Kakvi smo sa Akvaristikom
Moderator: anex
- Qler
#1051 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Jesu porasli
ali jos uvijek se "ne guraju". A i ako jos porastu, sta cemo, ne mozemo ih smanjiti, niti povecati akvarij.
- JosePB
#1052 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Moj ti je savjet ako su se odvojili parovi poklonis ili prodas jedan i ostavis samo jedan par...ciklidi su to maltretirace ostale ribe...nije problem njihov prostor vec prostor drugih ribica...ali sacekaj jos koje misljenje ja sam iz istog iskustva izvukao pouku...i samo da znas da kad dostigne maximum velicine moze da smaze neonkicu iz jednog poteza to sam vidio svojim ocima 
- uradi sam
#1053 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
koje su ti dimenzije akvarija..i koja je debljina stakla, pravljeni, kupovni, koja je vrsta malo infa...Lady Saray wrote:hoce li ko kupiti gotov akvarij... oooogroman >.< ako ima ko zainteresovan stavicu slike i dimenzije ide full sa svim.. postolje, poklopac, ribice, filtar.. ma sve sam nosi
- JosePB
#1054 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Dacu ja pravo povoljno 2 AQ:
1.100L, filter sa strane sa filter materijalom, lijepljen crnim silikonom, grijac, zracna pumpa, hauba od nehrđajuceg materijala 1 neonka, improvizovano postolje koje je meni odgovaralo, sljunak, 65x45x35 itd... cijena ovog je 160 KM
2. 30 L sa 2 filtera, jedan Atman sa regualtorom protoka, drugi je ugaoni (koristi se u mrijestilicama), grijac, sljunak, itd... cijena ovog je 40 KM
Oba u kompletu za 170 KM...Akvarijumu su savrseno ocuvani (rucno pravljeni) i stari oko godinu dana, slike postavljam veceras
1.100L, filter sa strane sa filter materijalom, lijepljen crnim silikonom, grijac, zracna pumpa, hauba od nehrđajuceg materijala 1 neonka, improvizovano postolje koje je meni odgovaralo, sljunak, 65x45x35 itd... cijena ovog je 160 KM
2. 30 L sa 2 filtera, jedan Atman sa regualtorom protoka, drugi je ugaoni (koristi se u mrijestilicama), grijac, sljunak, itd... cijena ovog je 40 KM
Oba u kompletu za 170 KM...Akvarijumu su savrseno ocuvani (rucno pravljeni) i stari oko godinu dana, slike postavljam veceras
- holowey
#1055 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
tri trudne gupike, kako su na foru zatrudnile, tako su se na foru i porodile
uspio sam nekako da spasim sedam malaca da ih ostale gupe ne pojedu, stavio sam ih u veliku cjediljku od caja koju sam polozio u akvarij kako bi bili zasticeni... cime sad da ih hranim a da je dostupno kod nas? nasuo sam malcice prasine od listica hrane za gupike i ovi malci to pomalo ganjaju ali nesto kontam mali su pa im mozda to nije dovoljno... na netu sam procitao da im treba tvrdo kuhano zumance od jajeta rastvoriti u malo vode i kapnuti; to sam pokusao ali to brzo proleti kroz ovu cjediljku sto ove vece gupike jedva docekaju ispod cjediljke a malci ne obracaju paznju na to...
sta sad da radim? savjeti?
u akvariju od bilja imam samo dvije kugle javanske mahovine (oko 5cm u precniku)... sta da stavim unutra da sljedeci put malci imaju vise sanse da prezive? kako se zova ona iglicasta biljcica sto pluta na povrsini?
uspio sam nekako da spasim sedam malaca da ih ostale gupe ne pojedu, stavio sam ih u veliku cjediljku od caja koju sam polozio u akvarij kako bi bili zasticeni... cime sad da ih hranim a da je dostupno kod nas? nasuo sam malcice prasine od listica hrane za gupike i ovi malci to pomalo ganjaju ali nesto kontam mali su pa im mozda to nije dovoljno... na netu sam procitao da im treba tvrdo kuhano zumance od jajeta rastvoriti u malo vode i kapnuti; to sam pokusao ali to brzo proleti kroz ovu cjediljku sto ove vece gupike jedva docekaju ispod cjediljke a malci ne obracaju paznju na to...
u akvariju od bilja imam samo dvije kugle javanske mahovine (oko 5cm u precniku)... sta da stavim unutra da sljedeci put malci imaju vise sanse da prezive? kako se zova ona iglicasta biljcica sto pluta na povrsini?
- uradi sam
#1056 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Evo da se ija tuspasim sa svojim 300 litasem kako stoje stvari...
[URL=http://img62.imageshack.us/i/99079 ... .jpg[/img]
[URL=http://img440.imageshack.us/i/2709 ... .jpg[/img]
Uploaded with ImageShack.us[/url]
[URL=http://img269.imageshack.us/i/4320 ... .jpg[/img]
[URL=http://img62.imageshack.us/i/99079 ... .jpg[/img]
[URL=http://img440.imageshack.us/i/2709 ... .jpg[/img]
[URL=http://img269.imageshack.us/i/4320 ... .jpg[/img]
- uradi sam
#1057 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ma drug ne lomi glavu oko Gupy-ja one se mrjeste ko zecevi...holowey wrote:tri trudne gupike, kako su na foru zatrudnile, tako su se na foru i porodile![]()
-
rumit
#1058 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ili, ako hoces malo da im ugodis, uzmi im artemiju. Ima kod Armana JBLova gotova, tecna. Ima u njoj i zumanceta. Nije ni skupa.Iako im je sasvim dovoljno i ovo sti ti Uradi sam kaze.uradi sam wrote:Ma drug ne lomi glavu oko Gupy-ja one se mrjeste ko zecevi...holowey wrote:tri trudne gupike, kako su na foru zatrudnile, tako su se na foru i porodile![]()
u akvariju od bilja imam samo dvije kugle javanske mahovine (oko 5cm u precniku)... sta da stavim unutra da sljedeci put malci imaju vise sanse da prezive? kako se zova ona iglicasta biljcica sto pluta na povrsini?dovoljno je to sto si im izmrvio postojecu hranu koju dajes odraslima....samo napravi neku improvizovanu posudu koja ce biti na dnu zacepljena a sa strana izbusena da voda moze cirkulirati..ja sam koristio posudicu od Tahan Halve
![]()
i uzeo onaj priljepak probusio i zalijepio mrjestilicu na staklo a naj bolje ti je odi kupi mrjestilicu...
Kupi im i mrestilicu, da se ne maltretiras.
Ne kontam bas za tu javansku mahovinu. Jesil je samo onako ubacio u vodu? Tako ti samo kupi prljavstinu i slabo raste. Uzmi kakvu granu i privezi je duz grane. Plutajuca biljka je demersum ili tvrdi rogolist. Potrazi je kod ljudi koji mrijeste ribice (u Drustvu i sl.). Inace korisna biljkica.
-
rumit
#1059 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Uradi sam, jesil ga napokon sredio.
Svaka cast. Perling ti je
. Koji ti je CO2 sistem? Izgleda da dobro fercera.
Gdje su ti ribice (bottia, sijamci...)? Kakva ti je situacija u manjem akvarijumu?
Svaka cast. Perling ti je
Gdje su ti ribice (bottia, sijamci...)? Kakva ti je situacija u manjem akvarijumu?
- uradi sam
#1060 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
E kralju Amazonarumit wrote:Uradi sam, jesil ga napokon sredio.
Svaka cast. Perling ti je. Koji ti je CO2 sistem? Izgleda da dobro fercera.
- holowey
#1061 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
nabavio sam neku mrezicu za male ribice koja visi na rubu akvarija... sad su ovi malci sigurni tamo, a i izgleda bolje nego cjediljka za cajrumit wrote:Ili, ako hoces malo da im ugodis, uzmi im artemiju. Ima kod Armana JBLova gotova, tecna. Ima u njoj i zumanceta. Nije ni skupa.Iako im je sasvim dovoljno i ovo sti ti Uradi sam kaze.uradi sam wrote:Ma drug ne lomi glavu oko Gupy-ja one se mrjeste ko zecevi...holowey wrote:tri trudne gupike, kako su na foru zatrudnile, tako su se na foru i porodile![]()
u akvariju od bilja imam samo dvije kugle javanske mahovine (oko 5cm u precniku)... sta da stavim unutra da sljedeci put malci imaju vise sanse da prezive? kako se zova ona iglicasta biljcica sto pluta na povrsini?dovoljno je to sto si im izmrvio postojecu hranu koju dajes odraslima....samo napravi neku improvizovanu posudu koja ce biti na dnu zacepljena a sa strana izbusena da voda moze cirkulirati..ja sam koristio posudicu od Tahan Halve
![]()
i uzeo onaj priljepak probusio i zalijepio mrjestilicu na staklo a naj bolje ti je odi kupi mrjestilicu...
Kupi im i mrestilicu, da se ne maltretiras.
Ne kontam bas za tu javansku mahovinu. Jesil je samo onako ubacio u vodu? Tako ti samo kupi prljavstinu i slabo raste. Uzmi kakvu granu i privezi je duz grane. Plutajuca biljka je demersum ili tvrdi rogolist. Potrazi je kod ljudi koji mrijeste ribice (u Drustvu i sl.). Inace korisna biljkica.
kad kazes ima kod Armana, moze detaljnije ko je Arman, gdje da ga nadjem? isto tako, kakvo drustvo, gdje da njih nadjem?
javansku mahovinu sam samo ubacio unutra, dvije loptice... kako da je vezem? da je isjecem na komade pa da te komade vezem?
- uradi sam
#1062 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
A to je ona loptasta mahovina...nista ona stoji tako..ne sjece se niti se veze ona je kakva je takva koliko ja znam..Arman je na Grbavici..A drustvo je kod mupa na MarinDvoru onaj mup kod crkve.
- uradi sam
#1063 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
opet zatisje..... 
- JosePB
#1064 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Haj da na kratko prekinem zatisje...treba mi poklopac za AQ dim 100x50x50 s tim da ne bih isao do krajnjih ivica tako da bi stvarne dim bile 100x30 i naslonio bih ga na ivice tako da ne prekriva stranice...Izradio bih ga od lima (od nekog lima koji je lagan i ne hrdja) sa 2 neonke...ne bih stavljao vise jer je ciklidni...ako neko ima ideju gdje ovo mogu uraditi nek se javi...nasao sam lika koji bi mi ovo odradio za 50KM ali nema vremena trenutno a ja sam strasto nestrpljiv, samo to cekam da pokrenem novi AQ...
drvo i laminati ne dolaze u obzir 
- uradi sam
#1065 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Takashi Amano/ NICK/ ti je moj jaran...lik ovdje sa foruma i on ti je limar,a i Akvarista...evo ti njegov Telefon reci mu da si sa foruma. i da te preporucio kemo. pa se dogovorite....lpJosePB wrote:Haj da na kratko prekinem zatisje...treba mi poklopac za AQ dim 100x50x50 s tim da ne bih isao do krajnjih ivica tako da bi stvarne dim bile 100x30 i naslonio bih ga na ivice tako da ne prekriva stranice...Izradio bih ga od lima (od nekog lima koji je lagan i ne hrdja) sa 2 neonke...ne bih stavljao vise jer je ciklidni...ako neko ima ideju gdje ovo mogu uraditi nek se javi...nasao sam lika koji bi mi ovo odradio za 50KM ali nema vremena trenutno a ja sam strasto nestrpljiv, samo to cekam da pokrenem novi AQ...drvo i laminati ne dolaze u obzir
061 351 977 senad se zove..lp
- uradi sam
#1066 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Evo koja od danas..malo sam radio na visecoj rasvjeti ima fula u estetici,kablovi,selotejp,itd... ali ce se i to rijesiti....lp
[URL=http://img831.imageshack.us/i/2708 ... .jpg[/img]
[URL=http://img840.imageshack.us/i/5930 ... .jpg[/img]
[URL=http://img840.imageshack.us/i/2708 ... .jpg[/img]
[URL=http://img831.imageshack.us/i/2708 ... .jpg[/img]
[URL=http://img840.imageshack.us/i/2708 ... .jpg[/img]
- Bekir_SA
#1067 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
svidjaju mi se ovi "viseci poklopci"uradi sam wrote:Evo koja od danas..malo sam radio na visecoj rasvjeti ima fula u estetici,kablovi,selotejp,itd... ali ce se i to rijesiti....lp
-
rumit
#1068 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ovo ti je
.
Meni se najvise svidjaju otvoreni akvarijumi. Samo je problem sto moras paziti kakve ribice drzis (da ne bude hopalaaa) i sto se gubi svjetlo. Bez MH slabo efekta da ima. A MH opet skup.
Jedna stvar mi je smetala kod podignute haube - sto svjetlo udara u oci. Pa se mora dublja hauba praviti.
Ali kad biljke izadju van akvarija ili procvjetaju...
.
Meni se najvise svidjaju otvoreni akvarijumi. Samo je problem sto moras paziti kakve ribice drzis (da ne bude hopalaaa) i sto se gubi svjetlo. Bez MH slabo efekta da ima. A MH opet skup.
Jedna stvar mi je smetala kod podignute haube - sto svjetlo udara u oci. Pa se mora dublja hauba praviti.
Ali kad biljke izadju van akvarija ili procvjetaju...
- uradi sam
#1069 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
eh drugari..sto se tice rasvjete i intenziteta...ovo bilja je izraslo na jednoj lampi T8 30W..i to neka Philips fuserska..
alge nema itd...ipak ja mislim da je filtracija na prvom mjestu i redovna izmjena vode ...ovo je garant za dobar Akvarij
ovo su moja iskustva mozda sam imao srece ...do duse bilje i ne raste nekom brzinom ali ga ima jako puno..pa mislim da je i to jedan dobar recept za unistavanje alge sto vise bilja manje alge ili je nema nikako...u glavnom sada rade 2X30W philips i jedna Aquastar sylvana..i ubacio sam CO2...radi Stargrassa jer trazi dosta svjetla.
u glavnom kod ove rasvjete je dobra stvar... sto su pomicne po visini tako da mozes se igrat u jacini, dali ti treba jace ili slabije svjetlo..u Akvariju eto toliko..A Metal Halid lampe su samo za Amana..
, ja mislim da bi sa njima napravio opsti cirkus..a i nemam nekog aman bilja da mu treba ovakva vrsta svjetla. eto pa eto svjezite sta sa svojim slikama da vidim kakvo je kod vas stanje...LP
alge nema itd...ipak ja mislim da je filtracija na prvom mjestu i redovna izmjena vode ...ovo je garant za dobar Akvarij
ovo su moja iskustva mozda sam imao srece ...do duse bilje i ne raste nekom brzinom ali ga ima jako puno..pa mislim da je i to jedan dobar recept za unistavanje alge sto vise bilja manje alge ili je nema nikako...u glavnom sada rade 2X30W philips i jedna Aquastar sylvana..i ubacio sam CO2...radi Stargrassa jer trazi dosta svjetla.
u glavnom kod ove rasvjete je dobra stvar... sto su pomicne po visini tako da mozes se igrat u jacini, dali ti treba jace ili slabije svjetlo..u Akvariju eto toliko..A Metal Halid lampe su samo za Amana..
-
rumit
#1070 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Evo, kod mene oporavak.uradi sam wrote:eh drugari..sto se tice rasvjete i intenziteta...ovo bilja je izraslo na jednoj lampi T8 30W..i to neka Philips fuserska..
u glavnom kod ove rasvjete je dobra stvar... sto su pomicne po visini tako da mozes se igrat u jacini, dali ti treba jace ili slabije svjetlo..u Akvariju eto toliko..A Metal Halid lampe su samo za Amana.., ja mislim da bi sa njima napravio opsti cirkus..a i nemam nekog aman bilja da mu treba ovakva vrsta svjetla. eto pa eto svjezite sta sa svojim slikama da vidim kakvo je kod vas stanje...LP
Usljed nedostatka svega i svacega trava pocela da odumire, i to rapidno.
Morao sam srediti CO2, poceo prihranjivati (DIY makroelementi + PlantaMin), svjetlo 4x36W 12h. Biljke sam srezao i evo sada cekam da, ako Bog da, ponovo naraste
Gdje si nabavio Aquastar. Morao bih jos makar jednu neonku dodati za ovo moje, a nikako da nadjem nesta prihvatljivo.
Zna li neko gdje u SA ima radnja sa finim izborom neonki. Obilazio sam neke radnje i ako covjek hoce nesta jace mora se narucivati.
Evo i moje haube. Skalamerija
Ja svoju drzim svega 5 cm od stakla. Kad je malo vise odignem ubi.

Gdje ti je Limnophila? Nije valjda
Last edited by rumit on 31/08/2010 13:26, edited 1 time in total.
- uradi sam
#1071 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Kralju Amazonije selam...a nema potrebe za tolikim svjetlom forsiras bilje... a nisi bio uradio kako treba Co2, onda jake lampe, bilje se tjera u brz rast a Makroelementi Nula boba..Aqua Star lampe imas u Spotu na grbavici kod pumpe, petrolove ona radnja na cosku..nisu neke cijene..polahko brate dragi..
moralo je sve i propast kako rece SABUR...da te pitam kako si Makro napravio...de mi reci elemente da kupim pa da smjesam prepo si me meni se cini da bih ija trebao pocet pomalo davat..
ako ne ulitam sve na kraju a hoce mene to...i hajde naleti na Kahvu da supljiramo malo...iza iftara..lp
- uradi sam
#1072 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Evo opet ja formirao sam jos jedan od 100 litri..biljni
sad za sad nesto valenserije u njemu...filter EX700. rasvjeta Sylvania Daylig..18W..eto..lp

-
exorcist
#1073 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Pozzz svima evo i ja nafath malo vremena da probam sta pametno kazat.Moke evo pa probaj
Za makroelemente:
U 1 litru destilirane vode dodat
59 grama K2SO4
65 grama KNO3
6 grama KH2PO4
41 grama MgSO4 - ukoliko koristite vodu iz pipe u akvariju onda u velikoj većini slučajeva nije nužno jer česmovača ima savim dosta magnezija u sebi
Protresti dobro i ostavit da se slegne preko noći.
Posebna napomena za one koji već imaju posebno svaki spoj posebno, da 1ml ovoe otopine dodaje 1ppm nitrata, 1.33ppm kalija, 0.1ppm fosfata, 0.1ppm magnezija na svakih 40 litara vode.
Za mikroelemente:
U 1 litru destilirane vode dodati 80 grama csm+b ili ekvivalentnog miksa mikroelemenata.
(Mn* 2.0%, Fe* 7.0%, Zn* 0.4%, Cu* 0.1%, B*1.3%, Mo* 0.06% )
Protresti i ostaviti preko noći da se slegne.
Za mikroelemente se može koristiti i bilo koje komercijalno akvarijsko gnojivo, koje je uravnoteženo i koje sadrži prethodno navedene mikroelemente. Dozirajte prvo po uputama, al tako da se dodaje po malo svaki dan, a onda ukoliko se pokažu potreba (recimo nedostatak željeza) povećajte ili smanjite dnevnu dozu.
Kako se doziraju prethodni miksevi?
Doziranje je jedan 1ml svake otopine na 40-tak litara vode. Ukoliko želite može se takoder smiksati elemente, recimo za 10l, tako da se prethodno navedene kolicine podjele sa 4, tada cete 1ml dodavat na 10 litara. Dozira se prije nego se svjetla u akvariju pale. Najbolje sat vremena prije, al može se i ranije.
posto nemamo kuci vage doziranje se moze raditi kaškicom od sirupa jedna kaskica -5ml- Eto toliko od mene za ovaj put,i moke one pecine sto sam radio delfinima za mrijesta okupirale frontoze nema sanse da ih istjeras
Za makroelemente:
U 1 litru destilirane vode dodat
59 grama K2SO4
65 grama KNO3
6 grama KH2PO4
41 grama MgSO4 - ukoliko koristite vodu iz pipe u akvariju onda u velikoj većini slučajeva nije nužno jer česmovača ima savim dosta magnezija u sebi
Protresti dobro i ostavit da se slegne preko noći.
Posebna napomena za one koji već imaju posebno svaki spoj posebno, da 1ml ovoe otopine dodaje 1ppm nitrata, 1.33ppm kalija, 0.1ppm fosfata, 0.1ppm magnezija na svakih 40 litara vode.
Za mikroelemente:
U 1 litru destilirane vode dodati 80 grama csm+b ili ekvivalentnog miksa mikroelemenata.
(Mn* 2.0%, Fe* 7.0%, Zn* 0.4%, Cu* 0.1%, B*1.3%, Mo* 0.06% )
Protresti i ostaviti preko noći da se slegne.
Za mikroelemente se može koristiti i bilo koje komercijalno akvarijsko gnojivo, koje je uravnoteženo i koje sadrži prethodno navedene mikroelemente. Dozirajte prvo po uputama, al tako da se dodaje po malo svaki dan, a onda ukoliko se pokažu potreba (recimo nedostatak željeza) povećajte ili smanjite dnevnu dozu.
Kako se doziraju prethodni miksevi?
Doziranje je jedan 1ml svake otopine na 40-tak litara vode. Ukoliko želite može se takoder smiksati elemente, recimo za 10l, tako da se prethodno navedene kolicine podjele sa 4, tada cete 1ml dodavat na 10 litara. Dozira se prije nego se svjetla u akvariju pale. Najbolje sat vremena prije, al može se i ranije.
posto nemamo kuci vage doziranje se moze raditi kaškicom od sirupa jedna kaskica -5ml- Eto toliko od mene za ovaj put,i moke one pecine sto sam radio delfinima za mrijesta okupirale frontoze nema sanse da ih istjeras
- uradi sam
#1074 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
heheheheh znao sam majke mi htio sam ti reci al hajde reko ima dosta delfina..pa ce se naci koji da zaposjedne bajtu...a gledali smo neku noc na YouTube frontose..u cjevkama od hale kako bacaju mrjestove...neka nediraj ih,pravi jos koju sta ces i daj koju slibu nabaci da vidim kako si to odradio...i sto ne dodjoste na lubenicu 
- Bekir_SA
#1075 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Evo i od mene malo...