Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
naja22

#1051 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

Pozdrav, da li mi preporucujete da udomim psa belgijskog ovcara ?? Covjek nema uslova da ih drzi, ukotila mu se kuja pa poklanja posto nema papire, sta mislite o toj rasi ?? Trenutno imam pitbull terriera koji se odlicno slaze sa svima..
Karen

#1052 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Ako imaš uvjete (vrijeme, ljubav, novac) što da ne. Čitaj po internetu o pasminama i kontaktiraj uzgajivače ako imaš pitanja.
pakica_

#1053 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

naja22 wrote:Pozdrav, da li mi preporucujete da udomim psa belgijskog ovcara ?? Covjek nema uslova da ih drzi, ukotila mu se kuja pa poklanja posto nema papire, sta mislite o toj rasi ?? Trenutno imam pitbull terriera koji se odlicno slaze sa svima..
svakako uzmi zenkicu, jer su to prepreprepametni psi, kojeg trebas uvijek necim zabavit da ne pomahnita od dosade i ne pocupa ti avliju/kucu dje ce vec bit hehe :D
doduse, imas vec pita, pa bi je mozda on uspio zabaviti, ali sve u svemu treba (ma sta ja pricam, treba oko svakog psa, ne samo oko malinoe) PUUUNO vremena i strpljenja :D
malo proguglaj kakvi su karakterno, ali mislim da je to u biti pas k'o svaki drugi pas (samo sto su ovi def. jedni od najpametnijih i prepreprebrzo uce i predobri su cuvari) samo ako ga od malena naviknes da bude takav :D
dakle- dresura, dresura, dresura, socijalizacija, socijalizacija, socijalizacija hihihi :D
sretno!!
(naja bas nanijetio uzet jos jedno kerce hihi jupi jupi je je! neka neka, i ja cu dogodine aBd.. trazit cu od raje da mi bajagi za rodjendan poklone nesto sto cu ja vec ranije izabrat hehehehe)
naja22

#1054 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

hahaah Pakice :D :lol:
Ma trazim duze vrijeme vec, pa sta bude najbolje.. I to samo udomljavam, najvise bi volio naci mjesanca njemackog ovcara i haskia (taj mi je mix najbolji) ali eto moze i malinoa odlican je pas :)
A kada budes i ti nabavljala psa novog, javi da vidimo kakav je i koju si mislila rasu ili ?? :-D
pakica_

#1055 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ma pakica je vec nanijetila nabavit jos jedno, samo da mama zagotivi bastonju ono bas bas, pa da se onda duri zbog drugog :D
a ja bih najradije stafordicu, to mi je najdraza rasa poslije dobera, medjutim, mislim da cu ic na sevap i pokupit nesto slatko na ulici, vakcinisat, okupat, cipovat i imat dva :D no.. o tom potom :D ugl. ziher ce bit neki ulicar, samo ne jos..
naja22

#1056 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

Uzmi zenku pitbull terriera pa da se pari sa mojim 8-) :lol: :D Osevapit ces se :lol: :lol:
OxyDo

#1057 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by OxyDo »

Karen wrote:Nemoj kupovat psa. Čim tako razmišljaš. Uzgoj mopsova a i svih pasa je jako težak posao. Cijene se kreću preko 500 eura u profi uzgajivačnicama. Ako sumnjaš da nešto nije u redu sa psom, povedi veterinara. No ružno je tražiti određenu pasminu i ovako pisati po forumu, da nešto nije u redu. Pišem ti ovo jer upravo odgajam leglo i to nije ni malo lagan posao. Kod mene je veterinar na brzom biranju.
Prije svega hvala na odgovoru. Ne zelim da me se pogresno shvati, spreman sam brinuti se za psa kao i ostatak porodice (bar se nadam :D). Ali zelim da imam zdravog psa, a ne da ga moram voditi veterinaru i gubiti zivce. U svakom slucaju veterinar mi je 100m od kuce. To leglo koja je pasmina?
pakica_

#1058 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

naja22 wrote:Uzmi zenku pitbull terriera pa da se pari sa mojim 8-) :lol: :D Osevapit ces se :lol: :lol:
Zdogovoreno, al' ako ti uzmes doberwoman da se i moj ima s kim igrat mame i tate :D
naja22

#1059 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

pakica_ wrote:
naja22 wrote:Uzmi zenku pitbull terriera pa da se pari sa mojim 8-) :lol: :D Osevapit ces se :lol: :lol:
Zdogovoreno, al' ako ti uzmes doberwoman da se i moj ima s kim igrat mame i tate :D
:lol:
Važi :D :D
pakica_

#1060 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

OxyDo wrote:
Karen wrote:Nemoj kupovat psa. Čim tako razmišljaš. Uzgoj mopsova a i svih pasa je jako težak posao. Cijene se kreću preko 500 eura u profi uzgajivačnicama. Ako sumnjaš da nešto nije u redu sa psom, povedi veterinara. No ružno je tražiti određenu pasminu i ovako pisati po forumu, da nešto nije u redu. Pišem ti ovo jer upravo odgajam leglo i to nije ni malo lagan posao. Kod mene je veterinar na brzom biranju.
Prije svega hvala na odgovoru. Ne zelim da me se pogresno shvati, spreman sam brinuti se za psa kao i ostatak porodice (bar se nadam :D). Ali zelim da imam zdravog psa, a ne da ga moram voditi veterinaru i gubiti zivce. U svakom slucaju veterinar mi je 100m od kuce. To leglo koja je pasmina?
to s psima ti je uvijek lutrija, koja u 95% slucajeva bude dobitna kombinacija- zdrav, prav, pametan i ostalo :D ali uvijek imas onih 5%.. neki ljudi imaju cukicu po par godina i njemu odjednom duhne da ujede :D to nikad ne mozes znat.. isto tako je i sa zdravljem pasa.. jedan dan se cini da je super duper, sutra ne moze meda.. sve u svemu, vlasnik roditelja (makar jednog) ti moze reci kakvi su njegovi pesi, pa da znas otprilike sta ocekivati od potomaka ;)
pogledaj malo po piku kakve su cijene mopsova, da mozes uporediti i ako sumnjas u zdravlje bilo kojeg malca iz legla, veta pod ruku i u shopping :D
a ako SLUCAJNO cujem da neko poklanja mopsa, mada slabo znam raje sto ima male pasmine, sjetim te se ;)
pakica_

#1061 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

naja22 wrote:
pakica_ wrote:
:lol:
Važi :D :D
bokte, isto da imam vanzemaljca, a ne dobermana :D i ono malo ljudi sto ima zenku, hoce rodovnik.. mislim, ok, postujem, al' ne mogu ja rodit rodovnik mom pesu, jbg.. fin je, Boga mi :) i babo mu je fin, a cula sam da mu je i mama fina.. al' djaba, nema napismeno i corak!
vidjet cu ja s komsijom koji barata pola svog zivota s pitovima (ima sad jednu zenkicu, al' je mlada) znal' koga da ima zenkicu za parenje..
Karen

#1062 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

OxyDo wrote:
Pa kažem ti, dovedi veterinara prije kupnje i to je to. Ako sumnjaš.
Moja kuja zbog naše brige koju svakodnevno vodimo o njoj, je samo pred okot išla kod veterinara i to zbog proljeva, inače redovno cijepljenje, kvalitetna hrana i briga i nikad ništa (kuc kuc u drvo). No nikad se ne zna što kaže pakica.
Moje leglo? Patuljasti šnaucer.
naja22

#1063 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

Ok, hvala pakice' :D
pakica_

#1064 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

naja22 wrote:Ok, hvala pakice' :D
ka'e komsija da bi svi oni koje on zna trazili papire i to neku aman liniju za svoje kujice, pa nisam znala sta da mu kazem obzirom na to da ne znam ni tebe ni tvog pesa, ali eto, nisam te zaboravila, tako da sam odmah danas pitala hehe
naja22

#1065 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

pakica_ wrote:
naja22 wrote:Ok, hvala pakice' :D
ka'e komsija da bi svi oni koje on zna trazili papire i to neku aman liniju za svoje kujice, pa nisam znala sta da mu kazem obzirom na to da ne znam ni tebe ni tvog pesa, ali eto, nisam te zaboravila, tako da sam odmah danas pitala hehe
Ne znam bas za papire, posto nije ni kod nas priznata rasa 'pitbull terrier' koliko ja znam, stafordi jesu...
luna09

#1066 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by luna09 »

OBAVJESTAVAMO SVE CLANOVE AV MAU ,DA CE SE SUTRA U NEDJELJU 27.11.2011 ODRZATI DOBROVOLJNA RADNA AKCIJA KOD ADNANA DZONGALICA,NAIMA ADNAN NUDI SVOJE ZEMLJISTE ZA IZGRADNJU UTOCISTA ZA MALE PSE LUTALICE ....OSTRA ZIMA DOLAZI A ONI NEMAJU GDJE !
-LOKACIJA/VRIJEME:NEDJELJA U 12 SATI NA PARKINGU PROMING PUMPE KOD OBI-ja NA ILIDZI( Tu se nalazimo,a potom idemo na lokaciju).
pakica_

#1067 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

luna09 wrote:OBAVJESTAVAMO SVE CLANOVE AV MAU ,DA CE SE SUTRA U NEDJELJU 27.11.2011 ODRZATI DOBROVOLJNA RADNA AKCIJA KOD ADNANA DZONGALICA,NAIMA ADNAN NUDI SVOJE ZEMLJISTE ZA IZGRADNJU UTOCISTA ZA MALE PSE LUTALICE ....OSTRA ZIMA DOLAZI A ONI NEMAJU GDJE !
-LOKACIJA/VRIJEME:NEDJELJA U 12 SATI NA PARKINGU PROMING PUMPE KOD OBI-ja NA ILIDZI( Tu se nalazimo,a potom idemo na lokaciju).
jel' bilo sta od ovoga??
luna09

#1068 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by luna09 »

Jeste u nedelju je radilo desetak dobrovoljaca i nekoliko cuka :) :-D čistili su granje i šiblje.Sljedeća akcija je u subotu pa ko može ne bi bilo loše odvojiti par sati.Korist dvostruka mi na čistom zraku a cukama pomoć.
pakica_

#1069 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

luna09 wrote:Jeste u nedelju je radilo desetak dobrovoljaca i nekoliko cuka :) :-D čistili su granje i šiblje.Sljedeća akcija je u subotu pa ko može ne bi bilo loše odvojiti par sati.Korist dvostruka mi na čistom zraku a cukama pomoć.
e psujem miseve.. ja (iz)vanredan student, pa mi vikendom predavanja.. od ujutro do jedno 3, u sa do 4 (jer studiram u kiseljaku).. to je vjerovatno kasno za bilo kakvu vrstu pomoci???? :(
Karen

#1070 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Smijem ovdje ostaviti oglas? Nemam pojma, uglavnom ako netko želi patuljastog šnaucera neka se javi na pp, dva štenca su mi rezervirana, a dvije cure još traže domove.
deda_jr

#1071 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by deda_jr »

Molba za pomoc... Od prijatelja iz Travnika sam dobio dopis koji je proslijedjen iz opcine:

Dana 24.11.2011-g- od Službe za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik dobili smo Obavijest slijedećeg sadržaja:

Obaviještavaju se aktivisti Udruženja za zaštitu životinja"avlijaner",Travnik i ostali građani općine Travnik da 28.11.2011.g.ističe rok do kada je privremeni higijenski servis u obavezi brinuti o prikupljenim životinjama.

Također se pozivaju svi zainteresovani a koji žele da izvrše udomljavanje životinja da isto mogu obaviti najkasnije do 02.12.2011.g. (petak).

Zainteresovani za udomljavanje su obavezni da kontaktiraju Veterinarsku stanicu "dr.Salkić" - kontakt telefon 061 154 590 dr.Alen Salkić,s ciljem provođenja zakonom predviđene procedure.

Ukoliko do gore navedenog roka ne bude zainteresovanih za udomljavanje sa prikupljenim životinjama će se postupati na način predviđen Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja (Službeni glasnik BiH,broj:25/09) i Odlukom o osnivanju i načinu rada skloništa za životinje i higijenskog servisa na području općine Travnik.

POMOĆNIK NAČELNIKA

MP Abid Drobo,dipl.ing.saob. s.r.

Ne bih da ulazim u pricu o uslovima zivota ovog "sklonista" i rada higijenske sluzbe, necega zbog cega ljudi u Travniku bitku biju vec neko vrijeme. Ali bih pozvao sve vas da barem putem maila na ime gdina Drobe zatrazimo odgodu ove odluke.. Neka vide da ima nas koji jos uvijek marimo.. U protivnom ce ovi psi biti ubijeni..

Mail gospodina Drobe je abid.drobo@opcinatravn​ik.com.ba

Hvala svima! I izvinjavam se moderatorima ukoliko sam na pogresnom mjestu objavio ovaj apel..

Pozdrav!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1072 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Ja pisala i odgovorio mi čovjek, jako civilizirano i ljubazno. Da nije sretan radi toga, da se daju konkretni prijedlozi i rješenja itd. Pa, eto, daj upute..šta ću sad :roll:
buxxx

#1073 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by buxxx »

Vozdra svima,

Možda je glupo da moj prvi post na ovom forumu bude u poprilično negativnom tonu ali sam imao potrebu da sa vama podijelim i zajedno prokomentarišemo ono što mi se desilo jučer. Našeg psa, Ozzy-ja, napao je drugi pas. Odmah da kažem da je sve u redu i da su oba psa živa i zdrava. Ali šta je bio uzrok? Uvijek šetamo istom rutom i svi nas već poznaju (Ozzy-ju je haman godina). Prilaze nam ljudi koji imaju pse i koji nemaju. To zna biti malo frustrirajuće sa obzirom da mi pokušavamo ga naučiti da ne skače na druge ljude da bi ih poljubio i izlizao jer ne vole ni svi pijatelji pasa da se skače na njih i da ih se balavi. Također ne treba da skače oko drugih pasa jer nisu svi psi uvijek raspoloženi za igru ( iako Ozzy uvijek jeste). Da se razumijemo, jako sam realan i mislim da poznajemo našeg psa vrlo dobro. U kući je predivan. Živi sa macom i nikada nikakvih problema nije bilo. Naravno prošao je mjesece upozoravanja i ispravljanja kako u kući da se ponaša i sada se vide pozitivni rezultati. Vani nije baš najbolji pas jer leti svakome. Milion puta smo pokušali da objasnimo da lutalice pogotovo, nisu raspoložene za igru i upoznavanje ali džaba. U biti sve to prođe odlično sa malo natezanja, opominjanja i skakanja.
Da pređem na stvar. Psa, koji nas je napao, viđamo već godinu dana i vlasnica uvijek jednu te istu priču priča. Veoma je agresivan, ne voli druge mužjake i sav ovaj prostor (čitaj Breka) je njegov. Prva stvar: oči moje lijepe, nijedan prostor nijednog kućnog psa nije ulica već njegov stan ili kuća sa baštom. Ulica PRIPADA lutalicama. U takvoj sredini živimo i takve stvari jesu. Sa lutalicama nemamo problema jer poštujemo njihovu teritoriju i jedina situacija koju smo imali sa lutalicama je bila ta da nam je veliki avlijaner prišao i donio kost??? Mislim da ovo govori o Ozzy-jevom karakteru.
Pas koji nas je napao se igrao sa ženkom (koja također nije za pohvaliti jer veoma često zna da se iskezi i skače na Ozzy-ja), te kada se ženka zaletila na nas on je radio što psi uvijek i rade. On je branio svoju ženku. Sve bi to nekako i prošlo da on nije bio pušten i bez brnjice. Eh, već sam rekao brnjice za sve. U trenutku napada naš pas je bio na kaišu sa brnjicom. Dakle nikako se nije mogao braniti. U redu, bio sam ja tu, ali sam tog psa morao žestoko početi udarati da bi se on skinuo sa mog psa. Pas se okrenuo i pošao na mene tako da više nisam siguran koga je sve on napadao. Pa i ja volim pse ljudi moji. Nisam svog psa udarao nikada i ne želim da udaram druge pse. Sve pokušavam mirno da riješim. Da stvar bude gora vlasnica, gazdarica kako god hoćete se nije ni izvinula nego samo konstatovala: on je kriv jer je jako agresivan! Nije on kriv krivi ste TI draga gospođo. Pa ženo božija, ako već znaš da ti je pas agresivan, pa stavi mu brnijicu bar kada se igra sa drugim psom jer će naići neko ko mu nije po volji. Nemam ništa protiv agresivnih pasa. Pa i nas ima muhanatih pa se kaže, ma pusti njega on ti je ters. Pa ima i tersli pasa. Pas ima pravo da bude ters i ljut i agresivan i teritorijalan i mahnit i razigran i dosadan ali je na NAMA da to pratimo i kontrolišemo te po mogućnosti ispravljamo.
Ovim putem bih želio uputiti javni poziv svima nama. Prijatelji, država nam je u polnom organu marke muške. Zakona nikakvih nema. Hajdemo složno da svi stavljamo brnjice našim psima ili da barem budu na kaišu dok su na ulici kuda svi prolaze. Drugi ljudi ( iako neki to ne zaslužuju) će se osjećati ugodnije i siguran sam da će biti ovakvih scena i situacija manje. Upoznajmo naše pse. Gledajmo kako se ponašaju. Oni su naša sreća i radost i zašto da ih dovodimo u neugodne situacije. Moglo je doći i do ekscesa i da je taj pas imao brnjicu ali manje bih se brinuo za Ozzy-jev život mada ni to nije pohvalno, ali Bože moj. Nadam se da će bar jedna osoba ovo pročitati i shvatiti. Evo ako treba i naša maca, bez obzira što ne izlazi će početi da nosi brnjicu :D
Unaprijed hvala,
Ozzy

Image
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1074 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Jel Ozzy dobro sad? Koliko neće izlaziti? Poljubi ga.. A normalno je da se dohvate mužjaci između sebe. Moja nekad traži belaja sa drugim kujama, onako... :D Naravno da joj to ne dozvolim..
pakica_

#1075 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

KatarinaKosaca wrote:Jel Ozzy dobro sad? Koliko neće izlaziti? Poljubi ga.. A normalno je da se dohvate mužjaci između sebe. Moja nekad traži belaja sa drugim kujama, onako... :D Naravno da joj to ne dozvolim..
evo sta se meni desilo sinoc.. uredno sam izvela svoju bestiju vani, ali posto tamo gdje se igramo dolaze drugi muzijaci, ja njega uredno sklonim i cunjamo uokolo dok se muski ne razidju da se moze doci moj igrati.. dakle moj pas jeste agresivan prema muzijacima, i koliko mogu izbjegavam kontakt sa njima.. ako cu doci da se pozdravim s rajom u parku, stavim mu brnju, pridjem, ispricam se na brzinu s kim imam da se ispricam i opletem odatle.. helem, vracamo se kuci iz parkica i prolazimo pored sosa (kafica), basta meni na kaisu, kad na ulici cunja neki jack russel.. fin, uhranjen, ugladjen, ali bez ogrlice i sam.. krece prema basti (musko je) i basta se samo izvrati.. ja ga cupam koliko mogu, naravno da ne zelim da se dokopa tog malog, jer bi ga 'ladno raskov'o (naime, prvi ti je post @buxxx, pa da ti velim, ja imam dobermana).. izlaze ljudi iz pashe (isto kafic do sosa) i govori kao taj mali je cesto tu, trckara ulicom, a gazda mu sjedi u sosu.. dakle NEMOGUCE da vlasnik jack russela nije cuo bastu kako laje, da je ne znam ti koliko glasna muzika u sosu.. ja sam pomahnitala, i doslo mi je da s onako bijesnim bastom uletim u sos i (da izvine ko cita na mom sarolikom izrazavanju) jebem mater tom frajeru ciji je cuko!!! (btw, kol'ko je basta popizdio i mene je gricn'o za nogu dok sam ga cupala, jer se mali, kako je odvezan, sunjao sa svih strana, pa je zacvilio kad je skont'o da je i mene dohvatio i poliz'o mi nogu da se izvine, blento haha, ugl. nije puno, jer je u momentu shvatio da me dokacio, ali mogla sam proci i gore i to od mog vlastitog psa, zato sto je nekom delegatu mrsko izac iz kafica i sklonit svog cuku samo dok prodjem ulicom)
uvijek kad shetamo gradom, vilsom, petim, desetim, basta je s brnjicom, ali kad idemo kuci, od dna gabeline mu je ne stavljam, jer se oko kontejnera blizu kar-kina znaju skupljati lutalice, pa ako koji krene da se moze braniti.. nije se do sada desilo, pa se nadam da nece ni odsad, ali NECU da mu stavljam brnju kad idemo kuci iz xy razloga.. mozda neodgovorno, ali tako je.. uglavnom, ispizdila sam se pravo! ako i veceras bude, ja prolazim najnormalnije, pa ce mozda delegat skontat da to sto sjedi i pije kiselu iza portala pa vidi svog psa ne znaci da ga kontrolise!
Post Reply