poput Trusine i Grabovice.
Zelenika je dodao da je i sadašnji član Predsedništva BiH Haris Silajdžić imao vezu sa logorima u kojima su se nalazili Hrvati, prenosi FoNet.

Da se odmah razjasni: zločini koje je počinila jedinica "Zulfikar" moraju biti procesuirani, ali dovoditi apsolutno sve glavne face iz Predsjedništva RBiH u vezu sa "planiranim zločinima" prema nebošnjacima stvarno je vrhunac bezobrazluka... Pa čak su se sjetili staviti i Harisa Silajdžića na tapet, a taj čovjek je u vrijeme tih zločina (1993) davao svakodnevne izjave na CNN-u i stalno boravio na relaciji New York-Washington...i nije imao pojma šta ko radi na terenu...

Naravno, ukoliko bi uspjeli odstraniti Harisa Silajdžića iz politike pred "butmirski proces service pack 2", onda bi se uveliko olakšao posao izdajniku Tihiću da potpiše "kompromis" jer, zaboga, "mi nemamo alternative", "a šta je alternativa" itd....jako pametno, nema šta! Svaka čast KOS-u na organizaciji "predmeta"...ali, vidjet ćemo uskoro rasplet situacije...
Bravo Kan,tvoji stavovi i tumacenje ratnih dogadaja su pravno utemeljena i zakonski branjiva: :thumbup: :bih:
KadSeMrtviProbudimo

#1062 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Bosnolog wrote:...Bravo Kan,tvoji stavovi i tumacenje ratnih dogadaja su pravno utemeljena i zakonski branjiva: :thumbup: :bih:
Kako se neki ratni događaj pravno temelji?
Bosnolog

#1063 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

kost_u_grlu wrote:http://www.vreme.com/cms/view.php?id=917202

O Srbima: "Trebalo je da se udružimo sa Srbima, ali kada je izbio rat, bilo je kasno", izjavio je 21. jula 1993. listu "Sarajevo" koji je izlazio u Ljubljani. "Muslimani u BiH su porijeklom Srbi s obzirom na daleke pretke i na vjerskom planu – na bliskost sa ortodoksnom religijom prije objave islama."

Sta reci o ovome?!

Vreme je ozbiljan nedeljnik, a Filip Svarm koji je pisao ovaj clanak je dobitnik nekoliko novinarskih nagrada, a specijalizovan je za dogadjaje iz ratova 90-ih.

Kako objasniti da u jeku rata daje ovakvu izjavu...
Evo ga SANU podmladak nam zeli pomoci da isporucimo Ganica Srbiji ,a ovim prilogom nam zelis pomoci da satanizujemo istog velikosrpskim podvalama i novinskim lazima koje su sve bile tih godina u sluzbi Miloseviceve gebelsko fasisticke masinerije.....Razllika izmedu tebe i Dabica pisopije u ideoloskom smislu ne postoji,ti si jedan od najvecih peraca velikosrpskog fasizma na ovo forumu,a ovakvim novinskim podvalama zelis pravdati Srbiju za njenu proslost kao i novonastalu hajku protiv Ganica poturajuci ovo velikosrpsko smece ........Velikosrpaka stampa i TV su bili dio te ideoloske masinerije,propagande i raspiraci zla,.Nemozes nama prodavati mudologiju nama koji smo zivi svjedoci dogadaja i ocevidci sto je bilo tih godina.......

Dobrica Cosic ne treba da brine za podmladak ima ih na sve strane,.......

Sa vama treba igrati samo prljavo cak i prljavije od vas,to je jedini nacin za dugorocni opstanak BiH i formula mira na Balkanu.Treba napadati na sve nacine interese Srbije jer je ona bila i ostala zemlja i izvor ljudskog zla i nesreca.

http://www.youtube.com/watch?v=q8E3_vYc ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=SfQV0q0r ... re=related

Last edited by Bosnolog on 08/03/2010 18:40, edited 1 time in total.
nezavisni

#1064 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nezavisni »

and wrote:
nezavisni wrote:A sta mislite da mi pohapsimo i isporucimo i ove ostale sto ih Srbija trazi, pa nek se jednom za sva vremena utvrdi jesul krivi ili nisu. I mislim da je nas sud pristrasan (jer da nije dosad bi ih procesuirao), pa je najbolje da to utvrdi sud u Beogradu, buduci da je Hag odbacio slucaj. I da se jednom za sva vremena stavi tacka na taj zlocin, pa da fino zivimo u miru i razvijamo dobrosusjedske odnose...
A :?:
a srbija nije pristrasna?ko je srbija da sudi za događaje u bih?može suditi jedino svojim oficirima zato što nisu napustili bih sa oružjem,a valjda su im oni to naredili.
očekivati pravedno suđenje u zemlji koja je spomenuta u prvoj presudi o genocidu nakon 2.svj.rata i koja svog pripadnika,prvooptuženog za taj zločin,čuva u državnim objektima????
Ironija care, ironija...
Dok mi ovdje utvrdjujemo ko je prvi pucao, i da li je predsjednik drzave legalno ili ilegalno zarobljen, oni nas bombarduju sa svojim 'istinama', kao npr. u Sarajevu je bilo 126 logora, bombardovali smo sami sebe, itd. A sa ovakvim pristupom mozemo ocekivati da cemo naci kompromise: u Sarajevu je bilo 56 logora, a otvoricemo i istrage za mnogobrojne masakre, pri cemu cemo naravno utvrditi da je markale organizovao licno A.I., ostale cemo odbaciti kao neosnovane, ali cemo tako doci do 'prave' istine: Svi su cinili najteze zlocine, a rat je logicno bio gradjanski...
Ovo je opet rat, neoruzani, ali rat. Mi se opet branimo, a oni opet napadaju...
Bosnolog

#1065 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
Bosnolog wrote:...Bravo Kan,tvoji stavovi i tumacenje ratnih dogadaja su pravno utemeljena i zakonski branjiva: :thumbup: :bih:
Kako se neki ratni događaj pravno temelji?
JNA /JA je od 6/4/1992 kada je RBiH postala medunarodno priznata od strane UN-a od tada je JA postala okupatorskastrana sila koja se stavila u sluzbu SRJ i Srbije to jest velikosrpske ideologije,....Ona je ilegalno zuazela sarajevski aerodromu i uhapsila/kidnapovala legitimnog predsjednika iste te te drzave,dana 2/5/1992 kada je pokusala izvrsiti vojni udar,zauzeti zgradu predsjednistva i presjeci grada na realciji Grbavica-Pofalici-Velesici.

Tim cinomse se otvoreno stavila na stranu domacih pobunjenika i velikosrpskih petokolonista.Prije toga je ta ista srbocetnicka sosldateska zauzela nekoliko gradova,Visegrad,Foca,Zvornik,Bijeljinu,....ciji su ono tenkovi i avioni sto nas bombardvadsepo BiH ..mene su i moje borce bombardovali na Igmanu u vrieme dogadaja 2/5/1992 kao i dan poslije Dobrovoljacke kojom velikosrpski fasisti zele oprati svoj poraz od 2/5/1992.kao i ucesce u zlocinacko genocidnim rabotama u BiH iza kojih je stajao politicki i vojni vrh SRJ /Srbije

Imas masu dokaza na sve strane,..ne znam koliko si upoznat sa svim dogadajima ili zelis imati svoju viziju ignorisuci izjave ucesnika poput Divjaka kojem bi Srbija najrade sudila kao domacem izdajniku velesrpskih truba koje su trubile a ovo danas su te iste trube samo bez ratne masinerije.Danas im je Cosiceva lazna doktrina najajce oruzje koje pokusavaju upotrijebiti.Ne znam sto tebi nije jasno.Srbija i velikosrbi bi Nasera Orica koji je bio u Hagu i osloboden jer nasi se ne kriju kao vasi junaci,....zele ponovo suditi tako je i sa Ganicem,....oni vjeruju samo u svoje ideoloske velikosrpske sudove koji su bili i ostali do tog projekta i oni bi sudili svima koji su se branili i prezivjeli agresiju i genocid u BiH ,ovo je nastavak agreije na BiH samo na perfidniji nacin,

Neka Srbija ispostuje medunaorne preuzete obaveze i isporuci Mladica a ako ima osnove i dokaze za procesiranje Ganica ili bilo kog dugog BH gradanina za to su nadleznii sudovi u Hagu koji je vec odbacio slucaj Ganic,medunarodni sud pravde u Strazburu i sud za ratne zlocine u BiH.Srbija nema ingerencije da sudi BH drzavljanima jer je bila okupatorska strana u sukobu na nasoj teritoriji,a njeno praovosude nece suditi i presuditi na osnovu dokaza vec ideoloskoh motiva sudenja,....slucaj kodnapovanog Jurisica i sramna presuda za koju treba tuziti Srbiju medunarodnom sudu pravde u Strazburu ....
Last edited by Bosnolog on 08/03/2010 18:47, edited 1 time in total.
and

#1066 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by and »

s obzirom na sramnu ulogu engleske i nekih zemalja u ratu u bih,da li je moguće neke stvari,između ostalog i ovo hapšenje,povezati sa tim da se za sve što su za nih uradili u ratu,a i danas rade ,a kao protuusluga, na suđenjima u hagu neke stvari ne spominju od strane zločinaca kojima se sudi i koji su dugo pripremani za suđenja u srbiji?
Last edited by and on 08/03/2010 18:57, edited 1 time in total.
ahuseino

#1067 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

kost_u_grlu wrote:

Nema mnogo veze sa konkretnim slucajem, vise o svetonazoru optuzenog, o njegovim kontraverznim stavovima, o tome da je dosao kao predstavnik "jugoslovena" u predsednistvo, da je posle bio desna ruka Alije...ako je tacno da je ovo izjavio 1993 onda to baca drugaciju senku na njegovo delovanje.

Moj stav je da treba da odgovara za neke stvari za koje ga optuzuju, ali da je Beograd lose mesto za to, da bas u Sarajevu treba da se pozabave njime, i da istina izadje na videlo, i time se stavi tacka na sve.
Kada bi i zaobisli paradox ovoga sto trazite, kada bi zaobisli stvarni i konkretan sahovski potez, a to je humaniziranje agresora, koljaca, silovatelja, i izjednacavanje zrtve sa tim istim gnusarijama na najvisem drzavnom nivou.
U ovu svrhu sluzite vi - intelektualna elita Srbije, vjerujem u neznanju, i postavljeni ste u ruke igraca citave igre... demagogije, da izgledate kao 'umjereni'... i vi ste ti koji hoce humanizam, i relativiziranje, jer i vasa su deca ginula. Treba naci ko je povukao obarac.
Vidis za to trebate traziti krivca u onome ko je poceo rat, ko je poslao vasu decu (bez pancira) da koljete palite i silujete, 'ocistite' pola Bosne da se mozete komodat'. Vasi demagozi - trebaju pred vas sud u Beogradu, pred vas narod, da odgovaraju zasto je bosanski vojnik povukao obarac, kad, kako i gdje... I da zovete nas da vam svjedocimo dok im sudite...

Kazem, kada bi i zaobisli paradox ovoga sto trazite... nesto mi govori da vi ne bi bili bas zadovoljni sa presudom dok god ova nije 'golema'... a kamo li - oslobadjanje krivice...
Real Khan

#1068 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

luckylaka wrote:
kost_u_grlu wrote:
ratata wrote:
a ko nije u Srbiji kritikovao Milosevica, kad oni njega vide kao nekog "ko je izgubio sve ratove i srpske zemlje".

Takvu izjavu Ejup Ganic nikad nije dao,ja ne pikam novinare nego ono sto mi govore oci i usi. Da sam slusao te novine i novinare vjerovatno bi sad kontao da sam ja napao Beograd a ne oni Sarajevo.
Mnogi su kritikovali Milosevica jos pre rata ali su bili svakako manjina, a i da su bili vecina protiv njegovih tenkova i odreda ubica tesko da se moglo nesto, on je i pao kad mu je vojska, policija i obavestajna sluzba otkazali poslusnost, pre toga je to bila fantastika.

Ostaje da se ovi navodi provere, ali u buci koja se stvorila povodom hapsenja Ganica i taj detalj ce biti sklonjen u stranu jer ne odgovara ni jednoj od zainteresovanih strana.
Cekaj bolan ne bio.Sve i da je ovo Ganic izjavio(mada smnjam,ustvari ne vjerujem)kakve to ima veze sa Dobrovoljackom i hapsenjem Ganica.Mozes li malo pojasniti.
U svakom slučaju ne raspravljamo ovdje o Ganićevom (ne)poznavanju historije, prirode i društva nego o njegovom HAPŠENJU zbog slučaja "Dobrovoljačka ulica". Za ostala pitanja o Ganiću, molim vas otvorite temu Ejup Ganić ALL ABOUT pa opletite da li govori ekavicom, koliko poznaje bosansku a koliko srpsku historiju etc.

Vezano za temu: Ni danas Srbija nije dostavila tražene papire koji bi van razumne sumnje dokazali nešto novo inkriminirajuće po Ganića u odnosu na mišljenje Tužilaštva ICTY iz 2003. godine... Da li ovo čekamo Godota?
and wrote:s obzirom na sramnu ulogu engleske i nekih zemalja u ratu u bih,da li je moguće neke stvari,između ostalog i ovo hapšenje,povezati sa tim da se za sve što su za nih uradili u ratu,a i danas rade ,a kao protuusluga, na suđenjima u hagu neke stvari ne spominju od strane zločinaca kojima se sudi i koji su dugo pripremani za suđenja u srbiji?
Veliki :thumbup: za ovo gore napisano! Tačno je da se ovdje nešto tali, kompenzira, trguje...samo mi ovdje nešto filozofiramo a ne vidimo da nam se novo sranje valja iza brda. Dajte ljudi angažujte i probudite te brojne nevladine organizacije koje se kao bave ljudskim pravima, razdrmajte udruženja žrtava rata i razno-razne pravnike i pokrećite što više tužbi protiv svakoga koga se sjećate da je bio u VRS i makar šamar opalio civilu, a kamoli ubio, silovao, opljačkao... Šta je sa onim spiskom pripadnika VRS i RS policije koji su dokazano učestvovali u genocidu u Srebrenici? Jebo više amnestiju iz 1996. godine, jer sada važe neka nova pravila...Prijavite svakoga za koga znate da je u ratu bio pripadnik VRS i držao pušku. Ako ste vani, dovoljno je da prijavite ta lica pred njemačkim, američkim itd. sudovima da znate da je ta i ta osoba bila umiješana u genocid u Srebrenici, Prijedoru, Bijeljini itd. i oni će poduzeti dalje radnje, raspisati potjernice i hapsiti gamad...pa da vidimo dokle ćemo se ganjati.
A šta mislite zašto se sada Mile Ronhil malo "primirio"? Još kada Mile raspiše referendum u proljeće kada gore ozelene...biće nam opet pune uši pjesme "sprem'te se, sprem'te..." a mi ćemo se opet pitati "Nedime, šta nam ovo rade?!" (citat: Hanka Paldum na Aerodromu Sarajevo - neuspio pokušaj da se ukrca u JNA avion i ispali u BG, april 1992. godine).
Maraschino

#1069 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Maraschino »

Ovdje se sve svodi da se mi treba da branimo (sada 2010. god) od onih isti koji su izvrsili agresiju, porusili, popalili, poubijali, protjerali i na kraju ucestvovali u genocidu. Zasto se ne obrne logika '' Ko je odgovoran za otmicu predsjednika, drzanje njega i drugih kao taoca...ko je odgovoran sa strane JA za pogibiju makar jednog Sarajlije prilikom povlacenja i dan ranije prilikom napada na predsjednistvo...zasto niko iz naseg Tuzilastva nije otvorio ''Slucaj Dobrovoljacka'' da se dokaze odgovornost drugih, da se vidi ko je sta radio, koje su konvencije sve prekrsene a ne da cekamo da nam drugi pokrece istragu i skrece vodu na svoj mlin.

Treba imati inicijativu a ne samo cekati ko ce da te napadne pa da se onda branis.

p.s. ko zna ko je sve ovo tempirao...niko vise ne spominje zakon o referendumu...
Frankyee

#1070 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Frankyee »

Ovaj postupak protiv Ganica nije nista drugo nego nastavak onog istog pokusaja od 2 Maja 92 da se na vlast postavi podoban "Bosnjak"

Tada je sa vojnim udarom trebalo da se postavi Fikret Abdic.

Sada se pokusava smaknuti Silajdzic ili bilo koji drugi politicar koji ima namjeru da brani drzavu kao sto je to se radilo 92, a sve pod pritiskom slicnog postupka protiv njega. Ganic je mozda samo materijalna steta u tom procesu.

Kao bonus u svemu tome Velikosrbi dobijaju kompromitaciju odbrane BiH i izjednacavanje "zaracenuh" strana. Ovim procesom ce dobiti i one Evropske sile koje nista nisu ucinile da pomognu odbranu BiH, i sad ce moci fino reci, eto svi su oni ipak isti.

Uklanjanjem Silajdzica, na prvo mjesto dolazi Tihic, izdajica koji ce potpisati i iskoristeni listic toalet papira samo da sacuva fotelju. Sve one druge patriotske snage koje zele braniti BiH ovim ce izgubiti moralno.

Na zalost ovo mi se sve cini kao vec zavrsena prica.
1gorstak

#1071 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by 1gorstak »

Frankyee wrote:Ovaj postupak protiv Ganica nije nista drugo nego nastavak onog istog pokusaja od 2 Maja 92 da se na vlast postavi podoban "Bosnjak"

Sada se pokusava smaknuti Silajdzic ili bilo koji drugi politicar koji ima namjeru da brani drzavu kao sto je to se radilo 92, a sve pod pritiskom slicnog postupka protiv njega. Ganic je mozda samo materijalna steta u tom procesu.

Kao bonus u svemu tome Velikosrbi dobijaju kompromitaciju odbrane BiH i izjednacavanje "zaracenuh" strana. Ovim procesom ce dobiti i one Evropske sile koje nista nisu ucinile da pomognu odbranu BiH, i sad ce moci fino reci, eto svi su oni ipak isti.

Uklanjanjem Silajdzica, na prvo mjesto dolazi Tihic, izdajica koji ce potpisati i iskoristeni listic toalet papira samo da sacuva fotelju. Sve one druge patriotske snage koje zele braniti BiH ovim ce izgubiti moralno.

Kako si dosao od hapsenja Ganica do politicke eliminacije Silajdzica ? Narod bira, a zbog ove ce polarizacije podrzati upravo Silajdzica, a ne Tihica. Silajdzic je taj koji kopa i rukama i nogama da se Ganica izvuce, salje svoje ljude iz stranke i drzavnih organa, dok Tihic sjedi po strani i onanise. Zasto bi ovo sluzilo da ojaca Tihicevu poziciju ?

I drugo, mislim da previse panicis, "zavrsena prica", ovo ono, velikosrpstvo je u defanzivi, ovo sto su uradili u Londonu je bilo lako izvesti zbog zakona koji su na snazi u Engleskoj a koji omogucavaju zadrzavanje u pritvoru bez puno dokaza. Znaci nije ovo nikakav uspjeh, nego vise dokaz impotentnosti srbijanskih krugova, koji moraju pribjegavati ovakvim zloupotrebama engleskog zakona (kojeg ce se uostalom zbog ovakvih zloupotreba i mijenjati).
and

#1072 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by and »

znači,na osnovu dokaza koje je srbija dostavila haškom tužiteljstvu oni su zaključili da su vojnici 2 i 3 maja u sarajevu bili legitimna vojna meta.sada će srbija i engleska o tome ponovo raspravljati,pa ćemo vidjeti
da li je sliičan proces u hagu vođen i za tuzlansku kolonu?
slijedeći primjer srbije i njihovu zloupotrebu engleskih zakona treba educirati udruženja sa načinom potraživanja srpskih zločinaca koje naši organi vlasti ne potražuju,da u ime udruženja pošalju potjernice za zločincima za koje imaju dokaze,a koji se ne procesuiraju,jer je to izgleda po ovom engleskom zakonu moguće.
Frankyee

#1073 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Frankyee »

1gorstak wrote:
Frankyee wrote:Ovaj postupak protiv Ganica nije nista drugo nego nastavak onog istog pokusaja od 2 Maja 92 da se na vlast postavi podoban "Bosnjak"

Kako si dosao od hapsenja Ganica do politicke eliminacije Silajdzica ? Narod bira, a zbog ove ce polarizacije podrzati upravo Silajdzica, a ne Tihica. Silajdzic je taj koji kopa i rukama i nogama da se Ganica izvuce, salje svoje ljude iz stranke i drzavnih organa, dok Tihic sjedi po strani i onanise. Zasto bi ovo sluzilo da ojaca Tihicevu poziciju ?

I drugo, mislim da previse panicis, "zavrsena prica", ovo ono, velikosrpstvo je u defanzivi, ovo sto su uradili u Londonu je bilo lako izvesti zbog zakona koji su na snazi u Engleskoj a koji omogucavaju zadrzavanje u pritvoru bez puno dokaza. Znaci nije ovo nikakav uspjeh, nego vise dokaz impotentnosti srbijanskih krugova, koji moraju pribjegavati ovakvim zloupotrebama engleskog zakona (kojeg ce se uostalom zbog ovakvih zloupotreba i mijenjati).
nisam zelio da kazem da ce Silajdzic da definitivno bude uklonjen, vec da je to mogucnost, a zbog ponasanja Tihica mi se cini da je drug klempo vec dobio upute iz Srbije i da samo vreba pogodnu priliku, kao sto je to pokusao Abdic.

Ovaj slucaj nije bilo tako lako izvesti, i iza ovoga stoje velike pripreme Srbije i cijela masina politike, pravnika i obavjestajaca. Mislim da ce Ganic zavrsiti u Srbiji (iako se nadam da nece )
karanana

#1074 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by karanana »

i ja mislim da ce ganic zavrsiti u srbiji ali ni meni nije jasna ta prica o silajdzicu, klempi, uputama iz beograda.....

ako je iko pokupio poene onda je to silajdzic. velke srece.
miop

#1075 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by miop »

Evo te "Armije golobradih mladica, kuhara i pozadinaca" -SNIMAK MART 1992

Miroljubivo ponasanje za primjer i to 2 mjeseca prije dobrovoljacke
Locked