Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
eluna

#1051 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

zonbirile wrote:
Garden of illusion wrote:
zonbirile wrote: -----------------------------
pratiti ćemo oštečenog u svom nastojanju da nadoknadi štetu,pa će se sve samo reći.
Iznos štete ovisi o osiguravajućoj kući kod koje je (ako jeste) zgrada osigurana, nema veze sa upraviteljem jer je isti samo posrednik između oštećene stranke i osiguranja.
-------------------------
očito imaš formirano mišljenje o meni,to što pišeš nema veze s vezom.Ja samo tvrdim da zakonom nije to definisano i da je mukotrpno u lemlji poput Bosne ostvarioti naplatu.Btw,zgrada nije osigurana,svi plačaju sem x osoba,račun prazan,čovjek ozbiljno ozlijeđen i hoće naknadu ??.Šta se radi,ko će platiti odštetu,normalno varijacije postoje,svi plaćaju,niko ne plača,PEV nije bitan.
za koji zakon tvrdiš da nije definisao ovo pitanje???????? zakon o održavanju stambenih zgrada - je li taj???

e pa zorni - nauči nešto konačno - jer ne vjerujem da si toliko glup da nemožeš da shavtiš, ali tvoje odbijanje da prihvatiš već je prešlo granicu poznate balkanske bahatosti (ili možda imaš neki lični razlog za takvo ponašanje?? možda imaš hrpu novaca i dug od 5.000 KM - ko zna)

Zakon o održavanju zgrada ne reguliše pitanje naplate štete od osiguranja ........... u konkretan slučaj forumaša upleteni su (nisam stigla tražiti apsolutno tačne nazive pa ne zamjerite):

Zakon o sigurnosti građana;
Zakon o građevinskoj djelatnosti;
Zakon o poslovanju osiguravajućih društava;
Zakon o obligacijama;
Kazneni zakon;
Zakon o sudskom postupku i/ili Zakon o upravnom postupku;
Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrada/objekata;
te svi njihovi podzakonski i proceduralni akti, kao i podzakonski akti drugih pozitivnih propisa koji se tiču konkretnog slučaja

Termin "pozitivni propisi" označava sve trenutno važeće zakone i druge akte koji regulišu oblast prava jednog društva.

Dakle, nije da je zakon loš ili nepotpun .............. nije ni savršen jer takav nigdje na planeti ne postoji ...... nego ti ne poznaješ pravo, pravA, sistem prava, zakone i podzakonske akte - ali ih ne poznaješ uopšte .....

Evo ti još jedna staro-rimska poslovica: Ignorantia juris nocet! ...... Nepoznavanje prava škodi!
zonbirile

#1052 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

mislio sam na održavanje OK,prepušten izbor EV u čemu je sad problem?
eluna

#1053 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

zonbirile wrote:Znači osiguranje nije regulisano,niti je predmet neke obligacije pri održavanju.Tužiti sve stanare,nemoguća misija.
zakon o odražavanju reguliše samo pitanje obaveze EV da osiguraju zajedničke dijelove zgrade.

Način kako tužiti EV regulisan je drugim zakonom - i da - moguće je tužiti sve EV jer oni su suvlasnici zajedničkih dijelova zgrade.

U konkretnom slučaju obligacija ne nastaje sama posebi (Zakon o obligacijama), nego samo u slučaju da Oštećenik pokrene odštetni zahtjev (znamo da je opravdan pa to i ne navodim). Jer kako god EV mogu ali ne moraju osigurati svoju imovinu, isto tako i oštećenik može - ali ne mora - pokrenuti odštetni zahtjev.

Ako su EV osigurali svoju imovinu (plaćaju osiguranje), kuća kojoj daju novac obavezna je nadoknaditi štetu.

Ako EV nisu osigurali imovinu - tuže se svi EV po osnovu suvlasništva, a zbog ugrožavanja sigurnosti građana, nemarnog odnosa prema svojoj imovini, nehatnog napada na život i zdravlje trećeg lica ...... itd. - nabrojala bi ja tu još štošta - pretrpljeni strah, stres, nepotrebno izgubljeno vrijeme, emocije ........ ali za to već treba baš detaljno proučavati zakon E .... naglasak na e (množinu) ....... tužba naravno zavisi i od advokata kojem se povjeri proces ...
eluna

#1054 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

zonbirile wrote:mislio sam na održavanje OK,prepušten izbor EV u čemu je sad problem?
:lol: :lol: :lol: nema problema .......

samo pročitaj moj post iznad ovog tvog, ai detaljno i do kraja ...... i nauči nešto :D
sumasumarum77

#1055 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sumasumarum77 »

Imam jedno pitanje pa pomislih da bih ga mogao postaviti u ovoj temi. Naim, e moj upravitelj je Sarajevo stan po sluzbenoj duznosti jer se jos nije zavrsen otkup stanova u nasoj zgradi. Problem je da tokom veceri, kada padne pritisak u vodovodnim cijevima, iste pocinju da cvile i tutnje. Apsolutno je nemoguc boravak u dijelu stana gdje je vodovodna vertikala. Dolazili su majstori iz sarajevostana i provjeravali instalacije po stanovima na toj vertikli da bi na kraju rekli da nije do njih nego do vodovoda koji preko noci smanjuje pritisak. E sta sada tu raditi ? Da li od upravitalja traziti da promjeni cijelu vertikalu ili nesto ganjati vodovod ? Ovo postaje neizdrzivo.
eluna

#1056 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

sumasumarum77 wrote:Imam jedno pitanje pa pomislih da bih ga mogao postaviti u ovoj temi. Naim, e moj upravitelj je Sarajevo stan po sluzbenoj duznosti jer se jos nije zavrsen otkup stanova u nasoj zgradi. Problem je da tokom veceri, kada padne pritisak u vodovodnim cijevima, iste pocinju da cvile i tutnje. Apsolutno je nemoguc boravak u dijelu stana gdje je vodovodna vertikala. Dolazili su majstori iz sarajevostana i provjeravali instalacije po stanovima na toj vertikli da bi na kraju rekli da nije do njih nego do vodovoda koji preko noci smanjuje pritisak. E sta sada tu raditi ? Da li od upravitalja traziti da promjeni cijelu vertikalu ili nesto ganjati vodovod ? Ovo postaje neizdrzivo.
bellica će bolje znati proceduru, a i ima više iskustva sa kvarovima ........ ali sve zavisi od stepena naplate i stanja novca na računu haustora
zonbirile

#1057 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

eluna wrote:
zonbirile wrote:mislio sam na održavanje OK,prepušten izbor EV u čemu je sad problem?

samo pročitaj moj post iznad ovog tvog, ai detaljno i do kraja ...... i nauči nešto :D
--------------------------------
a ti poveži ono što si crveno boldirala sa svojim postom,pa češ zaključiti da govorim samo o odnosu zakona na osiguranje zgrade.Nisam znao da je ugrađena mogućnost izbora,druge zakone i procedure spominješ bez veze. :?
eluna

#1058 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

zonbirile wrote:
eluna wrote:

--------------------------------
a ti poveži ono što si crveno boldirala sa svojim postom,pa češ zaključiti da govorim samo o odnosu zakona na osiguranje zgrade.Nisam znao da je ugrađena mogućnost izbora,druge zakone i procedure spominješ bez veze. :?
drugi zakoni i procedure vezani su za nastavak tvog posta koji se tiče naplate i varijacija koje nabrajaš na kraju, kao i spominjanja forumaša koji ima konkretan problem

razlikuješ li ti termin "opšte" od termina "konkretno"?? ..... kad spomeneš konkretno nekoga i da čovjek ima problem i traži rješenje - dobiješ konkretan odgovor ..... s tim da taj odgovor izgleda kao lekcija za prvaćiće - jer kad je pravo u pitanju kod tebe stvari tako stoje - sudim po onome što pišeš i ne znači da sam u pravu

opšta priča je drugi par cipela
zonbirile

#1059 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

quote="eluna"]
zonbirile wrote:
Garden of illusion wrote:
zonbirile wrote: -----------------------------
pratiti ćemo oštečenog u svom nastojanju da nadoknadi štetu,pa će se sve samo reći.
Iznos štete ovisi o osiguravajućoj kući kod koje je (ako jeste) zgrada osigurana, nema veze sa upraviteljem jer je isti samo posrednik između oštećene stranke i osiguranja.
-------------------------
očito imaš formirano mišljenje o meni,to što pišeš nema veze s vezom.Ja samo tvrdim da zakonom nije to definisano i da je mukotrpno u lemlji poput Bosne ostvarioti naplatu.Btw,zgrada nije osigurana,svi plačaju sem x osoba,račun prazan,čovjek ozbiljno ozlijeđen i hoće naknadu ??.Šta se radi,ko će platiti odštetu,normalno varijacije postoje,svi plaćaju,niko ne plača,PEV nije bitan.
za koji zakon tvrdiš da nije definisao ovo pitanje???????? zakon o održavanju stambenih zgrada - je li taj???

e pa zorni - nauči nešto konačno - jer ne vjerujem da si toliko glup da nemožeš da shavtiš, ali tvoje odbijanje da prihvatiš već je prešlo granicu poznate balkanske bahatosti (ili možda imaš neki lični razlog za takvo ponašanje?? možda imaš hrpu novaca i dug od 5.000 KM - ko zna)

Zakon o održavanju zgrada ne reguliše pitanje naplate štete od osiguranja ........... u konkretan slučaj forumaša upleteni su (nisam stigla tražiti apsolutno tačne nazive pa ne zamjerite):

Zakon o sigurnosti građana;
Zakon o građevinskoj djelatnosti;
Zakon o poslovanju osiguravajućih društava;
Zakon o obligacijama;
Kazneni zakon;
Zakon o sudskom postupku i/ili Zakon o upravnom postupku;
Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrada/objekata;
te svi njihovi podzakonski i proceduralni akti, kao i podzakonski akti drugih pozitivnih propisa koji se tiču konkretnog slučaja

Termin "pozitivni propisi" označava sve trenutno važeće zakone i druge akte koji regulišu oblast prava jednog društva.

Dakle, nije da je zakon loš ili nepotpun .............. nije ni savršen jer takav nigdje na planeti ne postoji ...... nego ti ne poznaješ pravo, pravA, sistem prava, zakone i podzakonske akte - ali ih ne poznaješ uopšte .....

Evo ti još jedna staro-rimska poslovica: Ignorantia juris nocet! ...... Nepoznavanje prava škodi![/quote]
------------------------
ja pričam o ovome
eluna

#1060 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

mnogo je tu napisano od strane više forumaša ----- o čemu konkretno pričaš??
zonbirile

#1061 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

pa ti si isključivo pisala o osiguranju,ja na to odgovaram da nije TO regulisano zakonom o održavanju.Ti to crveno boldiraš i upadaš u vatru,a ja saznao da ima izbor EV po tom istom zakonu,naklonio se ,priznao grešku,sve OK,može li se nastaviti dalje-normalno?
eluna

#1062 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

zonbirile wrote:pa ti si isključivo pisala o osiguranju,ja na to odgovaram da nije TO regulisano zakonom o održavanju.Ti to crveno boldiraš i upadaš u vatru,a ja saznao da ima izbor EV po tom istom zakonu,naklonio se ,priznao grešku,sve OK,može li se nastaviti dalje-normalno?
zonbirile wrote:očito imaš formirano mišljenje o meni,to što pišeš nema veze s vezom.Ja samo tvrdim da zakonom nije to definisano i da je mukotrpno u lemlji poput Bosne ostvarioti naplatu.Btw,zgrada nije osigurana,svi plačaju sem x osoba,račun prazan,čovjek ozbiljno ozlijeđen i hoće naknadu ??.Šta se radi,ko će platiti odštetu,normalno varijacije postoje,svi plaćaju,niko ne plača,PEV nije bitan.
nabrojala sam zakone i pokušala doduše, da ti objasnim njihovu isprepletenost, a i ostali dio tog posta odnosi se na sve što si napisao poslije velikog roza " i" ............

proguglaj malo o kulturi dijaloga ...... i tamo ima štošta fino za naučiti

kultura dijaloga podrazumijeva da odgovoriš prethodnom govorniku na sva pitanja, i eventualno se nedovežeš na njegovu priču nekom svojim komentarom, nekom novominformacijom - tako se gradi razgovor ..... tj. dijalog,

način nakoji ti komuniciraš - parcijalne informacije, neodređenost, preskakanje ne samo tuđih nego i vlastitih zapisa, postaviš konkretno pitanje a očekuješ odgovor sa opštim postavkama (da nisi možda i političar - šuplji odgoovri su njihova specijalnost??) vodi samo u konfuziju koja rezultira nervozom i neugodnom raspravom ......
zonbirile

#1063 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

ne kontam te,ali OK po 1000x,ne znam šta je problem?
Innovation

#1064 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Zonbi, ima li bilo sta pozitivno u ovoj nasoj BIH? :-)
eluna

#1065 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

zonbirile wrote:ne kontam te,ali OK po 1000x,ne znam šta je problem?
pa za mene nema problema :D samo pokušavam da ti objasnim da ne treba da sudiš o nečemu o čemu blage veze nemaš

ovo se konkretno odnosi na tvoj stav prema zakonu o održavanju zgrada

to ti je kao kad bi npr. pokušao da ocjeniš da li je nar (šipak) pravilnog oblika i lijepog ukusa samo gledajući u samo jedno zrno ......... kad naučiš nešto više o zakonima i pravima, onda procjenjuj i komentariši isto

zamisli da ja kao odministrativac profesionalac procjenjujem sad kod ovog forumaša što mu cigla zamalo razbi galvu da li mu je kost oštećena 30%, 50%, 75% ili više :-) :-) :-) :-) :-) :-)

drži se brate ili svoje struke, ili onoga u čemu imaš dugogodišnjerg iskustva ......... a kao građanin pokušaj ovdje nešto naučiti jer savjeti zaista jesu korisni ........
zonbirile

#1066 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

eluna wrote:
zonbirile wrote:ne kontam te,ali OK po 1000x,ne znam šta je problem?
pa za mene nema problema :D samo pokušavam da ti objasnim da ne treba da sudiš o nečemu o čemu blage veze nemaš

ovo se konkretno odnosi na tvoj stav prema zakonu o održavanju zgrada

to ti je kao kad bi npr. pokušao da ocjeniš da li je nar (šipak) pravilnog oblika i lijepog ukusa samo gledajući u samo jedno zrno ......... kad naučiš nešto više o zakonima i pravima, onda procjenjuj i komentariši isto

zamisli da ja kao odministrativac profesionalac procjenjujem sad kod ovog forumaša što mu cigla zamalo razbi galvu da li mu je kost oštećena 30%, 50%, 75% ili više :-) :-) :-) :-) :-) :-)

drži se brate ili svoje struke, ili onoga u čemu imaš dugogodišnjerg iskustva ......... a kao građanin pokušaj ovdje nešto naučiti jer savjeti zaista jesu korisni ........
------------------------------
ti ono spomenu kulturu dijaloga.Sanja,jesi li to ti ?
Garden of illusion

#1067 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

sumasumarum77 wrote:Imam jedno pitanje pa pomislih da bih ga mogao postaviti u ovoj temi. Naim, e moj upravitelj je Sarajevo stan po sluzbenoj duznosti jer se jos nije zavrsen otkup stanova u nasoj zgradi. Problem je da tokom veceri, kada padne pritisak u vodovodnim cijevima, iste pocinju da cvile i tutnje. Apsolutno je nemoguc boravak u dijelu stana gdje je vodovodna vertikala. Dolazili su majstori iz sarajevostana i provjeravali instalacije po stanovima na toj vertikli da bi na kraju rekli da nije do njih nego do vodovoda koji preko noci smanjuje pritisak. E sta sada tu raditi ? Da li od upravitalja traziti da promjeni cijelu vertikalu ili nesto ganjati vodovod ? Ovo postaje neizdrzivo.
Da li vam vibriraju cijevi pa se zvuk putem vibracija prenosi na ostatak zgrade ili su cijevi mirne a zuji u njima? Ako jeste riječ o vibracijama vidi da li postoji mogućnost da učvrste cijevi npr. gumenim obujmicama na mjestima gdje cijevi dodiruju zid. Nekad je problem i nečija slavina, pogotovo ako su starije instalacije a slavina nije dobro učvršćena, ista zna praviti probleme sa vibracijama i zvukovima i tu pomažu gumeni dihtunzi, ali opet bi u tom slučaju PEV trebao proći kroz sve stanove i izvršiti provjeru.

Ako riječ o mirnim cijevima i zujanju zbog nedostatka pritiska teško da ćete moći uraditi nešto, ako i izvršite zamjenu cijevi nećete time povećati pritisak,tako da vam ostaje problem a platili ste zamjenu instalacija bespotrebno. Provjeri i sa vodovodom da li su oni u mogućnosti pomoći vam u rješavanju problema.
eluna

#1068 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

@zonbi

nije Sanja :)
zonbirile

#1069 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

eluna wrote:@zonbi

-----------------------
drago mi je,nastavite,ja samo ponekad navratim-ako može :lol:
sumasumarum77

#1070 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sumasumarum77 »

@garden of Illusion

Hvala na interesovanju.....Cijevi jednostavno cvile, nekad sviraju kao nekakve diple tj dva tri zvuka odjednom a nekad kao da je nekakav generator prikljucen na njih pa zvuce zastrasujuce. meni je ta vertikala u zidu tako da ne znam da li se ona to njise ili je stabilna.Majstori iz sarajevostana su dva-tri puta obilazili podrum a isli su i po stanovima ali stanje je ostalo isto. Jedan prijatelj mi je rekao da vjerovatno kod opadanja i dizanja pritiska dolazi do ulaska vazduha u cijevi pa bi se trebao na najvisoj tacki vertikale ugraditi ozracivac velicine kutije cigara na jedno pola metra zavarene cijevi. Da li je iko to radio jer ja nisam za to cuo. Bojim se da ne napravim jos veci belaj. Pricao sam sa nekim iz vodovoda i taj covjek mi je rekao da se po pitanju pritiska neda nista uraditi.
eluna

#1071 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

zonbirile wrote:
eluna wrote:@zonbi

-----------------------
drago mi je,nastavite,ja samo ponekad navratim-ako može :lol:
lol ..... forum je javno mjesto ... ne znam ko bi ti mogao zabraniti da svratiš kad god želiš :-D

osim ako se ne prodržavamo pravila, pa nas moderatori kazne i izbace ......... ali, valja se pridržavati pravila (zakona) :D
epik

#1072 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by epik »

Evo i mene sa ciglom sa krova. Naime, posavjetovao sam se sa advokatom i rekao mi je da nemam nekog osnova da potrazujem odstetu za ozljedu jer se radi samo o laksoj tjelesnoj ozljedi. Medjutim, s druge strane mogu potrazivati odstetu za unisteni sat i jaknu. Kako i od koga? U ovom slucaju odgovoran je upravitelj zgrade jer se radi o ratnim ostecenjima koja je vec odavno trebao popraviti. Posto je policija izlazila na lice mjesta i obavila svoj posao, poslao sam zahtjev za pristup informacijama da mi posalju ovjernu kopiju izvjestaja i slike uvidjaja. Poslacu dopis upravitelju tacnije opomenu pred tuzbu zajedno sa kopijom policijskog izvjestaja i slikama, dacu im roka 15 dana da uplate odstetu, ako ne uplate pokrecem tuzbu.
eluna

#1073 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

epik wrote:Evo i mene sa ciglom sa krova. Naime, posavjetovao sam se sa advokatom i rekao mi je da nemam nekog osnova da potrazujem odstetu za ozljedu jer se radi samo o laksoj tjelesnoj ozljedi. Medjutim, s druge strane mogu potrazivati odstetu za unisteni sat i jaknu. Kako i od koga? U ovom slucaju odgovoran je upravitelj zgrade jer se radi o ratnim ostecenjima koja je vec odavno trebao popraviti. Posto je policija izlazila na lice mjesta i obavila svoj posao, poslao sam zahtjev za pristup informacijama da mi posalju ovjernu kopiju izvjestaja i slike uvidjaja. Poslacu dopis upravitelju tacnije opomenu pred tuzbu zajedno sa kopijom policijskog izvjestaja i slikama, dacu im roka 15 dana da uplate odstetu, ako ne uplate pokrecem tuzbu.
znaš li ko je upravitelj???

moj savjet - najprije ih usmeno obavijesti tj. usmeno im najavi tužbu, i daj im zakonski rok od 8 dana da se izjasne direktno tebi - kako do tužbe ne bi ni došlo ..... vrag ga zna, možda te odmah isplate ...... znači ne preskači tzv. bona fidei fazu (u dobroj vjeri/namjeri) ........ povedi nekoga sa sobom da ti može biti svjedok i obrati pažnju na ulazu kod upravitelja da li postoji video nadzor da posjetu možeš dokazati i tim snimcima

ako odgovor bude negativan - onda pismena tužba - onako kako predloži advokat, ali vodi računa ..... ne znam ko je advokat, ali treba da je dobro pokovan sa poslovanjem sa osiguravajućim društvima
epik

#1074 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by epik »

eluna wrote:
epik wrote:Evo i mene sa ciglom sa krova. Naime, posavjetovao sam se sa advokatom i rekao mi je da nemam nekog osnova da potrazujem odstetu za ozljedu jer se radi samo o laksoj tjelesnoj ozljedi. Medjutim, s druge strane mogu potrazivati odstetu za unisteni sat i jaknu. Kako i od koga? U ovom slucaju odgovoran je upravitelj zgrade jer se radi o ratnim ostecenjima koja je vec odavno trebao popraviti. Posto je policija izlazila na lice mjesta i obavila svoj posao, poslao sam zahtjev za pristup informacijama da mi posalju ovjernu kopiju izvjestaja i slike uvidjaja. Poslacu dopis upravitelju tacnije opomenu pred tuzbu zajedno sa kopijom policijskog izvjestaja i slikama, dacu im roka 15 dana da uplate odstetu, ako ne uplate pokrecem tuzbu.
znaš li ko je upravitelj???

moj savjet - najprije ih usmeno obavijesti tj. usmeno im najavi tužbu, i daj im zakonski rok od 8 dana da se izjasne direktno tebi - kako do tužbe ne bi ni došlo ..... vrag ga zna, možda te odmah isplate ...... znači ne preskači tzv. bona fidei fazu (u dobroj vjeri/namjeri) ........ povedi nekoga sa sobom da ti može biti svjedok i obrati pažnju na ulazu kod upravitelja da li postoji video nadzor da posjetu možeš dokazati i tim snimcima

ako odgovor bude negativan - onda pismena tužba - onako kako predloži advokat, ali vodi računa ..... ne znam ko je advokat, ali treba da je dobro pokovan sa poslovanjem sa osiguravajućim društvima
Da znam ko je upravitelj, al ne bi sada da ih imenujem i znam da nista nisu radili na toj zgradi iako su bili obavezni.
A zasto ne da ih upozorim pismenim putem...kontam ako ih nazovem i usmeno ih obavjestim da nece piti vode, moze jednostavno reci "ko si ti decko, kakva tuzba, kakva odsteta", mislio sam taj dio zaobici, opet cu im morati slati dokaze da se je to stvarno dogodilo. Poslao bi im dopis u formi "ko sam" "sta se desilo" "sta zelim" "zasto mislim da su oni odgovorni".
Nacice se oni u sve tome sigurno, razmislit ce o tome i posljedicama ako prihvate da ih tuzim. Neka oni mene i zovu kada im dodje dopis...naravno dopis ce ici preporucenom postom sa naslovljenom povratnicom da mi ne moze kojim slucajem reci "nisam znao da je to to u koverti"...
eluna

#1075 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

ukoliko zakon nije promijenjen - imaš građansku dužnost da ih najprije upozoriš usmeno da ćeš ih tužiti .... svaki se spor prvo pokuša riješiti na ljubazan način - to je ono "bona fidei" - dobra vjera/volja ......... ja bih otišla na sastanak sa direktorom, objasnila šta i gdje se zbilo, pojasnila pravnu proceduru koja slijedi, i predložila "mirno" rješenje, tj. da ti njima daš pismeni zahtjev, a oni ga tebi odobre ............ u zahtijevu navedeš bankovni račun na koji će ti uplatiti sredstva, i daš im rokod 8 dana da izvrše uplatu

na tom sastanku usmeno upozorila da slijedi tužba ako za 8 dana ne legne novac

na ovaj način im u stvari izbijaš mogućnost da na sudu kažu "pa da je fino pitao ne bi bilo problema" ......... samo iz ovog razloga ja ne bih preskakala ovu stepenicu

ako do suda dođe, svi pozitivni argumenti će biti na tvojoj strani, a njima nećeš ostaviti niti jedan ....

i slobodno napiši ko je upravitelj - nije upravitelj kriv ako EV ne održavaju svoju imovinu ...... možda je upravitelj predlagao u godišnjem planu da se to sanira, ali EV nisu htjeli, i možda upravitelj ima dokaze za to .....

jer upravitelj ne može da radi ništa što ne odobre EV, tj. PEV kao njihov zasupnik pred upraviteljem
Post Reply