http://en.wikipedia.org/wiki/V8_engine
a sve ostalo je prica teze: sta je starije, ja kokos ja jaje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
e ovako...da bi se uopšte upuštao u raspravu, moraš prvo paziti na šta se određeni post odnosio...znači ovako...nasmijao sam se reklami u kojoj BMW reklamira historijat serije 3 i za koju tvrde da je izmislla sportsku sedan klasu...znači da ponovim, serija 3...ja sam odgovorio na reklamu da, u suštini, BMW i nije izmislio tu klasu jer je ranije postojalo auta koji su nastali prije serije 3, a bili su jako sportski za to vrijeme...znači, tu spada AR Giluila, koje je za to doba bilo pojam automobila sa puno snage i malo kubika....a upraviljivosti i ne želim da pričam, jer se radi o jednom od najupravljivijih sedana ikad....znači pričali smo klasi automobila koja je danas poznata kao srednja klasa, a u koju spadaju serija 3, C klasa, A4, AR159 itd...BMW 1500 i 1600 je preteča današnje serije 5 i nemaju nikakve veze sa reklamom, u kojoj se spominje klasa sportskih sedana, jer kao što svi znamo spadaju u višu srednju klasu...što znači da BMW nikako nije mogao izmisliti klasu sedana, bilo da se radi o sportskim ili običnim verzijama, jer je tih godina u svijetu bilo još sedan modela...i za napomenu, četverocilindrični 1,6 motor iz Giuile, početkom šezdesetih, razvijao je 110 KS...a ako želiš, možemo pričati o još inovacija koje su upotrebljene na ovom automobilu, a koje su danas standard u masovnoj produkciji automobila...anonimni clan wrote:Linkove sam postao da probas malo istrazivati o BMW sedan klasi i da vidis da BMW proizvodi sportske automobile prije nego se pocinje oficijelno spominjati "sedan" klasa,znaci klasa sportskih limuzina.johntra wrote:ode ti daleko u prošlost jarane....modeli se vežu za nešto bližu prošlost, a sve je krenulo od reklame kako je BMW izmislio klasu sportskih sedana...od svih linkova koje si stavio nema nijednog sedana tih godina, osim na stranici bmwpower,što je i logično jer je ova klasa auta postala popularnija mnogo kasnije...znači, vežemo se za početak 60-ih godina prošlog vijeka...
Pominjes model 2002 kojim kako kazes BMW pocinje proizvodnju klase sedan sto nije tacno.
Naime pocetkom 60-tih BMW pocinje proizvodnju modela 1500 i njime pocinje era BMW-a u sedan klasi.
Cetverocilindricni motor 1,5 kubika sa 80 Konja u ono vrijeme razvijao 148km/h........sa mnostvom inovacija u ono vrijeme bio moderna sportska limuzina iz koje ce se poslije razviti BMW 2002........
Proizvodnja modela BMW 1500 se cesto pominje kao pocetak sedan klase u autoindustriji.
Nastavlja se modelom 1800 sa 90 K/S 1963 godine, pa model 1600 godine 1964 ..model 2000 godine 1966 sa 100K/S ........itd.......
http://www.usautoparts.net/bmw/models/newclass/2002.htm
http://www.bmwism.com/all_bmws.htm
1500
1800
1600

Kako mislis provokacija?johntra wrote:ovo kao neka provokacija ili fakat?![]()
jesi to ljut što BMW nije izmislio nijednu klasu sedana?
citroen wrote:AUTOMOBILES UNDEVELOPED DEUTCHLAND IDIOTS--------Audi![]()
![]()
![]()
![]()

Gost1515 wrote:citroen wrote:AUTOMOBILES UNDEVELOPED DEUTCHLAND IDIOTS--------Audi![]()
![]()
![]()
![]()
Beg_Babic wrote:
Beg_Babic wrote: