Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#1051 Re: Bášča

Post by Oticon »

etoja wrote:pozdrav! ja sam nova ovdje, ali citam vas redovno. naime, imam neku zemljicu na koju sam naumila saditi neke povrcke. i prekopali smo muz i ja, ali ovo vrijeme nas je zaustavilo, pa mene zanima hocemo li zakasniti, jer nista nismo posadili. a mjesto u kojem se nalazi basca je inace hladnije klime, i ljudi koji zive tamo i sami mi kazu da ni oni ne sade ranije zbog klime. ali pocetnik sam, i fakat osim dobre volje i malo znanja, nemam vise nista :)
Dobrodošla Etoja!
Nećete zakasniti što se tiče rasada ako ga kupiš ( sadnice paradajiza, paprike, karfiola, raštike, fafarona...), u zemlju ga trebaš saditi u maju a do tada će valjda biti i toplije. Isto u maju možeš saditi direktno u zemlju...tikvice, krastavce, mahune, tikve, rotkvice. Zakasnila si jedino da posiješ, odnosno da sama napraviš rasad. Ili ako ti lokacijski odgovara udruži se sa Drekalica 28...ona ima viška paradajiza za pikiranje :thumbup: Ovdje imaš dva dobra učitelja Mumina i Vrtlara :bih: ...pa prati njihove savjete.
Oticon

#1052 Re: Bášča

Post by Oticon »

Senad666 wrote:A evo kod mene i prvi plodovi...mislim da će u maju biti i prva berba :-)
Image

Image

Bravo za Senada :-)
Jesi li ovo iznio sadnicu vani na terasu, da nije previše hladno za to?
Oticon

#1053 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote:Jooooj, kod nas je totalna agrokriza - topla lijeha mi još nije spremna a sav rasad prepikiran, primio se, porastao i sad već imam kompeticiju za svjetlo. Sa jedne strane posao sa druge gripno-školska kriza - joj ove godine ćemo baš biti kriza sa agro-vremenom. Sa druge strane - pčelama smo morali izvaditi po jedan ram saća i uvaliti im po jednu satnu osnovu da se imaju čim zabavljati dok ne otopli. Saće bilo popunjeno 70-75 % - ja mislila da će garant biti onaj šećerni sirup međutim, ispade stvarno med - tako da smo se popravili sa 3 tegle našeg meda. :-D
Bila agro-kriza ili ne, ti ćeš se zasladiti :thumbup:
Oticon

#1054 Re: Bášča

Post by Oticon »

wewa wrote:moje cvijece pod snijegom :cry: brinu me surfinije, one su hafifne. moracu im isplesti salove dok ne ugrije :-D
Kono, šta bi sa surfinijom? Preživi li ovaj Sibir? Svako jutro iščašim vrat gledajući na kom balkonu ima cvijeća :lol:
wewa

#1055 Re: Bášča

Post by wewa »

Oticon wrote:
wewa wrote:moje cvijece pod snijegom :cry: brinu me surfinije, one su hafifne. moracu im isplesti salove dok ne ugrije :-D
Kono, šta bi sa surfinijom? Preživi li ovaj Sibir? Svako jutro iščašim vrat gledajući na kom balkonu ima cvijeća :lol:
ziva i koti se, masala! zasad je sve zivo sto sam posadila, jedino clematis nije odusevljen manjkom svjetla ali se i on drzi ;)
Mu'min

#1056 Re: Bášča

Post by Mu'min »

etoja wrote:ali ovo vrijeme nas je zaustavilo, pa mene zanima hocemo li zakasniti, jer nista nismo posadili.
Ma nisi bona ništa zakasnila, samo naprijed. Možda si i poranila kakvo je vrijeme. :D
Sadnice ćeš morati naravno kupiti ili od koga dobiti jer je prekasno za sijanje sjemena (mislim na povrće tipa paradajz, paprike itd.) dok ostalo moreš i direkt sijati (grah, žito, salate,...)

I šalji kakve slike... :)
etoja

#1057 Re: Bášča

Post by etoja »

e hvala vam na odgovorima! bas ste me utjesili :-D . a rasad sam neki sama posijala, i oko toga titram, a nesto cu kupiti svakako. i nadam se skorom suncu. hvala vam jos jednom. sretno nam svima! :)
Mu'min

#1058 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon,
poselamila te moja svila i veli kad bi bliže bila par onih lijepih sadnica patlidžana bi ti poklonila. :D
Oticon

#1059 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Oticon,
poselamila te moja svila i veli kad bi bliže bila par onih lijepih sadnica patlidžana bi ti poklonila. :D
Ne reci dvaput...eto mene u Tuzlu po patlidžan ;-) Selam ćeš svojoj svili...ruke joj se pozlatile...kod mene bijeli patlidžan narastao čitava 2 cm... sramota me i slikati :lol:
Mu'min

#1060 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon

ona mi je sad u dilemi, haman ko Senad666 poranila sa patlidžanima a još više sa krastavicama pa ne zna bil sadila vani ili šta.
Evo njih 5 sadnica krastavica kako su narasle:
Image
Oticon

#1061 Re: Bášča

Post by Oticon »

ona mi je sad u dilemi, haman ko Senad666 poranila sa patlidžanima a još više sa krastavicama pa ne zna bil sadila vani ili šta.
Evo njih 5 sadnica krastavica kako su narasle:
Image

Mašalah...slatka dilema.
Ma ja nešto kontam Mumin stručnjak...ovo su sve Sviline zasluge :thumbup: ...pusti je bolan na forum da nešto naučim :lol:
Mu'min

#1062 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Prokonate me. :D
Ona je samo patlidžane i 5 test sadnica krastavica, sve ostalo je Mu'min. ;)
Oticon

#1063 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Prokonate me. :D
Ona je samo patlidžane i 5 test sadnica krastavica, sve ostalo je Mu'min. ;)
ono što je najbolje je Svila posijala.
Mu'min

#1064 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:ono što je najbolje je Svila posijala.
Ruku na srce, u pravu si. :D
Oticon

#1065 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mumine imaš pp.
Mu'min

#1066 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Mumine imaš pp.
Reko ja tebi, ti si korisnija od Google.ba :D

Evo ti jedan savjet a i za ostale, ukoliko niste slučajno čuli.

JAJCE
Ne bacajte oljupinu od jajca, već kad se osuši iztrobite je u (skoro) prah.
Kod sađenja paradajza ili paprika ispod sadnice stavite po 1 šaku toga.
Sa time ćete povećati procenat kalcija koji je vrlo bitan za biljku.
Neki umjesto toga koriste mljeveni dolomit.
armin_jocker

#1067 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:
drekalica28 wrote: Razumjela. 8-)
Moram još zemlje kupiti, nemam dovoljno da prepikiram sve (jel se vako kaže? :oops: )
Kupi kvalitetnu zemlju.
Da tako se kaže, bar ja. :)
drekalica28 wrote: I ako sam dobro brojala....ovih malih izdanaka paradajza imam 197 komaTa. :mrgreen:
E sad dolazi jedan od najtežih dijelova u svom ovom poslu:
zažmiriti i pola sadnica baciti u kantu. :D

Naime ako se ne znam ograničiti sa brojem sadnica nakopamo si toliko posla da boli glava, plus ono što radimo zbog manjka vremena i resursa jednostavno uradimo kako bilo.
Samisli samo npr. da za 197 komaTa da moraš nabaviti 197 pritki po 150-200 cm? Treba traktor. :D
Dobro si to rekao, najtezi dio je rastati se od biljke :) , ali stvarno se moramo rijesiti viska, ja sam svoje sve prepolovio, tj paradajz, ostalo nisam, paprike, patlidzane, vidjecemo koliko ce biti viska, mozda i nemam viska nista osim paradajza, bolje se kvalitetno posvetiti nekoj manjoj kolicini, nego mnogo biljki pa se nema vremena za sve njih
Mu'min

#1068 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Danas poslije posla (i zezanja Oticon :) ) sa ženom otišao na njivu i posijao po 1 do 2 reda od dva metra (zidana gredica):
- blitvu
- radić (3 sorte)
- vlasac
- peršun (2 sorte)
- zelenu salatu (3 sorte)
- domaću kamilicu
- bosiljak
- špinać
- mrkvu

Sve skupa 14 kesica koristio. :)
Bravo ja i hanuma. :D

ms
Mu'min

P.S. za Oticon: Samo nemoj reći da je žena sve sama posijala! Poj'st ću motiku od huje. :lol:
Oticon

#1069 Re: Bášča

Post by Oticon »

P.S. za Oticon: Samo nemoj reći da je žena sve sama posijala! Poj'st ću motiku od huje. :lol:
Vjerujem ja da su tvoje zlatne ruke sve to fino slikale dok je Svila sadila :lol:
Mu'min

#1070 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Nije uopće bilo svile. :angry: :D
Samo ja i hanuma. A njene zlatne ruke su mi pomogle. Ko djeca u parku smo uživali. :lol:
Bambi_na_kofeinu

#1071 Re: Bášča

Post by Bambi_na_kofeinu »

Iduće godine voljela bih uzgojiti nešto malina, za privatne potrebe, znači ništa veliko, ništa za prodaju, čisto da imam za potrebe domaćinstva i za zalediti koju vrećicu.
Zna neko koliko sadnica bi mi trebalo i općenito koliko je uzgoj malina zahtjevan?
Sa jagodama imam odlično iskustvo, imamo neka 4 reda, evo već cvjetaju, 2x godišnje ih oplijevimo, cca satak-dva vremena posla, a bude ih dovoljno da nema potrebe da kupujemo.
Jesu i maline tako zahvalne?
drekalica28

#1072 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

Mi smo prepikirale paradajz. Od onih 197 biljčica, probrala sam nekih 35 komada i posadila u male saksije.
Dio još jedan izdvojila drugu pa nek se i on oko toga bakće. :D
Krastavac koji je prošle nedelje posađen, je podivljao. :-) Naglo je sve izraslo...u roku 3 dana.
Sada su to biljčice od nekih 10-15 cm, bar većina njih. I to sam prebacila u veće saksije. Bamija je malo krenula, vidjet ćemo šta će od toga biti.
Dok slikam pa vam se i slikom pohvalim. :mrgreen:
Mu'min

#1073 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Mi smo isto ovih dana pravo aktivni. Završni radovi na njivi po pitanju sijanja se svode. Ostaje još ono "glavno" za koje sam ja zadužen a to je paradajz, paprika i dinje. To još treba posaditi u bašči.
I kad smo već kod dinja, da nas ih prebacio iz onih malih crnih 2x3 kutica u pojedinačne, veće.
Evo kako izgleda Mu'minov dinja hunjer. :)

Image
kurty

#1074 Re: Bášča

Post by kurty »

Eh da s ei ja malo ispovjedim...Nisam odavno... :D

Bijeli luk, kao sto sam vec rekao, posijan... Posijan na vakat, jer su me ove kise spasile pravo... Evo slike, koja je nastala mislim 7 dana poslije sjetve...
Image
tada je bilo posijano 7,5 ljeha bijelog luka,jedna i po lijeha crvenog i ostale su dvije polovice lijeha za bordo luk

Juce sam posadio bordo luk, a evo slikica bijelog luka

Image

Image

Kisa mi dosla ko kec na desetku...
pemanapemani

#1075 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

Da li se rasad paradajza smije zalijevati po listovima? Odnosno, mogu li se rasadi navodnjavati pomoću tuš kantice, ili se mora paziti da voda ne dotiče listove?
Post Reply