Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
minjonja

#1051 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

felidae, de mi molim te reci u kojem ti mercatoru kupujes njihovu hranu? na dobrinji i na alipasinom je nema.
kakav nered

#1052 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

Ljudi imam problem :( išla sam na put i mačke sam ostavila roditeljima na čuvanje 3 tjedna... mala ima dugu dlaku a oni je nisu češljali i dlaka joj se ućebala (valjda se tako kaže) ...ima prave grudve dlake ispod pazuha :(
navikli su da čuvaju mačka, ali on ima kratku dlaku i ne treba mu češljanje...a njoj baš treba...

je li netko imao sličan problem??? šta da radim??? da ošišam te grudvice ili ima neki drugi način??? :(
Felidae

#1053 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

minjonja wrote:felidae, de mi molim te reci u kojem ti mercatoru kupujes njihovu hranu? na dobrinji i na alipasinom je nema.
vjeruj mi, evo trazim je i ja vec tri dana, nekad nestane....ja inace kupujem na c.vili u malom merkatoru, ali neki dan sam trazila i u velikom u Lozionickoj i nista. danas kad krenem sa posla opet moram svratiti da vidim
SinjaD

#1054 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Felidae wrote:
minjonja wrote:felidae, de mi molim te reci u kojem ti mercatoru kupujes njihovu hranu? na dobrinji i na alipasinom je nema.
vjeruj mi, evo trazim je i ja vec tri dana, nekad nestane....ja inace kupujem na c.vili u malom merkatoru, ali neki dan sam trazila i u velikom u Lozionickoj i nista. danas kad krenem sa posla opet moram svratiti da vidim
Bude u svakom Merkatoru ali treba "neletit". Moj muz hrani nekih 10ak maca pa kupuje tu hranu jer mu je najpovoljnija.
privremeni

#1055 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by privremeni »

kakav nered wrote:Ljudi imam problem :( išla sam na put i mačke sam ostavila roditeljima na čuvanje 3 tjedna... mala ima dugu dlaku a oni je nisu češljali i dlaka joj se ućebala (valjda se tako kaže) ...ima prave grudve dlake ispod pazuha :(
navikli su da čuvaju mačka, ali on ima kratku dlaku i ne treba mu češljanje...a njoj baš treba...

je li netko imao sličan problem??? šta da radim??? da ošišam te grudvice ili ima neki drugi način??? :(
Slobodno osisaj. Ako su previse blizu koze, pazi da je ne povrijedis, bolje da i ostane dio grudice pa lagano prstima pokusaj razmrsiti i eventualo malo cesljem, osim ako nije kakva izlozbena maca. :-)
kakav nered

#1056 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

privremeni wrote:
kakav nered wrote:Ljudi imam problem :( išla sam na put i mačke sam ostavila roditeljima na čuvanje 3 tjedna... mala ima dugu dlaku a oni je nisu češljali i dlaka joj se ućebala (valjda se tako kaže) ...ima prave grudve dlake ispod pazuha :(

Slobodno osisaj. Ako su previse blizu koze, pazi da je ne povrijedis, bolje da i ostane dio grudice pa lagano prstima pokusaj razmrsiti i eventualo malo cesljem, osim ako nije kakva izlozbena maca. :-)
maca paradira samo po prozoru hehe tako da ću ošišati taj dio...
nekjeste da mi je žao, kontam da će biti ružno, ali što se mora mora se...
hvala za odgovor :)
Felidae

#1057 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

evo ni danas u merkatoru nema hrane... :?
mada sam joj nasla one male pastete pa to havlja dok ne stigne konzerva :-)
BobRock28

#1058 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

PoHpizditis!

Znači ja fakat ne znam šta više da radim s ovim budalama mojim. Otkako smo se preselili (prije nekih 2 mjeseca), maltretiraju me ujutro oko pola 7 da im dam da jedem. Prije su se budile oko 8, pola 9 i to je bilo ok. Pola 7 je brate prerano. Sve smo probali. Zatvarali našu spavaću sobu, zatvarali njih u wc pa na kraju u transportere, prskali ih vodom, drali se do iznemoglosti (komšije sigurno misle da smo manijaci kad se deremo u pola 7 ujutro "MIU! BEMLITI MAMU MILU DOBRO JE BA!!!"

I jok.

Jedino što mogu da uradim je da ustanem, dam im pola jutarnje doze hrane (jer inače jedu u 9 ujutro i 9 uveče) i vratim se u krevet. Al onda ih samo ohrabrujem da mi skaču po glavi jer znaju da će na kraju pobijediti.

Jel neko imao sličan problem? I jel mi nema druge do "šuti i trpi, ko ti je kriv što imaš mačke?" :D
SinjaD

#1059 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

BobRock28 wrote: "šuti i trpi, ko ti je kriv što imaš mačke?" :D
Baš tako :-D
Mene moj mačak nadigne u 5 :-D
Felidae

#1060 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

BobRock28 wrote:PoHpizditis!

Znači ja fakat ne znam šta više da radim s ovim budalama mojim. Otkako smo se preselili (prije nekih 2 mjeseca), maltretiraju me ujutro oko pola 7 da im dam da jedem. Prije su se budile oko 8, pola 9 i to je bilo ok. Pola 7 je brate prerano. Sve smo probali. Zatvarali našu spavaću sobu, zatvarali njih u wc pa na kraju u transportere, prskali ih vodom, drali se do iznemoglosti (komšije sigurno misle da smo manijaci kad se deremo u pola 7 ujutro "MIU! BEMLITI MAMU MILU DOBRO JE BA!!!"

I jok.

Jedino što mogu da uradim je da ustanem, dam im pola jutarnje doze hrane (jer inače jedu u 9 ujutro i 9 uveče) i vratim se u krevet. Al onda ih samo ohrabrujem da mi skaču po glavi jer znaju da će na kraju pobijediti.

Jel neko imao sličan problem? I jel mi nema druge do "šuti i trpi, ko ti je kriv što imaš mačke?" :D

kod moje pali samo ignorisanje. svako malo ima neku novu ideju u rano jutro, kao npr.skoro: mjaukala je ona,satra se jadna, kontam nije joj dobro, bilo je negdje oko 6 ujutru, ustanem da vidim sta je, a ona stoji ispred vrata dnevne sobe (njih zatvaramo jer ima obicaj da sve rusi,police sa zida,cvjece i sl.) i vidim ja ona se meni baca pod noge, fol se mazi pa onda gura njusku u stok vrata i mjauce, sad da se raspravljam sa njom, necu, otvorim joj vrata jer cu svakako i ja jos malo ustati na posao.....i onda, sutra ujutru u ista doba, i prekosutra ujutru....i mjaukala je ona tako pred vratima barem jos sedmicu...poludila, ali reko neces me preci, pa makar...i onda je zaboravila valjda, vidi da je niko ne haje....
svako malo ona na sabahu izmisli nesto novo, valjda joj je dosadno, pokusaj ignorisati par dana,praviti se da ih ne cujes uopste, jer nece crknuti od gladi za taj sat vremena razlike.
vox-populi

#1061 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

I jok.

Ignore. Ali moze to potrajati sedmicu-dvije.
VenomousV

#1062 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

I jok.

:D
luna09

#1063 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Kome nije daleko mercatorove jeftine hrane ima u WOGU u supermarketu(Vogošća) al džaba što mi je pod nosom kad moja "dama" se udostojila samo pomirisati je i nezainteresovano otići.
ami8

#1064 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

I jok.

Vi ste sretni pravo, da se meni naspavati do pola sedam :D . Nama je plafon pola sest.
suza81

#1065 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suza81 »

Vi imate pravo neke hiperaktivne macke :) Moj ljencina je mogao spavati do besvjesti, suhe hrane je uvijek imao u posudi i jeo kad hoce i jedino sto bi me u ta doba diglo iz kreveta ako on mijaukne bio je strah da mi ne uneredi stan posto mu je wc bio na tarasi. Onda bi morala ustati, sacekati gospodina da obavi svoje da mogu zatvoriti vrata :) ... ali to se rijetko desavalo.
Cesce se dogadjalo da ako vrata od spavace ostanu zatvorena, on mijauce ispred da ga pustim meni u krevet :) i opet nastavi spavat. Ako vec sam ne dodje dovoljno je bilo da ga samo jednom zovnem kad se probudim i on se nacrta kraj mene :) najvise mi nedostaje nase jutarnje mazenje :(
minjonja

#1066 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

macici su najgori... bude se svaka 3 sata da ih nahranis.

moja senci samo bulji u mene ujutru dok ne vidi da trepnem. jesam li okom trepnula, skace po meni. a mimi se vec ko kokos u 4 nadigne i mjauce u drugoj sobi. tome nema lijeka, suti i trpi :D
luna09

#1067 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Moja chupa je moja budilica.Čim čuje zvuk alarma na mobu, to je njoj znak da moram ustati.Prvo počne da grebe jastuk, pa onda da me liže po licu a ako je otjeram onda je skaknje po glavi na redu i ako tad ne ustanem lijepo se smjesti na moja prsa pa ko može nek izdrži.Vikendom iako alarm ne zvoni sve se ponavlja i jedini lijek je ustati malo je pomaziti a tad me pušta na miru.Znam bit ljubomorna na ukućane jer nikog od njih sem mene ne dira.
BobRock28

#1068 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

Felidae wrote: ... pokusaj ignorisati par dana,praviti se da ih ne cujes uopste, jer nece crknuti od gladi za taj sat vremena razlike.
Ma ja bih, al da je u pitanju samo mjaukanje. Kod nas ujutro to izgleda kao mačeći sletovi!
Prva disciplina: sprint preko kreveta, uz obavezno nagazivanje što je više moguće osjetljivih dijelova tijela :cry: .
Druga disciplina: skakanje u vis iz mjesta (s poda) sa ciljem da se skoči meni na glavu.
Treća disciplina: kraul ispod kreveta i izvlačenje što bučnijih stvari, tipa ventilator, isl
Četvrta: boks uz siktanje, režanje, i ispuštanje što strašnijih zvukova
Peta: Jodlanje

I tako do u beskonačnost. A od spavaće sobe su mi klizna vrata koja nikako ne mogu zatvoriti jer ih otvaraju.

Stoka, pa to ti je.
kakav nered

#1069 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

heheheheehe kako se nasmijah ovim postovima :lol:

u istim sam problemima... moja malecka ustane oko 5-6 ujutro i skače po meni, mjauče, maltretira,... uglavnom naspavala sam se jedino kad sam ih ostavila kod roditelja...ali onda me je brat mrko gledao...i odahnuo kad sam došla po njih, kao vodi ih da se naspavam :lol:

nadam se da neće još dugo tako... moj prvi mačak je bio isto tako hiperaktivan ujutro i onda se navikao na moju rutinu i sad ne ustaje dok ne vidi da ja otvorim oči...tek onda dođe da se mazi...
i taman kad se on smirio po belaju mu nabavim društvo, bilo mi žao što je sam, i sad opet isti problemi...uglavnom ne ostaje mi ništa nego je ignorirati i sačekati da odraste i uđe u moju rutinu :D
Felidae

#1070 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

BobRock28 wrote:
Felidae wrote: ... pokusaj ignorisati par dana,praviti se da ih ne cujes uopste, jer nece crknuti od gladi za taj sat vremena razlike.
Ma ja bih, al da je u pitanju samo mjaukanje. Kod nas ujutro to izgleda kao mačeći sletovi!
Prva disciplina: sprint preko kreveta, uz obavezno nagazivanje što je više moguće osjetljivih dijelova tijela :cry: .
Druga disciplina: skakanje u vis iz mjesta (s poda) sa ciljem da se skoči meni na glavu.
Treća disciplina: kraul ispod kreveta i izvlačenje što bučnijih stvari, tipa ventilator, isl

I tako do u beskonačnost. A od spavaće sobe su mi klizna vrata koja nikako ne mogu zatvoriti jer ih otvaraju.

Stoka, pa to ti je.
oplakah, ali bukvalno :-) moja ti isto ima takvih prenosa, pocne trcati po kuci i odbija se od zidove zadnjim sapama u letu, zvuci nevjerovatno, ali svi koji imaju macke znaju sta su one u stanju raditi, i onda ispusta neke zvukove, ja hocu da crknem od smjeha, a ako mi je neko u kuci prvi put, istraumira se :lol:
BobRock28

#1071 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

kakav nered wrote:... ignorirati i sačekati da odraste i uđe u moju rutinu :D
nadaj se. moje imaju 9 godina i 4 godine. skupa su već 4 godine. i ne ulaze u ničiju rutinu osim i isključivo svoju.

PS. mislim da mi čitaju postove na forumu. već dvije noći se bude u pola 5 (!!!!!!!) ujutro. k'o biva da mi šuknu što ih tračam na netu... eeeeh muko moja, pređi na drugoga!
VenomousV

#1072 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

to sve tako slatko i simpaticno zvuci ali nije tako u stvarnosti, znam kako ti je :D
mica šigla

#1073 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mica šigla »

Felidae wrote:
BobRock28 wrote:

Stoka, pa to ti je.
oplakah, ali bukvalno :-) moja ti isto ima takvih prenosa, pocne trcati po kuci i odbija se od zidove zadnjim sapama u letu, zvuci nevjerovatno, ali svi koji imaju macke znaju sta su one u stanju raditi, i onda ispusta neke zvukove, ja hocu da crknem od smjeha, a ako mi je neko u kuci prvi put, istraumira se :lol:
Meni je to sweet, al valjda sto moj to ne radi, pravo je miran, inace bih i ja ludila. Jedino sto uzasno grebe svoju kutiju s pijeskom i to tako da se covjek jezi koliko to skripi i onda predje na radijator, pa tu malo grebe, pa predje na vrata, pa i tu malo grebe. I sve je ok dok je to preko dana, al kad u 5h ujutru pocne, onda se ne moze :zzzz:
SinjaD

#1074 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Uskoro će moj mačak Laki dobiti društvo. Nadam se da će sve biti OK i da će prihvatiti pridošlicu. Po cijeli dan je sam i mislim da će mu društvo prijati.
Lakiju je odprilike 6 mjeseci. Planiramo ga kastrirati i to bi moglo da se desi za nekih mjesec dana. Taman će tad da stasa i mače koje ćemo udomiti.

Molim sve one koji su bili u sličnoj situaciji da napišu svoja iskustva -
Kako su vaša mace reagovale na nove mačke koje ste udomljavali?
Koliko su bile stare - starosjedioci i pridoslice?
Kako ste ih hranili ako je dobna razlika velika?
Koristite li jedan ili dva wc-a?
....šta god vam još padne na pamet, a da je bitno, napišite!

Također bih molila savjet - obzirom da imam mačka da li je bolje udomiti mače muškića ili curicu?

Hvala!
BobRock28

#1075 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

SinjaD wrote:Uskoro će moj mačak Laki dobiti društvo. Nadam se da će sve biti OK i da će prihvatiti pridošlicu. Po cijeli dan je sam i mislim da će mu društvo prijati.
Lakiju je odprilike 6 mjeseci. Planiramo ga kastrirati i to bi moglo da se desi za nekih mjesec dana. Taman će tad da stasa i mače koje ćemo udomiti.

Molim sve one koji su bili u sličnoj situaciji da napišu svoja iskustva -
Kako su vaša mace reagovale na nove mačke koje ste udomljavali?
Koliko su bile stare - starosjedioci i pridoslice?
Kako ste ih hranili ako je dobna razlika velika?
Koristite li jedan ili dva wc-a?
....šta god vam još padne na pamet, a da je bitno, napišite!

Također bih molila savjet - obzirom da imam mačka da li je bolje udomiti mače muškića ili curicu?

Hvala!
Super što svom mačku tražiš društvo! Mačke ponekad jesu samožive, ali su i one društvene životinje, i mislim da su u globalu mnogo sretnije kad ih je više. Kod nas je malo specifična situacija bila jer smo malo mače (ženku) od 3 mjeseca doveli u kuću sa ženkom od 5 godina. Isprva je bilo krvi, pridošlica je često bila poderana jer su se baš makljale (uzmi u obzir da je ova starija i inače namćor baba bila). Sada se i dalje ponekad potuku ali se baš vole i ako se jedna nešto razboli, druga ide oko nje i mazi je i tako. Takođe, starija mačka je imala pravo puno problema sa bubrezima i bila bolešljiva u globalu; sada je skroz zdrava. Možda nema veze jedno s drugim, ali ja mislim da joj je bolje jer ima društvo.

Super je uzeti dvoje dok su još mali. Kontam da ih planiraš kastrirati/sterilizovati? U tom slučaju ti je svejedno jel imaš dva dječaka ili dvije ženke. Ako ne planiraš ( :| ) onda razmisli o tome da ako imaš tva muškića, biće izrazito teritorijalni i zapišavati gdje stignu. Ako uzmeš ženku, onda razmišljaj o tome kome ćeš uvaliti mačiće. Ali ako ćeš ih sterilizovati ( :thumbup: ) onda je svejedno. Znam ljude koji imaju mužjaka i ženku koji se drama vole, ja imam dvije ženke, drug ima dva mužjaka i sve to fercera :)
Post Reply