Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
andrija2007

#1051 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

ergo, možda su ljudi izmislili koncept Boga da bi bili manje kozmički usamljeni[/quote]

Meni licno ponekad teze pada, kad se osjecam "kozmicki" usamljen u punom tramvaju nego u beskonacnom prostranstvu svemira. :([/quote]

u svemiru bolje mirise ako nista ;-)[/quote]

Pa naravno, zato se ja i kacim za tramvaj!
Ateista

#1052 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Dozer wrote:Prije ce biti da su pojedini ljudi, totalna manjina u odnosu na ukupni broj ljudi, u nekom momentu izmislili Boga kako bi lakse kontrolisali mase. Tacnije, prije ovog danasnjeg poznavanja Boga, kao necega uzvisenoga, postojala su vjerovanja u razne bogove (mora, vatre, sunca, vode, oluja, leptirova, itd. itd.) jer ljudi nisu sebi mogli objasniti najobicnije prirodne pojave, pa su ih pripisivali nekom nadnaravnom bicu.

Onda, kada su se te pojave vecinom uspjevale objasniti naucnim pristupom, kada se pocelo razumjevati zasto pada kisa, zasto sijevaju munje, zasto grmi, zasto puse vjetar, kako da se zapali vatra, zasto dolazi do poplava, cunamija, najezde insekata, itd. itd., doslo je i vrijeme da se uvede nova uloga za Boga, novo poimanje tog uzvisenog bica, a kako bolje od uvodjenja novih religija. Naravno, krajnja svrha je i tada, kao sto je i danas, kontrola manjine nad masama.
Medjutim, i sudeci po svjetskim trendovima, religijski uticaj je sve slabiji i slabiji i sve vise ljudi okrece ledja tom nadnaravnom, sveznajucem i svecujucem bicu, pogotovo u razvijenim zemljama (sto je i logicno). Uzroci su brojni - od intelektualnog napredovanja koje se sve vise bazira na pragmaticnosti i materijalizmu, pa do ekonomskih faktora koji ne ostavljaju prostora za bilo sta osim golog prezivljavanja.

Po nekom mom misljenju i vidjenju svega ovoga, za nekih 100-150 godina max., sve religije u razvijenom svijetu ce biti toliko minimizirane da nece biti vrijedne ni spomena, a kamoli da ce biti bitne i relevantne bilo kome za bilo sta.
I ti optimista kao i Optimus, da ste bar u pravu, stvarno bi volio...

Cinjenica je da povecanjem obrazovanja opada uticaj religije, ali toga su i oni odozgo svjesni, pa zato religiju sve vise uvode u obrazovanje, imamo religiju u vrticima i skolama i slicno. Nije samo stvar ni religije, imam utisak i da kopletno obrazovanje ide u tom smjeru da ljude uci da prihvataju dogme i dogmatski nacin razmisljanja, pokusavaju i kroz obrazovanje da manipulisu ljudima i da ih kontrolisu, ne samo preko medija, tako da je pitanje kakve ce biti nove "obrazovane" generacije, kakvo ce to obrazovanje biti i slicno...

Nekako se bojim da religija nece tek tako lako odustati, uradice sve da zadrze svoje sljedbenike i da se nastave siriti.

Ako nista, kada religija zahvaljujuci novim naucnim otkricima bude prevazidjena, kao sto si rekao da je bilo sa politeistickim, tako ce biti i sa ovim, izmislice neke nove koje ce prilagoditi i novom vremenu...
Kolibri

#1053 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kolibri »

Ljudi, svi smo sami s Bogom. Svi ostali su samo u prolazu.................................................ali i u prolazu se uživa! :music2: :music2: :music2:
andrija2007

#1054 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Kolibri wrote:Ljudi, svi smo sami s Bogom. Svi ostali su samo u prolazu.................................................ali i u prolazu se uživa! :music2: :music2: :music2:
Problem sto u prolazu ima dosta propuha.
BlooQ.

#1055 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Ateista wrote:
Dozer wrote:Prije ce biti da su pojedini ljudi, totalna manjina u odnosu na ukupni broj ljudi, u nekom momentu izmislili Boga kako bi lakse kontrolisali mase. Tacnije, prije ovog danasnjeg poznavanja Boga, kao necega uzvisenoga, postojala su vjerovanja u razne bogove (mora, vatre, sunca, vode, oluja, leptirova, itd. itd.) jer ljudi nisu sebi mogli objasniti najobicnije prirodne pojave, pa su ih pripisivali nekom nadnaravnom bicu.

Onda, kada su se te pojave vecinom uspjevale objasniti naucnim pristupom, kada se pocelo razumjevati zasto pada kisa, zasto sijevaju munje, zasto grmi, zasto puse vjetar, kako da se zapali vatra, zasto dolazi do poplava, cunamija, najezde insekata, itd. itd., doslo je i vrijeme da se uvede nova uloga za Boga, novo poimanje tog uzvisenog bica, a kako bolje od uvodjenja novih religija. Naravno, krajnja svrha je i tada, kao sto je i danas, kontrola manjine nad masama.
Medjutim, i sudeci po svjetskim trendovima, religijski uticaj je sve slabiji i slabiji i sve vise ljudi okrece ledja tom nadnaravnom, sveznajucem i svecujucem bicu, pogotovo u razvijenim zemljama (sto je i logicno). Uzroci su brojni - od intelektualnog napredovanja koje se sve vise bazira na pragmaticnosti i materijalizmu, pa do ekonomskih faktora koji ne ostavljaju prostora za bilo sta osim golog prezivljavanja.

Po nekom mom misljenju i vidjenju svega ovoga, za nekih 100-150 godina max., sve religije u razvijenom svijetu ce biti toliko minimizirane da nece biti vrijedne ni spomena, a kamoli da ce biti bitne i relevantne bilo kome za bilo sta.

Cinjenica je da povecanjem obrazovanja opada uticaj religije, ali toga su i oni odozgo svjesni, pa zato religiju sve vise uvode u obrazovanje, imamo religiju u vrticima i skolama i slicno. Nije samo stvar ni religije, imam utisak i da kopletno obrazovanje ide u tom smjeru da ljude uci da prihvataju dogme i dogmatski nacin razmisljanja, pokusavaju i kroz obrazovanje da manipulisu ljudima i da ih kontrolisu, ne samo preko medija, tako da je pitanje kakve ce biti nove "obrazovane" generacije, kakvo ce to obrazovanje biti i slicno...

Nekako se bojim da religija nece tek tako lako odustati, uradice sve da zadrze svoje sljedbenike i da se nastave siriti.

Ako nista, kada religija zahvaljujuci novim naucnim otkricima bude prevazidjena, kao sto si rekao da je bilo sa politeistickim, tako ce biti i sa ovim, izmislice neke nove koje ce prilagoditi i novom vremenu...

kakve veze ima politeizam sa naukom :? zar je doslo do prelaska ljudi iz politeizam u monoteizam uslijed naucnih otkrica :?
andrija2007

#1056 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Ako nista, kada religija zahvaljujuci novim naucnim otkricima bude prevazidjena, kao sto si rekao da je bilo sa politeistickim, tako ce biti i sa ovim, izmislice neke nove koje ce prilagoditi i novom vremenu...[/quote]

kakve veze ima politeizam sa naukom :? zar je doslo do prelaska ljudi iz politeizam u monoteizam uslijed naucnih otkrica :?[/quote]

Ma Ateista nam je, sto bi rekli nasi stari "science freak", sucur ...... . :)
Ateista

#1057 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

donBeton wrote:
Ateista wrote:Interesantno, kada se govori negativno o religiji onda, uvijek se poziva na to da to nije poruka koju je slao Isus ili Muhammed, da je to iskrivljeno tumacenje religije i slicno. Sa tim se donekle i slazem, ne mogu reci da se slazem sa njima i da je to sve pozitivno, ali je ponasanje vjernika u vecini slucajeva jako daleko od onoga sto su oni propagirali.

Sa druge strane, kada se govori o Komunizmu, svi uzimaju za primjer Staljina i Kinu, uglavnom ne priznajuci pri tome isti argument koji vjernici koriste u odbranu, da je izvedba komunizma isto tako daleko od onoga sto je sama ideja komunizma.

Samo malo poredjenje.
Koga od državnika bi trebali uzimati za primjer ko je bio ispravan a da je bio komunista? Ja za predstavnike komunizma hoću i moram smatrati ljude koji su bili na čelima komunističkih partija. A ti, kad želiš govoriti o zločinima religije onda govori o zločinima koje su pravili čelnici i pripadnici vjerskih zajednica. Nema mi ništa gore nego kad kažu da je 91. rat počeo zbog religije...
Isto tako, u toj "negativnoj priči o religiji" većinom govoriš o vlastitom mišljenju kada posmatraš nekog vjernika ili nekog ko sebe naziva vjernikom, apsolutno nebitno, kao i o stvarima koje su nelogične, možda tebi i glupe, zatvarajuće, nepravedne, loše, ali koje u suštini nisu ni ilegalne niti se kose sa onim globalnim moralnim načelima. Ja kad govorim o komunizma ja također mogu reći svoje mišljenje i govoriti o nepravdama, nelogičnostima i poražavajućim stvarima kod Marksa, ali nemoj to miješati i porediti sa tim kada govorim o ubijanjima, mučenjima, izgladnjivanjem, ratnom zločinu... itd... Tada mi ti govori o zločinima počinjenim od vjerskih zajednica kroz historiju. Glupo je mjeriti koje je veće zlo, ali možemo se u postotcima i takmičiti, što mislim da nije primjereno jer je puno bolje govoriti o razlozima istih i pretpostavkama šta je opasnije po moderno društvo.
Ja sam fino rekao, komunizam nikad i nigdje nije postojao, niti je moguce da postoji dok god ne evoluiramo...

Ako sam dobro shvatio, hoces da kazes da treba razdvojiti ideju od izvedbe iste, i to se slazem. Ako govorimo o idejama Komunizma i religije, bilo koje, onda se ne treba osvrtati na ono sto ljudi rade u ime te ideologije, ni na vjernike koji se ne drze propisa svoje religije ni na tzv. komuniste koji veze sa komunizmom nemaju, vec treba raspravljati o tome sta ne valja ili valja u samoj ideji.

Ako govorimo o izvedbi ideje, mozemo govoriti sta nevalja u tzv. komunistickim sistemima gdje cemo se vjerovatno vecinom sloziti, ali ja tako nesto uopste ne mogu nazvati komunizmom, i kao sto sam ti rekao, smatram da ne postoji primjer ni pravog komuniste ni komunizma kao sistema, tako nesto je jos uvijek nemoguce. Isto tako, pravo nekog recimo muslimana je da nekoga ko se predstavlja kao musliman a ko se ne ponasa tako, da i ne smatra muslimanom, samo sto ne znam da sam ikada cuo da je neko od vjerskih vodja negirao nekog kao pripadnika svoje religije zato sto se ne ponasa onako kako treba i slicno... kao sto nikad nisam cuo da neko tvrdi kako neka religija postoji samo na papiru i da pravi vjernici ne postoje, cak sta vise, postoje institucije i vjerske vodje, njih uglavnom slijede svi pripadnici te religije i smatraju ih pravim predstavnicima te ideje.
Ateista

#1058 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Kolibri wrote:Ljudi, svi smo sami s Bogom. Svi ostali su samo u prolazu.................................................ali i u prolazu se uživa! :music2: :music2: :music2:
A sta ako je taj prolaz sve sto imamo, a neki zbog onoga sto je iza tog prolaza ne uzivaju onoliko koliko bi mogli uzivati u tom prolazu...
Ateista

#1059 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BlooQ. wrote:
Ateista wrote:

kakve veze ima politeizam sa naukom :? zar je doslo do prelaska ljudi iz politeizam u monoteizam uslijed naucnih otkrica :?
Pa Dozer je to objasnio, politeisticke religije su bile zasnovane na stvarima koje ne mozemo razumjeti, kisa, vjetar, grmljavina i slicno. Kada je covjek to poceo da otkriva, vjerovatno su se tada pjavile religije koje su bile vise prilagodjene tom vremenu i koje su se fokusirale na nesto drugo, ono sto je tada ljudima bilo neshvatljivo i ono o cemu su se pitali - zasto postojimo, kako smo nastali, koja je nasa svrha i slicno...

Kada nauka otkrije jos stvari o nasoj evoluciji i nastanku zivih bica i samog svemira, te religijeske teorije definitivno padn u vodu, te kada ljudi masovno pocnu shvatati da ne moramo imati nikakvu posebnu svrhu i da smo samo dio jednog velikog svemira i jednog slozenog sistema, da nismo toliko bitni i da smo tako mali i beznacajni, tada ce se mozda nove religije fokusirati na neke druge stvari koje jos necemo shvatati i pokusati kupiti ljude na taj nacin... onako, nagadjanje... :D
Ateista

#1060 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

andrija2007 wrote: Ma Ateista nam je, sto bi rekli nasi stari "science freak", sucur ...... . :)
Ma kakav ja science freak, uopste nisam. Kad sam bio mali, interesovala me fizika, ali sam sada jako daleko od fizike i nauke uopste i bavim se skroz drugim stvarima, uopste se ne smatram nekim poznavaocem nauke, samo me jos uvijek interesuju neke stvari, ali nisam toliko zeljan odgovora pod svaku cijenu da bih se prepustao "instant objasnjenjima" koje nudi religija, vec se zadovoljavam onim sto cujem da je nauka otkrila, pa koliko shvatim shvatim, ne moram sve ni shvatiti...

edit: Bas sam sinoc na History gledao neku emisiju o Big Bang-u, o teorijama kako je svemir nastao i kako ce zavrsiti.

Osim sto sam bio poprilicno pospan i dio prespavao :D, nije me stid priznati da mi je falilo znanja iz fizike da bih mogao razumjeti neke stvari, kao i teoriju relativiteta koju sam onako amaterski pokusavao da shvatim u zadnje vrijeme...

Eto, da ne bude da se nesto furam kao ja naucnik, ma ni blizu, ja sam muzicar. :D
andrija2007

#1061 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Eto, da ne bude da se nesto furam kao ja naucnik, ma ni blizu, ja sam muzicar. :D[/quote]

Otsvira li se sta? :) Nadam se da ne sviras harmoniku u tom slucaju prekidam s tobom bilateralne odnose! :wink:
BlooQ.

#1062 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:Eto, da ne bude da se nesto furam kao ja naucnik, ma ni blizu, ja sam muzicar. :D
Otsvira li se sta? :) Nadam se da ne sviras harmoniku u tom slucaju prekidam s tobom bilateralne odnose! :wink:[/quote]

frulu :D
Dozer

#1063 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

@Ateista

Necu se sleziti s tobom glede vjeronauke u skolama i vrticima. Ovo sada uopste ne govorim napamet, nego iskljucivo bazirano na trenutnim cinjenicama.
Za primjer cu uzeti vrtic i OS u Hrasnom.
Cinjenica jeste da se sada i nogama i rukama sve vjerske ustanove upiru da religiju uvedu u vrtice i skole (sto su dobrim dijelom i uspjeli), i to upravo iz gore pobrojanih razloga kojih su i oni i te kako svjesni. Kod nas u BiH jos uvijek im veoma pogoduje zatucanost naroda generalno, povodljivost, strah od "onih drugih", itd. Medjutim, i pored svog truda ipak im sve zajendo ide nekako slabo.

Primjer skole u Hrasnom je vise nego dobar da bi se ovo uvidjelo. Recimo, generacija koja je upravo zavrsila drugi razred, za treci su se roditelji, a i djeca (dakle osmogodisnjaci) u oko 70% slucajeva izjasnili da ne zele nastaviti sa pohadjanjem casova vjeronauke. Ovo je vrlo indikativno, zar ne?
O starijim razredima da i ne pricamo. U vrticima je takodjer velika hampa oko svega ovoga, ali vrtici su malo specificniji i ne mislim da cak mogu bilo sta pomoci vjerskim institucijama, s obzirom da se radi o premladoj djeci da bi se na njih moglo iole ozbiljno uticati po ovom pitanju. Realno, sta dijete od 3-4-5 godina zna i moze zapamtiti o ovoj tematici? Nista. Sa 5,5 ili 6 vec je u skoli, a onda sa 7 ili 8 djeca sama vise ne zele da idu na ove casove. Znam 100% jer djeca od mase prijatelja, ovog uzrasta, nece vise da idu na ove casove i roditelji su za 2 ili 3 razred na onim nekim ceduljicama sa pitanjem da li ce dijete pohadjati ili ne vjeronauku u skoli zaokruzili - Ne.

Tako je sada situacija u ovoj skoli i gledano na period izmedju drugog i petog razreda, a za jedan te isti razred, nekakva ovakva:
2 razred - od 27 ili 28 ucenika na vjeronauku islo 24 ili 25
3 razred - na vjeronauku islo 15-20
4 razred - 10-15
5 razred - ispod 10, u nekim odjeljenjima cak i po 2 ili 3
Ateista

#1064 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Dozer wrote:@Ateista

Necu se sleziti s tobom glede vjeronauke u skolama i vrticima. Ovo sada uopste ne govorim napamet, nego iskljucivo bazirano na trenutnim cinjenicama.
Cinjenica jeste da se sada i nogama i rukama sve vjerske ustanove upiru da religiju uvedu u vrtice i skole (sto su dobrim dijelom i uspjeli), i to upravo iz gore pobrojanih razloga kojih su i oni i te kako svjesni. Kod nas u BiH jos uvijek im veoma pogoduje zatucanost naroda generalno, povodljivost, strah od "onih drugih", itd. Medjutim, i pored svog truda ipak im sve zajendo ide nekako slabo.

Primjer skole u Hrasnom je vise nego dobar da bi se ovo uvidjelo. Recimo, generacija koja je upravo zavrsila drugi razred, za treci su se roditelji, a i djeca (dakle osmogodisnjaci) u oko 70% slucajeva izjasnili da ne zele nastaviti sa pohadjanjem casova vjeronauke. Ovo je vrlo indikativno, zar ne?
O starijim razredima da i ne pricamo. U vrticima je takodjer velika hampa oko svega ovoga, ali vrtici su malo specificniji i ne mislim da cak mogu bilo sta pomoci vjerskim institucijama, s obzirom da se radi o premladoj djeci da bi se na njih moglo iole ozbiljno uticati po ovom pitanju. Realno, sta dijete od 3-4-5 godina zna i moze zapamtiti o ovoj tematici? Nista. Sa 5,5 ili 6 vec je u skoli, a onda sa 7 ili 8 djeca sama vise ne zele da idu na ove casove. Znam 100% jer djeca od mase prijatelja, ovog uzrasta, nece vise da idu na ove casove i roditelji su za 2 ili 3 razred na onim nekim ceduljicama sa pitanjem da li ce dijete pohadjati ili ne vjeronauku u skoli zaokruzili - Ne.

Tako je sada situacija u ovoj skoli i gledano na period izmedju drugog i petog razreda, a za jedan te isti razred, nekakva ovakva:
4 razred - 10-15
Znam da ima i toga, nesto slicno je bilo i u mojoj osnovnoj skoli. Naime, ne znam tacno procenat koliko ih je islo na vjeronauku, ali iduce godine je veliki broj njih htio da odustane, ali je problem bio u tome sto im nisu dali da odustanu, pod izgovorom - "kad jednom krenete morate i nastaviti, ne mozete sad hoces, neces". Onda su se kazu na roditeljskom roditelji pravo zalili jer su ih ucili nebuloze da se ne trebaju druziti sa djecom ostalih nacionalnosti i slicno, ne znam ni sta je na kraju bilo, jesu li morali nastaviti ili nisu.

Drago mi je da ima pozitivnih primjera gdje ljudi odustaju od toga, ali se bojim kako ce se to nastaviti. Trenutno je to po izboru, ne bi me cudilo da jednog dana svi moraju ici na neku vjeronauku, pod izgovorom kako bi obezbijedili za svaku religiju posebnu nastavu i slicno, te cime bi negirali postojanje ateista i agnostika... opet nagadjam, ali imam utisak da se polako ide u tom smjeru, da to postane dio standardnog obrazovanja, za sada mozda jos ide tesko, ali malo po malom ljude je lako premuntati, nisam bas toliko optimistican kako ce se stvari odvijati u buducnosti...

To za djecu predskolskog uzrasta se ne slazem, mozda oni ne mogu previse toga razumjeti, ali to je doba najbolje za manipuaciju i nametanje necega. Djeca tada najlakse upijaju informacije, i to onako nekriticki, i tada im je najlakse nametnuti taj nacin razmisljanja.
Ateista

#1065 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

dupli post, glupa konekcija... :D
Ateista

#1066 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

andrija2007 wrote:
Otsvira li se sta? :) Nadam se da ne sviras harmoniku u tom slucaju prekidam s tobom bilateralne odnose! :wink:
Zasto, sta fali harmonici? :D

Fakat, nije problem u harmonici, problem je u muzici za koju se koristi i nacinu koji je kod nas najcesci, inace i harmonika moze biti odlican instrument, u dobroj muzici i kada ga svira neko ko zna, a ne neki brdjanin uz pratnju sintetickih bubnjeva dok pored njih vrti guzicom lose obucena pjevaljka... :lol:
Jos kad pored njih vidim one likove sa Stratocasterom, Hendrix bi se prevrnuo u grobu... :-)

Peace, love and rock'n'roll! :)
Dozer

#1067 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Ma jesu mala djeca najpodloznija manipulaciji, slazem se, ali isto tako moramo biti svjesni da su danasnja djeca neuporedivo razlicita od nas samih u njihovim godinama.

Mi kada smo imali 5-6 godina nismo se znali ni ispisat kako treba, a danasnja djeca u tim godinama uredno igraju igrica na kompjuteru, i uz to i kontaju te igrice (mi nismo ni znali sta je kompjuter). Samim tim se njihova svijest razvija puno brze nego sto mi i zamisljamo. Pa zar nije sasvim dovoljna spoznaja da jedan sedmogodisnjak ili osmogodisnjak sam za sebe kaze da nece vise da ide na te casove?

Jesmo li mi, uopste, sa 7 ili 8 godina smjeli reci da nesto necemo, pogotovo sto se skole tice? Ne da nismo, nego nismo imali pojma da se to uopste moze tako.
idealnaM

#1068 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by idealnaM »

Ateista wrote:
andrija2007 wrote:

Fakat, nije problem u harmonici, problem je u muzici za koju se koristi i nacinu koji je kod nas najcesci, inace i harmonika moze biti odlican instrument, u dobroj muzici i kada ga svira neko ko zna, a ne neki brdjanin uz pratnju sintetickih bubnjeva dok pored njih vrti guzicom lose obucena pjevaljka... :lol:
Jos kad pored njih vidim one likove sa Stratocasterom, Hendrix bi se prevrnuo u grobu... :-)

Peace, love and rock'n'roll! :)

hajde...sad....ne mogu da vjerujem da se slozih u necemu sa tobom.. :skoljka: .ali eto...
idealnaM

#1069 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by idealnaM »

Ateista wrote:
Dozer wrote:@Ateista

4 razred - 10-15
Znam da ima i toga, nesto slicno je bilo i u mojoj osnovnoj skoli. Naime, ne znam tacno procenat koliko ih je islo na vjeronauku, ali iduce godine je veliki broj njih htio da odustane, ali je problem bio u tome sto im nisu dali da odustanu, pod izgovorom - "kad jednom krenete morate i nastaviti, ne mozete sad hoces, neces". Onda su se kazu na roditeljskom roditelji pravo zalili jer su ih ucili nebuloze da se ne trebaju druziti sa djecom ostalih nacionalnosti i slicno, ne znam ni sta je na kraju bilo, jesu li morali nastaviti ili nisu.

Drago mi je da ima pozitivnih primjera gdje ljudi odustaju od toga, ali se bojim kako ce se to nastaviti. Trenutno je to po izboru, ne bi me cudilo da jednog dana svi moraju ici na neku vjeronauku, pod izgovorom kako bi obezbijedili za svaku religiju posebnu nastavu i slicno, te cime bi negirali postojanje ateista i agnostika... opet nagadjam, ali imam utisak da se polako ide u tom smjeru, da to postane dio standardnog obrazovanja, za sada mozda jos ide tesko, ali malo po malom ljude je lako premuntati, nisam bas toliko optimistican kako ce se stvari odvijati u buducnosti...

To za djecu predskolskog uzrasta se ne slazem, mozda oni ne mogu previse toga razumjeti, ali to je doba najbolje za manipuaciju i nametanje necega. Djeca tada najlakse upijaju informacije, i to onako nekriticki, i tada im je najlakse nametnuti taj nacin razmisljanja.
ja ne znam zbog cega toliko rasprave...u vecini evropskih zemalja(na koje se mi valjda ogledamo)postoji predmet vjeronauke...i sta je tu lose...pa da...znam ja sta je lose..lose je jer se naime radi o islamskoj vjeronauci...ali ja zaista ne vidim problem u tome da se odrzavaju i casovi vjeronauke i za djecu drugih konfesija...ako vi mislite da ce to da donese neku stetu djeci,to ej opet netacno!Imamo pojavu "dvije skole pod istim krovom"gdje djeca vire i gledaju jedni u druge preko nekakvih zica,ograda itd..i jeli i jedan roditelj rekao da nece da njegovo djete je odvojeno od onih "drugih"Nije!Ne sjecam se da je neka tv kuca podigla hajku protiv direktora tih skola,ministara obrzovanja etc!Ovo o djeci i manipulaciji nije tacno...Mozes ti nametati nekome sta hoces...ali isto tako to ne znaci da ce isto biti prihvaceno... :skoljka:
idealnaM

#1070 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by idealnaM »

Uostalom ,ovo je tema o religiji...đe su ti moderatori! :?
andrija2007

#1071 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

idealnaM wrote:Uostalom ,ovo je tema o religiji...đe su ti moderatori! :?
Taman"potopise" Istocnjaka, kad evo nam nove tuzibabe!
andrija2007

#1072 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Ateista wrote:
andrija2007 wrote:

Uz harmoniku ide brlja, a uz to dvoje eto i belaja, a mi smo se jedva jednog kotarisali i jos nije sigurno da ga opet
nece biti, gluho bilo.
Dosta je bilo seljackih buna, bar sto se mene tice. :)
Ateista

#1073 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Dozer wrote:Ma jesu mala djeca najpodloznija manipulaciji, slazem se, ali isto tako moramo biti svjesni da su danasnja djeca neuporedivo razlicita od nas samih u njihovim godinama.

Mi kada smo imali 5-6 godina nismo se znali ni ispisat kako treba, a danasnja djeca u tim godinama uredno igraju igrica na kompjuteru, i uz to i kontaju te igrice (mi nismo ni znali sta je kompjuter). Samim tim se njihova svijest razvija puno brze nego sto mi i zamisljamo. Pa zar nije sasvim dovoljna spoznaja da jedan sedmogodisnjak ili osmogodisnjak sam za sebe kaze da nece vise da ide na te casove?

Jesmo li mi, uopste, sa 7 ili 8 godina smjeli reci da nesto necemo, pogotovo sto se skole tice? Ne da nismo, nego nismo imali pojma da se to uopste moze tako.
To stoji, nove generacije su dosta drugacije.
Mislis da djeca ne zele na vjeronauku zato sto su napredna ili zato sto im je mozda dosadno?

Imam utisak da su oni ipak premali da o tako necemu donose zakljucke i da je to vise zato sto im je dosadno, ali ne mogu tvrditi posto nemam bas nesto puno kontakta sa djecom.
arzuhal

#1074 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Dozer wrote: Po nekom mom misljenju i vidjenju svega ovoga, za nekih 100-150 godina max., sve religije u razvijenom svijetu ce biti toliko minimizirane da nece biti vrijedne ni spomena, a kamoli da ce biti bitne i relevantne bilo kome za bilo sta.
Pa, ne bih baš rekao za 100-150..malo je to, ipak. Ali si u pravu, bar sa tačke islama. Jer Poslanik islama, alejhi-selam, je rekao da će doći vrijeme kada niko na zemlji neće govoriti Allah, Allah. Kad skontaš koliko sad ima muslimana na zemlji i koliko govore Allah, Allah (da to jednostavno neki ne mogu organski da podnesu), onda izgleda nevjerovatno. Ali će, ipak, biti tako...
beautyfool

#1075 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

Ateista wrote:
Dozer wrote:Ma jesu mala djeca najpodloznija manipulaciji, slazem se, ali isto tako moramo biti svjesni da su danasnja djeca neuporedivo razlicita od nas samih u njihovim godinama.

To stoji, nove generacije su dosta drugacije.
Mislis da djeca ne zele na vjeronauku zato sto su napredna ili zato sto im je mozda dosadno?

Imam utisak da su oni ipak premali da o tako necemu donose zakljucke i da je to vise zato sto im je dosadno, ali ne mogu tvrditi posto nemam bas nesto puno kontakta sa djecom.
Dragi moji djeca od 7 ili 8 godina nebi ni casove matematike pa... :roll: ?
Post Reply